Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαλιώτης: Ο Κ. Σημίτης θα διεκδικήσει μία ακόμη νίκη το 2004
  • [02] Περιοδεία Καραμανλή στο νομό Φωκίδας
  • [03] Εξάρθρωση δύο κυκλωμάτων λαθρομεταναστών
  • [04] Εξάρθρωση σπείρας παραχαρακτών
  • [05] Ερανος- ''μαϊμού'' στην Ξάνθη
  • [06] Κόλαση πυρός στην κεντρική Βαγδάτη
  • [07] Παραδόθηκε στενός συνεργάτης του Σαντάμ
  • [08] Νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ
  • [09] Μειώνεται ο αμερικανικός ναυτικός στόλος
  • [10] Αλλος ένας δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του
  • [11] Η πολιτιστική κληρονομιά λεηλατείτε
  • [12] Αιματηρές συγκρούσεις Αράβων-Κούρδων στη Μοσούλη
  • [13] Γκιουλ: Δεν θα στείλουμε ακόμα στρατό στο Β. Ιράκ
  • [14] ''Καταφύγιο η Συρία για Ιρακινούς- ειδικούς βιολογικών όπλων''
  • [15] Υδατοσφαίριση: Ελλάδα-Ουκρανία 18-4
  • [16] Nέα κρούσματα της ''πνευμονίας'' στο Χονγκ Κονγκ και το Ανόι

    [01] Λαλιώτης: Ο Κ. Σημίτης θα διεκδικήσει μία ακόμη νίκη το 2004

    12/4/2003 5:04:00 μμ

    Ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ το 2004 μία ακόμη νίκη, γιατί πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να αξιολογήσει το δημιουργικό έργο τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ''. Τη δήλωση αυτή έκανε από τη Λάρισα, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργου Δρυ και τους υφυπουργούς κυρίους Χατζημιχάλη και Αργύρη, συμμετείχαν σε συνδιάσκεψη του κόμματος για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

    Ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε επίσης, ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελεί την πράσινη ελπίδα για την ελληνική περιφέρεια, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα και την πράσινη ελπίδα για τους Ελληνες αγρότες και το ΠΑΣΟΚ.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, είχε και έχει διαχρονικούς πολιτικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τους Ελληνες αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου. Υπογράμμισε δε χαρακτηριστικά ότι τόσο οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και του Κώστα Σημίτη είχαν και έχουν την αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.

    Εξάλλου, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς απάντησε στην τοποθέτησή του στα οχτώ σημεία που ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής για τους αγρότες και χαρακτήρισε επικίνδυνη τη ΝΔ ως αντιπολίτευση, αλλά και ως πιθανή κυβέρνηση.

    Ειδικότερα για το θέμα του ΕΛΓΑ, τον οποίο ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε ως οργανισμό εξαπάτησης, τον προέτρεψε, εφόσον διαθέτει στοιχεία για τις κατηγορίες αυτές να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

    Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο σήμερα χωρίς να λείψουν οι αντιπαραθέσεις.

    [02] Περιοδεία Καραμανλή στο νομό Φωκίδας

    12/4/2003 2:00:00 μμ

    Στο νομό Φωκίδας περιοδεύει από το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε το μουσείο των Δελφών, το νομάρχη Φωκίδας και τους δημάρχους Δελφών, Αμφισσας και Λιδωρικίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Ο κ. Καραμανλής ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Δελφών και Λιδωρικίου, ενώ ο δήμαρχος Δελφών του δώρισε το μετάλλιο των Αμφικτυόνων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο Λιδωρίκι, το οποίο έχει να επισκεφθεί πολιτικός αρχηγός από το 1955 όπως είπε ο δήμαρχος, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η περιφέρεια.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν νοείται ισχυρή Ελλάδα με ανίσχυρη περιφέρεια και άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ''κοιμούνται ύπνο βαθύ, όσοι λένε ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν βλέπουν τι συμβαίνει στην περιφέρεια''.

    Ακόμη, είπε, ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται δύο δεκαετίες μέσα στην ΕΕ αναπτύσσονται μόνο λίγες περιοχές κυρίως γύρω από τα αστικά κέντρα και η περιφέρεια στις περισσότερες περιπτώσεις χάνει έδαφος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ απέδωσε σε ολιγωρία και αδυναμία της κυβέρνησης την κατάσταση αυτή. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική απόφαση του κόμματός του η ανάπτυξη, με έργα υποδομής και προώθησης του τουρισμού, της περιφέρειας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η οδική σύνδεση Αμφισσας -Λιδωρικίου και Ναυπάκτου- Λιδωρικίου -Θερμοπυλών και τόνισε ότι αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το κόμμα του. Μίλησε επίσης για την ανάγκη αξιοποίησης της λίμνης του Μόρνου με ήπιες παρεμβάσεις τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και για σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη στον ορεινό όγκο με τη δημιουργία αθλητικών υποδομών, καταφυγίων, αναρριχητικών πεδίων, και ορειβατικών μονοπατιών.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι σε περιοχές, όπως το Λιδωρίκι, θα δοθεί πιλοτική προτεραιότητα για τουριστική σύγχρονη ανάπτυξη. Τόνισε ότι η ΝΔ έχει την πολιτική βούληση για την ενίσχυση της περιφέρειας με ταχύτερους ρυθμούς και εφαρμογής της σύγχρονης πολιτικής.

    Με τους σημερινούς ρυθμούς της κυβέρνησης δεν κερδίζεται το μέλλον, είπε ο κ.Καραμανλής, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα για πολλά λόγια και υποσχέσεις και για πρακτική που προέρχεται από το παρελθόν.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να προστατευθεί και η οικολογική ισορροπία, ενώ και πάλι τόνισε την ανάγκη για βελτίωση των αγροτικών καλλιεργειών και τη λήψη μέτρων για μείωση του αγροτικού κόστους, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά.

    Το υπουργείο Γεωργίας, είπε ο κ. Καραμανλής, σφυρίζει αδιάφορα και διέπεται από αθηνοκεντρική γραφειοκρατική αντίληψη χωρίς να βρίσκεται δίπλα στον αγρότη.

    Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του στην Αμφισσα.

    [03] Εξάρθρωση δύο κυκλωμάτων λαθρομεταναστών

    12/4/2003 4:28:00 μμ

    Δύο κυκλώματα Πακιστανών, τα οποία δρούσαν με τον ίδιο τρόπο και έφερναν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, τους οποίους φυλάκιζαν σε διάφορα σπίτια, που είχαν για το σκοπό αυτό και απαιτούσαν ως λύτρα από 2.000 έως 2.800 ευρώ από τον καθένα για να τους αφήσουν ελεύθερους, εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Αττικής. Συνελήφθησαν συνολικά εφτά άτομα, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι περί οργανωμένου εγκλήματος, περί αλλοδαπών, καθώς και για αρπαγή και εκβίαση, ασκήθηκε σε βάρος τους δίωξη και παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή. Για τους συνεργούς τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.

    Από το πρώτο κύκλωμα συνελήφθησαν οι: Αχμέντ Ιζάζ 27 ετών, κάτοικος Ιλίου Αττικής, Ναζίρ Μουχάμαντ 36 ετών, κάτοικος Περιστερίου και Σαζάντ Αλί Αχμέντ 34 ετών, κάτοικος Μεγάρων, ενώ αναζητείται ο Ασγκέρ Μία, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

    Από το δεύτερο κύκλωμα συνελήφθησαν οι: ο Αχμέντ Σακίλ 30 ετών, κάτοικος Περιστερίου, ο Αλί Τσαζανφάρ 40 ετών, κάτοικος Περάματος, ο Αφζάλ Μοχάμεντ 48 ετών, κάτοικος Νίκαιας και ο Ντάρα Σίνγκ 25 ετών, ενώ αναζητείται ο Ζαφάρ Ράνα, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

    Επίσης, κατασχέθηκαν τρία διαβατήρια αλλοδαπών, τρία πιστοποιητικά υγείας και ένα κινητό τηλέφωνο.

    Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη ευρύτερων κυκλωμάτων, που διακινούν λαθρομετανάστες κυρίως μέσω Τουρκίας, τους οποίους φυλακίζουν και ζητούν λύτρα για την ελευθέρωσή τους.

    [04] Εξάρθρωση σπείρας παραχαρακτών

    12/4/2003 4:32:00 μμ

    Στα ίχνη σπείρας παραχαρακτών βρίσκεται η Αστυνομία μετά τη σύλληψη δύο Αλβανών με πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Νέο Ηράκλειο. Συλληφθέντες είναι οι αδελφοί Ραμαζάν και Ισμαήλ Κούρτι, 35 και 20 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν αγοράσει διάφορα είδη χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ στη λαϊκή αγορά που λειτουργεί στη διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου και Λεωφόρο Ηρακλείου. Πάνω τους βρέθηκαν αρχικά εφτά πλαστά χαρτονομίσματα, ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του Ραμαζάν βρέθηκαν άλλα 38. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το Σάββατο στον εισαγγελέα.

    [05] Ερανος- ''μαϊμού'' στην Ξάνθη

    12/4/2003 1:34:00 μμ

    Αγνωστα άτομα παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι των ''Γιατρών Χωρίς Σύνορα'' στη Ξάνθη και άλλες περιοχές της Θράκης και αποσπούν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες με το πρόσχημα υποστήριξης των προγραμμάτων της Οργάνωσης. Από τους ''Γιατρούς Χωρίς Σύνορα'' ανακοινώθηκε πως θα πρέπει το κοινό να είναι προσεκτικό σε άτομα, που πραγματοποιούν τέτοιους ''εράνους'' από σπίτι σε σπίτι στο όνομα δήθεν των ''Γιατρών Χωρίς Σύνορα'', τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την Οργάνωση. Διευκρινίζεται ότι η οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων, που υλοποιούν οι ''Γιατροί Χωρίς Σύνορα'' δεν γίνεται ποτέ με μορφή εράνου, αλλά πραγματοποιείται μόνο μέσα από ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και ενημερωτικά έντυπα, τα οποία αποστέλλονται τακτικά στους συνδρομητές και διασφαλίζεται η συνδρομή τους. Για το θέμα αυτό έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές της Θράκης.

    [06] Κόλαση πυρός στην κεντρική Βαγδάτη

    12/4/2003 7:07:00 μμ

    Πυρά αυτόματων όπλων δέχθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη του ποταμού Τίγρη, στην κεντρική Βαγδάτη το απόγευμα του Σαββάτου. Οι ανταποκριτές του Reuters που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του ποταμού, γύρω από το κεντρικό ξενοδοχείο "Palestine", είπαν πως άκουσαν πυρά πυροβολικού και πυρά αρμάτων μάχης από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά μήκος του ποταμού. Η ανταλλαγή πυρών κράτησε περίπου 20 λεπτά. Ο υπαξιωματικός των αμερικανών πεζοναυτών Ντάνιελ Φιν δήλωσε στο Reuters πως αμερικανικά στρατεύματα δέχθηκαν εχθρικά πυρά από έξι οχυρά στη Δυτική Όχθη του ποταμού.

    Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    ''Δεν είμαστε σίγουροι πόσα ήταν, ωστόσο άνοιξαν πυρ και τώρα είναι νεκροί'', τόνισε και πρόθεσε ότι υποθέτει πως ήταν περίπου 15-20 Ιρακινοί ή άλλης εθνικότητας.

    Νωρίς το μεσημέρι, σημειώθηκε διπλή επίθεση αυτοκτονίας κατά Αμερικανών πεζοναυτών, στη Βαγδάτη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις Αμερικανοί να τραυματιστούν και να σκοτωθούν οι δύο βομβιστές.

    Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μέχρι στιγμής δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

    ''Χάσαμε έναν πεζοναύτη'', δήλωσε στο Reuters ο ταγματάρχης των αμερικανών πεζοναυτών Μάικλ Πέρσελ.

    Μια ομάδα πεζοναυτών φρουρούσαν το νοσοκομείο όταν ένας ένοπλος κινούμενος μέσα σε πολίτες πλησίασε τους πεζοναύτες και άνοιξε πυρ από κοντινή απόσταση, τόνισε ο Πέρσελ.

    ''Ο ένοπλος τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε'', πρόσθεσε ο Πέρσελ.

    Ένα αυτοκίνητο της ιρακινής αστυνομίας, στο οποίο επέβαιναν τρεις αξιωματούχοι με πολιτικά, εμφανίστηκε το Σάββατο στο κέντρο της Βαγδάτης, για πρώτη φορά μετά την ανάπτυξη των Αμερικανών, την Τετάρτη, στην καρδιά της πόλης, μετέδωσε δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου.

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης (Centcom) στο Κατάρ λοχαγός Φρανκ Θορπ, τμήματα της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, η οποία αριθμεί συνολικά 30.000 άνδρες, πέρασαν από το Κουβέιτ στο Ιράκ, όπου εστάλησαν ως ενισχύσεις και άρχισαν να αναπτύσσονται στη χώρα.

    Ο λοχαγός Θορπ αρνήθηκε πάντως να διευκρινίσει πόσοι ακριβώς άνδρες της Μεραρχίας, η οποία αρχικά προοριζόταν για το βόρειο μέτωπο μέσω Τουρκίας, έχουν μεταφερθεί στο Ιράκ και που αναπτύσσονται.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι "σημαντικές σε μέγεθος" δυνάμεις της 1ης Εκστρατευτικής Δύναμης Πεζοναυτών κινούνται προς βορράν στα περίχωρα της Βαγδάτης, με στόχο πιθανά προπύργια των ιρακινών τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων.

    Η κατάσταση στη Βαγδάτη είναι χαοτική, καθώς σημειώνονται λεηλασίες και βανδαλισμοί σε κρατικά κτήρια, τράπεζες και βιβλιοθήκες.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, προκειμένου να ελέγξουν τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς.

    [07] Παραδόθηκε στενός συνεργάτης του Σαντάμ

    12/4/2003 5:35:00 μμ

    Ο Αμίρ Αλ Σαάντι

    Στα χέρια των Αμερικανών με γερμανική τηλεοπτική κάλυψη παραδόθηκε ο Αμίρ Αλ Σαάντι, κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος του Σαντάμ και ως πρόσφατα συνομιλητής των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Ο Αλ Σαάντι, ο οποίος είναι ένας από τους 55 πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παραδόθηκε με τη θέλησή του στις αμερικανικές δυνάμεις, μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Το Sky News είχε μεταδώσει νωρίτερα, ότι δύο Ιρακινοί στρατηγοί, συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του Σαντάμ είτε έχουν διαφύγει από τη χώρα, είτε βρίσκονται κρυμμένοι. Πριν από λίγο διεξήχθησαν μάχες στο δυτικό τμήμα του ποταμού Τίγρη, κοντά στα ξενοδοχεία των δημοσιογράφων.

    Δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Σαντάμ

    Οπως μετέδωσε το ZDF, ο στρατηγός Αμίρ αλ-Σαάντι, παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις συνοδευόμενος από το γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο, έπειτα από δική του αίτηση.

    Ο Αμίρ αλ-Σάαντι εξέφρασε ''την επιθυμία να συνοδευθεί από ένα συνεργείο της ZDF σε αυτή την περίσταση'', αναφέρει ανακοίνωση του καναλιού. Η παραίτηση αυτή είναι η πρώτη από την ομάδα των 55 πλέον καταζητούμενων Ιρακινών αξιωματούχων, τους οποίους η Ουάσινγκτον θέλει ζωντανούς ή νεκρούς, υπενθυμίζει το γερμανικό δίκτυο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ZDF, σε αποκλειστική του συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δίκτυο ο Αλ Σάαντι δήλωσε ότι δεν έχει την παραμικρή πληροφορία για την τύχη Σαντάμ. Επίσης, δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι αποφάσισε να παραδοθεί διότι δεν νιώθει ''κατά κανένα τρόπο ένοχος'' και ακόμα διέψευσε για μία ακόμη φορά ότι το Ιράκ διαθέτει βιολογικά ή χημικά όπλα.

    [08] Νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ

    12/4/2003 7:44:00 μμ

    Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G7 εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και υπογράμμισαν τη σημασία να εξευρεθεί μια λύση στο ζήτημα του ιρακινού χρέους, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η Oμάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών αναγνώρισε την ανάγκη για μία ''πολυμερή'' προσπάθεια προκειμένου να βοηθηθεί το Ιράκ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν. Στην Ομάδα των Επτά ανήκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία.

    ''Αναγνωρίζουμε την ανάγκη μιας πολυμερούς προσπάθειας για να βοηθηθεί το Ιράκ. Υποστηρίζουμε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών'', υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν.

    Η Ομάδα των Επτά, αν και υπογραμμίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα οφείλουν να παίξουν τον ''κανονικό τους ρόλο'' στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη του Ιράκ, εκτιμά πως ''ο ιρακινός λαός πρέπει να έχει, τέλος, την ευθύνη για την πραγμάτωση των πολιτικών οφελών και την οικοδόμηση του μέλλοντός του''.

    Επίσης, οι υπουργοί κάλεσαν τις χώρες-πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού να ασχοληθούν με το ζήτημα του ιρακινού χρέους.

    [09] Μειώνεται ο αμερικανικός ναυτικός στόλος

    12/4/2003 7:06:00 μμ

    Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των αεροπλανοφόρων που ανέπτυξαν για τον πόλεμο στο Ιράκ από πέντε σε τρία τις επόμενες ημέρες, χαλαρώνοντας το ναυτικό κλοιό μετά την κατάρρευση της εξουσίας του προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, δήλωσε ο ναυτικός διοικητής του πολέμου. Ο αντιναύαρχος Τίμοθι Κίτινγκ τόνισε πως το αεροπλανοφόρο Κίτι Χοκ είναι πιθανόν να εγκαταλείψει τον Κόλπο "σε λίγες ημέρες, ίσως λίγο περισσότερο" και πως το Κονστελέισον θα είναι το επόμενο που θα φύγει μόλις ο αμερικανός διοικητής στρατηγός Τόμι Φρανκς πάρει την τελική απόφαση. Tο Νίμιτς θα βρίσκεται στον Κόλπο, ενώ το Θίοντορ Ρούσβελτ και το Χάρι Τρούμαν στην ανατολική Μεσόγειο. Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι το Αβραάμ Λίνκολν αναχώρησε από τον Κόλπο το Σάββατο και αντικαταστάθηκε από το Νίμιτς.

    "Είναι πιθανόν να μειώσουμε σταδιακά τον αριθμό αυτό τις επόμενες ημέρες", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο από το Μπαχρέιν ο αντιναύαρχος Τίμοθι Κίτινγκ, διοικητής των αμερικανικών και συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων στον πόλεμο.

    [10] Αλλος ένας δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του

    12/4/2003 5:00:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο νεκρός δημοσιογράφος που ανακαλύφθηκε από Aμερικανούς Πεζοναύτες σε νοσοκομείο της Βαγδάτης είναι ο ένας από τους δύο εικονολήπτες που χτυπήθηκαν την περασμένη Τρίτη από βολή αμερικανικού άρματος μάχης κατά του ξενοδοχείου ''Παλαιστίνη'', δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων. Στο μεταξύ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο Tούρκοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στη Μοσούλη από πυρά παραστρατιωτικών ομάδων του κόμματος Μπάαθ που φρουρούσαν ένα νοσοκομείο.

    Το CNN-Turk μετέδωσε εικόνες των δύο δημοσιογράφων του δικτύου Skyturk, εκ των οποίων ο ένας είναι τραυματισμένος στο κεφάλι, ενώ ο άλλος στο δεξί του χέρι από το οποίο έχασε δύο δάχτυλα.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο CNN-Turk είπε ότι ο δεύτερος δημοσιογράφος κινδυνεύει να χάσει το χέρι του και πρόσθεσε ότι θα στείλει ένα ''ειδικό συνεργείο'' για να μεταφέρει τους δύο τραυματίες στην Τουρκία. Είπε ακόμα ότι δεν έχει εξακριβωθεί ποιός ευθύνεται για τον τραυματισμό των δημοσιογράφων.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι δημοσιογράφοι που τραυματίστηκαν είναι τρεις και δέχθηκαν επίθεση, ενώ επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο στην περιοχή του Αρμπίλ του βορείου Ιράκ.

    [11] Η πολιτιστική κληρονομιά λεηλατείτε

    12/4/2003 4:12:00 μμ

    Στο έλεος των λεηλασιών βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί θησαυροί του Ιράκ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης, στο οποίο φυλάσσονταν θησαυροί ηλικίας χιλιάδων χρόνων, χρονολογούμενοι στην αυγή του πολιτισμού της Μεσοποταμίας, έχει λεηλατηθεί, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος. Σύμφωνα με το Ρόιτερ, λεηλατήθηκε και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μοσούλης όπου φυλάσσονται σπανιότατα έγγραφα. Εκκληση για διαφύλαξη των πολιτιστικών θησαυρών έκανε ο γενικός διευθυντής της Unesco Κοϊτσίρο Ματσουούρα, αλλά και ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων

    Οπως ανακοίνωσε η υποδιευθύντρια του Μουσείου Νάμπχαλ Αμίν έχουν λεηλατηθεί ή καταστραεί 170.000 εκθέματα ηλικίας χιλιάδων χρόνων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Αμίν κατηγόρησε τα αμερικανικά στρατεύματα, που ελέγχουν τη Βαγδάτη μετά την καράρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ, ότι αγνόησαν τις εκκλήσεις των υπευθύνων του Μουσείου να κάνουν κάτι για να το προστατεύσουν από το πλιάτσικο.

    Ο διευθυντής της Unesco Κοϊτσίρο Ματσουούρα κάλεσε τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις να λάβουν άμεσα μέτρα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, μετά τις εκτεταμένες λεηλασίες που σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης.

    Σε τηλεγράφημα που απέστειλε την Παρασκευή στις αμερικανικές αρχές, ο διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη ''η διαφύλαξη των συλλογών και μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που θεωρείται μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο''.

    Εκκληση για λήψη άμεσων και επειγόντων μέτρων για τη προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών του Ιράκ, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, προς τη Βρετανίδα ομόλογό του Τέσα Τζουελ. Ο κ. Βενιζέλος, ζητά από την κ. Τζουελ να φροντίσει ώστε τα βρετανικά στρατεύματα να προστατεύσουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς του Ιράκ.

    Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ανησυχία του για τους βανδαλισμούς που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην ιρακινή πρωτεύουσα, χαρακτηρίζοντάς τους ως μια απειλή κατά των μουσείων, των πολιτιστικών αγαθών και των αρχαιολογικών τόπων. Θεωρώ, είπε ο υπουργός Πολιτισμού, ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα, καθώς ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η UNESCO αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι που είναι άμεσο και πρακτικό, προκειμένου να προστατευθούν αυτά τα στοιχεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

    [12] Αιματηρές συγκρούσεις Αράβων-Κούρδων στη Μοσούλη

    12/4/2003 3:36:00 μμ

    Υπό αμερικανικό έλεγχο έχει τεθεί το βόρειο Ιράκ, με την κατάληψη του Κιρκούκ και της Μοσούλης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές, στη Μοσούλη από την Παρασκευή διεξάγονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και Κούρδων, με αποτέλεσμα 15-20 Αραβες και Κούρδοι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 200 να τραυματιστούν. Σήμερα, ακούγονταν σποραδικά πυρά σε πολλές περιοχές της πόλης, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αραβες, πιστούς στον Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με μαρτυρίες η αντιπαράθεση Αράβων και Κούρδων δεν έχει λάβει προς το παρόν τουλάχιστον, τη μορφή οργανωμένων μαχών.

    [13] Γκιουλ: Δεν θα στείλουμε ακόμα στρατό στο Β. Ιράκ

    12/4/2003 4:53:00 μμ

    Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ, δήλωσε το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε μία προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους αντιπαράθεσης, μεταξύ της Αγκυρας και των Κούρδων του Ιράκ για το μέλλον της Μοσούλης και του Κιρκούκ. Η δήλωση Γκιουλ έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την Ουάσινγκτον. Παράλληλα ο ηγέτης των Κούρδων του Βορείου Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί διαβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα των Κούρδων ανταρτών που κατέλαβαν την Πέμπτη το Κιρκούκ θα αποχωρήσει σήμερα Σάββατο.

    Ο Ανμπντουλάχ Γκιουλ προσπάθησε επίσης, να "διασκεδάσει" τις ανησυχίες ορισμένων, ότι δηλαδή, οι πεσμέργκα μπορεί να επιτεθούν εναντίον των Τουρκομάνων στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να σημειωθούν ''σφαγές''.

    ''Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε κατά διάνοιαν να γίνουν σφαγές'', είπε ο Γκιουλ. ''Για την ώρα δεν έχουμε πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν φήμες περί επιθέσεων (εναντίον Τουρκομάνων από Κούρδους του Ιράκ).

    [14] ''Καταφύγιο η Συρία για Ιρακινούς- ειδικούς βιολογικών όπλων''

    12/4/2003 12:03:00 μμ

    Ιρακινοί ειδικοί στα βιολογικά όπλα έχουν καταφύγει στη Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Τάιμς, η οποία επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στους επιστήμονες που κατόρθωσαν να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία περιλαμβάνονται δύο από τους κυριότερους επιστήμονες στον τομέα των βιολογικών όπλων, η Χόντα Σάλεχ Μέχντι Αμάς, πιο γνωστή στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως η "κυρία βάκιλλος του άνθρακα" και ο Ριχάμπ Τάχα, που επονομάζεται "δόκτωρ βακτήριο", τονίζει η εφημερίδα.

    Στη ''μάυρη λίστα'' η Αμάς

    Σημαίνον μέλος του κόμματος Μπάαθ, η κα Αμάς συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τους 55 πιο καταζητούμενους ιρακινούς αξιωματούχους, που δημοσίευσε την Παρασκευή το κεντρικό αμερικανικό στρατηγείο (CENTCOM). Ο μικροβιολόγος Δρ Τάχα, ο οποίος σπούδασε στη Βρετανία διευθύνει τα ιρακινά προγράμματα για τη στρατιωτική χρήση του βακίλου άνθρακα.

    Σύμφωνα με αναφορές από αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται η εφημερίδα, τουλάχιστον ένας από αυτούς τους επιστήμονες έχει κατορθώσει να βρει καταφύγιο στη Δαμασκό.

    Ορισμένες από τις αναφορές αυτές κάνουν λόγο επίσης για την επιθυμία ορισμένων από αυτούς τους επιστήμονες που έχουν καταφύγει στη Συρία να μεταβούν στη Γαλλία, τονίζουν ανώνυμοι κυβερνητικοί κύκλοι στην συντηρητικών αποκλίσεων εφημερίδα.

    [15] Υδατοσφαίριση: Ελλάδα-Ουκρανία 18-4

    12/4/2003 7:46:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Πολύ κοντά στην πρόκριση στην τελική φάση του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος βρίσκεται η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών. Το συγκρότημα του Φώντα Μουδάτσιου συνέτριψε 18-4 την Ουκρανία, στο πλαίσιο του Α' προκριματικού ομίλου που διεξάγεται στο Αμβούργο. Η ελληνική ομάδα "καθάρισε" πολύ εύκολα το σημερινό ματς, έκανε το "2 στα 2" και περιμένει αύριο την σαφώς πιο δύσκολη αναμέτρηση με τη Γερμανία. Τα επτάλεπτα: 4-2, 5-0, 5-1, 4-1 Τα γκολ της Εθνικής πέτυχαν οι Μωραϊτίδου 4, Διαμαντίδου 2, Λιόση 2, Κοζομπόλη 2, Κοτσαύτη 2, Οικονομοπούλου 2, Κάντζου 1, Ρουμπέση 1, Αντωνάκου 1, Ασιλιάν 1.

    [16] Nέα κρούσματα της ''πνευμονίας'' στο Χονγκ Κονγκ και το Ανόι

    12/4/2003 6:59:00 μμ

    Τέσσερις ακόμα άνθρωποι, τρεις στο Χονγκ Κονγκ και ένας στο Ανόι υπέκυψαν το Σάββατο στο Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), τη μυστηριώδη άτυπη πνευμονία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 120 ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο επί συνόλου 3.100 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

    Το θύμα της άτυπης πνευμονίας στο Ανόι, το πέμπτο στη σειρά, είναι ο γάλλος γιατρός βιετναμικής καταγωγής δρ. Νγκουγιέν Χουου Μπόι, μέλος του επιστημονικού προσωπικού του γαλλικού νοσοκομείου της βιετναμικής πρωτεύουσας, στο οποίο ανήκαν και τα προηγούμενα τέσσερα άτομα που υπέκυψαν στην ίδια ασθένεια.

    Στο νοσοκομείο αυτό είχε νοσηλευθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ο πρώτος ασθενής με άτυπη πνευμονία στο Βιετνάμ, ένας σινο-αμερικανός επιχειρηματίας που είχε περάσει από το Ανόι πριν μεταβεί στο Χονγκ Κονγκ όπου και υπέκυψε.

    Μέχρι σήμερα η άτυπη πνευμονία έχει προσβάλει 62 ανθρώπους στο Βιετνάμ, από αυτούς οι πέντε υπέκυψαν ενώ πάνω από τα δύο τρίτα θεραπεύθηκαν.

    Στο Χονγκ Κονγκ αναφέρθηκαν το Σάββατο 49 επί πλέον κρούσματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής διοίκησης, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στην περιοχή αυτή ανέρχεται σε 1.108, από τους οποίους οι 120 βρίσκονται στην εντατική.

    Στο Κουβέιτ οι Κουβεϊτιανές Αερογραμμές ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν προσωρινά τις πτήσεις τους με προορισμό τη Σιγκαπούρη, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης της άτυπης πνευμονίας που κάνει θραύση στην Ασία.

    Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι λαμβάνει συμπληρωματικά μέτρα για να αποτρέψει τη μόλυνση των αεροσκαφών της από τον ιό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, απαγορεύοντας την επιβίβαση ατόμων που είναι φορεις ή υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι φορείς του ιού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 April 2003 - 16:54:33 UTC