Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Εγκέλαδος ταρακούνησε την ανατολική Πελοπόννησο
  • [02] Συμβιβαστική συμφωνία για Κυπριακό στο Σ.Α.
  • [03] Αντιπολεμικών διαδηλώσεων συνέχεια...
  • [04] Μετ΄εμποδίων η Κηφισόυ και η Σπύρου Λούη
  • [05] Μάλτα: Βουλευτικές εκλογές και ένταξη στην ΕΕ
  • [06] Δραπέτευσαν κρατούμενοι για επίθεση σε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ
  • [07] Συνομιλίες Ισραήλ-ΗΠΑ για ειρηνευτικό σχέδιο
  • [08] Φόβοι για τις συνέπειες ενός πολέμου ΗΠΑ-Β. Κορέας
  • [09] Λεηλασίες στα ερείπια της Βαγδάτης
  • [10] ''Έπεσε'' και το Β. Ιράκ
  • [11] Μυστική ομάδα επιθεωρητών από ΗΠΑ και Βρετανία
  • [12] Νεκροί ή ζωντανοί καταζητούνται ο Σαντάμ και οι σύντροφοί του
  • [13] Πρόταση Ράμσφελντ στην τρόικα για διαγραφή χρεών του Ιράκ
  • [14] Σκοτώθηκε τελικά ο ετεροθαλής αδελφός του Χουσεΐν;
  • [15] Μοιράζουν το Ιράκ σε ''ρεπουμπλικανικές'' εταιρίες;
  • [16] Ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Αυστραλία
  • [17] Εγκατέλειψε τις ΗΠΑ ο Ιρακινός πρεσβευτής
  • [18] Οι απώλειες από το αμερικανοβρετανικό μέτωπο
  • [19] Πάουελ: Δεν παραχωρούμε τη θέση μας στον ΟΗΕ
  • [20] Στο Κάιρο ο ντε Βιλπέν
  • [21] Στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες απεσταλμένος του ΟΗΕ

    [01] Ο Εγκέλαδος ταρακούνησε την ανατολική Πελοπόννησο

    12/4/2003 4:35:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 100 χλμ ΝΔ της Αθήνας, στο νομό Αρκαδίας, ταρακούνησε κυρίως την ανατολική Πελοπόννησο, ενώ έγινε αισθητή και στην Πάτρα, περίπου στις 2:50 π.μ. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο σεισμός δεν ήταν μεγάλου εστιακού βάθους. Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Γιάννης Μπασκούτας στη ΝΕΤ, η περιοχή του Αργολικού κόλπου δίνει συνήθως σεισμούς βάθους.

    [02] Συμβιβαστική συμφωνία για Κυπριακό στο Σ.Α.

    12/4/2003 9:38:00 πμ

    Σε συμβιβαστική συμφωνία για το Κυπριακό έχουν προχωρήσει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά το προσχέδιο ψηφίσματος που έχει ετοιμάσει η αμερικανική αντιπροσωπεία. Μετά τις άτυπες διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή φαίνεται ότι οι πέντε κατέληξαν σε κοινή διατύπωση στην παράγραφο που γίνεται αναφορά στο σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ, το ΣΑ δεν θα θεωρεί τετελεσμένο γεγονός το σχέδιο Ανάν ως βάση συμφωνίας, αλλά χρησιμοποιώντας "διπλωματική γλώσσα" θα αναφέρει στο ψήφισμά του ότι υιοθετεί το σχέδιο Ανάν "ως μια μοναδική βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων", καλώντας τις δυο πλευρές "να διαπραγματευτούν για να φτάσουν σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού".

    Στον Ντενκτάς επιρρίπτονται οι ευθύνες

    Στο σύντομο προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο αποτελείται από έξι παραγράφους και τρία προοίμια, επιρρίπτονται ευθύνες στον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, όχι μόνο για το ναυάγιο των συνομιλιών στη Χάγη, αλλά για τη στάση του καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, που είχε αποτέλεσμα να αποτρέψει τις δυο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία.

    Πάντως, δεν αποδίδεται καμία ευθύνη, άμεση ή έμμεση, στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ ανανεώνεται ο όρος εντολής της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, το πρωί της Δευτέρας θα προηγηθούν σύντομες διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων του ΣΑ. Αν δεν υπάρξουν διαφορές, η ολομέλεια του Σώματος αναμένεται να εγκρίνει ομόφωνα το νέο ψήφισμα για την Κύπρο στην πρωινή συνεδρίαση (τοπική ώρα), χωρίς όμως να τίθεται κανένα χρονικό όριο για την έναρξη ή την ολοκλήρωση νέων διαπραγματεύσεων.

    [03] Αντιπολεμικών διαδηλώσεων συνέχεια...

    12/4/2003 8:34:00 πμ

    Νέες αντιπολεμικές διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αθήνα, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ έχει διοργανώσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    [04] Μετ΄εμποδίων η Κηφισόυ και η Σπύρου Λούη

    12/4/2003 8:01:00 πμ

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Κηφισού και στην οδό Σπύρου Λούη στο Μαρούσι θα πραγματοποιούνται από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή, λόγω έργων.

    [05] Μάλτα: Βουλευτικές εκλογές και ένταξη στην ΕΕ

    12/4/2003 6:26:00 πμ

    Τους 65 εκπροσώπους τους στη Βουλή της χώρας καλούνται να εκλέξουν σήμερα οι ψηφοφόροι της Μάλτας, στις βουλευτικές εκλογές όπου διακυβεύεται η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το βράδυ της Παρασκευής, οι εκλογολόγοι προέβλεπαν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, του κυβερνώντος Εθνικιστικού με τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης, κρίνοντας ως μη ρεαλιστικές τις δημοσκοπήσεις που έδιναν διαφορά μέχρι και 20 μονάδων μεταξύ τους. Οι Εθνικιστές του Εντουαρντ Φένες Αντάμι είχαν κερδίσει τις εκλογές του 1998 με ποσοστό 51,9% έναντι 46,9% των Εργατικών.

    Κατά παράδοση, οι Μαλτέζοι προσέρχονται μαζικά στις κάλπες.

    Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί, τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και οι περίπου 300.000 ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους μέχρι τις 22:00 το βράδυ (23:00 ώρα Ελλάδας). Τα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά πριν από το μεσημέρι της Κυριακής.

    Στην απερχόμενη Βουλή, οι Εθνικιστές είχαν την πλειοψηφία, με 35 έδρες έναντι 30 των Εργατικών. Το μικρό κόμμα των Πρασίνων, ''Αλτερνατίβα Ντεμοκράτικα'' δεν είχε εκλέξει βουλευτές.

    Στις 8 Μαρτίου η Μάρτα έγινε η πρώτη από τις 10 υποψήφιες χώρες που ενέκρινε με δημοψήφισμα την ένταξη της στην ΕΕ. Ωστόσο, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Αλφρεντ Σαντ, απορρίπτει την ένταξη υποστηρίζοντας ότι η Μάλτα θα χάσει την εθνική της ταυτότητα σε μια Ευρώπη των ''25''. Εχει προειδοποιήσει μάλιστα ότι εάν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές δεν πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα για την υπογραφή της συνθήκης ένταξης, στις 16 Απριλίου.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντάμι πάντως εκτιμά ότι ''η Μάλτα θα απωλέσει την αξιοπιστία της εάν οι εκλογές του Σαββάτου ανατρέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος''. Σε μια τέτοια περίπτωση ''κανείς δεν θα εμπιστεύεται τη Μάλτα ως χώρα με πολιτική σταθερότητα όπου μπορεί να επενδύσει''.

    [06] Δραπέτευσαν κρατούμενοι για επίθεση σε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ

    12/4/2003 1:41:00 πμ

    Δέκα Υεμενίτες που διώκονται για την επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Cole στο λιμάνι του Αντεν τον Οκτώβριο του 2000, δραπέτευσαν την Παρασκευή από φυλακή της πόλης αυτής στα νότια της Υεμένης, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές. Οι δέκα άνδρες κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα παράθυρο γύρω στις 05.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), ενώ πέρασε μία ώρα πριν οι φρουροί αντιληφθούν τη δραπέτευσή τους, σύμφωνα με τις πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

    Επτά άλλοι κρατούμενοι που διώκονται για την ίδια επίθεση, με μια βάρκα γεμάτη εκρηκτικά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 και τον τραυματισμό 38 Αμερικανών στρατιωτών στο λιμάνι του Αντεν, παραμένουν στη φυλακή.

    Φθάνοντας επιτόπου, η αστυνομία διαπίστωσε ότι τα σίδερα ενός από τα παράθυρα του σωφρονιστικού καταστήματος είχαν κοπεί, ενώ δεν βρήκε κανένα ίχνος των δραπετών.

    Στους δραπέτες περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο Τζαμάλ Μπαντάουι, ένας από τους κύριους κατηγορούμενους για την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε το βράδυ το γεγονός, διευκρινίζοντας ότι ο Τζαμάλ Αχμαντ Μπαντάουι και ο Φαχντ Μοχάμαντ Αλ Κασάα ενέχονται στην επίθεση εναντίον του USS Cole, ενώ οι άλλοι οκτώ θεωρούνται ύποπτοι ως μέλη της Αλ Κάιντα.

    [07] Συνομιλίες Ισραήλ-ΗΠΑ για ειρηνευτικό σχέδιο

    12/4/2003 10:52:00 πμ

    Για την Ουάσιγκτον αναχωρεί το Σάββατο ο επικεφαλής του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν προκειμένου να ανακοινώσει τις επιφυλάξεις της ισραηλινής πλευράς όσον αφορά τον "οδικό χάρτη" του ειρηνευτικού σχεδίου, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους έως το 2005, όπως μετέδωσε η ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία. Ο Ντοβ Βάισγκλας, συνοδευόμενος από στελέχη των υπουργείων Αμύνης και Εξωτερικών, θα έχει συνομιλίες κυρίως με την σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις.

    ''Ναι μεν αλλά'' του Σαρόν για τον ''Οδικό Χάρτη''

    Η επίσκεψη του Βάισγκλας είχε αναβληθεί εξαιτίας του φόρτου του προγράμματος των αμερικανών αξιωματούχων, όπως ανακοινώθηκε από την ισραηλινή προεδρία της κυβέρνησης.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τόνισε πως ναι μεν αποδέχεται επί της αρχής του τον "οδικό χάρτη", μολαταύτα διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις και θα επιθυμούσε να υπάρξουν τροποποιήσεις.

    Ο ίδιος τόνισε πως έχει 15 "παρατηρήσεις" επί του σχεδίου. Οι Παλαιστίνιοι τον κατηγόρησαν ότι επιθυμία του είναι "να καταστρέψει τον οδικό χάρτη".

    [08] Φόβοι για τις συνέπειες ενός πολέμου ΗΠΑ-Β. Κορέας

    12/4/2003 9:18:00 πμ

    Καταστροφικές συνέπειες θα πρέπει να αναμένονται από έναν νέο πόλεμο με τη Βόρειο Κορέα, προειδοποίησε ο νοτιοκορεάτης ηγέτης, Ρο Μου Χιούν. Η διαφορά με τις ΗΠΑ θα πρέπει να λυθεί με ειρηνικά μέσα, υπογράμμισε ο νοτιοκορεάτης ηγέτης, ο οποίος φοβάται πως η Βόρειος Κορέα θα αποτελέσει τον επόμενο στόχο μετά το Ιράκ. "Το ζήτημα των πυρηνικών της Βορείου Κορέας σήμερα αναδύεται περισσότερο από ποτέ. Δεν θα πρέπει να αναχθούμε την πυρηνική ανάπτυξή της", τόνισε ο Ρο, μιλώντας σε μία ομάδα από ξένες προσωπικότητες. "Μολαταύτα το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Εάν ξεσπούσε πάλι ένας πόλεμος, οι καταστροφικές συνέπειές του δεν θα περιορίζονταν μόνο στην κορεατική χερσόνησο", πρόσθεσε.

    [09] Λεηλασίες στα ερείπια της Βαγδάτης

    12/4/2003 11:46:00 πμ

    Χαοτική η κατάσταση στο Ιράκ, στην πρωτεύουσα του οποίου οι αμερικανικές δυνάμεις επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, προκειμένου να ελέγξουν τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς. Κρατικά κτίρια, τράπεζες και βιβλιοθήκες, παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ τα μόνα κτίρια που φυλάσσονται είναι το υπουργείο Πετρελαίου και το ξενοδοχείο ''Παλαιστίνη''. Εκτεταμένες λεηλασίες και καταστροφές σημειώθηκαν επίσης στο αρχαιολογικό μουσείο, ακόμη και σε νοσοκομεία της πόλης. Σύμφωνα με το Reuters, λεηλατήθηκε και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μοσούλης όπου φυλάσσονται σπανιότατα έγγραφα.

    "Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις θα αναλάβουν σύντομα την αστυνόμευση των μεγάλων ιρακινών πόλεων". Αυτό δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός Aμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, την ίδια που ο στρατός του ζητά από τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επανέλθουν στην εργασία τους προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο συνταγματάρχης των πεζοναυτών Πίτερ Ζαρκόνε.

    ''Προσπαθούμε να προτρέψουμε την αστυνομία να αναλάβει τα καθήκοντα της και να προσπαθήσει να διατηρήσει την τάξη'' είπε ο συνταγματάρχης. ''Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους υπεύθυνους της αστυνομίας. Μιλήσαμε με περίπου τρεις από αυτούς σήμερα'', πρόσθεσε.

    Οι Ιρακινοί αστυνομικοί, η παρουσία των οποίων ήταν έντονη στους δρόμους της πόλης πριν από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, εξαφανίστηκαν μόλις εμφανίστηκαν οι Αμερικανοί στρατιώτες και σχεδόν όλα τα αστυνομικά τμήματα λεηλατήθηκαν.

    Ερωτώμενος για το γεγονός ότι η αστυνομία της Βαγδάτης ήταν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Χουσεΐν, ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: ''Αυτό φυσικά μας ανησυχεί αλλά μας καθησυχάζει το ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσαμε μας είπαν ότι η τοπική αστυνομία δεν είναι στενά συνδεδεμένη με το παλαιό καθεστώς, ούτε με τις θηριωδίες που διέπραξε αυτό''.

    Σύμφωνα με το CNN περίπου 1200 αστυνομικοί και νομικοί θα σταλούν στο Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν στην δημιουργία νέων σωμάτων ασφαλείας.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο, επίσης σύμφωνα με το CNN, ενέκρινε σχέδιο βάσει του οποίου ο αμερικανικός στρατός προσανατολίζεται να ζητήσει από άλλες χώρες να στείλουν μη στρατιωτικές αστυνομικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    Ιρακινοί καταστηματάρχες στο κέντρο της Βαγδάτης άνοιξαν πυρ το πρωί της Παρασκευής εναντίον κατοίκων, που επιχειρούσαν να λεηλατήσουν τα καταστήματά τους, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Ομάδες ενόπλων αφαίρεσαν από το νοσοκομείο Αλ Κίντι, από ηλεκτρικές πρίζες έως ιατρικό εξοπλισμό και κρεβάτια. Οι πόρτες των νοσοκομείων είναι κλειστές και ο Ερυθρός Σταυρός κάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την τάξη και τον νόμο στη πόλη.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αμφιβάλλει κατά πόσο υπάρχουν νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στην Βαγδάτη λόγω του χάους και της αναρχίας που επικρατεί στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Από τις λεηλασίες δεν γλίτωσε ούτε το αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης, του οποίου τα γραφεία έχουν ολοκληρωτικά λεηλατηθεί. Αγγεία και ορισμένα αγάλματα έχουν σπάσει και άλλα έχουν ανατραπεί, ενώ τα ξύλινα ταμεία του μουσείου έχουν αδειάσει και βρίσκονται σκορπισμένα στο πάτωμα.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατέλαβαν την Παρασκευή το κτίριο όπου στεγάζεται η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι Τουρκμάνοι και οι Κούρδοι στη Μοσούλη και το Κιρκούκ αποφάσισαν το σχηματισμό πολιτικής διοίκησης για τη λήψη μέτρων τάξης.

    Στη Βασόρα, ο εκπρόσωπος των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Κρις Βέρνον παραδέχθηκε ότι οι λεηλασίες και οι ληστείες στις περιοχές που έχουν καταλάβει από τα ιρακινά στρατεύματα οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, καθιστούν αδύνατη την αποστολή τροφίμων, νερού και φαρμάκων από τις υπηρεσίες αρωγής προς τα άτομα που έχουν ανάγκη.

    ''Κάντε κάτι'' λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στους εισβολείς

    "Πρωταρχικό μέλημα των αμερικανικών δυνάμεων πρέπει να είναι η επιβολή του νόμου και της τάξης", επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως η τήρηση της τάξης, η διανομή τροφίμων και φαρμάκων και η συντήρηση των νοσοκομειακών μονάδων αποτελούν, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, καθήκον των δυνάμεων κατοχής.

    Την ίδια ώρα ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία της διατήρησης της τάξης απειλεί τις προσπάθειές για αποστολή βοήθειας που απελπισμένα ζητούν οι Ιρακινοί.

    [10] ''Έπεσε'' και το Β. Ιράκ

    12/4/2003 8:26:00 πμ

    Υπό αμερικανικό έλεγχο έχει τεθεί το βόρειο Ιράκ, με την κατάληψη του Κιρκούκ και της Μοσούλης απ' όπου αποχωρούν οι Κούρδοι μαχητές, ενώ η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι στην περιοχή θα εγκατασταθούν 15 Τούρκοι παρατηρητές. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Τικρίτ, όπου ενδέχεται να έχει καταφύγει ο Σαντάμ Χουσεϊν, αν και αμερικανοί αξιωματούχοι κλίνουν προς την άποψη πως ο ιρακινός ηγέτης είναι πιθανότητα νεκρός.

    Παρατηρητές στέλνουν οι Τούρκοι

    Μετά το Κιρκούκ και η Μοσούλη πέρασε υπό τον έλεγχο των Αμερικανών, όπου παραδόθηκε το 5ο Σώμα του ιρακινού στρατού. Αμέσως μετά την κατάληψη των δύο πόλεων, οι Κούρδοι μαχητές, κατόπιν εντολής των ηγετών τους, αποχώρησαν από τις δυο πόλεις για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση με την Τουρκία.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, οι Αμερικανοί ανέλαβαν τον έλεγχο του Κιρκούκ από τους Κούρδους, ενώ έκλεισαν τα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος υποστηρικτών του Χουσεΐν στο Ιράκ.

    Δεκαπέντε Τούρκοι παρατηρητές σε τρεις ομάδες, θα εγκατασταθούν στην Μοσούλη και το Κιρκούκ, όπως ανακoίνωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ.

    Την αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών επιβεβαίωσε στην Τουρκία και η αμερικανική διοίκηση. Παράλληλα άρχισε η επιχείρηση για τον αμερικανικό έλεγχο των μεγαλύτερων ιρακινών πετρελαιοπηγών.

    Νωρίτερα ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπάνι δήλωσε στο CNN ότι οι κουρδικές δυνάμεις εισήλθαν στο Κιρκούκ για να διασφαλίσουν τις πετρελαιοπηγές από πιθανές πράξεις δολιοφθοράς των υποχωρούντων ιρακινών στρατιωτών.

    Οι Κούρδοι αποχώρησαν αμέσως μετά την άφιξη του κύριου όγκου των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες έφτασαν το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της Μουσούλης.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιώτες της 173ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους που οδηγούν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κιρκούκ σε μία επιχείρηση που έχει ως στόχο να τις ελέγξουν, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ.

    [11] Μυστική ομάδα επιθεωρητών από ΗΠΑ και Βρετανία

    12/4/2003 6:59:00 πμ

    Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο είχαν στείλει στο Ιράκ μια μυστική ομάδα Αμερικανών και Βρετανών επιθεωρητών σε αναζήτηση όπλων μαζικής καταστροφής, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα ''Γκάρντιαν''. Χωρίς να το αναφέρουν στον ΟΗΕ, ΗΠΑ και Βρετανία έστειλαν αυτήν την ομάδα, που είχε έδρα το Κουβέιτ, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πολέμου στις 20 Μαρτίου, υποστηρίζει η εφημερίδα βασιζόμενη σε πληροφορίες του Ντέιβιντ Κέι, πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό (UNSCOM) που εγκατέλειψε το Ιράκ το 1998. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον Τσαρλς Ντίλφερ, πρώην αξιωματούχο της UNSCOM, ταξίδεψε πολύ στο Ιράκ και πραγματοποίησε τρεις επιθεωρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς να βρει απαγορευμένα όπλα.

    Νέες τριβές στον ΟΗΕ

    Η ομάδα αυτή επιθεώρησε όπλα και έγγραφα που βρέθηκαν σε μια αεροπορική βάση στην έρημο του δυτικού Ιράκ πριν από δύο εβδομάδες και δύο τοποθεσίες που βρίσκονται στο δρόμο που συνδέει τη Βαγδάτη με το Κουβέιτ.

    Ο Κέι αναφέρθηκε στην ομάδα αυτή ως ''μια ομάδα φερέγγυων ανθρώπων''. ''Πρόκειται για ομάδες ειδικών δυνάμεων ικανών να πραγματοποιήσουν επιτόπιες επιθεωρήσεις'' είπε, προσθέτοντας ότι οι επιθεωρητές αυτοί προέρχονται από τις τάξεις της παλιάς ομάδας της UNSCOM.

    Η είδηση της ύπαρξης αυτής της ομάδας αναμένεται ότι θα προκαλέσει νέες τριβές στα Ηνωμένα Έθνη, εκτιμά η εφημερίδα, αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, έχει δηλώσει ότι η εντολή των επιθεωρητών του Οργανισμού δεν έχει λήξει αλλά απλώς διακόπηκε το έργο τους λόγω του πολέμου.

    Ο Γιούαν Μπιουκάναν, εκπρόσωπος του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, δήλωσε ότι η μυστική ομάδα προσπάθησε μάταια να στρατολογήσει ένα μέλος της ομάδας του Μπλιξ. ''Ο κ. Μπλιξ είπε ότι εμείς είμαστε η οργάνωση που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτήν την επιθεώρηση. Πιστεύουμε ότι έχουμε την ικανότητα και τη νόμιμη εντολή'', είπε ο Μπιουκάναν, σύμφωνα πάντοτε με τη βρετανική εφημερίδα.

    [12] Νεκροί ή ζωντανοί καταζητούνται ο Σαντάμ και οι σύντροφοί του

    12/4/2003 4:30:00 πμ

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν, οι γιοι του Ουντάι και Κουσάι, καθώς και 52 ακόμη άτομα που συμμετείχαν με ηγετικό ρόλο στο προηγούμενο ιρακινό καθεστώς αποτελούν στόχο για κάθε ένοπλο Αμερικανό ή Βρετανό που βρίσκεται στο Ιράκ. Ήδη η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, τύπωσε και μοίρασε στις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις σε όλους μια ιδιότυπη τράπουλα θανάτου με τις φωτογραφίες των 55 καταζητούμενων. Το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νωρίτερα πως σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αμυνας του Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι νεκρός, χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Πιο ισχυρή η πιθανότητα να είναι νεκρός ο Σαντάμ Χουσεΐν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    ''Ασος μπαστούνι'' ο Χουσεΐν

    Ο κατάλογος των ηγετών του έκπτωτου καθεστώτος, που ξεκινά με τον Σαντάμ Χουσεΐν και τους γιους του, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Πενταγώνου.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ο άσος μπαστούνι, ενώ ο δευτερότοκος γιος του, Κουσάι, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, είναι ο άσος σπαθί και άσος κούπα ο μεγαλύτερος γιος του, Ουντάι, 36 ετών, δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Μπάαθ και επικεφαλής του μεγαλύτερου μέρους του στρατιωτικού και κατασκοπευτικού μηχανισμού του καθεστώτος του πατέρα του.

    Υπάρχουν 52 χαρτιά, τα περισσότερα με φωτογραφίες, δύο τζόκερ και ένα ακόμη που δείχνει τη ράχη των χαρτιών και αναπαριστά ένα στρατιωτικό καμουφλάζ. Μεταξύ των αξιωματούχων που κατονομάζονται είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ και μία γυναίκα, η Όντα Σάλεχ Μάχντι Αμας, επιστήμονας ειδική σε χημικά και βιολογικά όπλα, η οποία είναι επίσης περιφερειακή υπεύθυνη του κόμματος Μπάαθ.

    Η ανακοίνωση αυτού του καταλόγου για τη διευκόλυνση των ερευνών των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, έγινε την Παρασκευή από τον στρατηγό Βίνσεντ Μπρουκς στη βάση της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης (Centcom) στο Κατάρ.

    Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, αρχηγός του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, το επιβεβαίωσε στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, στα περίχωρα της Ουάσινγκτον.

    ''Ο κατάλογος δεν αποκλείει τους αξιωματούχους που έχουν πιθανώς σκοτωθεί ή συλληφθεί'', διευκρίνισε ο στρατηγός Μπρουκς.

    ''Η ιδέα προέρχεται από έναν έφεδρο του Στρατού Ξηράς της Υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (υπηρεσία πληροφοριών άμυνας, DIA). Διαβιβάστηκε στη Centcom η οποία την υιοθέτησε'', διευκρίνισε στο γαλλικό πρακτορείο ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπαν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    Σενάρια για την τύχη του Σαντάμ

    Αν ο Ιρακινός δικτάτορας παραμένει ζωντανός, οι εκδοχές για το που βρίσκεται αυξάνουν κάθε λεπτό που περνάει. Ωστόσο, παρά τις φήμες και τα σενάρια, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση θεωρεί πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός και κρύβεται είτε στην Τικρίτ είτε στη Βαγδάτη:

    Κρύβεται στην Τικρίτ και τον προστατεύουν οι απόλυτα αφοσιωμένες σ αυτόν δυνάμεις της ρεπουμπλικανικής φρουράς Κρύβεται στη Βαγδάτη σε καταφύγιο είτε μεταμφιεσμένος σε απλό πολίτη Έχει διαφύγει στη Συρία Έχει εγκαταλείψει το Ιράκ μετά από μυστική συμφωνία για αναίμακτη παράδοση της Βαγδάτης Βρίσκεται εδώ και καιρό σε άλλη μουσουλμανική χώρα.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι κλίνουν περισσότερο προς την άποψη ότι ο Ιρακινός ηγέτης είναι πιθανότατα νεκρός.

    Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν τηλεφωνήματα ή συνομιλίες Ιρακινών προσκείμενων στην κυβέρνηση του Σαντάμ στις οποίες έλεγαν ότι πιστεύουν πως είναι νεκρός. Το γεγονός αυτό όμως από μόνο του δεν αποτελεί απόδειξη.

    Οι Ιρακινοί αυτοί είτε γνωρίζουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει πεθάνει, είτε το πιστεύουν πραγματικά αλλά μπορεί να κάνουν λάθος, είτε προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τις αμερικανικές αρχές ξέροντας ότι παρακολουθούνται.

    ''Θα έλεγα ότι κλίνουμε περισσότερο προς την πιθανότητα να είναι νεκρός παρά ζωντανός'' είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το καθεστώς κατέρρευσε πολύ γρήγορα μετά το βομβαρδισμό ενός κτιρίου στη Βαγδάτη για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες από τη CIA ότι μέσα βρίσκονταν ο Σαντάμ και οι γιοι του.

    Ένα αεροσκάφος Β-1 έριξε τέσσερις βόμβες βάρους 900 κιλών στο κτίριο, κατεδαφίζοντας το. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο βομβαρδισμένο κτίριο αμέσως μετά και γι' αυτό το λόγο είναι δύσκολο να διαπιστώσουν ποιος σκοτώθηκε στο χτύπημα αυτό.

    [13] Πρόταση Ράμσφελντ στην τρόικα για διαγραφή χρεών του Ιράκ

    12/4/2003 2:42:00 πμ

    Δείγματα για τις προθέσεις της Ουάσινγκτον να αφήσει στο περιθώριο των εξελίξεων του μετα-σανταμικού Ιράκ το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Μόσχα, έδωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, καθώς ήδη οι ΗΠΑ έχουν διανείμει τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ σε αμερικανικές εταιρείες. Ετσι, ο Πολ Γούλφοβιτς πρότεινε στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες ''να διαγράψουν τμήμα ή το σύνολο του χρέους του Ιράκ έναντί τους'', προσθέτοντας ότι αυτό το χρέος προέρχεται από τα χρήματα που η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία ''είχαν δανείσει στον Σαντάμ Χουσεΐν για να αγοράσει όπλα, μέσα καταστολής και να οικοδομήσει παλάτια''. Από την πλευρά της η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει τη διαγραφή του χρέους του Ιράκ, ενώ η Γερμανία δηλώνει πως αρμόδια να αποφασίσει είναι η ''Λέσχη του Παρισιού".

    Γερμανία: Στα πλαίσια της Λέσχης του Παρισιού η απόφαση

    Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη διαγραφή του χρέους του Ιράκ έπειτα από διαπραγματεύσεις, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εκτίμησε ότι το θέμα θα ήταν καλύτερα να συζητηθεί στο πλαίσιο της Λέσχης του Παρισιού.

    ''Αν η Γαλλία είναι σύμφωνη, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε στην Ομάδα των Οκτώ (G8)'', που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Εβιάν, πρόσθεσε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ και το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Η απάντηση από τη γερμανική πλευρά είναι ότι η παραγραφή του ιρακινού χρέους δεν μπορεί να αποφασιστεί σε διμερή βάση αλλά μόνον στο πλαίσιο της Λέσχης του Παρισιού.

    Όσο αυτό το θέμα δεν αντιμετωπίζεται από τη Λέσχη του Παρισιού και το σύνολο των πιστωτριών χωρών, το Βερολίνο δεν μπορεί να απαντήσει ''ούτε ναι, ούτε όχι'', υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Σνόου και ο Γάλλος ομόλογος του, Φρανσίς Μερ, είχαν την Παρασκευή συνομιλίες με θέμα τα χρέη του Ιράκ, χωρίς πάντως να κάνουν λόγο για μια πιθανή μείωση τους.

    Στη συνάντηση τους, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G7, οι δύο άνδρες παραδέχτηκαν ότι το Ιράκ είναι υπερχρεωμένο αλλά δεν αναφέρθηκαν στο συνολικό ποσό του χρέους, όπως ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

    "Η συζήτηση σχετικά με το χρέος δεν περιστράφηκε γύρω από το σβήσιμο του ή το χρεοστάσιο", εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός.

    Ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε στον Σνόου ότι το Παρίσι αντιτίθεται στον πόλεμο στο Ιράκ αλλά τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ύψους 120 δις δολαρίων το εξωτερικό χρέος του Ιράκ

    Το Ιράκ χρωστά περίπου 4 δις δολάρια στη Γερμανία, 8 δις στη Γαλλία και 8,5 δις στη Ρωσία από δάνεια που έλαβε τη δεκαετία του ΄80, όταν η Βαγδάτη ήταν σε πόλεμο με το Ιράν, ενώ επωφελήθηκε της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτείων προκειμένου να εφοδιαστεί με όπλα.

    Το εξωτερικό χρέος του Ιράκ εκτιμάται στα 120 δις δολάρια, εκ των οποίων 72 δις κυρίως κεφάλαιο και τα υπόλοιπα τόκοι, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σίγκαλ, αναλυτής της βρετανικής εταιρίας Exotix που ειδικεύεται στα χρέη των αναπτυσσόμενων κρατών.

    Το 1990 το Ιράκ διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους, λίγο πριν την εισβολή στο Κουβέιτ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του αμέσως μετά τη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζει ο ίδιος αναλυτής. Στο προαναφερθέν ποσόν δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που οφείλει το Ιράκ από τον πόλεμο του Κόλπου.

    Πριν λίγες μέρες, ο Ρίκ Μπάρτον, διευθυντής του προγράμματος ανασυγκρότησης του Ιράκ στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον, έκανε παρόμοια προσέγγιση εκτιμώντας το εξωτερικό χρέος του Ιράκ στα 127 δις δολάρια, από τα οποία 47 δις είναι συσσώρευση τόκων.

    Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του περιοδικού Arabian Business, το Ιράκ έχει χρέη 25 δις δολαρίων έναντι της Σαουδικής Αραβίας και 12,5 δις έναντι του Κουβέιτ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες μοναρχίες του Κόλπου έχουν πιστώσει το Ιράκ με άλλα 17,5 δις δολάρια.

    [14] Σκοτώθηκε τελικά ο ετεροθαλής αδελφός του Χουσεΐν;

    12/4/2003 1:41:00 πμ

    Το τηλεοπτικό κανάλι Al jazeera διέψευσε αργά το βράδυ την είδηση σχετικά με το θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν αλ-Τικρίτι, αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας Μουχαμπαράτ. Νωρίτερα την Παρασκευή, είχε γίνει γνωστό ότι βομβαρδίστηκε το αγρόκτημά του στην περιοχή Ραμαντίν, 110 χλμ δυτικά της Βαγδάτης. Τον θάνατό του είχε επιβεβαιώσει πηγή προσκείμενη στην οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Κάιρο.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία της, στις 5 Μαρτίου ο Μπαρζάν αλ Τικρίτι είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα στη Τζαντρίγια, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Μετά την είσοδο των αμερικανικών στρατευμάτων στην ιρακινή πρωτεύουσα έφυγε από εκεί και πήγε στη κτήμα του στο Ραμαντί, σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων. ''Η οικογένειά του, που ζει στην Ευρώπη, μου είπε ότι σκοτώθηκε ως μάρτυρας σήμερα το πρωί'', πρόσθεσε η πηγή.

    Τα αεροσκάφη έριξαν έξι βόμβες JDAM σε μία προσπάθεια να εξουδετερώσουν πλήρως το καθεστώτος Χουσεΐν, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ.

    [15] Μοιράζουν το Ιράκ σε ''ρεπουμπλικανικές'' εταιρίες;

    12/4/2003 9:51:00 πμ

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

    και πρώην πρόεδρος

    της Hallibarton Corp.

    Dick Cheney

    Με τα αμερικανικά κανόνια να εξακολουθούν να βρυχώνται στο Ιράκ, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ έσπευσε να μοιράσει συμβόλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας σε μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ τα μέλη του Κογκρέσου αρχίζουν να αναρωτιούνται μήπως υπάρχει κάτι βρώμικο πίσω από όλες αυτές τις πλουσιοπάροχες οικονομικές συναλλαγές. Το πιο ύποπτο από τα συμβόλαια αυτά είναι η συμφωνία ύψους 7 δισ. δολαρίων που συνήψε το αμερικανικό μηχανικό με θυγατρική της εταιρίας Χαλιμπάρτον Κορπ. (Halliburton Corp.), της οποίας έως πρόσφατα πρόεδρος ήταν ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι.

    Ύποπτα συμβόλαια

    Δύο μέλη του Κογκρέσου απευθύνθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κογκρέσου για να ερευνήσει εάν η εταιρία έχαιρε προνομιακής μεταχείρισης, εις βάρος άλλων εταιριών.

    Το συμβόλαιο αφορά την κατάσβεση των πυρκαγιών στις πετρελαιοπηγές, που απαιτεί μία τεχνογνωσία την οποία διαθέτουν λίγες εταιρίες, και το αμερικανικό μηχανικό απάντησε στο Κογκρέσο πως η ανάθεση έγινε δίχως διαγωνισμό επειδή η περίσταση ήταν κατεπείγουσα. Μολαταύτα, όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχουν πυρκαγιές στις πετρελαιοπηγές στο Ιράκ. Οι τεράστιοι καπνοί που υψώνονται στον ουρανό των ιρακινών πόλεων προέρχονται από φωτιές που έχουν ανάψει σε χαρακώματα γεμάτα πετρέλαιο οι ίδιοι οι Ιρακινοί για να παραπλανούν τα αμερικανικά έξυπνα όπλα.

    Όπως τονίζουν ανώνυμες πηγές δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ανάγκη για κατάσβεση πυρκαγιών στο Ιράκ και το έργο της ανοικοδόμησης δεν είναι τέτοιο που να μην μπορεί να το αναλάβει μία οποιαδήποτε μεγάλη διεθνής εταιρία.

    Ο τρόπος που χορηγήθηκε το συμβόλαιο στη Χολιμπάρτον αποτελεί "μία λευκή επιταγή" για την εκτέλεση ενός γενικού οικοδομικού έργου, που θα επιτρέπει κέρδος 7% για δαπάνες που ξεπερνούν τα 490 εκατ. δολάρια.

    Οι θυγατρικές της Χαλιμπάρτον δεν έχουν αναλάβει άλλα συμβόλαια ανοικοδόμησης, όμως κι άλλες αμερικανικές εταιρίες που πρόσκεινται στη ρεπουμπλικανική πτέρυγα επελέγησαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).

    Η κυβέρνηση απάντησε πως μία εργασία τέτοιου εύρους απαιτεί εμπειρία, ειδίκευση και μέγεθος και πως δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι τέτοιες πρόσκεινται στην ρεπουμπλικανική πτέρυγα.

    Οι ξένες κατασκευαστικές εταιρίες δεν κρίθηκαν ικανές για να επιλεγούν για τα αμερικανικά συμβόλαια στο Ιράκ. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι αμερικανικοί νόμοι, γεγονός που όμως δεν μπορεί να παρηγορήσει τις ξένες εταιρίες.

    [16] Ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Αυστραλία

    12/4/2003 9:26:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Η Αυστραλία απέστειλε το Σάββατο φορτίο ιατρικών εφόδιων στην δοκιμαζόμενη πόλη της Βαγδάτης, με ένα στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από αεροπλανοφόρο το οποίο σταθμεύει στον Κόλπο. Ο επικεφαλής της αυστραλιανής πολιτικής άμυνας Πίτερ Κόσγκροουβ δήλωσε πως η Επιχείρηση Αρωγή στη Βαγδάτη (Baghdad Assist) είναι μέρος "της άμεσης ανταπόκρισης σε μία σημαντική αύξουσα ανθρωπιστική κρίση". Ακόμα δύο μεταφορικά αεροσκάφη με ιατρικές προμήθειες θα σταλούν την Κυριακή από την Αυστραλία, προκειμένου να ενισχυθούν τα νοσοκομεία στη Βαγδάτη, τα οποία λεηλατήθηκαν μετά την πτώση του ιρακινού καθεστώτος.

    Ο Κόσκγροουβ τόνισε πως τα φορτία θα περιέχουν "τα πάντα, από επιδέσμους έως φάρμακα, χειρουργικά εργαλεία-- όλα τα απαραίτητα που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους με κάθε είδους τραύματα, τους οποίους είδαμε στις εικόνες της τηλεόρασης μετά τη μάχη της Βαγδάτης". "Ό,τι και να γίνει θα φθάσουμε εκεί. Όλοι οι Αυστραλοί έχουν συγκινηθεί από τις κακουχίες του λαού του Ιράκ, κυρίως από τους κατοίκους της Βαγδάτης, κατά τις τελευταίες ημέρες".

    [17] Εγκατέλειψε τις ΗΠΑ ο Ιρακινός πρεσβευτής

    12/4/2003 9:10:00 πμ

    Ο ιρακινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μοχάμεντ αλ Ντούρι εγκατέλειψε το βράδυ της Παρασκευής τη Νέα Υόρκη με προορισμό τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως "τρέφει μεγάλη εμπιστοσύνη" στο μέλλον της χώρας του και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. "Τρέφω πολλές ελπίδες και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Ευελπιστώ πως το μέλλον μας θα είναι καλύτερο, τόσο για το συμφέρον των ΗΠΑ, όσο και για του Ιράκ", τόνισε ο αλ Ντούρι στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, λίγο προτού αναχωρήσει. "

    ''Ελπίζω να επιστρέψω υπό καλύτερες συνθήκες''

    "Ελπίζω πως ο αμερικανικός στρατός θα εγκαταλείψει σύντομα το Ιράκ και πως θα έχουμε ελεύθερες εκλογές για να αναδείξουμε μία ελεύθερη κυβέρνηση, για ένα ελεύθερο μέλλον του Ιράκ και του ιρακινού λαού. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς την πλευρά σας και προς τον αμερικανικό λαό", τόνισε ο Μοχάμεντ αλ Ντούρι. Πρόσθεσε, δε ότι ελπίζει πως μία ημέρα θα ξαναεπιστράψει στη Νέα Υόρκη. "Ελπίζω να επιστρέψω εν μέσω μίας καλύτερης ατμόσφαιρας και μέσα σε καλύτερες συνθήκες, με καλύτερες σχέσεις, πιο φιλικές, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράκ" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    "Ευελπιστώ πως η ειρήνη θα κυριαρχήσει σύντομα, πολύ σύντομα. Έχουμε ανάγκη από την ειρήνη, κι όχι από τον πόλεμο", τόνισε ο αλ Ντούρι, ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως αναχωρεί για τη Μέση Ανατολή προκειμένου να πληροφορηθεί νέα από την οικογένειά του. Τόνισε, δε πως παρά την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ, εκείνος παραμένει εκπρόσωπος του Ιράκ στον ΟΗΕ, έως τον διορισμό κάποιου αντικαταστάτη του.

    [18] Οι απώλειες από το αμερικανοβρετανικό μέτωπο

    12/4/2003 5:00:00 πμ

    Συνολικά 107 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο. Από αυτούς οι 95 έχασαν τη ζωή τους σε μάχες ή από ''φίλια πυρά'' και οι υπόλοιποι σε διάφορα δυστυχήματα. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 399 (343 σε μάχες και 56 σε ατυχήματα). Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας εξακολουθεί να αναφέρει ότι υπάρχουν επτά αιχμάλωτοι πολέμου και δέκα αγνοούμενοι, για τους οποίους δεν υπάρχουν πληροφορίες αν έχουν σκοτωθεί ή αιχμαλωτίστηκαν. Σύμφωνα με το Sky News, 9 Βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχες, 16 σε ατυχήματα και 5 από "φίλια πυρά".

    [19] Πάουελ: Δεν παραχωρούμε τη θέση μας στον ΟΗΕ

    12/4/2003 4:09:00 πμ

    Για άλλη μία φορά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, απέκλεισε την πιθανότητα οι ΗΠΑ να παραχωρήσουν τον έλεγχο του Ιράκ στον ΟΗΕ μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. "Δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε: πολύ καλά, ο πόλεμος τελείωσε και θα φύγουμε για ν' αφήσουμε στη θέση μας τα Ηνωμένα Έθνη", είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι NBC. Επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ θα έχει "ζωτικό" ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ αλλά "κυρίως στον ανθρωπιστικό τομέα".

    [20] Στο Κάιρο ο ντε Βιλπέν

    12/4/2003 2:46:00 πμ

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν έφθασε στο Κάιρο αργά το βράδυ της Παρασκευής για συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμεντ Μάχερ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

    [21] Στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες απεσταλμένος του ΟΗΕ

    11/4/2003 11:52:00 μμ

    Τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ στην Ουάσινγκτον, προσκάλεσε για συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, το αμερικανικό State Department. Θέμα της συνάντησης η περίοδος μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, στην Ουάσινγκτον προσκλήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ραφιουντίν Αχμεντ για να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του State Dpt του υπουργείου Αμυνας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 April 2003 - 8:53:06 UTC