Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντώνται σήμερα Ντε Σότο-Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [02] Εκατοντάδες οι καταγγελίες για κακοτεχνίες στους δρόμους
  • [03] Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στοίχισε τη ζωή ενός παιδιού
  • [04] Ερχονται αλλαγές για μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • [05] Αναστολή κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ
  • [06] Ημέρα πένθους για τη Νότια Κορέα
  • [07] Αιματηρές ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα
  • [08] Συλλήψεις Αλβανών για εγκλήματα πολέμου
  • [09] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βολιβίας
  • [10] Νέο σχέδιο επεξεργάζονται ΗΠΑ-Βρετανία
  • [11] Και νέους στόχους στο Ιράκ βομβάρδισαν αεροσκάφη
  • [12] Διείσδυση μελών της ιρακινής αντιπολίτευσης στο β. Ιράκ
  • [13] Βραδιά όνειρο για Μπάρτσα και Αγιαξ
  • [14] ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: 65-66
  • [15] Μόνο νίκη θέλει ο Αρης κόντρα στην Καισαριανή
  • [16] Εκθεση ζηγραφικής ''ΠΡΟ-ΣΧΗΜΑΤΑ''
  • [17] Εκθέσεις για Καραγκιόζη και ευρωπαϊκό παιχνίδι
  • [18] Προσοχή στην κατανάλωση τόννου κατά την εγκυμοσύνη
  • [19] Λιγότερο φαΐ για ευστροφία μετά τα 60

    [01] Συναντώνται σήμερα Ντε Σότο-Τάσσος Παπαδόπουλος

    19/2/2003 10:28:00 πμ

    Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει σήμερα δύο νέες συναντήσεις, μια το πρωί και μια το απόγευμα, με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για συναντήσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωσή του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημέρα, πρόσθεσε όμως ότι θα αρχίσουν εντός της εβδομάδας.

    Συνεχείς συνεργασίες Παπαδόπουλου για να ενημερωθεί

    Το πρωί ο κ. Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Η συνάντηση έγινε στο προεδρικό Μέγαρο και πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή του Προέδρου Κληρίδη από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Κύπρο στη διάσκεψη για το Ιράκ. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον ενημέρωσε για την επίσκεψη του στη Βελγική πρωτεύουσα. Ερωτηθείς αν ο Γλαύκος Κληρίδης θα είναι μαζί του κατά τις επαφές με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε: ''θα δούμε''.

    Tην εκτίμηση ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι εφικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, εξέφρασε ο γ.γ του ΟΗΕ από τις Βρυξέλλες. Ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιρακινή κρίση δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για το Κυπριακό.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο, που επέστρεψε από την Αγκυρα, δεν απέκλεισε κατάθεση τρίτου σχεδίου, συνέστησε όμως υπομονή.

    Γκιουλ: ''Νέο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο''

    Αλλά και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα παρουσιάσει νέο σχέδιο για το Κυπριακό σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί επανένωση του νησιού.

    "Προσπαθούμε όλοι να λύσουμε το πρόβλημα και υπάρχουν αρκετά καλές πιθανότητες επιτυχίας. Γνωρίζουμε ότι έχει ένα νέο σχέδιο που ελπίζουμε ότι θα ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    [02] Εκατοντάδες οι καταγγελίες για κακοτεχνίες στους δρόμους

    19/2/2003 9:08:00 πμ

    Πάνω από 1700 κλήσεις για κακοτεχνίες στους δρόμους δέχθηκε το 1561 τις δυο πρώτες ημέρες λειτουργίας του. Σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το καθεστώς παραγωγής των μελετών στα δημόσια έργα, διαβεβαίωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Στα περισσότερα σημεία του λεκανοπεδίου που έχουν υποδειχθεί κακοτεχνίες άρχισαν ήδη οι εργασίες αποκατάστασης, ενώ από σήμερα θα γίνεται κοινοποίηση των καταγγελιών σε Δήμους και Νομαρχίες που έχουν αντίστοιχα την ευθύνη των δρόμων.

    Καθιζήσεις και λακκούβες

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 99% των περιπτώσεων κακοτεχνιών αφορά καθιζήσεις και λακκούβες.

    Τα περισσότερα τηλεφωνήματα για λακούβες και κακοτεχνίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αφορούν στους δήμους:

    Αθηνών, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Κηφισιάς, Ηρακλείου, Βύρωνα, Καισαριανής, Νίκαιας, Πειραιά

    και στις λεωφόρους:

    Μαραθώνος, Μαρκοπούλου και Λαυρίου.

    Πολλές καταγγελίες έγιναν και για τις Εθνικές οδούς:

    Αθηνών-Πατρών και Αθηνών-Λαμίας.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει διαθέσει σημαντικές οικονομικές πιστώσεις στις νομαρχίες, για αποκατάσταση των ζημιών στα οδικά δίκτυα.

    Στη μάχη κατά της. . . λακούβας

    Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα ζήτησε η Ν.Δ.

    Το Κ.Κ.Ε. και ο ΣΥΝ τόνισαν ότι για τις καταστροφές ευθύνονται "η διαπλοκή και οι χαριστικές αναθέσεις".

    Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ για την καθίζηση οδοστρώματος στη Βούλα.

    [03] Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στοίχισε τη ζωή ενός παιδιού

    19/2/2003 9:18:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Τραγωδία εκτυλίχθηκε σε μονοκατοικία στην οδό Σερίφου 11, στη Βάρη, όταν πυροσβέστες που έσπευσαν να σβήσουν τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί στο σπίτι, βρήκαν μέσα σε αυτό απανθρακωμένο το Βασίλειο Καϊάφα ηλικίας 12 ετών. Οι γονείς του παιδιού είχαν φύγει για τη δουλειά τους και ειδοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και την αστυνομία ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο σπίτι τους. Επέστρεψαν γεμάτοι αγωνία και στην αρχή τόσο αυτοί όσο και οι πυροσβέστες ήλπιζαν ότι το παιδάκι θα είχε ξυπνήσει και θα είχε βγει από το σπίτι. Δυστυχώς από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί και το παιδάκι βρέθηκε απανθρακωμένο. Οι γονείς μεταφέρθηκαν σε κατάσταση σοκ σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

    [04] Ερχονται αλλαγές για μαθητές και εκπαιδευτικούς

    19/2/2003 10:12:00 πμ

    Σημαντικές αλλαγές για εκπαιδευτικούς και μαθητές περιέχει το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος οι απόφοιτοι του β΄ κύκλου των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) που μετέχουν στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για να εισαχθούν στα ΤΕΙ θα εξετάζονται στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα που εξετάζονται και οι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου. Εξάλλου, στο σχέδιο νόμου υπάρχει αναφορά για τους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου που συλλαμβάνονται από τους επιτηρητές κατά τις εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο να "δολιεύονται" με οποιονδήποτε τρόπο τις εξετάσεις. Πολλοί απ αυτούς προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση της ποινής του μηδενισμού του γραπτού τους και στη συνέχεια, καταθέτοντας αίτηση αναστολής εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής του μηδενισμού, επιτυγχάνουν την έκδοση αποτελεσμάτων χωρίς την ποινή αυτή με αποτέλεσμα να μην υφίστανται καμία συνέπεια και αρκετοί απ αυτούς να εισάγονται και σε σχολή.

    Περί αναπληρωτών εκπαιδευτικών και εξωτερικού

    Σε άλλο άρθρο υπάρχει αναφορά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, και τους πίνακες στους οποίους εγγράφονται οι έχοντες προϋπηρεσία αναπληρωτή και οι επιτυχόντες τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Προβλέπεται, λοιπόν, όταν οι πίνακες εξαντλούνται και έτσι δεν μπορεί να συνεχισθεί η πρόσληψη ενώ υπάρχουν λειτουργικά κενά στα σχολεία, να συντάσσεται συμπληρωματικός πίνακας, στον οποίο θα κατατάσσονται αυτοί που έχουν τα προσόντα διορισμού, χωρίς προϋπηρεσία αναπληρωτή ή συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Επίσης, γίνεται αναφορά για τις ελάχιστες περιπτώσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ενώ είχαν συμπληρώσει 16μηνη προϋπηρεσία αναπληρωτή την 30.6.1998 δεν κατατάχθηκαν στον πίνακα αναπληρωτών επειδή δεν έλαβαν γνώση της δίμηνης αποκλειστικής προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών. Δίκαιο είναι, τονίζεται στο σχέδιο νόμου, να δοθεί σε αυτούς η ευκαιρία να ζητήσουν την εγγραφή τους στον παραπάνω πίνακα εντός τακτής προθεσμίας. Ενα άλλο σημαντικό θέμα που θίγεται είναι αυτό της παραίτησης εκπαιδευτικών.

    "Στις περιπτώσεις αθρόων παραιτήσεων εκπαιδευτικών στη διάρκεια του διδακτικού έτους", τονίζεται, "δημιουργείται οξύτατο πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων με τη συνεχή εναλλαγή των διδασκόντων, που αποβαίνει σε βάρος της μάθησης των διδασκομένων. Είναι συνεπώς αναγκαίο να υπάρξει χρονικός περιορισμός στην υποβολή και αποδοχή των παραιτήσεων των εκπαιδευτικών".

    Αναφορά όμως γίνεται και στους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται στις σχολικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, για τους οποίους προτείνεται να μεταφέρονται τα αντικείμενα τους σπιτιού τους (οικοσκευή) με δαπάνες του κράτους. Ακόμη, αντιμετωπίζονται και όσοι υπηρετούσαν σε θέση καθηγητή στα ΤΕΙ και τοποθετήθηκαν με την αναβάθμιση των ιδρυμάτων, σε προσωποπαγή θέση αναπληρωτή καθηγητή, ενώ τα άλλα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού τοποθετήθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις ίδιας βαθμίδας. Οι καθηγητές που ήταν κοντά στο όριο συνταξιοδότησης δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση των μεταβατικών διατάξεων για απόκτηση προσόντων. Ετσι, τους παρέχεται το δικαίωμα κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2008, να συνταξιοδοτηθούν σε προσωποπαγή θέση καθηγητή και όχι αναπληρωτή καθηγητή. Το θέμα, θεωρείται κυρίως ηθικό και αναγνώρισης πολυετούς προσφοράς. Επίσης χορηγείται στους εκπαιδευτικούς επίδομα για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, με το οποίο καλύπτεται μέρος της δαπάνης αγοράς ενώ οι ίδιοι καλύπτουν το υπόλοιπο μέρος.

    [05] Αναστολή κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ

    18/2/2003 11:58:00 μμ

    Σε αναστολή των κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ που είχε εξαγγείλει για την Τρίτη και Τετάρτη το πρωί προχώρησε η ΕΣΗΕΑ, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που τις έκρινε παράνομες, κατόπιν σχετικής προσφυγής της διοίκησης της εταιρείας. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι με την απόφαση αυτή καταργείται το δικαίωμα απεργίας χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και τη χαρακτηρίζει παρέμβαση στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., με τους προέδρους όλων των Ενώσεων Συντακτών της χώρας για να εξετάσουν τις εξελίξεις στο θέμα.

    [06] Ημέρα πένθους για τη Νότια Κορέα

    19/2/2003 9:59:00 πμ

    Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, για τους συγγενείς των 300 και πλέον αγνοούμενων της τραγωδίας που έπληξε χθες την πόλη Νταεγκού στη Νότια Κορέα. Η πλειοψηφία αυτών, πιστεύεται ότι έχουν αποτεφρωθεί και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα βαγόνια των δυο συρμών. Για την αναγνώριση τους, θα χρειαστεί να γίνει η εξέταση DNA. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τους 125 έχουν φθάσει οι νεκροί και τους 130 οι τραυματίες.

    Εξηγήσεις για το συμβάν ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων

    Οργή και αναπάντητα ερωτηματικά βασανίζουν τους κατοίκους της Νότιας Κορέας, μετά την πρωτοφανή τραγωδία που έπληξε την πόλη Νταεγκού.

    Το χθεσινό περιστατικό στάθηκε η αφορμή για να έρθει και πάλι στο προσκήνιο, το θέμα ασφάλειας στις δημόσιες μεταφορές και ειδικότερα στα μετρό.

    Σύμφωνα πάντως με τις αρχές η χθεσινή πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό

    Αυτόπτες μάρτυρες είδαν έναν άνδρα να πετά στο σταθμό ένα κουτί γάλα το οποίο περιείχε εύφλεκτο υλικό.

    Μάλιστα στην προσπάθεια του να βάλει φωτιά στο κουτί, με έναν αναπτήρα, μερικοί επιβάτες, προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.

    Η φωτιά, επεκτάθηκε γρήγορα στα έξι βαγόνια του συρμού, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε επίσης ακόμα ένα τρένο το το οποίο είχε μόλις φθάσει δευτερόλεπτα νωρίτερα στο σταθμό.

    Και στα δυο τρένα, επέβαιναν συνολικά, περισσότεροι από 400 επιβάτες.

    Πολλοί από αυτούς, κάνοντας χρήση κινητών τηλεφώνων, ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια από τους συγγενείς τους.

    "Το βαγόνι έχει τυλιχθεί στις φλόγες και δεν μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα για να βγούμε έξω" είπε μία νεαρή κοπέλα στη μητέρα της, καλώντας την από το κινητό.

    Την εις βάθος έρευνα της υπόθεσης ζητά ο πρόεδρος

    Σε νοσοκομείο της πόλης, με ελαφρά εγκαύματα, νοσηλεύεται φρουρούμενος, ο 56χρονος φερόμενος ως δράστης της χθεσινής επίθεσης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Κιμ Ντάε Ιουάν, είχε παρελθόν ψυχικών διαταραχών και είχε νοσηλευθεί κατ επανάληψη σε ψυχιατρικές κλινικές.

    Ερευνα για τα αίτια της χθεσινής τραγωδίας έχει διατάξει ο πρόεδρος της χώρας Κιμ Νταε Χουνγκ, ο οποίος νωρίτερα με ανακοίνωση του έστειλε μηνύματα συμπαράστασης προς τους συγγενείς των θυμάτων.

    [07] Αιματηρές ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα

    19/2/2003 8:54:00 πμ

    Στους έντεκα ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά την εισβολή τους στον δυτικό τομέα της Πόλης της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Έξι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων κι ένα στέλεχος των αρχών ασφαλείας, έχασαν τη ζωή του κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους ισραηλινούς στρατιώτες. Οι ταυτότητες των έξι θυμάτων, όπως επίσης και των είκοσι άλλων τραυματιών δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Εξάλλου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ θα αντικατασταθεί έπειτα από μία πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, τόνισε την Τρίτη ο Ντοβ Βάισγκλας, επικεφαλής του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν.

    Εισβολή στον δυτικό τομέα της πόλης της Γάζας

    Λίγο νωρίτερα δύο αδέλφια, οι Αλά και Σαίντ αλ Ιλίου, κι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι είχαν βρει τον θάνατο από τα ισραηλινά πυρά, ενώ πριν από αυτούς ένας ακόμα Παλαιστίνιος, μαχητής αυτοκτονίας του κινήματος Χαμάς είχε χάσει τη ζωή τους ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά που κουβαλούσε κοντά σε ένα ισραηλινό άρμα μάχης στον ίδιο τομέα, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς.

    Περίπου 50 άρματα μάχης, με δύο εκσκαφείς και δύο ελικόπτερα, εισέβαλαν σε βάθος περίπου 2 χλμ στον δυτικό τομέα της πόλης της Γάζας και κατέστρεψαν δύο σιδηρουργεία και μία κατοικία, ενώ ερεύνησαν και πολλά άλλα κτήρια, κάτω από τις συνεχείς ανταλλαγές πυρών με ενόπλους Παλαιστινίους.

    ''Θα αντικατασταθεί ο Αραφάτ, μετά τον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ''

    ''Μετά τον πόλεμο του Κόλπου ο Αραφάτ δεν πρόκειται να κατέχει την τωρινή του θέση εξαιτίας των αυξανόμενων πιέσεων που θα ασκηθούν εναντίον του'', τόνισε ο Ντοβ Βάισγκλας, επικεφαλής του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η παλαιστινιακή εξέγερση, που αναζωπυρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000, έχει κοστίσει 10 δισ. δολάρια στην παλαιστινιακή οικονομία σε συνολικές απώλειες, και προκάλεσε την αύξηση της ανεργίας στο 40% του παλαιστινιακού πληθυσμού, αναγκάζοντας το 60% του να ζει μόνον χάρις στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.

    Ο Βάισγκλας δεν προσδιόρισε πώς θα μπορούσε να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Αραφάτ, υπογράμμισε όμως πως η αλλαγή στο καθεστώς του Ιράκ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

    Ο Βάισγκλας εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Αραφάτ, ''όλο και πιο απομονωμένος σε διπλωματικό επίπεδο, πασχίζει να παρεμποδίσει κάθε συνεργασία'' ανάμεσα στους Παλαιστινίους δημάρχους στις ανακαταληφθείσες περιοχές και στους ισραηλινούς στρατιωτικούς διοικητές.

    Ο στενός συνεργάτης του Σαρόν δήλωσε πως έπειτα από ένα κύμα εγκληματικότητας στην Τζενίν, οι ισραηλινές αρχές στην πόλη αυτή συμφώνησαν με τον κυβερνήτη της να αναπτυχθούν 200 άοπλοι αστυνομικοί στους δρόμους της, για να αποτρέψουν τις ληστείες κι άλλα αδικήματα.

    Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αραφάτ διέταξε την παλαιστινιακή αστυνομία να απομακρυνθεί εντός 48 ωρών από την πόλη, για να ''εμποδιστεί μία πολύ ενθαρρυντική συνεργασία με τους Ισραηλινούς σε τοπικό επίπεδο''.

    [08] Συλλήψεις Αλβανών για εγκλήματα πολέμου

    19/2/2003 10:14:00 πμ

    στρατιώτες του UCK-φωτο αρχείου

    Τρεις Αλβανοί, κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του σερβικού πληθυσμού, συνελήφθησαν την Τρίτη από τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ένας άλλος παραδόθηκε αυθόρμητα. Πρόκειται για τα πρώην μέλη του UCK, Χαραντίν Μπαλιάι, Ισάκ Μουσλίου και Αγκίμ Μουρτέσι, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Χάγη με την κατηγορία ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά του σερβικού πληθυσμού την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 1998. Στο ίδιο κατηγορητήριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία συμπεριλαμβάνεται και ακόμη ένας Αλβανός, ο Φατμίρ Λιμάγια ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό.

    Η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ Κάρλα Ντελ Πόντε, που περιοδεύει στην περιοχή, δήλωσε δυσαρεστημένη και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι η KFOR, ενώ είχε το ένταλμα σύλληψης επέτρεψε τη διαφυγή του τέταρτου κατηγορούμενου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε επίσημα στις 27 Ιανουαρίου από την KFOR να προβεί στη σύλληψη των τεσσάρων Αλβανών.

    Την ίδια ώρα, ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελία του ΔΠΔ εργάζεται πυρετωδώς και για την στοιχειοθέτηση κατηγορίας για εγκλήματα πολέμου κατά του Χάσιμ Θάτσι πρώην πολιτικού διοικητή του UCK και νυν προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου.

    Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στο Βελιγράδι μετέδωσε την Τρίτη ότι ο Θάτσι πριν από τέσσερις ημέρες εγκατέλειψε το Κόσοβο προκειμένου να μη συλληφθεί αλλά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές.

    [09] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βολιβίας

    19/2/2003 9:19:00 πμ

    Gonzalo Sanchez de Lozada

    Την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Βολιβία Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοσάντα, μία εβδομάδα μετά τα τραγικά γεγονότα κατά τα οποία στρατιώτες χρησιμοποιώντας πυρά διέλυσαν διαδήλωση οργισμένων αστυνομικών, με απολογισμό τουλάχιστον 33 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες. Μετά την παραίτηση όλης της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βολιβίας θα μπορέσει να διορίσει μια νέα κυβέρνηση, ικανή να πάρει μέτρα δραστικής καταστολής των δαπανών του δημοσίου τομέα και να περικόψει το υπέρογκο δημόσιο έλλειμμα της λατινοαμερικανικής χώρας, ανέφεραν πολιτικοί αναλυτές στην Λα Παζ.

    [10] Νέο σχέδιο επεξεργάζονται ΗΠΑ-Βρετανία

    19/2/2003 11:08:00 πμ

    Με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει "διαφωνώ, με κάθε σεβασμό με όσους δεν θεωρούν επικίνδυνο τον Σαντάμ Χουσεΐν για την ειρήνη" και τον υπουργό του των Εξωτερικών να κατηγορεί τις χώρες που θέλουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές, προετοιμάζεται το έδαφος για την κατάθεση του δεύτερου αμερικανοβρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για το Ίράκ. Από τις απόψεις που εκφράστηκαν στη συζήτηση στον ΟΗΕ, μέχρι στιγμής, μόνο η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Αργεντινή και το Περού στηρίζουν τα αμερικανοβρετανικά σχέδια για επίθεση στο Ιράκ.

    Η συμφωνία των ''15'' αποτελεί μήνυμα στον Σαντάμ Χουσεϊν να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και στην Ουάσιγκτον να αναβάλει τα σχέδια για άμεση στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, επισήμανε ο πρωθυπουργός ο οποίος, ενημερώνει στις 12 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ιράκ δήλωσε ότι η χώρα του υπακούει στον ΟΗΕ ανευ προηγούμενου χαρακτηρίζοντας ''πλήρη '' και ''ενεργή'' τη συνεργασία της χώρας του με τους επιθεωρητές του Οργανισμού.

    Εντωμεταξύ, στην έδρα του ΟΗΕ θεωρείται πια σίγουρο ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα καταθέσουν ένα καινούριο προσχέδιο ψηφίσματος για το θέμα του Ιράκ, χωρίς πάντως να το θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για μια στρατιωτική επέμβαση, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Λόγω της σθεναρής αντίθεσης που αντιμετωπίζει πάντως η κυβέρνηση Μπους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους επιθεωρητές να θέσουν πρώτα στο Ιράκ να εκπληρώσει ορισμένους νέους όρους. Στη συνέχεια ,τα μέλη του Συμβουλίου θα εξετάσουν αν το Ιράκ εκπληρώνει τους νέους όρους και εφόσον καταστεί σαφές ότι η Βαγδάτη δεν συμμορφώνεται, θα είναι πιο εύκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν για την υπερψήφιση του νέου σχεδίου, εκτιμούν διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Έθνη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι όροι θα περιλαμβάνουν την καταστροφή των ιρακινών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, απρόσκοπτες συνεντεύξεις με ιρακινούς επιστήμονες και τις πτήσεις των αναγνωριστικών αεροσκαφών U-2 χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

    Γαλλία και Γερμανία επιμένουν πάντως ότι την παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι αναγκαίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την υιοθέτηση μιας δεύτερης απόφασης που θα νομιμοποιεί την χρήση βίας έναντι στο Ιράκ.

    Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στη γερμανική κρατική τηλεόραση εξέφρασε μάλιστα την αντίθεσή του στις αμερικανο-βρετανικές προσπάθειες να προσελκύσουν κι άλλα έθνη στον ΟΗΕ για να εξασφαλίσουν μία δεύτερη απόφαση του Οργανισμού . ''Δεν υπάρχει λόγος για δεύτερη απόφαση σε τούτη τη χρονική στιγμή'', τόνισε ο Σρέντερ μιλώντας στο δίκτυο ARD.

    Η βρετανική εφημερίδα Times γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση Μπλερ ,που θεωρεί αναγκαία την υποστήριξη του ΟΗΕ, προσπαθεί να πείσει την Ουάσιγκτον να δώσει στις διπλωματικές προσπάθειες περιθώριο άλλων τριών εβδομάδων. Σύμφωνα με τους Times η Βρετανική πρόταση προβλέπει ότι στις 14 Μαρτίου θα διεξαχθεί η τελευταία και καθοριστική σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία και θα δώσει το πράσινο φως για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Τέλος, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν δήλωσε ότι η χώρα του δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή ''στη λογική'' να χρησιμοποιήσει το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να μπλοκάρει μια πιθανή απόφαση, καθώς αυτό που προέχει είναι η διαμόρφωση μιας συμμαχίας που θα αποτελεί την πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα αποτρέψει την έκδοσή της.

    Πάουελ: ''Αναλάβετε τις ευθύνες σας''

    Φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι χώρες που επιθυμούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ, δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υπονοώντας κυρίως την Γαλλία. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοσταθμό "France Info", ο επικεφαλής του State Department υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ με βάση την απόφαση 1441 να χρησιμοποιήσει βία χωρίς να υπάρξει δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [11] Και νέους στόχους στο Ιράκ βομβάρδισαν αεροσκάφη

    19/2/2003 8:36:00 πμ

    Τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στις αμερικανο-βρετανικές περιπολίες έπληξαν στις 23.30 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης ένα ραντάρ κι ένα σύστημα πυραύλων της ιρακινής αντιαεροπορικής άμυνας στο νότιο Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από το κεντρικό επιτελείο δυνάμεων των ΗΠΑ. Το επιτελείο, που επιβλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Κόλπο, ανακοίνωσε πως τα αεροσκάφη εκτόξευσαν τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας εναντίον ενός κινητού ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και ενός πολλαπλού συστήματος πυραύλων της ιρακινής άμυνας στο Αρ Ράτμπα, 400 χλμ νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.Τη Δευτέρα Αμερικανικά και Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πλήξει ιρακινό κινητό ραντάρ δυτικά της Βαγδάτης κοντά στο Αρ Ρούτμπαχ, περίπου 376 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

    [12] Διείσδυση μελών της ιρακινής αντιπολίτευσης στο β. Ιράκ

    19/2/2003 10:28:00 πμ

    Περισσότερα από 5.000 μέλη της ιρακινής αντιπολίτευσης έχουν διεισδύσει με την υποστήριξη του Ιράν στο βόρειο Ιράκ για να ελέγχουν την μεθοριακή ζώνη σε περίπτωση πολέμου, γράφουν σήμερα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα που επικαλείται ιρανικές πηγές, τα πολύ καλά αυτά εκπαιδευμένα στρατεύματα τελούν υπό τις διαταγές του ιρακινού αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακίρ αλ Χακίμ, αντιπάλου του Σαντάμ Χουσέιν που έχει καταφύγει στο Ιράν από το 1980.

    Η ταξιαρχία Μπαντρ του αγιατολάχ Χακίμ έχει εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί στο Ιράν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, υποστηρίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Σύμφωνα με ιρανό αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η παρουσία των δυνάμεων του Χακίμ στην μεθοριακή ζώνη θα έχει αυστηρά αμυντικό χαρακτήρα και θα έχει στόχο να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν από την αντικαθεστωτική ιρανική οργάνωση Μουντζαχεντίν του Λαού.

    [13] Βραδιά όνειρο για Μπάρτσα και Αγιαξ

    19/2/2003 12:09:00 πμ

    Με την Μπαρτσελόνα να πετυχαίνει την εντέκατη συνεχόμενη νίκη της στην Ευρώπη και τον Αγιαξ να παίρνει τον βαθμό της ισοπαλίας από την πολύ δυνατή φέτος Αρσεναλ μέσα στο Χάιμπουρι, άρχισε η 3η ημέρα της Β΄ φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα άλλα παιχνίδια η Νιούκαστλ πήρε σημαντική νίκη μέσα στο "Μπάι Αρένα" από την Λεβερκούζεν με 3-1, ενώ η Βαλένθια πέρασε και αυτή νικηφόρα από τη Ρώμη αφύ επιβλήθηκε της ομώνυμης ομάδας με 1-0.

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΙΝΤΕΡ 3-0

    Μπορεί η Μπαρτσελόνα τα πηγαίνει... χάλια στην Ισπανία ωστόσο στην Ευρώπη η πορεία των "μπλαουγκράνα" δεν έχει σταματημό. Η ομάδα του Ράντομιρ Αντιτς διέλυσε με 3-0 την Ιντερ στο "Καμπ Νου" και πλέον είναι με το ένα πόδι στην επόμενη φάση του τσάμπιονς λιγκ. Μάλιστα το |καμάρι της Καταλονίας" ισοφάρισε το ρεκόρ του Αγιαξ ο οποίος την περίοδο 1987-88 είχε 11 συνεχόμενες νίκες στην Ευρώπη.

    Το σκορ για την Μπαρτσελόνα άνοιξε στο 7ο λεπτό ο Σαβιόλα με δυνατό σούτ. Στο 29΄ και μετά από φάση διαρκείας στα καρέ της Ιντερ ο Κοκού διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του. Στην συνέχεια η Ιντερ ανέβασε απόδοση αλλά με μονότονη ανάπτυξη η οποία βασιζόταν αποκλειστικά στις σέντρες προς το κεφάλι του Βιέρι, δεν κατάφερε να πετύχει ένα γκολ.

    Ετσι στο 67΄ μετά από εντυπωσιακή προσπάθεια του Σαβιόλα ο Κλάιφερτ σκόραρε και έφτασε τα 28 γκολ στην κορυφαία ευρωπαική διασυλλογική διοργάνωση πιάνοντας τον Ντελ Πιέρο στην δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα (πρώτος είναι ο Ραούλ).

    Οι συνθέσεις:

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπονάνο, Ράιζιγκερ, Πουγιόλ, Ντε Μπουρ, Γκάμπρι, Οφερμαρς (71΄ Ρόσεμπακ), Κοκού, Τσάβι, Μότα (73΄ Μεντιέτα), Σαβιόλα (Λουίς Ενρίκε), Κλάιφερτ.

    ΙΝΤΕΡ: Τόλντο, Ζανέτι, Καναβάρο, Γκαμάρα, Κόρδοβα, Νταλμά, Ντι Μπιάτζιο (59΄ Οκάν), Κρ. Ζανέτι, Μορφέο (66΄ Καλόν), Ρεκόμπα, Βιέρι ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αντερς Φρισκ (Σουηδία)

    ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ-ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ 1-3

    Σημαντική εκτός έδρας νίκη που της επιτρέπει να έχει βλέψεις για κάτι καλό στην διοργάνωση, πέτυχε σήμερα η Νιούκαστλ που επικράτησε με 3-1 της Λεβερκούζεν στην "Μπάι Αρένα". Αλλωστε ο τεχνικός της Λεβερκούζεν Τόμας Χέρστερ, προϊδέασε τους οπαδούς της γερμανικής ομάδας για το σημερινό αποτέλεσμα, όταν τόνισε πως θα ξεκουράσει αρκετούς βασικούς ενόψει του πρωταθλήματος όπου η Λεβερκούζεν πάει από το κακό στο χειρότερο.

    Το σκορ άνοιξε μόλις στο 5ο λεπτό ο Σόλα Αμεόμπι για τους "ανθρακωρύχους" ενώ ο ίδιος παίκτης διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα στο 16΄. Η Λεβερκούζεν αντέδρασε προς στιγμήν, μειώνοντας με ένα γκολ του Φράνκα στο 26΄, όμως η Νιούκαστλ ήταν καλύτερη και πέτυχε και τρίτο γκολ με τον Λουά Λουά στο 32΄.

    Οι συνθέσεις:

    ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Μπουτ, Πρόις (46΄ Σνάιντερ), Κλάινε, Κρις (72΄ Κάλσεν Μπράκε), Οζίγκβε, Σίμακ, Μπάλιτς (79΄ Καλούζνι), Μπαστούρκ, Μπρντάριτς, Νόιβιλ, Φράνκα.

    ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ: Γκίβεν, Χιούζ, Μπράμπλ, Ο΄Μπράιεν, Μπερνάρ, Τζένας, Ντάιερ, Σπιντ, Ρομπέρ, Λουά Λουά (84΄ Τσόπρα), Αμεόμπι (84΄ Κορτ) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τέργε Χάουγκε (Νορβηγία)

    ΑΡΣΕΝΑΛ-ΑΓΙΑΞ 1-1

    Αλώβητη και από το "Χάιμπουρι" βγήκε η παρέα του Αγιαξ, καθώς απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Αρσεναλ. Ετσι, η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν, που είχε πάρει ισοπαλία με το ίδιο σκορ και από τη Βαλένθια στο "Μεστάγια", κρατά την τύχη της στα χέρια της, ενώ οι πρωταθλητές Αγγλίας μπήκαν σε περιπέτειες.

    Η Αρσεναλ προηγήθηκε στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησε, όταν μόλις στο 5ο λεπτό ο Μπέργκαμπ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και "σέρβιρε" το γκολ στο... πιάτο του Σιλβέν Βιλτόρ, ο οποίος δεν δυσκολεύθηκε να ανοίξει το σκορ.

    Ομως, στο 17΄ με έξοχη ενέργεια ο Νίγκελ Ντε Γιονγκ, αφού "άδειασε" τον Κόουλ, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σίμαν και ισοφάρισε.

    Οσο περνούσε ο χρόνος, η Αρσεναλ πίεζε όλο και περισσότερο, όμως η αμυντική γραμμή του Αγιαξ, με ηγέτη τον Κρίστιαν Κίβου, είχε περιορίσει τα μεγάλα επιθετικά όπλα των γηπεδούχων (Ανρί, Μπέργκαμπ).

    Παράλληλα, όσες φορές βρέθηκαν σε θέση βολής, οι "κανονιέρηδες" ήταν άστοχοι κι αυτό επέτρεψε στον "Αίαντα" να φύγει με έναν υπερπολύτιμο βαθμό από το Λονδίνο. Πλέον, το ματς της επόμενης εβδομάδας ανάμεσα στις δύο ομάδες, στο Αμστερνταμ, για την 4η αγωνιστική, αποκτά ζωτική σημασία, αφού ο χαμένος... χάνεται.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΡΣΕΝΑΛ: Σίμαν (46΄ Τέιλορ), Κόουλ, Σιγκάν, Τζιμπέρτο Σίλβα (72΄ Τζέφερς), Κάμπελ, Λαουρέν, Βιεϊρά, Πιρές, Μπέργκαμπ (85΄ Κανού), Βιλτόρ, Ανρί.

    ΑΓΙΑΞ: Λόμποντ, Τραμπελσί, Γκάλασεκ, Κίβου, Πασάνεν, Φαν ντερ Μέιντε, Ντε Γιονγκ, Φαν Ντάμ (76΄ Βίτσχε), Μάξγουελ, Πίενααρ (+90΄ Γιακούμπου), Ιμπραϊμοβιτς (79΄ Μπουκαρί) Διαιτητής: Καρντόσο Κορτές Μπατίστα (Πορτογαλία)

    ΡΟΜΑ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ 0-1

    Ενα γκολ του Τζον Κάριου στο 79ο λεπτό, χάρισε στη Βαλένθια τη νίκη 1-0 επί της Ρόμα στο "Ολύμπικο". Με τους τρεις βαθμούς οι "νυχτερίδες" βρίσκονται κοντά στην πρόκριση στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ μετά και από τη σημερινή ήττα, η συνέχεια της διοργάνωσης είναι πλέον τυπική διαδικασία για τη Ρόμα.

    Η Ρόμα παρουσιάστηκε βελτιωμένη, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να απειλήσει άμεσα την (όπως πάντα) αδιαπέραστη άμυνα της Βαλένθια. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, με εξαίρεση ίσως ένα καλό φάουλ του Αϊμάρ στο 25΄, που απέκρουσε με υπερένταση ο Πελιτσόλι.

    Στο δεύτερο 45λεπτο ελάχιστα πράγματα διαφοροποιήθηκαν, σ΄ένα ματς με πολλά δυνατά μαρκαρίσματα. Στο 54ο λεπτό, ο Τραϊανός Δέλλας αποχώρησε καθώς ένιωσε ενοχλήσεις στους προσαγωγούς, ενώ αργότερα, στο 73΄, ο Ράφα Μπενίτεθ έριξε στον αγώνα τον Μίστα, με σκοπό -πλέον- να "χτυπήσει" τη νίκη. Κι αυτό έγινε! Εξι λεπτά αργότερα (79΄) ο Τζον Κάριου με κούρσα από αριστερά και δυνατό σουτ, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και η Βαλένθια έκανε το μεγάλο βήμα για πρόκριση στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΡΟΜΑ: Πελιτσόλι, Ζεμπινά, Δέλλας (54΄ Κουφρέ), Αλνταϊρ, Πανούτσι, Καφού, Τομάζι, Λίμα, Γκίγκου, Μοντέλα (46΄ Κασάνο), Ντελβέκιο (54΄ Μπομπαρντίνι).

    ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Κανιθάρες, Ρεβεϊγέρ, Αγιάλα, Πελεγκρίνο, Καρμπόνι, Ρουφέτε (73΄ Μίστα), Αλμπέλδα, Μπαράχα, Βιθέντε (63΄ Κίλι Γκονζάλες), Αϊμάρ (89΄ Μαρτσένα), Κάριου Διαιτητής: Βόλγκανγκ Σταρκ (Γερμανία).

    [14] ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: 65-66

    19/2/2003 9:07:00 πμ

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πήρε ο ΠΑΟΚ στα Ανω Λιόσια επί της ΑΕΚ. Σε ένα δραματικό ματς που κρίθηκε στο τέλος, η ομάδα του Πρέλεβιτς, επικράτησε 66-65 της ΑΕΚ, με καλάθι που πέτυχε ο Νέστορας Κόμματος τέσσερα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα. Ο φόργουορντ των Θεσσαλονικέων, σημείωσε συνολικά 29 πόντους και ήταν ο κορυφαίος του αγώνα, που λίγο έλειψε να οδηγηθεί στην παράταση, καθώς ο Ζήσης που επιχείρησε το τελευταίο σουτ της ΑΕΚ σημείωσε καλάθι, το οποίο όμως ήταν εκπρόθεσμο και σωστά δεν μέτρησαν οι διαιτητές. Μετά τη λήξη του αγώνα υπήρξαν αντιδράσεις από τους ανθρώπους της ΑΕΚ, καθώς εκτίμησαν ότι το εύστοχο σουτ τριών πόντων του Ζήση θα έπρεπε να μετρήσει, ωστόσο ο Ντράγκαν Σάκοτα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παραδέχθηκε ότι η απόφαση των διαιτητών ήταν σωστή.

    ΑΕΚ: ''Δεν αξίζαμε την νίκη''

    "Ο ΠΑΟΚ κέρδισε δίκαια. Το καλάθι του Ζήση δεν μετρούσε. Λόγω της έντασης του αγώνα νομίζαμε ότι μετρούσε και για αυτό διαμαρτυρηθήκαμε", σχολίασε ο Σάκοτα, που δεν παρέλειψε να κάνει σκληρή κριτική στην ομάδα του. "Δεν αξίζαμε την νίκη. Το αποδεικνύουν τα δεκαοκτώ μας λάθη. Χάσαμε από έναν παίκτη, αφού δεν μπόρεσε η άμυνά μας να τον σταματήσει".

    Από την πλευρά του ο Μπάνε Πρέλεβιτς, απέδωσε τη νίκη στο αργό ρυθμό που επέβαλε η ομάδα του. "Ηρθαμε με δύο στόχους. Να παίξουμε με αργό ρυθμό, ώστε να κρατήσουμε την διαφορά σε χαμηλό σκορ. Ξέραμε ότι αν πηγαίναμε σε γρήγορες επιθέσεις δεν είχαμε καμία τύχη. Ο άλλος στόχος μας ήταν να μείνουμε στο παιχνίδι μέχρι το 35ο λεπτό. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά γιατί ξεπέρασαν γρήγορα την ήττα από τον Πανιώνιο, αλλά και γιατί έδειξαν φοβερό ψυχισμό και έφτασαν στην νίκη. Με τον Πανιώνιο χάσαμε με ένα πόντο, απόψε κερδίσαμε. Ετσι είναι το μπάσκετ".

    [15] Μόνο νίκη θέλει ο Αρης κόντρα στην Καισαριανή

    19/2/2003 8:59:00 πμ

    Νίκη με σκορ πρόκρισης θέλει ο Αρης για το πρώτο παιχνίδι με τον Εθνικό Αστέρα για τους προημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδος, που θα γίνει απόψε στις 7 μ.μ. στο γήπεδο Χαριλάου. Οι "Κίτρινοι" δεν θέλουν να αφήσουν ανοικτούς λογαριασμούς με την ομάδα της Καισαριανής. Θέλουν να τους κλείσουν στα πρώτα 50 λεπτά, ώστε να κατέβουν ήσυχοι και χωρίς άγχος στη ρεβάνς.

    ''Θέλουμε να πάμε στον τελικό''

    "Εχουμε φιλοδοξίες στο θεσμό του Κυπέλλου και δεν το κρύβουμε. Δεν είναι κρυφός μας στόχος να πάμε στον τελικό αλλά φανερός πλέον. Δεν το κρύβουμε ότι θέλουμε να πάμε στον τελικό όπου όλα μπορούν να συμβούν όποιον κι αν συναντήσουμε αντίπαλο", δήλωσε ο Ανδρέας Σκέντζος, μεταφέροντας το στίγμα που επικρατεί στα αποδυτήρια.

    Ο Ρίτσαρντ Κνόπερ δεν θα αγωνιστεί σήμερα καθώς προέρχεται από τραυματισμό και ο Φοιρός τον πήρε μεν στην αποστολή ως 19ο αλλά δεν σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει, αφού θέλει να τον προφυλάξει για το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό).

    Αντιθέτως, ο Ντεμπά Νιρέν αποθεραπεύτηκε πλήρως και επιστρέφει στην 11άδα.

    Κατά τ΄ άλλα, δεν αναμένεται να έχει θεαματικές ανακατατάξεις η βασική ομάδα σε σχέση με το σχήμα που αγωνίστηκε στα Γιάννενα.

    [16] Εκθεση ζηγραφικής ''ΠΡΟ-ΣΧΗΜΑΤΑ''

    Τζένη Χαραλαμπίδου 19/2/2003 11:01:00 πμ

    Στην "DIANA GALLERY DOWN TOWN" η έκθεση ζωγραφικής του μήνα με τον τίτλο "Προ-σχήματα" προσελκύει καθημερινά δεκάδες θαυμαστές της Τέχνης. Στην ζωγραφική του Μηνά τα εκφραστικά μέσα, δηλαδή η διαδικασία και τα υλικά κυριαρχούν ενώ η εικόνα παραμένει το ερέθισμα, το "πρό-σχημα". Ο Μάλεβιτς στην αρχή του αιώνα είχε πει ότι "ο μεγαλύτερος εχθρός της ζωγραφικής είναι η εικόνα" και το αποτελείωσε ο Rothkof ζωγραφίζοντας το απόλυτο μαύρο. Από αυτή την στιγμή επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά ότι η εικόνα παραμένει το πρόσχημα και δεν αναπαριστάνει.

    Eνα άλμα προς το άγνωστο

    Κάθε καινούργιο έργο του ζωγράφου είναι ένα άλμα προς το άγνωστο και ταυτόχρονα αμφισβήτηση του προηγούμενου. Ένα άλμα μέσα στον άγνωστο του εαυτού του. Η ζωγραφική γίνεται μια διαδικασία ταύτισης.

    "Όσο η αυτοαναίρεση της ζωγραφικής μπορεί να παίρνει τη μορφή ενός ζωγραφικού έργου η ζωγραφική δεν έχει αναιρεθεί", υποστηρίζει ο ζωγράφος.

    Διάρκεια έκθεσης: 5 Φεβρουαρίου-8 Μαρτίου 2003.

    [17] Εκθέσεις για Καραγκιόζη και ευρωπαϊκό παιχνίδι

    19/2/2003 10:03:00 πμ

    Δύο εκθέσεις για μικρούς αλλά και για μεγάλους, μία για το παιχνίδι και μια για τον Καραγκιόζη, διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαΐου 2003. Η έκθεση με τίτλο "Ευρωπαϊκό Παιχνίδι" εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεώρησης του εικαστικού αντικειμένου και περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή παιχνιδιών-αντικειμένων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία και η Ιταλία. Η δεύτερη έκθεση με τίτλο "Ελληνικό Θέατρο Σκιών" έχει αντικείμενο τη συλλογή από φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, το οποίο στη χώρα μας είναι το κατ΄ εξοχήν λαϊκό θεατρικό είδος και εγγράφεται στην τροχιά της ελληνικής ιστορίας. Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Η μαγεία της ποικιλομορφίας των εκθεμάτων

    Η συλλογή της έκθεσης "Ευρωπαϊκό Παιχνίδι" προέρχεται από το Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Μέσα από την πολυχρωμία και την ποικιλομορφία των εκθεμάτων-που ξεπερνά σε αριθμό τα 1000-την κατασκευαστική ευρηματικότητα και την αισθητική αξία τους, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κοινωνικής δραστηριότητας του "παίζειν" από τον 17ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα περίπου, έτσι όπως εμφανίζεται μέσα από αντικείμενα-παιχνίδια.

    Η έκθεση "Ελληνικό Θέατρο Σκιών" επιχειρεί μια ανάπλαση του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών και αποσκοπεί στο να μεταφέρει στους επισκέπτες μια εικόνα του κόσμου μέσα στον οποίο δραστηριοποιούνται οι χαρακτήρες-πρωταγωνιστές. Οι φιγούρες που εκτίθενται προέρχονται από τις συλλογές του Δημήτρη Μόλλα, του Γιώργου Χαρίδημου και του ίδιου του συλλέκτη Μιχάλη Χατζάκη. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν μια σειρά από σχέδια, αφίσες και φωτογραφίες από τον κόσμο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, όπως και να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις που θα δοθούν στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος από τον Μ. Χατζάκη.

    Οι δύο εκθέσεις θα εγκαινιαστούν από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2003 και ώρα 12.00.

    [18] Προσοχή στην κατανάλωση τόννου κατά την εγκυμοσύνη

    19/2/2003 11:11:00 πμ

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την υπέρμετρη κατανάλωση τόννου από έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν, κρούει η ανεξάρτητη αρχή της Βρετανίας για τα διατροφικά standards (FSA). Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Δρ. Αντριου Γουάτζ, η κατανάλωση ποσότητας τόννου μεγαλύτερης από δυο κονσέρβες μετρίου μεγέθους την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στο έμβρυο αλλά και στο βρέφος τους κρίσιμους πρώτους μήνες της ζωής του.

    Αιτία τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου

    Αιτία, τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου, που έχουν εντοπιστεί τον τελευταίο καιρό στις θάλασσες, και τα οποία αποδίδονται στη φυσική διαδικασία έκκρισης υδραργύρου από το φλοιό της Γης αλλά και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

    Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής, η συγκεκριμένη οδηγία ισχύει μόνο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

    Δεν ισχύει ούτε για τα παιδιά αλλά ούτε και για τους υπόλοιπους ενήλικες.

    Πηγή: BBC

    [19] Λιγότερο φαΐ για ευστροφία μετά τα 60

    19/2/2003 10:39:00 πμ

    Μία διατροφή, με λιγότερες θερμίδες, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, να διατηρήσουν ακμαιότατη τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Σε αυτό το συμπέρασμα, καταλήγουν Αμερικανοί επιστήμονες, τονίζοντας ότι όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνονται τόσο αυξάνονται τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης, η οποία λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τα κύτταρα του εγκεφάλου.

    Λύση για το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ;

    Όταν με την ηλικία, τα κύτταρα του εγκεφάλου, καταστρέφονται είναι σχεδόν αδύνατο να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

    Με δεδομένη τη γνώση αυτή, οι επιστήμονες, προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μπλοκάρουν τη φυσική αυτή διαδικασία του οργανισμού και να αντιμετώπισουν έτσι ασθένειες, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

    Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν κατά 40% λιγότερες θερμίδες, παρήγαγαν διπλάσιες ποσότητες, μιας πρωτεΐνης, η οποία προστατεύει τα κύτταρα του Εγκέφαλου.

    Πηγή: BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 February 2003 - 10:02:09 UTC