Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Καραμανλή στην Ηλεία
  • [02] Ε. Βενιζέλος: Απαραίτητη η αναδιοργάνωση του ΟΗΕ
  • [03] Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη
  • [04] Eπιτροπή για αναβάθμιση πλατειών της Αθήνας
  • [05] Οικονμική βοήθεια της Ε.Ε. για το Ιράκ
  • [06] Β. Κορέα: Θα αγνοήσουμε τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [07] Στα κατεχόμενα ο Γκιούλ
  • [08] Μάχες με πέπλο μυστηρίου στη Βαγδάτη
  • [09] Μήνυμα στρατηγικής από το Σαντάμ Χουσεΐν
  • [10] Φόβοι για μαζικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης
  • [11] ΗΠΑ: ''Η λευκή σκόνη δεν ήταν χημικό όπλο''
  • [12] Αναστέλλουν τις δραστηριότητες στο Ιράκ οι ''Γιατροί χωρίς σύνορα''
  • [13] Μήνυμα αντίστασης του Σαντάμ από τους δρόμους της Βαγδάτης
  • [14] Επικοινωνία Πούτιν-Μπους για το Ιράκ
  • [15] Δεν υπάρχουν Αμερικανοί στο κέντρο της Βαγδάτης
  • [16] Στην Ιορδανία βουλγαρικός λόχος χημικής προσταστίας
  • [17] Μπάσκετ: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟ

    [01] Περιοδεία Καραμανλή στην Ηλεία

    5/4/2003 8:04:00 μμ

    Επίσκεψη στην Ηλεία πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να δει από κοντά τις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και από τον σεισμό που έγινε στο Βαρθολομιό, στις 2 Δεκεμβρίου. Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε ήδη την Βάρδα, το Βαρθολομιό και την Αμαλιάδα, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Αυτή την ώρα βρίσκεται στον Πύργο.

    [02] Ε. Βενιζέλος: Απαραίτητη η αναδιοργάνωση του ΟΗΕ

    5/4/2003 4:18:00 μμ

    "Έχουμε υποχρέωση να επαναθεμελιώσουμε τον ρόλο του ΟΗΕ, να ανασυγκροτήσουμε την διεθνή νομιμότητα, γιατί όταν δεν υπάρχει ένα νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας της διεθνούς κοινότητας, τότε δεν υπάρχει κανένα όριο, δεν υπάρχει κανένα μέτρο και δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας σήμερα από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται την κατάσταση στο Ιράκ, αλλά κυρίως το μέλλον της χώρας μετά τον πόλεμο. "Πιστεύω ότι όλοι αργά ή γρήγορα θα αντιληφθούν ότι πρέπει να ξαναοργανώσουμε την διεθνή κοινότητα με έναν τρόπο που να είναι σεβαστός από όλους", συμπλήρωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

    "Δυστυχώς ο ΟΗΕ, που αποτυπώνει τους συσχετισμούς της επόμένης του Β' Παγκοσμίου πολέμου, δεν μπόρεσε να αφομοιώσει και να ελέγξει τις νέες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί στον κόσμο τα τελευταία 10 χρόνια. Επειδή όμως "ουδέν κακόν αμιγές καλού" είναι ίσως μια ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε σε βάθος όλα αυτά τα θέματα και να πετύχουμε την αναδιοργάνωση του διεθνούς συστήματος", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως "Ο ρόλος της ΕΕ μπορεί να είναι πολύ σημαντικός χωρίς να κάνουμε την παρεξήγηση ότι ο κόσμος απαρτίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες του διεθνούς συστήματος που σιωπούν ή απέχουν από αυτή την μεγάλη κρίση αλλά πρέπει όλους να τους λάβουμε υπ΄ όψη σε αυτό το νέο σκηνικό".

    [03] Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη

    5/4/2003 2:07:00 μμ

    Από νωρίς το πρωί, 2.500 και πλέον Χανιώτες αλλά και διαδηλωτές από την υπόλοιπη Ελλάδα δίνουν δυναμικό παρών στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα Χανιά από την ΤΕΔΚ, την Νομαρχία, το Ελληνικό κοινωνικό Φόρουμ και την Εκκλησία. Παράλληλα, διαδηλωτές από όλη την επικράτεια, πραγματοποιούν από το πρωί 48ωρο συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανικής βάσης στο λιμάνι της Σούδας. Επίσης, αυτή την ώρα πραγματοποιείται στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία της οργάνωσης "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003", το ΠΑΜΕ και ομάδες φοιτητών. Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τα προξενεία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

    Οι σημερινές εκδηλώσεις στα Χανιά είχαν πανελλήνιο χαρακτήρα αφού νωρίς το πρωί έφθασε στη Σούδα το πλοίο της ειρήνης μεταφέροντας περίπου 1.000 οπαδούς του αντιπολεμικού κινήματος.

    ''Βρισκόμαστε εδώ ως εκπρόσωποι της θέλησης και της βούλησης του ελληνικού λαού για να σταματήσει ο πόλεμος. Το σύνθημα είναι ένα. Να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος'', τόνισε ο Μανώλης Γλέζος. ''Ικετήρια χέρια παιδιών ζητούν ένα κόκκο ψωμιού και μία σταγόνα νερού, θέλουν η ανθρωπότητα ολόκληρη να καταντήσει έτσι'', υποστήριξε ο κ. Γλέζος. ''Θέλουν μία ολόκληρη ανθρωπότητα να ζητιανεύει, να ικετεύει, να ζητά το δικαίωμα της ζωής''.

    Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν ο καθηγητής Ντένις Μπρούτος που διδάσκει λογοτεχνία σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι στις ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί όπως και σε πολλά κράτη ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα.

    Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία της Δημοτικής αγοράς με κυρίαρχο αίτημα την άμεση λήξη του πολέμου και το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων στο Ακρωτήρι.

    Στο συλλαλητήριο το παρών έδωσαν οι τοπικοί βουλευτές, η πρόεδρος της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά και οι φορείς του νομού.

    Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης μετά το τέλος της οποίας επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν έξω από την στρατιωτική βάση Μαραθίου. Εκεί θα κατασκηνώσουν μέχρι αύριο Κυριακή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι αντιπολεμική εκδήλωση.

    Οι εκδηλώσεις έχουν κινητοποιήσει μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στα Χανιά από όλη την Κρήτη για το φόβο τυχόν επεισοδίων.

    [04] Eπιτροπή για αναβάθμιση πλατειών της Αθήνας

    5/4/2003 5:57:00 μμ

    Τη σύσταση κοινής επιτροπής από ειδικούς, η οποία θα προτείνει βελτιωτικές παρεμβάσεις τόσο για την πλατεία Ομονοίας όσο και για τις πλατείες Συντάγματος, Μοναστηρακίου και Κουμουνδούρου όπου δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τα έργα αναμόρφωσής τους, αποφάσισαν να σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ μεταξύ της Υπουργού Βάσως Παπανδρέου, της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη και του Προέδρου της ''εταιρείας ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων'' Γιάννη Καλαντίδη.

    [05] Οικονμική βοήθεια της Ε.Ε. για το Ιράκ

    5/4/2003 7:59:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του άτυπου ΕΚΟΦΙΝ μέσα σε ένα κλίμα που όπως ανέφερε και ο προεδρεύων υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης σκιάστηκε από τις πολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ. Στην συνέντευξη τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου ο κύριος Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε σχετικά με το θέμα του πολέμου, όπου όπως είπε, διαπιστώθηκε πολλά κοινά σημεία και κυρίως ότι η ΕΕ χρειάζεται ενιαία φωνή, ώστε να είναι αποτελεσματική.

    Όπως είπε ο Ελληνας υπουργός είναι δύσκολο στη συγκεκριμένη φάση να γίνει πλήρης εκτίμηση για τις συνέπειες του πολέμου ωστόσο κοινή εκτίμηση είναι ότι στην παρούσα φάση η άμεση προτεραιότητα για την ΕΕ είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα ανέλθει συνολικά στα 100 εκατομμύρια ευρώ, με πρώτη δόση τα 13 εκατομμύρια.

    Στο συμβούλιο έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανασυγκρότηση, θέμα που θα συζητηθεί και στις επόμενες συναντήσεις.

    Όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου η εκτίμηση του Συμβουλίου είναι ότι για την ώρα δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.

    [06] Β. Κορέα: Θα αγνοήσουμε τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας

    5/4/2003 4:10:00 μμ

    Διεθνή ανησυχία ξεσηκώνουν οι ανακοινώσεις της Βόρειας Κορέας ότι δεν θα αναγνωρίσει την οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη διένεξη για τα πυρηνικά ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η Β. Κορέα φαίνεται να αμφισβητεί το κύρος και την αποτελεσματικότητα του ΟΗΕ, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράκ. Το επίσημο πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι είναι "γελοίο" για το Συμβούλιο, το οποίο θα αρχίσει να συζητά για τις πιθανολογούμενες πυρηνικές φιλοδοξίες της Β. Κορέας την επόμενη εβδομάδα, να ομιλεί για κρίση, καθώς το Συμβούλιο έχει χάσει την εντολή του αφού απέτυχε να σταματήσει τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πόλεμο στο Ιράκ.

    "Η Βόρεια Κορέα (DPRK) δεν θα αναγνωρίσει και θα θεωρήσει άκυρη την οποιαδήποτε απόφαση ή άλλα κείμενα που θα υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη σύνοδο", ανέφερε ακόμη το KCNA.

    [07] Στα κατεχόμενα ο Γκιούλ

    5/4/2003 1:31:00 μμ

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Στην κατεχόμενη Κύπρο έφτασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και εξέφρασε την υποστήριξή του για την εφαρμογή των λεγόμενων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού. Μιλώντας κατά την άφιξή του στην παράνομη αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, ο κ. Γκιούλ υποστήριξε ότι "αν εφαρμοσθούν οι προτάσεις του κ. Ντενκτάς θα προκύψουν καλά αποτελέσματα". Πρόσθεσε πως ''πρέπει να αξιολογηθούν καταλλήλως" και τόνισε ότι "έχουν πολύ μεγάλη σημασία".

    ''Η μη λύση δεν είναι λύση''

    Εξέφρασε ''ικανοποίηση και χαρά'' που βρίσκεται στα κατεχόμενα και επανέλαβε ότι η Τουρκία ''θα βρίσκεται και βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων''.

    Όπως είπε ο κ. Γκιουλ, ''η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν την καλή τους πρόθεση για τη λύση'' και πρόσθεσε πως ''προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση''. ''Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα'', ανέφερε, και επανέλαβε ότι ''η μη λύση δεν είναι λύση για την τουρκική κυβέρνηση".

    Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου, ο οποίος υπενθύμισε την αγαστή συνεργασία που είχαν με τον κ. Γκιουλ όταν ήταν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Γκιούλ είχε συνάντηση με το Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του κ. Ερογλου, και άλλων αξιωματούχων του ψευδοκράτους. Ο κ. Γκιουλ θα επιστρέψει στην Αγκυρα νωρίς απόψε.

    Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ πραγματοποιείται με πρόσκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    [08] Μάχες με πέπλο μυστηρίου στη Βαγδάτη

    5/4/2003 9:28:00 μμ

    Νέος βομβαρδισμός της Βαγδάτης, 100 μέτρα από το ξενοδοχείο Παλαιστίνη όπου διαμένουν οι ξένοι ανταποκριτές και γίνονται οι συνεντεύξεις τύπου του ιρακινού υπουργού τύπου. Σύμφωνα με ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων, δεν υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα μέσα στην πόλη. Ωστόσο, ορατά είναι τα σημάδια που άφησαν πίσω οι σφοδρές συγκρούσεις που διεξήχθησαν από το πρωί μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων στα βορειοδυτικά προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ τη δική τους εκδοχή υποστηρίζουν οι δύο πλευρές για την έκβαση των μαχών, αλλά και την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου. Για εκατοντάδες νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες κάνουν λόγο οι ιρακινοί αξιωματούχοι, για χίλιους Ιρακινούς νεκρούς που έπεσαν στην προσπάθεια ανακατάληψης του αεροδρομίου, μιλά η αμερικανική διοίκηση.

    Μάχες σε εξέλιξη γύρω από το αεροδρόμιο

    Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του μη συμβατικού πολέμου, που προανήγγειλε χθες ο υπουργός Πληροφοριών, εντάσσεται, η επίθεση αυτοκτονίας Ιρακινού καμικάζι που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Την είδηση που μετέδωσε το Reuters, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε η αμερικανική πλευρά. "Δεν έχουμε ενημέρωση για κάποιο τέτοιο περιστατικό" δήλωσε από το Κατάρ, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

    Νωρίτερα, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν διεισδύσει στο κέντρο της Βαγδάτης. To ίδιο επιβεβαίωσε ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Πάνος Χαρίτος και με τηλεγράφημα του το πρακτορείο Reuters.

    Συγκεχυμένες είναι και οι πληροφορίες που αφορούν στην κατάληψη του αεροδρομίου. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι το έχουν καταλάβει, ενώ το Ιράκ, διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι μετά από σκληρές μάχες, οι Ιρακινοί ανέκτησαν τον έλεγχο του.

    " Ενας διάδρομος του διεθνούς αεροδρομίου θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία" δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος. Νέο γραπτό μήνυμα του Σαντάμ Χουσείν, διάβασε ο υπουργός Πληροφοριών και κάλεσε τον ιρακινό λαό να εξαντλήσει και να κατατροπώσει τον εχθρό

    Το πρωί, το αμερικανικό στρατηγείο στο Κατάρ είχε ανακοινώσει ότι δυνάμεις των ΗΠΑ επιχειρούσαν στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Επίσης, είχε μεταδοθεί ότι αμερικανικά άρματα εισήλθαν για αναγνωριστική αποστολή στα νότια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας, 12χλμ. από το κέντρο, προτού αποχωρήσουν με προορισμό το αεροδρόμιο.

    Στο μεταξύ, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τώρα σημειώνονται κύματα αεροπορικών βομβαρδισμών και καταιγιστικών πυρών στα νότια και ανατολικά περίχωρα, και τα ξημερώματα κοντά στο κέντρο, καθώς οι επιτιθέμενες δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν κλοιό γύρω από την Βαγδάτη.

    Όπως μεταδίδει ο Πάνος Χαρίτος επικαλούμενος πληροφορίες που έδωσε ο Ιρακινός μεταφραστής με τον οποίο συνεργάζεται, στις περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο διεξάγονται σκληρές μάχες.

    Επίσης ανέφερε ότι εθεάθησαν ιρακινά άρματα μάχης να φλέγονται.

    Οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν καταλάβει τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου όχι όμως και την περιοχή γύρω από αυτό, καθώς δυνάμεις των Ιρακινών βρίσκονται σε γύρω θέσεις και αντεπιτίθενται.

    Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της ιρακινής Δημοκρατικής Φρουράς σε ένα προάστιο της Βαγδάτης, περίπου 10 χλμ από το κέντρο της πόλης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως σήμερα συγκρούσθηκαν με μικρό αριθμό από τις Ειδικές Δυνάμεις της Δημοκρατικής Φρουράς και επίσης με την ιρακινή μεραρχία Αλ Νίντα, στην περιοχή της Βαγδάτης.

    Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως το Ιράκ έχει διατάξει την 8η και τη 15η ταξιαρχία της Δημοκρατικής Φρουράς να συμπτυχθούν στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Επίσης οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πώς έχουν καταλάβει το στρατηγείο της ιρακινής μεραρχίας Μεδίνα. Οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις κάλεσαν την αεροπορία τους να πλήξει τις ιρακινές θέσεις στα περίχωρα της Βαγδάτης.

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δυο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τους Ιρακινούς που αμύνονται στο αεροδρόμιο και προανήγγειλε την άφιξη εκατοντάδων στρατιωτών για την ενίσχυση των 1.500 Αμερικανών που μάχονται στην περιοχή.

    Ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο δήλωσε ότι το ιρακινό καθεστώς μπορεί να στείλει μια "ανθρωποθάλασσα" από πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν το αεροδρόμιο.

    Τους απωθήσαμε από το αεροδρόμιο λέει Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών

    Την ίδια ώρα, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Σαίντ Αλ Σάχαφ τόνισε πως οι ιρακινές δυνάμεις "εξουδετέρωσαν τους Αμερικανούς εισβολείς από το διεθνές αεροδρόμιο Σαντάμ και πλέον το ελέγχουν".

    "Με τη βοήθεια του Θεού, οι θαρραλέοι άνδρες μας στάθηκαν ικανοί να απωθήσουν τους εισβολείς και τώρα έχουν περικυκλώσει τους εχθρούς σε ένα σημείο στο Αμου Γράιμπ", τόνισε ο Αλ Σάχαφ.

    "Οι πύραυλοι εδάφους και το πυροβολικό μας σφυροκοπά τους εχθρικούς σχηματισμούς και ο εχθρός υφίσταται μεγάλες απώλειες όπλων και έμψυχου υλικού - πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

    Η μάχη θα συνεχισθεί μέχρι να απωθηθούν τελείως", πρόσθεσε.

    Ο ίδιος τόνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πρωτεύουσα και προσπάθησαν να στείλουν αερομεταφερόμενες δυνάμεις για περισπασμό από τις μάχες στο αεροδρόμιο.

    Υποστήριξε επίσης πως οι ιρακινές δυνάμεις κατέρριψαν ένα αμερικανικό αεροσκάφος πάνω από το Ιράκ και κατέστρεψαν επτά άρματα μάχης στην πόλη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, τις τελευταίες 24 ώρες.

    Πληροφορίες από τα άλλα μέτωπα

    Αμερικανοί αξιωματικοί ανακοίνωσαν η 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία του αμερικανικού στρατού άρχισε σήμερα επίθεση για την κατάληψη της Καρμπάλα, στο κέντρο του Ιράκ.

    Στο N. Ιράκ σκληρές μάχες μαίνονται στη Νατζάφ, τη Νασιρίγια και την Κουτ, με τους Ιρακινούς να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

    Περίπου 2.500 Ιρακινοί της προεδρικής φρουράς παραδόθηκαν σε Αμερικανούς πεζοναύτες στην περιοχή μεταξύ Βαγδάτης και Κουτ, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

    Ακόμη πιο νότια, Βρετανοί στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της δεύτερης πόλης της Βασόρας, προκειμένου να εδραιώσουν αυτό που αποκαλούν σημαντική θέση κατά μήκους της νοτιότερη γέφυρας μέσα στην πόλη.

    [09] Μήνυμα στρατηγικής από το Σαντάμ Χουσεΐν

    5/4/2003 8:40:00 μμ

    Να αυξήσουν τον αριθμό των επιθέσεών τους εκτός της Βαγδάτης για να χαλαρώσει η πίεση στην ιρακινή πρωτεύουσα, ζήτησε το Σάββατο, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν με νέο μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας. Στο μήνυμά του που ανέγνωσε στην κρατική ιρακινή τηλεόραση ο υπουργός Πληροφόρησης Μοχάμαντ Σαϊντ αλ-Σάχαφ, ο ιρακινός πρόεδρος σημειώνει ότι αυτό που συνέβη στη Βαγδάτη μέχρι στιγμής είναι λιγότερο από αυτό που μπορεί ν' αντέξει η πρωτεύουσα. "Υπενθυμίζω στο στρατό, στο λαό και στους μαχητές ότι οι εισβολείς αντιμετώπισαν προτού φτάσουν στη Βαγδάτη άμυνα στο Ουμ Κασρ, στη Νασιρίγια, στη χερσόνησο Φάο, στη Βασόρα και στο Αλ Κουτ. Ο εχθρός...πίστευε ότι θα μπορούσε να επουλωσει τα τραύματά του προσπαθώντας να επιτεθεί στη Βαγδάτη, και έτσι ήρθε", καταλήγει ο Ιρακινός πρόεδρος στο μήνυμά του.

    [10] Φόβοι για μαζικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

    5/4/2003 3:22:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Μία ''ανθρωποθάλασσα'' από πολίτες οι οποίοι θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μπορεί να στείλει το ιρακινό καθεστώς, δήλωσε ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, αντιπτέραρχος Μπράιαν Μπάριτζ. Ο Μπάριτζ σχολίαζε στην τηλεόραση του BBC τις δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Πληροφοριών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ-Σάχαφ ο οποίος απείλησε την Παρασκευή τις αμερικανικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο Σαντάμ της Βαγδάτης με επιθέσεις αυτοκτονίας ''ενός νέου τύπου'' τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

    Μη συμβατικές επιθέσεις αυτοκτονίας

    ''Αυτή τη νύχτα, θα τους κάνουμε να δουν μια μη συμβατική ενέργεια'', δήλωσε την Παρασκευή ο Ιρακινός υπουργός, ανακαλώντας στη μνήμη τη μάχη του Ντίεν Μπιέν Φου (1954) που προκάλεσε την ήττα της Γαλλίας στον πόλεμο της Ινδοκίνας.

    ''Ως μη συμβατική επίθεση, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει δύο πράγματα'', δήλωσε ο Μπάριτζ. "Μία χημική ή βιολογική επίθεση θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για το καθεστώς'', δήλωσε και πρόσθεσε ότι εκείνοι που θα πρέπει να εκτελέσουν τις εντολές μπορεί παρόλα αυτά να διστάζουν καθώς ''οι υπεύθυνοι θα είναι υπόλογοι''. ''Δεύτερον, μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ανθρωποθάλασσα και έχουμε τέτοιες ενδείξεις από την προηγούμενη νύχτα όταν μεγάφωνα στα ΝΔ της Βαγδάτης καλούσαν τους ανθρώπους να ξεσηκωθούν και να πάνε προς το αεροδρόμιο'', είπε.

    Την πιθανότητα να προβεί σε μια "μη συμβατική" ενέργεια εναντίον των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεων που έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, εξέφρασε η ιρακινή κυβέρνηση.

    "Θα προβούμε σε μια μη συμβατική ενέργεια εναντίον τους, όχι απαραίτητα στρατιωτική", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός πληροφόρησης Μοχάμεντ Σαίντ αλ Σάχαφ, προσθέτοντας οτι η ενέργεια αυτή μπορεί να γίνει απόψε. "θα κάνουμε κάτι που θα είναι ένα μεγάλο παράδειγμα για τους μισθοφόρους αυτούς".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράκ δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα κατα των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στη χώρα παρά την απειλή για τη χρήση "μη συμβατικών" μεθόδων. Ερωτηθείς, αν το Ιράκ θα χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, ο Σάχαφ δήλωσε: "Οχι, όχι καθόλου. Όμως θα πραγματοποιήσουμε ένα είδος επιχειρήσεων μαρτύρων".

    Ο Σάχαφ δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε "ένα απομονωμένο νησί" στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. "Είναι δύσκολο για τις αμερικανικές που είναι περικυκλωμένες στο αεροδρόμιο Σαντάμ να βγουν ζωντανές", τόνισε.

    Οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις έχουν πάντως τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για πιθανή χρήση απο το Ιράκ βιολογικών ή χημικών όπλων, τα οποία η Βαγδάτη αρνείται οτι κατέχει.

    [11] ΗΠΑ: ''Η λευκή σκόνη δεν ήταν χημικό όπλο''

    5/4/2003 3:05:00 μμ

    Τίποτα ένοχο στη λευκή σκόνη που εντοπίστηκε χθες από τους Αμερικανούς, δεν έδειξαν οι πρώτες αναλύσεις. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τζον Πίμποντι, δεν πρόκειται για χημικό όπλο αλλά ούτε και για κάποια ουσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επίθεση με χημικά όπλα. Χθες, αναστάτωση προκάλεσαν στη διεθνή κοινότητα, τα φιαλίδια με υγρό και η λευκή σκόνη, που εντόπισαν κοντά στην πόλη Λατιφίγια αμερικανικά στρατεύματα σε τοποθεσία κοντά στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τις εξετάσεις, το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης που βρέθηκε είναι ατροπίνη. Παράλληλα, εντόπιστηκε και μία άλλη χημική ουσία, η οποία ωστόσο για την ώρα δεν έχει προσδιοριστεί.

    [12] Αναστέλλουν τις δραστηριότητες στο Ιράκ οι ''Γιατροί χωρίς σύνορα''

    5/4/2003 1:03:00 μμ

    Την αναστολή της δραστηριότητάς της στο Ιράκ ανακοίνωσε χθες η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" επειδή δύο μέλη της αποστολής, αγνοούνται στην Βαγδάτη. Σε ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αναφέρεται ότι από την περασμένη Τετάρτη αγνοείται η τύχη δυο μελών της αποστολής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", τα δυο μέλη της αποστολής που αγνοούνται είναι Έλληνες που συμμετείχαν σε μία ομάδα που παρείχε ιατρική υποστήριξη στο προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Κίντι, στη βορειοανατολική Βαγδάτη. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Βαγδάτη, είναι ένας Ιταλός χειρουργός, ένας Αυστριακός αναισθησιολόγος, ένας Νορβηγός γενικός παθολόγος, ένας ανώτερος διοικητικός υπάλληλος της οργάνωσης και δύο κατώτεροι.

    [13] Μήνυμα αντίστασης του Σαντάμ από τους δρόμους της Βαγδάτης

    5/4/2003 12:13:00 μμ

    Εικόνες του Ιρακινού Προέδρου να περπατά την ημέρα στους δρόμους της Βαγδάτης, συνοδεία στρατιωτικών αξιωματούχων και να δέχεται τις επευφημίες του απλού λαού, μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν ότι το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ιρακινού Προέδρου νωρίτερα δείχνει ότι ο Σαντάμ επέζησε από τους πρώτους βομβαρδισμούς της 20ης Μαρτίου, στο κέντρο της Βαγδάτης. το διάγγελμά του ο Σαντάμ κάλεσε τους Ιρακινούς να αντισταθούν μέχρι εσχάτων και αναφέρθηκε στο περιστατικό της κατάρριψης ελικοπτέρου Απάτσι από Ιρακινό αγρότη στις 24 Μαρτίου.

    Σχόλιο από το Αμερικανικό Πεντάγωνο

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν, ακόμη και αν είναι ζωντανός, δεν έχει πια τον έλεγχο του ιρακινού κράτους, εκτίμησε σήμερα το Πεντάγωνο, όταν ρωτήθηκε για τις εικόνες της ιρακινής τηλεόρασης που δείχνουν τον ιρακινό πρόεδρο στο δρόμο.

    ''Δεν τον είδαμε δημόσια και αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν είναι ζωντανός ή νεκρός, αλλά το γεγονός ότι εκείνοι που παραμένουν στο καθεστώς έχουν όλο και λιγότερο έλεγχο της χώρας'', δήλωσε η Βικτόρια Κλαρκ, κύρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. ''Βρίσκουμε ενδιαφέρον το ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν, αν είναι ζωντανός, αισθάνεται την ανάγκη να περπατήσει στο δρόμο για να το αποδείξει'', δήλωσε ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, αναπληρωτής διοικητής των επιχειρήσεων του μικτού γενικού επιτελείου, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε από την πλευρά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν απαραίτητη τη σύλληψη του Ιρακινού Προέδρου, αλλά την ανατροπή του καθεστώτος του.

    [14] Επικοινωνία Πούτιν-Μπους για το Ιράκ

    5/4/2003 6:29:00 μμ

    Την ανάγκη να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις χώρες τους για μια ρύθμιση της ιρακινής κρίσης, υπογράμμισαν σήμερα σε τηλεφωνική τους συνομιλία ανακοίνωσε το Κρεμλίνο οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Οι δύο πρόεδροι έδωσαν έμφαση στη σημασία να συνεχιστεί ένας εντατικός πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, παρά τις γνωστές διαφορές στις θέσεις τους, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας. Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [15] Δεν υπάρχουν Αμερικανοί στο κέντρο της Βαγδάτης

    5/4/2003 4:56:00 μμ

    Διέψευσε το Ιράκ, τον ισχυρισμό ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη διεισδύσει στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. "Πηγαίνετε να δείτε και μόνοι σας. Δεν υπάρχει τίποτε, μα τίποτε, εκεί. Μόνο ιρακινά σημεία ελέγχου. Ολα είναι εντάξει" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Αλ Σαχάφ, υπουργός Πληροφοριών. Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΝΕΤ στη Βαγδάτη Πάνος Χαρίτος, επικρατούσε σχετική ηρεμία, ενώ σε μία απόσταση 5 χλμ από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι δημοσιογράφοι, αναπτύχθηκαν θέσεις αντιαεροπορικών πυρών, άρματα του πυροβολικού καθώς και τάγματα αυτοκτονίας των Ιρακινών. Την απουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην ιρακινή πρωτεύουσα επιβεβαίωσε και ο ανταποκριτής του Reuters.

    H ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters

    Ο ανταποκριτής του Reuters στη Βαγδάτη Χάλεντ Γιακούμπ Οουέις μετέδωσε ότι σε ένα γύρο που έκανε στην ιρακινή πρωτεύουσα δεν είδε αμερικανικά στρατεύματα, παρά τις αμερικανικές ανακοινώσεις ότι οι δυνάμεις τους έχουν φθάσει στην καρδιά της Βαγδάτης.

    "Πήγα στα νότια περίχωρα, τα νοτιανατολικά, τα νοτιοδυτικά, τα προεδρικά μέγαρα, και τα βασικά κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας, και δεν είδα αμερικανικά στρατεύματα", τόνισε ο Οουέις.

    Ο ίδιος είπε ότι Ιρακινοί στρατιώτες και παραστρατιωτικοί προετοιμάζονται για πόλεμο στην πρωτεύουσα, ενώ ακούγονται πυρά βαρέως πυροβολικού.

    Νωρίτερα εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων (Centcom) στο Κατάρ δήλωνε ότι τα στρατεύματα που εισήλθαν σήμερα στην Βαγδάτη "δεν κάνουν απλώς περιπολία", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δυνάμεις αυτές θα μείνουν στην πόλη.

    [16] Στην Ιορδανία βουλγαρικός λόχος χημικής προσταστίας

    5/4/2003 4:05:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ικανοποίηση από την προετοιμασία και το ηθικό του βουλγαρικού λόχου χημικής, βιολογικής και ραδιολογικής προστασίας, που θα ενταχθεί σύντομα στην αμερικανοβρετανική συμμαχία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, μετά τη σημερινή επίσκεψή του στο στρατόπεδο Μουσάτσεβο, ανατολικά της Σόφιας, όπου εκπαιδεύονται οι 97 άνδρες της μονάδας, οι οποίοι θα αναχωρήσουν για την Ιορδανία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Μεταφορά και διαμονή, πληρωμένα από τις ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν όλα τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής των βούλγαρων στρατιωτικών, ενώ η βουλγαρική πλευρά θα πληρώνει το ''μεροκάματο'' από 100 δολάρια την ημέρα κατά κεφαλήν στη διάρκεια της συμμετοχής της μονάδας στη συμμαχία.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτό προβλέπει η βουλγαροαμερικανική σύμβαση, την οποία οι δύο πλευρές υπέγραψαν την Παρασκευή ύστερα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις. Η διμερής συμφωνία που καθορίζει το καθεστώς συμμετοχής των Βούλγαρων στρατιωτικών στη συμμαχία, υπογράφηκε ως συνέπεια της ρητής απαίτησης της Βουλγαρίας, η οποία είναι η μοναδική που έχει υπογράψει παρόμοιο έγγραφο ανάμεσα σε όλες τις χώρες της συμμαχίας, επισημαίνεται στα δημοσιεύματα.

    [17] Μπάσκετ: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟ

    5/4/2003 9:10:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ για την περίοδο 2002-03. Στον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο κλειστό της Νεάπολης στη Λάρισα, η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς επικράτησε του Αρη με 81-76 και κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά το 1996, όταν είχε νικήσει στον τελικό της διοργάνωσης τον Ηρακλή. Νωρίτεα, ο Μακεδονικός κατέλαβε την τρίτη θέση. Η ομάδα του Σβι Σερφ, με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο ημίχρονο, επικράτησε του Ηρακλείου με 77-71, έχοντας για κορυφαίο τον Μπεν Χαντλόγκντεν, ο οποίος σημείωσε 26 πόντους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 April 2003 - 18:56:45 UTC