Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ισχύ οι νέες τιμές διοδίων στην Αττική Οδό
  • [02] Κοινό πρόγραμμα δράσης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
  • [03] Στην Κύμη φιλοξενούνται οι 55 λαθρομετανάστες
  • [04] Διάβημα της ελληνικής προεδρίας για το Ιράκ
  • [05] Συζήτηση για την ανάσχεση της ισλαμοφοβίας
  • [06] Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για ελληνόκτητο τάνκερ
  • [07] Συνεργασία ΕΕ-Ασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης
  • [08] Β. Κορέα: Επαναλειτουργεί τις πυρηνικές της μονάδες
  • [09] Η ΑΕΚ έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση
  • [10] Ευρωλίγκα: ''Αγκαλιά'' με την πρωτιά ο Παναθηναϊκός
  • [11] Σημαντική νίκη για το Αιγάλεω στη Λεωφόρο
  • [12] Την Πέμπτη η γενική συνέλευση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [13] Η γένεση της νεώτερης ελληνικής ζωγραφικής
  • [14] Κάπνισμα: Απαγόρευση σε χώρους εργασίας
  • [15] Το πάχος μας κλέβει δέκα χρόνια από τη ζωή μας
  • [16] Μάικλ Τζάκσον: ''Κοιμάμαι με μικρά αγόρια''

    [01] Σε ισχύ οι νέες τιμές διοδίων στην Αττική Οδό

    5/2/2003 8:07:00 μμ

    Οι νέες τιμές των διοδίων στην Αττική Οδό, θα ισχύουν, από την Παρασκευή, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος από την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Μεταμόρφωσης έως τον Γέρακα. Συγκεκριμένα τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,80 ευρώ από 1,20 που ίσχυε μέχρι τώρα, τα δίκυκλα 0,90 ευρώ από 0,50, τα φορτηγά και τα λεωφορεία 5,50 ευρώ από 3 και οι νταλίκες 7,20 ευρώ από 4,50. Παράλληλα, θα ισχύουν σημαντικές εκπτώσεις για τους συχνούς χρήστες του δικτύου και συγκεκριμένα γι' αυτούς που θα χρησιμοποιούν πομποδέκτες, οι οποίοι για τις 30 πρώτες διελεύσεις τους θα πληρώνουν 1,50 ευρώ για κάθε διέλευση ενώ όσοι πραγματοποιούν από 30 έως 50 διελεύσεις το μήνα θα πληρώνουν 1,20 ευρώ και για πάνω από 50 διελεύσεις 0,90 ευρώ.

    [02] Κοινό πρόγραμμα δράσης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    5/2/2003 7:54:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Πρόγραμμα κοινών λειτουργιών και εκδηλώσεων αποφάσισαν να υλοποιήσουν ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με προοπτική την ενοποίηση των δύο μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η απόφαση αυτή πάρθηκε την Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του εθνικού συντονιστικού συνδικαλιστικού συμβουλίου των δύο οργάνων. Το συντονιστικό συμβούλιο θα συγκληθεί και πάλι μετά από έξι μήνες. Επίσης, ξεκίνησε η συνάντηση των ελληνικών, τουρκικών και κυπριακών συνδικάτων, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο ''Τιτάνια'' στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Συνάντηση των ελληνικών, τουρκικών και κυπριακών συνδικάτων

    Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα κοινής δράσης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει:

    Τη συγκρότηση ομάδων εργασίας, που θα εκπονήσουν μέσα στο χρόνο εισηγήσεις για κοινές υποδομές και λειτουργίες στα θέματα διεθνών σχέσεων, ισότητας, πολιτισμού και αθλητισμού. Κοινές δράσεις στα θέμα ανεργίας, μετανάστευσης, ασφαλιστικό, υγεία, παιδεία, 35ωρο, εθνικά προβλήματα.

    Ο προγραμματισμός κοινής δράσης των δύο οργανώσεων περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως η κοινή συνάντηση ελληνικών, τουρκικών και κυπριακών συνδικάτων για την ειρήνη στην περιοχή, το αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15ης Φεβρουαρίου, τη συνεδρίαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στις 6 και 7 Μαΐου στην Αθήνα, τη συνδιοργάνωση της Πρωτομαγιάς, την οργάνωση διάσκεψης με θέμα ''Ο κόσμος μετά το Γιοχάνεσμπουργκ - Ο ρόλος των συνδικάτων'' στις 8 και 9 Μαΐου στην Αθήνα, τη διημερίδα για τη διεύρυνση της ΕΕ και τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, τη διοργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά την εαρινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα, τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλες τις συνόδους υπουργών κατά την ελληνική προεδρία, με αποκορύφωμα τη μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003.

    Στο μεταξύ, άρχισε σήμερα η συνάντηση των ελληνικών, τουρκικών και κυπριακών συνδικάτων, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο ''Τιτάνια'' στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αντικείμενο της συνάντησης είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

    Στη συνάντηση εκτός από τη ΓΣΣΕ και την ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι HAK-IS, DISK, KESK, TURK-SEN, DEVIS, KTAMS, αλλά και η ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

    [03] Στην Κύμη φιλοξενούνται οι 55 λαθρομετανάστες

    5/2/2003 7:51:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Σε παλιά σχολικά κτίρια της Κύμης, φιλοξενούνται από το μεσημέρι οι 55 λαθρομετανάστες ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι εντοπίστηκαν τα ξημερώματα σε ιστιοφόρο σκάφος, 20 ναυτικά μίλια ανοιχτά από τις ακτές της Εύβοιας, ενώ άφαντοι ήταν οι διακινητές που τους μετέφεραν. Επτά από τους λαθρομετανάστες που αντιμετώπιζαν υποθερμία λόγω του ψύχους μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας, ενώ τρόφιμα και ρουχισμό τους προσέφερε ο Δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής.

    Στο μεταξύ, οι Λιμενικοί ανακρίνουν τον Ελληνα και τους τέσσερους Πολωνούς υπηκόους που περισυνέλεξε το ελικόπτερο σούπερ πούμα μέσα στο φουσκωτό τους σκάφος, όταν εξέπεμψαν τηλεφωνικό σήμα κινδύνου ανοιχτά των ακτών της Καρύστου.

    Οι λιμενικοί πιστεύουν ότι και οι πέντε έχουν σχέση με την παράνομη μεταφορά των 55 λαθρομεταναστών.

    [04] Διάβημα της ελληνικής προεδρίας για το Ιράκ

    5/2/2003 8:08:00 μμ

    Σε διάβημα προς τις ιρακινές αποστολές στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη προέβη χθες η ελληνική προεδρία στην ΕΕ, μέσω του οποίου διατυπώνει την βαθιά ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση, δηλώνοντας παράλληλα ότι το χρονικό περιθώριο για συμμόρφωση του Ιράκ με την απόφαση 1441 του ΟΗΕ εξαντλείται. "Εάν δεν επωφεληθεί της ευκαιρίας αυτής, θα φέρει την ευθύνη για όλες τις συνέπειες. Το Ιράκ πρέπει να προβεί στον πλήρη αφοπλισμό του όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής. Επιθυμούμε να το πράξει ειρηνικά", τονίζεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως, άνευ όρων και αμέσως προς όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο μεταξύ ειδική σύνοδος για την ιρακινή κρίση, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και των ομολόγων τους των γειτονικών με το Ιράκ χωρών θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Η ελληνική προεδρία μέσω της ανακοίνωσης της δηλώνει την υποστήριξη της στο έργο του δρα El Baradei στην αποστολή του.

    "Είναι απόλυτη ανάγκη να παράσχουν πάραυτα οι ιρακινές αρχές στους επιθεωρητές όλες τις πρόσθετες και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τα ζητήματα που έθεσε η διεθνής κοινότητα, καθώς και σχετικά με τα ζητήματα που θέτουν οι ίδιοι οι επιθεωρητές στην έκθεσή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 27 Ιανουαρίου, και να συνεργαστούν πρωτόβουλα" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Οι προσχωρούσες χώρες Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Δημοκρατία της Σλοβακίας και Σλοβενία, οι συνδεδεμένες χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία προσυπογράφουν το διάβημα.

    Οσον αφορά στην ειδική σύνοδο για το Ιράκ, θα λάβει χώρα πιθανότατα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, των 13 υποψηφίων προς ένταξη χωρών και των χωρών που συνορεύουν με το Ιράκ, θα πραγματοποιηθεί πιθανόν στις Βρυξέλλες μετά τη 14η Φεβρουαρίου, που κατατίθεται η νέα έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ Χανς Μπλιξ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] Συζήτηση για την ανάσχεση της ισλαμοφοβίας

    5/2/2003 4:06:00 μμ

    Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης - σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων- με θέμα την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου. Στόχος της συνάντησης είναι η αξιολόγηση προτάσεων σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα, και ειδικότερα σε επίπεδο πολιτικής, δικαίου, εκπαίδευσης, μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και σε ό,τι αφορά την ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών και των θρησκευτικών κοινοτήτων.

    Στην συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν ισλαμολόγοι, κοινωνιολόγοι και σχολιαστές μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα συζητηθούν τα φαινόμενα ισλαμοφοβίας με έμφαση στις μορφές βίας και τις αλλαγές συμπεριφορών που έχουν παρατηρηθεί, μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ, καθώς και οι αιτίες τους. Επιπλέον, κατά τη συνάντηση, θα εξεταστούν οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος, οι επιπτώσεις των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    ''Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει ο νομιμοποιημένος αγώνας κατά της τρομοκρατίας να νομιμοποιήσει τον αποκλεισμό των μουσουλμανικών κοινοτήτων που βρίσκονται σε αυτήν, ή τη βία κατά μεμονωμένων ατόμων. Όλες οι κοινωνίες οφείλουν να προστατέψουν τις αδύναμες ομάδες και να απορρίψουν τις εθνικές και θρησκευτικές διακρίσεις'' δήλωσε η Επίτροπος κ. Διαμαντοπούλου σχετικά με την συνάντηση.

    Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αποτελεί τη δεύτερη μιας σειράς συναντήσεων που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία.

    [06] Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για ελληνόκτητο τάνκερ

    5/2/2003 9:22:00 μμ

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία προς την Ρωσία για ένα υπο ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 100.000 τόνους αργού πετρελαίου και πλέει στα ανοικτά της Φινλανδίας, όπου επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες. Την Τρίτη η Φινλανδία, χώρα-μέλος της ΕΕ, προσπάθησε να πείσει τη Μόσχα να εμποδίσει το ''Στεμνίτσα'' να αποπλεύσει απο το ρωσικό λιμάνι Πριμόρσκ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, διατυπώνοντας τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο οικολογικής καταστροφής, παρόμοια με εκείνη που δημιούργησε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου ''Πρεστίζ'' στα ανοικτά της Ισπανίας τον περασμένο Νοέμβριο.

    Ζητούνται αυστηρότεροι κανονισμοί που να απαγορεύουν τον απόπλου υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες

    ''Πρόκειται για θέμα που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στη Φινλανδία και στην περιοχή'', ανέφερε ο εκπρόσωπος Τζόναθαν Φολ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ενώ επισήμανε ότι η Επιτροπή έγραψε στο Ρώσο πρεσβευτή στην ΕΕ και σύντομα θα ενημερώσει με επιστολή τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι συνομίλησε με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Πάαβο Λίπονεν, πρόσθεσε ο Φολ.

    Ομως ο Ζιλ Γκαντελέ, εκπρόσωπος σε θέματα μεταφορών, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει νόμιμες εξουσίες να λάβει μέτρα τώρα, επειδή το πλοίο αυτό δεν καταπλέει σε λιμάνια χωρών της ΕΕ.

    Το ''Stemnitsa'', 147.000 τόνων, είναι ένα ''καλό πλοίο, ναυπηγηθέν πρόσφατα, με διπλά τοιχώματα'', τόνισε ο Γκαντελέ και πρόσθεσε ότι η περίπτωση υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνουν αυστηρότεροι οι διεθνείς κανονισμοί για τη ναυσιπλοία, ώστε να μην επιτρέπεται ο απόπλους όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες.

    Ηδη στην περιοχή της Βαλτικής και κυρίως στον Κόλπο της Φινλανδίας επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία.

    Τις τελευταίες ημέρες έχουν προσαράξει αρκετά πορθμεία και έχουν σπεύσει σε βοήθειά τους παγοθραυστικά, ενώ πολλά δρομολόγια σημειώνουν καθυστερήσεις.

    [07] Συνεργασία ΕΕ-Ασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης

    5/2/2003 5:27:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται προτάσεις για το πρόγραμμα Asia- Link. Το πρόγραμμα αυτό αποβλέπει στη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Νοτίου και Νοτιοανατολικής Ασίας και της Κίνας, στον τομέα της ανωτάτης εκπαίδευσης. Μέσω του προγράμματος θα αναβαθμιστούν τα προσόντα και η κινητικότητα πτυχιούχων φοιτητών, διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού ιδρυμάτων ανωτάτης εκπαίδευσης με την παροχή κατάρτισης στο εσωτερικό (στην ΕΕ) και στο εξωτερικό (Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και Κίνα).

    Περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρία στοιχεία για τα οποία θα χορηγηθούν και οι οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

    Τα στοιχεία αυτά είναι:

    Η ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και η θεσμική ανάπτυξη.

    Επίσης, μέσω του προγράμματος θα ενθαρρυνθεί η αμοιβαία γνώση και η αμοιβαία αναγνώριση προγραμμάτων σπουδών και θα ενθαρρυνθεί η δημιουργία μιας βάσης για μελλοντική ανάπτυξη σε τομείς σπουδών και αμοιβαίας πρόσβασης στην ανωτάτη εκπαίδευση.

    Η γεωγραφική περιοχή η οποία καλύπτει το πρόγραμμα είναι τα κράτη - μέλη της ΕΕ, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, του Μπουτάν, η Καμπότζη, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (με εξαίρεση το Χόγκ-Κόνγκ και Μακάο), το Ανατολικό Τιμόρ, την Ινδία , την Ινδονησία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, τη Μαλαισία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, τις Μαλβίδες και το Βιετνάμ.

    Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:

    http://europa.eu.int/comm/europeaid/tender/index_en.htm

    Για ενημερωτικούς λόγους μόνο στην ιστοσελίδα Asia-Link:

    http://europa.eu.int/comm/europeaid/projects/asia-link/index_en.htm

    Τυχόν ερωτήσεις σχετικά με την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων πρέπει να αποστέλλονται με φάξ: (32-2) 2991062 ή ηλεκτρονικώς: europeaid-asia-link@cec.eu.int

    [08] Β. Κορέα: Επαναλειτουργεί τις πυρηνικές της μονάδες

    Αννίτα Πασχαλινού 5/2/2003 9:20:00 μμ

    Επικίνδυνη τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της Βορείου Κορέας καθώς η Πιονγάνγκ, αποφάσισε να θέσει εκ νέου σε λειτουργία, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες. "Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σοβαρή" δήλωσε στο Reuters, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα απομονωθεί ακόμα περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα. Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη επίθεση της Βορείου Κορέας, σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ.

    Εντονη κινητικότητα στην περιοχή

    Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52, μαχητικά F-16 και πολεμικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή, αν και επίσημα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν έχει διατάξει κάτι τέτοιο.

    "Οι ΗΠΑ ακολουθούν διαβολική πολιτική εναντίον της Β. Κορέας και αποβλέπουν στην κυριαρχία όλης της κορεατικής χερσονήσου" αναφέρει από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να απαντήσει σε περίπτωση που δεχτεί πυρά.

    Αντίθετη σε οποιαδήποτε αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε η Ρωσία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    12η Φεβρουαρίου: Ημέρα κρίσης για τη Βόρειο Κορέα

    Στο μεταξύ, πιέσεις προς το καθεστώς της Πιονγάνγκ, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς επιταγές για το πυρηνικό της οπλοστάσιο ασκεί η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

    Όπως δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ελ Μπαραντέι, στις 12 Φεβρουαρίου, η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει το κατά πόσο θα αναφέρει το θέμα της Πιονγάνγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Οι προσπάθειες για επίλυση του θέματος της Βορείου Κορέας έχουν εξαντληθεί δήλωσε ο Ελ Μπάραντεϊ, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι σε περίπτωση που αναφερθεί το θέμα της Πιονγάνγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δε σημαίνει ότι θα της επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις ή θα κινηθεί πολεμικά εναντίον της η διεθνής κοινότητα. "

    "Πιστεύω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα επιδιώξει μια ειρηνική διευθέτηση του θέματος" είπε χαρακτηριστικά.

    [09] Η ΑΕΚ έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση

    5/2/2003 8:42:00 μμ

    Σημαντικό προβάδισμα όσον αφορά στην υπόθεση πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, πήρε η ΑΕΚ, που απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τον Πανιώνιο στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς προηγήθηκε στο 40', όταν από την πάσα του Κωνσταντινίδη, ο Μαλαδένης με γυριστό σουτ, από το ύψος του πέναλτι, έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας του Πανιωνίου. Η προσπάθεια των παικτών του Πανιωνίου να φτάσουν στην ισοφάριση, απέδωσε καρπούς, τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου, όταν ο Ακης Μάντζιος έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Βαγγέλης Μάντζιος από κοντά με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

    [10] Ευρωλίγκα: ''Αγκαλιά'' με την πρωτιά ο Παναθηναϊκός

    Πηγή: ΑΠΕ 5/2/2003 11:33:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    "Αγκαλιά" με την πρώτη θέση του δεύτερου ομίλου της Ευρωλίγκα βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Οι πρωταθλητές Ευρώπης "άλωσαν" και τη Μάλαγα, επικρατώντας της ομάδας του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, με 75-69(ημίχρονο 35-28), σε αγώνα για την 13η ημέρα της διοργάνωσης και μόνο με συνδυασμό αποτελεσμάτων θα πέσει από την κορυφή. Τα δεκάλεπτα: 13-19, 28-35, 44-54, 69-75

    Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Αριες Μακ Ντόναλντ, ενώ ξεκίνησε το παιχνίδι χωρίς τον Αντώνη Φώτση (μπήκε στα μέσα της δεύτερης περιόδου), όμως αυτό δεν κόστισε στον Παναθηναϊκό. Με όπλο την καλή άμυνα και την κυριαρχία του Λάζαρου Παπαδόπουλου κάτω από τα καλάθια, οι "πράσινοι" πήραν γρήγορα το προβάδισμα, έκλεισαν την πρώτη περίοδο προηγούμενοι με 19-13 και έφτασαν τη διαφορά ακόμα και στους δέκα πόντους (35-25), για να λήξει το ημίχρονο 35-28 με τρίποντο του Μουσταφά Σονκό.

    Η επιθετική πολυφωνία επέτρεψε στους πρωταθλητές Ευρώπης να αυξήσουν το προβάδισμα στους 16 πόντους, 50-34 στο 26'.

    Ένα ξέσπασμα του Λουίς Μπούλοκ επέτρεψε στη Μάλαγα να κάνει ένα σερί 8-0 και να μειώσει στους οκτώ, όμως ο Αλβέρτης απάντησε με τρίποντο.

    Οι παίκτες του Παναθηναϊκού κράτησαν τη διαφορά μέχρι τα μέσα της τελευταίας περιόδου, όμως κάπου εκεί άρχισε η τρικυμία.

    Οι γηπεδούχοι, με πιεστική άμυνα, ανάγκασαν τους "πράσινους" σε συνεχόμενα λάθη και πέτυχαν τη μεγάλη ανατροπή.

    Με καλάθι του Ροντρίγκεθ 2.5 λεπτά πριν τη λήξη οι Ισπανοί πέρασαν μπροστά 65-64.

    Δυο βολές του Λάκοβιτς και ένα καλάθι του Μπιούφορντ έδωσαν την απαραίτητα ανάσα στην ελληνική ομάδα και λίγο αργότερα ένα τρίποντο του Φώτση έστειλε οριστικά τους Ισπανούς... στο καναβάτσο.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΜΑΛΑΓΑ: Οκουλάγια 12, Σονκό 8 (1), Εστεγέρ, Βάσκεθ 4, Μπούλοκ 10, Ρισασέ 9, Κορνεγκέι 3, Καμπέζας 5, Βόιτσικ 11, Ροντρίγκεθ 7 (1)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Λάκοβιτς 12 (1), Παπαδόπουλος 9, Αλβέρτης 10 (2), Φώτσης 7 (1), Μπιούφορντ 13 (1), Κουτλουάι 10 (1), Μίντλετον 3, Τσαρτσαρής 10, Καλαϊτζής 1, Ζούζα

    Αποτελέσματα-Βαθμολογίες

    Σε αγώνες για την 13η ημέρα της Ευρωλίγκα σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα-βαθμολογίες:

    Α' Ομιλος

    Ορτέζ (Γαλλία)-Αλμπα Βερολίνου (Γερμανία) 97-82 Σκίπερ Μπολόνια (Ιταλία)-Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία) 82-75 Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Τσιμπόνα (Κροατία) 104-82 ΑΕΚ-Εφές Πίλσεν (Τουρκία) 6/2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 13 αγώνες):

    Μπενετόν 23 Μπαρτσελόνα 23 Σκίπερ Μπολόνια 21 Εφές Πίλσεν 19 (12αγ) Τσιμπόνα 19 Ορτέζ 18 Αλμπα 17 ΑΕΚ 13 (12αγ)

    Β' Όμιλος

    Μάλαγα (Ισπανία)-Παναθηναϊκός 69-75 Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ταουγκρές (Ισπανία) 6/2 Μπούντουτσνοστ (Γιουγκοσλαβία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 6/2 Ολίμπια Λουμπλιάνας (Σλοβενία)-Σιένα (Ιταλία) 6/2

    Βαθμολογία (σε 12 αγώνες):

    Παναθηναϊκός 23 (13αγ) Ταουγκρές 20 Ολίμπια 20 Μάλαγα 20 (13αγ) Σιένα 17 Μακάμπι 17 Ζαλγκίρις 16 Μπούντουτσνοστ 14

    Γ' 'Ομιλος

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία) 80-65 Ούλκερ (Τουρκία)-Σλασκ Βρότσλαβ (Πολωνία) 79-70 Βιλερμπάν (Γαλλία)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία) 6/2 Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 6/2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 13 αγώνες):

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας 24 Ούλκερ 22 Βίρτους Μπολόνια 19 Ρεάλ Μαδρίτης 18 (12αγ) Σλασκ 18 Ολυμπιακός 17 (12αγ) Παρτιζάν 16 (12αγ) Βιλερμπάν 16 (12αγ)

    [11] Σημαντική νίκη για το Αιγάλεω στη Λεωφόρο

    5/2/2003 10:57:00 μμ

    Η πρώτη μεγάλη έκπληξη του Κυπέλλου Ελλάδας, έγινε σήμερα καθώς το Αιγάλεω νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και απέκτησε σημαντικό προβάδισμα για πρόκριση στους "4" της διοργάνωσης. Ήταν ο πρώτος αγώνας της προημιτελικής φάσης και το "χρυσό" γκολ πέτυχε ο Γιάννης Χλωρός στο 84ο λεπτό. Η ρεβάνς θα γίνει στις 5 Μαρτίου στο γήπεδο του Αιγάλεω.

    Διαιτητής: Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας).

    Κίτρινες: Λίνκαρ, Αγγος

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κοτσώλης, Γκούμας, Βόκολος, Σάριτς, Πίτσος, Σαϊνιο (46΄ Γήτας), Λίνκαρ (63΄ Βαζέχα), Σαπάνης, Κωνσταντινίδης, Βλάοβιτς (74΄ Κόλκα), Κωνσταντίνου

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Μπίκιτς, Παπουτσής, Εντουσέι, Μεϊδάνης, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Αγγος (+90΄ Αντονετί), Χατζής (66΄ Ουάνγκα), Σκοπελίτης, Χλωρός (86΄ Συμεωνίδης), Αγρίτης

    [12] Την Πέμπτη η γενική συνέλευση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    5/2/2003 8:47:00 μμ

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η γενική συνέλευση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, την Πέμπτη, με θέματα ημερήσιας διάταξης την έγκριση του οικονομικού απολογισμού της διοίκησης για την παρελθούσα διοικητική χρήση, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και κυρίως την αναδιάρθρωση του Δ.Σ της ΠΑΕ με την προσθήκη νέων προσώπων και την αλλαγή του διοικητικού προφίλ. Η συνέλευση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα συνεντεύξεων του γηπέδου της Τούμπας.

    Σήμερα ο ΠΑΟΚ έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 16.846.000 ευρώ και με βάση το Νόμο μπορεί να αυξήσει το κεφάλαιο του ως και τρία εκατομμύρια ευρώ, μπορεί όμως να περάσει μια αύξηση και στο μισό από αυτό το κεφάλαιο.

    Οι διεργασίες και επαφές για την γενική συνέλευση θα γίνουν την Πέμπτη, το πρωί μεταξύ του κ. Μπατατούδη και συνεργατών του και δεν αποκλείεται να κάνουν την παρουσία τους στο προσκήνιο νέα πρόσωπα όπως οι κ. Μαντάς, Φέσσας, Παντελιάδης, ενώ αλλαγή προβλέπεται και στην θέση του προέδρου της ΠΑΕ.

    Την Πέμπτη θα έχει παραλάβει ο ΠΑΟΚ τα 800 εισιτήρια, για τον αγώνα της Κυριακής και θα τα διαθέσει ως την Παρασκευή, στους οπαδούς του και τους συνδέσμους φίλων της ομάδας.

    [13] Η γένεση της νεώτερης ελληνικής ζωγραφικής

    5/2/2003 8:44:00 μμ

    Τριάντα εννέα έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων της περιόδου 1830-1930 θα εκτεθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 18 Φεβρουαρίου ως τις 30 Μαρτίου. Η έκθεση έχει τίτλο "Η Γένεση της Νεώτερης Ελληνικής Ζωγραφικής 1830-1930" και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Νικολάου Γύζη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Νικηφόρου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Τσαρούχη και Κωνσταντίνου Βολανάκη και πολλών άλλων.

    Από τα 39 έργα, τα 26 ανήκουν στη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος και τα 13 στην Εθνική Πινακοθήκη και ιδιωτικές συλλογές.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος, άρχισε τη συλλογή έργων Ελλήνων εικαστικών από το 1928 με κύριο στόχο να υποστηρίξει την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

    Η έκθεση αυτή είχε παρουσιαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία στο κεντρικό κτίριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον, από 30 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2002.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα γίνουν στις 17 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαο Γκαργκάνα, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

    [14] Κάπνισμα: Απαγόρευση σε χώρους εργασίας

    5/2/2003 9:29:00 μμ

    Το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος, στους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα, θα επεκταθεί σύντομα, καθώς μέχρι το Μάρτιο θα έχουν κατατεθεί οι λεπτομέρειες της εφαρμογής από την αρμόδια επιτροπή. Η εφαρμογή των απαγορευτικών μέτρων θα γίνει σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Η Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού για την πρόληψη των επιπτώσεων του καπνίσματος, συνεδρίασε την Τετάρτη, στο Υπουργείο Υγείας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Υγείας, Έκτορα Νασιώκα, εξετάζοντας την πορεία υλοποίησης των μέτρων για τη δημιουργία περιβάλλοντος ''ελεύθερου από καπνό παντού''.

    Απελευθέρωση ''καπνού''- κέρδος για την υγεία μας

    Η Επιτροπή αποφάσισε τα εξής:

    Να εκπονηθεί πολιτική για δημιουργία περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό και στον ιδιωτικό τομέα. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς. Να γίνουν καμπάνιες ενημέρωσης. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ μέλη της επιτροπής θα κάνουν επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους (υπουργεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες) όπου θα ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Στο νόμο για τα ΠεΣΥΠ, περιλαμβάνεται η τροπολογία για την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης προϊόντων καπνού, καθώς και η απαγόρευση της διαφήμισης στους κινηματογράφους και τα περίπτερα.

    Ο Υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι τέσσερις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων, υπάρχει σχεδόν πλήρης εφαρμογή στις δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επεσήμανε ότι δεν έχει την ψευδαίσθηση πως θα αλλάξει σε λίγους μήνες η κατεστημένη νοοτροπία δεκαετιών και πως στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσουν τα μέτρα με συναίνεση, πειθώ, διάλογο και ενημέρωση.

    Κριτήριο αξιολόγησης της πολιτικής μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νασιώκας, ''δεν είναι η ιδεατή κατάσταση του μέλλοντος, αλλά η κατάσταση του παρελθόντος, που δεν μας τιμούσε ως κοινωνία, αφού οι πάντες κάπνιζαν ανεξέλεγκτα παντού. Αυτή η εικόνα αλλάζει καθημερινά προς το καλύτερο. Κάθε υπηρεσία, κάθε κατάστημα που απελευθερώνεται από τον καπνό είναι κέρδος για την υγεία μας''.

    Για την εφαρμογή του μέτρου στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Νασιώκας, τόνισε ότι ''κατεύθυνσή μας είναι να υπάρξουν συμφωνίες ανά επιχείρηση, χωρίς υπερβολές και ακρότητες, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε εργασιακού χώρου".

    Πηγή: ΑΠΕ

    [15] Το πάχος μας κλέβει δέκα χρόνια από τη ζωή μας

    Aννα Κούρτη 5/2/2003 8:30:00 μμ

    Ως επιδημία του 21ου αιώνα θα εξελιχθεί η παχυσαρκία, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς μια δεκαετία κόβει από τη ζωή μας το πάχος. Η σοκολάτα, το τυρί και τα παγωτά δεν είναι τυχαίο, ότι αποτελούν της αγαπημένες τροφές των παχύσαρκων. Οι τροφές με συμπυκνωμένο γάλα περιέχουν την ουσία β-καζομορφίνη 7, που προκαλεί εξάρτηση και εθισμό, προσφέροντας αίσθημα ευχαρίστησης και ευεξίας. Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία έδωσε η Ελληνική Ιατρική Εταιρείας Παχυσαρκίας, στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, που γίνεται στην Αθήνα, 6-7 Φεβρουαρίου.

    Προσοχή! Το στρες οδηγεί σε παχυσαρκία

    Yπάρχουν άνθρωποι που αν δεν φάνε ψωμί με τυρί ή ένα κομμάτι σοκολάτα παθαίνουν στερητικό σύνδρομο.

    Οι μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι η εθιστική επίδραση αυτών των τροφών είναι μεγαλύτερη στους παχύσαρκους από ότι στους αδύνατους.

    Παρόμοια ιδιότητα φαίνεται ότι έχει και το λίπος, γι' αυτό και είναι δύσκολο να το στερηθούν όσοι είναι υπέρβαροι αποφασίσουν να κάνουν δίαιτα.

    Ο πρόεδρος της εταιρείας Ενδροκρινολόγο-διαβητολόγο, Ιωάννης Κακλαμάνος επεσήμανε ότι "το 2030 περίπου 60%-70% του πληθυσμού, θα είναι υπέρβαροι και 40%-50% παχύσαρκοι".

    Στην Αγγλία κάθε χρόνο 30.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της παχυσαρκίας, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι ο παχύσαρκος ζει κατά μέσο όρο 9 χρόνια λιγότερο από έναν άνθρωπο με κανονικό σωματικό βάρος.

    Η παχυσαρκία είναι πάθηση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και με ψυχολογικές παρεμβάσεις.

    Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ν. Θαλασσινό, διευθυντή στο τμήμα Ενδοκρινολογίας Διαβήτη και Μεταβολισμού του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", δήλωσε ότι "το στρες μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Για κάποιους ανθρώπους το φαγητό είναι φάρμακο για το άγχος τους. Όταν όμως παχαίνουν στρεσάρονται ακόμα περισσότερο και πέφτουν σε κατάθλιψη, η οποία διαταράσσει το σύστημα κορεσμού και επιτείνει την παχυσαρκία. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και για να ξεφύγει ο ασθενής χρειάζεται ψυχολογική στήριξη".

    Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ειδικά οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες, να μορφωθούν να αποκτήσουν χρήματα και να παντρευτούν.

    Ενώ, το 56% των γυναικών χωρίς πρόβλημα βάρους είναι παντρεμένες, το αντίστοιχο ποσοστό στις υπέρβαρες είναι μόλις 28%.

    [16] Μάικλ Τζάκσον: ''Κοιμάμαι με μικρά αγόρια''

    Aννα Κούρτη 5/2/2003 8:03:00 μμ

    Ο διάσημος τραγουδιστής της ποπ Μάικλ Τζάκσον, κινδυνεύει να τινάξει και επίσημα στον αέρα την καριέρα του, η οποία βρίσκεται ήδη σε παρακμή. Σε δίωρο πρόγραμμα, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 14 εκατομμύρια τηλεθεατές, στο Βρετανικό κανάλι ΙΤV, παραδέχτηκε μπροστά στις κάμερες ότι κοιμάται με μικρά αγόρια, χωρίς, όπως είπε, να τα κακοποιεί σεξουαλικά και αυτό κατά τη γνώμη του δεν το θεωρεί επιλήψιμο. Ο Τζάκσον, ο οποίος πριν από δεκα χρόνια είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση αγοριού, αποκάλυψε ότι κάλεσε ένα μικρό αγόρι που έπασχε από καρκίνο να μοιραστεί την κρεβατοκάμαρά του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 February 2003 - 21:59:29 UTC