Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιδρομή του χειμώνα σε όλη την επικράτεια
  • [02] Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κυπριακό
  • [03] Καθ' οδόν η έκθεση Ιράκ για τα οπλικά του συστήματα
  • [04] Αιματήρες βομβιστικές επιθέσεις στο Μπανγκλαντές
  • [05] Σερβία: Επαναληπτικές προεδρικές εκλογές
  • [06] Σκωτία: Μεγάλη πυρκαγιά στο Εδιμβούργο

    [01] Επιδρομή του χειμώνα σε όλη την επικράτεια

    8/12/2002 10:33:00 πμ

    Νέα επιδείνωση του καιρού, με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους που θα φθάσουν και τα 10 μποφόρ και χιόνια ακόμη και στη Πάρνηθα, προβλέπει η ΕΜΥ. Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα. Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου. Προβλήματα από την κακοκαιρία στους νομούς Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Δράμας, Καβάλας, Βέροιας,, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Λαρίσης. Χιονίζει αυτήν την ώρα σε Χαλκιδική και Έβρο. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί ο Νομός Πιερίας, όπου ξεχείλισαν χείμαρροι, έπεσαν δένδρα και σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

    Βαρυχειμωνιά στη Β. Ελλάδα

    Στην Κατάρα, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα καθώς και διακοπή ρεύματος, η οποία σταδιακά αποκαθίσταται. Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Εργάνης.

    Ο ΟΣΕ διέκοψε όλα τα νυχτερινά δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα και αντίστροφα, ενώ από μία μόνο λωρίδα διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό στο ύψος του Πλαταμώνα.

    Πυκνό χιόνι κάλυψε ολόκληρο το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου Δράμας και η θερμοκρασία έπεσε στον -1 βαθμό . Η οδική επικοινωνία με τα 16 χωριά και οικισμούς της περιοχής αυτής, είναι δύσκολη και τα οχήματα χρησιμοποιούν αλυσίδες. Πρόβλημα δημιούργησαν τα χιόνια και στο εθνικό δίκτυο Δράμας-Νευροκοπίου (από το 25ο εως το 32ο χιλιόμετρο).

    Χιόνια έπεσαν εξάλλου, στην ορεινή Ξάνθη και ο δρόμος προς Εχινο παρουσιάζει δυσκολία για τα οχήματα από το 14ο χιλιόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης χιόνισε στον Έβρο και την ορεινή Ροδόπη, ενώ μέσα στις πόλεις της βορειοανατολικής Ελλάδας έπεφτε χιονόνερο ή ψιλοχιόνιζε κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία κυμαινόταν από -1 έως 8 βαθμούς.

    Στο Θρακικό πέλαγος και το βορειοανατολικό Αιγαίο πνέουν άνεμοι βόρειο-βορειοανατολικοί έντασης 9 μποφόρ και δεν πραγματοποιείται κανένα θαλάσσιο δρομολόγιο προς τη Θάσο και τα άλλα νησιά. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας και τα άλλα λιμεναρχεία της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, έδωσαν εντολή στους ιδιοκτήτες των επαγγελματικών σκαφών να σπεύσουν στα πλησιέστερα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια.

    Κλειστά είναι τα πορθμεία Πρίνου - Καβάλας, Κεραμωτής - Θάσου, Αιδηψού - Αρκίτσας, Ληξουρίου - Αργοστολίου και Σπέτσες - Πορτοχέλι. Μόνο με σκάφη κλειστού τύπου εκτελούνται τα δρομολόγια Κερκυρα - Ηγουμενίτσα, αλλά και στον Αργοσαρωνικό.

    Κατά τις βραδινές ώρες, ισχυρές χιονοπτώσεις έπληξαν τις περιοχές της Βέροιας, της Κοζάνης και των Γιαννιτσών, όπου σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για απεγκλωβισμό ατόμων από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητά τους.

    Στο 25ο χιλιόμετρο Βέροιας- Κοζάνης απεγκλώβισαν από πούλμαν 27 μαθητές και τρεις καθηγητές του 60ου Γυμνασίου Αθηνών. Επίσης, από άλλα αυτοκίνητα, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν τρεις ιδιώτες καθώς και τον υφυπουργό Εργασίας Λευτέρη Τζόλα με το γιο του. Στην περιοχή Βάο του όρους Πάϊκο απεγκλώβισαν 11 άτομα.

    Στη Χίο η χθεσινοβραδινή ισχυρή νεροποντή προκάλεσε πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, κυρίως στην περιοχή του Κάστρου.

    Ηπιότερα είναι προς το παρόν τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική. Εντούτοις, σε ετοιμότητα παραμένει και εδώ ο κρατικός μηχανισμός, με στραμμένη την προσοχή κυρίως στον Κηφισό. Προς το παρόν, ανοιχτή παραμένει η διασταύρωση Πειραιώς με τον Κηφισό.

    [02] Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κυπριακό

    8/12/2002 10:16:00 πμ

    Σε νέα φάση εντατικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει εισέλθει το Κυπριακό, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Σήμερα αναμένεται συνάντηση των κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πιθανή είναι και κοινή συνάντησή τους με τον κ. Ντε Σότο. Χθες, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη και σήμερα πρόκειεται να έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη.

    Για δύο κράτη μιλά ο Ντενκτάς

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο ο Κόφι Ανάν αναμένεται να παρουσιάσει νέο κείμενο για λύση του Κυπριακού, το οποίο θα βασίζεται στις θέσεις των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, ο Ραούφ Ντενκτάς επαναθέτει στη δεύτερη επιστολή του στον γ.γ. του ΟΗΕ θέματα τα οποία βρίσκονται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν και απορρίπτονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως τις πάγιες θέσεις του για χωριστή κυριαρχία και αναγνώριση δύο κρατών.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητεί η Ιδρυτική Συμφωνία να υπογραφεί όχι από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν, αλλά από τα δύο κράτη με την παρούσα ονομασία τους, όπως αναφέρεται στην τουρκική απάντηση, επιδιώκοντας έτσι να εξασφαλίσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους του και την αναγνώριση του περιορισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο στις ελεύθερες περιοχές.

    Απορρίπτει επίσης κάθε ιδέα επανεγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση έδαφος και την επιστροφή της Μόρφου και της Καρπασίας, για οικονομικούς και στρατιωτικούς λόγους.

    Παράλληλα, ο Ραούφ Ντενκτάς απορρίπτει τις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το σύστημα εγγυήσεων, γιατί θεωρεί ότι αποδυναμώνει τις τουρκικές εγγυήσεις.

    Διπλωματικός μαραθώνιος

    Στην Αθήνα, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί οποιαδήποτε σύνδεση της ένταξης της Κύπρου με το πολιτικό πρόβλημα του νησιού. Αύριο, στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα έχει συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογό του για το Κυπριακό και την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ. Στην αντίστοιχη συνάντηση της Παρασκευής στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαπιστώθηκε πλήρη σύμπτωση απόψεων για το Κυπριακό και τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Η προετοιμασία της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης, με όλα τα ''φλέγοντα'' θέματα της διεύρυνσης που εκκρεμούν, θα απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών των ''15'' στη διήμερη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, αύριο και μεθαύριο.

    [03] Καθ' οδόν η έκθεση Ιράκ για τα οπλικά του συστήματα

    8/12/2002 11:03:00 πμ

    Το Ιράκ παρέδωσε χθες στον ΟΗΕ την έκθεσή για τα οπλικά του συστήματα, διαψεύδοντας ότι διαθέτει απαγορευμένα όπλα. Ο ογκώδης φάκελος θα παραδοθεί σε ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη και στην Επιτροπή Ελέγχου, Επιβεβαίωσης και Επιθεώρησης στη Νέα Υόρκη για να τον μελετήσουν. Νέες επιθεωρήσεις των ειδικών του ΟΗΕ σε ύποπτες τοποθεσίες στο Ιράκ σήμερα. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ, γράφουν οι ''Νιού Γιόρκ Τάιμς''. "Συγγνώμη" ζήτησε ο Χουσεΐν από το λαό του Κουβέιτ.

    Ελ Μπαραντέι: Χρειάζεται χρόνος

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να αναλύσει την έκθεση εξοπλισμού του Ιράκ, 12.000 σελίδων περίπου, και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να δώσει στην υπηρεσία του καιρό για ''να κάνει σωστή δουλειά''.

    Αναχώρησε από τη Βαγδάτη το αεροπλάνο που μεταφέρει την έκθεση για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ, με πρώτο σταθμό την Κύπρο.

    Σήμερα το πρωί, ένα κονβόι των επιθεωρητών της Επιτροπής Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ (COCOVINU) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναχώρησε από το στρατηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, γύρω στις 07:30 ώρα Ελλάδος, προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Σε ετοιμότητα αμερικανικές δυνάμεις

    Οι ΗΠΑ θα έχουν σύντομα αρκετά άρματα μάχης, πολεμικά πλοία, αεροσκάφη, βόμβες και στρατεύματα στον Κόλπο ώστε να είναι σε θέση να εξαπολύσουν μια επίθεση στο Ιράκ στη διάρκεια του Ιανουαρίου, γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα ''Νιού Γιόρκ Τάιμς'', επικαλούμενη υψηλόβαθμους Αμερικανούς στρατιωτικούς υπεύθυνους.

    Περίπου 60.000 στρατιώτες, ναύτες και αεροπόροι, όπως και περίπου 200 αεροσκάφη βρίσκονται στην περιοχή ή κοντά σε αυτήν, προσθέτει η εφημερίδα. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την εκτέλεση εντός μερικών ημερών μιας εντολής για επίθεση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους με στόχο τον αφοπλισμό του Ιράκ και την ανατροπή του προέδρου του Σαντάμ Χουσέιν, σημειώνουν οι στρατιωτικοί υπεύθυνοι.

    Τις ερχόμενες ημέρες, τέσσερα αεροπλανοφόρα θα λάβουν θέση ώστε να μπορούν βραχυπρόθεσμα να εξαπολύσουν πλήγματα κατά του Ιράκ, καθώς ένα πέμπτο, το οποίο βρίσκεται ήδη στη νοτιοανατολική Ασία, είναι έτοιμο να πλεύσει προς τον Κόλπο σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, προσθέτει η εφημερίδα.

    Δυνάμεις των Ειδικών Επιχειρήσεων στην περιοχή επεξεργάζονται σχέδια για να φέρουν στο φως πυραύλους Σκουντ και κρυμμένα όπλα μαζικής καταστροφής, συνεχίζει η εφημερίδα. Την ίδια στιγμή, περίπου 1.000 μέλη προγραμματισμού της επιχείρησης, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγού Τόμι Φρανκς, βρίσκονται στο Κατάρ και σε άλλες χώρες του Κόλπου για να ξεκινήσουν στις 9 Δεκεμβρίου στρατιωτικές "μανούβρες" σε προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα μοντέλο πρόβλεψης για μια επίθεση στο Ιράκ.

    Υπεύθυνοι του Πενταγώνου δήλωσαν στους ''Νιού Γιόρκ Τάιμς'' ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να επιτεθούν τώρα, αν έπρεπε, όμως οφείλουν να λάβουν υπόψη προς το παρόν τα διπλωματικά διαβήματα που γίνονται, όπως και τις επιθεωρήσεις των ειδικών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Συγγνώμη από το Κουβέιτ ζήτησε ο Χουσεΐν

    Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ζήτησε με μήνυμα του, το οποίο διάβασε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, για πρώτη φορά συγγνώμη από το λαό του Κουβέιτ για την εισβολή των ιρακινών στρατευμάτων στη χώρα τους το 1990.

    Παράλληλα, αναφερόμενος προφανώς στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Κουβέιτ, ο Σαντάμ προέτρεψε τον κουβετιανό λαό να σταθεί στο πλευρό του Ιράκ και να αντισταθεί στην κατοχή ξένων δυνάμεων.

    [04] Αιματήρες βομβιστικές επιθέσεις στο Μπανγκλαντές

    8/12/2002 11:16:00 πμ

    Ο στρατός του Μπανγκλαντές ανέλαβε τη φρούρηση των κινηματογράφων και των στρατηγικών εγκαταστάσεων της πόλη Μιμενσίνγκ, στα βόρεια της χώρας, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι θρηνούν τους 17 νεκρούς και τους περισσότερους από 100 τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου σε κινηματογραφικές αίθουσες. Ο αριθμός αυτός όμως ενδέχεται να μεγαλώσει καθώς πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο νωρίτερα για 20 νεκρούς. Οι τέσσερις κινηματογράφοι όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις ήταν γεμάτοι από κόσμο καθώς το Σάββατο ήταν αργία για τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής, που γιόρταζαν το τέλος του ραμαζανιού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, πίσω από τις εκρήξεις κρύβεται η Αλ-Κάιντα, χωρίς να αποκλείει την ανάμειξη της αντιπολίτευσης.

    Οπως έγραψε η ινδική εφημερίδα "Ιντουιστάν Τάιμς" πριν από ημέρες, οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι ο Αιγύπτιος υπαρχηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κρύβεται στο Μπαγκλαντές, αλλά οι αρχές της Ντάκας διέψευσαν την πληροφορία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μουσουλμανικό Μπαγκλαντές ανατολικά της Ινδίας, έχει μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του μπιν Λάντεν και φιλοξενεί τον αλ Ζαουάχρι από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    [05] Σερβία: Επαναληπτικές προεδρικές εκλογές

    8/12/2002 11:12:00 πμ

    Βόισλαβ Κοστούνιτσα

    Aνοιξαν σήμερα στις 7:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) οι κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Σερβία. Οι περίπου 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε περίπου 8.600 εκλογικά τμήματα ως τις 8 το βράδυ. Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στον νυν πρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έναντι του υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, ο δεξιός πολιτικός Μπόρισλαβ Πέλεβιτς δεν διαφαίνεται να έχει προοπτική νίκης.

    Μικρή η συμμετοχή

    Το αποτέλεσμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης είχε ακυρωθεί εξαιτίας της μικρής προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες, η οποία δεν έφτασε το ποσοστό 50% που απαιτείται για την επικύρωσή του.

    Και αυτή τη φορά το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία προκαλεί ανησυχίες στην πολιτική ηγεσία, καθώς οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως το ενδιαφέρον των Σέρβων για τις εκλογές παραμένει μικρό.

    Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου δύο ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες.

    [06] Σκωτία: Μεγάλη πυρκαγιά στο Εδιμβούργο

    8/12/2002 11:43:00 πμ

    Περισσότεροι από 150 κάτοικοι του Εδιμβούργου χρειάστηκε να απομακρυνθούν αργά το βράδυ του Σαββάτου από το ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης, η οποία έχει χαρακτηριστεί οικουμενικό μνημείο από την UNESCO, εξαιτίας μιας τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή. Χρειάστηκαν 100 περίπου πυροσβέστες και πέντε ώρες κατάσβεσης για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο. Μέρος του ιστορικού κέντρου καταστράφηκε. Η επιχείρηση υπήρξε δύσκολη, καθώς η πρόσβαση στα κτίρια που φλέγονται είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της παλιάς κατασκευής τους αλλά και εξαιτίας των μεταγενέστερων προσθηκών. Δέκα εμπορικά καταστήματα υπέστησαν ζημιές. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι πολλοί χώροι εκκενώθηκαν λόγω του πυκνού καπνού που έχει καλύψει τη συνοικία αυτή, όπου βρίσκονται πολλά μπαρ και κλαμπ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 December 2002 - 9:52:55 UTC