Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Σημίτης
  • [02] Συνέντευξη Παπανδρέου στο ΡΙΚ
  • [03] Ντενκτάς: ''Δεν πρόκειται να υπογράψω το σχέδιο Ανάν''
  • [04] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στο Μεσολόγγι
  • [05] Τερματίστηκε η επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην Ράφα
  • [06] Ναυάγιο τουριστικού πλοίου στη Βραζιλία
  • [07] Αυστραλία: Στα πρόθυρα της φτώχειας
  • [08] Έκρηξη πυρομαχικών στη Βαγδάτη
  • [09] Βάσεις στο Ιράκ θέλουν οι ΗΠΑ
  • [10] Επαναπατριστήκαν επτά Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου
  • [11] Αποτελέσματα της Α' Εθνικής Ανδρών
  • [12] ''Πληθαίνουν'' τα κρούσματα της πνευμονίας

    [01] Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Σημίτης

    20/4/2003 10:27:00 πμ

    Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε το Σάββατο από το βήμα του Κυπριακού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, τονίζοντας, ότι η "πράσινη γραμμή" της Λευκωσίας χωρίζει την Τουρκία από τις Βρυξέλλες και καταργείται με πρωτοβουλίες και αλλαγή κλίματος και με πολιτική θέληση για ένα ενωμένο νησί. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΡΙΚ τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για τη δική της ευρωπαϊκή πορεία. Αμηχανία και προβληματισμό προκαλεί στην Αγκυρα, αλλά και στα κατεχόμενα, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου, από τη Λευκωσία.

    Σημίτης-Παπαδόπουλος: ''Μετά την ένταξη, η ένωση''

    Στο μεταξύ, ο κ. Σημίτης είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων Αθήνας-Λευκωσίας για τις μελλοντικές τους κινήσεις, αλλά και η προσδοκία ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη στάση της και θα συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι του Σαββάτου οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος, τόνισαν ότι συζήτησαν τους τρόπους συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εξέφρασαν την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες έως την 1η Μαΐου 2004, προκειμένου η Κύπρος να είναι έτοιμη να εφαρμόσει το Κοινοτικό κεκτημένο.

    Επίσης, συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μετά το ναυάγιο στη Χάγη.

    Επισήμαναν ότι βάση για τις διαπραγματεύσεις αποτελεί το σχέδιο Ανάν, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος.

    Ανέφεραν ακόμα ότι η ένταξη της Κύπρου θα συμβάλει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Μίλησαν για κωλυσιεργία και αδιαλλαξία της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού καθεστώτος.

    Η Τουρκία, τόνισαν, πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της, κάτι που θα οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα, θα διευκολύνει την ευρωπαϊκή της πορεία, καθώς και τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

    Οι δύο άντρες είπαν ότι κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των Τουρκοκυπρίων.

    Δείτε το πλήρες κείμενο της κοινής ανακοίνωσης Σημίτη-Παπαδόπουλου.

    Νωρίτερα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου και στα φυλακισμένα μνήματα, στους τάφους αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

    Χρόνια πολύ καλής και πολύ φιλικής συνεργασίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τα έξι χρόνια διακυβέρνησης του τέως προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, μετά τη συνάντησή τους, που διήρκησε περίπου μισή ώρα και πραγματοποιήθηκε στην οικία του κ. Κληρίδη, στη Λευκωσία.

    Ο κ. Σημίτης έδωσε στον κ. Κληρίδη ασημένιο αντίγραφο αρχαίου ελληνικού αντικειμένου ως αναμνηστικό δώρο, ενώ στη συνάντηση παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου καθώς και ο τέως υφυπουργός παρά τω προέδρω της Κύπρου Παντελής Κούρος.

    Με Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν η τελευταία συνάντηση του κ. Σημίτη στην Κύπρο.

    Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου διέμενε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

    Στη συνάντηση παρακάθισαν από πλευράς τη Εκκλησίας της Κύπρου ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και ο Χωρεπίσκοπος Τριμιθούντος Βασίλειος

    Σημίτης: Η επίλυση του Κυπριακού είναι αίτημα της Ε.Ε

    Η διήμερη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας του ως προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 χώρες μέλη της Ε.Ε.

    Ο Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκαν με τους ηγέτες των κυπριακών κομμάτων, το μεσημέρι του Σαββάτου.

    Μετά την συνάντηση ο Κώστας Σημίτης, προσφωνώντας σε ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε απόσταση 500 μέτρων από την Πράσινη Γραμμή, τόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στην ομιλία του επεσήμανε ότι η αποτυχία της Χάγης δεν είναι το τέλος του δρόμου και είπε ότι θα υπάρξουν νέες προσπάθειες για λύση του πολιτικού της προβλήματος.

    Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ιστορική στιγμή της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου αποτελεί επιτυχία που αντανακλά τις προσπάθειες ολόκληρου του κυπριακού λαού και των ηγεσιών της Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσφωνώντας τον κ. Σημίτη, δήλωσε ότι η επίσκεψη του υπογραμμίζει το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την ολόπλευρη αλληλεγγύη της Ελλάδος προς το λαό της Κύπρου.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του λαού και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου και απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή ανοίγει μια νέα εποχή και προοπτικές για το λαό της και κάλεσε όλους να εργαστούν σκληρά για την υλοποίηση των υποχρεώσεων εναρμόνισης.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην τουρκική αδιαλλαξία, εκφράζοντας λύπη για την συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή και καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά τις προσπάθειες για διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών.

    Επίσης, προειδοποίησε την Τουρκία ότι αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο και να παραμένει στο νησί ως κατοχική δύναμη, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει τα ευρωπαϊκά της όνειρα.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ''η δική μας πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, με στόχο την επανένωση του νησιού'', εκφράζοντας παράλληλα τον πόθο για συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους σε μία ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο.

    Συνάντηση Σημίτη με Τουρκοκυπρίους - Απών ο Ρ. Ντενκτάς

    Ικανοποιημένος από τη συνάντηση του με τους αντιπολιτευόμενους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολιτικούς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία του για συνάντηση ώστε να του εκθέσουν τις απόψεις των κομμάτων τους, εμφανίστηκε ο Έλληνα Πρωθυπουργού.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου.

    "Θα συγκρατήσω ένα γενικό συμπέρασμα, ότι από πλευράς συνομιλητών μου υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει η λύση του κυπριακού προβλήματος", τόνισε ο κ. Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αυτή βούληση της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης συμπίπτει με την πολιτική βούληση των ελληνοκυπριακών κομμάτων.

    Σημείωσε ακόμη ότι ένα μεγάλο τμήμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας βλέπει ότι η πρόοδος δεν είναι δυνατή αν δεν ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί και αν δεν δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Το σχέδιο, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, είναι βάση για διαπραγματεύσεις και αυτό αποτελεί κοινή άποψη.

    Στη συνάντηση προσήλθαν όλοι οι εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών κομμάτων, ενώ από μέρους των τουρκοκυπριακών κομμάτων, ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Χουσεΐν Αγκολεμλί του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, ο Αλπάι Ντουρντουράν, του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, ο Ιζέτ Ιζτζιάν του κόμματος "Ενωμένη Κύπρος", ο Μεχμέτ Σουλεϊμάνογλου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο "δήμαρχος" της κατεχόμενης Λευκωσίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Ερκ, καθώς και άλλα ανώτερα στελέχη των κομμάτων αυτών.

    Αρνήθηκαν να παραστούν στη συνάντηση οι αρχηγοί του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, και του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς.

    Την πρόσκληση απέρριψε από την Παρασκευή ο Ραούφ Ντενκτάς, που ζήτησε άμεσες συνομιλίες με την Ε.Ε.

    Η έκκληση του Ντενκτάς αποτελεί επανάληψη του μακροχρόνιου αιτήματός του να αναγνωριστεί διεθνώς η κατοχική τουρκοκυπριακή διοίκηση.

    ''Το μισό της Κύπρου είναι μέσα (στην Ε.Ε.) και το μισό αφέθηκε έξω'', δήλωσε ο Ντενκτάς.

    Αναφερόμενος στην άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατά την διάρκεια της παραμονής του τελευταίου την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Κύπρο, ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την λύπη του.

    Ως απάντηση στην έκκληση Σημίτη-Παπαδόπουλου για επανένωση της Κύπρου, ο Ραούφ Ντενκτάς διατύπωσε το Σάββατο, απειλή για μονιμοποίηση της διαίρεσης της Κύπρου, εάν ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε προς την Ε.Ε.

    Επίσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι εκβιάζει την Τουρκία με το Κυπριακό, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, ενώ δεν απαιτεί τίποτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε την αξίωσή του για λύση που να αναγνωρίζει κυριαρχία στο λεγόμενο "κράτος" του και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε πως γίνεται ξεκάθαρο ότι η Κύπρος ενοποιήθηκε, κατά την έκφρασή του, με την Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατηγορίες εναντίον της Ε.Ε. διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει πολλές ευθύνες για το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, αφού, όπως ανέφερε, δέχθηκε στους κόλπους της μια διαφιλονικούμενη, κατά την έκφρασή του, χώρα", τόνισε ο Γκιούλ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    [02] Συνέντευξη Παπανδρέου στο ΡΙΚ

    20/4/2003 10:28:00 πμ

    Η Τουρκία πρέπει να πάρει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για τη δική της ευρωπαϊκή πορεία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΡΙΚ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και τις ανασφάλειες, που πιθανώς να είχε, ή κάποια δήθεν συμφέροντα τα οποία ένα βαθύ κατεστημένο θεωρεί ότι διασφαλίζει με την κατοχή και τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Κύπρο και να δει τα πράγματα με άλλο πνεύμα, μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο.

    Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων

    "Πρέπει η Τουρκία να κάμει τολμηρά και θαρραλέα βήματα και να αντιληφθεί ότι αυτή θα κερδίσει από μια τέτοια εξέλιξη", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει σ' αυτή την πορεία, αλλά και να επισημάνει τους κινδύνους εάν η Τουρκία δεν την ακολουθήσει, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντηση με τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς τους διαβεβαίωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι το οποίο θα αφήσει την Ελλάδα να λησμονήσει τους Τουρκοκυπρίους.

    Ωστόσο, παρατήρησε πως θα πρέπει να είναι όλοι ρεαλιστές και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

    Ερωτηθείς αν με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες τουρκοκυπριακών κομμάτων παρακάμπτεται ο Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν είναι αυτός ο στόχος, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    "Αυτή είναι μια πρώτη συνάντηση, συμβολική, μια συνάντηση όμως με ελπίδα και ευελπιστώ ότι τα μηνύματα που βγαίνουν από τη συνάντηση αυτή θα είναι θετικά και για τις δύο πλευρές", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει νέο σχέδιο από τους Αμερικανούς αυτή τη φορά, ο κ. Παπανδρέου απάντησε "είμαι σίγουρος ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να έχουν τον ηγετικό ρόλο στο θέμα, όπως και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με όλα τα μέρη, όπως και στο παρελθόν και με το σχέδιο Ανάν, με στόχο να βοηθήσουν".

    Δεν απέκλεισε οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι αυτές θα πρέπει να βασίζονται πάνω σε "μεγάλη πολιτική θέληση".

    Εξέφρασε την άποψη ότι όλοι τώρα, Έλληνες, Τούρκοι, Ε/Κ και Τ/Κ, αντιλαμβάνονται τώρα ότι είναι προς το συμφέρον τους η εξεύρεση μιας λύσης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι αισιόδοξος, αλλά και ρεαλιστής και πρόσθεσε: "Η πολιτική η οποία ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, έχει αποδώσει αποτελέσματα. Αρχισαν ως όνειρο, ένα όραμα και προχωρούμε, βήμα προς βήμα. Ας κάνουμε όνειρα μαζί, αλλά να είμαστε ρεαλιστές επίσης και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα".

    [03] Ντενκτάς: ''Δεν πρόκειται να υπογράψω το σχέδιο Ανάν''

    20/4/2003 10:23:00 πμ

    Δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού με τη σημερινή μορφή του, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα "Βατάν". Ο Ντενκτάς υποστηρίζει ότι θα υπέγραφε το σχέδιο Ανάν εάν η Τουρκία έδινε την εγγύηση πως οι Τουρκοκύπριοι που δεν θα ήθελαν να ζήσουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στην Τουρκία και να είχαν δυνατότητα εργασίας. Επίσης, αναφέρει ότι μέχρι σήμερα δεν έπραξε οτιδήποτε στο Κυπριακό χωρίς να το γνωρίζει η τουρκική κυβέρνηση ή χωρίς να έχει οδηγίες από την Αγκυρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι η Τουρκία που δεν επέτρεψε τη διενέργεια δημοψηφίσματος μεταξύ των Τουρκοκυπρίων για το σχέδιο Ανάν. "Εγώ μόνος μου", είπε, "δεν μπορώ να αναλάβω τέτοιο ρίσκο διενέργειας δημοψηφίσματος". Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2005.

    [04] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στο Μεσολόγγι

    20/4/2003 9:58:00 πμ

    Στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις του Μεσολογγίου θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, που πραγματοποιεί ο Δήμος Μεσολογγίου, με αφορμή την 177η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Το Μεσολόγγι θα επισκεφθεί και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    [05] Τερματίστηκε η επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην Ράφα

    20/4/2003 11:11:00 πμ

    Η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που άρχισε το βράδυ του Σαββάτου, τερματίστηκε με την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ανέφεραν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Kατά την διάρκεια της επιδρομής στο προσφυγικό στρατόπεδο σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι, ένας ισραηλινός στρατιώτης, και 45 τραυματίστηκαν, ανέφεραν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Εκτός από τον ένα νεκρό ισραηλινό στρατιώτη, τραυματίστηκαν και τρεις άλλοι, ανέφεραν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

    Απείλησε με παραίτηση ο Μαχμούντ Αμπάς

    Συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2000 που άρχισε η Ιντιφάντα, έχουν σκοτωθεί 2.389 Παλαιστίνιοι και 725 Ισραηλινοί.

    Το Σάββατο, σκοτώθηκε και ένας εικονολήπτης της παλαιστινιακής τηλεόρασης.

    Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου ο Μαχμούντ Αμπάς, που έχει επιλεγεί για πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, αποχώρησε από σύνοδο και απείλησε με παραίτηση εξαιτίας διαφωνίας του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ σχετικά με το πρόσωπο που θα ηγηθεί των Υπηρεσιών Ασφαλείας των Παλαιστινίων.

    Ο Αμπάς, που όπως πιστεύεται θέλει για το αξίωμα τον Μοχάμεντ Νταχλάν, τον οποίο θέλουν και οι ΗΠΑ, έχει διορία μέχρι την Τετάρτη για να παρουσιάσει την κατάσταση με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αφού η αρχική διορία παρετάθη στις 9 Απριλίου.

    [06] Ναυάγιο τουριστικού πλοίου στη Βραζιλία

    20/4/2003 8:55:00 πμ

    Δεκατρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν ένα πλοίο στο οποίο επέβαιναν περίπου 45 άτομα, βυθίστηκε το Σάββατο κοντά στο νησί Παπαγκάγιο της Βραζιλίας, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι αγνοούμενοι από την τραγωδία αυτή φτάνουν τους 20, μετέδωσε το πρακτορείο "Ο Γκλόμπο". Το πλοίο βυθίστηκε γύρω στις 11:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στα ανοιχτά της παραλίας ντου Φόρτε. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του ναυαγίου, όμως την ώρα εκείνη στην περιοχή επικρατούσε θαλασσοταραχή και έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι.

    Ο υπουργός Τουρισμού της Πολιτείας Κάμπο Φρίο, Κάρλος Βικτόρ Μέντες, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό CBN ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται έντεκα γυναίκες και ένα ανήλικο κορίτσι.

    Οι περισσότεροι επιβάτες του τουριστικού σκάφους "Tona Galea" προέρχονταν από την περιοχή του Σάο Πάολο.

    [07] Αυστραλία: Στα πρόθυρα της φτώχειας

    20/4/2003 10:58:00 πμ

    Διπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια, το ποσοστό των ανηλίκων της Αυστραλίας που ζει σε συνθήκες φτώχειας, παρά τις υποσχέσεις των πολιτικών ότι θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια, κυρίως μεταξύ των παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Αυστραλιανού Συμβουλίου Κοινωνικών Υπηρεσιών το 16% των ανηλίκων ή 860.000 παιδιά ζουν σε σπίτια ανέργων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δεκαετία του '70 ήταν μόλις 8%. Οι άνεργοι της χώρας που ζουν στα πρόθυρα της φτώχειας, έχουν αυξηθεί από 17% που ήταν στην δεκαετία του '70 στο 74%, αναφέρει η έκθεση.

    Σε μια εποχή που η κυβέρνηση δαπανά τεράστια ποσά στον πόλεμο και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι Αυστραλοί ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

    Η έκθεση του Αυστραλιανού Συμβουλίου Κοινωνικών Υπηρεσιών είναι αποκαλυπτική αφού αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα στοιχεία:

    Το εισόδημα του 10% του φτωχότερου τμήματος του αυστραλιανού λαού έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά μέσον όρο το φτωχότερο τμήμα του λαού το 1968 είχε εισόδημα που έφτανε το 40% του μέσου όρου και το 1999 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 33%. Σχεδόν το 25% του λαού που βρίσκεται σε εργάσιμη ηλικία ζει πλέον αποκλειστικά από κάποιο επίδομα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1981 ήταν μόλις 16%. Οι άστεγοι της Αυστραλίας ξεπέρασαν, για πρώτη φορά, τις 100 χιλιάδες.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντριου Μακάλουμ, σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά τόνισε "το να ζει κάποιος στη φτώχεια στην Αυστραλία δεν είναι, βέβαια, το ίδιο με τους φτωχούς των υποανάπτυκτων η αναπτυσσόμενων χωρών. Ούτε η δυστυχία είναι η ίδια με αυτούς που έζησαν τη μεγάλη κρίση του '30. Σίγουρα όμως ολοένα και περισσότεροι Αυστραλοί, τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα στη σημερινή εποχή".

    [08] Έκρηξη πυρομαχικών στη Βαγδάτη

    20/4/2003 9:55:00 πμ

    Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και ένα παιδί τραυματίστηκαν το Σάββατο στη Βαγδάτη από πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί, ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (Centcom) από την ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο. Τα πυρομαχικά εξερράγησαν τη στιγμή που το παιδί προσπάθησε να τα παραδώσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου διευκρινίζεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ένας από τους στρατιώτες που εκτελούσαν περιπολία προσπάθησε να τα πάρει από τα χέρια του παιδιού.

    "Οι τρεις από τους τέσσερις στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικές μονάδες περίθαλψης και η κατάσταση τους δεν είναι γνωστή προς το παρόν. Ο τέταρτος επέστρεψε στην υπηρεσία του αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες" συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Το παιδί που τραυματίστηκε απομακρύνθηκε από την περιοχή από έναν Ιρακινό, προσθέτει η Centcom υπογραμμίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να το εντοπίσει.

    [09] Βάσεις στο Ιράκ θέλουν οι ΗΠΑ

    20/4/2003 10:45:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την οικοδόμηση μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ, που θα δώσει στο Πεντάγωνο πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή, όπως γράφουν οι "Times" της Νέας Υόρκης. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει καμμία πληροφόρηση σχετική με το δημοσίευμα. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχους του στρατού γράφει ότι το Πεντάγωνο επιδιώκει να διατηρήσει τέσσερις βάσεις στο Ιράκ. Μία στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, η άλλη στο Ταλίλ, κοντά στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, μία σε ένα διάδρομο προσγείωσης που υπάρχει σε ερημική περιοχή στο δυτικό Ιράκ, απ`όπου περνά ένας αγωγός πετρελαίου που καταλήγει στην Ιορδανία και μία στο αεροδρόμιο Μπασούρ, στον κουρδικό βορρά.

    Aμυντική συνεργασία με το νέο Ιράκ

    Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη τις βάσεις αυτές για την υποστήριξη των επιχειρήσεων εναντίον των όποιων εστιών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν εξακολουθούν να υπάρχουν στο Ιράκ.

    ''Θα υπάρξει κάποιου είδους μακροχρόνια αμυντική συνεργασία με το νέο Ιράκ, αντίστοιχη με του Αφγανιστάν'', δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στους "Times" της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί η σχέση που θα αναπτυχθεί.

    Αν δηλαδή θα πρόκειται για βάσεις που θα έχουν πλήρη επιχειρησιακή αυτονομία, ή για μικρές στρατιωτικές βάσεις.

    [10] Επαναπατριστήκαν επτά Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου

    19/4/2003 11:55:00 μμ

    Επτά Αμερικανοί στρατιώτες αιχμάλωτοι του πολέμου στο Ιράκ αναχώρησαν σήμερα αεροπορικώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού παρέμειναν για τρεις μέρες σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο της περιοχής του Ραμστάιν νοσηλευόμενοι μετά τους τραυματισμούς τους. Πρόκειται για δύο πιλότους μαχητικών ελικοπτέρων "Απάτσι" αλλά και πέντε στρατιώτες μιας στρατιωτικής μονάδας συντήρησης πολεμικού υλικού, του 507ου τάγματος Μηχανικού, όπως έγινε γνωστό. Στο Ραμστάιν υπάρχει αμερικανική αεροπορική στρατιωτική βάση. Λίγο αφότου είχαν αιχμαλωτιστεί, πλάνα με τα τρομαγμένα πρόσωπα των επτά Αμερικανών στρατιωτών είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς δυτικά και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα αναμετέδιδαν τα τηλεοπτικά πλάνα, που είχαν μεταδώσει πρώτα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα της περιοχής του Κόλπου.

    Περίπου 50 Αμερικανοί ήταν παρόντες στο αεροδρόμιο απ' όπου αναχώρησαν για τις ΗΠΑ οι επτά αιχμάλωτοι πολέμου και τους ευχήθηκαν "καλό ταξίδι''. Η ειδικευμένη στρατιώτης Σοσάνα Τζόνσον, που τραυματίστηκε σοβαρότερα από άλλους συναδέλφους της στο Ιράκ, μεταφέρθηκε με ένα φορείο στο αεροπλάνο της επιστροφής στις ΗΠΑ.

    Στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντστραλ κοντά στο Ραμστάιν όπου και νοσηλεύτηκαν οι επτά αιχμάλωτοι πολέμου, νοσηλεύτηκαν συνολικά 545 τραυματίες του ιρακινού πολέμου, από τους οποίους οι 223 τραυματίστηκαν σε πολεμική σύγκρουση.

    [11] Αποτελέσματα της Α' Εθνικής Ανδρών

    19/4/2003 11:46:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Σε αγώνες για την 27η ημέρα της Α' Εθνικής, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Αρης-Προοδευτική 2-1

    Ηρακλής-Ξάνθη 2-0

    Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ 20/4

    Ιωνικός-ΑΕΚ 20/4

    Καλλιθέα-Παναθηναϊκός 20/4

    ΟΦΗ-Γιάννινα 20/4

    Ολυμπιακός-Αιγάλεω 20/4

    Πανιώνιος-Ακράτητος 20/4

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 61

    Ολυμπιακός 58

    ΑΕΚ 56

    Πανιώνιος 49

    ΠΑΟΚ 46

    Αρης 45 (27 αγώνες)

    Ηρακλής 43 (27 αγώνες)

    ΟΦΗ 38

    Ξάνθη 32 (27 αγώνες)

    Αιγάλεω 27

    Προοδευτική 26 (27 αγώνες)

    Καλλιθέα 23

    Ακράτητος 22

    Ιωνικός 21

    Παναχαϊκή 8

    ΠΑΣ Γιάννινα -56

    [12] ''Πληθαίνουν'' τα κρούσματα της πνευμονίας

    20/4/2003 11:07:00 πμ

    Μέρα με την μέρα αυξάνονται τα κρούσματα του θανατηφόρου ιού της πνευμονίας. Οι νεκροί στην Κίνα έφθασαν τους 79, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.807 στο Πεκίνο, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας. Στην πρωτεύουσα έχουν επιβεβαιωθεί 339 κρούσματα, σε σύνολο υπόπτων κρουσμάτων 402, από τα οποία τα 18 ήταν θανατηφόρα. Μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν πάσχουν από διάφορα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας για να τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τα αεροπλάνα. Είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές αρχές αναγνωρίζουν την έκταση της επιδημίας του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου(SARS) στο Πεκίνο, όπου ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, από 6 Απριλίου, έκανε λόγο για μόνο 37 κρούσματα από τα οποία τα 4 θανατηφόρα. Οι νεκροί από την ασθένεια στον Καναδά έφθασαν τους 14, τα πιθανά κρούσματα ανέρχονται σε 304.

    Οι πτήσεις από 14 θα περιοριστούν σε 10

    Σε εθνικό επίπεδο, ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός που είχε μεταδοθεί από το πρακτορείο "ΝΕΑ ΚΙΝΑ" έκανε λόγο για 67 νεκρούς και 1.512 προσβεβλημένους από τη νόσο, που σε γενικές γραμμές παρουσιάζει τα συμπτώματα της γρίππης

    Επίσης, ο προηγούμενος απολογισμός για τα κρούσματα σε όλη την χώρα ανέφερε συνολικά 1.530, ενώ με τον σημερινό που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας υπάρχει αύξηση κατά 227.

    Η Κίνα δεχόταν πυρά από το εσωτερικό και το εξωτερικό επειδή δεν αποκάλυπτε την έκταση των κρουσμάτων.

    Καμία εξήγηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής γιατί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο Πεκίνο είναι μεγαλύτερος από αυτόν σε όλη την χώρα.

    Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τα κρούσματα σε όλη την επικράτεια έφθασαν τα 1.807, ενώ στην πρωτεύουσα έχουν επιβεβαιωθεί 339 και υπάρχουν και 402 ύποπτα κρούσματα.

    Μεταξύ των επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων υπάρχουν και πέντε ξένοι, προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

    Στο μεταξύ, η AIR INDIA, η κρατική αεροπορική εταιρεία της Ινδίας, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα περιορίσει από την Δευτέρα κατά τέσσερις τις εβδομαδιαίες πτήσεις της προς την Σιγκαπούρη εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας που έχει εμφανιστεί εκεί.

    Οι πτήσεις από 14 θα περιοριστούν σε 10.

    Οι πιλότοι της εταιρείας έχουν ήδη αρνηθεί να πετούν στο Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν πεθάνει από την ασθένεια 81 άνθρωποι, αλλά και στο Κουβέιτ εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, στην περίπτωση αυτή.

    Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), γνωστό και ώς άτυπη πνευμονία, πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας τον Νοέμβριο πριν επεκταθεί σε 12 άλλες επαρχίες και μεγάλες πόλεις της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.

    Εξι χώρες σε καραντίνα για την άτυπη πνευμονία.

    Στην Σιγκαπούρη οι αρχές έδωσαν εντολη να κλείσει ένα κατάστημα τροφίμων μετά την διαπίστωση ότι τρεις εργαζόμενοι εκεί είχαν προσβληθεί απο τον ιό SARS.

    Μολύνθηκε και ο οδηγός ταξί που τους μετέφερε.

    Συνολικά τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στην Σιγκαπούρη ανέρχονται σε 177, ενώ οι νεκροί έφθασαν τους 14.

    Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει περίπου 200 άνθρωποι από το σύνδρομο SARS.

    Καναδάς: Δεκατέσσερις νεκροί

    Ένας άνδρας 99 ετών πέθανε από Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο(SARS) με αποτέλεσμα οι νεκροί από το σύνδρομο, που είναι γνωστό και ώς άτυπη πνευμονία να φθάσουν στον Καναδά στους 14 και η τηλεόραση CBC μετέδωσε ότι ένα νοσοκομείο στο Τορόντο έκλεισε την μονάδα τραυμάτων εξαιτίας φόβων για μόλυνση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στον Καναδά έχουν αναφερθεί 304 πιθανά η ύποπτα κρούσματα του SARS, τα περισσότερα από τα οποία στο Οντάριο.

    Όλα τα θύματα, εκτός απο τρία, ήταν ηλικίας πάνω από 70 και τα περισσότερα έπασχαν από άλλες ασθένειες.

    Ο Καναδάς είναι η μόνη χώρα εκτός Ασίας όπου έχουν πεθάνει άνθρωποι από την άτυπη πνευμονία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 April 2003 - 10:46:22 UTC