Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλοία της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στον Πειραιά
  • [02] Βουλή: Συζήτηση για το Εθνικό Κτηματολόγιο
  • [03] Ελληνικές προτάσεις για τη λαθρομετανάστευση
  • [04] Λύση στο θέμα μετακίνησης κατοικίδιων εντός ΕΕ
  • [05] Πολύνεκρη συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν
  • [06] Αναμένοντας το νέο ψήφισμα για το Ιράκ
  • [07] Τουρκία: Δεν ορίστηκε ημερομηνία για ψηφοφορία
  • [08] Πίεση στη Γαλλία θα ασκήσουν οι ΗΠΑ
  • [09] Σ. Χουσεϊν: Πανωλεθρία θα υποστεί η Αμερική
  • [10] Ταχυδ. Ταμιευτήριο: Στεγαστικά δάνεια και προς ιδιώτες
  • [11] Πέτυχε την επιθυμητή νίκη ο Αρης

    [01] Πλοία της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στον Πειραιά

    19/2/2003 7:48:00 μμ

    Εξι φρεγάτες της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου έχουν καταπλεύσει από το πρωί της Τετάρτης έξω από το λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης στη χώρα μας. Πρόκειται για την ολλανδική "Βαντερχούλστ", την τουρκική "Κελιμπολου", τη γερμανική "Αουσμπούργκ", την ισπανική "Καταλούνα", την ιταλική "Σιρόκο" και την ελληνική "Ελλη". Τη Διοίκηση της Δύναμης έχει αυτή την περίοδο η Ολλανδία. Τα πλοία θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου οπότε θα επαναλάβουν τις περιπολίες τους στη Μεσόγειο.

    Πρωτόπαπας: Δεν δόθηκε άδεια ελλιμενισμού

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τους λόγους που η κυβέρνηση δεν έδωσε άδεια ελλιμενισμού σε πλοία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ουδέποτε τον τελευταίο καιρό έχει ελλιμενιστεί πολεμικό πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά. Ερωτηθείς και για το εάν εξέφρασε δυσφορία προς τούτο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα περί δυσφορίας της αμερικανικής πρεσβείας.

    Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε: "Η συνήθης πρακτική για τα πολεμικά πλοία είναι, όπως λέμε στη ναυτική διάλεκτο, να παραμένουν αρόδο. Και έτσι ειπώθηκε ότι θα πρέπει να παραμείνουν και τα πλοία του ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εξάλλου εκτελούνται στο λιμάνι και πολλά ολυμπιακά έργα που δεν επιτρέπουν μια τέτοια άδεια".

    Διαδήλωση διαμαρτυρίας στον Πειραιά την Πέμπτη

    Εν τω μεταξύ, ο Συνασπισμός με ανακοίνωσή του ζητά τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο Λιμάνι.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες, με τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, απαιτούν από την κυβέρνηση την μη εμπλοκή της χώρας μας με οποιονδήποτε τρόπο στις πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς και την μη παροχή "διευκολύνσεων" προς τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Ηδη, καταλήγει, η απαίτηση για ειρηνική επίλυση της κρίσης του Ιράκ και η κατηγορηματική αντίθεσή τους στον πόλεμο είναι το μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες πολίτες μ' αυτές τις διαδηλώσεις.

    [02] Βουλή: Συζήτηση για το Εθνικό Κτηματολόγιο

    19/2/2003 10:04:00 μμ

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να καταργηθεί και για τις εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις το τεκμήριο ιδιοκτησίας του δημοσίου η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, που ρυθμίζει θέματα του Εθνικού Κτηματολογίου. Η κ. Παπανδρέου που έχει καταθέσει ήδη τροπολογία για την κατάργηση του τεκμηρίου ιδιοκτησίας του δημοσίου για τις δασικές εκτάσεις εντός σχεδίου, τόνισε πως πρόκειται για υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα το εξετάσει.

    Νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει πως κτηματολόγιο δεν γίνεται αν δεν λυθεί το μεγάλο πρόβλημα του τι είναι δάσος και δασική έκταση και είχε προτείνει να καταργηθεί το τεκμήριο ιδιοκτησίας και για τα εκτός σχεδίου δάση, λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να διεκδικεί όχι τα πάντα αλλά αυτό που είναι δικό του.

    [03] Ελληνικές προτάσεις για τη λαθρομετανάστευση

    19/2/2003 9:37:00 μμ

    Η σύσταση ενιαίου φορέα ο οποίος θα αναλάβει το βάρος της αντιμετώπισης των κυμάτων λαθρομεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ θα είναι η κεντρική ιδέα των προτάσεων της ελληνικής προεδρίας προς τις άλλες χώρες-μέλη της Ενωσης. Ο φορέας αυτός που θα είναι επιχειρησιακός και θα πρέπει να στελεχώνεται από αξιωματικούς των χωρών και ανάλογα με τις ευθύνες που θα επιμεριστούν, θα συντονίζει τη μεταναστατευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την παραπάνω ιδέα και πρόταση παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος συνέδεσε τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος με τη μετανάστευση και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί και το οργανωμένο έγκλημα.

    Αντιμετώπιση του οργανωμένου έγκληματος και καλύτερη φύλαξη των συνόρων

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών θα γίνεται και εξωτερικά στα σύνορα των χωρών - μελών αλλά και εσωτερικά στο βαθμό που οι λαθρομετανάστες περνούν στο εσωτερικό των χωρών και προβάλει τότε το πρόβλημα ενσωμάτωσής τους.

    ''Οσο και αν αποτελεί τραγική ειρωνεία, γεγονός είναι ότι το οργανωμένο έγκλημα απονευρώνει τα σύνορα και έτσι διευκολύνεται και η διακίνηση λαθρομεταναστών'' τόνισε ο Υπουργός, αναφέροντας ότι χρειάζεται λήψη μέτρων στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να αντιμετωπισθούν και τα δύο προβλήματα, δηλαδή και η λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, περιλαμβάνεται και η τρομοκρατία, η οποία χρειάζεται πολιτική αντιμετώπιση.

    Εξάλλου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί άλλους λαθρομετανάστες, καθώς βρίσκεται σε οριακό σημείο. Είπε ακόμη ότι ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί στην Τουρκία, η οποία πρέπει να βοηθηθεί για να αντιμετωπίσει το κύμα λαθρομεταναστών, ιδιαίτερα όσων προέρχονται ή θα προέλθουν από το Ιράκ.

    Επανέλαβε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι προτεραιότητα και πρέπει να γίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίκαιη κατανομή των βαρών, δηλαδή του βάρους που επωμίζεται κάθε χώρα, τόσο στα σύνορά της όσο και στο εσωτερικό της.

    Οπως είπε η Ελλάδα θα προτείνει έναν "οδικό" χάρτη, δηλαδή μια διαδικασία συντονισμού μεταξύ αξιωματικών και διαφόρων χωρών και τη συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ώστε να αντιμετωπισθεί και η λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα και τα επιμέρους σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται.

    [04] Λύση στο θέμα μετακίνησης κατοικίδιων εντός ΕΕ

    19/2/2003 9:39:00 μμ

    Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός νέου συστήματος που θα διευκολύνει τη μετακίνηση των κατοικίδιων στο εσωτερικό της ΕΕ. Θα ακολουθήσει η επίσημη έγκριση της συμφωνίας, προκειμένου να αρχίσει να ισχύει ο αντίστοιχος κανονισμός. Η μόνη προϋπόθεση πλέον για την κυκλοφορία των κατοικίδιων στις χώρες της ΕΕ -πλην Βρετανίας, Ιρλανδίας και Σουηδίας - είναι να έχουν εμβολιασθεί κατά της λύσσας, με ένα τρόπο που να διαπιστώνεται εύκολα, όπως π.χ. τατουάζ. Ενα "ευρωπαϊκό διαβατήριο" θα διευκολύνει εξάλλου τους κτηνιατρικούς ελέγχους και θα ισχύει και για την Ελβετία και τη Νορβηγία, που εφαρμόζουν ανάλογες ρυθμίσεις για το θέμα, με την ΕΕ.

    Με ειδική άδεια θα μπορούν επίσης να μετακινηθούν τα ζώα που δεν μπορούν να εμβολιασθούν λόγω ηλικίας.

    Αντιθέτως για να ταξιδέψουν στην Ιρλανδία, τη Βρετανία και τη Σουηδία, τα κατοικίδια πρέπει να υποβληθούν σε ειδικό τεστ, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία των χωρών αυτών.

    Η συμφωνία προβλέπει επίσης αυστηρότερα προληπτικά μέτρα κατά της λύσσας, με ενίσχυση των ελέγχων για τα κατοικίδια που προέρχονται από τρίτες χώρες, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, αναλόγως με τη χώρα προέλευσης, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί τρεις μήνες πριν από την αναχώρηση τους.

    ''Είναι ένα εξαιρετικό νέο για όσους έχουν κατοικίδια ζώα, όπως εγώ'', είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Ντέϊβιντ Μπέρν, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην εναρμόνιση της νομοθεσίας για την κυκλοφορία των κατοικίδιων ζώων στους κόλπους της ΕΕ, που κατέστη δυνατόν λόγω της αντιμετώπισης της ασθένειας της λύσσας.

    [05] Πολύνεκρη συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν

    Πηγή: ΝΕΤ 19/2/2003 10:47:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ που εκτελούσε πτήση από την πόλη Ζαεντάν, κοντά στα πακιστανικά σύνορα, προς την πόλη Κερμάν, στο νότιοανατολικό Ιράν κατέπεσε και συνετρίβη, 80 χλμ πριν φτάσει στο αεροδρόμιο του προορισμού του. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, νεκροί πιστεύεται ότι είναι και οι 270 επιβαίνοντες, κυρίως στρατιωτικοί και αξιωματούχοι του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Περίπου στις 17:30 (τοπική ώρα), ο πύργος ελέγχου έχασε την επαφή με το αεροσκάφος. Κυβερνητικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι το δυστύχημα οφείλεται πιθανότατα στις κακές καιρικές συνθήκες.

    [06] Αναμένοντας το νέο ψήφισμα για το Ιράκ

    19/2/2003 11:46:00 μμ

    Με ομιλία του Ιρακινού διπλωματικού αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η δημόσια συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ με θέμα το Ιράκ. Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Βρετανία συνεχίζουν τις πολεμικές προετοιμασίες στον Περσικό Κόλπο, ενώ ήδη το Λονδίνο κάλεσε την Τετάρτη τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ και το Κουβέιτ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις χώρες που αντιτίθενται στον πόλεμο κατά της Βαγδάτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη, ενώ επανέλαβε ότι το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας δίνει την απαραίτητη εξουσιοδότηση για χρήση βίας.

    Ακόμη αυστηρότεροι όροι για το Ιράκ

    Μοχάμεντ αλ Ντούρι

    Συνολικά στη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης τον λόγο πήραν 63 ομιλητές, η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων αρκεί να σημειώνουν πρόοδο, ενώ παράλληλα τονίστηκαν οι επιπτώσεις από τυχόν κήρυξη πολέμου στο Ιράκ.

    Ο Ιρακινός διπλωμάτης, Μοχάμεντ αλ Ντούρι, τους εξέφρασε τις ευχαριστίες του, για την εναντίωσή τους στον πόλεμο. Επίσης, ζήτησε από όσους υποστηρίζουν τις ''ακραίες επιλογές'' των ΗΠΑ και της Βρετανίας αφ' ενός να μην ενεργήσουν βεβιασμένα, αφετέρου να αναλογιστούν τι ακριβώς διακυβεύεται αν κηρυχθεί πόλεμος. Ο ίδιος τόνισε ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής

    Τέλος, επανέλαβε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να συνεργαστεί ''με τρόπο εποικοδομητικό'' με το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ που έχει ζητήσει από το Ιράκ να αφοπλιστεί.

    Αναφορικά με το σχέδιο απόφασης που θα δίνει το "πράσινο φως" για χρήση βίας κατά του Ιράκ, αναμένεται να προστεθούν νέοι, ακόμα αυστηρότεροι όροι για το Ιράκ. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διασαφηνίσει ότι η επίθεση κατά του Ιράκ μπορεί να αρχίσει και χωρίς να υπάρχει δεύτερο ψήφισμα και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Πάντως, όλες αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τις 14 Μαρτίου οπότε και προβλέπεται να ξεσπάσει ο πόλεμος.

    Στην Ουάσινγκτον ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

    Τζορτζ Ρόμπερτσον

    Ο Τζορτζ Μπους φέρεται να δηλώνει ότι διαφωνεί -"με κάθε σεβασμό"- με όσους δεν θεωρούν επικίνδυνο τον Σαντάμ Χουσεΐν για την ειρήνη, ενώ την ίδια ώρα ο Κόλιν Πάουελ κατηγορεί τις χώρες που θέλουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοσταθμό "France Info", δήλωσε ότι φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι χώρες που επιθυμούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ, υπονοώντας κυρίως την Γαλλία.

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ, με βάση την απόφαση 1441, να χρησιμοποιήσει βία χωρίς να υπάρξει δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον μετέβη στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τζορτζ Μπους και τον Κόλιν Πάουελ. Ο λόρδος Ρόμπερτσον αναχώρησε από τη βελγική πρωτεύουσα λίγο μετά την απόφαση της Επιτροπής Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, στην οποία δεν μετέχει η Γαλλία, να εγκρίνει την ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία ενόψει ενός πολέμου στο Ιράκ. Η επίσκεψη του Ρόμπερτσον στις ΗΠΑ είχε προβλεφθεί εδώ και καιρό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Συμμαχίας.

    Στο μεταξύ, από το Βατικανό ανακοινώθηκε ότι η Αγία Εδρα είναι υπέρ μίας αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ. ''Η Αγία Εδρα ενθαρρύνει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες'' τόνισε ο εκπρόσωπος.

    [07] Τουρκία: Δεν ορίστηκε ημερομηνία για ψηφοφορία

    19/2/2003 9:22:00 μμ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Δεν υπάρχουν σχέδια για ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την εβδομάδα αυτή, για το κατά πόσο θα επιτραπεί η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση επίθεσης κατά του γειτονικού Ιράκ, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη την Τουρκία για να πραγματοποιήσουν με επιτυχία μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ, τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. "Το θέμα παραμένει ανοιχτό", εκτίμησε ο Αρι Φλέισερ, σημειώνοντας πως "το γεγονός ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο δεν έγινε, δεν σημαίνει ότι αυτή δεν θα γίνει".

    Επέμβαση και δίχως την Αγκυρα

    "Η υποστήριξη της Τουρκίας είναι επιθυμητή από στρατηγικής άποψης για την οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, όμως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι αρκετά ευέλικτες για να διασφαλίσουν μια στρατιωτική επιτυχία, όποια και αν είναι η απόφαση", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Φλέισερ.

    Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να συμφωνήσει το συντομότερο δυνατό στο πακέτο οικονομικής βοήθειας που η Αγκυρα δηλώνει ότι χρειάζεται για να προστατευτεί από τις συνέπειες ενός πολέμου με το Ιράκ.

    Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι οι δυο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκονται κοντύτερα στην επίτευξη συμφωνίας για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ.

    "Η συνομιλία των Γκιούλ-Πάουελ κρατήθηκε μέσα στο πλαίσιο των τρεχουσών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ για το Ιρακινό ζήτημα. Οι συνομιλίες για τα στρατιωτικά θέματα συνεχίζονται. Συνεχίζονται επίσης και οι διαβουλεύσεις για τα πολιτικά και τα οικονομικά θέματα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [08] Πίεση στη Γαλλία θα ασκήσουν οι ΗΠΑ

    19/2/2003 9:09:00 μμ

    ''Με την πλάτη στον τοίχο'' θα "στήσει" τη Γαλλία η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλέισερ δήλωσε ότι με μία δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ, μετά την ομόφωνη 1441, η Γαλλία θα αναλάβει το ρίσκο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας, να ασκήσει το βέτο της. ''Είναι ακριβές'' ήταν η απάντηση του Φλέισερ, όταν ρωτήθηκε εαν προτίθεται ο πρόεδρος Μπους να καταθέσει στον ΟΗΕ ένα σχέδιο νέας απόφασης για τον αφοπλισμό του Ιράκ, με κίνδυνο η Γαλλία κατά την διαδικασία ψήφισης του σχεδίου να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο.

    Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, η Γαλλία- διαθέτουν το καθένα δικαίωμα βέτο (αρνησικυρίας) στη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων του 15μελούς συνολικώς Συμβουλίου.

    Ο Φλέισερ βεβαίωσε ότι αποτελεί "πρώτη επιλογή" του προέδρου Μπους να φέρει το θέμα στον ΟΗΕ, αν το Ιράκ αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του απέναντι στη διεθνή κοινότητα για τον αφοπλισμό του.

    [09] Σ. Χουσεϊν: Πανωλεθρία θα υποστεί η Αμερική

    19/2/2003 8:04:00 μμ

    Το Ιράκ προετοιμάζεται να πολεμήσει με τις ΗΠΑ, αν και δεν το επιθυμεί, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στη Βαγδάτη με Ρώσους βουλευτές και δημοσιογράφους. ''Ο ιρακινός λαός σέβεται την ελευθερία, την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια άλλων λαών, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, αρκεί οι ΗΠΑ να σεβαστούν την ελευθερία, την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του Ιράκ και των Αράβων'', υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιράκ. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ο Γενάντι Ζιουγκάνοφ, που φθάνοντας την Δευτέρα στο Ιράκ δήλωσε ότι ''ήλθε για να βεβαιώσει τον ιρακινό λαό για την αλληλεγγύη του ρωσικού, απέναντι στην αμερικανική επιθετικότητα''.

    ''Έτοιμοι, ακόμη και αν ο πόλεμος ξεκινήσει αύριο''

    ''Ακόμα και αν η Αμερική εμπνέεται από τον Διάβολο και φαντάζεται ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους για τους οποίους μιλά, θα αντιληφθεί την αποφασιστικότητα του ιρακινού λαού και θα υποστεί πανωλεθρία'', τόνισε από την πλευρά του ο Χουσεΐν.

    ''Ο ιρακινός λαός θέλει να αποφευχθεί ο πόλεμος. Όχι όμως με κάθε τίμημα. Δεν θα απεμπολήσουμε την ανεξαρτησία μας, την αξιοπρέπειά μας και το δικαίωμά μας να ζούμε και να ενεργούμε ελεύθερα'', υπογράμμισε ο πρόεδρος της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ, Μοχάμεντ Μεχντί Σάλεχ, δήλωσε ότι η χώρα του ''προετοιμάζεται ήδη από πάσης απόψεως, σαν ο εναντίον της πόλεμος να ξεκινούσε από αύριο''. Ο αξιωματούχος είπε ότι ήδη έχουν σχηματιστεί επαρκή αποθέματα βασικών ειδών διατροφής. ''Διαπνεόμαστε από εμπιστοσύνη, ότι θα μπορέσουμε από την πλευρά μας να καλύψουμε τις ανάγκες του λαού του Ιράκ'', δήλωσε ο Σάλεχ.

    Ο ίδιος σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ αναφέροντας ότι ο κ. Μπλερ ''έχει σύγχυση'', όταν βεβαιώνει ότι ''τα δεινά του ιρακινού λαού οφείλονται στην κακοδιαχείριση του Σαντάμ Χουσεΐν''. Ο Σάλεχ τόνισε ότι η ευμάρεια που γνώρισε το Ιράκ όλη τη δεκαετία του 1980 ''είναι το έργο του πρόεδρου Χουσεΐν'', ο οποίος και ανέλαβε πρόεδρος του Ιράκ στη διάρκεια του 1979, όπως υπενθύμισε.

    [10] Ταχυδ. Ταμιευτήριο: Στεγαστικά δάνεια και προς ιδιώτες

    19/2/2003 9:17:00 μμ

    Στεγαστικά δάνεια και σε ιδιώτες θα χορηγεί πλέον το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα επιτόκια θα είναι το ίδιο ευνοϊκά, με αυτά που ισχύουν για τούς δημοσίους υπαλλήλους, και μάλιστα πρόκειται για τα πιο ανταγωνιστικά επιτόκια στην αγορά στεγαστικών δανείων. Οπως ανακοινώθηκε, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν τα δάνεια από αρχές Μαρτίου. Σημειώνεται πως σήμερα το επιτόκιο φτάνει στο 5,25% και για κάποιες ειδικές κατηγορίες μειώνεται ως 3,95%.

    Ανταγωνιστικό στην τραπεζική αγορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Η ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την χορηγία τριών Ελλήνων αθλητών, που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, στο πλαίσιο του προγράμματος των χορηγιών από οργανισμούς και επιχειρήσεις που εποπτεύονται από το υπουργείο Μεταφορών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε ομιλία και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής.

    Οι αθλητές που λαμβάνουν χορηγίες είναι η αθλήτρια αντοχής στα 3.000 μέτρα Ειρήνη Νικολοπούλου, ο αθλητής ημιαντοχής στα 800 μέτρα Πάνος Φαρούγκιας και ο αθλητής της πάλης Κώστας Θάνος. Η χορηγία είναι τριετής, ολοκληρώνεται το 2004 και το συνολικό ύψος της ανέρχεται στα 141.000 ευρώ.

    Ο κ. Βερελής, αναφερόμενος στην πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τόνισε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει πλέον τη λειτουργία του, το καθιστά ανταγωνιστικό στην τραπεζική αγορά, καθώς σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο με πάνω από 1.000 σημεία, από τα οποία το κοινό μπορεί να έλθει σε επαφή με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε σωστή την απόφαση να μην πωληθεί, ούτε να μπει στρατηγικός επενδυτής στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο διατηρεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα, ενώ παράλληλα βάζει φρένο στην τραπεζική αγορά με την αλόγιστη αύξηση των επιτοκίων.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ανωνύμου, πλέον, Εταιρίας κα Ανδρονίκη Μπούμη αναφέρθηκε στην επιτυχία, που όπως είπε, έχει σημειώσει η χορήγηση της πιστωτικής κάρτας VISA. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 8.500 τέτοιες κάρτες και 1.200 electron VISA, ενώ καθημερινώς γίνονται περίπου 500 αιτήσεις για τη χορήγηση καρτών. Το επιτόκιο της κάρτας VISA είναι το χαμηλότερο που ισχύει στην αγορά, μόλις 9%, με δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου άλλων καρτών με επιτόκιο 6% για το πρώτο εξάμηνο.

    Επίσης το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα μια δυναμική πολιτική στα χορηγητικά προϊόντα, με ευνοϊκά επιτόκια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μειωμένα έως και 50% από τα αντίστοιχα της αγοράς.

    Συγκεκριμένα εντός του Μαρτίου θα αρχίσει η χορήγηση στεγαστικών δανείων με επιτόκια που διαμορφώνονται ως εξής:

    Γενικό Στεγαστικών Δανείων 5,25% Παραμεθορίων Περιοχών 4,75% Ατόμων με ειδικές ανάγκες 4,25% Υπαλλήλων ΕΛΤΑ 3,95%.

    Η πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανακοίνωσε επίσης ότι επίκειται ανταλλαγή μετοχών με τα ΕΛΤΑ, ότι ήδη λειτουργούν 50 ΑΤΜ σε όλη τη χώρα και σύντομα θα λειτουργήσουν και άλλα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ώστε να γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχουν και ασφαλιστικά ταμεία.

    Η κυρία Μπούμη δήλωσε επίσης ότι επίκεινται προσλήψεις 250 ατόμων, αλλά προς το παρόν μόνο 40 μπορούν να γίνουν άμεσα, καθώς οι υπόλοιπες θα πρέπει να υπαχθούν στις γνωστές διαδικασίες, μέσω του ΑΣΕΠ.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι το 2001 έκλεισε με κέρδη 71 δισ. δραχμών, το 2002 ξεπέρασε τα 80 δισ., ενώ ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από το 2003.

    [11] Πέτυχε την επιθυμητή νίκη ο Αρης

    19/2/2003 9:50:00 μμ

    Ο Αρης επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και βρίσκεται... με το ένα πόδι στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Η ομάδα του Γιώργου Φοιρού επικράτησε σήμερα στο Χαριλάου 3-1 του Εθνικού Αστέρα στον πρώτο προημιτελικό και μοιάζει απίθανο να χάσει την πρόκριση. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Ντεμπά Νιρέν (21΄), Παπαδόπουλος με πέναλτι (45΄) και Σελάντερ (71΄), ενώ για τους Καισαριανιώτες σκόραρε ο Γιαννακίδης στο 62΄. Στους άλλους αγώνες της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Πανιώνιος-ΑΕΚ 1-1 και Παναθηναϊκός-Αιγάλεω 0-1

    Αρης-Εθνικός Αστέρας: 3-1

    Ενα εικοσάλεπτο κράτησε το όνειρο για τον Εθνικό Αστέρα. Το γκολ του Ντεμπά Νιρέν στο 21ο λεπτό, έδιωξε το άγχος από τους παίκτες του Γιώργου Φοιρού, που στη συνέχεια κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο.

    Τα πράγματα απλοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο στην εκπνοή του πρώτου μέρους, όταν ο Διγκόζης κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του από τον Αποστόλου. Ο Νίκος Παπαδόπουλος αξιοποίησε την εσχάτη των ποινών και διπλασίασε τα τέρματα του Αρη.

    Το 2-0 προφανώς συνέβαλε στη χαλάρωση των γηπεδούχων, που παρουσιάστηκαν εφησυχασμένοι στο δεύτερο ημίχρονο. Οι παίκτες του Εθνικού Αστέρα βγήκαν μπροστά και κατάφεραν να μειώσουν το σκορ στο 62΄ με σουτ του Γιαννακίδη, που είχε μπει στο παιχνίδι ένα λεπτό νωρίτερα. Η απάντηση των "κιτρίνων" ήρθε εννέα λεπτά αργότερα. Ο Σελάντερ εκμεταλλεύθηκε λάθος του Κιούρκου σε δυνατό φάουλ του Νιρέν και από κοντά πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Αρη.

    Διαιτητής: Τακίδης (Κιλκίς)

    Κίτρινες: Κυζερίδης, Μπερνεάνου, Παπαθανασίου, Παπαδημητρίου, Μπράγκα

    Οι συνθέσεις: ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Σκέντζος, Κατσιαρός (46΄ Αμπελάς), Παπαδόπουλος (56΄ Κολτσίδας), Μορίς, Διγκόζης, Σελάντερ, Κυζερίδης, Μπράγκα, Καζάντζης (63΄ Επαλέ), Ντεμπά Νιρέν

    ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Κιούρκος, Χουζούρης, Μπερνεάνου, Λαγός, Παπαθανασίου, Αποστόλου (61΄ Γιαννακίδης), Ηπειρώτης, Αντωνίου, Καρτάλης, Λουκά (74΄ Μούτας), Παπαδημητρίου (72΄ Κολιάκος)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 February 2003 - 21:56:01 UTC