Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ η ΚΕΔΚΕ για τις χωματερές
  • [02] Καταγραφή των επικίνδυνων σημείων στους ελληνικούς δρόμους
  • [03] Μίνι καύσωνας το τετραήμερο που έρχεται
  • [04] Μέτρα για τους μετανάστες προαναγγέλλει ο υφ. Εσωτερικών
  • [05] Είκοσι χρόνια φυλάκισης σε συζυγοκτόνο
  • [06] Επαναληπτικές εκλογές στη Νέα Μάκρη Αττικής
  • [07] Ένταση στο δημαρχείο Καλαμαριάς-Mαταίωσαν πλειστηριασμό
  • [08] Διάσκεψη για την ψυχική υγεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [09] Εμπορικές κυρώσεις της Ε.Ε εναντίον των ΗΠΑ
  • [10] Στις Βρυξέλλες ο κ. Πετσάλνικος
  • [11] Ανέβηκαν οι τόνοι σε εξέταση για την υπόθεση ''Α.Τ Βύρωνα''
  • [12] Υπόθεση ''Αμέρικαν Εξπρές''
  • [13] Το πάγωμα της δίκης του ζητά ο Μπερλουσκόνι
  • [14] Κασμίρ: Έξι νεκροί από βομβαρδισμό των ινδικών δυνάμεων
  • [15] ''Η απειλή στα σύνορα μας'', λέει το Ιράν
  • [16] Χιόνια και βροχές στην Ισπανία
  • [17] Κρούσματα χολέρας στη Βασόρα
  • [18] Στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ θα στείλει η Πολωνία
  • [19] Ράις: Γαλλία - Γερμανία ''κρατούσαν όμηρο'' το ΝΑΤΟ
  • [20] Ομιλία Γ. Παπανδρέου για την ''Ευρώπη μετά το Ιράκ''
  • [21] Κρίσιμη συνάντηση Χριστοδουλάκη-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη
  • [22] Στα χέρια της Philip Morris ο Παπαστράτος
  • [23] Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία στη Γερμανία
  • [24] Στο πλευρό του 2004 Γιαννακόπουλος - Λυμπερόπουλος
  • [25] Ικανοποίηση Μελισσανίδη για δικαστική απόφαση
  • [26] H σφυρίχτρα του ντέρμπι στα χέρια του Μποροβήλου
  • [27] Δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας για το 2004
  • [28] Επίσκεψη της FIBA στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς
  • [29] Ανέκδοτες ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ
  • [30] Πρώτη κλωνοποίηση ζώου στην Αφρική
  • [31] Τα ελληνικά νησιά στον διεθνή Τύπο
  • [32] Έκανε το κεφάλι του... κιμά

    [01] Στηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ η ΚΕΔΚΕ για τις χωματερές

    7/5/2003 7:14:00 μμ

    Το πράσινο φως στο ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στον προγραμματισμό για τη χωροθέτηση χώρων διαχείρισης των απορριμμάτων έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων σε συνεδρίασή που ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Ένωσης Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε να εξεταστούν και άλλες μέθοδοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει στο εξής να διαχειρίζεται από μόνη της το θέμα αυτό, που αποτελεί και αποκλειστική της αρμοδιότητα.

    Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής

    Την ανάγκη να προχωρήσει με νόμο η χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ επισήμανε και η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη διευκρινίζοντας ότι αρμόδια για το θέμα αυτό είναι η κυβέρνηση.

    Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ευρύτατο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την εξέταση και εφαρμογή και άλλων λύσεων ευνοϊκών για το περιβάλλον.

    Νωρίτερα, σε αποκλεισμό της Λεωφόρου Φυλής στο Ζεφύρι, προχώρησαν οι κάτοικοι του Ζεφυρίου αλλά και φορείς της Δυτικής Αττικής, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο από τους Αγίους Αναργύρους μέχρι το Μενίδι.

    Οι φορείς της Δυτικής Αττικής ζητούν την απομάκρυνση της Χωματερής από τα Ανω Λιόσια και αντιδρούν στην κατασκευή του νέου χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στη Βορειοανατολική Αττική.

    Κινητοποιήσεων συνέχεια

    Αύριο το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και την Παρασκευή θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού από τη 1.00 έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι, στο ύψος των διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο.

    [02] Καταγραφή των επικίνδυνων σημείων στους ελληνικούς δρόμους

    7/5/2003 5:03:00 μμ

    Τριακόσια δεκαπέντε επικίνδυνα σημεία έχουν καταγραφεί τα δύο τελευταία χρόνια στο σύνολο του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Επίσης έχουν καταγραφεί εκατόν ενενήντα ένα επικίνδυνα σημεία στην περιοχή της Αττικής. Τα πέντε πιο επικίνδυνα σημεία, όπως τα κατέγραψε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που διενεργήθηκε το 2001 και δημοσιοποιήθηκε από τη Διεύθυνση της Τροχαίας Δημόσιας Τάξης, είναι τα εξής :

    Το 63ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αντιρρίου-Μεσολογγίου-Αρτας, όπου σημειώθηκαν 41 ατυχήματα. Το 69ο χιλιόμετρο του ίδιου δρόμου, όπου σημειώθηκαν 34 ατυχήματα. Το 22ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών με 39 ατυχήματα. Το 17ο χιλιόμετρο της ίδιας οδού με 34 ατυχήματα Το 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης-Καλαμάτας με 33 ατυχήματα και Το 406ο χιλιόμετρο της εθνικής Αθηνών-Λαμίας-Λάρισας-Θεσσαλονίκης, επίσης με 33 ατυχήματα.

    Παρουσιάζοντας σήμερα τα στοιχεία του προγράμματος οδικής ασφάλειας, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσαν, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού, είναι 63 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, κατά το μεγαλύτερο μέρος, θα διατεθούν για βελτιώσεις των οδικών υποδομών καθώς και προμήθεια εξοπλισμού.

    Ειδικότερα, 56 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη βελτίωση των οδικών υποδομών, τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για εκσυγχρονισμό-διαχείριση της οδικής ασφάλειας και τρία εκατομμύρια για προβολή (διαφημιστικά σποτ). Το πρόγραμμα έχει χρονικό ορίζοντα το 2006.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι θα ενταθεί η αστυνόμευση και η χρήση ραντάρ σε 600 σημεία επί του εθνικού οδικού και επαρχιακού δικτύου. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, από πέρυσι έχουν μειωθεί κατά 21% οι νεκροί από τροχαία, ενώ κατά τη φετινή έξοδο του Πάσχα, είχαμε 15 λιγότερους νεκρούς σε τροχαία σε σχέση με πέρυσι.

    Οι λακκούβες

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε στοιχεία και για τις λακκούβες στους δρόμους καθώς και για την τηλεφωνική γραμμή 1521. Όπως είπε η κα Παπανδρέου μέχρι τις 5 Μαΐου η γραμμή 1521, είχε λάβει 8.350 κλήσεις, από τις οποίες οι 6.500 αφορούσαν λακκούβες σε 2.500 δρόμους. Από αυτές τις λακκούβες έχουν αποκατασταθεί οι 4.600, δηλαδή το 71%.

    "Πρωταθλητές" είναι κατά σειρά οι δήμοι Αθηναίων, Κηφισιάς, Αχαρνών, Αμαρουσίου και Πειραιώς. Οι καταγγελίες αφορούσαν κατά 77% λακκούβες, 10% φθαρμένα οδοστρώματα και 6,4% ζημιές από το αποχετευτικό δίκτυο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δαπανήσει έως τώρα για την αποκατάσταση των δρόμων με λακκούβες, πέντε εκατομμύρια ευρώ, ενώ αρκετά ποσά έχουν διαθέσει και οι δήμοι για τους δρόμους που ανήκουν στη δικιά τους αρμοδιότητα.

    Τέλος ο κ. Χρυσοχοϊδης διευκρίνισε, ότι θα επιλυθούν τα όποια προβλήματα παρατηρούνται σχετικά με τους λεωφορειόδρομους και μελετάται σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ να προσληφθούν ειδικοί φρουροί, που θα αστυνομεύουν τις στροφές.

    [03] Μίνι καύσωνας το τετραήμερο που έρχεται

    Πηγή: ΝΕΤ 7/5/2003 4:34:00 μμ

    Από το χειμωνιάτικο σκηνικό λίγο πριν από το Πάσχα περάσαμε ξαφνικά σε έναν Μάιο, που θυμίζει καλοκαίρι. Οι επιστήμονες πάντως, δεν προβληματίζονται με τα τερτίπια του καιρού τις τελευταίες ημέρες αλλά με τις παραξενιές του εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο. Εκτιμούν ότι αυτές είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο περιβάλλον. Για την ώρα, πάντως, ας ξεχάσουμε την Ανοιξη που δεν γνωρίσαμε εφέτος, και ας προετοιμαστούμε για ένα καυτό τετραήμερο.

    Προβληματίζονται οι ειδικοί, παίρνουν μέτρα οι πολίτες

    Ο μήνας Μάιος δεν πρόλαβε καλά-καλά να μπει και εμείς δεν προλάβαμε να χαρούμε την Ανοιξη. Η θερμοκρασία την Τρίτη έφτασε τους 30 βαθμούς Κελσίου και το μεσημέρι της Τετάρτης άγγιξε τους 32.

    Απαραίτητα λοιπόν, η καλοκαιρινή ενδυμασία (βαμβακερά κι ανοιχτόχρωμα ρούχα, σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου και καπέλο). Καλό είναι να κάνουμε χρήση από τώρα αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας για την έκθεση μας στον ήλιο στην πόλη, όπου βέβαια απαραιτήτως παίρνουμε μαζί μας κι ένα μπουκαλάκι με νερό.

    Για τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου, υπάρχει λογική εξήγηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον έχει γίνει χωρίς νόμους και αρχές.

    Και αν το βοριαδάκι που επικρατούσε αυτές τις ημέρες, έκανε την κατάσταση υποφερτή, ακόμη θερμότερη προβλέπεται η Κυριακή με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 35 βαθμούς.

    Οι μετεωρολόγοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι στατιστικά μέχρι το τέλος Μαΐου θα μάς επισκεφθεί και βροχή, γι αυτό λοιπόν ας επωφεληθούμε της καλοκαιρίας για μία μαγιάτικη βουτιά στη Θάλασσα.

    [04] Μέτρα για τους μετανάστες προαναγγέλλει ο υφ. Εσωτερικών

    7/5/2003 1:58:00 μμ

    Σε συνεννόηση με το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της διπλής ιθαγένειας των βορειοηπειρωτών βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή ισότητας για την απλούστευση των διαδικασιών καταγραφής και νομιμοποίησης των μεταναστών, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κλείσει το θέμα με διακρατική συμφωνία που θα κυρωθεί από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Αλβανίας. Επίσης, προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του 2003 οι μετανάστες θα καταθέτουν την πρώτη αίτηση για άδεια παραμονής στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και όχι στους δήμους.

    Επίσης ο κ. Παπαδήμας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση μέσα στον επόμενο μήνα του επιχειρησιακού σχεδίου για το Ολοκληρωμένο Μηχανογραφημένο Μητρώο Μεταναστών, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τις περιφέρειες και τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εργασίας, ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία και να αποφεύγεται η διπλοεγγραφή και η χορήγηση "διπλών, τριπλών και τετραπλών αδειών παραμονής".

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών είπε επίσης ότι ή κυβέρνηση επιδιώκει έως τη λήξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ να κυρωθούν δύο κοινοτικές οδηγίες, η πρώτη για την επανένωση των οικογενειών των μεταναστών, δηλαδή να μπορεί κάποιος μετανάστης με ένα χρόνο παραμονής να φέρνει σύζυγο και παιδιά, και η δεύτερη, να μπορεί να παίρνει άδεια αορίστου χρόνου παραμονής μετά από πέντε χρόνια, όταν για παράδειγμα στην Ελλάδα απαιτούνται δέκα χρόνια.

    Σημείωσε τέλος, ότι σε περίπτωση κύρωσης της δεύτερης οδηγίας, η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διάταξη, ώστε να συμπίπτουν χρονικά οι άδειες εργασίας και παραμονής των μεταναστών στην Ελλάδα.

    [05] Είκοσι χρόνια φυλάκισης σε συζυγοκτόνο

    7/5/2003 1:16:00 μμ

    Ποινή κάθειρξης 20 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας στην 64χρονη Σωτηρία Λουτριώτη, που τον Ιούνιο του 2000 σκότωσε το σύζυγο της Γεώργιο με τρεις τσεκουριές. Η γυναίκα το 1996 είχε σκοτώσει και το γιο της, ευρισκόμενη σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς είχε προηγηθεί ο θάνατος του μεγαλύτερου γιου της οικογένειας σε τροχαίο δυστύχημα. Τότε, η γυναίκα είχε υποστηρίξει πως σκότωσε το μικρότερο γιο της, εξαιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, αλλά και γιατί εκείνος είχε μπλέξει με ναρκωτικά. Στη δολοφονία του συζύγου της έφτασε γιατί, όπως υποστήριξε, την έβριζε, τη χτυπούσε και την κατηγορούσε για το θάνατο των παιδιών τους.

    Το Εφετείο μείωσε την αρχική ποινή

    Πρωτόδικα στην 64χρονη επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς ελαφρυντικά.

    Ωστόσο, το Εφετείο μείωσε την ποινή δεχόμενο ότι η γυναίκα είχε μειωμένη ικανότητα καταλογισμού λόγω και των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

    [06] Επαναληπτικές εκλογές στη Νέα Μάκρη Αττικής

    7/5/2003 7:41:00 μμ

    Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση του 36/2003 έκρινε ότι πρέπει να διεξαχθούν επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στον Δήμο Νέας Μάκρης Αττικής, καθώς διαπίστωσε 609 παράνομες μεταδημοτεύσεις. Ένσταση κατά του αποτελέσματος των περασμένων δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2002, είχε καταθέσει ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Μάκρης Βασίλης Τζιλάβης (υποστηρίχθηκε από την ΝΔ) κατά του εκλεγέντα δημάρχου Ιορδάνη Λουϊζου (υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ). Ο Τζιλάβης υποστήριξε στην ένσταση του ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου 1.285 άτομα.

    Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι υπήρξαν 609 παράνομες μεταδημοτεύσεις, που υπερκάλυπταν την διαφορά των δύο (τότε) υποψηφίων δημάρχων, η οποία ανερχόταν στους 608 ψήφους.

    Επίσης, το δικαστήριο δεν προχώρησε στον υπόλοιπο έλεγχο των ψηφοδελτίων.

    Στην δικαστική απόφαση κατονομάζονται τα άτομα που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Ν. Μάκρης.

    Δεν αποκλείεται τον τελικό λόγο για το εκλογικό αποτέλεσμα στον επίμαχο Δήμο να τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν ασκήσει αναίρεση ο κ. Λουϊζος κατά της πρωτόδικης απόφασης.

    [07] Ένταση στο δημαρχείο Καλαμαριάς-Mαταίωσαν πλειστηριασμό

    7/5/2003 4:53:00 μμ

    Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στο δημαρχείο Καλαμαριάς κατά τη διάρκεια πλειστηριασμού ακινήτων του δήμου, με στόχο να αποζημιωθούν ιδιώτες, τα ακίνητα των οποίων απαλλοτριώθηκαν το 1983 για τη διάνοιξη της οδού Πόντου. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης προσπάθησε να αποτρέψει τον πλειστηριασμό της δημοτικής περιουσίας, λέγοντας στους κατοίκους να μη πλειοδοτήσουν γιατί θα έχουν προβλήματα, καθώς τον ερχόμενο Απρίλιο θα διεξαχθεί η τελική δίκη της υπόθεσης. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν πέντε λεπτά πριν τη λήξη του πλειστηριασμού εμφανίστηκαν δύο από τους ιδιώτες που διεκδικούν αποζημιώσεις, μάλιστα ο ένας από αυτούς πλειοδότησε για την απόκτηση ακινήτου. Τότε δημότες, που βρίσκονται στο πλευρό του δημάρχου Καλαμαριάς, τους επιτέθηκαν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

    Διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 38 εκατ. ευρώ

    Ο κ. Οικονομίδης ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει τις αποζημιώσεις σημειώνοντας ότι η διάνοιξη της οδού Πόντου είναι έργο υπερτοπικής σημασίας που προορίζεται να δώσει κυκλοφοριακές λύσεις σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνει να μην γίνει το έργο και να επιστραφούν οι εκτάσεις στους ιδιώτες.

    Σημειώνεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση αναστολής του δήμου Καλαμαριάς κατά των εναντίον του προγραμμάτων πλειστηριασμού.

    Τριάντα περίπου δημότες διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 38 εκατ. ευρώ, αλλά ο δήμος Καλαμαριάς δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί.

    [08] Διάσκεψη για την ψυχική υγεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    7/5/2003 6:33:00 μμ

    Tην ανάγκη αύξησης των δαπανών για τη ψυχική υγεία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε υπογράμμισαν ψυχίατροι, εμπειρογνώμονες και διοικητικοί παράγοντες, που έλαβαν την Τετάρτη μέρος σε διάσκεψη με αντικείμενο την "ψυχική υγεία και τη σχιζοφρένεια στην Ευρώπη" στις Βρυξέλλες. Η διάσκεψη οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ καθηγητή Αντώνη Τρακατέλλη. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι δαπάνες για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

    Το 25% των Ευρωπαίων έχει ψυχολογικά προβλήματα

    Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι ενώ οι ψυχικές παθήσεις αντιπροσωπεύουν το 13% του συνόλου των παθήσεων στις χώρες - μέλη της Ένωσης, οι σχετιζόμενες με την ψυχική υγεία δαπάνες δεν υπερβαίνουν το 3% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

    Ιδιαίτερες αναφορές υπήρξαν και σε σχέση με τα ποικίλα προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά κ.α.), που αντιμετωπίζει το οικογενειακό περιβάλλον των ατόμων με ψυχικές παθήσεις, όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι πάσχοντες.

    Επισημάνθηκε επίσης ότι το 25% των πολιτών της Ε.Ε αντιμετωπίζει σε γενικές γραμμές ψυχολογικά προβλήματα με πλέον συνηθισμένο αυτό της κατάθλιψης. Τέλος πολλοί ομιλητές έθεσαν και το ζήτημα των φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων επισημαίνοντας ότι η αύξηση των ερευνητικών δαπανών στον τομέα αυτό, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων και τη μείωση του συνολικού κόστους, που αυτές συνεπάγονται.

    [09] Εμπορικές κυρώσεις της Ε.Ε εναντίον των ΗΠΑ

    7/5/2003 6:11:00 μμ

    Το "πρασινο φως" πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να προχωρήσει σε εμπορικές κυρώσεις εναντίον των ΗΠΑ, για την αντιπαράθεση, που έχει προκαλέσει αμερικανικός νόμος, ο οποίος δίνει φορολογικά πλεονεκτήματα στους Αμερικανούς εξαγωγείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες περιθώριο ως το Φθινόπωρο να αλλάξουν τη νομοθεσία τους. Ο ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο Πασκάλ Λαμί δήλωσε ότι αν επιβληθούν τελικά κυρώσεις θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2004. Ο Λαμί επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει το Φθινόπωρο τη στάση της Ουάσιγκτον για τη βελτίωση της νομοθεσίας "και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση θα αρχίσει η νομοθετική διαδικασία για την υιοθέτηση αντιμέτρων τον Ιανουάριο του 2004".

    [10] Στις Βρυξέλλες ο κ. Πετσάλνικος

    Πηγή: ΑΠΕ 7/5/2003 3:30:00 μμ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες προκειμένου να προεδρεύσει αύριο Πέμπτη του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α., στην εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης των χρηματικών ποινών, στην πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα.

    [11] Ανέβηκαν οι τόνοι σε εξέταση για την υπόθεση ''Α.Τ Βύρωνα''

    7/5/2003 1:02:00 μμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της εισβολής μελών της 17 Νοέμβρη στο Αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα τον Αύγουστο του 1988, συνεχίζεται από το πρωί η εκδίκαση της υπόθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού. Ενταση προκλήθηκε όταν ο Εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου ζήτησε από τον Πάτροκλο Τσελέντη να πει αν συμμετείχε ο ίδιος αλλά και ποιοι άλλοι είχαν ανάμειξη. Εντονα αντέδρασε ο συνήγορος της υπεράσπισης των κατηγορουμένων των Ηρακλή Κωστάρη και Κώστα Καρατσώλη, Ιωάννης Σταμούλης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί ο κατηγορούμενος να μεταβάλλεται σε μάρτυρα. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Γιάννης Ραχιώτης, ο οποίος ζήτησε να απαγορευτεί από το δικαστήριο η ερώτηση του Εισαγγελέα.

    Διαξιφισμοί της υπεράσπισης με την έδρα

    Γιάννης Σταμούλης: Δεν είναι δυνατόν να ρωτήσετε, κύριε Εισαγγελέα, κατηγορούμενο για κατηγορίες που δεν αφορούν τον ίδιο, αλλά τους άλλους κατηγορουμένους. Το απαγορεύει η διάταξη του άρθρου 211 της σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Πρόεδρος Δικαστηρίου: Ο κ. Εισαγγελέας μπορεί να ρωτήσει ό,τι θέλει.

    Γ. Ραχιώτης: Δεν προβλέπεται η ανωμοτί εξέταση του κατηγορουμένου ως μάρτυρα που δεν αφορά την κατηγορία τη δική του, αλλά των υπολοίπων.

    Εισαγγελέας Έδρας Χρ. Λάμπρου: Θα μου απαγορεύσετε την ελευθερία του λόγου; Εκεί θα φθάσουμε; Εκπλήττομαι. Καυχόμεθα για τη δημοκρατία μας και δεν δέχομαι στην ελληνική δημοκρατία τη λογοκρισία του Εισαγγελέως.

    Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Μαρκής επισήμανε, πάντως, ότι μόνη ερώτηση που θα μπορούσε να διατυπωθεί στον κατηγορούμενο είναι αν ήταν παρών.

    Σε σχετική ερώτηση του προέδρου, αν επιθυμεί να απαντήσει στην επίμαχη ερώτηση, ο Πάτροκλος Τσελέντης απάντησε καταφατικά.

    Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Σάκης Κεχαγιόγλου χαρακτήρισε καινοφανή την τοποθέτηση της υπεράσπισης, επειδή, όπως είπε, όλες οι διατάξεις που επικαλούνται οι συνήγοροι υπεράσπισης, είναι υπέρ των κατηγορουμένων, ώστε να διευκολυνθούν στην απόδειξη της αθωότητας τους.

    [12] Υπόθεση ''Αμέρικαν Εξπρές''

    7/5/2003 3:17:00 μμ

    Με την κατάθεση του Γεωργίου Τσαπουρλή, φύλακα στην "Αμέρικαν Εξπρές" στην Πανεπιστημίου, στην οποία είχε τοποθετηθεί βόμβα το 1991, ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε ένα ζευγάρι που είχαν δει πριν σημειωθεί η έκρηξη, να φωτογραφίζει τον χώρο που βρίσκεται η τράπεζα. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει κάποιον απο τους κατηγορούμενους. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη με την εξέταση μαρτύρων υποθέσεων που έχουν εξεταστεί αλλά και με μάρτυρες για υποθέσεις εκρήξεων και ληστείων.

    [13] Το πάγωμα της δίκης του ζητά ο Μπερλουσκόνι

    7/5/2003 6:35:00 μμ

    Την αναστολή της δίκης του για διαφθορά ζητά ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς επίσης και την επαναφορά του θεσμού της δικαστικής ασυλίας για τους βουλευτές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγορείται για δωροδοκία δικαστών στην εκδίκαση μίας υπόθεσης που έγινε για μία εμπορική συμφωνία τη δεκαετία του 80. Πριν από λίγες μέρες, ένας φίλος και στενός πολιτικός του σύμμαχος ο Τσεζάρε Πρίβιτι, κρίθηκε ένοχος από ιταλικό δικαστήριο για παρόμοια περίπτωση και καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 11 ετών.

    Ζητά και την επαναφορά της βουλευτικής ασυλίας

    "Ενεργώ όχι από οποιοδήποτε υποτιθέμενο προσωπικό συμφέρον αλλά για τα συμφέροντα του έθνους'', αναφέρει με επιστολή του προς την εφημερίδα ''Κοριέρε Ντελα Σέρα'', ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Μιλώντας προς το κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι τόσο η δική του όσο και η υπόθεση του Πρίβιτι, θα έπρεπε να είχε παγώσει την περίοδο της αναθεώρησης του συντάγματος.

    Είπε επίσης ότι την τελευταία δεκαετία έχει γίνει αποδέκτης μίας άνευ προηγουμένου νομικής επίθεσης εις βάρος του.

    "Τα τελευταία χρόνια, έχουν επισκεφθεί τα γραφεία της εταιρείας μου περίπου 470 δικαστές και έχουν ασκηθεί εις βάρος μου 87 αγωγές" είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι βουλευτές θα πρέπει να προστατεύονται από δικαστές που υποκινούνται από πολιτικά κριτήρια.

    Με την επαναφορά του θεσμού βουλευτικής ασυλίας, αντιδρούν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς μία καταδικαστική ετυμηγορία σε βάρος του η οποία αναμένεται να εκδοθεί την περίοδο που η Ιταλία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία, ενδέχεται να οδηγήσει σε συνταγματική κρίση τη χώρα.

    [14] Κασμίρ: Έξι νεκροί από βομβαρδισμό των ινδικών δυνάμεων

    7/5/2003 3:14:00 μμ

    Έξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών του στρατού, σκοτώθηκαν την Τετάρτη από βομβαρδισμό, που εξαπέλυσαν ινδικές δυνάμεις στο υπό πακιστανικό έλεγχο Κασμίρ. Ο Μεχμούντ Ουλ Χάσαν, αναπληρωτής κυβερνήτης στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, σημείωσε ότι βλήμα όλμου κτύπησε ένα όχημα σε περιοχή 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά και ότι σημειώθηκαν εκτεταμένοι βομβαρδισμοί από τις ινδικές δυνάμεις στην περιοχή. Ένας άλλος αξιωματικός υποστήριξε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και δύο αξιωματικοί του στρατού. Η πληροφορία για τον βομβαρδισμό έρχεται σε μία χρονική περίοδο, όπου υπάρχουν ενδείξεις για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, που πέρυσι βρέθηκαν στα πρόθυρα ενός τέταρτου πολέμου.

    [15] ''Η απειλή στα σύνορα μας'', λέει το Ιράν

    7/5/2003 1:23:00 μμ

    Υπέρ της εξομάλυνσης των διεθνών σχέσεων και της εφαρμογής εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, για να αντιμετωπιστούν ''οι εξωτερικές απειλές'' και κυρίως οι αμερικανικές τάχθηκε την Τετάρτη η πλειοψηφία των ιρανών βουλευτών σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που αναγνώσθηκε στο ιρανικό Κοινοβούλιο. ''Χρειάζεται μια ενεργή διπλωματία σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξομάλυνση των διεθνών σχέσεων'', αναφέρεται στην επιστολή αυτή την οποία υπογράφουν 153 από τα 290 μέλη της ιρανικής Βουλής. Οι βουλευτές εκτιμούν ότι ''η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση'' και ότι ''με την εγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και με την κατοχή στο Ιράκ, η απειλή έφθασε στα σύνορά μας''.

    [16] Χιόνια και βροχές στην Ισπανία

    7/5/2003 6:03:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ψυχρό μέτωπο έπληξε την Τετάρτη την κεντρική Ισπανία με αποτέλεσμα να χιονίσει στα μέσα της Ανοιξης. Χιόνι έπεσε στην Σεγκόβια και την Αβιλα σε υψόμετρο άνω των χιλίων μέτρων, αποκλείοντας τους δρόμους της περιοχής, που ήταν προσπελάσιμοι μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Το περισσότερο χιόνι έλιωσε λίγο αργότερα. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι η χιονόπτωση είναι ασυνήθιστη την Ανοιξη, αλλά όχι και πρωτάκουστη. Στις περισσότερες περιοχές της Ισπανίας επικράτησαν σήμερα βροχές και ασυνήθιστες για την εποχή χαμηλές θερμοκρασίες.

    [17] Κρούσματα χολέρας στη Βασόρα

    7/5/2003 5:12:00 μμ

    Επιδημία χολέρας αναμένει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση προσθέτοντας πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα σε δύο νοσοκομεία της Βασόρας. "Περιμένουμε μια επιδημία χολέρας στο νότιο Ιράκ και φοβόμαστε ότι θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα", δήλωσε η εκπρόσωπος της Π.Ο.Υ Φαντίλα Σαΐμπ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στη μεγαλύτερη πόλη του νότιου Ιράκ. Η ίδια πρόσθεσε πως οι αναλύσεις των κρουσμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη και υπογράμμισε πως η εμφάνιση της ασθένειας είναι "ανησυχητική", προσθέτοντας πάντως πως "δεν μας εξέπληξε".

    [18] Στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ θα στείλει η Πολωνία

    7/5/2003 5:37:00 μμ

    Την πρόταση της Πολωνίας, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταθέσει στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα και αφορά στην παραμονή στο Ιράκ, στρατιωτικής δύναμης αποτελούμενης από Γερμανούς, Πολωνούς και Δανούς στρατιώτες κλήθηκε να σχολιάσει ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πίτερ Στρακ. Όπως είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, το ΝΑΤΟ θα εξετάσει χωρίς καμία προκατάληψη την επόμενη εβδομάδα, όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ενήμερος για τις διαθέσεις της Βαρσοβίας.

    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της εφημερίδας, στην αποστολή θα συμμετάσχουν από πλευράς Γερμανίας 50 στρατιώτες και μία στρατιωτική δύναμη που θα αποτελείται από 1500-4000 Πολωνούς.

    Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας που ξεκινά διήμερη επίσκεψη στη Δανία από σήμερα, δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκέφτεται να επικεντρώσει την βοήθεια που αναμένεται να προσφέρει στο Ιράκ, στη στρατιωτική ενίσχυση, ακόμα και αν στην όλη διαδικασία εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Δήλωσε επίσης ότι ακόμα δεν είναι σαφής η στάση που θα κρατήσει η Δανία, σε ενδεχόμενο μίας τέτοιας πρότασης, καθώς επίσης και η διάρκεια παραμονής μίας τέτοιας δύναμης στην περιοχή.

    Πηγή: Reuters

    [19] Ράις: Γαλλία - Γερμανία ''κρατούσαν όμηρο'' το ΝΑΤΟ

    7/5/2003 5:07:00 μμ

    Δριμεία επίθεση εναντίον της Γαλλίας, με συνεντεύξεις που παραχώρησε σε τέσσερις ισπανικές εφημερίδας εξαπέλυσε η Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. "Η Γαλλία κράτησε όμηρο το ΝΑΤΟ στο θέμα του Ιράκ και απείλησε μικρότερες χώρες με αντίποινα σε περίπτωση που θα υποστήριζαν τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Σαντάμ Χουσείν" δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τους Ευρωπαίους δεν δίχασαν οι ΗΠΑ αλλά η Γαλλία που προσπάθησε, με τη στάση της, να φιμώσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Καταφέρθηκε επίσης και εναντίον της Γερμανίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι Βερολίνο και Παρίσι προσπάθησαν να εμποδίσουν το ΝΑΤΟ να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της Τουρκίας.

    [20] Ομιλία Γ. Παπανδρέου για την ''Ευρώπη μετά το Ιράκ''

    7/5/2003 4:29:00 μμ

    ''Η Ευρώπη μετά το Ιράκ'' ήταν το θέμα της ομιλίας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην ετήσια διάλεξη που οργανώνει το τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Κολεγίου του Αγίου Αντωνίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και ανέλυσε τη . και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στη στενή συνεργασία των πολιτισμών της Ευρώπης και του Αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, πράγμα που όπως είπε θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών περιφερειακών προβλημάτων και ιδιαίτερα τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή.

    Για τις σχέσεις Ευρώπης - Αμερικής

    Ο Έλληνας υπουργός διατύπωσε επίσης και τις απόψεις του για το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι σχέσεις Ευρώπης και Αμερικής.

    ''Οι σχέσεις μας με την Αμερική πρέπει να είναι στο επίπεδο ίσων εταίρων, η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη, η Ευρώπη την Αμερική, και δεν συμφωνώ με την περιορισμένη αντίληψη μειοψηφίας στην Αμερική ότι ''ή είσαστε μαζί μας ή εναντίον μας'' τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε από την παλαιά Ευρώπη δημιουργούμε τη νέα Ευρώπη με νέες προοπτικές και προκλήσεις.

    Πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και σπουδαστές ήταν η σύνθεση του πυκνού ακροατηρίου στη χθεσινοβραδινή διάλεξη του κ. Παπανδρέου και μεταξύ των φοιτητών που την παρακολούθησαν ήταν και η Τσέλσι Κλίντον, η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον η οποία κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης.

    [21] Κρίσιμη συνάντηση Χριστοδουλάκη-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

    Πηγή: ΑΠΕ 7/5/2003 5:01:00 μμ

    Τρία είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη με την ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη: το νέο μισθολόγιο, η ένταξη τμήματος των δημοσίων υπαλλήλων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και η σύνδεση των συντάξιμων αποδοχών με την εξέλιξη των μισθών των εν ενεργεία. Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ προειδοποιούν ότι αν αποβεί άκαρπη η διαπραγμάτευση με τον υπουργό το ενδεχόμενο αγωνιστικών-απεργιακών κινητοποιήσεων στο δημόσιο θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος υπογράμμισε ότι μέσα στο Μάιο λήγει ακόμα και το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει ο κ. Χριστοδουλάκης και αν η συνάντηση της Πέμπτης αποδειχθεί άκαρπη η ΑΔΕΔΥ δεν θα έχει πλέον περιθώρια ανοχής και διαπραγμάτευσης.

    Σχετικά με το πρώτο θέμα, δηλ. το νέο μισθολόγιο, η ΑΔΕΔΥ ζητάει να τεθεί τέρμα στην πολυετή πολιτική λιτότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους και να προωθηθεί η σύγκλιση των μισθών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο θέμα αυτό κρίσιμο θεωρείται το ζήτημα της ένταξης των επιδομάτων στο βασικό μισθό αλλά και η συμφωνία για την πυραμίδα κλιμάκωσης των μισθών στο δημόσιο (η ΑΔΕΔΥ για παράδειγμα προτείνει η σχέση μεταξύ του καταληκτικού μισθού ενός ανειδίκευτου υπαλλήλου και του καταλυτικού μισθού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να διαμορφώνεται στο 1 προς 3).

    Το δεύτερο ζήτημα (δηλαδή της ένταξης τμήματος των δημοσίων υπαλλήλων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα) πρόκειται για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, τους ναύσταθμους κλπ. Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν θετικό γεγονός την εισαγωγή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο μετά από διεκδικήσεις 15 ετών αλλά ζήτησαν να ευθυγραμμιστούν οι ρυθμίσεις με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα και οι χαρακτηρισμοί ή αποχαρακτηρισμοί των εργασιών ως βαριές και ανθυγιεινές να γίνει με κριτήρια επιστημονικά και όχι μέσα από πολιτική και συνδικαλιστική διαπραγμάτευση.

    [22] Στα χέρια της Philip Morris ο Παπαστράτος

    7/5/2003 3:14:00 μμ

    Tην πεποίθηση ότι η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος θα βγει κερδισμένη από την πώληση της στην πολυεθνική Philip Morris εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Χρήστος Κομνηνός, στη διάρκεια της σημερινής τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρίας, της τελευταίας υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μάλιστα εκτίμησε ότι θα υπάρξει και επέκταση της στα Βαλκάνια. Οπως είναι γνωστό μετά από συμφωνία των βασικών μετόχων της εταιρίας, το 75% του Παπαστράτου θα περάσει στα χέρια ολλανδικής θυγατρικής της Αμερικανικής καπνοβιομηχανίας.

    Με την ίδια φίρμα

    Δικαιολογώντας την απόφαση των Ελλήνων μεγαλομετόχων της εταιρίας για τη συγκεκριμένη απόφαση, υπογράμμισε ότι η εταιρία είχε δυο επιλογές: Είτε να προβεί σε εκτεταμένες εξαγορές προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της αγοράς καπνού, είτε να υπαχθεί κάτω από την ομπρέλα ενός κολοσσού όπως της Philip Morris.

    Με την επιλογή τελικά της δεύτερης εναλλακτικής λύσης, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Παπαστράτος να προβεί σε εξαγορές, υπογραμμίστηκε ότι διασφαλίζεται η δραστηριοποίηση της εταιρίας για πολλά ακόμα χρόνια.

    Με την εν λόγω συμφωνία η "φίρμα" (brand name) Παπαστράτος θα συνεχίσει να υφίσταται, ενώ όσον αφορά τη λειτουργία του εργοστασίου στη χώρα μας, τονίστηκε ότι θα συνεχιστεί, όσο το επιτρέψουν οι συνθήκες. Εφόσον το ελληνικό κοινό προτιμά τα τσιγάρα Παπαστράτος, αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως και έξι μήνες, καθώς απαιτείται μεταξύ άλλων και έγκριση από την κοινοτική Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ το νυν ΔΣ της εταιρίας έλαβε την έγκριση από τη γενική συνέλευση για τη διεκπεραίωση της συμφωνίας (εκπρόσωπος ορίστηκε ο κ.Κομνηνός).

    Τέλος, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,15 ευρώ ανα μετοχή, από 1 ευρώ που αρχικά είχε προτείνει η εταιρία.

    [23] Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία στη Γερμανία

    7/5/2003 3:01:00 μμ

    Στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 1997 ανήλθε, τον περασμένο Απρίλιο, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξάνοντας τις πιέσεις στον καγγελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων στη μεγαλύτερη αγορά εργασίας της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 44.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ανερχόμενος σε 4,46 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 10,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού - ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών - από 10,6% το Μάρτιο.

    [24] Στο πλευρό του 2004 Γιαννακόπουλος - Λυμπερόπουλος

    7/5/2003 6:30:00 μμ

    Δυο από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές των "αιωνίων" δύο μιλούν για τον Ολυμπιακό Εθελοντισμό και τους Αγώνες του 2004, λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή του μεγάλου ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, το οποίο θα κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος και ο Νίκος Λυμπερόπουλος συστρατεύονται στην προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" για την προώθηση των μη διαδεδομένων Ολυμπιακών Αθλημάτων, στο πλαίσιο της σχετικής εκστρατείας προβολής του Γραφείου Τύπου &amp; ΜΜΕ. Ο άσος των "ερυθρόλευκων" επέλεξε να δοκιμαστεί στην ποδηλασία δρόμου, ενώ των "πρασίνων" στην ορεινή ποδηλασία. Αμφότεροι όμως συμφώνησαν στο εξής: "Η Ποδηλασία δρόμου και η ορεινή Ποδηλασία είναι Ολυμπιάδα".

    Λάτρης της φύσης ο Λυμπερόπουλος - Μήνυμα για τον Εθελοντισμό ο Γιαννακόπουλος

    Ντύθηκαν με τις στενές ελαστικές τους στολές, φούσκωσαν τα λάστιχα των ποδηλάτων και αφού έκαναν τους τελευταίους ελέγχους στα φρένα, φόρεσαν τα κράνη τους και έβαλαν φωτιά, όχι στα δίχτυα όπως συνηθίζουν, αλλά στα πεντάλ.

    Ο άσος του "τριφυλλιού" αποδείχθηκε λάτρης της φύσης, καθώς έδειξε ν' απολαμβάνει την διαδρομή στο βουνό, παρά την επίπονη προσπάθεια που χρειάστηκε να καταβάλει.

    Το μήνυμά του ξεκάθαρο: Η ορεινή ποδηλασία είναι Ολυμπιάδα.

    Ο Νίκος Λυμπερόπουλος παρότρυνε όλους τους Έλληνες να σταθούν αρωγοί στο θέμα του Εθελοντισμού.

    "Εγώ θα ήλπιζα δέκα εκατομμύρια Έλληνες να ήταν όλοι Εθελοντές. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια πολύ μεγάλη διοργάνωση και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στο μεγάλο γεγονός που θα διοργανώσει η χώρα μας", τόνισε ο Λυμπερόπουλος.

    Ενώ, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι "η γνώμη μου είναι ότι η ποδηλασία ταιριάζει στον Έλληνα ο οποίος έχει το ταμπεραμέντο ν' ασχοληθεί μ' αυτό το άθλημα. Πρόκειται για ένα άθλημα που είναι μεν μοναχικό, προσφέρει όμως πολλές συγκινήσεις".

    Ο επιθετικός των "κόκκινων" σταμάτησε για λίγο το σπριντ στην παραλιακή λεωφόρο για να δώσει το μήνυμά του για τον Εθελοντισμό.

    "Οι Εθελοντές είναι συνυφασμένοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Εθελοντισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ολυμπιάδας του 2004".

    [25] Ικανοποίηση Μελισσανίδη για δικαστική απόφαση

    7/5/2003 6:15:00 μμ

    Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Ολυμπιονίκης μας Ιωάννης Μελισσανίδης για την δικαίωση του στην δικαστική διαμάχη που είχε με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" και τα όσα η τελευταία υπαινίχθηκε στην διάρκεια της συμμετοχής του Έλληνα πρωταθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Το δικαστήριο επέβαλε στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" την καταβολή αποζημίωσης ύψους 280.000 ευρώ, προς τον μακεδόνα αθλητή, ποσό που ο ίδιος θα προσφέρει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

    ''Δικαιώθηκα σε απόλυτο βαθμό, η αλήθεια έλαμψε''

    Ο Ιωάννης Μελισσανίδης δήλωσε:

    "Υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα και την αντικειμενική κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι σε αυτούς, που είπαν αυτά που είπαν για μένα που αφοσίωσα και θυσίασα εκατοντάδες ώρες προπονήσεων επί τέσσερα χρόνια και συμμετείχα στους αγώνες αψηφώντας σημαντικά προβλήματα υγείας στη μέση και στο πόδι. Αυτοί προσπάθησαν όχι μόνο να κηλιδώσουν την προσωπική μου αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα μου, αλλά προσπάθησαν και με τον πιο άνανδρο και δειλό τρόπο να κηλιδώσουν τον θεσμό του χρυσού Ολυμπιονίκη, τον θεσμό του Ολυμπισμού και την Ελλάδα, γιατί εγώ δεν εκπροσωπούσα εμένα αλλά την Ελλάδα. Αυτοί οι άνθρωποι στέρησαν από την Ελλάδα ένα ακόμα μετάλλιο αλλά δεν μπόρεσαν να στερήσουν όσο κι αν προσπάθησαν με δόλο την αλήθεια των γεγονότων και των πράξεων. Δικαιώθηκα σε απόλυτο βαθμό, η αλήθεια έλαμψε, όλα αυτά τα 2,5 χρόνια ο κόσμος με σταματούσε στο δρόμο και με ωριμότητα μου έλεγε να το πας το θέμα στην Δικαιοσύνη για να δικαιωθούμε κι εμείς. Γιατί κι εκείνοι αισθάνθηκαν τον ψυχικό βιασμό που αισθάνθηκα κι εγώ".

    [26] H σφυρίχτρα του ντέρμπι στα χέρια του Μποροβήλου

    7/5/2003 12:21:00 μμ

    Και το όνομα αυτού... Γιώργος Μποροβήλος! Ο διαιτητής από τον σύνδεσμο της Αρκαδίας θα είναι ο άρχοντας του Κυριακάτικου ντέρμπι της Ριζούπολης, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που θα κρίνει τον πρωταθλητή του φετινού πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Το όνομα του Μποροβήλου προέκυψε, ανάμεσα σε εκείνα των Δούρου, Αγγελάκη, Τσαγκαράκη και Μπριάκο, μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας. Δεύτερος διαιτητής στο ντέρμπι κληρώθηκε ο Θανάσης Μπριάκος του συνδέσμου Ηπείρου, ο οποίος απόψε θα διευθύνει τον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    Στο άκουσμα του ονόματος του Αρκάδιου διαιτητή, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις, καθώς πριν από περίπου ένα μήνα ο Παναθηναϊκός είχε ζητήσει την εξαίρεσή του από αγώνες τους τριφυλλιού.

    Ο εκπρόσωπος των "πρασίνων", Δημήτρης Σκιάνης τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις του για τον Μποροβήλο και πλέον η ΚΕΔ φέρει την ευθύνη.

    Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Ολυμπιακού, Αρη Ποίλα, που υποστήριξε ότι "η ομάδα που έχει ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και την ουρά της βαθμολογίας είναι ο Παναθηναϊκός".

    [27] Δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας για το 2004

    7/5/2003 4:29:00 μμ

    ''Η Αθήνα προετοιμάζεται για τους Αγώνες μεταξύ καθυστερήσεων..." είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας ''CORRIERE DELLA SERA", που δημοσιεύει έρευνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι 465 ημέρες από την αφή του τριπόδου της 28ης Ολυμπιάδας, η Αθήνα σε υποδέχεται με την αιώνια αυστηρότητα της Ακρόπολης, με έναν γοητευτικό άνεμο, με έναν καυτό ήλιο και με τον αδιάκοπο κραδασμό των ελαστικών. Η κοιτίδα του πολιτισμού αλλάζει όψη. Εκτός από τους τύπους υπάρχει και η ''ουσία'' η οποία δεν διαφεύγει. Με λίγα λόγια: οι καθυστερήσεις υπάρχουν.

    Σημασία έχει να μην πιστεύουμε σε όσα λέγονται

    Η περιοχή η οποία σημειώνει τη μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι η περιοχή του πρώην αεροδρομίου όπου θα φιλοξενηθούν ορισμένα αθλήματα.

    Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης, μέσα σε δυο ημέρες, κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τη σκεπή ενός σταδίου για τη ρυθμική γυμναστική και το πινγκ-πονγκ.

    Με άλλα λόγια πρέπει να ξεφύγουμε από τον τυπικό ιταλικό καταστροφισμό.

    Εξάλλου, η Αθήνα επέλεξε μια γοητευτική φόρμουλα για τη δεύτερη Ολυμπιάδα που φιλοξενεί.

    Οι ρίζες της ελληνικής γης και του πολιτισμού της που βρίσκονται π.χ. στον πυρσό που έχει τη μορφή του φύλλου της ελιάς, στα λογότυπα των σπορ που θυμίζουν αρχαία ζωγραφική ή στις μασκώτ Αθηνά και Φοίβο, οι οποίες εμπνευσμένες από το περίγραμμα μιας πήλινης κούκλας παντρεύονται με τις προκλήσεις της 3ης χιλιετηρίδας.

    Η πόλη που είναι σκαμμένη, όπου είναι δυνατόν, για να δημιουργηθεί χώρος για δρόμους και ένα μετρό που συνδέει συνοικίες οι οποίες χαρακτηρίζονται από άναρχη δόμηση.

    Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι εγκαταστάσεις εκείνες που προχωρούν με καθυστέρησης, αλλά είναι η δυσκολία που υπάρχει για τη μεταφορά των αναγκαίων υλικών στους χώρους των έργων κατά μήκος στενών δρόμων και στροφών.

    Ο Pietro Patarini, στέλεχος μιας ιταλικής εταιρίας που έχει αναλάβει ορισμένα έργα δήλωσε ότι ''οι χώροι για τα σπορ δεν πάνε άσχημα, για τα υπόλοιπα όμως που δεν είναι θέματα αρμοδιότητάς μας, δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Όπου όμως δεν μπορούν να τα καταφέρουν, μπαίνει σε εφαρμογή ο πραγματισμός. Η κάλυψη του Ολυμπιακού Σταδίου και του ποδηλατοδρομίου που έχει αναλάβει ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, με καλύμματα κατασκευασμένα από γυαλί και ατσάλι, τα οποία προβλέπεται να συναρμολογηθούν στην Ιταλία και να μεταφερθούν στην Ελλάδα όπου και θα τοποθετηθούν, είναι υπεροπτική; Ένα μέρος του σχεδίου θα απορριφθεί. Μέσα σε ένα τέτοιο σενάριο, σημασία έχει να μην πιστεύουμε σε όσα λέγονται''.

    [28] Επίσκεψη της FIBA στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς

    7/5/2003 2:08:00 μμ

    Την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών στο υπό κατασκευή κλειστό γυμναστήριο στο Ελληνικό, εξέφρασε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, μετά την λήξη της διήμερης επίσκεψης αντιπροσωπείας της διεθνούς ομοσπονδίας μπάσκετ στην Αθήνα. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του NBA διαβεβαίωσε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα συμμετάσχουν όλα τα μεγάλα ονόματα που αγωνίζονται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Καμία ανησυχία για τα έργα

    Ο εκπρόσωπος της FIBA σημείωσε ότι το έργο του Ελληνικού προχωρά κανονικά, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα τελειώσει βάσει του χρονοδιαγράμματος.

    Όσον αφορά στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ο κ. Μπάουμαν δεν είχε την παραμικρή ανησυχία, καθώς απλά ανακαινίζεται και η Ομοσπονδία έχει πλήρη γνώση του πως λειτουργεί σε διοργανώσεις μπάσκετ.

    "Σε οργανωτικά και λειτουργικά θέματα δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, καθώς κάθε φορά που ζητάμε κάτι τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής μας δίνουν τις αναγκαίες λύσεις", δήλωσε ο κ. Μπάουμαν, που εξέφρασε τη πίστη του πως το Ολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ το 2004 να είναι μια μοναδική εμπειρία για τους θεατές.

    Όλα τα αστέρια του ΝΒΑ στην Αθήνα

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της FIBA στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος του ΝΒΑ, αρμόδιος για διεθνείς διοργανώσεις, Αντριου Μέσικ, έδωσε την διαβεβαίωση ότι τα μεγαλύτερα ονόματα του ΝΒΑ θα ενισχύσουν την Εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ της Αθήνας, ενώ επισήμανε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα ώστε να επανακτήσουν τα πρωτεία στο παγκόσμιο μπάσκετ.

    Από την πλευρά του, ο τεχνικός βοηθός του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ, Σιν Φορντ, σημείωσε ότι όλα τα αστέρια του ΝΒΑ θα μείνουν για πρώτη φορά μετά την πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 στη Βαρκελώνη, στο Ολυμπιακό Χωριό.

    "Θα στείλουμε την πλέον δυνατή ομάδα και ευχόμαστε να κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο. Για τους αθλητές θα είναι μοναδική εμπειρία η διαμονή στο Ολυμπιακό Χωριό και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να προσαρμοστούν στις συνθήκες διαμονής με τους υπόλοιπους αθλητές από όλο τον κόσμο", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [29] Ανέκδοτες ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ

    7/5/2003 1:09:00 μμ

    Ολόκληρο πακέτο ανέκδοτων ηχογραφήσεων του θρυλικού καλλιτέχνη της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ ανακάλυψε η οικογένεια του, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση ενός άλμπουμ το οποίο θα ακολουθήσει τις ίδιες αρχές παραγωγής όπως το '' Free as a Bird'' και το ''Real Love'' των Μπήτλς της δεκαετίας του '90. Ο μεγαλύτερος γιος του Μάρλεϊ, Ζίγκι δήλωσε στο μουσικό περιοδικό ''Billboard'' ότι οι ηχογραφήσεις που είχε κάνει ο πατέρας του στο προσωπικό του στούντιο στο σπίτι τους, είναι πιθανόν να ''ντυθούν'' με στίχους δικούς του (του Ζίγκι) καθώς και από ορισμένους άλλους καλλιτέχνες της ρέγκε μουσικής.

    [30] Πρώτη κλωνοποίηση ζώου στην Αφρική

    7/5/2003 2:20:00 μμ

    Την πρώτη κλωνοποίηση ζώου στην αφρικανική ήπειρο, μια μικρή αγελάδα που γεννήθηκε τον περασμένο μήνα σε ερευνητικό κέντρο σε βόρεια περιοχή της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη επιστήμονες της χώρας. ''Το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο στην αφρικανική ήπειρο, μια δαμαλίδα Χολστάιν, γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 2003'', ανακοίνωσε ο Νοτιοαφρικανός κτηνίατρος Μορν ντε λα Ρέι. Η κλωνοποίηση έγινε μετά από συνεργασία Νοτιαφρικανών επιστημόνων με Δανούς συναδέλφους τους.

    Η μικρή αγελάδα, η υγεία της οποίας είναι καλή, βαφτίστηκε Φουτ (''αντίγραφο'' ή ''επανάληψη'' στη γλώσσα των Ζουλού) και ζύγιζε 32 κιλά όταν γεννήθηκε.

    Η αγελάδα-δότης της οποίας το DNA χρησιμοποιήθηκε για την κλωνοποίηση είναι ηλικίας εννέα ετών, γαλακτοπαραγωγός και ζει σε αγρόκτημα στο Μπόταβιλ και κατείχε διάφορα ρεκόρ παραγωγής γάλακτος (παρήγε ως 78 λίτρα ημερησίως), δήλωσαν οι ερευνητές. Οι μαύρες και λευκές κηλίδες της Φουτ είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες της δότριας.

    ''Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς πως το προσδόκιμο ζωής της ή η γαλακτοπαραγωγική ικανότητά της θα διαφέρουν σε οτιδήποτε από της μητέρας της'', δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός κτηνίατρος.

    Ο Ντε λα Ρέι πρόσθεσε πως το ποσοστό επιβίωσης των κλωνοποιημένων ζώων είναι αυτή τη στιγμή χαμηλότερο από εκείνο των ζώων που συλλαμβάνονται φυσιολογικά, αλλά πρόσθεσε πως στην αρχή το ίδιο συνέβαινε και με την τεχνολογία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    Η τεχνολογία της κλωνοποίησης βρίσκεται τώρα εκεί όπου βρισκόταν η εξωσωματική γονιμοποίηση πριν από είκοσι χρόνια, πρόσθεσε.

    Την κλωνοποίηση πραγματοποίησαν ο Δανός καθηγητής Γκάμπορ Βάζτα σε συνεργασία με τον καθηγητή Ντε λα Ρέι και έναν άλλο Νοτιοαφρικανό κτηνίατρο, τον Ρόμπερτ Τρέντγουελ.

    [31] Τα ελληνικά νησιά στον διεθνή Τύπο

    7/5/2003 1:52:00 μμ

    Το Καλοκαίρι είναι εδώ από τις αρχές Μαΐου και η χώρα μας είναι πανέτοιμη να δεχτεί ξένους τουρίστες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, να απολάυσουν τις καθαρές θάλασσες (που και εφέτος πήραν τα εύσημα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα εργαστήρια ελέγχου ακτών και το ΥΠΕΧΩΔΕ), τις αξιόλογες μονάδες τουρισμού και τις προσιτές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες. Η διαφήμιση των νησιών μας από τον διεθνή Τύπο άρχισε ήδη. Στην πολυσέλιδη αναφορά η Κυριακάτικη έκδοση των Times στις 4 Μαΐου, ξενάγησε τους αναγνώστες της σε κρυστάλλινα νερά τουν Ιονίου και του Αιγαίου και σε παραδεισένιες ακτές νησιών. Οι τρεις σελίδες με φωτογραφίες, περιγραφή διαμονής κλπ. είναι αφιερωμένες στα νησιά ''των θεών'', Σαντορίνη, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κρήτη, Σάμο, Κάρπαθο, Πάρο, Μύκονο, Σκιάθο, Σκύρο και τα νησιά του Σαρωνικού. Στην ίδια έκδοση, ανακηρύσσεται ως καλύτερη παραλία για παιδιά η παραλία του Resort San Agostino στην Καλαμάτα.

    Οι ομορφιές της Ελλάδας κάνει το γύρο του κόσμου και δελεάζει

    Εκτεταμένη αναφορά είχαν τον Απρίλιο και τα γερμανικά περιοδικά:

    Focus - για το Αγιον Ορος,

    Tina - για την Αθήνα,

    Nesse Post - για τα Ιόνια,

    General Anteige - για τη Σαντορίνη,

    Skippen - για την Κρήτη,

    Sudwest Presse - για το Νέστο,

    Weight Watchers Magazin - για τα Μετέωρα,

    Frankfurter Rundschau - για τη Λέσβο,

    Schwarzwalder Bote - για τη Χαλκιδική,

    Kolner Anzeiger - για το Νέστο,

    Suddeutsche Zeitung - για τη Σύμη

    και Hamburger Adendblatt - για τη Σάμο.

    Επίσης για το χρονικό διάστημα από 28 Απριλίου έως 5 Μαΐου διαφημιστική προβολή της Ελλάδας είχαν οι εφημερίδες: Irish Intependent, Der Standard, Zeit Sunday Telegraph, Sunday Times.

    [32] Έκανε το κεφάλι του... κιμά

    7/5/2003 4:02:00 μμ

    Ένας νοτιοαφρικανός αυτοκτόνησε βάζοντας το κεφάλι του μέσα σε μηχανή του κιμά, σε γνωστό σούπερμαρκερ της βόρειας επαρχίας Καζούλου Νατάλ. Όπως ανακοίνωσε ο αστυνομικός διευθυντής Τζάιυ Νάικερ το κατάστημα ''Σόπραιτ'' στο Ρίτσαρντ Μπέι ήταν έτοιμο να κλείσει όταν ένας άνδρας μπήκε μέσα βιαστικός και κατευθύνθηκε προς το τμήμα κρεοπωλείου. "Μπήκε μέσα, κατευθύνθηκε προς τη μηχανή του κιμά και την έθεσε σε λειτουργία. Ήξερε σίγουρα τι έκανε. Έβαλε το λαιμό του πάνω στη λεπίδα και έκοψε το κεφάλι του", δήλωσε ο Νάικερ. Η αστυνομία δεν έχει ανακαλύψει κανένα πιθανό κίνητρο για την αυτοκτονία αυτή, που προκάλεσε σοκ σε προσωπικό αλλά και στους πελάτες του καταστήματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 May 2003 - 18:38:14 UTC