Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέσεις μελών της 17 Νοέμβρη για την 1η Μάη
  • [02] Σε πολιορκία η Βαγδάτη
  • [03] Μπους: '' Τελευταίες ημέρες του Σαντάμ''
  • [04] Δέκα με τόνο... Ιβιτς

    [01] Καταθέσεις μελών της 17 Νοέμβρη για την 1η Μάη

    5/4/2003 10:59:00 μμ

    Καταθέσεις για την υπόθεση της "1η Μάη" έλαβε σήμερα από κατηγορουμένους στην υπόθεση της "17 Νοέμβρη" ο εφέτης ανακριτής κύριος Λεωνίδας Ζερβομπεάκος. Ο εφέτης είχε λάβει αντίστοιχα καταθέσεις από κρατούμενους στις φυλακές για την υπόθεση της τρομοκρατίας και όταν είχε ανοίξει τον φάκελλο του ΕΛΑ.

    [02] Σε πολιορκία η Βαγδάτη

    6/4/2003 12:24:00 πμ

    Πυκνά πυρά πυροβολικού συγκλόνισαν, λίγο μετά τις 12 π.μ., την περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης. Νωρίτερα, σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν το κέντρο και τα δυτικά της πόλης, ενώ μία βόμβα έπεσε κοντά στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη, όπου διαμένουν οι ξένοι ανταποκριτές. Αεροπορικές περιπολίες σε 24ωρη βάση προανήγγειλαν οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις, για να προσφέρουν στενή υποστήριξη στα στρατεύματα που δρουν μέσα στη πόλη. Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι δεν υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα μέσα στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ωστόσο, ορατά είναι τα σημάδια που άφησαν πίσω οι σφοδρές συγκρούσεις, που διεξήχθησαν από το πρωί στα βορειοδυτικά προάστια της Βαγδάτης. Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις των δύο πλευρών για την έκβαση των μαχών και την κατάληψη του αεροδρομίου.

    Ηρεμία στη πόλη

    Κανένα ίχνος αμερικανικών δυνάμεων δεν ήταν ορατό το απόγευμα στο κέντρο της Ιρακινής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

    Στην δυτική όχθη του Τίγρη, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κρατικά κτίρια η ηρεμία έχει επανέλθει μετά από ένα πρωινό γεμάτο ένταση με την παρουσία πολλών στρατιωτών και ανδρών οπλισμένων με βαρέα όπλα, κυρίως στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο Σαντάμ της Βαγδάτης. Από το απόγευμα, όλα επανήλθαν στους κανονικούς ρυθμούς.

    Στον τομέα Ντόρα Γιάρμουκ, στο βορειοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, παραμένουν τα ίχνη μάχης, κυρίως αυτοκίνητα που ανατινάχτηκαν και κάλυκες από βαρέα αυτόματα όπλα, ενώ τα τεθωρακισμένα και μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας βρίσκονταν εκεί το πρωί.

    Στρατιώτες, μέλη της Ρεπουμπλικανικής φρουράς και παραστρατιωτικοί έχουν λάβει θέσεις σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι που οδηγεί προς την έξοδο της πόλης, δεν μοιάζουν όμως να είναι σε κατάσταση ιδιαίτερης έντασης. Ακόμη και στον τομέα Αλ Μααμούν, μια από τις εξόδους της πόλης προς το αεροδρόμιο τα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν χωρίς σπουδή και καμία έκρηξη δεν ακουγόταν.

    Νωρίτερα, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν διεισδύσει στο κέντρο της Βαγδάτης. To ίδιο επιβεβαίωσε ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Πάνος Χαρίτος και με τηλεγράφημα του το πρακτορείο Reuters.

    Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του μη συμβατικού πολέμου, που προανήγγειλε χθες ο υπουργός Πληροφοριών, εντάσσεται, η επίθεση αυτοκτονίας Ιρακινού καμικάζι που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Την είδηση που μετέδωσε το Reuters, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε η αμερικανική πλευρά. "Δεν έχουμε ενημέρωση για κάποιο τέτοιο περιστατικό" δήλωσε από το Κατάρ, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

    Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το αεροδρόμιο

    Συγκεχυμένες είναι και οι πληροφορίες που αφορούν στην κατάληψη του αεροδρομίου. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι το έχουν καταλάβει, ενώ το Ιράκ, διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι μετά από σκληρές μάχες, οι Ιρακινοί ανέκτησαν τον έλεγχο του.

    Για εκατοντάδες νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες κάνουν λόγο οι ιρακινοί αξιωματούχοι, για χίλιους Ιρακινούς νεκρούς που έπεσαν στην προσπάθεια ανακατάληψης του αεροδρομίου, μιλά η αμερικανική διοίκηση.

    Οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν καταλάβει τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου όχι όμως και την περιοχή γύρω από αυτό, καθώς δυνάμεις των Ιρακινών βρίσκονται σε γύρω θέσεις και αντεπιτίθενται.

    Νωρίτερα σήμερα δύναμη κρούσης 25 αρμάτων μάχης Abrams και 12 μαχητικών οχημάτων Bradley είχε συναντήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο, μετά την ενίσχυση του αεροδρομίου από στρατεύματα στη διάρκεια της νύχτας.

    Η δύναμη κρούσης έκανε μια αναγνωριστική αποστολή μέσα από το προάστιο Ντάουρα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12-14 χιλιομέτων από το κέντρο της Βαγδάτης, προτού επιστρέψει στο νότο, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

    Σκληρές μάχες σε όλα τα μέτωπα

    Αμερικανοί αξιωματικοί ανακοίνωσαν η 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία του αμερικανικού στρατού άρχισε σήμερα επίθεση για την κατάληψη της Καρμπάλα, στο κέντρο του Ιράκ.

    Στο στόχαστρο και η Μοσούλη που δέχθηκε τρεις αεροπορικές επιδρομές.

    Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και οι δυνάμεις των Κούρδων του βορείου Ιράκ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, καθώς έχουν αποκλείσει τις νότιες εξόδους της πόλης και μονάδες τους δρουν πλέον σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από αυτή.

    Παράλληλα μαχητές του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνουν ότι κατέλαβαν την πόλη Ντομίζ στο βόρειο Ιράκ, έπειτα από μάχη με τα ιρακινά στρατεύματα.

    Στο N. Ιράκ σκληρές μάχες μαίνονται στη Νατζάφ, τη Νασιρίγια και την Κουτ, με τους Ιρακινούς να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Περίπου 2.500 Ιρακινοί της προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν σε Αμερικανούς πεζοναύτες στην περιοχή μεταξύ Βαγδάτης και Κουτ, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

    Ακόμη πιο νότια, Βρετανοί στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της δεύτερης πόλης της Βασόρας, προκειμένου να εδραιώσουν αυτό που αποκαλούν σημαντική θέση κατά μήκους της νοτιότερη γέφυρας μέσα στην πόλη.

    [03] Μπους: '' Τελευταίες ημέρες του Σαντάμ''

    5/4/2003 11:10:00 μμ

    Αυτές είναι "οι τελευταίες ημέρες" των ιρακινών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για "την πρόοδο" των επιχειρήσεων των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο ιρακινό μέτωπο, τονίζοντας ότι "έρχεται η απελευθέρωση". Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις θ' αγωνιστούν έως ότου ο ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν και οι πιστοί του ηττηθούν στη Βαγδάτη και σε "ολόκληρη τη χώρα", δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Μπους. Επίσης σημείωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ κατέστησε σαφές ότι "τα ελεύθερα έθνη δεν θα κάτσουν να περιμένουν, αφήνοντας τους εχθρούς να σχεδιάσουν μια άλλη 11η Σεπτεμβρίου".

    [04] Δέκα με τόνο... Ιβιτς

    5/4/2003 10:21:00 μμ

    Ενα ακόμη αποφασιστικό βήμα στον δρόμο για την υλοποίηση του στόχου της έκανε η ΑΕΚ, που νίκησε 4-1 την Προοδευτική, παρουσιάζοντας δύο διαφορετικά αγωνιστικά πρόσωπα στο ''Νίκος Γκούμας''. Στο α' ημίχρονο ήταν μακριά από τον καλό της εαυτό και βρέθηκε να χάνει 1-0, αλλά στην επανάληψη βρήκε τον ρυθμό της και πέτυχε τέσσερα γκολ.

    Η μεγάλη ανατροπή

    Η Νέα Φιλαδέλφεια ''πάγωσε'' στο 8΄ όταν η Προοδευτική άνοιξε το σκορ με χτύπημα-πέναλτι του Κώστα Μάγγου. Το πέναλτι κατελόγισε ο Ευθυμιάδης, όταν ο Μιχάλης Κασάπης απέκρουσε με το χέρι σουτ του Ζαϊμι. Παράλληλα, στη φάση αυτή είδε και την κόκκινη κάρτα ο Κασάπης, γεγονός που έκανε πιο δύσκολη την προσπάθεια των γηπεδούχων απέναντι στην μαχητική ομάδα του Κορυδαλλού.

    Στο 49΄, ο Γρηγόρης Γεωργάτος, που ήταν από τους ''κινητήριους μοχλούς'' της ΑΕΚ, πραγματοποίησε έξοχη προσπάθεια και σουτ, ο Καλαμάκης απέκρουσε και ο Βαγγέλης Μόρας, προσπαθώντας να απομακρύνει την μπάλα, την έστειλε στα δίχτυα.

    Η είσοδος του Βασίλη Τσάρτα, στο 54΄ στην θέση του Δημήτρη Ναλιτζή, έδωσε νέα πνοή στην ΑΕΚ, ενώ στο 57΄ έγινε το 2-1. Μετά από μπαλιά του Τσάρτα, ο Βασίλης Μπορμπόκης μπήκε στην περιοχή, πέρασε τον Καλαμάκη και με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

    Η ΑΕΚ, που είχε βρει τον ρυθμό της, ''γεύθηκε'' το τρίτο γκολ στο 74΄. Μετά από έξοχη προσπάθεια του Ιλια Ιβιτς, ο οποίος έδωσε με τακουνάκι την μπάλα, ο Τσάρτας από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα στα δίχτυαΣτο τελευταίο λεπτό του αγώνα, ο Ιβιτς εκμεταλλεύθηκε ένα λάθος γύρισμα του Πάντου, πέρασε άνετα τον Καλαμάκη και με πλασέ έκανε το 4-1.

    Διαιτητής: Ευθυμιάδης, Κάρτες: Μπορμπόκης, Πάντος.

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μπορμπόκης, Ράϊτ, Καψής, Κασάπης, Σεντένο (61΄ Μαλαδένης), Κατσουράνης (72΄ Γεωργέας), Λάκης, Γεωργάτος, Ιβιτς, Ναλιτζής (54΄ Τσάρτας).

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Καλαμάκης, Καλιμάνης, Ανδράλας, Αγγελόπουλος, Σιδηρόπουλος, Αντωνόπουλος, Μάγγος, Πάντος, Αλμανίδης (57΄ Σπέρτος), Ζαϊμι, Μόρας (72΄ Τσαγκαβέλης).

    Βαρειά ήττα του ΠΑΟΚ

    Τις όποιες ελπίδες διατηρούσε για την κατάκτηση της τρίτης θέσης του πρωταθλήματος απώλεσε σήμερα ο ΠΑΟΚ, μετά τη συντριβή 4-0 που γνώρισε από τον Ιωνικό, στη Νεάπολη. Ενα αποτέλεσμα που από τη μία γκρεμίζει οριστικά τα όνειρα των Θεσσαλονικέων για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά από την άλλη πλευρά ζωντανεύει ξανά τις ελπίδες του Ιωνικού για παραμονή στην κατηγορία.

    Στο 27΄, από κεφαλιά-πάσα του Μαρκομιχάλη, ο Μακόρ "εκτέλεσε" από κοντά τον Ατματσίδη και έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους. Δύο κεφαλιές του αρχηγού Γιάννη Ξανθόπουλου, στο 56΄ και το 62΄, και ενδιάμεσα ένα γκολ του Μακόρ, από νέα ασίστ του Μαρκομιχάλη, "εκτόξευσαν" το σκορ στο 4-0.

    Ο διαιτητής Μποροβήλος (Αρκαδίας) έδειξε κίτρινες κάρτες στους Μάρκο, Κουκιέλκα, οι οποίοι χάνουν το ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής με τον Αρη. Επίσης, με κάρτα παρατηρήθηκε ο Οφρυδόπουλος.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Πάριζεκ, Ροντρίγκες (46΄ Ουκάρ), Ξανθόπουλος, Κινγκ, Νταρακλίτσας, Εριβέλτο (32΄ Νολ), Γυριχίδης, Οφρυδόπουλος, Ετορί, Μαρκομιχάλης, Μακόρ.

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Αμπονσά, Καραδήμος, Κουκιέλκα (39΄ λ.τ. Σαλπιγγίδης), Καφές, Κούτσης, Γεωργιάδης, Οκκάς, Μάρκος (46΄ Νάστος), Χασιώτης, Φουτσίνι.

    Ζωντανός στη μάχη για το UEFA ο Αρης

    Πιο εύκολα απ'ο ό,τι περίμενε κι ο πιο αισιόδοξος οπαδός του, ο Αρης νίκησε 4-1 τον Ακράτητο στο γήπεδο Χαριλάου και παραμένει ζωντανός στο κυνήγι μιας θέσης που οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Το σκορ άνοιξε μόλις στο 2ο λεπτό με τον Νίκο Κυζερίδη να παίρνει το "ριμπάουντ" μετά το σουτ του Νιρέν-Ντεμπά και την απόκρουση του Ράπτη και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα.

    Στο 15΄, ο Μπράγκα με εκπληκτικό σουτ από απόσταση 25 μέτρων, δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον τερματοφύλακα των φιλοξενουμένων και έγραψε το 2-0, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Κολτσίδας με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Σελάντερ, πέτυχε το τρίτο γκολ του Αρη.

    Ο Μπάρκογλου, με έξοχο απευθείας φάουλ μείωσε σε 3-1.

    Στο 72΄ ο Νιρέν Ντεμπά έστειλε από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα του Ράπτη κάνοντας το 4-1 και σκοράροντας για 12η φορά στο φετινό πρωτάθλημα.

    Διαιτητής: Δαμιανός (Κοζάνης). Κίτρινες: Ιορδανίδης

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Μπράγκα (64΄ Κούσας), Κατσιαρός, Κολτσίδας, Μορίς, Σελάντερ, Διγκόζης, Νιρέν-Ντεμπά (82΄ Καμπάνταης), Μπασίρ, Κυζερίδης (80΄ Πανόπουλος), Επαλέ.

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Ράπτης, Στέχαρνικ, Ποζαπαλίδης, Δαμίγος, Ζιάκας (55΄ Παγιαζίτ), Μεσέρδης, Ιορδανίδης, Μπάκογλου (64΄ Περέιρα), Στεφανίδης (87΄ Κάφαλης), Κουτσοκώστας (55΄ Παγιαζίτ), Χατζής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 April 2003 - 22:10:03 UTC