Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε.Λ.Α.: Την Πέμπτη ενώπιον του εισαγγελέα
  • [02] Καταδικάζει η Ιερά Σύνοδος τα λεγόμενα του Χρυσόστομου
  • [03] Νέες κινητοποιήσεις των αγροτών
  • [04] Πρόγραμμα αναμόρφωσης της Αθήνας
  • [05] Προχωρά η β' φάση απελευθέρωσης θαλάσσιων μεταφορών
  • [06] Απεργούν οι ναυτεργάτες την Πέμπτη
  • [07] Ελεύθερος με εγγύηση ο Ελληνας πλοίαρχος του ''Πρεστίζ''
  • [08] ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ειρήνη
  • [09] ΕΕ:Ετοιμη η συνθήκη ένταξης υποψηφίων χωρών
  • [10] Σημαντικές επαφές Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη
  • [11] Επιτάχυνση υλοποίησης προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ
  • [12] Τα στοιχεία του Πάουελ
  • [13] Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους
  • [14] Γερμανία: Στα ύψη η ανεργία
  • [15] Νευρική ανορεξία ίσον νευρική βουλιμία
  • [16] Απολύσεις στη NASA-πένθος για το Columbia
  • [17] Online εγκυκλοπαίδειες ''Wikipedia''
  • [18] Έβαλε υποθήκη τη γυναίκα του και το γιό του
  • [19] Ελεύθερη η Κόρτνει Λαβ, παρά την αθυροστομία της

    [01] Ε.Λ.Α.: Την Πέμπτη ενώπιον του εισαγγελέα

    5/2/2003 5:05:00 μμ

    Με το νομικό επιχείρημα της άκυρης προανακριτικής διαδικασίας και της παραγραφής του αδικήματος, προσήλθαν την Τετάρτη στον εισαγγελέα Εφετών, η Ειρήνη Αθανασάκου, ο Αγγέλετος Κανάς, και ο Κώστας Αγαπίου, από τον οποίο και πήραν αναβολή, προκειμένου να απολογηθούν την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ασκήθηκε εναντίον του 64χρονου Χρήστου Τσιγαρίδα, ο οποίος ανέλαβε την "πολιτική ευθύνη" για τη δράση του Ε.Λ.Α., μέχρι το 1991, οπόταν και αποχώρησε. Νέα αποκαλυπτική κατάθεση έδωσε η Σοφία Κυριακίδου.

    Οι απολογίες των τριών

    Η Ειρήνη Αθανασάκη ήταν η πρώτη από τους τρεις κατηγορουμένους για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α., που έφθασε την Τετάρτη στο Εφετείο, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου.

    Ωστόσο, η Αθανασάκη αποχώρησε περίπου μισή ώρα αργότερα, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου της για 24ωρη παράταση, επικαλούμενος το επιχείρημα της άκυρης προανακριτικής διαδικασίας.

    Στη συνέχεια, την ίδια στάση κράτησαν και οι Αγγελέτος Κανάς και Κώστας Αγαπίου, οι οποίοι, επίσης ζήτησαν και έλαβαν παράταση για να απολογηθούν την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι των τριών κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι η προανακριτική διαδικασία δεν ήταν έγκυρη, καθώς, δεν έχουν μεταφραστεί επίσημα κάποιες καταθέσεις από τα γερμανικά και ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί, με δεδομένο ότι ο Ε.Λ.Α. έχει αναστείλει τη δράση του από το 1995.

    Ο Τσιλιγαρίδας ομολόγησε την συμμετοχή του στον Ε.Λ.Α.

    Κάτω από το βάρος των στοιχείων και των καταθέσεων, που τον συνδέουν με τον Ε.Λ.Α., ο Χρήστος Τσιλιγαρίδης ομολόγησε το βράδυ της Τρίτης την συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο συνήγορός του, Σταμάτης Καμπάνης υποστήριξε πως ο πελάτης του αναλαμβάνει την "πολιτική ευθύνη" για τη δράση του ΕΛΑ, μέχρι το 1991, όταν και αποχώρησε για προσωπικούς λόγους.

    Ο κ. Καμπάνης διευκρίνισε ότι ο κ. Τσιλιγαρίδας δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα προβλήματα της υγείας του, για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

    Ο Χρήστος Τσιλιγαρίδας, που συνελήφθη το πρωί της Τρίτης από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρεται ως ο "Αντριου" του Ε.Λ.Α. και θεωρητικός καθοδηγητής της οργάνωσης, ενώ είχε γνώμη και άποψη για την επιλογή των στόχων, καθώς και στην σύνταξη των προκηρύξεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομολογία του ο Τσιλιγαρίδας αρνείται κάθε σχέση με την "17Ν", ενώ και μίλησε για την δομή και λειτουργία του Ε.Λ.Α., αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε πρόσωπα και πράγματα, καθώς και τον δικό του ρόλο στην οργάνωση.

    Στη συνέχεια, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Την Πέμπτη, ο Τσιλιγαρίδας θα οδηγηθεί στον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί.

    Νέα κατάθεση της Σοφίας Κυριακίδου

    Αποκαλυπτική είναι η νέα κατάθεση που έδωσε την Τρίτη στον ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, η Σοφία Κυριακίδου, πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Κανά.

    Η μάρτυρας επανέλαβε ότι ο πρώην σύζυγός της ήταν μέλος του Ε.Λ.Α., ενώ υποστήριξε ότι η Ειρήνη Αθανασάκη ήταν μέλος του λεγόμενου Επαναστατικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

    Η κ. Κυριακίδου φέρεται να μίλησε και για την νυν σύζυγο του κοινοτάρχη Κιμώλου, κ. Ελένη Βεντούρη, για την οποία τόνισε ότι γνώριζε τις δραστηριότητές του.

    Η μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε δει την κ. Βεντούρη σε διαμέρισμα της οδού Πάτμου, που φέρεται να χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο ο ΕΛΑ.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Κανάς δεν θα σύναπτε ερωτικό δεσμό με μια γυναίκα, που δεν ταυτίζονταν ιδεολογικά μαζί της.

    Συγχαρητήρια Μίλερ

    Για μια ακόμη φορά συνεχάρη τις ελληνικές διωκτικές αρχές για τις συλλήψεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας, ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας κ. Τόμας Μίλερ, που εξέφρασε την ευχή να πάνε καλά οι δίκες που θα ακολουθήσουν.

    Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει αν θα συνεχιστούν ή θα σταματήσουν εδώ οι συλλήψεις, καθώς αυτό είναι ευθύνη της Αστυνομίας και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Πίσω στον Κορυδαλλό ο Σάββας Ξηρός μετά από εγχείριση στο μάτι

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε πίσω στις φύλακες Κορυδαλλού ο Σάββας Ξηρός, από το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο Αθηνών, όπου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση κερατοειδούς στο αριστερό μάτι, το οποίο είχε υποστεί διαμπερές τραύμα, κατά την έκρηξη στον Πειραιά.

    Τα μέτρα ασφάλειας ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς ο Ξηρός μεταφέρθηκε με κλούβα του τμήματος μεταγωγών και με τη συνοδεία τζιπ της αντιτρομοκρατικής, περιπολικών και μοτοσικλετιστών της αστυνομίας.

    Εν τω μεταξύ, στις γυναικείες φύλακες Κορυδαλλού συνεχίζονται οι εργασίες στο χώρο, όπου πρόκειται να γίνει η δική της "17Ν", και οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 15 Φεβρουάριου, καθώς αμέσως μετά θα αρχίσουν οι δόκιμες για τη μεγάλη δική.

    Οι συλληφθέντες για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α., εάν κριθούν προφυλακιστέοι, θα μεταφερθούν επίσης στις φύλακες Κορυδαλλού, όπου υπάρχουν έτοιμα 15 ειδικά διαμορφωμένα κελιά.

    [02] Καταδικάζει η Ιερά Σύνοδος τα λεγόμενα του Χρυσόστομου

    5/2/2003 3:09:00 μμ

    Ως "πρωτοφανή και απαράδεκτα" καταδικάζει με ομόφωνη απόφασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τα όσα ανέφερε την Τρίτη περί εκβιασμών ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Στο ανακοινωθέν εκφράζεται η θλίψη του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου για το γεγονός ότι ο εν λόγω Ιεράρχης ενέπλεξε χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις στις καταγγελίες του και τα σεπτά πρόσωπα των Πατριαρχών μηδενός εξαιρουμένου. Παράλληλα θεωρεί ως άκρως αντιδεοντολογική την ενέργειά του, η οποία προκαλεί ισχυρό σκανδαλισμό του ορθοδόξου πληρώματος.

    ''Δεινώς παρεκτραπείς'' ο Μητροπολίτης Ζακύνθου

    Η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Μητροπολίτη ανεπίτρεπτη και τόνισε ότι αυτός επιχειρεί με αόριστες αναφορές που μοιάζουν να προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Και καταλήγει "ουδείς δύναται όσο ανεύθυνος και αν είναι να αφήνει αιχμές άκρως μειωτικές για το σύνολο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος".

    Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει αυστηρό έγγραφο στον "δεινώς παρεκτραπέντα" Μητροπολίτη Ζακύνθου για τα όσα δήλωσε με την υπογράμμιση πως ό,τι στοιχεία έχει θα πρέπει να τα καταθέσει στα αρμόδια όργανα.

    Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος είχε υποστηρίξει την Τρίτη ότι θύματα εκβιασμών έχουν πέσει δεκάδες άλλοι μητροπολίτες, ενώ υπαινίχθηκε ότι το ζήτημα ήταν εν γνώσει του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, κατονόμασε ως εκβιαστές τους δημοσιογράφους Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, Διονύση Μακρή και Ζήσιμο Τσουκαλά. Ο κ. Μακρής δήλωσε ότι θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το πόρισμα για τους εκβιασμούς

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των εκβιασμών επιχειρηματιών στο όνομα και μη της 17 Νοέμβρη.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα παραδώσει το πόρισμα του και θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων.

    Ο εισαγγελέας έχει στα χέρια του ατράνταχτα στοιχεία και είναι έτοιμος έως το τέλος της εβδομάδας να συντάξει το πόρισμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, προκύπτουν ενδείξεις για τη διάπραξη, τόσο του αδικήματος της εκβίασης, όσο και της απειλής.

    Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, πάντως ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να ενέχονται στους εκβιασμούς με θύματα επιχειρηματίες στο όνομα της 17Ν εμπλέκονται και στους εκβιασμούς σε βάρος ιεραρχών.

    Η δίωρη κατάθεση του μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου, την περασμένη Παρασκευή, σε συγγενικό του σπίτι, έδωσε ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία στον εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες κατονόμασε ένα συγκεκριμένο εκδότη που όπως υποστήριξε τον εκβίαζε πριν την εκλογή του αρχιεπισκόπου, το 1998.

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εξεταστούν τουλάχιστον άλλοι δύο μητροπολίτες, καθώς και τρεις δημοσιογράφοι.

    Εν τω μεταξύ, ο εκδότης Γιώργος Τράγκας, κατέθεσε αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση.

    [03] Νέες κινητοποιήσεις των αγροτών

    5/2/2003 7:28:00 μμ

    Στους δρόμους της Θεσσαλίας βγαίνουν την Πέμπτη τα τρακτέρ, καθώς οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τέσσερα παράλληλα συλλαλητήρια σε ισάριθμα κομβικά σημεία της περιοχής. Οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν διατεθεί δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού, που παραμένουν αποθηκευμένοι. Την Τρίτη, η Ενωτική Ομοσπονδία που πρόσκειται στο ΚΚΕ, διοργάνωσε συλλαλητήριο στην επαρχία Αγιάς, ενώ έχει προγραμματίσει και νέο συλλαλητήριο για το Σάββατο στον Τύρναβο.

    [04] Πρόγραμμα αναμόρφωσης της Αθήνας

    5/2/2003 7:15:00 μμ

    Τα παρκόμετρα θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη Τύπου. Η κ. Μπακογιάννη, επίσης δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο δήμος Αθηναίων θα προκυρήξει 700 νέες θέσεις στη δημοτική αστυνομία, στις οποίες θα προσληφθούν ισάριθμοι μόνιμοι δημοτικοί αστυνόμοι της πρωτεύουσας. Η κ. Μπακογιάννη, πρότεινε για την καλύτερη λειτουργία της πόλης κατά τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, τη σύσταση ενός Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο θα στελεχωθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων και του δήμου.

    Οσον αφορά το οικονομικό κόστος των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης (αναπλάσεις όψεων κτιρίων, πεζοδρομήσεις, προγράμματα καθαριότητας) η κ. Μπακογιάννη περιμένει κρατικά κονδύλια ύψους περίπου 35 δισ. δρχ., ενώ προσβλέπει και σε χορηγίες ιδιωτών. Το θέμα αυτό θα το συζητήσει με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους.

    Ωστόσο, σημαντική θεωρεί τη συμμετοχή των Αθηναίων -πέραν των εθελοντών- στην προσπάθεια του δήμου για μια πόλη καθαρή και φιλόξενη.

    Στην πόλη και σε άλλα σημεία (αεροδρόμια, σταθμοί) θα στηθούν περίπτερα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε οι επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα του δήμου, με χρήσιμες πληροφορίες.

    [05] Προχωρά η β' φάση απελευθέρωσης θαλάσσιων μεταφορών

    5/2/2003 3:09:00 μμ

    Κανονικά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η δεύτερη φάση απελευθέρωσης των θαλάσσιων μεταφορών στη χώρα μας, όπως προκύπτει από την πρώτη επεξεργασία των υποβληθεισών δηλώσεων δρομολογιακών γραμμών από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την περίοδο 2003-2004. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, αναφέροντας ότι υποβλήθηκαν περίπου 350 δρομολογιακές γραμμές με 288 πλοία.

    Τέλη Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση του πίνακα δρομολογήσεων

    Στις αιτήσεις δρομολόγησης προστίθενται και οι εταιρείες, με τις οποίες το δημόσιο έχει υπογράψει τριετείς συμβάσεις δρομολόγησης, οι άγονες γραμμές, οι οποίες θα κατακυρωθούν αργότερα και τα ενδονησιωτικά δρομολόγια του υπουργείου Αιγαίου.

    Από τις δρομολογιακές γραμμές που υποβλήθηκαν προκύπτει ότι δεν προσήλθε και πάλι καμιά ξένη εταιρεία, ότι παρότι οι προτάσεις της υπουργικής απόφασης ήταν ''ενδεικτικές'' οι εταιρείες οδηγήθηκαν στις γνωστές διαδρομές, ότι υποβλήθηκαν νέοι προορισμοί και τέλος υποβλήθηκαν αιτήσεις και από νέα πλοία.

    Μετά την επίσημη ανακοίνωση των δρομολογίων αυτών από το ΥΕΝ θα ακολουθηθεί η διαδικασία του Ν 2932/01, βάσει του οποίου στις 20 Φεβρουαρίου θα οριστικοποιηθεί ο πίνακας δρομολογήσεων και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας.

    Τέλος, παρουσιάζοντας τα δεδομένα της δρομολογιακής περιόδου 2003-2004 ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε ότι μέσα από τις διαδικασίες συνεχούς βελτίωσης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η χώρα μας θα εφαρμόζει τους κανόνες εκείνους, οι οποίοι θα ενισχύουν τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών, την ισόρροπη σχέση ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και την παροχή υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας.

    Για το ΥΕΝ είπε ο κ. Ανωμερίτης, η περιφερειακή ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, η εξυπηρέτηση των νησιών και των νησιωτών αποτελούν κύριες προτεραιότητες των πολιτικών του.

    [06] Απεργούν οι ναυτεργάτες την Πέμπτη

    5/2/2003 12:38:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει για αύριο, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτεργατών, διαμαρτυρόμενη για το νέο νόμο με τον οποίο, όπως υποστηρίζει, συρρικνώνονται οι συντάξεις των μελών της.

    [07] Ελεύθερος με εγγύηση ο Ελληνας πλοίαρχος του ''Πρεστίζ''

    5/2/2003 3:42:00 μμ

    Οι ισπανικές αρχές θα αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Μαγκούρα, τον Ελληνα πλοίαρχο του ναυαγημένου δεξαμενόπλοιου ''Πρεστίζ'', με καταβολή χρηματικής εγγύησης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για περισσότερο από δύο μήνες με την κατηγορία ότι συνέβαλε στην μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα EL PAIS.

    Αυτή την εβδομάδα η αποφυλάκιση του Μαγκούρα

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ασφαλιστική εταιρεία που έχει την ευθύνη για τις αστικές αποζημιώσεις στην περίπτωση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου, συμφώνησε να καταβάλει το ποσό της εγγύησης από περίπου 3 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του 68χρονου πλοιάρχου και όπως παρατηρεί η εφημερίδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν καταβληθεί ποτέ για μία τέτοια περίπτωση.

    Ο Μαγκούρας αναμένεται να αποφυλακιστεί αυτή την εβδομάδα από τις φυλακές της Λα Κορούνια, στην Γαλικία, αλλά ενδέχεται να διαταχθεί να παραμείνει στην Ισπανία μέχρι τη δίκη του, η οποία ενδέχεται να αρχίσει έπειτα από αρκετά χρόνια, αναφέρει η EL PAIS.

    Η λιβεριανή πλοιοκτήτρια εταιρεία Universe Maritime είχε αρνηθεί να πληρώσει το ποσό της εγγύησης κρίνοντάς το δυσανάλογο.

    Ο Ελληνας πλοίαρχος είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της άρνησης συνεργασίας με τις αρχές. Ενα από τα αδικήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε είναι ότι δεν συμμορφώθηκε με την εντολή να ρυμουλκηθεί στην ανοικτή θάλασσα το δεξαμενόπλοιο, στο οποίο είχε προκληθεί ρήγμα και πολλοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν σήμερα ότι έπραξε σωστά.

    [08] ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ειρήνη

    5/2/2003 12:16:00 μμ

    Συνέδριο γιά την ειρήνη πραγματοποιείται σήμερα και αυριο, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο οποίο μετέχουν και οι τουρκικές και κυπριακές συνομοσπονδίες, καθώς και οι τουρκοκυπριακές. Στο μεταξύ, τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης για το προσεχές εξάμηνο των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα συζητούν αυτή την ώρα οι δύο αντιπροσωπείες. Οι συζητήσεις των δύο οργανώσεων γίνονται στο πλαίσιο των διαδικασιών ενοποίησης των δύο οργανώσεων σύμφωνα με τις αποφάσεις του οργανωτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να προσδιορισθεί και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ενοποίησης το οποίο αναμένεται να έχει ορίζοντα τα πέντε έτη.

    [09] ΕΕ:Ετοιμη η συνθήκη ένταξης υποψηφίων χωρών

    5/2/2003 5:44:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, από το Συμβούλιο Αντιπροσώπων των "15", η νομική επεξεργασία του κειμένου της συνθήκης ένταξης των δέκα υποψηφίων χωρών, που πρόκειται να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004. Σύμφωνα με πηγές της προεδρίας στη φάση αυτή, έγιναν δεκτά ορισμένα μονομερή αιτήματα και δηλώσεις των υποψηφίων χωρών, στο βαθμό που η εφαρμογή τους δεν δημιουργούσε προβλήματα στην κοινοτική νομοθεσία. Το κείμενο της συνθήκης θα παραδοθεί τη Δευτέρα στις δέκα υποψήφιες χώρες, για την τελική έγκριση μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.

    Η συνθήκη ένταξης θα διαβιβασθεί στη συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο και θα υπογραφεί επισήμως από τις 25 χώρες της διευρυμένης Ευρώπης στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

    [10] Σημαντικές επαφές Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη

    5/2/2003 1:17:00 μμ

    Ιδιαίτερες συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν θα έχει την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη. Το πρόγραμμα των επαφών του θα ξεκινήσει με συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Αμέσως μετά, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Solomon Passy και Mircea Geoana, αντίστοιχα.

    Πληθώρα συναντήσεων για το Ιράκ

    Ο κ. Παπανδρέου στις 5:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) θα παρακολουθήσει ως παρατηρητής την ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάουελ θα ενημερώσει με στοιχεία --όπως υποστηρίζουν αμερικανικές πηγές -- τα δεκαπέντε μέλη του Σώματος για το "βιολογικό και χημικό οπλοστάσιο" του Σαντάμ Χουσεϊν, καθώς και "για τις σχέσεις της Βαγδάτης με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα", σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

    Μετά τη συνεδρίαση του Σ.Α., ο κ. Πάουελ θα έχει διμερείς συναντήσεις με όλους σχεδόν τους υπουργούς Εξωτερικών των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα παρίστανται, μεταξύ των οποίων και τον κ. Παπανδρέου ως προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ιδιαίτερη αυτή συνάντηση αποκλειστικό θέμα συζήτησης θα είναι το Ιράκ.

    Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα δώσει συνέντευξη στο CNN και μετά θα έχει συνάντηση με τους τέσσερις ομολόγους του της ΕΕ, των οποίων οι χώρες είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Ισπανία). Στις 11:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με το Κόφι Ανάν για να συζητήσουν το θέμα του Ιράκ, το Κυπριακό και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    [11] Επιτάχυνση υλοποίησης προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ

    5/2/2003 2:18:00 μμ

    Με θέμα το Γ' ΚΠΣ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υπουργών Νίκου Χριστοδουλάκη, Ακη Τσοχατζόπουλου, Κώστα Σκανδαλίδη, Κώστα Στεφανή, Γιώργου Δρυ και του υφυπουργού Χρήστου Πάχτα για το Γ' ΚΠΣ. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι στόχος ήταν η επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ιδιαίτερα σε κάθε περιφέρεια των προγραμμάτων που αφορούν τους μικρομεσαίους, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και την ψυχική υγεία. Τα προγράμματα που εξετάστηκαν ήταν αυτά της αλιείας, της ανταγωνιστικότητας, της κοινωνίας της πληροφορίας και της υγείας.

    Για στήριξη μικρομεσαίων κάνει λόγο ο Τσοχατζόπουλος

    Εξετάστηκαν τα προβλήματα και δόθηκαν λύσεις και όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας "μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε μια δραστική επιτάχυνση των δράσεων των προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στους αγρότες ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να τους δοθεί μέσα από τα προγράμματα η δυνατότητα να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξερχόμενος αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος ανταγωνιστικότητας που προβλέπει ενισχύσεις 2,3 τρις δραχμές και στοχεύει στη στήριξη γενικότερα των μικρομεσαίων. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν υποβληθεί ήδη 9.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί πάνω από 5.000, ενώ έχουν υλοποιηθεί δράσεις που αφορούν τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό και θωράκιση της χώρας.

    Όπως είπε, πρόσφατα στο πλαίσιο του προγράμματος "ανταγωνιστικότητα", ανακοινώθηκαν 17 νέα προγράμματα που τρέχουν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και νέο πρόγραμμα για την ενημέρωση των πολιτών.

    [12] Τα στοιχεία του Πάουελ

    5/2/2003 7:47:00 μμ

    Με παρουσίαση τηλεφωνικών υποκλοπών από Ιρακινούς αξιωματούχους και φωτογραφίες εγκαταστάσεων από κατασκοπευτικά αεροπλάνα ξεκίνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ την παράθεση των επιβαρυντικών, για τη Βαγδάτη, στοιχείων, στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, το λόγο θα λάβει ο Ιρακινός πρέσβης στον ΟΗΕ. Επιφυλάξεις για τα στοιχεία εκφράζει ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ. Εν τω μεταξύ, το BBC αποκάλυψε έγγραφο των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο, ο Σαντάμ δεν έχει σχέση με την Αλ Κάιντα.

    ''Αποκρύπτει στοιχεία το Ιράκ'' λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

    Ο Κόλιν Πάουελ αποκάλυψε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι οι ιρακινές αρχές απέκρυψαν πρόσφατα στοιχεία και πρόσθεσε πως η ιρακινή μυστική υπηρεσία έχει καταστρέψει έγγραφα σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Παρουσίασε στα μέλη του Συμβουλίου δυο μαγνητοφωνημένες συνομιλίες ανάμεσα σε Ιρακινούς ανώτατους αξιωματούχους και μέλη της προεδρικής φρουράς, λέγοντας πως ''όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός συστήματος που έχει στόχο να κρύβει πράγματα''.

    "Σκοπός τους είναι να εξαπατήσουν τους επιθεωρητές, να τους αποκρύψουν πράγματα και στοιχεία'', πρόσθεσε ο κ. Πάουελ.

    Σημαντικά σημεία της ομιλίας Πάουελ

    Για χημικά:

    Ο Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι το Ιράκ έχει στη διάθεση του, 100-500 τόνους χημικών όπλων, ποσότητα, ικανή να γεμίσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, 16.000 εδάφους εδάφους. Το γεγονός αυτό, «η κορυφή του παγόβουνου» σύμφωνα με τον Πάουελ, επιβεβαιώνεται και από τις άδειες χημικές κεφαλές, τις οποίες βρήκαν πρόσφατα οι επιθεωρητές. Σύμφωνα με τον Πάουελ, οι Ιρακινοί δοκίμαζαν σε ανθρώπους που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο, τα χημικά τους όπλα.

    Σχέσεις με τρομοκράτες

    Ο Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι μία οργάνωση, που διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δραστηριοποιούταν ανενόχλητη στο Ιράκ, τους τελευταίους οκτώ μήνες. Επικεφαλής της, ο Αμπου, Μουσάμπ, Ζαρκάουι, στενός συνεργάτης του Λάντεν.

    Αντιδράσεις

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ υποστήριξε ότι τα στοιχεία που έδωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο κ. Πάουελ, θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθούν και από τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών μέσα στο Ιράκ. Ο κ. Ιβανόφ σημείωσε ότι οι σημερινές πληροφορίες απαιτούν σημαντική και σχολαστική μελέτη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να παραδοθούν αμέσως στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Περισσότερο χρόνο ώστε οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους, ζήτησε η Κίνα δια στόματος του μόνιμου πρεσβευτή της στον ΟΗΕ.

    "Πρέπει να σεβαστούμε τις απόψεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ και να τους αφήσουμε να συνεχίσουν το έργο τους", είπε αμέσως μετά την ομιλία Πάουελ, ο μόνιμος πρεσβευτής της Κινας στον ΟΗΕ.

    Νωρίτερα, την πλήρη υποστήριξή της προς το έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ, εξέφρασε με διάβημα της προς τις Ιρακινές Αποστολές στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη η Ελληνική Προεδρία, ζητώντας παράλληλα την άνευ όρων συμμόρφωσή του Ιράκ, με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδίως προς την απόφαση 1441, που αποσκοπεί στον πλήρη αφοπλισμό του.

    Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συμφωνούν απόλυτα στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ και θεωρούν ότι ο Σανταμ Χουσεΐν δεν έχει εναλλακτική από το να συμμορφωθεί με τους όρους του ψηφίσματος 1441 των Ηνωμένων Εθνών και να προχωρήσει στον αφοπλισμό. Αυτό δήλωσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αμέσως μετά την ομιλία του Πάουελ, αρνούμενος να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, από την πλευρά του, υποβάθμισε τις συζητήσεις περί διχασμού μεταξύ των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά στο θέμα του Ιράκ και απαίτησε από τη Βαγδάτη να προχωρήσει στην καταστροφή των επικίνδυνων όπλων που φέρεται να έχει στην κατοχή της, προσθέτοντας ότι ο Χουσεΐν έχει ακόμη το χρόνο για να "απαλλαγεί" από αυτά. Ο Ρόμπερτσον απέφυγε και αυτός να σχολιάσει την ομιλία του Αμερικάνού υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι χρειάζεται να την μελετήσει πρώτα.

    Στο μεταξύ, αύριο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες έκτακτη σύνοδος των 19 κρατών- μελών του ΝΑΤΟ για να αποφασίσουν αν θα υποστηρίξουν στρατιωτικά τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    [13] Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους

    5/2/2003 4:43:00 μμ

    Πραγματικές αυξήσεις 2,5% θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2003, ενώ αν συνυπολογισθούν ωριμάνσεις, επιδόματα και αλλαγές στην κλίμακα παρακράτησης, οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθωτών σε μέσα επίπεδα διαμορφώνονται στο 4,2% και των συνταξιούχων στο 4,5%.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν από κοινού από το υπουργείο Υγείας μέτρα για τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ στο πλαίσιο του νέου κύκλου επαφών που θα αρχίσει με την ΑΔΕΔΥ, θα ληφθούν αποφάσεις για την καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος.

    Ιδρυση εταιρείας επενδύσεων από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου

    Το θέμα των αναδρομικών, όπως είπε ο κύριος Χριστοδουλάκης, θα εξετασθεί από κοινού με το θέμα του νέου μισθολογίου, ενώ εντός του Φεβρουαρίου αναμένονται ανακοινώσεις για το νέο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2003, ενώ ανακοίνωσε την ίδρυση εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προτεραιότητα θα δοθεί στις αποκρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας, καθώς εντός της εβδομάδας αρχίζει η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη δημόσια επιχείρηση αερίου.

    Για την Ολυμπιακή Αεροπορία ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου με τη δημιουργία της νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας και την ιδιωτικοποίηση των λοιπών συμμετοχών της.

    [14] Γερμανία: Στα ύψη η ανεργία

    5/2/2003 5:13:00 μμ

    Μετά, τα θλιβερά εκλογικά αποτελέσματα, πονοκέφαλο προκαλούν στον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ο αριθμός των ανέργων τον Ιανουάριο ανήλθε στα 4,623 εκατομμύρια, ποσοστό που πλησιάζει τα επίπεδα ρεκόρ της περιόδου επανένωσης των δυο Γερμανιών. Το ποσοστό ανεργίας, πάντα σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ανήλθε των προηγούμενο μήνα στο 11,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 10,1% το Δεκέμβριο του 2002. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2002, ο αριθμός των ανέργων είναι κατά 333.000 υψηλότερος.

    [15] Νευρική ανορεξία ίσον νευρική βουλιμία

    5/2/2003 6:17:00 μμ

    Την αποκάλεσαν αρρώστια του Χόλιγουντ και πριγκιπική, λόγω της Τζέιν Φόντα και της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Η άλλη όψη της νευρικής ανορεξίας είναι η νευρική βουλιμία. Ο ασθενής τρώει "τεράστιες" ποσότητες τροφής, με αποτέλεσμα να προκαλείται εμετός. "Εμφανίζεται στις ίδιες ηλικίες με τη νευρική ανορεξία. Συχνά, οι γονείς που βλέπουν το παιδί τους βουλιμικό, του κρύβουν την τροφή και τα γλυκά. Σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάει. Αλλά και πάλι πρέπει να βρεθούν τα βαθύτερα αίτια, που είναι όμοια με της ανορεξίας", δήλωσε ο ψυχολόγος, Αδαμ Πετρινιώτης, στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ". Σπάνια οι ασθενείς και με τις δυο αυτές διατροφικές διαταραχές καταφεύγουν στον ψυχίατρο. Και όταν το κάνουν, παραπονιούνται μόνον για πονοκεφάλους η κατάθλιψη.

    Όλοι οι ασθενείς, μπορούν να θεραπευτούν

    Μήπως η τροφή είναι υποκατάστατο αγάπης; Μήπως μια γυναίκα φοβάται τους άντρες και τη σχέση και με αυτό τον ασυνείδητο τρόπο πετυχαίνει να μην τη θέλουν;

    Όπως και να έχει πρέπει να τη δει ψυχίατρος.

    "Πολλοί, πιστεύουν ότι η νευρική βουλιμία και ανορεξία πηγάζουν από γυναικεία ματαιοδοξία. Λάθος. Οι διατροφικές διαταραχές συμβαίνουν σε άτομα που επιτίθενται οδυνηρά στον εαυτό τους, όταν νομίζουν πως απέχουν από τα πρότυπα της τελειότητας που προβάλλει η κοινωνία. Προσωπικά, πάθαινα 4 με 5 κρίσεις ημερησίως, έτρωγα τα πάντα και μετά ήθελα να πεθάνω. Κάποιοι φίλοι με έπεισαν να δω γιατρό. Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι όλοι οι άρρωστοι αυτού του είδους μπορούν να θεραπευτούν", είχε πει η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

    [16] Απολύσεις στη NASA-πένθος για το Columbia

    5/2/2003 1:46:00 μμ

    Απολύσεις επιφύλαξε η ΝΑΣΑ στους επιστήμονες της που είχαν καταγγείλει την μείωση των κονδυλίων για διαστημικά προγράμματα, με επιπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων. Το μοιραίο τεχνικό πρόβλημα στο Columbia αποκαλύπτεται μετά βεβαιότητας ότι υπήρχε από την εκτόξευση του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας, ενώ κορυφώνονται οι επικρίσεις για τις περικοπές δαπανών. Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους επισκέφθηκε τη ΝΑΣΑ και ήρθε αντιμέτωπος με τους συγγενείς των θυμάτων.

    ''Το ταξίδι της Αμερικής στο διάστημα συνεχίζεται''

    Την Τρίτη ο Αμερικανός προέδρος έλαβε μέρος σε επιμνημόσυνη δέηση για τους επτά αστροναύτες που σκοτώθηκαν, ενώ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον διευθυντή της ΝΑΣΑ σχετικά με τις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, δήλωσε ότι το ταξίδι της Αμερικής στο Διάστημα θα συνεχισθεί. Νωρίτερα οι οικογένειες των αστροναυτών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου είχαν ζητήσει να μη σταματήσουν τα διαστημικά προγράμματα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες για τα υπολείμματα του διαστημικού λεωφορείου και των πτωμάτων των αστροναυτών.

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε πάντως ότι έχει σχηματίσει μία πιο σαφή εικόνα για το τι συνέβη τα τελευταία λεπτά μετά την είσοδο του διαστημικού λεωφορείου στη γήινη ατμόσφαιρα και πριν αυτό διαλυθεί, αν και είναι νωρίς για να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

    Ο διευθυντής του διαστημικού προγράμματος, Ρον Ντίτεμορ, δήλωσε ότι οι ερευνητές εξετάζουν ως πιθανό αίτιο τη ζημιά που φαίνεται να προκλήθηκε στα πλακίδια θερμικής προστασίας που βρίσκονταν στο αριστερό μέρος του διαστημοπλοίου, μέρος των οποίων φαίνεται ότι αποκολλήθηκε από την άτρακτο.

    Κι όμως...τους είχαν προειδοποιήσει!

    Στο φως της δημοσιότητας έρχονται και πάλι οι προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων για τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων από τις περικοπές στον προϋπολογισμό της ΝΑΣΑ.

    Οι πρώτες προειδοποιήσεις είχαν διατυπωθεί την περασμένη άνοιξη από αρκετά μέλη της ειδικής επιτροπής που είχε συγκροτήσει η ΝΑΣΑ για να εξετάσει τα προβλήματα ασφαλείας των διαστημικών πτήσεων. Η επιτροπή των ειδικών και των συμβούλων είχε προειδοποιήσει στην αναφορά της, τον Μάρτιο του 2002, ότι λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό της ΝΑΣΑ ''εξασθένησαν'' οι προσπάθειες για την ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων. Οι ειδικοί ζητούσαν την σημαντική οικονομική ενίσχυση της ΝΑΣΑ για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας.

    Παρεμβαίνοντας τον περασμένο Απρίλιο ενώπιον του Κογκρέσου, ο πρόεδρος της επιτροπής, δρ. Ρίτσαρντ Μπλόμπεργκ προειδοποίησε μάλιστα ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ''μελλοντικούς κινδύνους''. ''Μία από τις βασικές αιτίες της ανησυχίας μου είναι ότι ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο έχουν μειωθεί τα περιθώρια ασφαλείας'' τόνισε ο δρ.Μπλόμπεργκ. Έκθεση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, κατέληγε μάλιστα σε ανάλογα συμπεράσματα.

    Σημειώνοντας τις μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό της ΝΑΣΑ για τα διαστημικά λεωφορεία, η επιτροπή του Κογκρέσου προειδοποιούσε ότι η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην πρόσληψη μηχανικών ανωτάτου επιπέδου. ''Αν ο περιορισμός του προσωπικού δεν σταματήσει , υπάρχει κίνδυνος εξασθένησης των δυνατοτήτων της ΝΑΣΑ να εγγυηθεί την ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων'', η συχνότητα των οποίων έχει αυξηθεί λόγω της κατασκευής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής του Κογκρέσου. Στην έκθεση τονιζόταν ακόμη ότι η ΝΑΣΑ ''δεν είναι σε θέση να επιβλέψει αποτελεσματικά τα συμβόλαια'' με τις εταιρίες

    Περίπου το 90% του προϋπολογισμού της ΝΑΣΑ πηγαίνει σε υπεργολάβους. Η Μπόινγκ και η Λόκχιντ Μάρτιν είναι οι βασικοί προμηθευτές του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων. Ήδη η Γερουσία πρόκειται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα ακροάσεις με τον διευθυντή της ΝΑΣΑ, Σον Ο' Κίφι, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν.

    Ο προϋπολογισμός της ΝΑΣΑ έχει μειωθεί σε πραγματικές τιμές κατά 46% τα τελευταία 10 χρόνια συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό, δήλωσε η Αμερικανίδα γερουσιαστής Κέι Χάτσισον. Από 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 1990 έφτασε τα 14,5 δισεκατομμύρια το 2002, ενώ έπρεπε να είχε αυξηθεί στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους διαβίωσης, πρόσθεσε.

    [17] Online εγκυκλοπαίδειες ''Wikipedia''

    5/2/2003 7:37:00 μμ

    Μια από τις πρώτες "ανοιχτές" εγκυκλοπαίδειες του διαδικτύου έφθασε σε ένα σημαντικό ορόσημο, δύο μόλις χρόνια μετά την εμφάνισή της. Τον Ιανουάριο, η αγγλόγλωσση έκδοση της http://www.wikipedia.org, μια δωρεάν πολύγλωσση εγκυκλοπαίδεια, που δημιουργήθηκε εξ' ολοκλήρου από εθελοντές, δημοσίευσε το υπ' αριθμόν 100.000 άρθρο της. Περισσότερα από 37.000 άρθρα περιλαμβάνονται στις αλλόγλωσσες εκδόσεις της. Η Wikipedia είναι το αποτέλεσμα εργασίας χιλιάδων εθελοντών. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει ένα άρθρο ή να συντάξει ένα υπάρχον άρθρο.

    Ο ηλεκτρονικός τόπος λειτουργεί βάσει του λογισμικού Wiki, μία συνεργατική εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να συγγράφουν από κοινού ιστο-έγγραφα.

    Όλα τα άρθρα καλύπτονται από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού, εφόσον δίδεται το ίδιο δικαίωμα και στους άλλους, εφόσον γίνεται αναφορά στην Wikipedia.

    Πηγή: ICT Weekly / Wired News

    [18] Έβαλε υποθήκη τη γυναίκα του και το γιό του

    5/2/2003 7:39:00 μμ

    Ένας άνδρας από το ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ έβαλε υποθήκη τη σύζυγό του και το γιό του για να πάρει δάνειο 1.000 δολαρίων. Η εφημερίδα της Ινδίας Εξπρές γράφει ότι ο 45χρονος Πάρες Τριβέντι υπέγραψε συμβόλαιο υποθήκης με τον έναν δανειοδότη τον οποίο συνέλαβε στη συνέχεια η αστυνομία. Το συμβόλαιο ήρθε στο φως την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τριβέντι κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο δανειστής του τον εκβίαζε και τον παρενοχλούσε, καθώς τον είχε αναγκάσει να υπογράψει ένα λευκό χαρτί. Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι το δανειοδότη και βρήκε το έγγραφο στη συνέχεια τον συνέλαβε, αλλά αυτός αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

    [19] Ελεύθερη η Κόρτνει Λαβ, παρά την αθυροστομία της

    5/2/2003 2:04:00 μμ

    Ελεύθερη αφέθηκε η ροκ τραγουδίστρια Κόρτνει Λαβ από την βρετανική αστυνομία χωρίς να της απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία, αν και της έγιναν υποδείξεις για την συμπεριφορά της προς τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους που την μετέφερε από το Λος Αντζελες στο Λονδίνο. Η 38χρονη Λαβ, χήρα του τραγουδιστή Κέρτ Κομπέιν του ροκ συγκροτήματος Νιρβάνα, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου την Τρίτη γιατί προκάλεσε επεισόδιο κατά τη διάρκεια της πτήσης.

    ''Είναι γνωστό ότι βρίζω'' λέει η Λαβ

    Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας δήλωσε ότι η γνωστή τραγουδίστρια έγινε επιθετική κατά τη διάρκεια της πτήσης και εξύβρισε το πλήρωμα του αεροσκάφους, παρουσία 200 επιβατών. Δεν σημειώθηκε χειροδικία και δεν υπήρξαν τραυματίες.

    Η Λαβ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το επεισόδιο παρουσιάσθηκε διογκωμένο. Όταν αφέθηκε ελεύθερη από τις βρετανικές αρχές παραδέχθηκε ότι εξύβρισε μια συνοδό, αλλά επέμεινε ότι δεν έγινε τίποτα περισσότερο. '' Έβρισα μια κυρία. Η κόρη μου πάντα μου λέει ότι έχω βρομόστομα. Νομίζω ότι την έλεγαν Μέρι. Δεν άφηνε έναν φίλο μου να έλθει στην πρώτη θέση. Γιατί είσαι τόσο σκύλα και δεν αφήνεις τον άνθρωπο'', δήλωσε η Λαβ ότι είπε στη συνοδό. Όσο για τη βρετανική αστυνομία η Λαβ μίλησε με τα καλύτερα λόγια, τη χαρακτήρισε ''θαυμάσια'' και όταν έφυγε είπε ''τώρα μπορώ να πάω να χαλαρώσω δίπλα στο τζάκι.''


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 February 2003 - 18:17:16 UTC