Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο κύμα κακοκαιρίας
  • [02] Στην τελική ευθεία για την υπόθεση των εκβιασμών
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου
  • [04] Εξαφανίστηκαν στα νερά του Αχέροντα
  • [05] Το εδαφικό στις σημερινές συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [06] Νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • [07] Εν αναμονή των αποδείξεων
  • [08] Νέα ισραηλινή εισβολή σε προσφυγικό καταυλισμό
  • [09] Στο παρελθόν ανήκει πλέον η Γιουγκοσλαβία
  • [10] Αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [11] Αυστραλία: Σε επιφυλακή για αναζωπύρωση πυρκαγιών
  • [12] Ιράν: Στο νοσοκομείο ο αντικαθεστωτικός αγιατολάχ Μονταζερί
  • [13] Αυξάνεται το ποσοστό των υπέρβαρων

    [01] Νέο κύμα κακοκαιρίας

    5/2/2003 11:30:00 πμ

    Βροχές και ισχυρές καταιγίδες στη δυτική, κεντρική, βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καθώς και χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Νότιοι άνεμοι πολύ θυελλώδεις, εντάσεως 8 με 9 και πιθανώς πρόσκαιρα στα ανατολικά 10 μποφόρ πνέουν στα πελάγη. Απαγορεύθηκε ο απόπλους από τον Πειραιά και τη Ραφήνα, ενώ εξεδόθη ειδοποίηση προς όλα τα πλοία που βρίσκονται εν πλω, κυρίως στη θάλασσα των Κυκλάδων. Κλειστές είναι και οι πορθμειακές γραμμές Ρίου-Αντιρρίου και Αιγίου-Αγίου Νικολάου και Κυλλήνης-Ζακύνθου. Στα δύο έχει κοπεί η νέα εθνική οδός Τρίπολης-Καλαμάτας στη θέση Παραδείσια, μετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι τελευταίες σφοδρές βροχοπτώσεις.

    Βροχές, ισχυροί νότιοι άνεμοι και χιόνια είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν από το πρωί σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Στις ορεινές περιοχές η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες διακόπηκε ο απόπλους όλων των σκαφών από και προς τα λιμάνια της περιοχής.

    Στη Θεσσαλονίκη και στη γύρω περιοχή βρέχει, ενώ κλειστό είναι και το λιμάνι της πόλης, όπου αναμένονταν η άφιξη ενός πλοίου από την Κρήτη, το οποίο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο δεν απέπλευσε.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου (Σέλι και Τρία - Πέντε Πηγάδια) και του Ελατοχωρίου Πιερίας, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Βέροιας - Κοζάνης (στη θέση Καστανιά) διεξάγεται με δυσκολία αλλά χωρίς αλυσίδες.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και αύριο παραμένει ο νομός Αχαΐας, λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού.

    Σφοδρή κακοκαιρία με δυνατούς ανέμους και συνεχείς βροχοπτώσεις πλήττει από τη νύχτα την Πάτρα και το νομό Αχαΐας. Στο Ιόνιο Πέλαγος πνέουν άνεμοι με ένταση 10 μποφόρ. Λόγω της θαλασσοταραχής δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο του πλοίου από την Κεφαλονιά για την Πάτρα. Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των φέρι μπόουτ Κυλήνης-Ζακύνθου.

    Αντίθετα, ο καιρός δεν έχει επηρεάσει ακόμη τη διακίνηση των φέρι μπόουτ στη γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και στο νομό Έβρου, καθώς η στάθμη του ομώνυμου ποταμού έχει ξεπεράσει ήδη το όριο της επιφυλακής.

    Στην Ηλεία, περίπου 12.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ελιές, κηπευτικά και εσπεριδοειδή έχουν πλημμυρίσει μετά τις τελευταίες ραγδαίες βροχοπτώσεις.

    [02] Στην τελική ευθεία για την υπόθεση των εκβιασμών

    5/2/2003 9:27:00 πμ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου, ο οποίος υποστήριξε ότι θύματα εκβιασμών έχουν πέσει και δεκάδες άλλοι μητροπολίτες, ενώ υπαινίχθηκε ότι το ζήτημα ήταν εν γνώσει του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, κατονόμασε ως εκβιαστές τους δημοσιογράφους Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, Διονύση Μακρή και Ζήσιμο Τσουκαλά, ενώ ο Διονύσης Μακρής δήλωσε ότι θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του. Για ανυπόστατους ισχυρισμούς, εμπάθεια και δημαγωγία κατηγόρησε τον κύριο Χρυσόστομο ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής.

    Αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου

    Ο κ. Χρυσόστομος, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος στους κόλπους της εκκλησίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "από τους 80 μητροπολίτες οι 180 έχουν εκβιαστεί".

    Επίσης ειδικά για τον κ. Μακρή ο Μητροπολίτης Ζακύνθου υποστήριξε ότι του ζήτησε τρία εκατομμύρια προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ενός εκκλησιαστικού εντύπου.

    Από την πλευρά του, ο Διονύσιος Μακρής δήλωσε ότι θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα του, μόλις ενημερωθεί για το περιεχόμενο της κατάθεσης.

    Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζήσιμος Τσεκούρας έχει καταδικαστεί τελεσίδικα στη Ζάκυνθο, λόγω της σύλληψης του το 1994 με προσημειωμένα χαρτονομίσματα για παρόμοια υπόθεση.

    Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος γνώριζε τις πιέσεις που δέχονταν από εκβιαστές, μέλη του κλήρου, μολαταύτα είχε επαφές με άτομα, όπως ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος και ο Διονύσης Μακρής.

    Εφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι κατά την επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στη Ρωσία, πήγε και ο κ. Μιχαλόπουλος ο οποίος μάλιστα ταξίδεψε με το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Αρχιεπίσκοπος και όχι με την αποστολή των δημοσιογράφων.

    O εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Επιφάνειος Οικονόμου χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χυσοστόμου αυθαίρετους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, περί εκβιασμού του από δημοσιογράφους και τον κατηγόρησε για εμπάθεια και δημαγωγία.

    Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι η δικαιοσύνη διερευνά το θέμα και πρέπει να της δώσουμε καιρό.

    Πολύτιμες καταθέσεις που ''δένουν'' την υπόθεση

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των εκβιασμών επιχειρηματιών στο όνομα και μη της 17 Νοέμβρη.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα παραδώσει το πόρισμα του και θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων.

    Ο εισαγγελέας έχει στα χέρια του ατράνταχτα στοιχεία και είναι έτοιμος έως το τέλος της εβδομάδας να συντάξει το πόρισμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, προκύπτουν ενδείξεις για τη διάπραξη, τόσο του αδικήματος της εκβίασης, όσο και της απειλής.

    Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, πάντως ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να ενέχονται στους εκβιασμούς με θύματα επιχειρηματίες στο όνομα της 17Ν εμπλέκονται και στους εκβιασμούς σε βάρος ιεραρχών.

    Η δίωρη κατάθεση του μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου, την περασμένη Παρασκευή, σε συγγενικό του σπίτι, έδωσε ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία στον εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες κατονόμασε ένα συγκεκριμένο εκδότη που όπως υποστήριξε τον εκβίαζε πριν την εκλογή του αρχιεπισκόπου, το 1998.

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εξεταστούν τουλάχιστον άλλοι δύο μητροπολίτες, καθώς και τρεις δημοσιογράφοι.

    Εν τω μεταξύ, ο εκδότης Γιώργος Τράγκας, κατέθεσε αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση.

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου

    5/2/2003 11:36:00 πμ

    Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης της προέδρου του "ΑΘΗΝΑ 2004", Γιάννας Αγγελοπούλου, τόνισε ο κ Πανταγιάς μετά τη 45λεπτη συνάντηση που είχε νωρίτερα η κα. Αγγελοπούλου με τον πρωθυπουργό. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει το μεσημέρι γραπτή, ή προφορική δήλωση του κ.Σημίτη. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπάρχει ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και της οργανωτικής επιτροπής λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα περί δυσαρέσκειας της κυρίας Αγγελοπούλου και ότι δεν υπάρχουν σκέψεις αλλαγής της ηγεσίας του "Αθήνα 2004".

    Υπό εποπτεία η Οργανωτική Επιτροπή

    Η συγκρότηση ομάδας που θα αναλάβει την συνολική παρακολούθηση του έργου και των επί μέρους προϋπολογισμών της Οργανωτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε, στην σύσκεψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με την παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου και των υπουργών Οικονομίας-Πολιτισμού. Στόχος της ομάδας είναι ο καλύτερος έλεγχος του συνολικού κόστους των Αγώνων.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η Ομάδα Παρακολούθησης Έργου θα ελέγχει την εξέλιξη του συνόλου του προϋπολογισμού, κάτι που δεν σημαίνει πώς οι δύο προϋπολογισμοί, κυβέρνησης και οργανωτικής επιτροπής, θα χάσουν την αυτοτέλειά τους.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές άλλος ένας λόγος ήταν και η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ποιος θα εκταμιεύσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να παραδοθούν ολοκληρωμένες οι αθλητικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να γίνουν οι αγώνες με αρτιότητα, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τη ΔΟΕ.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ώστε να υπάρξει τόσο καλύτερος έλεγχος, όσο και καλύτερη διαχείριση, ενώ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ανέφερε ότι τα επιπλέον χρήματα για έργα και ανάγκες μόνιμου χαρακτήρα θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ εκείνα που μετά τους Ολυμπιακούς θα ξηλωθούν θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2004.

    Ο κ. Πρωτόπαπας εξήγησε ότι ο καλούμενος να πληρώσει είναι λογικό να θέλει να παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς καθώς είναι χρήματα του ελληνικού λαού και είναι αυτονόητο ότι πρεπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο έλεγχος θα αφορά τα πρόσθετα χρήματα που θα δοθούν για τα λεγόμενα overlays, καθώς για τους προηγούμενους προϋπολογισμούς έχει ήδη γίνει έλεγχος.

    Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να αποφασισθεί επέκταση του ωραρίου μόνο για δύο μήνες που θα κορυφωθεί η αγοραστική κίνηση λόγω των αγώνων.

    [04] Εξαφανίστηκαν στα νερά του Αχέροντα

    5/2/2003 10:02:00 πμ

    Ο ποταμός Αχέροντας

    Αγνοείται από το πρωί η τύχη ενός δασκάλου και του γιου του, οι οποίοι με το αυτοκίνητό τους προσπάθησαν να διασχίσουν τη γέφυρα Καστρίου, στο Καναλάκι Πρέβεζας με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά του ποταμού Αχέροντα. Η γέφυρα Καστρίου, που αποτελούσε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, πλημμυρίζει τακτικά από τον Αχέροντα και πάντα διακόπτεται η συγκοινωνία προς το Καναλάκι. Ο δάσκαλος αγνόησε σήμερα το πρωί τις προειδοποιητικές πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί και διέσχισε τη γέφυρα με αποτέλεσμα να παρασυρθεί με το αυτοκίνητο του από τα νερά. Μέχρι τώρα, παρά τις προσπάθειες συνεργείων της ΕΜΑΚ, κατοίκων της περιοχής και αστυνομικών, τα δύο άτομα δεν έχουν βρεθεί.

    [05] Το εδαφικό στις σημερινές συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς

    5/2/2003 9:56:00 πμ

    O πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποιούν αυτή την ώρα νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, με αντικείμενο συζήτησης το εδαφικό. Η συνάντηση γίνεται στην παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο. Κατά τη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας θα απαντήσει γραπτώς στις απαράδεκτες θέσεις που ο Ραούφ Ντενκτάς διατυπώνει σε έγγραφο, που έχει ήδη καταθέσει στις συνομιλίες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρόεδρος Κληρίδης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αξίωση για χωριστή κυριαρχία, απορρίπτει την έννοια της πολιτικής ισότητας, όπως την εννοεί ο Ραούφ Ντενκτάς, και δίδει συγκεκριμένες απαντήσεις επί των αξιώσεών του στο εδαφικό.

    Ανυποχώρητος ο Ντενκτάς

    Δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν ως έχει, επανέλαβε ο Ραούφ Ντενκτάς συμπληρώνοντας ότι επιθυμεί μια λύση που θα οικοδομηθεί πάνω στην κυριαρχία. Επίσης δήλωσε ότι δεν θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους ούτε η Μόρφου ούτε η Καρπασία ενώ απέρριψε και την επιστροφή προσφύγων.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες διαδηλώσεις στα Κατεχόμενα είπε ότι τα προβλήματα όλων των Τουρκοκυπρίων θα αντιμετωπιστούν μέσα από το νέο σχέδιο στήριξης που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση.

    Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τις εκλογές στην Κύπρο

    Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου στην Κύπρο. Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά, χωρίς κανένα πρόβλημα και είπε ότι εντός της εβδομάδας θα είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα παραδοθούν στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων.

    Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι καθημερινά γίνονται συσκέψεις και ότι διεξάγονται ακόμη και δοκιμαστικοί έλεγχοι στα ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης, ανέφερε ότι έγινε γενική δοκιμή με τις Επαρχιακές Διοικήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι γύρω στις 6 το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ γύρω στις 22.00-23.00 θα γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα.

    [06] Νέος πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    5/2/2003 9:00:00 πμ

    Ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Γουργουράκης ορίστηκε πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από τη Διάσκεψη των Πρόεδρων της Βουλής. Αναπληρωτής πρόεδρος ορίστηκε ο επίτιμος αντιπροέδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιος Δεληγιάννης.

    [07] Εν αναμονή των αποδείξεων

    5/2/2003 8:30:00 πμ

    Tα στοιχεία που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το ιρακινό οπλοστάσιο, θα παρουσιάσει σήμερα ο Κόλιν Πάουελ στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Εξάλλου, ο Ντ. Ράμσφελντ άφησε να εννοηθεί πως δεν πρόκειται για σαφείς αποδείξεις ενοχής της Βαγδάτης. Aμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι o Πάουελ δεν θα επιμείνει στις κατηγορίες για δεσμούς του ιρακινού καθεστώτος με την Αλ Κάιντα, καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν φαίνεται να διαθέτουν ισχυρά στοιχεία για κάτι τέτοιο. Τέλος, ο Χουσεΐν με συνέντευξή του τονίζει ότι όλα γίνονται για το πετρέλαιο.

    Και ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη

    Αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως ο Πάουελ, πιθανώς να καταθέσει φωτογραφίες από τοποθεσίες που πιστεύεται πως αποτελούν κινητά εργαστήρια βιολογικών όπλων.

    Αλλη επίσημη πηγή τόνισε πως ο Πάουελ πέρασε μεγάλο μέρος της Δευτέρας εξετάζοντας τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 17.30, ώρα Ελλάδος. Η ομιλία του θα καλυφθεί τηλεοπτικά.

    Της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα προεδρεύσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, η χώρα του οποίου ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντος κράτους για το Φεβρουάριο.

    Στην ομιλία του κ. Πάουελ θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος την Τρίτη από τον Λίβανο ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μ. Ανατολή δήλωσε, ότι εξετάζεται η συμμετοχή ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας σε ειρηνευτική αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει ιδιαίτερες συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Κόλιν Πάουελ και τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τους επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, αλλά και τους ομολόγους του της ΕΕ, των οποίων οι χώρες είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ισπανία). Ο κ. Παπανδρέου θα δώσει επίσης συνέντευξη στο CNN.

    Ο πόλεμος είναι ήδη αποφασισμένος λέει ο Σαντάμ

    Στην πρώτη του συνέντευξη μετά από δώδεκα χρόνια στο κανάλι Channel-4 ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, τόνισε ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν προαποφασίσει τον πόλεμο με κύριο λόγο να ελέγξουν όλα τα κοιτάσματα του μαύρου χρυσού στη Μέση Ανατολή.

    Σύμφωνα με τον Σαντάμ, επειδή τα επιχειρήματά τους καταρρίπτονται στην πράξη, προφασίζονται σύνδεση με την Αλ-Κάιντα, καθώς και την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. "Αν είχαμε διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα δεν θα ντρεπόμασταν να το παραδεχθούμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός ηγέτης.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν υποστηρίζει ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ΗΠΑ και Βρετανία θα κάνουν τον πόλεμο στο Ιράκ, είναι τα πετρελαϊκά κοιτάσματά του και η βούλησή τους να ελέγξουν όλα τα κοιτάσματα του μαύρου χρυσού στη Μέση Ανατολή.

    Διπλωματικές επαφές για το Ιράκ

    Η Γαλλία δεν πρόκειται να συναινέσει σε επέμβαση στο Ιράκ χωρίς την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επέμεινε, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, την Τρίτη, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις εκκλήσεις για τη διάθεση περισσότερου χρόνου στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Στενή συνεργασία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση του ιρακινού ζητήματος συμφώνησαν, εξ άλλου, χθες, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρόεδρος Μπους και ο Ρωσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Εν τω μεταξύ, η κοινή ευρωπαϊκή στάση στην ιρακινή κρίση και η πρωτοβουλία των "οκτώ" με τη γνωστή διακήρυξη υπέρ των αμερικανικών θέσεων συζητήθηκαν, στις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού και προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κώστα Σημίτη με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

    [08] Νέα ισραηλινή εισβολή σε προσφυγικό καταυλισμό

    5/2/2003 11:03:00 πμ

    Πάνω από δέκα ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, διείσδυσαν τα ξημερώματα στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Μια 65χρονη Παλαιστίνια βρέθηκε νεκρή στα ερείπια του σπιτιού της που γκρεμίστηκε όταν ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε γειτονική κατοικία που ανήκε στο γιο της. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής, τα ελικόπτερα άνοιξαν πυρ, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν τραυματισμούς, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη Τουλκάρεμ της Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσαν πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

    Πρόκειται για τον 20χρονο Ρέντα Γκάνεν που πυροβολήθηκε από τους στρατιώτες καθώς έβγαινε από το αστυνομικό τμήμα της Τουλκάρεμ που είχε περικυκλωθεί από τον ισραηλινό στρατό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Από τα πυρά τραυματίστηκε άλλος ένας αστυνομικός.

    Ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε από την πλευρά του ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον δύο Παλαιστινίων που επιχείρησαν να διαφύγουν τη σύλληψη.

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000 έχουν σκοτωθεί 2.920 άτομα, εκ των οποίων 2.177 Παλαιστίνιοι και 687 Ισραηλινοί.

    [09] Στο παρελθόν ανήκει πλέον η Γιουγκοσλαβία

    5/2/2003 8:28:00 πμ

    Το απερχόμενο γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο ενέκρινε το απόγευμα της Τρίτης την αυτοδιάλυσή της και τη διάλυση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, μετά από 74 χρόνια ύπαρξης, ανακηρύσσοντας παράλληλα το νέο κράτος Σερβίας-Μαυροβουνίου και ψηφίζοντας το νόμο για την εφαρμογή του συνταγματικού Χάρτη που υιοθετήθηκε προηγουμένως από την Συνέλευση αυτή. Στο εξής, η χώρα θα ονομάζεται "Σερβία και Μαυροβούνιο", καθώς οι δύο εναπομείνασες δημοκρατίες της ομοσπονδίας εντάσσονται σε μία χαλαρή ένωση κρατών με το όνομα αυτό.

    Σύμφωνα με το νέο συνταγματικό διακανονισμό η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα έχουν το δικαίωμα μετά από μια μεταβατική περίοδο τριών ετών να αποφασίσουν την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησή τους.

    "Η σημερινή απόφαση αποτελεί την τελική πράξη σχηματισμού μιας νέας κρατικής οντότητας", δήλωσε ο πρόεδρος της γιουγκοσλαβικής Βουλής, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς.

    Ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας δεν επικρατεί λύπη για την "πτώση" της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας. Αντίθετα, υπάρχει ένα αίσθημα νοσταλγίας για την πάλαι ποτέ πολύ-εθνοτική ομοσπονδία που διαλύθηκε προ δεκαετίας και δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ξανά.

    Από την Γιουγκοσλαβία είχαν αποχωρήσει στη δεκαετία του '90 οι υπόλοιπες τέσσερις δημοκρατίες της, ορισμένες αναίμακτα (Σλοβενία, Κροατία, ΠΓΔΜ), και στην περίπτωση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης μετά από αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

    Η επίσημη ανακήρυξη του νέου κράτους έγινε στη διάρκεια κοινής συνόδου των δύο σωμάτων, του Συμβουλίου των Πολιτών και του Συμβουλίου των Δημοκρατιών, του γιουγκοσλαβικού κοινοβουλίου που διήρκεσε λίγα λεπτά.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς δεν παρευρέθηκαν στην ιστορική αυτή σύνοδο της ανακήρυξης του νέου κράτους ενώ παρών ήταν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC GREEK

    [10] Αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ακτή Ελεφαντοστού

    5/2/2003 10:23:00 πμ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας και της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής στην Ακτή Ελεφαντοστού, εξουσιοδοτώντας τες να ανοίγουν πυρ για να προστατεύουν τους πολίτες. Οι αντάρτες έχουν επανειλημμένως παραβιάσει τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 24 Ιανουαρίου για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον στρατό της χώρας, οι αντάρτες έχουν πλήξει κυβερνητικούς στόχους, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι Γάλλοι στρατιώτες.

    [11] Αυστραλία: Σε επιφυλακή για αναζωπύρωση πυρκαγιών

    5/2/2003 8:47:00 πμ

    Η πυροσβεστική υπηρεσία εκφράζει φόβους αναζωπύρωσης των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και ένα μήνα στη βορειανατολική Αυστραλία και έχουν κάψει δεκάδες κατοικίες, 920.000 εκτάρια δασικής έκτασης και τεράστιο αριθμό ζώων, δίχως ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής του Ίστ Γκίπσλαντ βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς ανέβηκαν αισθητά πάλι οι θερμοκρασίες και πνέουν ισχυροί άνεμοι. Λόγω των πυρκαγιών, η Μελβούρνη καλύφθηκε από πυκνούς καπνούς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Όπως παρατήρησε και ένας ραδιοσχολιαστής "φαίνεται πως η φωτιά αυτή που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή θα σβήσει μόνο όταν φτάσει στη... θάλασσα".

    [12] Ιράν: Στο νοσοκομείο ο αντικαθεστωτικός αγιατολάχ Μονταζερί

    5/2/2003 11:35:00 πμ

    Ο αντικαθεστωτικός αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, ο οποίος απελευθερώθηκε στις 30 Ιανουαρίου έπειτα από πέντε χρόνια υπό κατ' οίκον περιορισμό, βρίσκεται στην εντατική του νοσοκομείου της πόλης Κομ όπου διεκομίσθη με πόνους στο στήθος. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε την απελευθέρωσή του Μονταζερί, πρώην δελφίνου του αγιατολάχ Χομεϊνί εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του.

    Ο αγιατολάχ Μονταζερί έπεσε σε δυσμένεια λίγους μήνες πριν από τον θάνατο του Χομεϊνί το 1989 διότι επέκρινε με δριμύτητα του ιρανικό καθεστώς.

    Το 1997 ετέθη υπό κατ' οίκον περιορισμό επειδή έθεσε σε αμφισβήτηση την πολιτική και θρηκευτική εξουσία του αγιατολάχ Χαμενεΐ. Μετά την απελευθέρωσή του συνέχισε τις επιθέσεις εναντίον του ιρανικού καθεστώτος. Στράφηκε κατά του Συμβουλίου Επιτήρησης, που τελεί υπό τον έλεγχο των συντηρητικών και έχει ρόλο τοποτηρητή του συντάγματος, για την απόρριψη αναθεωρητών και φιλελεύθερων υποψηφίων στις εκλογές.

    Έκρινε επίσης αντισυνταγματική την ύπαρξη των ισλαμικών επαναστατικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου Πολιτιστικής Επανάστασης που ελέγχονται επίσης από τους συντηρητικούς του ιρανικού καθεστώτος.

    [13] Αυξάνεται το ποσοστό των υπέρβαρων

    5/2/2003 8:37:00 πμ

    Ανησυχητικές διαστάσεις παρουσιάζει στη χώρα μας το πρόβλημα της παχυσαρκίας, καθώς εκτιμάται ότι το 70% των Ελλήνων θα είναι, έως το 2030, υπέρβαροι και περίπου οι μισοί παχύσαρκοι. Η επισήμανση αυτή έγινε σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, ενόψει του πέμπτου συνεδρίου που διοργανώνουν στην Αθήνα.

    Η παχυσαρκία, εκτός από αισθητικά δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα υγείας, και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την παιδική ηλικία με κατάλληλη διατροφή και επιλογή τροφών που δε θα δημιουργούν προβλήματα μακροπρόθεσμα, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο ενδοκρινολόγος Ιωάννης Κακλαμάνος, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 February 2003 - 10:13:27 UTC