Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο κύμα κακοκαιρίας
  • [02] Κύπρος: Διαβουλεύσεις ενόψει Κοπεγχάγης
  • [03] Πυρκαγιά σε μπαρ της Αθήνας
  • [04] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου για το Κυπριακό
  • [05] Συνέντευξη Κουφοντίνα στην ''Ελευθεροτυπία''
  • [06] Σε εξέλιξη οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ
  • [07] Το Ιράκ παρέδωσε την έκθεση για τα όπλα
  • [08] Τρομακρατική επίθεση στο Μπαγκλαντές
  • [09] Περσικός: Σύγκρουση αντιτορπιλικού με πολιτικό σκάφος
  • [10] Σύλληψη Παλαιστινίου καμικάζι
  • [11] Βήμα κορυφής για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • [12] Διαζύγιο ΑΕΚ-Τσάρτα
  • [13] Νίκη του Αρη στα Λιόσια
  • [14] Εκλάπησαν δύο πίνακες του Βαν Γκογκ
  • [15] Η μις Τουρκία Βασίλισσα της ομορφιάς
  • [16] Ανοδος ακροαματικότητας της ελληνικής ραδιοφωνίας

    [01] Νέο κύμα κακοκαιρίας

    7/12/2002 7:11:00 μμ

    Τα πρώτα χιόνια, αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Πάρνηθα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, οι δυνατές βροχοπτώσεις που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και την Αττική θα ενταθούν ακόμη περισσότερο. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες στο λεκανοπέδιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα στον Κηφισό. Για προληπτικούς λόγους η οδός Πειραιώς παραμένει κλειστή, στο ύψος της γέφυρας Μοσχάτου.

    Προβλήματα από τις βροχές

    Σταδιακά αποκαθίστανται, πάντως, τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία στο οδικό δίκτυο και στις μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Ελευσίνας, όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα από λιμνάζοντα ύδατα, εξομαλύνεται, ενώ άμεσα αναμένεται να αποκατασταθεί και η λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο τμήμα Ομόνοια-Ανω Πατήσια.

    Στη διάρκεια της νύχτας η χαλαζόπτωση στην Καλλιθέα, το Μοσχάτο και τη λεωφόρο Ποσειδώνος, προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα και παράθυρα καταστημάτων και σπιτιών.

    Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 140 κλήσεις για άντληση υδάτων σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου.

    Παρά τους ισχυρούς ανέμους κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    Έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα. Σημαντικά προβλήματα σημειώθηκαν στην Περιφέρεια Παγγαίου, την περιοχή του Νέστου, τη Θάσος, και το Οχυρό Δράμας.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Πιερίας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Γεωργακόπουλου.

    Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησαν εξάλλου άνδρες της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, για τη διάσωση δύο κτηνοτρόφων που είχαν εγκλωβιστεί από τα νερά δύο ποταμών πάνω σε μια νησίδα, στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης Ελασσόνας.

    Οι άνδρες της ΕΜΑΚ με τη βοήθεια ειδικού ερπυστριοφόρου οχήματος και ελικόπτερου, κατάφεραν να τους παραλάβουν από τη νησίδα και να τους μετέφεραν στο νοσοκομείο.

    [02] Κύπρος: Διαβουλεύσεις ενόψει Κοπεγχάγης

    7/12/2002 6:56:00 μμ

    Σε νέα φάση εντατικών διαβουλεύσεων εισέρχεται η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο Ντε Σότο συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη με αντικείμενο τις αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στην απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ραούφ Ντενκτάς που επέστρεψε σήμερα στα κατεχόμενα αναμένεται αύριο να συναντηθεί με τον Αλβάρο ντε Σότο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αύριο μπορεί να υπάρξει και κοινή συνάντηση Ντεκτάς-Κληρίδη με τον Αλβάρο ντε Σότο.

    Καμία δήλωση μετά τη συνάντηση

    Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα διαρκέσουν έως την Τρίτη, καθώς την επομένη ο πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη, όπου θα γίνει η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπως δήλωσε ο κ.Ντε Σότο σε αυτή τη φάση των συνομιλιών δεν πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ο πρόεδρος Κληρίδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Την τηλεφωνική επικοινωνία Κληρίδη-Σημίτη αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο πρέσβης της Ελλάδος Χρήστος Παναγόπουλος, μετά το πέρας συνάντησης του, που είχε επίσης το πρωί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γ. Κληρίδη.

    Στα κατεχόμενα ο Ντεκτάς

    Εν τω μεταξύ, στις μία το μεσημέρι έφθασε στα κατεχόμενα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος βρισκόταν για περισσότερο από ένα μήνα στη Νέα Υόρκη μετά την επέμβαση καρδιάς στην οποία υπεβλήθη.

    "Η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιτίθεται κατηγορηματικά στους δυο χάρτες πού επισυνάπτονται στο σχέδιο Ανάν", δήλωσε φθάνοντας στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντεκτάς, απορρίπτοντας παράλληλα τις προσπάθειες συνένωσης συνδυασμού των χαρτών αυτών και την δημιουργία νέων καντονίων.

    Ο κ. Ντεκτάς, που έδειξε απογοητευμένος από τις απαντήσεις του κ. Κληρίδη υποστήριξε ότι παραμερίζονται οι πρωτοβουλίες της τουρκοκυπριακής πλευράς για ένα νέο συνεταιρικό κράτος υπογραμμίζοντας ότι η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει και αποδοχή των πάντων.

    Ο Ραούφ Ντεντκάς πριν φθάσει στη Κύπρο, πραγματοποιήσε το πρωί ενδιάμεση στάση στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε σύντομες συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία. Ο κ. Ντενκτάς συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και τον Tούρκο πρωθυπουργό, Αμπντουλάχ Γκιούλ, και συζήτησαν το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανίστηκε το ίδιο αδιάλλακτος και μίλησε ξανά για δύο κυριαρχίες στη Μεγαλόνησο.

    Την πλήρη υποστήριξή της στους χειρισμούς του Ντενκτάς εξέφρασε η τούρκικη κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού Αμπντουλαχ Γκιουλ.

    "Ο Ραούφ Ντενκτάς και η τουρκική πλευρά δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ταύτιση απόψεων Μπερλουσκόνι-Σημίτη

    Εν τω μεταξύ , ταύτιση θέσεων για Κυπριακό και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη Ρώμη. Κατά τη συνομιλία τους, συμφώνησαν ότι η ένταξη της Κύπρου δεν συνδέεται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και υποστήριξαν την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2004.

    "Η στάση της Αγκυρας στην επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει όρο για την ημερομηνία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τόνισε ο κ. Σημίτης". Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη για συνομιλίες.

    ''Ο καθορισμός μιας ημερομηνίας για την Τουρκία θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού τώρα, ή και αργότερα'', σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    "Δεν θα υπάρξει ημερομηνία στην Κοπεγχάγη", τονίζει ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ και ξεκαθαρίζει ότι "όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι" έτσι και η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει όλα τα πολιτικά κριτήρια πριν λάβει μία ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξής της στην ΕΕ.

    Οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να αποφανθούν για τα φυσικά σύνορα της διευρυμένης Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης όπου θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την Τουρκία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα".

    [03] Πυρκαγιά σε μπαρ της Αθήνας

    Πηγή: NET 105,8 fm 7/12/2002 7:04:00 μμ

    Σε ολοκαύτωμα παραλίγο να μετατραπεί τα ξημερώματα το πάρτι περίπου 40 αλλοδαπών σε μπαρ, στην οδό Αχαρνών. Νιγηριανός,που δεν του επέτρεψαν την είσοδο, πέταξε βόμβα μολότοφ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 αλλοδαποί. Πρόκειται για το Χασάν Χασίς ο οποίος συνελήφθη από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και ομολόγησε την πράξη του.

    Οπως είπε ο Νιγηριανός πήγε στο μπαρ με την επωνυμία ''Σινεμά'' ιδιοκτησίας Σταμάτη Μάνεση που βρίσκεται στο υπόγειο πολυκατοικίας στην οδό Αχαρνών 333 όπου διασκέδαζαν δεκάδες ομοεθνείς του. Δεν τον άφησαν όμως να μπει μέσα και δημιούργησε επεισόδιο με αποτέλεσμα να τον διώξουν.

    Λίγη ώρα αργότερα επέστρεψε με ένα μπουκάλι οινόπνευμα που το είχε μετατρέψει σε βόμβα - μολότοφ και το πέταξε στο εσωτερικό το μπαρ με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

    Η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού προξένησε σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του καταστήματος.

    Τέσσερις από τους τραυματίες, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    [04] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου για το Κυπριακό

    7/12/2002 3:11:00 μμ

    Τον τίτλο "Κρίση στην ΕΕ θα φέρει η μη ένταξη της Κύπρου!" φέρει η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Ημερησία". Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως η βεβαιότητα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ απορρέει από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ελσίνκι, τις οποίες και "καλούμαστε να επαναβεβαιώσουμε στην Κοπεγχάγη, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Κύπρου και των άλλων εννέα υποψήφιων χωρών". Ο κ. Παπανδρέου δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν κράτη-μέλη που θα αναιρέσουν τις αποφάσεις και θα υπονομεύσουν τους στόχους της ΕΕ για τη διεύρυνση.

    ''Η ένταξη της Κύπρου κρίνει την αξιοπιστία της Ε.Ε.''

    Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου, με το πρόσχημα της μη επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, τότε, σύμφωνα με τον υπουργό, "θα έχουμε μια σοβαρή κρίση της ίδιας της ΕΕ, της αξιοπιστίας και της στρατηγικής της. Μια μεγάλη πολιτική και θεσμική κρίση, που θα μας πάει πολύ πίσω".

    Σε ερώτηση εάν επαρκεί ο χρόνος έως τη σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης ώστε να βρεθεί λύση, ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι "είναι πολύ μικρός για να υπάρξει καταρχήν συμφωνία" και πως θα ήταν μεγάλο λάθος να "στριμωχθεί" η διαδικασία επίλυσης στα στενά πλαίσια του χρόνου μέχρι την Κοπεγχάγη, ή να επιχειρηθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η εσπευσμένη αναζήτηση συμφωνίας, εν ονόματι της ένταξης της Κύπρου.

    "Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που είναι απορριπτέο, θα προσέφεραν, όσοι το επιχειρούσαν, κακή υπηρεσία όχι μόνο στην υπόθεση του Κυπριακού, αλλά και στην ΕΕ και στην αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των Ηνωμένων Εθνών", δηλώνει ο Έλληνας υπουργός και προσθέτει πως "οι ιστορικές επιβαρύνσεις στο Κυπριακό δεν μπορούν να χωρέσουν σε λίγες ημέρες γιατί αυτό θα υπονόμευε το στόχο της βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού".

    Ενδιαφέρον έχει επίσης η επισήμανση του κ. Παπανδρέου ότι καθώς ο χρόνος περιορίζεται σημαντικά θα πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις της δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού "και μετά την Κοπεγχάγη και την απόφαση του Ευρ. Συμβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ". Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ με το μήνυμα που θα αποστείλει στην Κοπεγχάγη, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα, αλλά και η Τουρκία. "Δεν πρέπει να "κλείσουν οι πόρτες" για τη συνέχιση της προσπάθειας", αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

    Όσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο κ. Παπανδρέου λέει ότι η ημερομηνία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, αναφέροντας πως η Τουρκία έχει "ένα ευρωπαϊκό μέλλον, δεν μπορεί να κρίνεται με θρησκευτικά και πολιτιστικά κριτήρια, δεν έχει σημειώσει όμως την πρόοδο άλλων υποψηφίων".

    [05] Συνέντευξη Κουφοντίνα στην ''Ελευθεροτυπία''

    7/12/2002 2:22:00 μμ

    Για πρώτη φορά μιλά ο Δημήτρης Κουφοντίνας για τη "17Ν", τους συντρόφους του και τους στόχους τους. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", δηλώνει αλληλέγγυος σε όσους "έσπασαν", αποφεύγει να μιλήσει για ενέργειες της οργάνωσης, με εξαίρεση την υπόθεση Ριανκούρ και ειρωνεύεται τις επίσημες εκδοχές της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παράδοση οδηγήθηκε καθώς "δεν μπορούσα να αφήσω τους συντρόφους να είναι όμηροι στα χέρια του εκδικητικού κράτους, ενώ εγώ θα απολάμβανα μία ανέντιμη ελευθερία". Σημειώνει ότι θα μπορούσε να διαφύγει, όμως κάτι τέτοιο θα ήταν "αντίθετο με την επαναστατική ηθική και τις ιδέες μου".

    ''Τρομοκρατία είναι η φτώχεια''

    Επιμένει ότι πρόκειται για επαναστατική οργάνωση "απλών λαϊκών αγωνιστών" και αποκαλεί τον Σάββα Ξηρό "πολύτιμο σύντροφο".

    Σε ερώτηση σχετικά με την έντονη κριτική που ξεσήκωσε η αναφορά του στον σεβασμό της ανθρώπινη ζωής, δηλώνει ότι " στη δράση μας προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση βίας. Είναι σαφές ότι όταν οι επαναστάτες είναι αναγκασμένοι να πυροβόλουν, ακόμη κι αν είναι πεισμένοι για την ορθότητα της απόφασης τους, είναι δυσβάστακτη η αντίφαση ανάμεσα στην πράξη τους αυτή και στη στάση τους απέναντι στη ζωή".

    Για τον ίδιο δεν είναι ακόμη ώρα απολογισμού της δράσης τους, είτε ως οργάνωση είτε ατομικά.

    Τέλος, τρομοκρατία ονόμασε τις επιθέσεις σε Γιουγκοσλαβία και Αφγανιστάν, καθώς και την επικείμενη στο Ιράκ προσθέτοντας πως η μεγαλύτερη όλων είναι "η ανέχεια, η φτώχεια και η ανεργία".

    [06] Σε εξέλιξη οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ

    7/12/2002 2:50:00 μμ

    Ομαλά διεξάγεται από το πρωί ο δεύτερος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με οκτώ μαζικούς κλάδους πτυχιούχων όπως οι φιλόλογοι και οι μαθηματικοί, για το διορισμό εκπαιδευτικών στα γυμνάσια και λύκεια. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί και αύριο, για υποψηφίους των ειδικοτήτων της θεολογίας, των μαθηματικών, της φυσικής και των κοινωνιολόγων. Αιτήσεις συμμετοχής έχουν υποβάλλει 34.211 υποψήφιοι οι οποίοι διεκδικούν συνολικά 2.743 θέσεις.

    [07] Το Ιράκ παρέδωσε την έκθεση για τα όπλα

    7/12/2002 7:31:00 μμ

    Την έκθεση για τα οπλικά του συστήματα παρέδωσε σήμερα στους επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, το Ιράκ. Η έκθεση θα σταλεί από τη Βαγδάτη στη Βιέννη στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραδοθεί στην Επιτροπή Ελέγχου, Επιβεβαίωσης και Επιθεώρησης (UNMOVIC)επικεφαλής της οποίας είναι ο Χανς Μπλιξ. Η εξέταση της έκθεσης ΟΗΕ θα διαρκέσει πολύ καιρό, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία, επισημαίνοντας ότι θα κριθεί με μεγάλη προσοχή.

    Ιράκ: Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν όπλα

    Νωρίτερα, μία πρώτη εικόνα της έκθεσης για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ, την οποία θα υποβάλουν αργότερα σήμερα στην επιτροπή επιθεωρητών του ΟΗΕ, πήραν οι δημοσιογράφοι που είναι διαπιστευμένοι στη Βαγδάτη. Στους δημοσιογράφους που εκλήθησαν στο ιρακινό υπουργείο Πληροφόρησης και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο κτίριο της Εθνικής Διεύθυνσης Ελέγχου, τους παρουσιάσθηκε μία έκθεση αποτελούμενη από 11.807 σελίδες που γεμίζουν περίπου 24 φακέλους και CD-ROM.

    Η πολυσέλιδη έκθεση, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Βαγδάτης ότι δεν διαθέτει πλέον όπλα μαζικής καταστροφής, σύμφωνα με δήλωση ιρακινού αξιωματούχου.

    "Η έκθεση επαναβεβαιώνει ότι το Ιράκ δεν διαθέτει πλέον όπλα μαζικής καταστροφής", δήλωσε κατηγορηματικά ο στρατηγός Χόσαμ Μοχάμαντ Αμίν, επικεφαλής της ιρακινής Διεύθυνσης Ελέγχου, αντίστοιχου φορέα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την παρουσίαση των ντοκουμέντων στους δημοσιογράφους, ο στρατηγός Αμίν επιβεβαίωσε ότι η έκθεση θα υποβληθεί στον ΟΗΕ "τις αμέσως επόμενες ώρες" και πρόσθεσε ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν θα είναι παρόντα κατά την υποβολή της έκθεσης, κατ' απαίτηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    Μήνυμα Σαντάμ προς το λαό του Κουβέιτ

    Ενόψει της παρόδοσης της έκθεσης, ο Σαντάμ Χουσείν, αναμένεται στις εφτά το απόγευμα ώρα Ελλάδος, να απεύθυνει "σημαντικό μήνυμα" προς τον λαό του Κουβέιτ όπως μετέδωσαν το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων INA και η κρατική τηλεόραση του Ιράκ. Ο ιρακινός στρατός κατέλαβε το Κουβέιτ τον Αύγουστο του 1990 για να εκδιωχθεί από εκεί επτά μήνες αργότερα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

    Παρόλα αυτά, οι επιθεωρήσεις συνεχίζονται κανονικά από σήμερα, καθώς δύο ομάδες επιθεωρητών αναχώρησαν από τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στο ξενοδοχείο Κανάλ της ιρακινής πρωτεύουσας στις 7:30 (ώρα Ελλάδας) με άγνωστο προορισμό. Τους επιθεωρητές συνοδεύουν Ιρακινοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι.

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως το Ιράκ έχει συνεργαστεί μέχρι στιγμής σε όλες τις επισκέψεις τους σε 20 τοποθεσίες, διέκοψαν για δυο μέρες τις επιθεωρήσεις λόγω της γιορτής του Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού.

    [08] Τρομακρατική επίθεση στο Μπαγκλαντές

    7/12/2002 7:25:00 μμ

    Τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν από αλυσσιδωτές εκρήξεις βομβών που σημειώθηκαν σε τέσσερις κινηματογράφους της πόλης Μιμενσίνγκ του βόρειου Μπαγκλαντές, οι οποίοι ήταν γεμάτοι κόσμο λόγω της αργίας που ακολουθεί το τέλος του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα νηστείας των μουσουλμάνων. Η Αστυνομία άρχισε άμεσα έρευνες, ενώ καμία οργάνωση έως τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των εκρήξεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας πίσω από τις εκρήξεις κρύβεται η Αλ-Κάιντα, χωρίς να αποκλείει την ανάμειξη της αντιπολίτευσης.

    Σύνδεση με την Αλ Κάιντα;

    Σύμφωνα με μία μαρτυρία οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διαστήματα πέντε έως δέκα λεπτών η μία από την άλλη.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφόρησης, επικαλούμενος δήλωση του αστυνομικού διοικητή της Ντάκας, είπε ότι σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις, από τις οποίες η μία στον δεύτερο όροφο κινηματογραφικού κτιρίου, ο οποίος την ώρα εκείνη ήταν άδειος. Από την έκρηξη εκείνη σκοτώθηκαν δύο άτομα, που πιθανολογείται ότι ήσαν οι βομβιστές.

    Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις σε γειτονικούς κινηματογράφου.

    Οπως έγραψε η ινδική εφημερίδα Ιντουστάν Τάιμς πριν από ημέρες, οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι ο Αιγύπτιος υπαρχηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κρύβεται στο Μπαγκλαντές, αλλά οι αρχές της Ντάκας διέψευσαν την πληροφορία.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα το μουσουλμανικό Μπαγκλαντές ανατολικά της Ινδίας, έχει μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του μπιν Λάντεν και φιλοξενεί τον αλ Ζαουάχρι από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    [09] Περσικός: Σύγκρουση αντιτορπιλικού με πολιτικό σκάφος

    7/12/2002 3:13:00 μμ

    Σκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που έπλεε στο βόρειο Περσικό Κόλπο, συγκρούστηκε με πολιτικό σκάφος χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε υπεύθυνος του Πενταγώνου. Το αμερικανικό σκάφος, το αντιτορπιλικό USS Paul Hamilton, συμμετείχε στον έλεγχο της ζώνης. Είναι εκείνο που προσέκρουσε στο πολιτικό σκάφος το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί, διευκρίνισε ο στρατιωτικός υπεύθυνος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Τα δύο σκάφη συνεχίζουν την πορεία τους, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν τραυματίστηκε κατά τη σύγκρουση.

    [10] Σύλληψη Παλαιστινίου καμικάζι

    7/12/2002 3:12:00 μμ

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σήμερα τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ, στη βόρεια Δυτική Όχθη, έναν παλαιστίνιο μαχητή και εξουδετέρωσαν ζώνη με εκρηκτικά την οποία είχε κρυμμένη, ανακοινώθηκε από ισραηλινή στρατιωτική πηγή. Ο 28χρονος, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, συνελήφθη από ομάδα αλεξιπτωτιστών κοντά στο χωριό Ατίλ, μετά από πληροφορίες ότι σχεδιάζεται επίθεση αυτοκτονίας. Ο Παλαιστίνιος είναι μέλος της ισλαμικής Τζιχάντ και είχε κρύψει τα δέκα κιλά εκρηκτικών σε μια φυτεία κοντά στο σπίτι του

    [11] Βήμα κορυφής για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    7/12/2002 7:06:00 μμ

    Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε 2-0 την πρωτοπόρο Αρσεναλ στο κατάμεστο από 68.000 κόσμο "Ολντ Τράφορντ" και πλησίασε, για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες, σε απόσταση βολής από την κορυφή της βαθμολογίας της Πρέμιερσιπ. Είναι το τρίτο ντέρμπι κατά σειρά (είχαν προηγηθεί οι αναμετρήσεις με Λίβερπουλ και Νιουκαστλ) στο οποίο οι "κόκκινοι διάβολοι" κατακτούν τους τρεις βαθμούς και τα κατάφεραν έστω κι αν αγωνίστηκαν χωρίς τους Μπέκαμ, Κιν, Φέρντιναντ, Μπλαν, Μπατ. Με τον αγώνα αυτόν άνοιξε η αυλαία της 17ης ημέρας της Πρέμιερ Λιγκ και τα γκολ πέτυχαν οι Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν (22΄) και Πολ Σκόουλς (73΄).

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα

    Σε αγώνες για τη 17η ημέρα του αγγλικού πρωταθλήματος, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Αστον Βίλα-Νιούκαστλ 0-1

    Μπόλτον-Μπλάκμπερν 1-1

    Τσάρλτον-Λίβερπουλ 2-0

    Εβερτον-Τσέλσι 1-3

    Φούλαμ-Λιντς 1-0

    Μάντσεστερ Γ.-Αρσεναλ 2-0

    Μίντλεσμπρο-Γουέστ Χαμ 2-2

    Σαουθάμπτον-Μπέρμιγχαμ 2-0

    Τότεναμ-Γουέστ Μπρομ 8/12

    Σάντερλαντ-Μάντσεστερ Σ. 9/12

    Βαθμολογία (Σε 17αγ) Αρσεναλ 35 Τσέλσι 33 Μάντσεστερ Γ. 32 Λίβερπουλ 31 Εβερτον 29 Νιούκαστλ 28 -16αγ Σαουθάμπτον 26 Μίντλεσμπρο 25

    [12] Διαζύγιο ΑΕΚ-Τσάρτα

    7/12/2002 4:49:00 μμ

    Γενέθλια είχε χθες ο Βασίλης Τσάρτας στην ΑΕΚ, καθώς στις 6 Δεκεμβρίου 1992 ο Ναουσαίος μέσος είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Α` εθνική με τα "χρώματα" της Ενωσης. Ομως αντί να υπάρχει εορταστικό κλίμα, τα πράγματα εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά, αφού ουσιαστικά ο έμπειρος μέσος αποτελεί παρελθόν για την αγαπημένη του ομάδα. Ο μάνατζερ του Τσάρτα, Γιάννης Καινούριος συναντήθηκε με τον Μάκη Ψωμιάδη και από τις συζητήσεις που έγιναν για το μέλλον της συνεργασίας τους, προέκυψε αδιέξοδο.

    Αιτία οι σοβαρές οικονομικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς ο "ισχυρός άνδρας" της ΠΑΕ δεν φάνηκε διατεθειμένος να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ναουσαίου άσου και πρότεινε αισθητή μείωση των ετήσιων αποδοχών του Τσάρτα. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή και κατά συνέπεια οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία άτυπη συμφωνία με βάση την οποία ο Τσάρτας είναι ελεύθερος να διαπραγματευθεί άμεσα το ποδοσφαιρικό του μέλλον, χωρίς η ΠΑΕ ΑΕΚ να αξιώσει κάποια αποζημίωση.

    Παράλληλα, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι ο διεθνής μέσος θα διεκδικήσει είτε μέρος, είτε το σύνολο των δεδουλευμένων, καθώς εκτός από το συμβόλαιο, έχει στα χέρια του και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με ευνοϊκούς -γι΄ αυτόν- όρους.

    Μέχρι να επισημοποιηθεί το "διαζύγιο" και να μείνει και τυπικά ελεύθερος, ο Τσάρτας θα προπονείται κανονικά με την ΑΕΚ, ανεξάρτητα από τις "επιλογές" του Ντούσαν Μπάγεβιτς για το αν θα αγωνίζεται ή όχι.

    [13] Νίκη του Αρη στα Λιόσια

    7/12/2002 6:59:00 μμ

    Με όπλο την καλή παράδοση, ο Αρης πέρασε αλώβητος από την έδρα του Ακράτητου. Οι "κίτρινοι" στον αγώνα που έγινε στο γήπεδο "Γιάννης Παθιακάκης" και με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 10ης ημέρας στην Α΄ Εθνική, επικράτησαν 2-0 του Ακράτητου και έπιασαν κορυφή με 18 βαθμούς, όσους έχουν οι άλλες δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ και Ηρακλής, αλλά με ένα ματς λιγότερο. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Μορίς (34΄) και Παπαδόπουλος (72΄πέναλτι).

    [14] Εκλάπησαν δύο πίνακες του Βαν Γκογκ

    7/12/2002 12:25:00 μμ

    Δύο πίνακες του Ολλανδού ιμπρεσιονιστή Βίνσεντ Βαν Γκογκ εκλάπησαν κατά τη διάρκειας της νύχτας από το ομώνυμο μουσείο στο Αμστερνταμ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του μουσείου. Πρόκειται για τους πίνακες, "Εκκλησία της Νουενέν" και "Καταιγίδα στην παραλία Σεβενίνγκεν". Το μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Βαν Γκογκ αλλά και άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, οι κλέφτες μπήκαν στο μουσείο από την οροφή. Η κλοπή ανακαλύφθηκε στις 8:00 (τοπική ώρα), δύο ώρες προτού το μουσείο ανοίξει για το κοινό.

    [15] Η μις Τουρκία Βασίλισσα της ομορφιάς

    7/12/2002 6:32:00 μμ

    Η εκπρόσωπος της Τουρκίας Αζρα Ανίν κέρδισε τον τίτλο της Μις Κόσμος 2002 στα καλλιστεία που διεξήχθησαν σήμερα στη Βρετανία, αντί για τη Νιγηρία εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς. Πρώτη επιλαχούσα είναι η Μις Κολομβία Ναταλία Περάλτα και δεύτερη επιλαχούσα η Μις Περού Μόρα Μοντέρο. Το στέμμα για τη νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς παρέδωσε η Μις Κόσμος για το 2001 νιγηριανή Αγκμπάνι Νταρέγκο. Ο διαγωνισμός ομορφιάς διεξήχθη στο Αλεξάντρα Παλάς στο κέντρο του Λονδίνου και μεταδόθηκε ζωντανά σε 142 χώρες.

    [16] Ανοδος ακροαματικότητας της ελληνικής ραδιοφωνίας

    7/12/2002 12:51:00 μμ

    Κερδίζει όλο και περισσότερους ακροατές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής η ελληνική ραδιοφωνία, στους τομείς της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Φόκους - Μπάρι, οι Ραδιοσταθμοί της ΕΡΑ σημειώνουν άνοδο της τάξης του 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας το 2001. Κατά 80% αυξήθηκε επίσης και η ακροαματικότητα της ΝΕΤ 105,8.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 December 2002 - 17:55:37 UTC