Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή κακοκαιρία σε όλη την επικράτεια
  • [02] Κυπριακό: Προς νέα φάση συνομιλιών
  • [03] Σήμερα η έκθεση του Ιράκ για τα όπλα μαζικής καταστροφής
  • [04] Αιματηρά επεισόδια στο Καράκας

    [01] Σφοδρή κακοκαιρία σε όλη την επικράτεια

    7/12/2002 11:30:00 πμ

    Νέο κύμα δυσμενών καιρικών φαινομένων αναμένεται τις επόμενες ώρες σε όλη τη χώρα. Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια αναμένονται σήμερα στη βόρεια Ελλάδα. Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός με εντολή της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Στην Αττική σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα έχουν προκληθεί στην Ηλιουπόλεως, στην παραλιακή, στη διασταύρωση της Ποσειδώνος με την Αμφιθέα και το Ελληνικό, στο Μοσχάτο, στην Κηφισίας και στην Καλλιρρόης. Κλειστή είναι η Πειραιώς, ενώ κλειστές παραμένουν και οι πόρτες του Κηφισού. Προβλήματα στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ και την ηλεκτροδότηση.

    Επιδείνωση των καιρικών φαινομένων

    Κλειστή είναι η οδός Πειραιώς στο ύψος της γέφυρας του Μοσχάτου, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το Δέλτα Φαλήρου έως τη λεωφόρο Συγγρού. Παράλληλα, μόνο σε μία λωρίδα διεξάγεται η κυκλοφορία από τον Ασπρόπυργο μέχρι την Χαλυβουργική, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

    Περισσότερες από 120 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων στις περιοχές Καλαμακίου, Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας, Δάφνης, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Αιγάλεω, Βύρωνα, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Εκάλης. Νωρίς το πρωί έπεσε χαλάζι στη Καλλιθέα, το Μοσχάτο και στην Ποσειδώνος, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές ΙΧ και παράθυρα καταστημάτων και σπιτιών.

    Μετ' εμποδίων και η ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να αποκατασταθεί η λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και στο τμήμα Ομόνοια-Ανω Πατήσια.

    Από το λιμάνι του Πειραιά ακυρώθηκαν τα δρομολόγια High Speed 2 και 3 ενώ με σκάφη κλειστού τύπου πραγματοποιούνται τα δρομολόγια, για τον Αργοσαρωνικό. Παράλληλα, έχουν κλείσει τα πορθμεία Κεραμωτής - Θάσου, Πρίνου - Καβάλας, Λευκίμης Ηγουμενίτσας. Μόνο με κλειστού τύπου σκάφη εκτελούνται τα δρομολόγια στην γραμμή Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας.

    Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο οδικό δίκτυο στην Καβάλα λόγω κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική Θεσαλονίκης-Καβάλας. Στο μεταξύ, πολλές συγκρούσεις αυτοκινήτων σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων.

    Στο μετάξύ, η Βόρεια Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών. Στη δυτική Καβάλα, τη Χρυσούπολη και σε περιοχές του Νέστου η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα 70 εκατοστά, στη Θάσο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των βροχοπτώσεων ξεριζώθηκαν δεκάδες δένδρα, ενώ σε πολλά εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, καθιστώντας την κυκλοφορία των οχημάτων ιδιαίτερα δύσκολη.

    Για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και επέκτασή τους σε όλη τη χώρα, προειδοποιεί η ΕΜΥ. Θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες και χιόνια στην Βόρεια Ελλάδα μέσα στο επόμενο 24ωρο, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται βοριάδες με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Σε επιφυλακή Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, στρατός και εθελοντές. Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

    [02] Κυπριακό: Προς νέα φάση συνομιλιών

    7/12/2002 10:59:00 πμ

    Αρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σοτο. Ταύτιση θέσεων για Κυπριακό και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας των κ.κ. Κώστα Σημίτη και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. To θέμα της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών των "15" στη διήμερη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Αντίθεση Γιακίς με τη γαλλογερμανική πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2005.

    Ντε Σότο: Νέα περίοδος εντατικών διαπραγματεύσεων

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο είχε νωρίς το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τους συμβούλους του, με αντικείμενο τις αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στην απάντηση της τουρκικής πλευράς στην επιστολή Κόφι Ανάν. Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα διαρκέσουν έως την Τρίτη, καθώς την επομένη ο πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη, όπου θα γίνει η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εν όψει της συνάντησής του με τον κ. Ντε Σότο, ο Πρόεδρος Κληρίδης συγκάλεσε νωρίς το πρωί σύσκεψη των κυριοτέρων συμβούλων του για συζήτηση τόσο της τακτικής όσο και της ουσίας ως προς την ελληνοκυπριακή αντίδραση στις τουρκικές θέσεις.

    Χθες, ο κ. Ντε Σότο ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εισέρχεται σε μια νέα φάση εντατικών διαπραγματεύσεων και δήλωσε ότι έχει ζητήσει το περιεχόμενο των εγγράφων των δύο πλευρών να διατηρηθεί εντελώς μυστικό και να μην υπάρξουν δημόσιες συζητήσεις.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, κ. Μακρίδης, δήλωσε χθες μετά την επίδοση της τουρκικής απάντησης στον Πρόεδρο Κληρίδη, ότι η ελληνική πλευρά δε δέχθηκε οποιεσδήποτε πιέσεις. Έγιναν μόνο παραινέσεις, είπε, να μη χαθεί η ιστορική συγκυρία για την ταυτόχρονη επίτευξη τριών στόχων: της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της επίλυσης του Κυπριακού και του καθορισμού ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή, πρόσθεσε, είναι η γνώμη του διεθνούς παράγοντα, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Μαρκίδης, τόνισε ότι είναι ρεαλιστική η πρόβλεψη ότι η λύση του Κυπριακού είναι ανέφικτη πριν από την Κοπεγχάγη και υποστήριξε συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μετά τη σύνοδο κορυφής.

    Αν η Κύπρος ενταχθεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης τότε θα είναι αδύνατη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αναμένεται σήμερα να επιστρέψει στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη.

    Σύμπλευση Αθήνας-Ρώμης

    Ταύτιση θέσεων για Κυπριακό και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη Ρώμη. Κατά τη συνομιλία τους, συμφώνησαν ότι η ένταξη της Κύπρου δεν συνδέεται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και υποστήριξαν την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2004.

    Η στάση της Αγκυρας στην επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει όρο για την ημερομηνία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τόνισε ο κ. Σημίτης. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη για συνομιλίες.

    ''Ο καθορισμός μιας ημερομηνίας για την Τουρκία θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού τώρα, ή και αργότερα'', σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Όχι σε δυσβάστακτους όρους

    Η προετοιμασία της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης, με όλα τα ''φλέγοντα'' θέματα της διεύρυνσης που εκκρεμούν, θα απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών των ''15'' στη διήμερη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και οι ενδεχόμενες ''παραινέσεις'' για προώθηση των διαπραγματεύσεων βάσει του σχεδίου Αναν να μην έχουν χαρακτήρα προϋποθέσεων συνδέοντας -έστω και εμμέσως -την ένταξη με την επίλυση.

    Ακόμη κι αν υπάρξει κάποια κατ΄αρχήν συμφωνία για το Κυπριακό μέχρι την Κοπεγχάγη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει η ένταξη να συνοδεύεται από δυσβάστακτους όρους για το κοινοτικό κεκτημένο στο μεταβατικό στάδιο, με οποιουσδήποτε περιορισμούς π.χ. στο χώρο Σένγκεν ή την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυνα.

    Στην Κύπρο και ο Τόμας Γουέστον

    Στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εμπλέκεται και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, που έφθασε αργά χθες στην Κύπρο. Κατά την άφιξή του, εξέφρασε αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

    Ο κ. Γουέστον είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να ενισχύσει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε, ανέφερε, πολύ λίγες ημέρες για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με χρονικό ορόσημο τη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη, "γεγονός το οποίο πρέπει να εκμεταλλευθούμε".

    Αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οποιουδήποτε είδους επαφές διεξάγονται για το Κυπριακό, την κρίσιμη αυτή περίοδο, είναι σημαντικές, είτε αυτές είναι εκ του σύνεγγυς είτε απευθείας είτε εκ του μακρόθεν. Ο κ. Γουέστον ευχήθηκε η Κύπρος σύντομα να επανενωθεί, "για να μπορεί κάποιος να χαίρεται το όμορφο αυτό νησί χωρίς περιορισμούς και συρματομπλέγματα".

    Τουρκικές αντιδράσεις για γαλλογερμανική πρόταση

    Αντίθετος με τη γαλλογερμανική πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2005, εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, τονίζοντας παράλληλα ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 η χώρα του θα έχει ήδη εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει προκειμένου να καλύψει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Εντούτοις, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το κατά πόσο το Κυπριακό επηρεάζει την προοπτική απόδοσης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, παραδέχτηκε ότι μια θετική στάση της τουρκικής πλευράς στο θέμα του κυπριακού, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    [03] Σήμερα η έκθεση του Ιράκ για τα όπλα μαζικής καταστροφής

    7/12/2002 12:03:00 πμ

    Την διαβεβαίωση ότι το Ιράκ δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, έδωσε χθες ο ιρακινός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο της επίσημης δήλωσης των χιλιάδων σελίδων που θα υποβάλλει σήμερα στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και την Κυριακή στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από ''Τηλεφωνικό κατάλογο, όπου δεν θα υπάρχουν κόκκινα νούμερα, (δηλαδή και κάποια επικίνδυνα όπλα) '' χαρακτήρισε την έκθεση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής ενώ οι ιρακινές αρχές αρνούνται τον αμερικανικό αυτό ισχυρισμό κατηγορηματικά.

    ΗΠΑ: Οχι βιαστικές κρίσεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Αλ Τζαζίρα, η έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνει 24.000 σελίδες, εκ των οποίων 10.000 σελίδες "κύριας δήλωσης". Επικαλούμενος "καλά πληροφορημένες ιρακινές πηγές", ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στη Βαγδάτη διευκρίνισε πως "η έκθεση των 24.000 σελίδων, εκ των οποίων 14.000 σελίδες θα είναι παραρτήματα, θα καλύπτει δύο περιόδους: τα χρόνια από το 1970 έως το 1990 και από το 1990 έως σήμερα".

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλίξ, ξεκαθάρισε πάντως ότι, καμία χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα έχει πρόσβαση στην ανακοίνωση του Ιράκ για τα όπλα του, πριν από τις άλλες.

    Ο Μπλίξ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά το τέλος συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας διευκρίνισε ότι η Επιτροπή ελέγχου επαλήθευσης και επιθεώρησης (COCOVINU), της οποίας είναι εκτελεστικός διευθυντής, διορίστηκε "θεματοφύλακας" της ανακοίνωσης.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τέλος, διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον θα πάρει το χρόνο που χρειάζεται για να εξετάσει την έκθεση και δεν θα κάνει ''βιαστικές κρίσεις'' για το περιεχόμενό της.

    ''Θα έχουμε ένα αντίγραφο, υποθέτω την Κυριακή. Στη συνέχεια θα το αναλύσουμε, το ίδιο και οι επιθεωρητές, συνεπώς δεν θα πρέπει να αναμένονται βιαστικές κρίσεις'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [04] Αιματηρά επεισόδια στο Καράκας

    7/12/2002 11:20:00 πμ

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 18 τραυματίστηκαν xθες βράδυ στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία Φράνσια της συνοικίας Αλταμίρα, στα ανατολικά του Καράκας, κατά την πέμπτη ημέρα της γενικής απεργίας, που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Έκκληση του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, για επάνοδο της ηρεμίας, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να επαναλάβει το διάλογο με την αντιπολίτευση που ζητά την παραίτηση του. Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στη Βενεζουέλα, με ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε λίγο προτού γίνει γνωστό ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στα χθεσινά επεισόδια, τονίζοντας ότι υπάρχει ''σοβαρή ανησυχία'' για κλιμάκωση της βίας.

    Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι

    "Καλώ όσους με αντιπολιτεύονται, όσους με υποστηρίζουν καθώς και τους ανεξάρτητους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ας προσπαθήσουμε να σκεφτόμαστε σωστά'', είπε ο Τσάβες στην πρώτη παρέμβαση του μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη συνοικία Αλταμίρα.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και τουλάχιστον 18 τραυματίες. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν τα επεισόδια παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ο διευθυντής της ασφάλειας, Ανχελ Μαρτίνες, ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί δύο άτομα που άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Φράνσια της Αλταμίρα. Εκεί βρίσκονται, από τις 22 Οκτωβρίου, 14 αξιωματικοί που έχουν στασιάσει ζητώντας την παραίτηση του Τσάβες και ανακηρύσσοντας την περιοχή αυτή ''ελεύθερο έδαφος''.

    Σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό, οι ένοπλοι δράστες ήταν τέσσερις και ένας από αυτούς παραδέχτηκε τις πράξεις του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες

    Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη "βαθιά τους ανησυχία" για την έκρηξη βίας στη Βενεζουέλα και ζήτησαν από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούνται και οι δύο πλευρές να "απορρίψουν τη βία, να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο, να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το διάλογο και να σεβαστούν τη συνταγματική διαδικασία".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 December 2002 - 9:51:35 UTC