Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Καραμανλή σε περίπτερα της ΔΕΘ
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Κασουλίδη στη Ν. Υόρκη
  • [03] Επαφές Παπαντωνίου στην Κωνσταντινούπολη
  • [04] Ο Κ. Καραμανλής στο εκλογικό κέντρο του Π. Ψωμιάδη
  • [05] Πιέσεις του Μπους για το Ιράκ
  • [06] Αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία
  • [07] Πολιτική κρίση στην Τσεχία λόγων πλημμύρων
  • [08] Αιματηρό επεισόδιο στο Τέτοβο
  • [09] Στο Ελσίνκι ο Κύπριος υπ. Εσωτερικών
  • [10] Ο Μοντγκόμερι νέος ρέκορντμαν στα 100μ
  • [11] Μια παράσταση για τα παιδιά με Ειτζ στην Αφρική
  • [12] ''Πρόσωπο της χρονιάς'' ο Παπαδημητρίου
  • [13] Ξεπέρασε καρκίνο του δέρματος η Ε. Τέιλορ

    [01] Επίσκεψη Καραμανλή σε περίπτερα της ΔΕΘ

    14/9/2002 1:54:00 μμ

    Τα περίπτερα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος το βράδυ θα παρουσιάσει τις προτάσεις και τις θέσεις του για την πορεία της οικονομίας στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Αύριο ο κ. Καραμανλής θα παραχωρήσει την καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΘ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Εκθέσεως τόνισε πως η ΧΕLΕΧPΟ και η ΔΕΘ είναι δεμένες με τη Θεσσαλονίκη και δεν πρόκειται να μετακινηθούν.

    Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τα περίπτερα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ''Αθήνα 2004'', της Κύπρου, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της Γαλλίας, που είναι η τιμώμενη χώρα φέτος.

    Στο περίπτερο της Γαλλίας του προσέφεραν σαμπάνια μόλις ολοκληρώθηκε η περιηγήσή του και του ευχήθηκαν χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του, αφού σήμερα κλείνει τα 46 του χρόνια.

    Οι ευχές είχαν αρχίσει από το πρωί, όταν στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης το διοικητικό συμβούλιο του προσέφερε μια τούρτα. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η ΝΔ θέλει να λειτουργεί η ΕΤ-3 ως κανάλι, γιατί -όπως είπε- υπηρετεί εθνικό σκοπό.

    Υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα πιέσει με όλα τα μέσα την κυβέρνηση, ώστε να αρθεί η άδικη κατάσταση, όπως είπε, στην ΕΤ-3 και στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ με τις συμβάσεις έργου, που απασχολούνται οι περισσότεροι δημοσιογράφοι.

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Κασουλίδη στη Ν. Υόρκη

    14/9/2002 3:16:00 μμ

    Η στρατηγική των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου κατά τους επόμενους μήνες μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου, Γιαννάκη Κασουλίδη στη Νέα Υόρκη. Η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο τέρμα της αλλά έχουμε μπροστά μας σημαντικές αποφάσεις, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Ο Ελληνας υπουργός, μιλώντας στο CNN και αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση, τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Ομιλία Γκιουρέλ για ελληνοτουρκικά-κυπριακό

    Ο κ. Κασουλίδης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νέο έγγραφο Ντενκτάς, δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο τουρκοκύπριος ηγέτης θέτει θέμα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά από την άλλη πλευρά πρόσθεσε οι θέσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ είναι γνωστές.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Γκιουρέλ κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    Για το πρώτο θέμα, τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας του για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων, μέσω της υφιστάμενης διαδικασίας διαλόγου. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της φιλίας και συνεργασίας έχει επιτευχθεί μια σειρά συμφωνιών για διμερή θέματα.

    Σχετικά με το Αιγαίο, επισήμανε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν όντως φθάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας που μπορεί να επιτρέψει τη διευθέτηση των σχετικών ζητημάτων σε διμερή βάση. Γι' αυτό τον σκοπό, υπογράμμισε, συζητούμε την λήψη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κι έχουμε μάλιστα συμφωνήσει σε μερικά.

    Για το Κυπριακό, επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα μεταξύ δύο ισότιμων, όπως είπε, διαφορετικών λαών στο νησί, των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, που καθένας ζει κάτω απο τις δικές του πολιτικές και δημοκρατικές δομές.

    Η εξεύρεση λύσης, τόνισε, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα καθεστώς εθνικής ισότητας των δύο συμμετεχόντων κρατών. Σημείωσε ότι υποστηρίζει τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου με σκοπό τη συμφιλίωση, δίχως την ανάμιξη τρίτων. Ανέφερε ακόμη την υποστήριξή του στις πρόσφατες προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, που έχουν ''μια στέρεα και ρεαλιστική βάση''.

    Σε χωριστή αναφορά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή διοίκηση ''παρά την παράνομη, όπως είπε, διεκδίκησή της ότι εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί'', γεγονός που, όπως τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνει τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Υπογράμμισε μάλιστα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ρίξει όλο το βάρος της στην ένταξη στην ΕΕ και σημείωσε πως μια τέτοια εξέλιξη πριν από τη λύση του κυπριακού, ''θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και θα προκαλούσε εντάσεις στο νησί και στην ανατολική Μεσόγειο''.

    Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε από την ΕΕ να διαμηνύσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά πως δεν πρόκειται να ενταχθεί σε αυτήν πριν από τον οριστικό διακανονισμό του προβλήματος.

    [03] Επαφές Παπαντωνίου στην Κωνσταντινούπολη

    14/9/2002 12:28:00 μμ

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γιάννος Παπαντωνίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, που θα έχουν αύριο και μεθαύριο, οι υπουργοί θα βρεθούν οι σχέσεις των τεσσάρων χωρών με το ΝΑΤΟ.

    [04] Ο Κ. Καραμανλής στο εκλογικό κέντρο του Π. Ψωμιάδη

    14/9/2002 2:03:00 μμ

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το μεσημέρι το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και εξέφρασε τη στήριξή του δηλώνοντας ότι ''στις 13 Οκτωβρίου ψηφίζω Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για δήμαρχο και Παναγιώτη Ψωμιάδη για νομάρχη''. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο κ. Ψωμιάδης είναι διεκδικητικός και ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου.

    [05] Πιέσεις του Μπους για το Ιράκ

    14/9/2002 7:39:00 μμ

    Δράση εναντίον του Ιράκ ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους από το Κογκρέσο και τον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι διακυβεύεται η ζωή εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και η παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια. Ο Μπους ζήτησε από τον ΟΗΕ να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι το Ιράκ κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής και ζητούν από τη Βαγδάτη να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον για την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

    Προθεσμίες - Υπέρ των ΗΠΑ η Ιταλία

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν συμφωνήσει να ασκήσουν πιέσεις στη Βαγδάτη να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων.

    Τις δύο τελευταίες μέρες, οι Αμερικανοί κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να πείσουν τα άλλα κράτη μέλη να συμφωνήσουν στην έκδοση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας το συντομότερο δυνατόν.

    Οι ΗΠΑ έμειναν ικανοποιημένες από την ανταπόκριση που είχε η ομιλία του προέδρου Μπους την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Το θέμα που προκαλεί ακόμη μεγάλες συζητήσεις αφορά το ψήφισμα που θα εγκρίνει την προσφυγή στα όπλα. Για να εκδοθεί ψήφισμα, θα πρέπει να έχει την έγκριση τουλάχιστον εννέα μελών και να υπάρχει επίσης διαβεβαίωση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι δεν θα ασκήσουν βέτο.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ότι αν και δεν έχει ακόμη συνταχθεί το σχέδιο ψηφίσματος, είναι "βέβαιος ότι το κείμενο θα πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένες προθεσμίες".

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ανέγνωσε δήλωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις αν ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, δεν συμμορφωθεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    "Ο πρόεδρος συζητά με συμμάχους για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πιστεύω ότι σε αυτό θα επικεντρωθεί", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει πει "μερικά πολύ θετικά πράγματα" ακόμα και πριν από την ομιλία Μπους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, επισήμανε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    Ο Μπερλουσκόνι ήταν από εκείνους που χειροκρότησαν θερμά την ομιλία Μπους στα Ηνωμένα Εθνη, αν και ανέφερε ότι "πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διπλωματικές και πολιτικές μεθόδους για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση".

    "Αν όμως δεν επέλθει ουσιαστική αλλαγή θα καταστεί αναγκαίο να δράσουμε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για να διαφυλάξουμε την παγκόσμια ασφάλεια από μία πραγματική απειλή", επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Στρατιωτική άσκηση στη Βρετανία

    Εν τω μεταξύ, η Βρετανία αρχίζει σήμερα μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση, η οποία σύμφωνα με ειδικούς αποτελεί σε κάποιο βαθμό και μέρος του σχεδιασμού που γίνεται στο υπουργείο Αμυνας για πιθανό πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

    Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η άσκηση είναι η μεγαλύτερη που διεξάγεται στη χώρα από το 1998.

    Στο πλαίσιο της άσκησης ''θα γίνει μεταφορά με πλοία, διαφόρων υλικών - από τρόφιμα και ιματισμό μέχρι καύσιμα, πυρομαχικά και οχήματα'', όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.

    Παρόλο που διευκρίνισε ότι τα κιβώτια που θα φορτωθούν σε πλοία δεν θα περιέχουν πυρομαχικά, αλλά θα είναι άδεια, στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η άσκηση αυτή είναι σαφές μήνυμα προς τον ιρακινό πρόεδρο, Σαντάμ Χουσέιν.

    Πηγές στο λιμάνι του Σαουθάμπτον ανέφεραν ότι ήδη έχει αρχίσει η συγκέντρωση πλοίων στην θαλάσσια περιοχή για την άσκηση ''Log Viper'', στην οποία θα πάρουν μέρος περίπου 6000 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που γίνεται στο βρετανικό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

    Η ανακοίνωση για την έναρξη της βρετανικής στρατιωτικής άσκησης, χθες, συνέπεσε με το τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ότι το Ιράκ έχει ''ημέρες ή εβδομάδες'' για να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    Οικονομική συνεργασία Ρωσίας-Ιράκ με όρους

    Η Ρωσία, σύμφωνα με δήλωση Ρώσου αξιωματούχου στο Ιντερφάξ, θα υπογράψει συμφωνία οικονομικής συνεργασίας ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων με το Ιράκ μόνο μετά την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Η τήρηση των αποφάσεων του ΟΗΕ από το Ιράκ θα ανοίξει το δρόμο για την υπογραφή των ρωσο-ιρακινών συμφωνιών και θα αποτρέψει μια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας αυτής, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

    Ιρακινοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν τον Αύγουστο ότι μελετούν μια συμφωνία-πλαίσιο μακροπρόθεσμης οικονομικής συνεργασίας, η οποία θα σέβεται το καθεστώς των κυρώσεων που ισχύουν κατά του Ιράκ.

    [06] Αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία

    14/9/2002 3:30:00 μμ

    Δέκα ερασιτέχνες αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν στη Ρωσία, όταν το μικρό αεροπλάνο από το οποίο ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν ελεύθερη πτώση, συνετρίβη λίγο μετά την απογειωσή του. Στο μονοκινητήριο Αντόνωφ 2 -που συνετρίβη στην Σιβηρία- επέβαιναν 11 αλεξιπτωτιστές και τριμελές πλήρωμα.

    [07] Πολιτική κρίση στην Τσεχία λόγων πλημμύρων

    14/9/2002 1:42:00 μμ

    Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Τσεχία με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητείται για την επιβολή νέων φόρων για την κάλυψη των ζημιών από την πρόσφατη θεμομηνία που έπληξε τη χώρα.

    Η βουλευτής και πρώην επικεφαλής της Ενωσης της Ελευθερίας (φιλελεύθεροι), Χάνα Μαρβάνοβα, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, καταψήφισε το νομοσχέδιο και έτσι δεν πέρασε η πρωθυπουργική πρόταση για νέους φόρους. Αμέσως μετά ζητήθηκε από τη Μαρβάνοβα να υποβάλει μέχρι σήμερα την παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε.

    Ο ''φόρος των πλουσίων'' προκαλεί διάσπαση

    Το επίμαχο νομοσχέδιο, που αποκαλείται ''φόρος των πλουσίων'', προβλέπει νέα φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε ορισμένα είδη διατροφής. Ωστόσο, δεν "πέρασε" γιατί η βουλευτής των Φιλελευθέρων το καταψήφισε.

    Ο πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Σπίντλα χαρακτήρισε ''παιδαριώδη'' τη στάση των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους κατηγόρησε ότι παραβιάζουν "τις συμφωνίες της συμμαχίας" και υπαινίχθηκε ότι η "Ενωση της Ελευθερίας" πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

    Το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι εάν η αντιπολίτευση (συντηρητικοί και κομμουνιστές) θα δεχθούν μία κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση αποχώρησης των φιλελεύθερων από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Η βουλευτής Χάνα Μαρβάνοβα, που καταψήφισε το νομοσχέδιο, εξέφρασε τη λύπη της για το τελεσίγραφο που έλαβε από την κομματική ηγεσία και υπερασπίσθηκε τη στάση της, λέγοντας ότι οι νέες φορολογίες είναι ''άδικες''. Ομως αρνήθηκε να παραιτηθεί, γεγονός που οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση της κυβερνητικής συμμαχίας υπό την παρούσα μορφή της.

    [08] Αιματηρό επεισόδιο στο Τέτοβο

    14/9/2002 1:29:00 μμ

    Φόβους για κλιμάκωση της έντασης στην ΠΓΔΜ πυροδοτεί το σοβαρό επεισόδιο που έγινε μετά τα μεσάνυχτα κοντά στο Τέτοβο, όταν ένοπλοι Αλβανοί αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας ένοπλος και τουλάχιστον άλλος ένας να τραυματισθεί σοβαρά. Το επεισόδιο έγινε στο χωριό Τσέλοπεκ, όταν μία ομάδα έξι Αλβανών επιτέθηκε σε δύο αστυνομικούς. Στην ίδια περιοχή το πρωί της Πέμπτης είχε δολοφονηθεί ένας Aλβανός αστυνομικός και οι αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες των δύο επιθέσεων ήταν τα ίδια άτομα.

    Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

    Συγκεκριμένα, σήμερα τα ξημερώματα, έξι Αλβανοί επιχείρησαν να επιτεθούν εναντίον αστυνομικών, αλλά συνελήφθησαν οι δύο από αυτούς. Οι υπόλοιποι επέστρεψαν αργότερα και επιχείρησαν και πάλι να επιτεθούν στους αστυνομικούς. Εγινε ανταλλαγή πυρών, από τα οποία σκοτώθηκε ένας από τους ενόπλους. Τραυματίσθηκε σοβαρά άλλος ένας, ενώ κατ`άλλες πληροφορίες οι τραυματίες είναι δύο.

    Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι δράστες της επίθεσης είναι μέλη οργάνωσης που δρα στην περιοχή τον τελευταίο καιρό με στόχο την αποσταθεροποίηση και την υπονόμευση των ειρηνευτικών προσπαθειών.

    Η επίθεση των ενόπλων έγινε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ, τις οποίες η Δύση θεωρεί ευκαιρία για να εμπεδωθεί η συνεργασία μεταξύ των Αλβανών και των Σλαβομακεδόνων.

    Τα τελευταία επεισόδια εντείνουν τους φόβους ότι εξτρεμιστές που αντιτίθεται στο υποστηριζόμενο από τη Δύση ειρηνευτικό σχέδιο θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν νέα ένταση στην περιοχή, ίσως και κατά τη διάρκεια των εκλογών.

    [09] Στο Ελσίνκι ο Κύπριος υπ. Εσωτερικών

    14/9/2002 12:55:00 μμ

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ανδρέας Παναγιώτου, μεταβαίνει αύριο επικεφαλής υπηρεσιακής ομάδας του υπουργείου Εσωτερικών στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, για να συμμετάσχει στην 7η Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υπεύθυνων για θέματα Μετανάστευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Σεπτεμβρίου.

    Το συνέδριο θα ασχοληθεί με τη μεταναστευτική πολιτική των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα με θέματα που αφορούν τη συμμετοχή μεταναστών στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή των χωρών που τους φιλοξενούν, την ένταξη στο χώρο εργασίας, την ανάπτυξη διαλόγου με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών, τους τρόπους αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και την πολιτική για αποτροπή της εκμετάλλευσης των μεταναστών.

    [10] Ο Μοντγκόμερι νέος ρέκορντμαν στα 100μ

    14/9/2002 7:07:00 μμ

    Ο Τιμ Μοντγκόμερι είναι πλεον ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, αφού με χρόνο 9.78, που πέτυχε στον τελικό των 100μ του Γκραν Πρι της IAAF στο Παρίσι, κατέρριψε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ του συμπατριώτη του Μορίς Γκριν 9.79 που κατείχε από τον Ιούνιο του 1999.

    Ο Γκριν είχε πετύχει την επίδοση κατά την διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ "Τσικλητήρεια 1999" στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Στην ίδια κούρσα ο Βρετανός Ντουέιν Τσέιμπερς που κατετάγη δεύτερος, ισοφάρισε το ευρωπαϊκό ρεκόρ του Λίνφορντ Κρίστι με 9.87. Ο Κρίστι είχε πετύχει την επίδοση στις 15 Αυγούστου 1993 στην Στουτγκάρδη.

    Τρίτος στην σημερινή κούρσα κατετάγη ο Αμερικανός Τζον Ντράμοντ με 9.97, 4ος ο Κιμ Κόλινς, από το Σεντ Κιτς και Νέβις με 9.98, 5ος ο Πορτογάλος Φράνσις Ομπικουέλου με 10.03 και 6ος ο Αμερικανός Μπέρναρντ Γουίλιαμς με 10.05.

    "Δεν στόχευα να σημειώσω παγκόσμιο ρεκόρ. Απλά ήθελα να κερδίσω τον Τσέιμπερς", δήλωσε μετά την κούρσα ο Μοντγκόμερι.

    [11] Μια παράσταση για τα παιδιά με Ειτζ στην Αφρική

    14/9/2002 1:34:00 μμ

    Η παράσταση ''Το Καρναβάλι των ζώων'' με τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης ηθοποιού Τζέρεμι Αϊρονς θα ανέβει στο Ηρώδειο στις 29 Σεπτεμβρίου, με φιλανθρωπικό σκοπό. Τα έξοδα θα διατεθούν για τα παιδιά που πάσχουν από Ειτζ στην Αφρική, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κάλυψη της εκδήλωσης διεθνή κανάλια, όπως το CNN και BBC. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του προξενείου της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς και την αιγίδα του ΟΗΕ. Τα εισιτήρια διατίθενται από τις 10 Σεπτεμβρίου στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, τα κεντρικά δισκοπωλεία με τιμή 110 ευρώ.

    Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο του Ogden Nash και σε έργα μεγάλων Ελληνων ποιητών και πεζογράφων. Το ρόλο του αφηγητή θα ερμηνεύσει ο Βρετανός ηθοποιός, ενώ όπως ανέφερε οΟ σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας, θα πλαισιώνεται απο μια ομάδα Ελλήνων ηθοποιών και την ορχήστρα των Πατρών υπό την διεύθυνση του Saulius Sondeckis, με σολίστ πιάνου τους Χ. Παπαγεωργίου και Γ. Πέτρου.

    [12] ''Πρόσωπο της χρονιάς'' ο Παπαδημητρίου

    14/9/2002 7:59:00 μμ

    "Πρόσωπο της χρονιάς" για την προσφορά του στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, ανακήρυξε τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Στέλιο Παπαδημητρίου, τιμώντας τον με αναμνηστική πλακέτα, το Αμερικανικό Ιδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό (ΑΙΕΓΠ).

    Ο πρόεδρος του ΑΙΕΓΠ Χ. Τσόκος κατά τη σύντομη τελετή που έγινε σήμερα στην Αθήνα, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του κ. Παπαδημητρίου ως προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση για τη χορήγηση υποτροφιών και τη διεξαγωγή σεμιναρίων για την εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Η βράβευση, όπως είπε, ο κ. Τσόκος ''γίνεται για τα μεγάλα επιτεύγματα και τα μελλοντικά σχέδια τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τους στόχους του Ιδρύματός μας''.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημητρίου δέχθηκε την τιμή εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση για τη διάκριση αυτή από ''έναν τέτοιο μεγάλο οργανισμό του ελληνισμού της διασποράς'', υπογραμμίζοντας τη σημασία της καλής συνεργασίας όλων, για την όποια επιτυχία της κάθε ηγεσίας.

    [13] Ξεπέρασε καρκίνο του δέρματος η Ε. Τέιλορ

    14/9/2002 11:34:00 πμ

    Η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ υπεβλήθη σε θεραπεία με ακτινοβολία πριν από δυόμιση μήνες για καρκίνο του δέρματος και τώρα φαίνεται ότι έχει θεραπευθεί, δήλωσε ο γιατρός της, δρ Ρόναλντ Τόμσον. ''Η κ.Τέιλορ είναι θαυμάσια στην υγεία της και δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιαδήποτε υπολειμματική ασθένεια'', αναφέρει ο Τόμσον, σε ένα σύντομο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μέσω του πράκτορα δημοσίων σχέσεων της ηθοποιού. Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι η Τέιλορ, 70 χρόνων, υπεβλήθη σε θεραπεία με ακτινοβολία τον Ιούνιο για καρκίνωμα βασικού κυττάρου, μια ιάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος, ωστόσο δεν έγιναν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες για την ιατρική της κατάσταση. Είναι το τελευταίο σε μια σειρά ιατρικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την ηθοποιό τα τελευταία χρόνια.

    Πριν από δυο χρόνια, η Τέιλορ νοσηλεύθηκε με πνευμονία, ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχε περάσει 10 ημέρες στο νοσοκομείο με τραύμα στην πλάτη που προκλήθηκε από πτώση στο σπίτι της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 September 2002 - 18:05:54 UTC