Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεταφορά 11χρονης ασθενούς Λέρο-Αθήνα
  • [02] Βενιζέλος: ''Θετικό το ισοζύγιο για το ΠΑΣΟΚ''
  • [03] Έβερτ: ''Το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές''
  • [04] Σκληρή απάντηση Λαλιώτη σε δημοσίευμα
  • [05] Ανάσα στην αγορά από Μ. Δευτέρα εν όψει Πάσχα
  • [06] Επιχειρηματίες διακινούσαν ναρκωτικά σε Μύκονο-Κολωνάκι
  • [07] Καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών στα Τέμπη
  • [08] Νιγηρία-Εκλογές: Η κάλπη ''βγάζει''πρόεδρο Ομπασάνζο
  • [09] Μπους: ''Η Συρία δείχνει να συνεργάζεται''
  • [10] Παραδόθηκε ο γαμπρός του Σαντάμ
  • [11] Μερική αποκατάσταση του ρεύματος στη Βαγδάτη
  • [12] ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0
  • [13] Καλλιθέα-Παναθηναϊκός 1-3
  • [14] Πανιώνιος-Ακράτητος 1-1
  • [15] Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ 2-2
  • [16] Μπάσκετ: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 74-79
  • [17] Απολιθώματα στο Μουσείο Σιγρίου από το βυθό του Αιγαίου

    [01] Μεταφορά 11χρονης ασθενούς Λέρο-Αθήνα

    20/4/2003 10:22:00 μμ

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο παίδων ''Αγία Σοφία'' 11χρονη από τη Λέρο που είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα. Η μεταφορά του παιδιού στην Αθήνα έγινε χθες, αρχικά με περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού από τη Λέρο στην Κω και από εκεί μέχρι την Αθήνα με C-130. Οπως έγινε γνωστό, το ΕΚΑΒ ζήτησε πλωτό μέσο για τη μεταφορά του κοριτσιού από τη Λέρο στην Κω. Εκεί ο γιατρός ζήτησε ελικόπτερο για την αεροδιακομιδή, αλλά τελικά το κοριτσάκι μεταφέρθηκε από την Κω στην Αθήνα με C-130.

    ''Επιχείρηση'' σωτηρίας

    Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από πηγές του ΓΕΕΘΑ, το ΕΚΑΒ υπέβαλε αίτημα για τη διακομιδή του κοριτσιού από τη Λέρο στην Αθήνα στις 13.40 χθες. Στις 13.50 χθες διατάχθηκε περιπολικό να μεταφέρει το κορίτσι από τη Λέρο στην Κω.

    Το σκάφος έφθασε στην Κω στις 6.30 μμ χθες. Στις 5.30 μμ απογειώθηκε από την Ελευσίνα ένα αεροσκάφος C-130, το οποίο όμως παρουσίασε βλάβη στο υδραυλικό σύστημα και επέστρεψε στη βάση του. Στις 19.47 χθες δεύτερο C-130 απογειώθηκε για την Κω.

    Η διακομιδή ολοκληρώθηκε στις 21.50 χθες το βράδυ.

    Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει πάγια διαταγή ότι τα πολεμικά ελικόπτερα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς τους, δεν μπορούν να μεταφέρουν περιστατικά όπως λοιμώδη νοσήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κλπ.

    [02] Βενιζέλος: ''Θετικό το ισοζύγιο για το ΠΑΣΟΚ''

    20/4/2003 9:47:00 μμ

    "Ο Κώστας Σημίτης, στη συνείδηση των πολιτών λειτουργεί ως πλεονέκτημα για το ΠΑΣΟΚ". Αυτό υποστηρίζει με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκτιμά ότι στο τέλος της τετραετίας το ισοζύγιο θα λειτουργήσει υπέρ του ΠΑΣΟΚ. "Ο κ. Σημίτης είναι φορέας της εντολής του ελληνικού λαού, ολοκληρώνει με επιτυχία μια θητεία που έχει να παρουσιάσει μεγάλες επιτυχίες, όπως δε πάντοτε συμβαίνει, και προβλήματα και εκκρεμότητες" σημειώνει στην συνέντευξη ο υπουργός Πολιτισμού.

    ''Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η ΝΔ μπορεί να φανεί κοινωνικά πιο δίκαιο κόμμα''

    "Ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και θα υπερασπιστεί το συνολικότερο αποτέλεσμα της πολιτικής του στον ελληνικό λαό, προτείνοντας ταυτοχρόνως το σχέδιο της επόμενης περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κ. Σημίτης, στη συνείδηση των πολιτών, λειτουργεί ως πλεονέκτημα για το ΠΑΣΟΚ" δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ξανά ΠΑΣΟΚ το 2004, ο κ. Βενιζέλος λέει ότι "το ΠΑΣΟΚ σίγουρα έχει το μειονέκτημα της μακράς παραμονής του στην εξουσία, κάτι που όμως το θέλησε ο λαός, δεν έγινε από μόνο του".

    Ο υπουργός τονίζει ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι ένα συντηρητικό κόμμα, όπως η ΝΔ, μπορεί να φανεί κοινωνικά πιο δίκαιο και πιο ευαίσθητο, ενώ εκτιμά ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα ζητηθεί από τους πολίτες να κάνουν μια τελική σύνθεση και ένα ισοζύγιο θετικών και αρνητικών στοιχείων. Πιστεύω ότι το ισοζύγιο αυτό θα λειτουργήσει υπέρ του ΠΑΣΟΚ" υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος.

    [03] Έβερτ: ''Το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές''

    20/4/2003 9:44:00 μμ

    Από το Σεπτέμβριο του 2003 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μ. Έβερτ. Σε συνέντευξή του προς την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο κ. Έβερτ σημειώνει ότι "το γεγονός ότι συζητάμε ενδεχόμενη αλλαγή του Κ. Σημίτη φανερώνει την αποτυχία της κυβέρνησης". Ο κ. Έβερτ επισημαίνει ότι αν καθυστερήσουν οι εκλογές πέραν του Οκτωβρίου "πρέπει να αναμένονται διεκδικήσεις που θα δημιουργήσουν κοινωνική αναταραχή και επαύξηση των οικονομικών προβλημάτων". Προβλέπει πάντως ότι, όποτε γίνουν οι εκλογές "το ΠΑΣΟΚ θα τις χάσει με μεγάλη διαφορά".

    Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι πιθανό να πάει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές χωρίς τον Κ. Σημίτη, ο κ. Έβερτ λέει ότι "με τερτίπια δεν θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές".

    Όσο για το σενάριο ανάδειξης του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Έβερτ υποστηρίζει ότι "το γεγονός ότι συζητάμε ενδεχόμενη αλλαγή του Κ. Σημίτη φανερώνει την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, και βασικό μέλος της κυβέρνησης υπήρξε και ο Γ. Παπανδρέου, τον οποίο ουδέποτε ακούσαμε όμως να διαφοροποιείται ή να αποστασιοποιείται".

    [04] Σκληρή απάντηση Λαλιώτη σε δημοσίευμα

    20/4/2003 9:24:00 μμ

    Σενάρια νοσηρής φαντασίας, μη έχοντα καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα αποκάλεσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης τα αναγραφόμενα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Απογευματινή της Κυριακής" με τίτλο "Ο Λαλιώτης εξοντώνει τους "φενταγίν" του Σημίτη". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, η διαπλοκή κυβερνητικών στελεχών με επιχειρηματίες, χρησιμοποιείται τώρα σε έναν άγριο πόλεμο παρασκηνίου στο ΠΑΣΟΚ. Στόχος η εξόντωση των ανθρώπων του Σημίτη και ο έλεγχος του κόμματος στη μάχη της διαδοχής". Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι "ο Λαλιώτης κερδίζει το κόμμα και ελέγχει τη διαδοχή" ο οποίος, σύμφωνα με εφημερίδα, "με μια αιφνιδιαστική κίνηση "Σοκ και Δέος" φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την εξόντωση των "φενταγίν" του κυρίου Σημίτη".

    ''Διαχρονική αρχή μου η διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα''

    Ο κ. Λαλιώτης, αφού εκφράζει την αμέριστη και αυτονόητη πολιτική και ηθική του αλληλεγγύη προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, τονίζει ότι "αποτελεί βαθύτατη και διαχρονική μου πίστη ότι η διαφάνεια και η νομιμότητα σε κάθε έκφανση της Δημόσιας Ζωής, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές για να κατοχυρώνουν ένα αδιαμφισβήτητο δημόσιο ήθος. Αυτές οι αδιαπραγμάτευτες αρχές έχουν την ίδια ισχύ και εφαρμογή για το ΠΑΣΟΚ όπως και για όλα τα Kόμματα, για όλους τους Πολιτικούς και για όλους τους Πολίτες, ανεξάρτητα από τις παραταξιακές αναφορές τους."

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι "είναι δεδομένη η πολιτική στήριξή μου και η ηθική συμπαράστασή μου σε όλους του Πολιτικούς και σε όλα τα Πρόσωπα της Δημόσιας Ζωής που κάθε πτυχή της πορείας τους και των πράξεων τους, διέπονται από τις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας. Η κατευθυντήρια αρχή, που καθορίζει διαχρονικά την πολιτική και την κοινωνική στάση μου συνοψίζεται στην φράση "Διαφάνεια παντού για τα πάντα, Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα" δηλώνει ο κ. Λαλιώτης.

    Τέλος, ο κ. Λαλιώτης συνιστά "στην "ευαίσθητη" και "διάφανη" Απογευματινή, για να αποκτήσει αξιόπιστο λόγο να ασχοληθεί ουσιαστικά, σοβαρά και δημοσιογραφικά τόσο με τα 'Έργα και τις Ημέρες' των οικονομικών της αφεντικών και χορηγών, όσο και με τα 'Έργα και τις Ημέρες" των κομματικών της υποβολέων όπως και των πολιτικών της αφεντικών, που ενδημούν στη Νέα Δημοκρατία και "βρίσκονται "εντός, εκτός και επί τα αυτά στη Ρηγίλλης".

    [05] Ανάσα στην αγορά από Μ. Δευτέρα εν όψει Πάσχα

    20/4/2003 11:23:00 μμ

    Αυξημένη αναμένεται να είναι από τη Μ. Δευτέρα η κίνηση στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές, εκμεταλλευόμενοι το Δώρο του Πάσχα, θα σπεύσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το Πασχαλινό τραπέζι, αλλά και τα δώρα για τα παιδιά. Τα καταστήματα μέχρι τη Μ. Πέμπτη θα είναι ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ. Οι αρμόδιοι υπόσχονται επάρκεια αγαθών και λογικές τιμές σε ότι αφορά τον οβελία, όχι όμως και στα οπωροκηπευτικά, όπου παρατηρείται σημαντικές αυξήσεις. Συνεργεία του ΣΔΟΕ και της Αγορανομίας θα εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά, με στόχο την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, καθώς και την προστασία στην ποιότητα των καταναλωτικών προϊόντων.

    [06] Επιχειρηματίες διακινούσαν ναρκωτικά σε Μύκονο-Κολωνάκι

    20/4/2003 9:17:00 μμ

    Διπλό χτύπημα των Αρχών ασφαλείας στα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, με την εξάρθρωση δύο κυκλωμάτων. Γνωστά ονόματα της νυχτερινής ζωής φέρονται να εμπλέκονται σε δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης και χασίς στο Κολωνάκι και τη Μύκονο. Από την ασφάλεια Αττικής συνελήφθησαν τέσσερις επιχειρηματίες. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες πολυτελών εστιατορίων Θεόδωρο Κοστίρογλου, Κωνσταντίνο Σαχά, Χαρίλαο Χάρακα και τον έμπορο Αθανάσιο Κουτούδη. Κατασχέθηκαν 46 γραμμάρια κοκαίνης,190 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ένα πιστόλι και άλλα αντικείμενα. Με την ίδια κατηγορία συνελήφθη στο Περιστέρι και άλλος ένας επιχειρηματίας ο Αναστάσιος Δημητρόπουλος. Σε άλλη επιχείρηση η Αστυνομία συνέλαβε επτά νεαρά άτομα μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος μαθητής λυκείου που διακινούσαν χάπια έκσταση.

    [07] Καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών στα Τέμπη

    20/4/2003 8:10:00 μμ

    Ένας 27χρονος σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης ανδρών του τμήματος δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για την σύλληψη ατόμων που διακινούσαν ηρωίνη. Το επεισόδιο έγινε τα ξημερώματα στα Τέμπη, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή μεταξύ πενταμελούς ομάδας εμπόρων ναρκωτικών και αστυνομικού, ο οποίος εμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενος για την αγορά μισού κιλού ηρωίνης. Οι έμποροι είχαν πάει στο ραντεβού, με δύο αυτοκίνητα και τη στιγμή που μέλος της σπείρας παρέδιδε στον δήθεν αγοραστή 300 γραμμάρια ηρωίνης, επενέβησαν οι άντρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης που είχαν στήσει ενέδρα.

    Ενας νεκρός και μια γυναίκα τραυματίας

    Τα μέλη της σπείρας προσπάθησαν να διαφύγουν και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Σύμφωνα με σήμα της τροχαίας Λάρισας σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το σημείο του ραντεβού, εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο που είχε βγει από δρόμο. Μέσα βρέθηκε νεκρός ο οδηγός, ενώ μια 20χρονη κοπέλα ήταν τραυματισμένη.

    Κατά την μεταφορά της στο νοσοκομείο της Λάρισας, διαπιστώθηκε ότι φέρει τραύμα από πυροβόλο όπλο. Το πρωί, σύμφωνα πάντα με το σήμα της τροχαίας Λάρισας, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη τρία άτομα, ένας 22χρονος και δύο 27χρονοι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 304 γραμμάρια ηρωίνης.

    Περισσότερα στοιχεία αναμένεται να δώσει εντός της ημέρας η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

    [08] Νιγηρία-Εκλογές: Η κάλπη ''βγάζει''πρόεδρο Ομπασάνζο

    20/4/2003 10:50:00 μμ

    Ο Νιγηριανός απερχόμενος πρόεδρος Ολουσεγκούν Ομπασάνζο είναι επικεφαλής στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τα τμηματικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή και αφορούν περίπου 10 εκατομμύρια καταμετρημένα ψηφοδέλτια. Το εκλογικό σώμα της χώρας αυτής αποτελείται από 61 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Ο Ομπασάνζο εξασφαλίζει μέχρι στιγμής το 74,88% των ψήφων, σε σχέση με το 19,75% του κυριότερου αντιπάλου του, πρώην στρατηγού Μουχαμάντου Μπουχάρι, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εθνική εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας (INEC).

    Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα προέρχονται από το ένα πέμπτο των κοινοτήτων της Νιγηρίας- 171 από τις 774 κοινότητες της χώρας. Ο Ομπασάνζο αντιμετώπισε το Σάββατο 19 άλλους υποψηφίους, ανάμεσα τους και τον πρώην στρατηγό Μπουχάρι, ένα μουσουλμάνο του βορρά.

    Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε όλη την επικράτεια και τουλάχιστον το 25% των ψήφων στα δυο τρίτα των κρατιδίων της χώρας (36 συν την πρωτεύουσα Αμπούτζα). Σε περίπτωση δεύτερου γύρου οι Νιγηριανοί θα επιστρέψουν στις κάλπες στις 26 Απριλίου.

    [09] Μπους: ''Η Συρία δείχνει να συνεργάζεται''

    20/4/2003 9:30:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους δήλωσε την Κυριακή ότι βλέπει "θετικά σημάδια" που δείχνουν πως η Συρία συνεργάζεται μετά την έκκληση του προς την Δαμασκό με την οποία τής ζητούσε να μην προσφέρει καταφύγιο στους φυγάδες Ιρακινούς αξιωματούχους. "Φαίνεται ότι το μήνυμα περνάει", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος εξερχόμενος από πασχαλινή λειτουργία.

    ''Δεν ανησυχώ για τις διαδηλώσεις στο Ιράκ''

    Ο κ. Μπους αναφερόμενος στη συνέχεια στο Ιράκ είπε ότι "δεν ανησυχεί" για τις διαδηλώσεις στο Ιράκ που καλούν τις αμερικανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα, τονίζοντας ότι αυτές είναι ένα σύμβολο της ελευθερίας που ξαναβρήκε ο ιρακινός λαός μετά από χρόνια καταπίεσης.

    "Δεν ανησυχώ. Η ελευθερία είναι ένα καλό πράγμα. Και όταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι εκφράζουν τις απόψεις τους. Και όπως ξέρετε δεν μπορούσαν να εκφράσουν τις απόψεις τους πριν φθάσουμε εκεί εμείς. Τώρα μπορούν να το κάνουν", δήλωσε ο Μπους.

    "Πάντα έλεγα ότι η δημοκρατία θα είναι δύσκολη. Δεν είναι εύκολο το πέρασμα από τη σκλαβιά στην ελευθερία, και αυτό θα γίνει. Οι άνθρωποι θα εκφράσουν τις γνώμες μας και εμείς χαιρόμαστε", πρόσθεσε τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος.

    [10] Παραδόθηκε ο γαμπρός του Σαντάμ

    20/4/2003 10:28:00 μμ

    Εκπρόσωπος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου- INC, βασική οργάνωση της αντιπολίτευσης στο Ιράκ- ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή, ότι ο γαμπρός του Σαντάμ Χουσεΐν, Τζαμάλ Μουστάφα Σουλτάν, παραδόθηκε σε αυτό και τις αμέσως επόμενες θα παραδοθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. ''Είναι το πρώτο στενό μέλος της οικογένειας που συλλαμβάνεται'', δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος τoυ INC, Ζάατ Σέθνα. Ο ίδιος είπε ότι ο Σουλτάν βρισκόταν στην Συρία αλλά το INC τον έπεισε να επιστρέψει στην Βαγδάτη και να παραδοθεί. Ο Σουλτάν θεωρείται πολύ σημαντικός στο κατάλογο με τους 55 πλέον καταζητούμενους από τις ΗΠΑ Ιρακινούς.

    [11] Μερική αποκατάσταση του ρεύματος στη Βαγδάτη

    20/4/2003 9:33:00 μμ

    Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε σήμερα σε τμήματα της ανατολικής Βαγδάτης, καθώς είχε διακοπεί για περίπου δύο εβδομάδες αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν την επίθεση τους στις κατοικημένες περιοχές της Βαγδάτης, όπως δήλωσαν κάτοικοι της πόλης. Οι ίδιοι είπαν ότι τα φώτα άναψαν σε περιοχές της πόλης ανατολικά του ποταμού Τίγρη για πρώτη φορά από τις 6 Απριλίου. Οι τεχνικοί αγωνίζονται να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αφότου η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις γραμμές μεταφοράς του.

    [12] ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0

    20/4/2003 9:45:00 μμ

    Τι σου είναι η κρητική βεντέτα. . . Μπορεί να έπαιζε σε ουδέτερο έδαφος, να είναι ουσιαστικά αδιάφορος και να αγωνίστηκε για ένα ημίχρονο με δέκα παίκτες, όμως ο ΟΦΗ νίκησε 1-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Νέα Σμύρνη και τον έστειλε πιο κοντά στη Β΄ Εθνική, ακόμα κι αν δεν ισχύσει η απόφαση για αφαίρεση βαθμών από τους Ηπειρώτες. Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί πριν δύο χρόνια σε μια επεισοδιακή σειρά αγώνων μπαράζ, που τελικά έστειλε τους Γιαννιώτες στη Β΄ Εθνική. Αν και αυτή τη φορά το ενδιαφέρον ήταν μονόπλευρο, η ένταση και το πάθος δεν έλειψαν, σε βάρος (όπως είθισται) του ποδοσφαιρικού θεάματος.

    Ενα μετριότατο παιχνίδι

    Στο πρώτο ημίχρονο, οι μόνες φάσεις που αξίζει να σημειωθούν ήταν μια ευκαιρία του ΠΑΣ στο 21΄, όταν ο Ντομορό δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί την καλή σέντρα του Νικολαϊδη, καθώς δεν βρήκε τη μπάλα, και η αποβολή του Κώτσιου στο 45΄ για φάουλ πάνω στον Ντομορό. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με το γκολ που τελικά έκρινε την αναμέτρηση. Σημειώθηκε στο 49΄ με σκόρερ τον Σοάρες που βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μετά από σέντρα του Δέντσα και πλάσαρε ψύχραιμα τον Γκίτκο.

    Στη συνέχεια, το παιχνίδι ήταν παράσταση για ένα ρόλο. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι πίεσαν ασφυκτικά και δημιούργησαν σωρεία ευκαιριών. ο Γκαβαλόφσκι στο 61΄ νικήθηκε από τον Σηφάκη, ενώ στο 70΄ το σουτ του Μπλέτσα απομάκρυνε την τελευταία στιγμή ο Αδάμος.

    Στα τελευταία λεπτά ο ΠΑΣ άγγιξε την ισοφάριση, όμως Κυπαρίσσης και Μπλέτσας δεν μπόρεσαν σχεδόν εξ επαφής να σπρώξουν τη μπάλα στα δίχτυα του ΟΦΗ.

    Ετσι, οι Κρητικοί κράτησαν το 1-0, στέλνοντας τους Ηπειρώτες πιο κοντά στην Β΄ Εθνική.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία

    Οι συνθέσεις

    Διαιτητής: Ζωγράφος (Αθήνας)

    Κίτρινες: Σολίς, Κάκος, Κώτσιος (2), Γκόσεφ, Τζούμπα, Νικολαϊδης

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Μπελεβώνης, Αδάμος, Κολιτσιδάκης, Κώτσιος, Μ. Δερμιτζάκης (43΄ Κιάσσος), Σολίς, Μπόατενγκ (72΄ Μοσχογιάννης), Δέντσας, Σοάρες, Ντεγιάνοφ (46΄ Κουνενάκης)

    Γιάννινα: Γκίτκος, Κρίσνικ (58΄ Βιντόγεβιτς), Νικολαϊδης, Ντομορό, Γκαρόζης (46΄ Γκαβαλόφσκι), Κυπαρίσσης, Μπλέτσας, Τζούμπα, Κάκος, Δέδες, Γκόσεφ (78΄ Σάριτς).

    [13] Καλλιθέα-Παναθηναϊκός 1-3

    20/4/2003 8:01:00 μμ

    Τη διαφορά των τριών βαθμών από το δεύτερο Ολυμπιακό διατήρησε ο Παναθηναϊκός, που επιβλήθηκε 3-1 εκτός έδρας της Καλλιθέας, σε αγώνα για την 27η ημέρα της Α΄ Εθνικής. Πρωταγωνιστές οι τρεις σκόρερ του ΠΑΟ: Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε και Βλάοβιτς. Η Καλλιθεά αν και μπήκε δυναμικά από τα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα φάνηκε να είναι αδύναμη, όχι μόνο επειδή οι "Πράσινοι" έπαιξαν καλύτερα, αλλά και γιατί στον πάγκο της δεν βρισκόταν ο προπονητής Μπάμπης Τεννές, που νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, εξαιτίας ενός λιποθυμικού επεισοδίου που είχε το μεσημέρι.

    Η κυριαρχία των ''Πρασίνων''

    Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα του αγώνα στο¨"Ελ Πάσο", με τους γηπεδούχους να πλησιάζουν το γκολ στο πρώτο λεπτό με τον Τσιμπλίδη (η κεφαλιά του βρήκε το πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού) και τους "Πράσινους" να "απαντούν" με δύο σπουδαίες ευκαιρίες. Ο Σουλογάνης είπε εντυπωσιακά "όχι" στο 6΄ σε κεφαλιά του Ολισαντέμπε που κατευθυνόταν στο "Γ", ενώ ένα λεπτό αργότερα απέκρουσε σε κόρνερ το πλασέ του Λυμπερόπουλου.

    Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού η κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου δεν επέτρεψε στις δύο ομάδες να αποδώσουν σπουδαίο ποδόσφαιρο.

    Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον έλεγχο του παιχνιδιού, αλλά δεν έφτασε σε άλλες κλασικές ευκαιρίες, αν και οι Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε και Καραγκούνης απείλησαν τον Σουλογάνη.

    Ο,τι δεν κατάφερε στο πρώτο 45λεπτο το "Τριφύλλι", το πέτυχε με το ξεκίνημα του δευτέρου. Ηταν το 47΄, όταν, μετά από φάση διαρκείας και απόκρουση του Σουλογάνη σε σουτ του Ολισαντέμπε, ο Λυμπερόπουλος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

    Το γκολ "έλυσε" τα πόδια των φιλοξενουμένων, που κυριάρχησαν απόλυτα στη συνέχεια. Ο Ολισαντέμπε έχασε άλλες δύο ευκαιρίες, αλλά εξιλεώθηκε στο 69΄ όταν με κεφαλιά έκανε το 2-0 και "σφράγισε" τη νίκη και τη διατήρηση του +3 στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Το τρίτο γκολ των "Πρασίνων" πέτυχε στο 81΄ ο Βλάοβιτς, για να διαμορφώσει το τελικό 3-1 στο 87΄ με κεφαλιά ο Κουλακιώτης.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία

    Καλλιθέα-Παναθηναϊκός 1-3

    Διαιτητής: Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης)

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σουλογάνης, Πέτκοβιτς, Σαββίδης, Δημητρίου, Γόγολος, Τσιμπλίδης (75΄ Καούνος), Νταμπρόφσκι, Μπασκάκης, Τσαλίκης (44΄ Κουλακιώτης), Ντραγκίσεβιτς, Γκέκας.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Βόκολος, Μπασινάς, Φύσσας, Σαϊνιο, Καραγκούνης (66΄ Σαπάνης), Κόλκα, Μικάελσεν (66΄ Λίνκαρ), Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε (71΄ Βλάοβιτς).

    [14] Πανιώνιος-Ακράτητος 1-1

    20/4/2003 7:56:00 μμ

    Με απώλεια δύο βαθμών "πλήρωσε" ο Πανιώνιος τα επεισόδια των οπαδών του στον αγώνα με τον ΟΦΗ. Παίζοντας στο ουδέτερο της Λιβαδειάς, η ομάδα του Γιόζεφ Μπουμπένκο παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον Ακράτητο, ο οποίος από την πλευρά του πήρε έναν πολύτιμο πόντο στη "μάχη" που δίνει για παραμονή στην Α΄ Εθνική. Μπροστά σε περίπου 1.000 οπαδούς του που έκαναν το ταξίδι ως τη Λιβάδια, ο Πανιώνιος προσπάθησε από την αρχή να επιβάλει το ρυθμό του, απέναντι σε μια ομάδα που είχε κατέβει στο γήπεδο με εμφανώς αμυντικούς προσανατολισμούς.

    Ενα μέτριο παιχνίδι

    Το δυναμικό παιχνίδι των τυπικά φιλοξενούμενων έβγαλε από τα. . . νερά τους "Κυανέρυθρους" που, αν και διατήρησαν την υπεροχή τουλάχιστον στο πρώτο ημίωρο, δεν δημιούργησαν σημαντικές ευκαιρίες.

    Αντίθετα, σε μια από τις λιγοστές αντεπιθέσεις τους, οι "Πράσινοι" άνοιξαν το σκορ.

    Ηταν το 30 λεπτό όταν ο Παγιαζίτ σούταρε έξω από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε και έφτασε στον Γκίτση, που με διπλή προσπάθεια νίκησε τον Ντρόμπνι.

    Η μορφή του εικόνα άλλαξε στο 61΄, όταν ο διαιτητής Ταπαντζάς απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Τσβετάνοφ.

    Εχοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα, ο Πανιώνιος αύξησε την πίεσή του, δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες και τελικά ισοφάρισε στο 76΄ με τον Κόντη, ο οποίος, μετά από φάση διαρκείας, σκόραρε με κοντινό πλασέ.

    Τα τελευταία λεπτά του αγώνα ήταν δραματικά, καθώς και οι τυπικά γηπεδούχοι έμειναν με 10 παίκτες στο 82΄, λόγω αποβολής του Ερολ Μπουλούτ με δεύτερη κίτρινη.

    Οι "Κυανέρυθροι" είχαν τη χρυσή ευκαιρία να πάρουν τη νίκη στις καθυστερήσεις, όμως ο Ράπτης απέκρουσε το σουτ του Σίμονσιτς και στη συνέχεια ο Σίλιακ έστειλε τη μπάλα άουτ από εξαιρετικά ευνοϊκή θέση.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία

    Οι συνθέσεις

    Διαιτητής: Ταπαντζάς (Θράκης)

    Κίτρινες: Γιαννόπουλος, Τσβετάνοφ (2), Κάφαλης, Ιορδανίδης, Μπουλούτ (2)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Φερεκίδης, Α. Μάντζιος (46΄ Σίμονσιτς), Β. Μάντζιος (84΄ Ιωάννου), Ραγκουέλ, Γιαννόπουλος, Μπουλούτ, Μπελά, Κόντης, Σίλιακ, Χασιώτης.

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Ράπτης, Ποζαπαλίδης (46΄ Χατζής), Κουτσοκώστας, Τσβετάνοφ, Δαμίγος, Παγιαζίτ (69΄ Στεφανίδης), Μεσέρδης, Γκίτσης, Ιορδανίδης, Ευθυμιάδης, Κάφαλης (90΄ Ζιάκας).

    [15] Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ 2-2

    20/4/2003 5:51:00 μμ

    Δύο πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθειά του για έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ έχασε ο ΠΑΟΚ στην Πάτρα, καθώς η προ πολλού καταδικασμένη Παναχαϊκή τον υποχρέωσε σε ισοπαλία 2-2. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" προηγήθηκε δύο φορές με γκολ των Κούτση (51΄) και Οκκά (75΄), αλλά οι γηπεδούχοι απάντησαν στο 60΄με τον Σκαρμούτσο και στις καθυστερήσεις με τον Μπούτισα. Οι λιγοστοί φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο της Παναχαϊκής παρακολούθησαν ένα μάλλον κακό παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο αλλά στο δεύτερο το παιχνίδι ήταν καλύτερο.

    Πολλά λάθη, λιγοστές καλές φάσεις

    Οι φιλοξενούμενοι είχαν την εδαφική υπεροχή, όμως οι επιθετικές τους προσπάθειες σταματούσαν στην ενισχυμένη αμυντική διάταξη των γηπεδούχων.

    Με εξαίρεση ένα σουτ του Οκκά στο 15΄, που υποχρέωσε τον Μπαλτιμά σε δύσκολη απόκρουση, ο ΠΑΟΚ δεν απείλησε ουσιαστικά την εστία των Πατρινών, που από την πλευρά τους προσπάθησαν με αντεπιθέσεις και αιχμή του δόρατος τον Σκαρμούτσο να φτάσουν στο γκολ, χωρίς όμως να καταφέρουν κάτι ιδιαίτερο.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την Παναχαϊκή να χάνει δύο σημαντικές ευκαιρίες με τον νεοεισελθόντα Ιστιόλ. Το γκολ όμως ήρθε από την άλλη πλευρά: στο 51΄ ο Κούτσης με απευθείας χτύπημα φάουλ νίκησε τον Μπαλτιμά και άνοιξε το σκορ.

    Οι γηπεδούχοι όμως, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκαν, αλλά απάντησαν γρήγορα. Ηταν το 60ο λεπτό, όταν ο Μπονάνι εκτέλεσε φάουλ και ο Σκαρμούτσος νίκησε στον αέρα τους αμυντικούς και με καρφωτή κεφαλιά ισοφάρισε.

    Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη ξαναπήραν γρήγορα τα ηνία του αγώνα και, αφού το πλασέ του Γιασεμή στο 68΄ απέκρουσε σε κόρνερ ο Μπαλτιμάς, ξαναπήραν το προβάδισμα στο 75΄. Η συρτή σέντρα του Φουτσίνι μάλλον αιφνιδίασε τους αμυντικούς της Παναχαϊκής και ο Οκκάς δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει το 2-1.

    Στο 80΄ ο ΠΑΟΚ έχασε την ευκαιρία να "καθαρίσει" το παιχνίδι, όταν το σουτ του Νάστου προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι, και τελικά το πλήρωσε.

    Στις καθυστερήσεις και μετά από τραγικό λάθος της άμυνας, ο Μπούτισα από κοντά πέτυχε το 2-2, χαρίζοντας μια τιμητική ισοπαλία στην ομάδα της Πάτρας και στερώντας δύο πολύτιμους βαθμούς από το "Δικέφαλο του Βορρά".

    Οι συνθέσεις

    Διαιτητής: Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας)

    Κίτρινες: Κούτσης, Μουστάκης, Μπούτισα, Κωνσταντινίδης

    ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ: Μπαλτιμάς, Μουστάκης, Μπούτισα, Γ. Ιωάννου, Σκαρμούτσος, Λουμπαρδέας, Στεφανής (68΄ Κωνσταντινίδης), Αρτ.Καραμιάν, Κουτσοσπύρος (46΄ Ιστιόλ), Μπονάνι (71΄ Κατσαραίος), Βετούλας

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Αμπονσά, Χασιώτης (63΄ Νάστος), Κουκιέλκα (46΄ Μάρκος), Κουτσόπουλος (71΄ Θεοδωρίδης), Κούτσης, Φουτσίνι, Εγκωμίτης, Οκκάς, Γεωργιάδης, Γιασεμή.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία

    [16] Μπάσκετ: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 74-79

    20/4/2003 7:56:00 μμ

    Σημαντικής βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε σήμερα ο Ολυμπιακός στο κλειστό της Πυλαίας. Η ομάδα του Σλόμπονταν Σούμποτιτς νίκησε τον ΠΑΟΚ με 79-74 (ημ. 43-36 υπέρ του "Δικεφάλου"), σε αγώνα για την 22η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ και έφτασε τους 35 βαθμούς, απολαμβάνοντας την. . . μοναξιά της τρίτης θέσης της κατάταξης. Τα δεκάλεπτα: 16-15, 43-36, 56-52, 74-79.

    Συγκλονιστικός αγώνας

    Το παιχνίδι είχε μεγάλη βαθμολογική σημασία και για τις δύο ομάδες, αφού με νίκη ο Ολυμπιακός θα παρέμενε μόνος του στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ενώ, εάν επικρατούσε ο ΠΑΟΚ, θα ισοβαθμούσε στην βαθμολογία με τον σημερινό αντίπαλό του και τον Αρη.

    Ετσι, και οι δύο ομάδες "κυνήγησαν" από την αρχή τη νίκη, με αποτέλεσμα να συμβαδίζουν στο σκορ. Η λήξη της πρώτης περιόδου βρήκε τους γηπεδούχους να προηγούνται με ένα πόντο (16-15), ενώ στα μισά της δεύτερης περιόδου ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά στο σκορ με 32-30.

    Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Μιλισάβλιεβιτς ανέβασε την απόδοσή του, με αποτέλεσμα ο "Δικέφαλος του Βορρά" να βρεθεί στο +7 με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (43-36).

    Στο τρίτο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν την απόδοσή τους και, με τον Μάρκοβιτς να φτάνει τους 11 πόντους, μείωσαν σε 51-48.

    Λίγο αργότερα ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 61-56 και 70-65 και διατήρησε αυτό το μικρό προβάδισμα έως τη λήξη του αγώνα, φτάνοντας στη νίκη με 79-74, παρά τις προσπάθειες του Μιλισάβλιεβιτς, αλλά και του Κόμματου.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Μιλισάβλιεβιτς 25 (1), Λημνιάτης 7 (1), Βασιλειάδης 7 (1), Βασιλόπουλος, Κόμματος 14 (1), Αλέξις 11 (1), Σκοτ 10

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 6 (2), Χαρίσης 9 (1), Εβανς 8, Μάρκοβιτς 20 (4), Γιαννουζάκος 10 (1), Μαντζάνας, Μοράλες 4, Τζόνσον 16, Ντε Μιγκέλ 6.

    [17] Απολιθώματα στο Μουσείο Σιγρίου από το βυθό του Αιγαίου

    20/4/2003 9:27:00 μμ

    Αφιερωμένος στην υποβρύχια κληρονομιά είναι ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων που καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων ICOMOS και την UNESCO, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των Μνημείων της Φυσικής και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μνημείων διοργανώνοντας ειδική εκδήλωση η οποία σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού από τις έρευνες και τον εντοπισμό των υποθαλάσσιων θέσεων του απολιθωμένου δάσους και στη συνέχεια παρουσίαση των νέων υποθαλάσσιων ευρημάτων που εκτίθενται για πρώτη φορά στους εκθεσιακούς χώρους.

    Εξαιρετικής σημασίας απολιθώματα

    Συγκεκριμένα το Μουσείο παρουσίασε τα εξαιρετικής σημασίας απολιθώματα του υποβρύχιου τμήματος του Απολιθωμένου Δάσους τα οποία ανελκύστηκαν το περασμένο καλοκαίρι από τη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Λέσβου.

    Τα ευρήματα συντηρήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα τους εννέα μήνες που πέρασαν και ήδη μετά την αποκατάστασή τους εκτίθενται στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου.

    Ένα τμήμα της έκθεσης μετά από αναδιάταξη των εκθεμάτων είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα υποθαλάσσια ευρήματα που αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την παρουσία του υποθαλάσσιου απολιθωμένου δάσους στη Δυτική Λέσβο αλλά και τις μεγάλες γεωλογικές μεταβολές που έγιναν στην περιοχή τα τελευταία είκοσι εκατομμύρια χρόνια. Η συντήρηση και αποκατάσταση των υπολοίπων ευρημάτων συνεχίζεται.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 April 2003 - 20:53:31 UTC