Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύλληψη λαθρομεταναστών στη Λέσβο
  • [02] Συμπλοκή συμμοριών στο Μενίδι
  • [03] Νεκρή δημοσιογράφος σε τροχαίο
  • [04] Συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας
  • [05] Σε στενό κλοιό η Βαγδάτη
  • [06] Υπέρ του πολέμου οι Βρετανοί πολίτες
  • [07] Νεκρός Αμερικανός σε ενέδρα Ιρακινών
  • [08] Την κατάρρευση του Σαντάμ Χουσεΐν, βλέπει ο βρετανικός Τύπος
  • [09] Βρετανός υπουργός υπέρ της ανοικοδόμησης από τον ΟΗΕ
  • [10] Νέα τηλεοπτική εμφάνιση του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [11] Βασόρα: Στελέχη του κόμματος Μπάαθ θέλουν να παραδοθούν
  • [12] Επίσκεψη του Αυστραλού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
  • [13] Τη σημασία του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, τονίζει η Αίγυπτος
  • [14] H ιρακινή αντιπολίτευση στο πλευρό των Αμερικανών στρατιωτών

    [01] Σύλληψη λαθρομεταναστών στη Λέσβο

    6/4/2003 11:19:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Προερχόμενοι από τις απέναντι Μικρασιατικές ακτές έφθασαν το Σάββατο στη Λέσβο και ειδικότερα στην περιοχή Ξαμπέλια Μανταμάδου 12 λαθρομετανάστες από τους οποίους 11 Ιρακινοί και ένας Τούρκος ιρακινής καταγωγής. Οι λαθρομετανάστες εντοπίσθηκαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο και τους περισυνέλεξε, αφού η ξύλινη βάρκα τους είχε ήδη αρχίσει να βάζει νερά. Μαζί με τους λαθρομετανάστες συνελήφθη και ο 28χρονος Τούρκος δουλέμπορος Αμντουλάχ Αμπουζέρ.

    [02] Συμπλοκή συμμοριών στο Μενίδι

    6/4/2003 1:12:00 πμ

    Σκηνές αστυνομικής ταινίας εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μενίδι, όταν άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις επιβάτες. Οι δύο από αυτούς είναι σοβαρά και ο ένας ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δράστες επέβαιναν σε άλλο Ι.Χ. με το οποίο πλησίασαν το αυτοκίνητο των θυμάτων και τους πυροβόλησαν πολλές φορές με όπλα διαμετρήματος των 7,65 χιλιοστών. Η αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς τα θύματα είναι ομογενείς.

    [03] Νεκρή δημοσιογράφος σε τροχαίο

    6/4/2003 11:43:00 πμ

    Η δημοσιογράφος Σοφία Ρίζου του Γεωργίου 25 ετών έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε το πρωί στη λεωφόρο Μεσογείων στην περιοχή Ελληνορώσων,στην Αθήνα. Η νεαρή δημοσιογράφος οδηγούσε ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας SAAB, το οποίο βγήκε από την πορεία του, καθως κατέβαινε τη Μεσογείων λίγο μετά τη γέφυρα της Κατεχάκη και προσέκρουσε διαδοχικά σε τρία άλλα σταθμευμένα ΙΧ. Η Σοφία Ρίζου ανασύρθηκε νεκρή και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

    [04] Συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας

    6/4/2003 11:21:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν από σφαίρες Ισραηλινών το πρωί, κατά τη διάρκεια εισβολής του στρατού του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές και πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας. Οι δύο Παλαιστίνιοι πληγώθηκαν όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της εισβολής τους στην κοινότητα Μσάνταρ, βόρεια του καταυλισμού προσφύγων στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως οι ισραηλινές δυνάμεις προέβησαν σε έρευνες και κατόπιν συγκέντρωσαν στο σχολείο όλους τους άνδρες της κοινότητας, ηλικίας από 16 έως 50 ετών για να τους ανακρίνουν.

    Τραυματισμός Αμερικανού φιλειρηνιστή στη Τζενίν

    Ενας Αμερικανός φιλειρηνιστής πληγώθηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Οχθη. Την είδηση επιβεβαίωσε το πρωί εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Παλαιστινιακές πηγές στην καταληφθείσα από το Ισραήλ πόλη είχαν ανακοινώσει πως ένας 24χρονος Αμερικανός δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από Ισραηλινό στρατιώτη. Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως το θύμα, μαζί με άλλα μέλη ενός διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό σκοπό, χρησιμοποίησαν τα σώματά τους ως ασπίδες, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν παλαιστινίους διαδηλωτές από την επίθεση των Ισραηλινών στρατιωτών.

    Πάντως, ο Ισραηλινός εκπρόσωπος δήλωσε πως υπήρξαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε ενόπλους Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες και πως δεν είναι σαφές ακόμη από ποιά από τις δύο πλευρές δέχθηκε τη σφαίρα το θύμα, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Τον περασμένο μήνα μία άλλη νεαρή Αμερικανίδα είχε σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, όταν την παρέσυρε εκσκαφέας, τον οποίο είχε προσπαθήσει να εμποδίσει με το σώμα της να κατεδαφίσει μία παλαιστινιακή κατοικία.

    [05] Σε στενό κλοιό η Βαγδάτη

    6/4/2003 11:06:00 πμ

    Τρεις ισχυρές εκρήξεις, ακούστηκαν πριν από λίγο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στα νοτιοδυτικά περίχωρα της Βαγδάτης. Όπως μεταδίδει, ο ανταποκριτής της ΝΕΤ, στη Βαγδάτη, Πάνος Χαρίτος, μάχες διεξάγονται αυτή την ώρα στη συνοικία ΑλΝτόρα, 12 χλμ από το κέντρο της πόλης. Νωρίτερα, η ιρακινή τηλεόραση, ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν οι πύλες της ιρακινής από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας αφορά τους ξένους υπηκόους, τους δημοσιογράφους ή τους ανθρώπους που έχουν φθάσει στην πόλη για να σχηματίσουν ανθρώπινες ασπίδες. Η έξοδος έχει απαγορευτεί για τους ίδιους τους Ιρακινούς. Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, οι αμερικανο-βρετανικές χερσαίες δυνάμεις, πέρασαν από την πόλη Νασιρίγια και με την κάλυψη βομβαρδιστικών αεροσκαφών κατευθύνονται στην ιρακινή πρωτεύουσα για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που βρίσκονται στο αεροδρόμιο ''Σαντάμ'' όπου μαίνονται σκληρές μάχες. Στο μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμα ένας τραυματίσθηκε σε ενέδρα των Ιρακινών βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

    Ενισχύουν οι Αμερικανοί τις θέσεις τους

    Φάλαγγες αμερικανικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων πέρασαν τον ποταμό Ευφράτη τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους γύρω από τη Βαγδάτη.

    "Προωθούμε τον κύριο όγκο της 3ης Μεραρχίας Πεζικού πάνω από τον Ευφράτη προς τη Βαγδάτη", τόνισε ο συνταγματάρχης Τζον Πίμποντι, διοικητής της Ταξιαρχίας Μηχανικού της 3ης Μεραρχίας.

    Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters, Λιούκ Μπέικερ, τόνισε πως οι μονάδες της Μεραρχίας διασφαλίζουν τη νότιο περίμετρο της Βαγδάτης, ενώ άλλες, υποστηριζόμενες από την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία ελέγχουν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Στα μετόπισθεν φθάνουν και οι άλλες δυνάμεις της 3ης Μεραρχίας που είχαν βοηθήσει να διασφαλισθεί η πόλη της Καρμπάλα, ενώ στα ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας αναπτύσσονται δυνάμεις των Πεζοναυτών, των οποίων μία μονάδα επιχειρεί και στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης.

    Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το αεροδρόμιο της Βαγδάτης

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα απεσταλμένος του Reuters, είχε μεταδώσει ότι ακούστηκαν πυρά πυροβολικού από το διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται 20 χλμ νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC όπως και με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press από χθες αργά το απόγευμα ως και σήμερα το πρωί Ιρακινοί ένοπλοι συγκεντρώνονται στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας. Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι Ιρακινοί πολίτες φεύγουν από τη Βαγδάτη και φέρονται να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ιράν.

    Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που αφορούν στην κατάληψη του αεροδρομίου. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι το έχουν καταλάβει, ενώ το Ιράκ, διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι μετά από σκληρές μάχες, οι Ιρακινοί ανέκτησαν τον έλεγχο του.

    Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα αμερικανοβρετανικές χερσαίες δυνάμεις πέρασαν από την πόλη Νασιρίγια και με τη κάλυψη βομβαρδιστικών αεροσκαφών κατευθύνονται στην ιρακινή πρωτεύουσα για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που βρίσκονται στο αεροδρόμιο "Σαντάμ".

    Για εκατοντάδες νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες κάνουν λόγο οι Ιρακινοί αξιωματούχοι, για χίλιους Ιρακινούς νεκρούς που έπεσαν στην προσπάθεια ανακατάληψης του αεροδρομίου, μιλά η αμερικανική διοίκηση.

    [06] Υπέρ του πολέμου οι Βρετανοί πολίτες

    6/4/2003 11:25:00 πμ

    Η συντριπτική πλειονότητα της βρετανικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της πολιτικής του Τόνι Μπλερ και του πολέμου στο Ιράκ.

    Τα δύο τρίτα των Βρετανών (ποσοστό 68%) εγκρίνουν τη στάση του πρωθυπουργού στον πόλεμο κατά του Ιράκ και πάνω από τους μισούς υποστηρίζουν τη συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στη στρατιωτική αυτή επιχείρηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύεται σήμερα.

    Διχογνωμία για τα επιχειρήματα του πολέμου

    Η στάση του Τόνι Μπλερ κρίνεται εξαίρετη από το 18% των ερωτηθέντων, καλή από το 50%, ενώ κακή τη θεωρεί το 19% και πολύ κακή μόλις το 9%.

    Το 39% των Βρετανών θεωρεί πως η μάχη της Βαγδάτης θα έχει βαριές απώλειες, ενώ το 50% αναμένει πως οι απώλειες αυτές θα είναι μετρημένες και μόνο το 5% πιστεύει πως αυτές θα είναι μικρές.

    Πάντως στην έρευνα, που διεξήχθη με δείγμα 3.800 ενηλίκων, οι απόψεις διχάζονται όσον αφορά το ζήτημα εάν ο πόλεμος στο Ιράκ θα αποκαταστήσει την ειρήνη και την σταθερότητα στον υπόλοιπο κόσμο, με το 44% των ερωτηθέντων να μην πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

    Το 55% των Βρετανών πιστεύει πως η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο είχαν δίκαιο να ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο, μία άποψη την οποία απορρίπτει το 38%.

    Το 51% εξάλλου, πιστεύει πως τα βρετανικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ όσο διαρκεί ο πόλεμος, όσες κι εάν είναι οι απώλειές τους.

    Αντίθετα, το 27% πιστεύει πως οι Βρετανοί στρατιώτες δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στον πόλεμο ακόμη κι εάν οι απώλειες παραμείνουν στο σημερινό τους επίπεδο.

    [07] Νεκρός Αμερικανός σε ενέδρα Ιρακινών

    6/4/2003 11:02:00 πμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμα ένας τραυματίσθηκε σε ενέδρα, που έστησαν οι Ιρακινοί σε αμερικανική στρατιωτική πομπή, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι Ιρακινοί επιτέθηκαν στο κομβόι των Αμερικανών με χειροβομβίδες.

    [08] Την κατάρρευση του Σαντάμ Χουσεΐν, βλέπει ο βρετανικός Τύπος

    6/4/2003 7:05:00 πμ

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, έχει χάσει τον έλεγχο του καθεστώτος του, το οποίο είναι έτοιμο να παραδοθεί στις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, εκτιμούν την Κυριακή οι βρετανικές εφημερίδες. "Όλες οι ενδείξεις που έχουμε συγκλίνουν στο ότι ο Σαντάμ χάνει τον έλεγχο" γράφει η "Σάντεϊ Τέλεγκραφ", επικαλούμενη έναν αξιωματικό των συμμαχικών δυνάμεων. "Οι δύο γιοι του, Ουντάι και Κουσάι, έχουν αναλάβει να προσπαθήσουν να σώσουν το καθεστώς, όμως ο Κουσάι είναι αυτός που παίρνει όλο και συχνότερα τις αποφάσεις", εξήγησε η εφημερίδα.

    Μέλη του κόμματος Μπάαθ θέλουν να παραδοθούν

    Ένας Βρετανός υπουργός εξάλλου, βασιζόμενος σε εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε στην "Σάντεϊ Τέλεγκραφ" ότι στους κόλπους του ιρακινού καθεστώτος "υπάρχουν μανιακοί, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειας του Σαντάμ, που απειλούν να σκοτώσουν αυτούς που προσπαθούν να παραδοθούν".

    Επίσης, η ίδια εφημερίδα γράφει ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες είναι πεπεισμένες ότι ο Ιρακινός πρόεδρος και οι δύο γιοι του επέζησαν από τους πρώτους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντέιλι Εξπρές", τα μέλη του κόμματος Μπάαθ από τη Βασόρα γνωστοποίησαν το Σάββατο ότι θα παραδοθούν στις βρετανικές δυνάμεις μόλις καταρρεύσει η αντίσταση της Βαγδάτης.

    [09] Βρετανός υπουργός υπέρ της ανοικοδόμησης από τον ΟΗΕ

    6/4/2003 5:36:00 πμ

    Πίτερ Χέιν

    Ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τη σύντομη, μεταβατική στρατιωτική διοίκηση στο τέλος του πολέμου, υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός, υπεύθυνος για θέματα Ουαλίας, Πίτερ Χέιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Σάντεϊ Τέλεγκραφ". "Είναι ζωτικής σημασίας για μας και για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι βασικό προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση στο τεράστιο δυναμικό της ευρωπαϊκής βοήθειας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δηλώσεις του Χέιν έρχονται να προστεθούν στις πιέσεις που ασκούν και άλλοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, προκειμένου να αντιταχθεί στα σχέδια του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, που θέλουν τη μελλοντική κυβέρνηση του Ιράκ υπό αμερικανική διοίκηση. Μπους και Μπλερ θα συζητήσουν το ζήτημα του μεταπολεμικού Ιράκ, στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

    [10] Νέα τηλεοπτική εμφάνιση του Σαντάμ Χουσεΐν

    6/4/2003 1:46:00 πμ

    Βίντεο του Σαντάμ Χουσεΐν, να προεδρεύει συνάντησης με τους δύο του γιους και στρατιωτικούς διοικητές, έδειξε το Σάββατο ιρακινή κρατική τηλεόραση. Φορώντας στρατιωτική στολή και χαμογελώντας, ο Ιρακινός ηγέτης καθόταν σε ένα μεγάλο τραπέζι σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Δίπλα του ήταν οι γιοι του Κουσάι και Ουντάι. Νωρίτερα, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών διάβασε μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν, στο οποίο καλούσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον των εισβολέων.

    Επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα, ζητά ο Σαντάμ

    Να αυξήσουν τον αριθμό των επιθέσεών τους εκτός της Βαγδάτης για να χαλαρώσει η πίεση στην ιρακινή πρωτεύουσα, ζήτησε το Σάββατο, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν με νέο μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας.

    Στο μήνυμά του, ο Ιρακινός πρόεδρος σημειώνει ότι αυτό που συνέβη στη Βαγδάτη μέχρι στιγμής είναι λιγότερο από αυτό που μπορεί να αντέξει η πρωτεύουσα. "Υπενθυμίζω στο στρατό, στο λαό και στους μαχητές ότι οι εισβολείς αντιμετώπισαν προτού φτάσουν στη Βαγδάτη άμυνα στο Ουμ Κασρ, στη Νασιρίγια, στη χερσόνησο Φάο, στη Βασόρα και στο Αλ Κουτ.

    Ο εχθρός πίστευε ότι θα μπορούσε να επουλώσει τα τραύματά του προσπαθώντας να επιτεθεί στη Βαγδάτη, και έτσι ήρθε", καταλήγει ο Ιρακινός πρόεδρος στο μήνυμά του.

    [11] Βασόρα: Στελέχη του κόμματος Μπάαθ θέλουν να παραδοθούν

    6/4/2003 12:54:00 πμ

    Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στη Βασόρα θέλουν να παραδοθούν στις βρετανικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την πόλη, όπως υποστηρίζει η αραβική εφημερίδα "Asharq al-Awsat". Σε δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι ηγετικά στελέχη του Μπάαθ στη Βασόρα έστειλαν σχετικό μήνυμα στον σιίτη κληρικό Μοχάμεντ αλ Μποσλίμι, τονίζοντας ότι φοβούνται τα αντίποινα από τους κατοίκους της πόλης και θέλουν να διαπραγματευθούν την παράδοσή τους αν πέσει η Βαγδάτη. Ο κληρικός δηλώνει ότι συναντήθηκε πριν από δύο ημέρες με 12 στελέχη του Μπάαθ στη Βασόρα. Στο μεταξύ, 17 Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και εννιά παιδιά, στη διάρκεια των αμερικανοβρετανικών βομβαρδισμών, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, που σημείωσε ότι οι κηδείες των θυμάτων τελέστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου.

    [12] Επίσκεψη του Αυστραλού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

    6/4/2003 8:22:00 πμ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να βρεθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, προκειμένου να συζητήσει το μέλλον του Ιράκ μετά τον πόλεμο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, διευκρίνισε ότι η ημερομηνία της μετάβασης του στις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου και υποστήριξε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει για την επιστροφή των Αυστραλών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Ο κ. Χάουαρντ πρόσφατα είχε απορρίψει την πρόσκληση να μετάσχει στο πολεμικό συμβούλιο μεταξύ του Μπους και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, στο Καμπ Ντέιβιντ.

    ''Ο πόλεμος δεν πλησιάζει στο τέλος του''

    Ο Τζον Χάουαρντ μιλώντας στην αυστραλιανή τηλεόραση, δήλωσε ότι οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις μπορεί να έχουν σημειώσει αξιωσημείωτες επιτυχίες στο Ιράκ και να μπήκαν στη Βαγδάτη, όμως ο πόλεμος δεν πλησιάζει στο τέλος του. Οπως ανέφερε, ο πόλεμος αυτός πηγαίνει καλύτερα από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και από άλλες συγκρούσεις, όπως αυτές του Αφγανιστάν και του Κοσόβου.

    ''Πηγαίνει καλά, καλύτερα απ' ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε, δεδομένου ότι μιλάμε για την απελευθέρωση μιας ολόκληρης χώρας με πολύ σκληρό καθεστώς. Ασφαλώς έχω εκπλαγεί και πολλοί άνθρωποι εξεπλάγησαν από την απουσία ορθόδοξης στρατιωτικής αντίστασης από τους Ιρακινούς'' είπε, προσθέτοντας όμως ότι αυτό ''θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις''.

    Σύμφωνα με τον Τ. Χάουαρντ, η νίκη δεν εξαρτάται από το αν ο Σαντάμ Χουσεΐν θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη, αλλά απλώς από την αλλαγή του καθεστώτος. ''Θα ήταν πολύ καλό να τον δούμε ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά σίγουρα ο στόχος είναι η ανατροπή του καθεστώτος του και η διασφάλιση ότι το Ιράκ δεν έχει χημικά ή βιολογικά όπλα ή την ικανότητα να τα αποκτήσει στο μέλλον'', κατέληξε.

    [13] Τη σημασία του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, τονίζει η Αίγυπτος

    6/4/2003 2:34:00 πμ

    Αχμεντ Μάχερ

    Η μελλοντική κυβέρνηση στη Βαγδάτη πρέπει να αναδειχθεί από τους ίδιους τους Ιρακινούς, όπως υποστήριξε το βράδυ του Σαββάτου ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Κάιρο στο ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ μετά τον πόλεμο. ''Η βούληση του ιρακινού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παίξουν το ρόλο τους'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάχερ σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο. Η Αίγυπτος, που είχε ταχθεί κατά της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

    [14] H ιρακινή αντιπολίτευση στο πλευρό των Αμερικανών στρατιωτών

    6/4/2003 2:21:00 πμ

    Ένοπλα μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης, άρχισε να συγκεντρώνει στο Νότιο Ιράκ ο αμερικανικός στρατός, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του, όπως γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό "US News and World Report". Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, οι "Ελεύθεροι μαχητές για ένα ελεύθερο Ιράκ", που πρόσκεινται στο αντιπολιτευόμενο Εθνικό Ιρακινό Κογκρέσο, συγκεντρώνονται στις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας. Το αμερικανικό περιοδικό εκτιμά ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει στο Νότιο Ιράκ 100 έως 200 μέλη της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης για να εκτιμήσουν την ικανότητά τους να πολεμήσουν. ''Προσπαθούμε να αναδιοργανώσουμε την ομάδα αυτή'', τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος στο περιοδικό, προσθέτοντας ότι τα μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης θα εξοπλιστούν για να πολεμήσουν στο πλευρό των ειδικών δυνάμεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 April 2003 - 8:54:12 UTC