Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προφυλακιστέοι και οι ιδιοκτήτες της φονικής νταλίκας
  • [02] Η ένταξη της Κύπρου δημιουργεί νέα δεδομένα
  • [03] Επίσκεψη Ανάν στην Κνωσό
  • [04] Εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων
  • [05] ''Ειρήνη στο Ιράκ'', ζήτησε στο πασχαλινό μήνυμα του ο πάπας
  • [06] Στη Βαγδάτη το πρώτο κονβόι του ΟΗΕ με τρόφιμα
  • [07] Προμήθειες στο ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης
  • [08] Ιωνικός - ΑΕΚ 0-3
  • [09] Ολυμπιακός-Αιγάλεω 4-0
  • [10] Ισοπαλία ΠAOK - Παναχαϊκής
  • [11] ''Αναζητώντας'' την χαμένη Ατλαντίδα

    [01] Προφυλακιστέοι και οι ιδιοκτήτες της φονικής νταλίκας

    20/4/2003 3:32:00 μμ

    Προφυλακιστέοι, συμφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, κρίθηκαν αργά χθες το βράδυ οι ιδιοκτήτες της φονικής νταλίκας των Τεμπών Φ. Καβελίδης και Α. Καμέας και μετήχθησαν,όπως και ο οδήγός της νταλίκας Δ. Ντόλας, στις φυλακές Ιωαννίνων. Οι δύο, κατηγορούμενοι, όπως και ο οδηγός, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή με την ιδιότητα των συνεργών. Οι συνήγοροι των δύο πάντως δήλωσαν την αντίθεσή τους προς την απόφαση προφυλάκισης, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση δεν προσφέρει τίποτε άλλο από ικανοποίηση της κοινής γνώμης.

    [02] Η ένταξη της Κύπρου δημιουργεί νέα δεδομένα

    20/4/2003 12:37:00 μμ

    Κυρίαρχος στρατηγικός στόχος του κυπριακού λαού είναι η επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του πολιτικού προβλήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε δύο κυπριακές εφημερίδες. Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι η ένταξη της Κύπρου δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες υποχρεώσεις, που αναπόφευκτα, νομικά και πολιτικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη σε κάθε προσπάθεια και σχέδιο για λύση του Κυπριακού.

    Οι αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου και οι κανόνες για την απρόσκοπτη εφαρμογή του, αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέχουν στην Ε.Ε το δικαίωμα αλλά και τις δυνατότητες παρεμβολής για την εξεύρεση των σωστών, δίκαιων και λειτουργικών λύσεων πολλών πτυχών του Κυπριακού.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτει, έχει τις διπλωματικές και άλλες δυνατότητες για αποτελεσματικό επηρεασμό των διεργασιών και των διαδικασιών που θα καθορίζουν τη λύση μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει την ελπίδα να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι ο δρόμος της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να εγκαταλείψει η Αγκυρα την αδιέξοδη πολιτική της, η οποία, εκτός του ότι δυσχεραίνει την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Ελλάδα, αποτελεί πηγή έντασης και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

    [03] Επίσκεψη Ανάν στην Κνωσό

    20/4/2003 4:48:00 μμ

    Το Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο γ.γ του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν συνοδευόμενος από την σύζυγο του. Ο κ. Ανάν που βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στην Ελούντα, ήλθε σήμερα το μεσημέρι στο Ηράκλειο και επισκέφθηκε τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου και ξεναγήθηκε εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον Μινωικό Πολιτισμό. Ο γ.γ του ΟΗΕ δεν προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, αφού η επίσκεψη του ήταν καθαρά ιδιωτική, είχε όμως την ευκαιρία να συνομιλήσει με τουρίστες που βρέθηκαν στον χώρο της Κνωσού.

    Μάλιστα πολλοί από αυτούς ξαφνιάστηκαν όταν είδαν τον κ. Ανάν να ξεναγείται στο ανάκτορο, το οποίο είχε σήμερα - λόγω του Πάσχα των Καθολικών - αυξημένη κίνηση. Μετά την επίσκεψη του στην Κνωσό ο κ. Ανάν ξεναγήθηκε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ αναμένεται να αναχωρήσει από το Ηράκλειο το απόγευμα.

    [04] Εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων

    20/4/2003 4:03:00 μμ

    Εξαιρετικά επικίνδυνη να διαπράξει και νέες γενοκτονίες, όπως αυτή εις βάρος των Αρμενίων, χαρακτήρισε την Τουρκία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 88 χρόνων από την εξόντωση του αρμενικού στοιχείου της Μικράς Ασίας. Όπως είπε εκείνο, που μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε νέα εγκλήματα, όπως αυτά εις βάρος των Αρμενίων και των Ποντίων, δεν είναι η στρατιωτική και οικονομική της ισχύς, αλλά η έλλειψη αυτογνωσίας. "Αυτός, που δεν παραδέχεται τα εγκλήματα που όλοι γνωρίζουν, ότι έχει διαπράξει είναι έτοιμος να τα επαναλάβει", ανέφερε ο κ. Πάγκαλος και πρότεινε την ανέγερση στη Θεσσαλονίκη, με κονδύλια του ελληνικού κράτους, μνημείου για την γενοκτονία των Αρμενίων.

    Στην εκδήλωση, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, απέστειλαν χαιρετιστήρια οι υπουργοί, Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Πασχαλίδης και έκαναν λόγο για χρέος τιμής του ελληνισμού απέναντι στους Αρμενίους.

    Παραβρέθηκαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κ.α. Μετά το τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε σιωπηρή πορεία προς το Γ Σώμα Στρατού όπου κατατέθηκε στο εκεί ηρώον στεφάνι.

    Την ερχόμενη Τρίτη η αρμενική νεολαία οργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ οι εκδηλώσεις μνήμης των Αρμενίων θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη με συναυλίες, εθελοντική αιμοδοσία, κ.α.

    [05] ''Ειρήνη στο Ιράκ'', ζήτησε στο πασχαλινό μήνυμα του ο πάπας

    20/4/2003 3:20:00 μμ

    Έκκληση για ειρήνη στον κόσμο απηύθυνε σήμερα ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β στο μήνυμά του για το Πάσχα, μετά τη λειτουργία την οποία παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες Καθολικοί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Ποντίφικας σημείωσε επίσης ότι οι Ιρακινοί θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για την ανοικοδόμηση της χώρας τους με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

    Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε να τερματιστεί "η αλυσίδα του μίσους" και εξέφρασε τη λύπη του για την ατελείωτη βία στους Ιερούς Τόπους και ζήτησε από τον κόσμο να θυμηθεί τους πολλούς ξεχασμένους πολέμους. "Ειρήνη στο Ιράκ!", τόνισε.

    "Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, είθε ο ιρακινός λαός να γίνει ο πρωταγωνιστής της συλλογικής ανοικοδόμησης της χώρας του. Ειρήνη και στα άλλα μέρη του κόσμου, όπου ξεχασμένοι πόλεμοι και παρατεταμένες εχθροπραξίες προκαλούν θανάτους και τραυματισμούς εν μέσω σιωπής και αμέλειας από την πλευρά σημαντικών τομέων της κοινής γνώμης... Ας υπάρξει ένα τέλος στην αλυσίδα του μίσους, που απειλεί την ειρηνική ανάπτυξη της ανθρώπινης οικογένειας", κατέληξε στο μήνυμά του ο Ποντίφικας.

    [06] Στη Βαγδάτη το πρώτο κονβόι του ΟΗΕ με τρόφιμα

    20/4/2003 2:56:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Έφτασε σήμερα στη Βαγδάτη έπειτα από τετραήμερο ταξίδι από την Ιορδανία, το πρώτο κονβόι του ΟΗΕ με επισιτιστική βοήθεια, όμως, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) των Ηνωμένων Εθνών, το φορτίο των 1.400 τόνων σιτάλευρου, που μεταφέρθηκε, δεν θα διανεμηθεί πριν από τις αρχές του ερχόμενου μήνα. Ο ανταποκριτής του Ρόιτερ Εντμουντ Μπλερ είδε 50 φορτηγά, που μίσθωσε το WFP από ιδιωτικές ιορδανικές εταιρείες, να μπαίνουν σε αποθήκη τροφίμων στο κέντρο της πόλης, η οποία φρουρείται από αμερικανούς στρατιώτες.

    Ο επικεφαλής του κονβόι Αντναν Ντούγκουμ δήλωσε, ότι αναγκάστηκαν να παραμείνουν για δύο ημέρες στο Ραμάντι, 90 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, επειδή δεν ήταν διαθέσιμη κατάλληλη αποθήκη στη Βαγδάτη. Αξιωματούχος του WFP στην ιορδανική πρωτεύουσα δήλωσε στο Ρόιτερ ότι το αλεύρι θ' αρχίσει να διανέμεται στις αρχές του ερχόμενου μήνα, όταν αναμένεται ότι θα αρχίσουν να τελειώνουν τα σημερινά αποθέματα.

    [07] Προμήθειες στο ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης

    20/4/2003 12:36:00 μμ

    Το Κουβέϊτ απέστειλε προμήθειες σε τροφή για τα λίγα εναπομείναντα ζώα στον κατεστραμμένο ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης, ανέφερε εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, που εδρεύει στο Κατάρ. Πίθηκοι, αρκούδες, άλογα, πουλιά και καμήλες η εκλάπησαν η αφέθηκαν ελεύθερα να περιφέρονται στους δρόμους μετά από την παραβίαση των κλουβιών τους κατά την διάρκεια των λεηλασιών που ακολούθησαν την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. Μόνο λιοντάρια και τίγρεις, που είναι επικίνδυνα για να κλαπούν, έμειναν ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και όπως επισήμαναν φύλακες τα ζώα είναι για ημέρες νηστικά.

    Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος στην βάση Ας Σαλίγια, λαχανικά, κρέας και ξηρά τροφή που δώρισε η κυβέρνηση του Κουβέίτ έφθασαν χθες στην Βαγδάτη, αλλά τόνισε ότι δεν γνωρίζει εάν έφθασαν στα λιμοκτονούντα ζώα.

    Ο ζωολογικός κήπος του Κουβέϊτ, η κυβέρνηση του εμιράτου καθώς και ιδιωτικές οργανώσεις προσφέρθηκαν να υποστηρίξουν μακροπρόθεσμα την ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    [08] Ιωνικός - ΑΕΚ 0-3

    20/4/2003 7:50:00 μμ

    Την παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου εξασφάλισε κατά μεγάλο βαθμό σήμερα η ΑΕΚ. Οι "Κιτρινόμαυροι", σε αγώνα για την 27η ημέρα, επικράτησαν 3-0 του Ιωνικού και σε συνδυασμό με το. . . στραβοπάτημα του Πανιωνίου, ήρθαν πιο κοντά στον αντικειμενικό στόχο που είναι η παρουσία τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, στα προκριματικά ή απευθείας στη φάση των ομίλων. Με οδηγό τα οκτώ τελευταία ματς, όπου σε όλα, δύσκολα ή εύκολα, κατάφερε να πάρει τη νίκη, αλλά και γενικότερα το β΄γύρο του πρωταθλήματος όπου έχει πραγματοποιήσει μια καταπληκτική πορεία, η ΑΕΚ μπήκε στο γήπεδο της Νεάπολης μόνο για να νικήσει τον αντίπαλο της.

    Η ΑΕΚ συνεχίζει τη νικηφόρα πορεία της

    Στο 21ο λεπτό, από την κεφαλιά-πάσα του Γεωργάτου στον Μαλαδένη, ο δεύτερος μπήκε στη μεγάλη περιοχή, αλλά ο Πάριζεκ κατόρθωσε να αποκρούσει το πλασέ του, όμως πέντε λεπτά αργότερα, οι "Κτρινόμαυροι" ευτύχησαν να "πάρουν κεφάλι" στο σκορ.

    Από απόσταση 50 μέτρων ο Γεωργάτος βρήκε με εξαιρετική μπαλιά τον Λάκη, ο οποίος, αφού κοντρόλαρε τη μπάλα με το στήθος, δεν δυσκολεύτηκε με αριστερό πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Πάριζεκ και να δώσει προβάδισμα στην ΑΕΚ.

    Ο Ιωνικός, μετά το τέρμα της ΑΕΚ, φάνηκε να ισορροπεί το παιχνίδι και μάλιστα στο 29΄λίγο έλειψε να φέρει το παιχνίδι στα ίσα, όταν ο Ροντρίγκες βγήκε στην πλάτη της "Κιτρινόμαυρης" άμυνας (οι παίκτες της ΑΕΚ πίστεψαν πως υπάρχει οφ-σάιντ), όμως ο Χιώτης βγήκε νικητής από το τετ-α-τετ, σώζοντας την ομάδα του από βέβαιο κίνδυνο.

    Τα πράγματα έγιναν πολύ απλά για την ΑΕΚ στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 53ο λεπτό, όταν ο Τσάρτας με εύστοχο χτύπημα πέναλτι (το κέρδισε ο Ιβιτς από τον Νταρακλίτση) διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του και την έφερε ακόμη πιο κοντά στο 9ο σερί "τρίποντο".

    Στο 67΄, ο Τσάρτας με απευθείας εκτέλεση κόρνερ ανάγκασε τον Πάριζεκ να διώξει με τα πόδια πάνω στη γραμμή, στο 82΄ μονοκόμματο σουτ του Τσάρτα από διαγώνια θέση μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα να περάσει ελάχιστα άουτ, για να έρθει στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων το τρίτο γκολ της ΑΕΚ, με διαγώνιο σουτ του Σεντένο.

    Οι συνθέσεις

    Διαιτητής: Τσαγκαράκης

    Κίτρινες κάρτες: Γεωργάτος, Νταρακλίτσης, Λάκης, Κατσουράνης, Ράιτ.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Πάριζεκ, Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσης (56΄ Βιλανάκης), Γυριχίδης, Οφρυδόπουλος, Κινγκ Φερέιρα, Αφάς, Εριβέλτο (28΄ Ροντρίγκες), Κονέ, Μαρκομιχάλης, Μακόρ.

    ΑΕΚ: Χιώτης, Κρέικ, Ράιτ, Καψής, Ζαγοράκης, Μαλαδένης, Τσάρτας (83΄ Σεντένο), Κατσουράνης, Λάκης, Γεωργάτος (88` Κωνσταντινίδης), Ιβιτς (71΄ Ναλιτζής).

    [09] Ολυμπιακός-Αιγάλεω 4-0

    20/4/2003 7:43:00 μμ

    Με νίκη συνέχισε ο Ολυμπιακός τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα. Η ομάδα του Ολεγκ Προτάσοφ επικράτησε του Αιγάλεω με 4-0, σε αναμέτρηση για την 27η αγωνιστική που διεξήχθη στο γήπεδο της Καλαμάτας, και έφτασε τους 61 βαθμούς, όσους και ο Παναθηναϊκός, χωρίς να υπολογίζεται το παιχνίδι των "πράσινων" με την Καλλιθέα. Τα γκολ των πρωταθλητών σημείωσαν οι Χούτος (6΄, 15΄, 54΄) και Τζόρτζεβιτς (29΄).

    Ανετη νίκη του Ολυμπιακού

    Οι "Ερυθρόλευκοι" μπήκαν από την αρχή δυνατά στον αγώνα, προκειμένου να πετύχουν το γρήγορο γκολ που θα έδιωχνε το άγχος τους. Ετσι, φυσιολογικό ήταν να έρθει η καλή στιγμή που είχε ο Ολυμπιακός στο 2΄ με τον Τζιοβάνι, ο οποίος "νικήθηκε" από τον Μπίκιτς, σε εξ επαφής σουτ που επιχείρησε. Αυτό, όμως, που δεν πέτυχαν σε αυτή την φάση οι παίκτες του Ολεγκ Προτάσοφ, το πέτυχε στο 6΄ ο Χούτος. Ο νεαρός επιθετικός έγινε αποδέκτης της πάσας του Τζιοβάνι και πλάσαρε τον Μπίκιτς, στέλνοντας την μπάλα να περάσει την γραμμή της εστίας του Αιγάλεω, πριν την διώξει ο Αλεξόπουλος.

    Στο 15΄, μάλιστα, οι "Ερυθρόλευκοι" διπλασίασαν τα τέρματά τους με τον Χούτο, ο οποίος με τακουνάκι μετά από σουτ του Ζέτερμπεργκ έστειλε για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα του Μπίκιτς.

    Ο Ολυμπιακός εδραίωσε το προβάδισμά του λίγο πριν από την συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, όταν ο Τζόρτζεβιτς έγινε αποδέκτης της ασίστ του Τζιοβάνι και βρέθηκε τετ α τετ με τον Μπίκιτς, τον οποίο πλάσαρε εύστοχα, "γράφοντας" το 3-0.

    Από εκείνο το σημείο και μετά, ο αγώνας μετατράπηκε σε τυπικής διαδικασίας υπόθεση, με δεδομένο το ότι ο τελικός νικητής είχε κριθεί. Ετσι, ο Ολυμπιακός, παρότι έχασε κι άλλες ευκαιρίες για γκολ (χαρακτηριστικό ήταν το οριζόντιο δοκάρι του Τζόρτζεβιτς στο 49΄), έφτασε τελικά στην επικράτηση με 4-0.

    Το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 54΄ ο Χούτος, ο οποίος έγινε αποδέκτης της μπάλας από την σέντρα του Τζιοβάνι και με κεφαλιά από κοντά σημείωσε το τρίτο προσωπικό του γκολ στον αγώνα.

    Οι συνθέσεις

    Τον αγώνα διαιτήτευσε ο Μποροβήλος (του συνδέσμου Αρκαδίας), ο οποίος "κιτρίνισε" τον Ψωμά.

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κατεργιαννάκης, Βενετίδης (59΄ Νόβακ), Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Κουλουχέρης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ (46΄ Πουρσανίδης), Τζόρτζεβιτς, Ζέτερμπεργκ, Χούτος, Τζιοβάνι (67΄ Καστίγιο).

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Μπίκιτς, Αλεξόπουλος (46΄ Χρήστου), Συμεωνίδης, Ψωμάς, Αγγος, Στεφάνοφ, Βελέντζας (17΄ λ. τρ. Σιλιγαρδάκης), Χρήστου, Φωτάκης, Γκουντελίτσας, Αγρίτης (59΄ Χλωρός).

    [10] Ισοπαλία ΠAOK - Παναχαϊκής

    20/4/2003 5:50:00 μμ

    Δύο πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθειά του για έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ έχασε ο ΠΑΟΚ στην Πάτρα, καθώς η προ πολλού καταδικασμένη Παναχαϊκή τον υποχρέωσε σε ισοπαλία 2-2. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" προηγήθηκε δύο φορές με γκολ των Κούτση (51') και Οκκά (75'), αλλά οι γηπεδούχοι απάντησαν στο 60' με τον Σκαρμούτσο και στις καθυστερήσεις με τον Μπούτισα.

    [11] ''Αναζητώντας'' την χαμένη Ατλαντίδα

    20/4/2003 12:08:00 μμ

    Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του πλανήτη μας, την "Χαμένη Πόλη της Ατλαντίδας", ερευνούν Αμερικανοί επιστήμονες. Αποστολή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, θα χρησιμοποιήσει το αμερικάνικο βαθυσκάφος "Αλβιν" για να συγκεντρώσει τα πρώτα δείγματα υδροθερμικών ρηγμάτων, από ύψους δεκαοκτώ ορόφων. Στη μέση του Ατλαντικού ωκεανού, τα σπάνια ρήγματα σχηματίστηκαν εξαιτίας της διαρροής υπερθερμενόμενου νερού από τον πυθμένα. Οι σχηματισμοί θα μπορούσαν να αποτελούν τόπο κατοικίας νέων μορφών ζωής και να ρίξουν φως στο μυστήριο της προέλευσης της ζωής, όχι μόνο στη Γη αλλά και σε άλλους πλανήτες. Η "Χαμένη Πόλη της Ατλαντίδας" ανακαλύφτηκε τυχαία τον Δεκέμβρη του 2000, όταν ένα αυτόματο σκάφος-ερευνητής του υποθαλάσσιου στρώματος έπεσε τυχαία πάνω της κατά τη διάρκεια αποστολής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Σκριπς και του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

    Η ''Χαμένη Πόλη'' είναι πολύ διαφορετική

    Στην αρχή είχαν δοθεί γενικές περιγραφές και χρειάστηκε να αποσταλεί επιτόπου το βαθυσκάφος "Αλβιν", άλλα η κακοκαιρία στη περιοχή ανέστειλε την αποστολή.

    Στο μεταξύ, έγινε σαφές πως οι υδροθερμικά αυτά ρήγματα διέφεραν από οποιαδήποτε άλλα είχαν κατά καιρούς ανακαλυφθεί και ο τόπος ανακηρύχτηκε από τους ερευνητές "Η Χαμένη Πόλη της Ατλαντίδας".

    Τα συστήματα υδροθερμικών πηγών δημιουργούνται συνήθως από την διαρροή μελανώδους υπερθερμενόμενου νερού, διαποτισμένου με χημικά από υποθαλάσσια ηφαιστειακές σχισμές.

    Γύρω από αυτά τα ρήγματα δημιουργούνται "πύργοι" κοιτασμάτων, που στεγάζουν μοναδικά οικοσυστήματα βακτηριδίων.

    Η "Χαμένη Πόλη" όμως είναι πολύ διαφορετική.

    Οι ερευνητές την τοποθετούν πολύ πιο παλιά από άλλες σχισμές και οι ψηλοί πύργοι, πάνω από 55 μέτρα, που έχουν σχηματιστεί εκεί αποτελούνται από υλικό διαφορετικό από το συνηθισμένο.

    Το όλο σύστημα αποτελείται από άνθρακα και θερμαίνεται από καυτούς βράχους, χρονολογίας ενός δισεκατομμυρίου ετών, όχι από ηφαιστειακές σχισμές.

    Από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν τα ευρήματα έσπευσαν στο σημείο κινηματογραφικό συνεργείο και Ρώσοι επιστήμονες, αλλά η τρέχουσα αποστολή θα είναι η πρώτη που θα ερευνήσει το μέρος διεξοδικά.

    Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν για άλλη μια φορά το βαθυσκάφος "Αλβιν" σε μια σειρά 6άωρων καταδύσεων που θα χαρτογραφήσουν την περιοχή και θα συλλέξουν δείγματα.

    Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως οι σχισμές της Χαμένης Πόλης αποτελούν ένα μόνο κομμάτι υποθαλάσσιων ρηγμάτων που περιμένουν να ανακαλυφθούν στο έκτασης δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων ρήγματος του Ατλαντικού Ωκεανού.

    Ερευνητές υποστηρίζουν πως η ζωή στο πλανήτη μας ξεκίνησε σε ένα μέρος σαν και αυτό, και το ίδιο θα μπορεί να έχει συμβεί σε άλλους πλανήτες, όπως για παράδειγμα κάτω από τον παγωμένο ωκεανό του δορυφόρου του πλανήτη Δία, Ευρώπη.

    Πηγή: BBC Greek


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 April 2003 - 17:10:09 UTC