Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαραθώνια η κατάθεση Μιχαλόπουλου
  • [02] Διώξεις για εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές
  • [03] Οι διεθνείς εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κ.Ο της Ν.Δ
  • [04] Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τον όμιλο Κόκκαλη
  • [05] Συνάντηση Αγγελοπούλου-Χουάν Κάρλος
  • [06] Τεχνικού χαρακτήρα αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας
  • [07] Ο απολογισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [08] 2004: Ετος εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού
  • [09] Προτάσεις για κοινά έργα και δράσεις ΕΕ-Ασίας
  • [10] Τη νέα γενιά πυρηνικών όπλων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ
  • [11] Καναδάς: Αναγκαστική προσγείωση Κονκόρντ
  • [12] Η πρώτη καταδίκη για τα γεγονότα της 11/9
  • [13] Σκοτώθηκε Νιγηριανός διπλωμάτης στην Πράγα
  • [14] Πολύνεκρες συγκρούσεις στις Φιλιππίνες
  • [15] Κρίσιμες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [16] ΝΑΤΟ: Εγκρίθηκε η αμυντική θωράκιση της Τουρκίας
  • [17] Στεφανόπουλος-Σημίτης για Σύνοδο Βρυξελών
  • [18] Τη συνεργασία του Χουσεΐν ζητούν Σρέντερ-Μουμπάρακ
  • [19] Στοιχεία για ιρακινά όπλα παρουσιάζει η Independent
  • [20] ''Kίτρινη κάρτα'' στο Βασσάρα
  • [21] Αποκριάτικο ''Γαϊτανάκι στην Αθήνα''
  • [22] Κλοπή κωδικών από πιστωτικές στο διαδίκτυο
  • [23] Koινός αριθμός κλήσης για σταθερή τηλεφωνία και Internet

    [01] Μαραθώνια η κατάθεση Μιχαλόπουλου

    19/2/2003 7:25:00 μμ

    Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση ποινικών διώξεων στην υπόθεση των εκβιασμών, μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση του, η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη και διήρκεσε επτά ώρες, ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση των εκβιασμών επιχειρηματιών. Χθες Τρίτη, ο κ. Μιχαλόπουλος κατέθετε επίσης επί επτά ώρες, έχοντας μαζί του τέσσερις τσάντες με έγγραφα, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, ευχετήριες κάρτες και άλλο αποδεικτικό υλικό.

    Τι λέει ο εκδότης για όσους τον κατηγορούν

    Ο εκδότης φέρεται να αρνείται το περιστατικό που καταγράφεται στο ημερολόγιο του Δημ. Αγελόπουλου από τη δημοσιοποίηση του οποίου ξεκίνησε και η έρευνα του εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μιχαλόπουλος υποστηρίζει ότι γνωρίζεται 30 χρόνια με την οικογένεια Αγγελόπουλου και ότι διατηρούσε απλώς στενές φιλικές σχέσεις μαζί τους.

    Σχετικά με τις κατηγορίες του Αργύρη Σαλιαρέλη εναντίον του εκδότη, ο κ. Μιχαλόπουλος επανέλαβε στον εισαγγελέα τους ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει σε δηλώσεις του και παλιότερα, ότι δηλαδή δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερη σχέση.

    Την Τρίτη, ο εκδότης της "Ελεύθερης Ωρας" φέρεται να υποστήριξε ότι εκτός από το βιβλίο που είχε εκδώσει σχετικά με τον επιχειρηματία Γιάννη Λάτση, δεν είχε καμία άλλη σχέση με την οικογένεια.

    Τέλος, αναφορικά με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο φέρεται να υποστήριξε ότι τον είχε γνωρίσει σε κάποια εκκλησιαστική εκδήλωση και δεν είχαν ποτέ κανενός είδους συναλλαγή μεταξύ τους.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημ. Παπαγγελόπουλος έλαβε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης πριν από ένα μήνα περίπου, μετά τη δημοσιοποίηση αποσπάσματος από το ημερολόγιο του δολοφονηθέντος από τη ''17Ν'' Δημήτρη Αγγελόπουλου.

    Στο ημερολόγιο ο επιχειρηματίας υποστήριζε ότι ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος τον είχε ενημερώσει το 1985 πως ήταν υποψήφιος στόχος της ''17Ν'' και ότι ο ίδιος θα μεσολαβούσε για να απαλειφθεί το όνομά του από τη λίστα της οργάνωσης. Ένα χρόνο αργότερα ο Δημήτρης Αγγελόπουλος δολοφονήθηκε από μέλη της Οργάνωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μιχαλόπουλος διεκδικεί αποζημίωση ύψους 9.000.000 ευρώ, με τρεις αγωγές που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο, κατά των υπευθύνων της εφημερίδας "Καθημερινή", του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου.

    [02] Διώξεις για εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές

    19/2/2003 6:30:00 μμ

    Οκτώ ποινικές διώξεις σε πέντε κρατουμένους και τέσσερις σωφρονιστικούς υπαλλήλους άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά Γρηγόρης Πεπόνης, αφού ολοκλήρωσε την έρευνα που πραγματοποιούσε για την εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Πεπόνης άσκησε διώξεις για εισαγωγή ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, αγορά ναρκωτικών κατ' εξακολούθηση, πώληση ναρκωτικών κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, κατοχή ναρκωτικών κατ' επάγγελμα, και παράβαση του νόμου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εναντίον των κρατουμένων Χρήστου Γκίζη, Κώστα Καραγιάννη και Γιώργου Κρίτσαλου και των Αλβανών υπηκόων Ιλίρ Χόντο και Αρτούρ Ζιλάζ.

    Ποινικές διώξεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους

    Επίσης, άσκησε δίωξη εναντίον των σωφρονιστικών υπαλλήλων Νίκου Βατσινέα, Ανδρέα Βατσινέα, και Βασίλη Μάντζαρη για διευκόλυνση εισαγωγής ναρκωτικών στις φυλακές σε βαθμό κακουργήματος και παραπλάνηση σε ψευδορκία από κοινού σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς και εναντίον του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού Αντώνη Αραβαντινού για ηθική αυτουργία και παραπλάνηση σε ψευδορκία.

    Η έρευνα του εισαγγελέα που έδειξε ότι οι εμπλεκόμενοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες πραγματοποίησαν επτά συνολικά εισαγωγές ηρωίνης στις φυλακές Κορυδαλλού, συνολικής αξίας πάνω από 100.000 ευρώ, επεκτάθηκε και στις γυναικείες φυλακές, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις κρατούμενες που είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών.

    Ο εισαγγελέας Πειραιά, άσκησε ποινική δίωξη για άμεση συνέργια σε διακίνηση ναρκωτικών, φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων μέσα στη φυλακή κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία από κοινού σε βαθμό κακουργήματος εναντίον της πρώην διευθύντριας Καίτης Σαρισάβα και της αρχιφύλακας Αθηνάς Χαραμαντά.

    Επίσης, ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος στην αρχιφύλακα και στη σωφρονιστική υπάλληλο του επισκεπτηρίου Σταματία Κολύντζα, καθώς και στην υποδιευθύντρια ως προς το βαθμό που αναπλήρωσε τη διευθύντρια Καίτη Σαρισάβα.

    Ο κ. Πεπόνης έδωσε παραγγελία στον ανακριτή να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις στην πρώην διευθύντρια και την αρχιφύλακα, καθώς επίσης και για όποιο άλλο άτομο προκύψει από την κύρια ανάκριση.

    Ο κ. Πεπόνης έδωσε παραγγελία στον ανακριτή να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις στην πρώην διευθύντρια και την αρχιφύλακα καθώς επίσης και για όποιο άλλο άτομο προκύψει από την κύρια ανάκριση.

    [03] Οι διεθνείς εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κ.Ο της Ν.Δ

    19/2/2003 2:59:00 μμ

    Η συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης, η κρίση του Ιράκ και η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπο την προεδρία του Κώστα Καραμανλή. Ομιλητές στη συνεδρίαση αυτή ήταν επίσης οι δύο πρώην Πρόεδροι της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργοί κύριοι Μητσοτάκης και Ράλλης, το μέλος της Ευρωπαϊκής συνέλευσης Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Τζών Μπρούτον και ο ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ.

    Κοινή επισήμανση όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη θεσμοθέτησης και συνταγματικής κατοχύρωσης κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ευρώπης, η αναγκαιότητα της ενιαίας φωνής της Ευρώπης στις διεθνείς εξελίξεις για την κρίση του Ιράκ.

    Αναγκαία η υιοθέτηση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας

    Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και η κρίση του Ιράκ αναδεικνύει το έλλειμμα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας", τόνισε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι το έλλειμμα αυτό μπορεί να επιφυλάσσει κλυδωνισμούς για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για ορθολογικότερες διατλαντικές σχέσεις και ζήτησε να ενταθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αρθεί η κρίση. "Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, υπάρχει ακόμα χρόνος", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, προτείνοντας μάλιστα να ισχύσει στα θέματα αυτά η αρχή της πλειοψηφίας.

    Ο κ. Μητσοτάκης επίσης, υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

    [04] Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τον όμιλο Κόκκαλη

    19/2/2003 7:31:00 μμ

    Οι βουλευτές της ΝΔ Αναστάσιος Παπαληγούρας και Μανώλης Κεφαλογιάννης με ερώτησή τους προς τον πρωθυπουργό, αναφέρουν ότι ο όμιλος του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για άλλες δραστηριότητες όπως η κατασκοπεία, φέρεται επικρατέστερος να αναλάβει και το σύστημα διαχείρισης του Ποινικού Μητρώου του Ελλήνων πολιτών και να συμμετάσχει στο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι εφαρμόζεται το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι, όπου για να είναι κανείς ένοχος πρέπει να αποδειχτεί μέσα από δίκη.

    Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε ότι οι κρατικές προμήθειες γίνονται σωστά και ουδέποτε αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια ότι ένα συγκεκριμένο έργο έγινε με καταστρατήγηση των νόμιμων προδιαγραφών.

    [05] Συνάντηση Αγγελοπούλου-Χουάν Κάρλος

    19/2/2003 5:50:00 μμ

    Δεκτή από τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και τη Βασίλισσα Σοφία, έγινε την Τετάρτη η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, που ενημέρωσε το βασιλικό ζεύγος για την πρόοδο της Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Ετσεβερία και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της "Αθήνα 2004" Σπύρος Καπράλος. Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας απεδέχθη πρόσκληση της κ. Αγγελοπούλου για να παρακολουθήσει από κοντά τους Αγώνες στην Αθήνα.

    Ενημέρωση για την Ολυμπιακή Προετοιμασία

    Η κ. Αγγελοπούλου χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή την συνάντησή της με το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας και ευχαρίστησε τον κ. Σάμαρανγκ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την συνάντηση.

    Η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" τους ενημέρωσε για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία που θα περιλαμβάνει και την Βαρκελώνη, την πρόσφατη παρουσίαση της Ολυμπιακής Δάδας, αλλά και για την συμβολή του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και του Προέδρου του ΑΟΒ Μανόλο Ρομέρο, στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και στην τηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων, αντίστοιχα.

    Επίσης, η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στους 200 Ισπανούς πολίτες, που έχουν υποβάλλει αιτήσεις Εθελοντισμού για του Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στη συνέχεια, η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού της Ισπανίας Juan Antonio Gomez-Angulo με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για το θέμα της υποψηφιότητας της Μαδρίτης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, καθώς και για την φιλοξενία και τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν στην Ολυμπιακή Ομάδα της Ισπανίας ενόψει του 2004.

    [06] Τεχνικού χαρακτήρα αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

    19/2/2003 5:21:00 μμ

    Στο Συμβούλιο Κορυφής στο τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ευρωζώνης, οι οποίες θα προβλέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης χωρών που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής επιβράδυνσης αλλά και αυστηρότερα κριτήρια για τη μείωση του δημόσιου χρέους στις χώρες στις οποίες υπερβαίνει το 60% (μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα). Αυτά προκύπτουν από τις συζητήσεις που έγιναν στα συμβούλια Ecofin και Eurogroup στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος πάντως διευκρίνισε, πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο όριο του 3% του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος που ορίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Επίσης, δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε άλλα σημεία του Συμφώνου, δήλωσε ο Υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε ως τεχνικού χαρακτήρα τις αλλαγές, που θα προβλέπουν μεγαλύτερη "επιείκεια" στην αντιμετώπιση από την ΕΕ τυχόν αύξησης στο δημοσιονομικό έλλειμμα χωρών που βρίσκονται στην καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν την Ελλάδα που παρουσιάζει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

    Επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης στο Ιρακ

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που δημιουργεί το ενδεχόμενο του πολέμου στο Ιράκ, ο κ.Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι αφορούν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου που αυξάνει το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσάρεστες παρενέργειες που αφορούν και στην ελληνική οικονομία.

    ''Η ελληνική οικονομία δεν είναι γυάλινος πύργος" δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ''δεν υπάρχει άτρωτη οικονομία σε μια χιονοστιβάδα οικονομικών εξελίξεων''.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά, ο κ.Χριστοδουλάκης τις απέδωσε στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου λόγω του επερχόμενου πολέμου, καθώς και στη ραγδαία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης, επιβεβαιώνοντας τις ανοδικές πιέσεις που δέχεται ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου λόγω των εξελίξεων αυτών, είπε ότι ''στο μέτωπο της ακρίβειας η μάχη πρέπει να είναι διαρκής'' και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για αύξηση των εισαγωγών οπωροκηπευτικών για την ικανοποίηση της ζήτησης στην αγορά.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα πακέτο μέτρων για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών με στόχο την τόνωσή τους και τον περιορισμό των συνεπειών που προκαλεί η οικονομική επιβράδυνση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Αναφερόμενος στο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, είπε ότι θα είναι βραδύτερος το 2003 από τις αρχικές προβλέψεις λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί ο φόβος του πολέμου.

    Το θέμα αυτό, καθώς και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, θα συζητηθούν το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο των Επτά (G7) όπου θα συζητηθούν και οι τρόποι τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

    Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, ο κ.Χριστοδουλάκης είπε ότι δεν δικαιολογείται η αύξησή τους, καθώς ο ρυθμός χορήγησης στεγαστικών δανείων παραμένει υψηλός.

    [07] Ο απολογισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    19/2/2003 4:39:00 μμ

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, στο Μεγάρο Μαξίμου, ενόψει και της επίσκεψης του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας φτάνει το απόγευμα στην Αθήνα, όπου την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έγινε μία ανασκόπηση των αποτελεσμάτων του Συμβουλίου και ανάλυση της περαιτέρω στρατηγικής της χώρας μας, κυρίως σε ό,τι αφορά την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

    Στόχος η ενωμένη Ευρώπη

    Το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί βασική προτεραιότητα στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας, υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι όσο ενοποιείται η Ευρώπη, τόσο περισσότερη θα είναι και η εσωτερική αντιπολίτευση στους κόλπους της.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. σημείωσε ότι η κρίση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε σε συμφωνία, αναδεικνύοντας τη βούληση του ευρωπαίου πολίτη για την διατύπωση ενιαίας φωνής.

    Όσον αφορά στην επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς τους ηγέτες των υπό ένταξη χωρών, ο κ. Παπανδρέου περιορίσθηκε να δηλώσει ότι η συνεργασία με τις 13 χώρες είναι άριστη και η τακτική της Ελληνικής Προεδρίας αποτελεί συνέχεια της υπάρχουσας ευρωπαϊκής τακτικής, όπου οι υπό ένταξη χώρες συζητούν αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εξαγωγή των Συμπερασμάτων.

    Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Κόλιν Πάουελ είχε την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου, στην διάρκεια της οποίας ο κ. Πάουελ αξιολόγησε το αποτέλεσμα του Συμβουλίου ως επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο κ. Πάουελ έδειξε να κατανοεί ότι η Ε.Ε. ζητά την ειρηνική και διπλωματική αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1441 και την παροχή του απαραίτητου χρόνου στους επιθεωρητές, αλλά ταυτόχρονα θέτει τον Σαντάμ Χουσέιν προ των ευθυνών του.

    Πρωτόπαπας: ''Η κίνηση Σημίτη δικαιώθηκε πλήρως''

    "Διαψεύστηκαν οικτρά όσοι πίστευαν ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού θα αποτύχει", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Προεδρία παρεμβαίνει και διαμορφώνει τις εξελίξεις, παράγει πρωτοβουλίες και γεγονότα, που μπορεί να αξιοποιούνται από τη διεθνή κοινότητα στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων.

    Επίσης, ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσείν θα πρέπει να αποδεχθεί τον πλήρη αφοπλισμό από όπλα μαζικής καταστροφής και να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο πλαίσιο του ομόφωνου ψηφίσματος 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού.

    [08] 2004: Ετος εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού

    19/2/2003 6:24:00 μμ

    "Ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού", ορίζεται το έτος 2004 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων κατά το 2004 θεωρείται ως ιδεώδη ευκαιρία προκειμένου να υπογραμμιστεί η παιδευτική αξία του αθλητισμού και να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτό το θέμα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής θα χρηματοδοτηθούν πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση συναντήσεων και εκπαιδευτικών διαγωνισμών και σχετικών εκδηλώσεων σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

    Στόχοι του ευρωπαϊκού έτους εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού είναι:

    να ευαισθητοποιηθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι αθλητικές οργανώσεις για την ανάγκη συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη της εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού, να αξιοποιηθούν οι αξίες που μεταδίδει ο αθλητισμός για την ανάπτυξη της γνώσης και των δεξιοτήτων, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα, κυρίως στους νέους, να αναπτύσσουν τις φυσικές ικανότητες όσο και τις κοινωνικές, όπως είναι η ευγενής άμιλλα, η αλληλεγγύη και η ομαδική εργασία. να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση ως προς τη θετική συμβολή που έχουν οι εθελοντικές δραστηριότητες στην άτυπη εκπαίδευση, κυρίως των νέων. να ενθαρρυνθεί η ανταλλαγή ορθών πρακτικών σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητισμός στα εκπαιδευτικά συστήματα. να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ διανοητικών και σωματικών δραστηριοτήτων στη σχολική ζωή. να εξεταστούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης των νέων αθλητών και αθλητριών, και να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση ως προς τη θετική συμβολή που έχουν οι εθελοντικές δραστηριότητες στην άτυπη εκπαίδευση κυρίως των νέων.

    Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την εκτέλεση της παρούσας απόφασης ορίζεται σε 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού, θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των στόχων.

    Μεταξύ των μέτρων αναφέρονται η διοργάνωση συναντήσεων και ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών διαγωνισμών και εκδηλώσεων που προβάλουν τα επιτεύγματα και τις εμπειρίες με θέμα το ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού.

    Τη διοργάνωση εθελοντικών ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και προβολής, τη διοργάνωση εκδηλώσεων που προωθούν την παιδευτική αξία του αθλητισμού και τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε πρωτοβουλίες με σκοπό την προώθηση των στόχων.

    Σε εθνική κλίμακα θα ενισχυθούν ενέργειες σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή διακρατικό επίπεδο μπορούν να είναι επιλέξιμες προς κοινοτική χρηματοδότηση, έως και σε ποσοστό 50% του συνολικού κόστους, ανάλογα με τη φύση και το προτεινόμενο περιεχόμενο.

    Μεταξύ αυτών των ενεργειών δύνανται να περιληφθούν οι ακόλουθες:

    εκδηλώσεις που συνδέονται με τους στόχους του ευρωπαϊκού έτους εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας εναρκτήριας εκδήλωσης για το εν λόγω ευρωπαϊκό έτος. ενημερωτικές εκστρατείες και μέτρα διάδοσης των ορθών πρακτικών απονομή βραβείων ή διοργάνωση διαγωνισμών που τονίζουν τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης μέσω αθλητισμού έρευνες και μελέτες.

    Η Κοινότητα θα παράσχει την ηθική της υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της γραπτής άδειας χρήσης του λογότυπου και άλλου υλικού που συνδέεται με το ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης μέσω αθλητισμού, σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς, στο βαθμό που αυτοί οι οργανισμοί είναι σε θέση να αποδείξουν στην Επιτροπή ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες ήδη διεξάγονται ή θα διεξαχθούν κατά το 2004 και έχουν πιθανότητες να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη ενός ή περισσότερων στόχων του ευρωπαϊκού έτους εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού.

    [09] Προτάσεις για κοινά έργα και δράσεις ΕΕ-Ασίας

    19/2/2003 5:23:00 μμ

    Πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων Asia IT &amp; C και Asia Urbs απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Για το πρώτο πρόγραμμα οι προτάσεις μπορούν να αφορούν τη συγχρηματοδότηση κοινών έργων τα οποία θα προωθούν τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και Ασίας και Ευρώπης.

    Στους τομείς δραστηριότητας συγκαταλέγονται η γεωργία, η εκπαίδευση, η υγεία, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η κοινωνία και η ευφυής παραγωγή και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το συνολικό διαθέσιμο ποσό για την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων ανέρχεται σε πέντε εκατ. ευρώ.

    Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται:

    http://europe.eu.int/comm/europeaid/projects/asia-itc

    Για το δεύτερο πρόγραμμα οι προτάσεις μπορούν να αφορούν τη χρηματοδότηση μικτών αστικών έργων που θα ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και ασιατικών κυβερνήσεων.

    Ως τομείς δραστηριότητας καταγράφονται, η διαχείριση του αστικού χώρου, το αστικό περιβάλλον και η αστική κοινωνική υποδομή και η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του αστικού χώρου.

    Το συνολικό διαθέσιμο ποσό για την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στην εξής διεύθυνση:

    http://europa.eu.int./comm/europeaid/projects/asia-urbs index-en.htm

    Και στα δυο προαναφερόμενα προγράμματα μπορούν να συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εξής συμμετέχουσες χώρες της Ασίας: Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Μπουτάν, Καμπότζη, Μαλαισία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ.

    [10] Τη νέα γενιά πυρηνικών όπλων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

    Αννίτα Πασχαλινού 19/2/2003 12:53:00 μμ

    Με πυρηνικά όπλα νέας γενιάς, σχεδιάζουν να ενισχύσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας Guardian, το οποίο επικαλείται έγγραφο που διέρρευσε από το Πεντάγωνο, τον Αύγουστο του 2003, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, πυρηνικοί επιστήμονες και Αμερικανοί κυβερνητικοί παράγοντες, θα συζητήσουν για τα πυρηνικά όπλα νέας γενιάς στα οποία περιλαμβάνονται μίνι βόμβες, αποθήκες πυρηνικών και βόμβες νετρονίου. Τα σχέδια των ΗΠΑ, επισπεύδονται λόγω της κρίσης του Ιράκ και της Βορείου Κορέας.

    Στο αμερικανικό πλάνο και η έναρξη των πυρηνικών δοκιμών

    Στην ίδια συνάντηση, θα τεθεί επίσης επί τάπητος, η επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών, αλλά και οι τρόποι που η κυβέρνηση Μπους θα καταφέρει να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα ύπαρξης των νέων όπλων.

    Σύμφωνα με τον Γκρέγκ Μέλο, επικεφαλής της οργάνωσης Los Alamos Study Group, οργάνωση η οποία εντόπισε το έγγραφο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν μέσα από αυτή τη συνάντηση να προετοιμάσουν το έδαφος για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συνθήκες απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων και την επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών.

    Την αυθεντικότητα του εγγράφου, πιστοποιεί η Εθνική Οργάνωση, Ατομικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υπεύθυνη για το σχεδιασμό την κατασκευή και τη συντήρηση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ.

    Πάντως, κληθείς να σχολιάσει το έγγραφο, ο επικεφαλής της Οργάνωσης, Anson Franklin, δήλωσε ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για την κατασκευή κάποιου νέου πυρηνικού όπλου.

    Πηγή: Guardian

    [11] Καναδάς: Αναγκαστική προσγείωση Κονκόρντ

    19/2/2003 6:49:00 μμ

    Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της πόλης Χάλιφαξ του Καναδά, πραγματοποίησε την Τετάρτη υπερηχητικό αεροπλάνο "Κονκόρντ", της εταιρείας "Air France", όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός κρατικός αερομεταφορέας. Το αεροπλάνο, που μετέφερε 47 επιβάτες και εννεαμελές πλήρωμα από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό. Να σημειώσουμε ότι από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Νοέμβριο του 2001 όλα τα υπερηχητικά "Κονκόρντ" των εταιρειών "British Airways" και την "Air France" είχαν καθηλωθεί στο έδαφος, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα που συνέβη κοντά στο διεθνές παρισινό αεροδρόμιο "Ντε Γκολ", λίγο μετά από την απογείωσή του για τη Νέα Υόρκη.

    [12] Η πρώτη καταδίκη για τα γεγονότα της 11/9

    19/2/2003 4:51:00 μμ

    Σε ποινή 15ετούς κάθειρξης καταδικάστηκε ο Μαροκινός Μουνίρ Ελ Μοτασάντεκ, στην πρώτη δίκη στον κόσμο για εμπλοκή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου έχασαν την ζωή τους 3.066 άνθρωποι. Ο Ελ Μοτασάντεκ κρίθηκε ένοχος για συνεργασία με τους αεροπειρατές και η ποινή που του επιβλήθηκε είναι η μεγαλύτερη που προβλέπεται από τον νόμο.

    Η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή

    Οι εισαγγελείς, ζητώντας την επιβολή της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής, δήλωσαν ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τα σχέδια των αεροπειρατών και παρέσχε επιμελητειακή υποστήριξη προς την πυρήνα της Αλ Κάϊντα στο Αμβούργο, ηγέτης του οποίου ήταν ο Μοχάμεντ Ατα, που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές επέβαινε στο πρώτο από τα αεροπλάνα που έπεσαν στο World Trade Center tης Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μουνίρ Ελ Μοτασαντέκ, φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας, παρείχε υποστήριξη σε μία τρομοκρατική ομάδα με έδρα το Αμβρούργο, η οποία διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

    Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες. Όπως υποστηρίζει δεν γνώριζε τίποτα για τις επιθέσεις και ήταν απλά φίλος κάποιων μουσουλμάνων που ζούσαν στο βόρειο τμήμα του Αμβούργου

    Οι συνήγοροι υπεράσπισής του, κάνουν λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες.

    "Αυτό που συμβαίνει εδώ", τονίζει ο Χανς Λαίστριτς, δικηγόρος του Μοτασαντέκ, είναι όλα υποψίες και ερμηνείες για συμπεριφορών και πεποιθήσεων.

    [13] Σκοτώθηκε Νιγηριανός διπλωμάτης στην Πράγα

    19/2/2003 5:57:00 μμ

    Η πρεσβεία της Νιγηρίας στην

    Πράγα

    Ενας Νιγηριανός διπλωμάτης σκοτώθηκε και ένας υπάλληλος της πρεσβείας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στην πρεσβεία της Νιγηρίας, στην Πράγα. Ο 50χρονος διπλωμάτης Μάικλ Λεκάρα Γουέιλειντ πυροβολήθηκε από έναν 72χρονο Τσέχο, ο οποίος μετέβη στο γραφείο του στην πρεσβεία της Νιγηρίας για να συζητήσει κάποιο επαγγελματικό θέμα. Λίγη ώρα αργότερα ακούστηκαν πυροβολισμοί από το γραφείο του Νιγηριανού διπλωμάτη. Ο 72χρονος άνδρας συνελήφθη και κρατείται από την αστυνομία, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης.

    [14] Πολύνεκρες συγκρούσεις στις Φιλιππίνες

    19/2/2003 2:21:00 μμ

    Τουλάχιστον 30 ισλαμιστές αντάρτες και στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε συγκρούσεις στις νότιες Φιλιππίνες, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός. Επτά μέλη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκαν σήμερα στο νησί Τζόλο, σε έφοδο που πραγματοποίησαν άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων σε στρατόπεδο ανταρτών. Την Τρίτη, ο στρατός ανακοίνωσε το θάνατο τεσσάρων ανταρτών της ίδιας οργάνωσης και ενός στρατιώτη στο νησί Τζόλο.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι μάχες που προκάλεσαν το θάνατο περίπου 200 ατόμων την περασμένη εβδομάδα στο νησί Μιντανάο των νότιων Φιλιππίνων με άλλους 17 νεκρούς την Τρίτη, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Τα πτώματα των έξι αυτονομιστών του ισλαμικού Μέτωπου Απελευθέρωσης Μόρο και αυτά των τεσσάρων πολιτών βρέθηκαν χθες βράδυ κοντά στην πόλη Ματανόγκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών.

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο διέταξε την επίθεση αυτή, κατηγορώντας το ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο με το οποίο η Μανίλα υπέγραψε εκεχειρία το 2001, ότι θέτει υπό την προστασία του εγκληματικές συμμορίες και τρομοκρατικές ομάδες.

    Ανάπτυξη Αμερικανών για...εκπαιδευτικούς λόγους

    Εξάλλου, Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται ν' αναπτυχθούν φέτος στο αρχιπέλαγος Σούλου στις νότιες Φιλιππίνες προκειμένου να εκπαιδεύσουν Φιλιππινέζους στρατιώτες στην πάταξη της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ. Το Αρχιπέλαγος Σούλου περιλαμβάνει το νησί Τζόλο, προπύργιο της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ η οποία έχει απαγάγει δεκάδες ομήρους Αμερικανούς και άλλων εθνικοτήτων τα δύο τελευταία χρόνια.

    Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την Αμπού Σαγιάφ τρομοκρατική οργάνωση με διασυνδέσεις με το δίκτυο της Αλ-Κάιντα. Εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες μετείχαν πέρυσι επί έξι μήνες σε μια πρώτη εκστρατεία για την καταπολέμηση της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ στο νησί Μπασιλάν, επίσης προπύργιο των μουσουλμάνων ανταρτών.

    [15] Κρίσιμες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    19/2/2003 7:25:00 μμ

    Συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται ΗΠΑ και Βρετανία να κυκλοφορήσουν σχέδιο απόφασης που θα δίνει το "πράσινο φως" για χρήση βίας κατά του Ιράκ. Στο σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να προστεθούν νέοι, ακόμα αυστηρότεροι όροι για το Ιράκ. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διασαφηνίσει ότι η επίθεση κατά του Ιράκ μπορεί να αρχίσει και χωρίς να υπάρχει δεύτερο ψήφισμα και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πάντως, όλες αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τις 14 Μαρτίου οπότε και προβλέπεται να ξεσπάσει ο πόλεμος.

    Στην Ουάσινγκτον ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

    Ο Τζορτζ Μπους φέρεται να δηλώνει ότι διαφωνεί -με κάθε σεβασμό- με όσους δεν θεωρούν επικίνδυνο τον Σαντάμ Χουσεΐν για την ειρήνη", ενώ την ίδια ώρα ο Κόλιν Πάουελ κατηγορεί τις χώρες που θέλουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές.

    Ο Κόλιν Πάουελ μιλώντας στο γαλλικό ραδιοσταθμό "France Info", δήλωσε ότι φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι χώρες που επιθυμούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ, υπονοώντας κυρίως την Γαλλία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ με βάση την απόφαση 1441 να χρησιμοποιήσει βία χωρίς να υπάρξει δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από τις απόψεις που εκφράστηκαν στη συζήτηση στον ΟΗΕ, μέχρι στιγμής, μόνο η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Αργεντινή και το Περού στηρίζουν τα αμερικανοβρετανικά σχέδια για επίθεση στο Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον μετέβη στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ανακοινώθηκε από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    Ο λόρδος Ρόμπερτσον αναχώρησε από τη βελγική πρωτεύουσα λίγο μετά την απόφαση της Επιτροπής Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, στην οποία δεν μετέχει η Γαλλία, να εγκρίνει την ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία ενόψει ενός πολέμου στο Ιράκ.

    Η επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ είχε προβλεφθεί εδώ και καιρό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Συμμαχίας. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Ρόμπερτσον εκτός από τον πρόεδρο Μπους αναμένεται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Στο μεταξύ, από το Βατικανό ανακοινώθηκε ότι η Αγία Εδρα είναι υπέρ μίας αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ. ''Η Αγία Εδρα ενθαρρύνει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες'' τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου

    Εξάλλου, ο σημερινός αγγλικός Τύπος επικαλείται απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου για να αποκαλύψει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στην παραγωγή μιας νέας γενιάς πυρηνικών όπλων και βομβών νετρονίου που θα ικανοποιούν τις ανάγκες του νέου δόγματος των προληπτικών πολέμων.

    Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν σοβαρά και το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές καθώς και να κηρύξουν ανενεργές όλες τις συνθήκες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

    [16] ΝΑΤΟ: Εγκρίθηκε η αμυντική θωράκιση της Τουρκίας

    19/2/2003 1:47:00 μμ

    Η Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, η οποία συνέρχεται χωρίς τη συμμετοχή της Γαλλίας, ενέκρινε την Τετάρτη την ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία εν όψει ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ. ''Η αλληλεγγύη της Συμμαχίας υπερίσχυσε'', δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς μετά τη λήψη της απόφασης από την 18μελή Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη στην Τουρκία αεροσκαφών-ραντάρ AWACS, συστοιχιών πυραύλων Patriot και μονάδων αντιμετώπισης βιολογικών και χημικών όπλων.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΝΑΤΟ, η Γαλλία, η οποία δεν συμμετέχει στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, συμμετέχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου, το οποίο συνήλθε αμέσως μετά την Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων. Το συμβούλιο αναμένεται να καταλήξει στην έκδοση πολιτικού ανακοινωθέντος προς υποστήριξαν της Τουρκίας.

    [17] Στεφανόπουλος-Σημίτης για Σύνοδο Βρυξελών

    19/2/2003 1:57:00 μμ

    Λυδία λίθο για το μέλλον χαρακτήρισε το θέμα του Ιράκ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις της άτυπης Συνόδου των Βρυξελών. "Θα υπάρχει ένταση και στο μέλλον γιατί δεν έληξε το θέμα, όμως διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του" ανέφερε ο κ. Σημίτης. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η θετική απόφαση των "15" απέδειξε και την ορθότητα της απόφασης της Ελληνικής Προεδρίας για τη σύγκληση της έκτακτης Συνόδου.

    Τα τρία σημεία της απόφασης της Συνόδου εκ στόματος Σημίτη

    "Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο συζητήσαμε κυρίως τα θέματα τις διεθνούς επικαιρότητας, τη συνάντηση που είχαμε στις Βρυξέλλες, αλλά και τις υπόλοιπες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.

    "Το Συμβούλιο Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες ήταν μια επιτυχία, γιατί φάνηκε η κοινή διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παίξει ρόλο, να διαδραματίσουν ρόλο όλες οι χώρες μαζί και στις επόμενες εξελίξεις. Η προχθεσινή απόφαση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών τονίζει τρία σημεία:

    Το πρώτο σημείο είναι ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Το δεύτερο σημείο είναι ότι τον κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις πρέπει να παίξει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το τρίτο, βέβαια, είναι ότι το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Η ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική Προεδρία θα συνεχίσουν να κάνουν κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Νομίζουμε ότι σε έναν κόσμο, ο οποίος έχει ζήσει καταστροφές και ξέρει τι σημαίνει πόλεμος, τι δυστυχία μπορεί να φέρει ο πόλεμος, σε έναν κόσμο που θέλει ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία, πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τον πόλεμο", είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σημίτης.

    [18] Τη συνεργασία του Χουσεΐν ζητούν Σρέντερ-Μουμπάρακ

    19/2/2003 6:20:00 μμ

    Εκκληση στο Ιράκ να συνεργαστεί καλύτερα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, απηύθυναν ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Ωστόσο, ο κ. Μουμπάρακ επισήμανε ότι οι επιθεωρήσεις δεν μπορεί να συνεχιστούν επ' αόριστον.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι ''πρέπει να γίνει το παν για να επιλυθεί ειρηνικά αυτή η κατάσταση''. "Το Ιράκ πρέπει να συνεργασθεί ακόμη καλύτερα απ' ό,τι στο παρελθόν", υπογράμμισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ ο Χόσνι Μουμπάρακ ανέφερε ότι στους επιθεωρητές πρέπει να δοθεί επαρκής, αλλά "περιορισμένος" χρόνος.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ZDF, που μεταδόθηκε λίγο πριν από την συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δίνει στη Βαγδάτη διορία λίγων εβδομάδων για να συμμορφωθεί: ''Ο Σαντάμ Χουσεΐν πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές, διαφορετικά θα γίνει πόλεμος''.

    [19] Στοιχεία για ιρακινά όπλα παρουσιάζει η Independent

    19/2/2003 1:51:00 μμ

    Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τρία πλοία ύποπτα για μεταφορά ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Independent. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας ερωτηθείσα πώς σχολιάζει το δημοσίευμα απάντησε:''Δεν συζητούμε απόρρητα θέματα''. Η εφημερίδα, επικαλούμενη έγκυρες ναυτιλιακές πηγές, αναφέρει ότι τα γιγαντιαία φορτηγά πλοία πλέουν ανά τον κόσμο τους τελευταίους τρεις μήνες τηρώντας σιγή ασυρμάτου, παραβιάζοντας έτσι το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πλοίαρχοι δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία όσον αφορά τον προορισμό των πλοίων ή το φορτίο τους, ενώ πιστεύεται ότι οι αξιωματούχοι των αμερικανικών και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών διστάζουν να ακινητοποιήσουν και να ερευνήσουν τα πλοία αυτά από φόβο μήπως τα πληρώματά τους βυθίσουν εσκεμμένα τα πλοία προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

    Απόπλους από άλλη χώρα κι όχι από το Ιράκ

    Ναυτιλιακή πηγή δήλωσε στην εφημερίδα: ''Εάν το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τότε ένα μεγάλο μέρος των όπλων αυτών είναι πιθανό να ταξιδεύει αυτήν την στιγμή στην ανοικτή θάλασσα. Τα πλοία αυτά τηρούν σιγή ασυρμάτου για μεγάλο χρονικό διάστημα''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πιστεύεται ότι τα τρία πλοία έχουν αποπλεύσει από άλλη χώρα και όχι από το Ιράκ για να αποφύγουν τις θαλάσσιες περιπολίες των δυτικών δυνάμεων.

    Η εφημερίδα επικαλείται εμπειρογνώμονες σύμφωνα με τους οποίους το φορτίο των πλοίων ίσως έχει περάσει λαθραία από τη Συρία ή την Ιορδανία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα πλοία έχει ναυλώσει ναυτιλιακός πράκτορας που εδρεύει στην Αίγυπτο και ότι πλέουν υπό σημαίες τριών διαφορετικών χωρών.

    Σύμφωνα με την Independent, τα πλοία πιστεύεται ότι πλέουν το μεγαλύτερο διάστημα στον Ινδικό Ωκεανό και μέχρι τώρα έχουν καταπλεύσει σε λιμάνια ορισμένων αραβικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Υεμένη.

    Ωστόσο το δημοσίευμα δεν αναφέρει πού μπορεί να βρίσκονται τώρα τα πλοία.

    [20] ''Kίτρινη κάρτα'' στο Βασσάρα

    19/2/2003 12:19:00 μμ

    Με 40 ημέρες αποκλεισμό τιμωρήθηκε ο Κύρος Βασσάρας από την Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας για την κακή απόδοση στο ντέρμπι πρωταθλήματος μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, ενώ με ποινή 45 ημερών τιμωρήθηκε ο δεύτερος βοηθός του αγώνα Ολυμπιακός - Ηρακλής, κ. Δανηγγέλης.

    [21] Αποκριάτικο ''Γαϊτανάκι στην Αθήνα''

    19/2/2003 6:16:00 μμ

    Ενα ''Γαϊτανάκι" αποκριάτικων εκδηλώσεων ξεκινά στην Αθήνα την Τσικνοπέμπτη 27 Φεβρουαρίου από την Κεντρική Αγορά, με τη Δόμνα Σαμίου και τον Διονύση Σαββόπουλο, σε τραγούδια της αποκριάς, μαζί με "κουδουνάτους", κλαρίνα και βιολιά. Ενδιάμεσοι σταθμοί του οι γειτονιές της πόλης και "τερματικός σταθμός" την Καθαρή Δευτέρα, 10 Μαρτίου, στο λόφο του Φιλοπάππου μαζί με Κινέζους ''επαγγελματίες'' του χαρταετού. Πρόκειται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Αθήνας για τον εορτασμό της Αποκριάς, που θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή δημοφιλών καλλιτεχνών, γνωστών θεατρικών ομάδων και μουσικών σχημάτων.

    Ρυθμοί Αποκριάς στις γειτονιές...

    Ο Διονύση Σαββόπουλος, ψυχή των εκδηλώσεων, προσάρμοσε το εορταστικό πρόγραμμα των ημερών, με τίτλο ''Γαϊτανάκι στην Αθήνα'', στη "μουσική μυθολογία που αναδύει η κάθε γειτονιά", γιατί "όσο απρόσωπη κι αν είναι η Αθήνα, έχει τη δική της μουσική γεωγραφία".

    Οπως εξηγεί, "στο Θησείο, στο Μοναστηράκι, στην αγορά ακούς κλαρίνα και τουμπερλέκια, στην Πλάκα καντάδες, στο Παγκράτι νομίζεις ότι ακούς τα τραγούδια του Χατζηδάκι, ο Κολωνός - το Ροσινιόλ - είναι η πηγή της αθηναϊκής σχολής του ρεμπέτικου και του Ζαμπέτα, στη Στουρνάρη ακούς την Βέμπο κ.οκ."

    Στις εκδηλώσεις, στα επτά διαμερίσματα της πρωτεύουσας, θα πάρουν μέρος, η Πόλυ Πάνου στον Κολωνό, τα μουσικά συγκροτήματα ''Μπλε'' και ''Ενδελέχεια'' που θα παίξουν για μαθητές στο 40-ο Λύκειο της Γκράβας, ο Κηλαηδόνης στη Φωκίωνος Νέγρη, ο Φοίβος Δεληβοριάς στους Αμπελόκηπους, στο Κολωνάκι η Big Band του δήμου θα παίξει τζαζ του '30, στην Πλάκα καντάδες, στην Αρχαία Αγορά τους "Αχαρνής" του Σαββόπουλου, με καλλιτέχνες που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

    Κι επειδή ο χώρος του Ζαππείου, φέτος, είναι κλειστός για τους μικρούς μασκαράδες λόγω των εργασιών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ένα μεγάλο αερόστατο δεμένο με σχοινιά θα ανεβοκατεβάζει τα παιδιά της Αθήνας σε ύψος 50 μέτρων για να δουν το θέαμα της πόλης.

    Στο Σύνταγμα θα στηθεί ένας τεράστιος μπερντές του Καραγκιόζη, κι από πίσω ο Σπαθάρης με τον Σαββόπουλο θα αφηγηθούν την ιστορία του Καραγκιόζη που έγινε χορηγός στην τηλεόραση.

    [22] Κλοπή κωδικών από πιστωτικές στο διαδίκτυο

    19/2/2003 1:36:00 μμ

    Οχτώ εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες βρίσκονται αιχμάλωτες στα χέρια Χάκερς. Οι δεκάδες χιλιάδες κάτοχοί τους Αμερικανοί αλλά και ξένοι που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει στην κυριολεξία τον ύπνο τους περιμένοντας τι μέλλει γενέσθαι. Τα αμερικανικά Mέσα Eνημέρωσης μεταδίδουν ότι η κλοπή σημειώθηκε στiς αρχές Φεβρουαρίου και αφορά περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια λογαριασμούς της Μαστερκαρντ Ιντερνάσιοναλ και περίπου 3,4 εκατομμύρια κάρτες VISA. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι έχουν κλαπεί και κωδικοί της Αμέρικαν Εξπρές. Την υπόθεση ερευνά το FBI. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πρώτες έρευνες, οι δράστες μπήκαν στο σύστημα μιας άλλης εταιρείας η οποία πραγματοποιεί συναλλαγές για εμπόρους. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών των δύο μεγάλων εταιρειών προστατεύονται έναντι παράνομης χρέωσης τους από τρίτους χωρίς την εξουσιοδότησή τους. Την υπόθεση ερευνά η υπηρεσία εγκλημάτων του κυβερνοχώρου του FBI.

    Μέτρα προστασίας των κατόχων καρτών

    Όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες Visa και Mastercard, οι δράστες μπήκαν στο σύστημα μιας άλλης εταιρείας που δεν κατονομάζεται, η οποία πραγματοποιεί συναλλαγές για εμπόρους.

    Και οι δύο εταιρείες καλούν τους κατόχους πιστωτικών καρτών που διαπιστώνουν ότι οι κάρτες τους έχουν χρησιμοποιηθεί εν αγνοία τους να επικοινωνούν μαζί τους.

    Eν τω μεταξύ, Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν ένα νέο σύστημα αναγνώρισης του τρόπου με τον οποίο πληκτρολογεί κάποιος τον κωδικό του στα μηχανήματα ανάληψης των μετρητών και τραπεζών έτσι ώστε να μην μπορούν όσοι έχουν κλέψει μια cash card να τη χρησιμοποιήσουν ακόμη και αν γνωρίζουν το pin του κατόχου της.

    Ελάχιστες περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης στη χώρα μας

    Στη χώρα μας τα επιτελεία των Τραπεζών εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα χωρίς να αποκλείουν όλα τα ενδεχόμενα.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι χρήστες του Ιντερνετ στην Ελλάδα φθάνουν περίπου το 1,5 εκατομμύριο και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόλις το 4% απ΄ αυτούς χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για αγορές. Κατά συνέπεια, ο τελικός αριθμός των ενδεχόμενων θυμάτων, εφόσον ισχύει αυτό, θα φθάνει στη χώρα μας τις 400.000.

    Οπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των τραπεζών, οι πιθανότητες που έχει κάποιος να πέσει θύμα μιας τέτοιας ηλεκτρονικής απάτης είναι μικρότερες σε σχέση με τη χρήση της κάρτας κατά φυσικό τρόπο.

    Πάντως στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί ελάχιστες περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης που αφορούσαν μικρά ποσά.

    [23] Koινός αριθμός κλήσης για σταθερή τηλεφωνία και Internet

    18/2/2003 2:16:00 μμ

    Λύση στην αποστήθιση, δεκάδων αριθμών ασφάλειας, για τα τηλέφωνα, τα Emails και το σύστημα instant messenger έρχεται να δώσει το project ENUM. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, που υπογράφουν από κοινού η αμερικανική κυβέρνηση και ακόμα δεκατρείς χώρες του κόσμου, έχει στόχο τη δημιουργία ενός κοινού σημείου αναφοράς για τις επικοινωνίες μέσω τηλεφώνου και γραμμής Internet. To σύστημα, είναι ικανό να μετατρέπει τηλεφωνικούς αριθμούς σε διευθύνσεις IP και αντίστροφα.

    Το ENUM, είναι ένα πρωτόκολλο που έχει ορισθεί από το IETF, το οποίο συνιστά έναν εύκολο τρόπο για να μετατρέψει κανείς τον αριθμό τηλεφώνου ενός συνδρομητή σε ένα διεθνές format E.164.

    Στόχος του είναι να ανοίγει μέσω ενός μοναδικού αριθμού κλήσης, η πύλη για ένα πλήθος υπηρεσιών που παρέχονται πέρα από την κλασσική τηλεφωνία, Emails, Instant Messaging.

    Στο project, συνεργάζονται από κοινού, η Επιτροπή Ομοσπονδιακών Τηλεπικοινωνιών, το αμερικανικό τμήμα Εμπορίου και το State Department καθώς και η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

    Πιλοτικά το πρόγραμμα εφαρμόζουν η Σουηδία Αυστραλία, Ολλανδία, Αυστρία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κορέα, Ελβετία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 February 2003 - 17:57:52 UTC