Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Τ. Γουέστον σε Λευκωσία, Αθήνα, Αγκυρα
  • [02] Ναυτική άσκηση των νατοϊκών πλοίων
  • [03] Στάση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ
  • [04] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις την Παρασκευή
  • [05] Αεροπορικά δυστυχήματα σε Ιράν και Πακιστάν
  • [06] Ερευνες για την επίθεση στο μετρό της Νταεγού
  • [07] Επτά νεκροί από πυρκαγιά στο Βέλγιο
  • [08] Ανταλλαγές πυρών στη Δυτική Όχθη
  • [09] Έκρηξη βόμβας στις Φιλιππίνες
  • [10] Παραβίαση εναέριου χώρου Ν. Κορέας από τη Β.Κορέα
  • [11] Οι ΗΠΑ εγείρουν θέμα ''ανθρώπινων ασπίδων'' στο Ιράκ
  • [12] Ικανοποίηση Μπους για την ''αλληλεγγύη'' στο ΝΑΤΟ
  • [13] Τσάμπιονς Λιγκ: Την έκπληξη του ομίλου έκανε η Βασιλεία
  • [14] Μπάσκετ: Ο ΠΑΟ ο μεγάλος κερδισμένος της 15ης αγωνιστικής
  • [15] H Ξάνθη της Αποκριάς...

    [01] Επίσκεψη Τ. Γουέστον σε Λευκωσία, Αθήνα, Αγκυρα

    20/2/2003 11:19:00 πμ

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Οι ΗΠΑ αποστέλλουν επειγόντως στην Κύπρο και στη συνέχεια στην Αθήνα και την Αγκυρα, τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, σε μια προσπάθεια να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο Τόμας Γουέστον αναμένεται στην Κύπρο στο τέλος της εβδομάδας, έξι ημέρες πριν από την αναμενόμενη άφιξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ανακοινώνοντας την αποστολή Γουέστον στην περιοχή, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην εγκαθίδρυση μιας ισχυρής διμερούς συνεργασίας.

    Σκοπός η επίλυση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού συνεχάρη τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογή του, δήλωσε ότι "η επίτευξη βιώσιμης και δίκαιας λύσης στη βάση του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών είναι το πιο άμεσο και πιεστικό ζήτημα, ιδιαίτερα εν όψει των επικείμενων επισκέψεων στην Κύπρο του πρέσβη Γουέστον και του ΓΓ του ΟΗΕ".

    Στο μεταξύ, δεν έχει ορισθεί νέα συνάντηση του εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο ντε Σότο.

    Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν δύο μακρές συναντήσεις, για τις οποίες δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση.

    Ο σύμβουλος του νέου Προέδρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι στις συναντήσεις έγινε ενημέρωση της διαπραγματευτικής ομάδας για το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι προσπάθειες. Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι κατά την ενημέρωση δεν ελέχθη κάτι που του προκάλεσε έκπληξη ή ιδιαίτερη εντύπωση.

    Επίσης ανέφερε ότι ο απερχόμενος Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης προέβη σε ενημέρωση για το έργο των δύο νομικών επιτροπών, αλλά είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο ο ίδιος θα εξακολουθήσει να είναι υπεύθυνος για τις επιτροπές.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση νέου αναθεωρημένου σχεδίου και μάλιστα τελεσιγραφικά. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο να ενημερωθεί πλήρως και να ενημερώσει στη συνέχεια το εθνικό συμβούλιο για διαμόρφωση ολοκληρωμένης άποψης.

    Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το νέο αναθεωρημένο σχέδιο να περιέχει δυσμενέστερες πρόνοιες, όπως στο εδαφικό και στο χρόνο επιστροφής των προσφύγων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι δεδομένη η επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην Κύπρο.

    Αμετακίνητος ο Ραούφ Ντενκτάς

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι η φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν και η προσέγγισή του σε διάφορα θέματα δεν ήταν σωστή και ότι ο στόχος δεν ήταν η επίτευξη ισότητας.

    Επίσης, ανέφερε ότι δεν συζήτησε με τον Αλβαρο ντε Σότο για αναθεωρημένο σχέδιο, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει από την Αγκυρα τα πρακτικά της εξάωρης συνάντησης του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε επίσης ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά τα βασικά αιτήματα των Τουρκοκυπρίων και δεν υπάρξει νέος χάρτης, δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία και πρόσθεσε ότι με την Τουρκία υπάρχει ταύτιση απόψεων.

    Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο Ανάν συντάχθηκε σε συνεργασία με τους Ελληνοκυπρίους και ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι να το αποδεχθούν και ως Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [02] Ναυτική άσκηση των νατοϊκών πλοίων

    20/2/2003 9:44:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Ασκηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποιούν την Πέμπτη οι έξι φρεγάτες της νατοϊκής αρμάδας Μεσογείου, που βρίσκεται από την Τετάρτη στον Φαληρικό όρμο. Την άσκηση, που αρχίζει στις 11 το πρωί θα παρακολουθήσει και ο διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης Αμερικανός ναύαρχος Γκρέγκορι Τζόνσον. Τα πλοία έχουν καταπλεύσει στον Πειραιά στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης στη χώρα μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τους λόγους που η κυβέρνηση δεν έδωσε άδεια ελλιμενισμού σε πλοία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ουδέποτε τον τελευταίο καιρό έχει ελλιμενιστεί πολεμικό πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά.

    Πρωτόπαπας: Τα πλοία θα μείνουν ανοιχτά

    Τα πλοία ήταν αρχικά προγραμματισμένα να δέσουν στην ακτή Ξαβερίου, αλλά λόγω των έργων, που γίνονται, τελικά αποφασίστηκε να αγκυροβολήσουν ανοικτά.

    Πρόκειται για την ολλανδική "Βαντερχούλστ", την τουρκική "Κελιμπολου", τη γερμανική "Αουσμπούργκ", την ισπανική "Καταλούνα", την ιταλική "Σιρόκο" και την ελληνική "Ελλη".

    Τη Διοίκηση της Δύναμης έχει αυτή την περίοδο η Ολλανδία.

    Τα πλοία θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου οπότε θα επαναλάβουν τις περιπολίες τους στη Μεσόγειο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς και για το εάν εξέφρασε δυσφορία προς τούτο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα περί δυσφορίας της αμερικανικής πρεσβείας.

    Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε: "Η συνήθης πρακτική για τα πολεμικά πλοία είναι, όπως λέμε στη ναυτική διάλεκτο, να παραμένουν αρόδο. Και έτσι ειπώθηκε ότι θα πρέπει να παραμείνουν και τα πλοία του ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εξάλλου εκτελούνται στο λιμάνι και πολλά ολυμπιακά έργα που δεν επιτρέπουν μια τέτοια άδεια".

    Διαμαρτυρίες πολιτών και ΣΥΝ

    Την αντίθεσή τους στην παρουσία νατοϊκών πλοίων στον Πειραιά εξέφρασαν την Τετάρτη ομάδες Πειραιωτών που ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα δημοτικών ομάδων δήμων του ευρύτερου Πειραιά. Μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανώ μπροστά στη λιμενική αστυνομία στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Αργότερα, συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί στη μαρίνα Ζέας και πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία Αλεξάνδρας απ' όπου ήταν ορατά και τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ.

    Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Πειραιά "Το λιμάνι της Αγωνίας" Θ. Δρίτσας, ο βουλευτής Β' Πειραιώς του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης κ.α.

    Εν τω μεταξύ, ο Συνασπισμός πραγματοποιεί την Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα διαδήλωση στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο Λιμάνι. Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες, με τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, απαιτούν από την κυβέρνηση την μη εμπλοκή της χώρας μας με οποιονδήποτε τρόπο στις πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς και την μη παροχή "διευκολύνσεων" προς τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Ηδη, καταλήγει, η απαίτηση για ειρηνική επίλυση της κρίσης του Ιράκ και η κατηγορηματική αντίθεσή τους στον πόλεμο είναι το μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες πολίτες μ' αυτές τις διαδηλώσεις.

    [03] Στάση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

    20/2/2003 8:48:00 πμ

    Στάση εργασίας, από τις εννέα το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι, πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Σε γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν τη στάση τους στις προτάσεις του υπουργείου Υγείας για τις αεροδιακομιδές ασθενών.

    [04] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις την Παρασκευή

    20/2/2003 8:56:00 πμ

    Προβλήματα στις πτήσεις ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιριών αναμένεται να προκληθούν την Παρασκευή, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών τους αιτημάτων. Η ΟΣΥΠΑ καταγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν υπογράφει τα απαιτούμενα κονδύλια για την παροχή πρόσθετης εργασίας το 2003, παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο υπουργός Μεταφορών έχουν στείλει εγκαίρως τη σχετική απόφαση και έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με άρνηση παροχής έργου τις Κυριακές, εξαιρέσιμες και νυχτερινές ώρες, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων.

    [05] Αεροπορικά δυστυχήματα σε Ιράν και Πακιστάν

    20/2/2003 10:42:00 πμ

    Δύο αεροπορικές τραγωδίες σε Ιράν και Πακιστάν συνέβησαν μέσα σε ένα 24ωρο. Συγκεκριμένα, πακιστανικό μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε τον αρχηγό της πακιστανικής αεροπορίας, πτέραρχο Μουσάφ Αλί και άλλους 17 αξιωματικούς συνετρίβη σήμερα στο βόρειο Πακιστάν, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), στο νοτιανατολικό Ιράν, στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ κατέπεσε και συνετρίβη, 80 χλμ πριν φτάσει στο αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 302 επιβαίνοντες.

    Αιτία των δυστυχημάτων οι κακές καιρικές συνθήκες

    Η κρατική τηλεόραση στο Ισλαμαμπάντ, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ο αρχηγός της πακιστανικής αεροπορίας, πτέραρχος Μουσάφ Αλί Μιρ και άλλοι 17 αξιωματικοί όταν το μεταγωγικό αεροσκάφος που επέβαιναν συνετρίβη στο βόρειο Πακιστάν. Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση δίχως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ που εκτελούσε πτήση από την πόλη Ζαχεντάν, κοντά στα πακιστανικά σύνορα, προς την πόλη Κερμάν, στο νότιοανατολικό Ιράν κατέπεσε και συνετρίβη, 80 χλμ πριν φτάσει στο αεροδρόμιο του προορισμού του. Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, έχασαν τη ζωή τους και οι 302 επιβαίνοντες, στρατιωτικοί και μέλη του πληρώματος. Περίπου στις 17:30 (τοπική ώρα), ο πύργος ελέγχου έχασε την επαφή με το αεροσκάφος.

    Κυβερνητικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι το δυστύχημα οφείλεται πιθανότατα στις κακές καιρικές συνθήκες.

    Το IRNA διευκρινίζει ότι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος ήταν μέλη της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν και υπηρετούσαν σε μονάδα στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν.

    Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας του Κερμάν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Φαντάι δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ότι εντοπίστηκαν τα συντρίμμια στην οροσειρά Σιρχ, δίχως όμως να αναφέρει την ακριβή τοποθεσία.

    Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας του Κερμάν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Φαντάι δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ότι εντοπίστηκαν τα συντρίμμια στην οροσειρά Σιρχ, δίχως όμως να αναφέρει την ακριβή τοποθεσία.

    [06] Ερευνες για την επίθεση στο μετρό της Νταεγού

    20/2/2003 8:49:00 πμ

    Εξονυχιστική έρευνα για την εμπρηστική επίθεση στο μετρό της πόλης Νταεγού που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 120 άνθρωποι υποσχέθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου Χιουν. ''Θα ερευνήσουμε σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος και το γιατί ήταν τόσο μεγάλες οι καταστροφές'' είπε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος μιλώντας στις οικογένειες των θυμάτων στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ο Ρο Μου Χιουν, που θα αναλάβει τα καθήκοντα του την ερχόμενη Τρίτη, υποσχέθηκε επίσης ότι θα ιδρύσει ένα σώμα αντιμετώπισης καταστροφών. Ο αριθμός των θυμάτων από την τραγωδία στον υπόγειο σιδηρόδρομο ενδέχεται να αυξηθε,ί αφού αγνοούνται ακόμη 387 άνθρωποι, όπως ανέφεραν οι αρχές.

    [07] Επτά νεκροί από πυρκαγιά στο Βέλγιο

    20/2/2003 9:53:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα από πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πολυκατοικία στην πόλη Μόν, στο νότιο Βέλγιο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στον 12ο όροφο του κτιρίου, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να απανθρακωθούν και άλλοι τρεις να χάσουν τη ζωή τους πηδώντας πανικόβλητοι στο κενό.

    [08] Ανταλλαγές πυρών στη Δυτική Όχθη

    20/2/2003 8:45:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε το πρωί της Πέμπτης από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρεμ, στη βόρεια Δυτική Όχθη. Πρόκειται για τον 24χρονο Μοχάμεντ Οουφι, μέλος του ριζοσπαστικού κινήματος της Χαμάς, που σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια ανταλλαγή πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες που εισέβαλαν στον καταυλισμό. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας τρεις οβίδες έπληξαν τον εβραϊκό οικισμό Μοράγκ στη νότια Λωρίδα της Γάζας χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Στην ίδια περιοχή, Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του εβραϊκού οικισμού Νέβε Ντεκαλίμ, ενώ στη Ράφα άγνωστοι πυροδότησαν εκρηκτικά τη στιγμή που περνούσε μια αυτοκινητοπομπή του ισραηλινού στρατού, επίσης, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    [09] Έκρηξη βόμβας στις Φιλιππίνες

    20/2/2003 8:28:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε αγορά του νησιού Μιντανάο, στις νότιες Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αγορά του Καμπακάν, στην επαρχία του Βόρειου Κοταμπάτο που απέχει περίπου 800 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα. "Έχουμε θύματα, νεκρούς και τραυματίες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσους", ανέφερε ο ταγματάρχης Τζουλιέτο Αντο. Να σημειώσουμε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα στρατόπεδο του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF), σε μια επιχείρηση όπου οι αντάρτες είχαν σοβαρές απώλειες.

    [10] Παραβίαση εναέριου χώρου Ν. Κορέας από τη Β.Κορέα

    20/2/2003 10:42:00 πμ

    Ενα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-19 της Βόρειας Κορέας παραβίασε τον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, για μόλις λίγα λεπτά, προτού αναχαιτιστεί από νοτιοκορεάτικα μαχητικά F-5E, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Σεούλ. Πρόκειται για την πρώτη παραβίαση της Βόρειας Συνοριακής Γραμμής (NLL) στην Κίτρινη Θάλασσα, δυτικά της Σεούλ, από το 1983. Την Τρίτη η Πιονγιάνγκ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία απειλούσε ότι θα τερματίσει την εκεχειρία με την οποία έληξε ο πόλεμος του 1950-53, εάν της επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις με αφορμή το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

    [11] Οι ΗΠΑ εγείρουν θέμα ''ανθρώπινων ασπίδων'' στο Ιράκ

    20/2/2003 9:47:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν το Ιράκ να μην χρησιμοποιήσει πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ως έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Το Ιράκ χρησιμοποιεί σχολεία, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία για να προστατεύει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του, υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο Ράμσφελντ και ο πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς, επικεφαλής του Μεικτού Γενικού Επιτελείου του αμερικανικού στρατού, έθεσαν το θέμα των ανθρώπινων ασπίδων μία ημέρα μετά την άφιξη στη Βαγδάτη 100 πολιτών, από το Λονδίνο, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να μείνουν ως ανθρώπινες ασπίδες σε πιθανούς στόχους στην ιρακινή πρωτεύουσα, σε μία προσπάθεια αποτροπής των βομβαρδισμών.

    Για εγκλήματα πολέμου κινδυνεύει να κατηγορηθεί το Ιράκ

    Στη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου από το Πεντάγωνο, ο Ράμσφελντ ανέφερε ότι η χρησιμοποίηση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων ''είναι μία πρακτική αντίθετη στους κανόνες της ανθρωπότητας, των ενόπλων συρράξεων, αλλά και του ισλαμικού νόμου''.

    Ο πτέραρχος Μάγιερς αναφερόμενος στην άφιξη των πολιτών από το Λονδίνο στη Βαγδάτη, είπε ότι αν χρησιμοποιηθούν άμαχοι ως ασπίδες για πιθανούς στρατιωτικούς στόχους- ακόμα και σε περίπτωση που κάποιοι εθελοντικά μείνουν ως ανθρώπινες ασπίδες- ''αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έγκλημα πολέμου σε μία σύρραξη".

    ''Γι' αυτό, εάν υπάρξουν θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί αμάχων από τέτοιου είδους προσπάθειες, τα άτομα που θα είναι υπεύθυνα για τη χρησιμοποίηση αθώων πολιτών ως ανθρώπινων ασπίδων, μπορούν να κριθούν ένοχα για σοβαρές παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης'', δήλωσε ο αμερικανός επιτελάρχης.

    [12] Ικανοποίηση Μπους για την ''αλληλεγγύη'' στο ΝΑΤΟ

    20/2/2003 8:41:00 πμ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, χαιρέτησε την ''αλληλεγγύη'' που επέδειξε το ΝΑΤΟ εγκρίνοντας την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, η οποία εκφράζει φόβους για την ασφάλειά της στην περίπτωση ενός πολέμου στο Ιράκ. Τη δήλωση έκανε ο Τζορτζ Μπους μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ της βορειοατλαντικής συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος υποστήριξε οτι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις οτι ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να επιτεθεί στην Τουρκία σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης. Να υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, στην οποία δεν μετέχει η Γαλλία, ενέκρινε την Τετάρτη την ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία εν όψει ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ. Με την απόφαση αυτή προβλέπεται η ανάπτυξη στην Τουρκία αεροσκαφών-ραντάρ AWACS, συστοιχιών πυραύλων Patriot και μονάδων αντιμετώπισης βιολογικών και χημικών όπλων.

    [13] Τσάμπιονς Λιγκ: Την έκπληξη του ομίλου έκανε η Βασιλεία

    20/2/2003 12:49:00 πμ

    Την πρόκριση στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλισε, ουσιαστικά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που επικράτησε 2-1 της Γιουβέντους στο "Ολντ Τράφορντ" και πέτυχε την τρίτη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες, στον Δ' όμιλο της Β' φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο παιχνίδι της πρόκρισης μπήκε και η Βασιλεία, μετά τη νίκη έκπληξη 1-0 επί της Λα Κορούνια στο "Σαντκ Γιάκομπ Παρκ".

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα

    Σε αγώνες για την 3η ημέρα της Β΄ φάσης της διοργάνωσης, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    1ος όμιλος

    Μπαρτσελόνα-Ιντερ 3-0

    Λεβερκούζεν-Νιούκαστλ 1-3

    2ος όμιλος

    Αρσεναλ-Αγιαξ 1-1

    Ρόμα-Βαλένθια 0-1

    3ος όμιλος

    Ρεάλ Μ.-Ντόρτμουντ 2-1

    Μίλαν-Λοκομοτίβ Μ. 1-0

    ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 2-1

    Μόλις στο 4ο λεπτό, μετά από σέντρα του Γκιγκς, ο Γουές Μπράουν με κεφαλιά αιφνιδίασε τον Κιμέντ και έδωσε το προβάδισμα στη Γιουνάιτεντ. Η Γιουβέντους παρουσιάστηκε στο "Ολντ Τράφορντ" με μόλις 15 παίκτες. Η ίωση που "χτύπησε" την ομάδα, παραμονές του αγώνα, είχε ως αποτέλεσμα να απουσιάσουν βασικά στελέχη της ομάδας, όπως ο Μπουφόν, ο Τιράμ, ο Ντι Βάιο, αλλά και ο τραυματίας Ντελ Πιέρο, ενώ στην προθέρμανση χτύπησε και ο Κόντε και άφησε τη θέση του στον Ζαλαγέτα.

    Προφανώς η Γιουνάιτεντ υποτίμησε τους αντιπάλους της κι αυτό είχε ως συνέπεια οι γηπεδούχοι να περιοριστούν σε ρόλο κομπάρσου στο πρώτο ημίχρονο, όπου μόνο από τύχη παρέμεινε το 1-0. Η Γιουβέντους έχασε αρκετές ευκαιρίες με μεγαλύτερη το σουτ του Νέντβεντ στο δοκάρι στο 20΄. Στο δεύτερο 45λεπτο, οι "κόκκινοι διάβολοι" εχασαν μια... άχαστη ευκαιρία στο 63΄, όταν ο Φαν Νίστελροι ανατράπηκε από τον Κιμέντι στην περιοχή, ο Νίλσεν άφησε σωστά το πλεονέκτημα, και ο Σκόουλς σε... οκτώ μέτρα τέρμα, έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι.

    Στη συνέχεια, παρότι η Γιουβέντους διατήρησε την υπεροχή, δεν απείλησε άμεσα στον Μπαρτέζ και η Γιουνάιτεντ βρήκε την ευκαιρία να "καθαρίσει" το ματς στο 85΄, μ΄ένα γκολ που προήλθε από έξοχη συνεργασία Μπέκαμ-Φαν Νίστελροϊ και σκόρερ τον Ολλανδό. Η "Γιούβε", πάντως, άξιζε σίγουρα ένα γκολ και θα μπορούσε να το πετύχει στο 88΄ ο διαιτητής δεν "σφύριξε" το (καθαρό) πέναλτι, σε ανατροπή του Ολιβέρα από τον Κιν, στο 89΄. Μικρό το... κακό, αφού λίγο αργότερα, στις καθυστερήσεις, ο Πάβελ Νέντβεντ διαμόρφωσε το τελικό 2-1 και η Γιουβέντους πήρε το γκολ που σίγουρα άξιζε.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Μπαρτέζ, Γκάρι Νέβιλ, Φέρντιναντ, Μπράουν, Σιλβέστρ (52΄ Ο΄Σέι), Μπέκαμ, Μπατ, Κιν, Σκόουλς (80΄ Σόλσκιερ), Γκιγκς (90΄ Φορλάν), Φαν Νίστελροϊ

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Κιμέντι, Τζενόνι, Φεράρα, Μοντέρο, Πεσότο, Καμορανέζι, Τακινάρντι, Ντάβιντς, Νέντβεντ, Ζαλαγέτα, Τρεζεγκέ (66΄ Ολιβέρα) Διαιτητής: Κιμ Μίλτον Νίλσεν (Δανία)

    ΒΑΣΙΛΕΙΑ-ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ 1-0

    Το μοναδικό γκολ πέτυχε ο Χακάν Γιακίν στο 30΄ και χάρισε στην ελβετική ομάδα τους πρώτους της βαθμούς, μετά από δύο διαδοχικές ήττες, στον Δ΄ όμιλο της Β΄ φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Οι γηπεδούχοι γνώριζαν ότι μόνο με νίκη θα μείνουν "ζωντανοί" στο παιχνίδι της πρόκρισης. Το πάθος τους φάνηκε από την αρχή, όταν ανάγκασαν τη "Ντέπορ" σε παθητικό ρόλο και έφτασαν κοντά στο γκολ στο 11΄, όταν το σουτ του Χακάν Γιακίν τράνταξε το δοκάρι του Χουάνμι. Ομως, στο 30΄ ο ίδιος παίκτης δεν έχασε την ευκαιρία και με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, άνοιξε το σκορ. Οι Ισπανοί, από την πλευρά τους, δημιούργησαν κάποιος καλές ευκαιρίες, τις οποίες "σπατάλησε" ο Ρόι Μακάι.

    Στο β΄ ημίχρονο, ο Ιρουρέτα δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Ντιέγκο Τριστάν, αντί του "παππού" Ντονάτο, που έχει κλείσει πλέον τα 40. Ο αγώνας απέκτησε ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό και δημιουργήθηκαν αρκετές καλές ευκαιρίες εκατέρωθεν. Ομως, το σκορ δεν διαφοροποιήθηκε και οι πρωταθλητές (και κυπελλούχοι) Ελβετίας, έφτασαν στη νίκη, που τους δίνει ελπίδες -έστω και λίγες- για πρόκριση.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΒΑΣΙΛΕΙΑ: Ζουμπερμπίχλερ, Χάας, Ζβίσιγκ, Μουράτ Γιακίν, Ατούμπα, Μπαρμπέρις, Κανταλούπι, Τσίπερφιλντ (70΄ Ντουρούζ), Χακάν Γιακίν (87΄ Βαρέλα), Χιμένες, Ρόσι (51΄ Ιγκέλ)

    ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ: Χουάνμι, Εκτορ, Ναϊμπέτ, Αντράδε, Ρομέρο, Σκαλόνι, Ντούσερ, Ντονάτο (46΄ Ντιέγκο Τριστάν), Σέρτζιο (82΄ Ακούνια), Λούκε (64΄ Αμαβίσκα), Μακάι Διαιτητής: Ρενέ Τέμινκ (Ολλανδία)

    [14] Μπάσκετ: Ο ΠΑΟ ο μεγάλος κερδισμένος της 15ης αγωνιστικής

    20/2/2003 12:06:00 πμ

    Με 89-67 νίκησε ο Παναθηναϊκός στο κλειστό του Σπόρτιγκ το Ηράκλειο και ξέφυγε 3 βαθμούς από τη δεύτερη ΑΕΚ. Εντυπωσιακές νίκες πέτυχαν Περιστέρι, Πανιώνιος και Μακεδονικός. Στο μεταξύ, ευκαιρία για μια καλή... προπόνηση είχε και ο Αρης. Οι Θεσσαλονικείς, σε αγώνα που έγινε στο Αλεξάνδρειο, συνέτριψαν 108-89 την Ολύμπια Λάρισας και "στρογγυλοκάθησαν" στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μία μόλις ανάσα πίσω από την ΑΕΚ.

    Σε αγώνες για την 15η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 65-66

    Ιωνικός ΝΦ-Περιστέρι 83-86

    Πανιώνιος-Μαρούσι 104-79

    Μακεδονικός-Νήαρ Ηστ 89-69

    [15] H Ξάνθη της Αποκριάς...

    20/2/2003 11:01:00 πμ

    Στους ρυθμούς των θρακικών λαογραφικών εκδηλώσεων ζει πλέον η Ξάνθη. Οι εορτασμοί θα διαρκέσουν αρκετές μέρες, ενώ δεν θα λείψουν και οι καινοτομίες. Τα δρώμενα θα κορυφωθούνμε την παρέλαση λαογραφίας, που θα γίνει στις 2 Μαρτίου μέσα στα καλντερίμια της παλιάς πόλης. Από τον Εβρο και μέχρι την Κρήτη θα δώσουν το ''παρών'' λαογραφικές ομάδες στη Ξάνθη και θα επιδοθούν σ' ένα παραδοσιακό γλέντι με αναβίωση εθίμων απ' όλη τη χώρα. Στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος συγκροτήματα, χορευτικά και μουσικά σχηματα κ.λπ. από την Καβάλα, την Τρίπολη, τη Βέρροια, την Καλαμάτα, την Κοζάνη, την Ηγουμενίτσα, τη Δράμα μέχρι και από χώρες της Βαλκανικής. Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Κότσιρας θα δώσει συναυλία, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της Μελίνα Μποτέλη.

    Σήμερα Πέμπτη στο θέατρο της Ξάνθης θα ανέβει η παράσταση ''Σέντζας'' του Παντελή Χορν και σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

    Στις 4 Μαρτίου, θα βρεθεί στην Ξάνθη ο λαϊκός τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος και δύο μέρες αργότερα ο Ηλίας Δρούγκας θα συμμετέχει σε ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζηδάκι, που ως γνωστό γενέτειρά του υπήρξε η θρακική αυτή πόλη.

    Οι γιορτές για το Καρναβάλι θα κορυφωθούν στις 9 Μαρτίου με τη μεγάλη παρέλαση την οποία θα παρουσιάσει ο Γρηγόρης Αρναούτογλου.

    Εικοσι επτά άρματα με διάφορα ''έξυπνα'' θέματα θα παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Βέβαια θα γίνουν και πολλές άλλες εκδηλώσεις όλες αυτές τις ημέρες στις οποίες θα συμμετέχει αυθόρμητα ο λαός της Ξάνθης και της ευρύτερης Θράκης.

    Την ευθύνη διοργάνωσης των θρακικών λαογραφικών γιορτών έχει η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης τα στελέχη της οποίας εργάστηκαν με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε να παρουσιάσουν ό,τι καλύτερο γίνεται στις χιλιάδες των επισκεπτών, που θα κατακλύσουν και πάλι την περιοχή, για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Καρνάβαλου, που φέτος κλείνει 39 χρόνια διαρκούς και πετυχημένης παρουσίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 February 2003 - 10:18:27 UTC