Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνική συσπείρωση για τα εθνικά μας θέματα
  • [02] Σταθερή στις θέσεις περί ευρωστρατού η Ελλάδα
  • [03] Νομοσχέδιο για την διαφθορά στο Δημόσιο
  • [04] Αιφνίδιος θάνατος του πρώην προέδρου ΧΑΑ
  • [05] Ευρωμεσογειακό Φόρουμ στη Μύκονο
  • [06] Αγανάκτηση για τη δολοφονία της 11χρονης
  • [07] Επισκέψεις του Λιθουανού προέδρου
  • [08] Επίσκεψη της Β.Παπανδρέου σε Μακεδονία-Θράκη
  • [09] Νέος απολογισμός νεκρών στην Ινδία
  • [10] Αφγανιστάν:Κρούσματα μεταδοτικού πυρετού
  • [11] Απεργία στη Δανία για εργασιακό καθεστώς
  • [12] Επικύρωσε και το Ιράκ τις αποφάσεις του ΟΗΕ
  • [13] Μειώσεις στεγαστικών από Πειραιώς και Eurobank
  • [14] Ποδόσφαιρο: Ο Γκαμάρα στην Ιντερ
  • [15] Mαραθώνια σύσκεψη για το αυριανό ντέρμπι
  • [16] Νέες ελπίδες για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ
  • [17] Στην Επίδαυρο η ''Πενθεσίλια'' του Στάιν
  • [18] Υποδερμικά μικροτσίπ για ιατρικούς σκοπούς
  • [19] Σάρωσε τις ''γαλάζιες σημαίες'' πάλι η Ελλάδα
  • [20] Υποψήφιος Γερουσιαστής ο Σπρίνγκστιν;
  • [21] Μάχη... για την ''σαμπάνια''

    [01] Εθνική συσπείρωση για τα εθνικά μας θέματα

    16/5/2002 7:48:00 μμ

    Με αντικείμενο την πορεία του κυβερνητικού έργου αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στο Κυπριακό συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη. Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτικής, άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκονται λίγο πριν τη λήψη αποφάσεων και τόνισε ότι χρειάζεται εθνική ομοψυχία και υπεύθυνη στάση όλων. Ο κ. Σημίτης σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, είπε ότι βρίσκεται στην τελική και πιο λεπτή φάση της και γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

    Ενταξη της Κύπρου με βάση τις αποφάσεις του Ελσίνκι

    Ο Κώστας Σημίτης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνει η συνθήκη για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ και η ένταξη πρέπει να γίνει με βάση τις αποφάσεις του Ελσίνκι.

    Η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής διεξήχθη χωρίς την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης, επέστρεψε χθες άρρωστος από το Ρέικιαβικ. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, είχαν σήμερα το πρωί μακρά τηλεφωνικά συνομιλία για τα θέματα αυτά.

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα και στο θέμα αυτό ακολουθεί μια επιθετική πολιτική ειρήνης και συνεργασίας και ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ταυτόχρονα και ευρωτουρκικές σχέσεις και καθορίζονται από τις αποφάσεις του Ελσίνκι.

    Με αφορμή κάποιες αντιδράσεις που υπάρχουν στην Τουρκία σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στο ερχόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση και προσοχή, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία και ευχήθηκε να κατανοήσει η Τουρκία ότι συμφέρει την ίδια να προσαρμοστεί στο Διεθνές Δίκαιο και στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Η Ε.Ε μπροστά σε σημαντικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν

    Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τη γενικότερη διεθνή κατάσταση, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο η Ε.Ε έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα, τόσο στο διεθνές επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της. Μάλιστα, ο κ. Σημίτης ανέφερε ως παραδείγματα την κρίση στη Μέση Ανατολή, το θέμα της τρομοκρατίας και την ενίσχυση των ακροδεξιών σε χώρες της ΕΕ.

    Περιέγραψε επίσης ως ανασφαλές το περιβάλλον στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου ''οι υποβόσκουσες εντάσεις δημιουργούν ένα περιβάλλον έντονης διεθνούς ρευστότητας, μέσα στο οποίο η χώρα μας πρέπει να εξακολουθεί να κινείται με τη σταθερότητα που διασφάλισε η πολιτική της κυβέρνησης''.

    Βέβαιος ο Κώστα Σημίτης για νίκη ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004

    Τέλος, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκε ο πολιτικός προγραμματισμός της κυβέρνησης μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της και υπογράμμισε ότι ο προγραμματισμός αυτός είναι καθοριστικός και για την επόμενη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ μετά τη νίκη του και στις εκλογές του 2004, για την οποία εκφράστηκε με βεβαιότητα ο Πρωθυπουργός.

    Ν.Δ: λάθος χειρισμούς κάνει η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ.Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρωθυπουργό σχετικά με την εξωτερική πολιτική, τον κατηγόρησε ότι "ψεύδεται" και ανέφερε ότι "τώρα που αντιλαμβάνεται πού οδηγούν οι λάθος χειρισμοί στα εθνικά θέματα, ανακαλύπτει την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και της συνεννόησης".

    Στο Κυπριακό, δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχθεί, σε καμία περίπτωση, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν στον πρώτο γύρο της δεν περιλαμβάνεται και η Κύπρος".

    Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι "στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σημίτης διοχετεύει πλέον, με τις σημερινές του δηλώσεις, την ενόχλησή του για τους χειρισμούς του Υπουργού των Εξωτερικών. Ως Πρωθυπουργός, όμως, φέρει και αυτός ακέραια την ευθύνη για θέσεις ασαφείς και ασταθείς, οι οποίες δημιουργούν ερωτηματικά και εύλογες ανησυχίες. Ευθύνεται και αυτός για την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, που όχι μόνο δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, αλλά αποθρασύνουν την Αγκυρα".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στα σχόλια του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, τόνισε: "Κρίμα. Επιτέλους ας σκεφτεί η ΝΔ ότι ο λαϊκισμός, η μικροψυχία και η μιζέρια της πρέπει να έχουν όρια, ιδιαίτερα όταν αφορούν τα εθνικά μας θέματα".

    [02] Σταθερή στις θέσεις περί ευρωστρατού η Ελλάδα

    16/5/2002 6:50:00 μμ

    Εμμένει η Ελλάδα στις θέσεις της περί ευρωστρατού. Η εναλλακτική φόρμουλα της ισπανικής προεδρίας για την άρση του αδιεξόδου στο θέμα αυτό αφού μελετήθηκε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών αξιολογήθηκε ως μη ικανοποιητική και απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι αφήνει ανέπαφο το περιεχόμενο του κειμένου της Αγκυρας. Ταυτόχρονα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις προτρέποντας όλα τα μέρη να αποδεχθούν το τουρκικό κείμενο, το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές ειδικές μεταχειρίσεις και θα ζητηθούν ρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

    Παραμένει το αίτημα για τροποποίηση της αμερικανοβρετανικής φόρμουλας

    Η στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό προσδιορίζεται από τρεις παραμέτρους.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σημίτης το επιδιωκόμενο είναι πρώτον η αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη λήψη των αποφάσεων, δεύτερον η ισοτιμία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και τρίτον, να μην υπάρχουν διακριτικές μεταχειρίσεις.

    Και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις που θα γίνουν στο θέμα του Ευρωστρατού πρέπει να ικανοποιούν τους στοχους και να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, σε ενημέρωση που έκανε σήμερα προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι ήδη ο κ. Παπανδρέου έχει ανακοινώσει την ελληνική θέση στους κυρίους Σολάνα και Πικέ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών η ισπανική πρόταση αφορά στην ενσωμάτωση μιας ειδικής παραγράφου στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Σεβίλλης, με την οποία θα ικανοποιούνται οι ελληνικές θέσεις και ανησυχίες στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας διατηρώντας, ωστόσο, ανέπαφο το λεγόμενο ''κείμενο της Αγκυρας''. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος απόρριψης της, πρόσθεσε ο κ. Μπεγλίτης.

    Κινούμενος στην ουσία των όσων τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της Ευρώπης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα εμμένει στις θέσεις της και δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει την τροποποίηση της αμερικανοβρετανικής φόρμουλας.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, ότι το κείμενο της Αγκυρας αποτελεί ήδη ''άτυπο κοινοτικό κεκτημένο'' τόνισε ότι ''ασφαλώς και δεν ισχύει αυτό'', εφόσον το εν λόγω κείμενο δεν έχει υιοθετηθεί απο τους ''15''. Ο κ. Μπεγλίτης αναφερόμενος στα επόμενα στάδια είπε ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια του κ.Σολάνα και της ισπανικής προεδρίας, η οποία φέρει και τη βασική ευθύνη της διαπραγμάτευσης, ενώ σημείωσε ότι ένα σημαντικό διαπραγματευτικό στάδιο θα είναι και το Συμβούλιο Κορυφής της Σεβίλης.

    Τέλος ο κ. Μπεγλίτης σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενες χώρες να υιοθετήσουν το κείμενο εφαρμογής της Νίκαιας είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν εκλαμβάνει τη δήλωση αυτή ως άσκηση πίεσης γιατί και η ίδια επιθυμεί την εξεύρεση λύσης, αρκεί να κατοχυρώνονται τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν επισήμανε, πιέσεις αλλά δυσκολίες στη διαπραγμάτευση.

    Τέλος, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν μετέχει στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, επειδή ασθενεί, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκτενέστατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και για τις εξελίξεις στον ευρωστρατό και βεβαίως για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ανάν στην Κύπρο.

    Πρωτοβουλία Μπερλουσκόνι για διαμεσολαβητικό ρόλο

    Εν τω μεταξύ πρωτοβουλία για την επίλυση του αδιέξοδου για τον ευρωστρατό θα αναλάβει ο Ιταλός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Ρέϊκιαβικ.

    Αναλυτικά η ''STAMPA'', μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ''υπό την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, για να ξεμπλοκάρει τη διένεξη που εμποδίζει τη δημιουργία του ευρωστρατού: η Τουρκία, μέλος της Συμμαχίας αλλά όχι της ΕΕ, είναι διαθέσιμη να παραχωρήσει τις βάσεις της υπό τον όρο ότι θα παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις όταν αυτές αφορούν τα εθνικά της συμφέροντα. Η Ελλάδα αντιτίθεται, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια υπερβολική παραχώρηση σε μια χώρα με την οποία βρίσκεται σε διαμάχη. Χθες ο Μπερλουσκόνι συζήτησε το θέμα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τις προσεχείς ημέρες θα μιλήσει με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή''.

    [03] Νομοσχέδιο για την διαφθορά στο Δημόσιο

    16/5/2002 6:30:00 μμ

    Τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την πάταξη της διαφθοράς ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης. Το εν λόγω νομοσχέδιο θεσμοθετεί γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που θα προτείνεται από τον πρωθυπουργό και θα προΐσταται όλων των σωμάτων ελέγχου, διευρύνεται το αντικείμενο και η δράση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το οποίο αναλαμβάνει τον έλεγχο του "πόθεν έσχες" των δημοσίων υπάλληλων και των υπαλλήλων των ΟΤΑ, ενώ επεκτείνεται η αρμοδιότητά του στον έλεγχο των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται ή ανήκουν στο κράτος. Επίσης επισπεύδεται η εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς, η οποία δεν θα μπορεί να αναβάλλεται από το δικαστήριο παρά μόνον μία φορά. Τέλος παρουσιάστηκε η έκθεση πεπραγμένων του προηγούμενου έτους με χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοδιοίκησης και διαφθοράς.

    Οι υποθέσεις της διαφθοράς επισπεύδονται και εκδικάζονται με τη συνδρομή του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος ασκεί και τη γενική εποπτεία της εφαρμογής του νόμου. Η προανάκριση τέτοιων περιπτώσεων ολοκληρώνεται εντός τριμήνου και η κύρια ανάκριση το αργότερο εντός έξι μηνών.

    Παράλληλα, ο υπουργός παρουσίασε σήμερα και την έκθεση πεπραγμένων 2001 του ΣΕΕΔΔ με χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοδιοίκησης και διαφθοράς. Σύμφωνα με την ετήσια αυτή έκθεση ζητήθηκε το 2001 η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας διαχειριστικού ελέγχου πειθαρχικής δίωξης και ένορκης διοικητικής εξέτασης από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για 35 υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο κυρίως σε δήμους και νομαρχίες.

    Οι επιθεωρητές έλεγξαν 2.500 δηλώσεις πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων από τις οποίες για 28,υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων διαπιστώθηκαν αδικαιολόγητες υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων της περιουσιακής τους κατάστασης και έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση.

    [04] Αιφνίδιος θάνατος του πρώην προέδρου ΧΑΑ

    16/5/2002 2:53:00 μμ

    Νεκρός βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σπύρος Κουνιάκης, 64 ετών, μέσα στο αυτοκίνητό του, σε φανάρι στη Γλυφάδα. Ο ιατροδικαστής απέδωσε το θάνατό του σε παθολογικά αίτια και είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε καρδιακό πρόβλημα, γιατί ήταν υπερτασικός. Προσδιόρισε το θάνατό του σε δέκα ώρες πριν τις 11 το πρωί που βρέθηκε μέσα στο αμάξι του νεκρός. Περίοικοι είπαν ότι είχαν δει τον άτυχο άνδρα, αλλά νόμιζαν ότι κοιμόταν στο αυτοκίνητο.

    Ο αποβιώσας σήμερα Σπύρος Κουνιάκης διατέλεσε πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) από τον Ιούνιο του 1998 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000, οπότε και παραιτήθηκε.

    Στη διάρκεια της θητείας του στο ΧΑΑ αναπτύχθηκε το ΟΑΣIΣ, προετοιμάσθηκε το Χρηματιστήριο Παραγώγων, αναβαθμίστηκαν τεχνολογικά τα συστήματα του ΧΑΑ, προωθήθηκε νέος νόμος για την εισαγωγή των εταιριών στο ΧΑΑ, ενώ ενισχύθηκε η υπηρεσία εποπτείας για τη μεγαλύτερη διαφάνεια των συναλλαγών.

    Ο Σπύρος Κουνιάκης γεννήθηκε το 1944 και καταγόταν από τη Λευκάδα.

    Ηταν έγγαμος με δύο παιδιά. Κατείχε τρία πτυχία: Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Πέρασε κατά τη διάρκεια της καριέρας του από 16 επιτελικές θέσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται οι θέσεις του προέδρου της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, του αντιπροέδρου και υποδιοικητού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του προέδρου των Γενικών Αποθηκών, του αντιπροέδρου στα Τσιμέντα Χαλκίδος και του αντιπροέδρου της Siemens Tele Industries. Χόμπι του, όπως έλεγε ο ίδιος ήταν η δουλειά του.

    [05] Ευρωμεσογειακό Φόρουμ στη Μύκονο

    16/5/2002 1:19:00 μμ

    Διήμερο ευρωμεσογειακό Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στη Μύκονο από τις 20 έως τις 21 Μαΐου, με τη συμμετοχή υπουργών ή υφυπουργών Εξωτερικών από Αλγερία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Τυνησία, Τουρκία, Ισπανία, Αίγυπτος, Πορτογαλία, Γαλλία και Ελλάδα. Στο Φόρουμ θα συζητηθούν θέματα όπως η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, το ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος και οι εμπορικές συναλλαγές.

    Ο πρώτος θεματικός κύκλος αφορά την αποτίμηση των εργασιών της Βαλένθια, την ενίσχυση της συνεργασίας των ευρωμεσογειακών χωρών και τρόπους καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών και του ξεπλύματος "βρώμικου" χρήματος.

    Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορά το στόχο των ευρωμεσογειακών χωρών να θεσπιστεί έως το 2010 μία ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στα κράτη -μέλη, όπως και τις δυσμενείς επιπτώσεις στις οικονομίες των μεσογειακών χωρών από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά το διάλογο μεταξύ πολιτισμών, στην αποκατάσταση μνημείων, όπως -μετά από εισήγηση της ελληνικής πλευράς- και την πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Στις εργασίες της τρίτης θεματικής αυτής ενότητας θα συμμετάσχουν εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο πρώην γ.γ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι και ο Πορτογάλος ποιητής Ζοζέ Σαραμάνγκου.

    [06] Αγανάκτηση για τη δολοφονία της 11χρονης

    16/5/2002 12:35:00 μμ

    Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη από την αποτρόπαια δολοφονία του 11χρονου κοριτσιού στα Γιάννενα και τις λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο 36χρονος δράστης, Χρήστος Κολοβός απολογείται αύριο, στον ανακριτή. Σήμερα, οι αρχές ερεύνησαν το σπίτι της μητέρας του εξω από την Αρτα, με την υποψία ότι ίσως βρουν στοιχεία για τα άτομα αυτά, ενώ θα ερευνήσουν και το κτήμα του στο χωριό Κωστακί Αρτας.

    Χθες ο εισαγγελέας του απήγγειλε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ιδιαζόντως ειδεχθούς, ενώ φέρεται ως ύποπτος και για άλλους 7 φόνους. Ηδη, η αστυνομία Ιωαννίνων άνοιξε τους φακέλους εφτά εξαφανισμένων γυναικών, μετά την ομολογία του Κολοβού ότι στραγγάλισε την 11χρονη Μαρία Διδασκάλου, θυσιάζοντάς την για τη σωτηρία άλλων ψυχών.

    [07] Επισκέψεις του Λιθουανού προέδρου

    16/5/2002 2:30:00 μμ

    Με επίσκεψη στον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης άρχισε τη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας. Ο κ. Βάλντας Ατάμκους επανέλαβε, επισκεπτόμενος τις αρχαιότητες, τη σημασία που είχε η χώρα μας στην εξάπλωση της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Ακολούθησε επίσκεψή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Βουλης Κώστα Γείτονα, ο οποίος δήλωσε ότι η επίσκεψη του Λιθουανού προέδρου συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία των δύο χωρών στους κόλπους της Ευρώπης.

    [08] Επίσκεψη της Β.Παπανδρέου σε Μακεδονία-Θράκη

    16/5/2002 2:09:00 μμ

    Τριήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη θα πραγματοποιήσει από σήμερα το βράδυ μέχρι και το Σάββατο 18 Μαΐου, η υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων. Η κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην Καβάλα, το βράδυ, σε ανοιχτή εκδήλωση, με θέμα "Ανάπτυξη- Αυτοδιοίκηση- Συμμετοχή Γυναικών". Αύριο θα επιθεωρήσει τα έργα της Εγνατίας οδού από τη Νέα Πέραμο της Καβάλας μέχρι τους Κήπους του Εβρου, ενώ θα επισκεφθεί και τμήματα του κάθετου άξονα Αρδανίου- Ορμενίου, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    Το Σαββατο, η κ. Παπανδρέου θα συμμετέχει σε σύσκεψη των φορέων της Θράκης και το μεσημέρι θα θεμελιώσει το φράγμα Ιασίου στη Ροδόπη. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί τον οικισμό του δήμου Φιλύρας και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της στην περιοχή με ξενάγηση στους βιότοπους της λίμνης Βιστωνίδας.

    [09] Νέος απολογισμός νεκρών στην Ινδία

    16/5/2002 4:06:00 μμ

    Κύμα καύσωνα έπληξε αρκετές περιοχές της Ινδίας τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να στοιχίσει την ζωή σε 541 ανθρώπους. Περισσότερο επλήγη το νότιο κρατίδιο Αντρα Πραντές, όπου αναφέρθηκαν 418 θάνατοι από τη ζέστη, ενώ 123 θάνατοι αναφέρθηκαν σε περιοχές της βόρειας, δυτικής και κεντρικής Ινδίας. Εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας στο Χαϊντεραμπάντ, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Αντρα Πραντές, δήλωσε ότι η θερμοκρασία μειώθηκε χθες και σήμερα εξαιτίας της βροχόπτωσης και η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά.

    Χθες, το θερμόμετρο στο κρατίδιο ανήλθε στους 41 βαθμούς, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε φθάσει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 49 βαθμούς Κελσίου, που για τον μήνα Μάϊο είναι η υψηλότερη θερμοκρασία εδώ και πολλά χρόνια.

    Ενώ, αξιωματούχοι κάνουν λόγο για 418 νεκρούς στο κρατίδιο αυτό, ανεπίσημες πηγές τους ανεβάζουν σε περίπου 500.

    Πολλά από τα θύματα ήταν άστεγοι η υπερήλικες μικροπωλητές που υπέστησαν αφυδάτωση η θερμοπληξία.

    Η τοπική κυβέρνηση συνέστησε στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, να πίνουν άφθονο νερό και να μην εκτίθενται στον ήλιο.

    Τέλος, ανακοίνωσε την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ποσού αντίστοιχου με 1.060 δολάρια για κάθε μία από τις οικογένειες των θυμάτων.

    Το κύμα καύσωνα οφείλεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στους ανέμους που πνέουν από τις ερήμους της βορειοδυτικής Ινδίας.

    [10] Αφγανιστάν:Κρούσματα μεταδοτικού πυρετού

    16/5/2002 12:58:00 μμ

    Σε καραντίνα τέθηκαν περίπου 300 Βρετανοί στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ, μετά την εμφάνιση 18 κρουσμάτων μεταδοτικού πυρετού. Εξι από τους ασθενείς αναχώρησαν σήμερα από τη βάση'', ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων. Ο συνταγματάρχης Μπεν Κάρι έσπευσε, ωστόσο, να δηλώσει ''ενθαρρυμένος καθώς κανένα νέο κρούσμα δεν εντοπίστηκε τις τελευταίες 22 ώρες''.

    Συγκεκριμένα 333 στρατιώτες τέθηκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο 34 της αεροπορικής βάσης, όπου έχουν σταθμεύσει δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν.

    Δεκαοκτώ άτομα εκδήλωσαν έμετους, διάρροια και ανορεξία, τα συμπτώματα ενός μεταδοτικού πυρετού που δεν είναι γνωστός. Ενα άτομο αναχώρησε χθες για τη Γερμανία και ένα άλλο για τη Βρετανία. Εξι ασθενείς αναχώρησαν σήμερα για τη Βρετανία, ενώ άλλοι έξι είναι υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση στο νοσοκομείο 34.

    Τέσσερις άλλοι βγήκαν από το νοσοκομείο'', διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η κατάσταση των δύο ασθενών που αναχώρησαν χθες από τη βάση ''είναι σταθερή''.

    Οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να μιλήσουν με βεβαιότητα για την προέλευση και τη φύση της λοίμωξης. Πρόκειται για λοίμωξη του πεπτικού συστήματος παραπλήσια της γαστρεντερίτιδας αλλά ορισμένα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της μηνυγγίτιδας'', εξήγησε. Τα 18 άτομα που παρουσίασαν την ασθένεια, έφθασαν στο Αφγανιστάν στις αρχές Απριλίου. Στάθμευσαν στη βάση του Μπαγκράμ και μετείχαν σε επιχειρήσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    [11] Απεργία στη Δανία για εργασιακό καθεστώς

    16/5/2002 12:23:00 μμ

    Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Δανία, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το χρόνο μερικής απασχόλησης.

    Ο νόμος αυτός αποτελεί βασική ρήξη με την παράδοση που έχει η χώρα στην αγορά εργασίας, αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, γιατί επιτρέπει στους εργοδότες να υπαγορεύουν μείωση του χρόνου εργασίας και των μισθών, ενώ υπονομεύει τις μισθολογικές και εργασιακές συμβάσεις και προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας''.

    Οπως δήλωσε ο Μπιάρνε Σόρενσεν, επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων στο μεταλλουργικό τομέα στο Χόρσενς, τα συνδικάτα ''φοβούνται'' ότι αυτός ο νόμος θα είναι το πρώτο βήμα και για άλλες απόπειρες της κυβέρνησης κατά των συλλογικών συμβάσεων.

    Οι στάσεις εργασίας υποχρέωσαν κυρίως τις Σκανδιναβικές Αερογραμμές (SAS) να ακυρώσουν 64 πτήσεις τους από και προς την Κοπεγχάγη, μετά τη στάση εργασίας στην οποία προχώρησε το πρωί το προσωπικό στο αεροδρόμιο Κάστραπ.

    ''Περίπου 2.000 με 3.000 εργαζόμενοι του εδάφους απήργησαν το πρωί, κινδυνεύοντας να παραλύσει η κυκλοφορία στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου'', δήλωσε ο Κεν Φίσερ εκπρόσωπος των απεργών.

    [12] Επικύρωσε και το Ιράκ τις αποφάσεις του ΟΗΕ

    16/5/2002 3:36:00 μμ

    Το Ιράκ αποδέχτηκε την απόφαση 1409 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη στη Βαγδάτη από το 1990, δήλωσε ο Iρακινός υπουργός Πληροφοριών Μοχάμεντ Σαίντ Αλ Σάχαφ. Η απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα προχθές από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανανεώνει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου το πρόγραμμα του ΟΗΕ ''πετρέλαιο έναντι τροφίμων'' που επιτρέπει στην Βαγδάτη να πουλά το πετρέλαιό της για να αγοράζει τρόφιμα, φάρμακα και διάφορα άλλα αγαθά υπο την επίβλεψη του ΟΗΕ.

    Ιδιαίτερα σημαντικός στην αναθεώρηση αυτή των κυρώσεων είναι ένας κατάλογος 300 σελίδων που αναφέρεται στα αγαθά για στρατιωτική και πολιτική χρήση -απο φορτηγά μέχρι εξοπλισμό επικοινωνιών- που θα πρέπει όμως να εκτιμόνται ξεχωριστά μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

    Τα περισσότερα αγαθά που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο μπορούν να εισαχθούν στο Ιράκ μετά απο εξέταση, εντός 10 ημερών απο αξιωματούχους του ΟΗΕ.

    [13] Μειώσεις στεγαστικών από Πειραιώς και Eurobank

    16/5/2002 1:17:00 μμ

    Σε σιωπηρές αυξήσεις επιτοκίων των στεγαστικών δανείων προχώρησαν οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank.

    Συγκεκριμένα, η Πειραιώς προχώρησε σε αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του σταθερού επιτοκίου για το στεγαστικό δάνειο τριετούς διάρκειας από 5,5 σε 6,5 %. Μικρότερες αυξήσεις έγιναν στο σταθερό επιτόκιο πενταετίας και δεκαετίας.

    Πρόσφατα επίσης, η Eurobank αύξησε από 3,9 σε 4,7% το σταθερό επιτόκιο για δύο χρόνια των στεγαστικών δανείων.

    Η Εθνική μειώνει από την ερχόμενη εβδομάδα, τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά 0,25% κατά μέσο όρο ανάλογα με το ύψος του υπολοίπου.

    [14] Ποδόσφαιρο: Ο Γκαμάρα στην Ιντερ

    16/5/2002 6:51:00 μμ

    Μετά τον προπονητή της Φερνάντο Σάντος και τον Ακη Ζήκο, η ΑΕΚ έχασε ακόμη έναν από τους θεμέλιους λίθους της φετινής πορείας της. Η Ιντερ δεν έμεινε ασυγκίνητη από τις επιδόσεις του Κάρλος Γκαμάρα και φρόντισε να "κλείσει" τον Παραγουανό, πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το κασέ του.

    O διεθνής αμυντικός βρίσκεται στην Ιταλία, όπου διεξάγεται το τελικό στάδιο προετοιμασίας της εθνικής ομάδας της χώρας του και είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες τις επαφές με τους "νερατζούρι".

    Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πρέπει να θεωρείται ως οριστική, έστω κι αν, μέσω του επίσημου δικτυακού της τόπου, η Ιντερ αναφέρει απλώς ότι "έχουν ήδη μπει οι βάσεις για την απόκτηση του 32χρονου Γκαμάρα, ο οποίος φεύγει από την ΑΕΚ".

    [15] Mαραθώνια σύσκεψη για το αυριανό ντέρμπι

    16/5/2002 6:47:00 μμ

    Συνεχίζεται η μαραθώνια σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας και του ΕΣΑΚΕ με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Κουράκη, προκειμένου να αποφασισθεί αν θα δώσουν το παρόν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στο αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τα πλέι οφ του Πρωταθλήματος μπάσκετ. Η αστυνομία έχει ζητήσει να υπάρχουν φίλαθλοι μόνο από τη μία ομάδα, στην περίπτωση αυτή όμως, ο Παναθηναϊκός έχει απειλήσει ότι θα αποσύρει την ομάδα από τα "πλει οφ" του Πρωταθλήματος.

    [16] Νέες ελπίδες για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ

    16/5/2002 5:45:00 μμ

    Την ανακάλυψη ενός χημικού συστατικού το οποίο είναι ικανό να εξαφανίσει τις συσσωρεύσεις πρωτεϊνών που παράγονται στον εγκέφαλο και προκαλούν ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης τύπου Β, ανακοίνωσε ομάδα Βρετανών ερευνητών. Στην επιστημονική επιθεώρηση ''Nature'' που κυκλοφορεί σήμερα, ο καθηγητής Μαρκ Πέπις και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου δήλώνουν ότι θα ξεκινήσουν προσεχώς πρόγραμμμα δοκιμών αυτού του μορίου σε ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, καθώς η νέα αυτή προσέγγιση δίνει πολλές ελπίδες.

    ''Ξεκλειδώνονται'' σιγά-σιγά τα μυστικά

    Πριν από μερικές εβδομάδες μια άλλη ομάδα, αμερικανική, ανακοίνωσε ότι κατάφερε, για πρώτη φορά, να διαγνώσει, με αιματολογική ανάλυση σε ποντίκια, μετατροπές που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό το τεστ ανίχνευσης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση ''Science'', επέτρεψε να εντοπιστεί ένας μη φυσιολογικός σχηματισμός στον εγκέφαλο των τρωκτικών, από ιζήματα της πρωτεΐνης ΑΒ42 που είναι χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι πρωτεϊνικές μετατροπές μπορούν να ξεκινήσουν 10 με 20 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

    Μελέτη του εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών της Υγείας που έχουν σχέση με το περιβάλλον (NIEHS) στις Ηνωμένες Πολιτείες που δημοσιεύτηκε πριν από οκτώ μήνες στην επιθεώρηση ''Neuroscience'' έδειξε ότι πλάκες που σχηματίστηκαν από την πρωτεΐνη ΑΒ42 είναι αιτία και όχι επακόλουθο της νόσου. Εγκαθίστανται, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, σε έναν ιδιαίτερο λήπτη του εγκεφάλου, εμποδίζοντας τη μετάδοση σημάτων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη.

    Το φαινόμενο αυτό των πλακών, που είναι χαρακτηριστικές της νόσου, αποδείχτηκε το 1906 από το Γερμανό νευροπαθολόγο Αλόις Αλτχάιμερ. Η ασθένεια που πήρε το όνομά του, είναι εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που εμφανίζεται γενικά μετά την ηλικία των 60 ετών.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ενώ σύμφωνα με την (αμερικανική) Ενωση Αλτσχάιμερ η ταχεία γήρανση του πληθυσμού μπορεί ν' αυξήσει τον αριθμό των ασθενών σε 5,5 εκατομμύρια το 2010 και σε 14 εκατομμύρια έως το 2050. Στη Γαλλία η νόσος προσβάλλει περίπου το 5% του πληθυσμού άνω των 65 ετών, δηλαδή περίπου 350.000 άτομα από τα οποία τα 35.000 εμφάνισαν τη νόσο πριν την ηλικία των 60 ετών.

    [17] Στην Επίδαυρο η ''Πενθεσίλια'' του Στάιν

    16/5/2002 2:39:00 μμ

    Η "Πενθεσίλια" με τη σκηνοθετική υπογραφή του Πίτερ Στάιν θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, τερματίζοντας έτσι τις μέχρι πρότινος αντιδράσεις που προέβαλε ο τοπικός δήμος.

    "Το υπουργείο Πολιτισμού ανεξάρτητα απο τον τοπικό δήμο", είπε ο κ. Βενιζέλος, "θεωρεί ότι πρέπει να διασφαλιστεί αυτή η παράσταση".

    Σε ότι αφορά την κατά παράδοση παραχώρηση μίας παράστασης στο δήμο ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί.

    [18] Υποδερμικά μικροτσίπ για ιατρικούς σκοπούς

    16/5/2002 7:39:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Μια τριμελής αμερικανική οικογένεια υποβλήθηκε πριν μερικές ημέρες σε εμφύτευση, κάτω από το δέρμα τους ,ενός ηλεκτρονικού μικροτσίπ στο οποίο θα αποθηκευτούν τα ιατρικά ιστορικά τους. Τα εν λόγω μικροτσίπ ''μεγέθους ενός κόκκου ρυζιού'' είναι επινόηση της εταιρίας Applied Digital Solutions (ADS), που προσβλέπει στη μαζική εμπορευματοποίηση των εμφυτευμάτων υπό την επωνυμία VeriChips, επιτρέποντας στα νοσοκομεία να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η διαδικασία της τοποθέτησης μεταδόθηκε απευθείας από την αμερικανική τηλεόραση, ενώ δεν έλειψαν και οι επικριτές του εγχειρήματος που εξέφρασαν φόβους για επέκταση της χρήσης τους στην παρακολούθηση των πολιτών.

    Οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος...

    Με μια μικρή επέμβαση 20 λεπτών, ένας μικροεπεξεργαστής τοποθετήθηκε στο χέρι του Ντέρεκ Τζέικομπς, 14 ετών, της μητέρας του, Λέσλι και του πατέρα του, Τζέφρι, από το γιατρό Ντέιβιντ Γούλκαν, στο γραφείο του στην Μπόκα Ράτον της Φλόριδα.

    Ηταν ιδέα του Ντέρεκ να τοποθετηθεί σε ολόκληρη την οικογένεια ένα τέτοιο εμφύτευμα. Ο πατέρας του, που πάσχει εδώ και χρόνια από καρκίνο, παίρνει δεκάδες φάρμακα, ενώ ο ίδιος είναι αλλεργικός σε ορισμένα αντιβιοτικά.

    Αυτά τα τσιπ όταν συνδέονται με έναν ειδικό αποκωδικοποιητή, εκπέμπουν ένα ραδιοφωνικό σήμα το οποίο μεταδίδει έναν κωδικό σε μια βάση δεδομένων που περιέχει το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και ιατρικές πληροφορίες του εν λόγω προσώπου.

    Παράλληλα όμως τα VeriChips μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο ασφάλειας κατά την είσοδο του προσωπικού σε μια εταιρία. Μαζί με ένα σύστημα εντοπισμού, το τσιπ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των μετακινήσεων των ατόμων.

    Αυτή η τεχνική έρχεται να ''κρεμάσει ένα ηλεκτρονικό λουρί στο λαιμό των ανθρώπων'', δήλωσε ο Μαρκ Ρότενμπεργκ του Κέντρου Ηλεκτρονικών Εμπιστευτικών Πληροφοριών.

    [19] Σάρωσε τις ''γαλάζιες σημαίες'' πάλι η Ελλάδα

    16/5/2002 3:20:00 μμ

    Τριακόσιες πενήντα τέσσερις παραλίες της Ελλάδας (τρείς περισσότερες από πέρυσι) βραβεύτηκαν με γαλάζιες σημαίες -ένα διεθνές σύμβολο, με το οποίο βραβεύεται η καθαριότητα και η οργάνωση σε παραλίες και μαρίνες- επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο, ότι η Ελλάδα έχει πολύ όμορφες, αλλά και πάρα πολύ καθαρές ακτές.

    Τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες, δηλαδή 76, έλαβε η Κρήτη, ενώ ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 63, η Κεντρική Μακεδονία με 56 και τα Ιόνια νησιά με 41. Στην Αττική γαλάζιες σημαίες έλαβαν οκτώ παραθαλάσσιες περιοχές ενώ στην Ήπειρο μόλις τρεις.

    Συγκεκριμένα στο Νομό Αττικής βραβεύτηκαν: η πλαζ της Βουλιαγμένης, η ακτή του Αστέρα, η ακτή Αλίμου, η ακτή Μαύρο Λιθάρι στην Ανάβυσσο, το Έδεμ, η ακτή Βάρκιζας, η ακτή Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη, και οι δύο πλαζ του Λαγονησίου.

    Επίσης στην Αττική βραβεύτηκαν και οι μαρίνες, της Βουλιαγμένης, της Ζέας και η Ολύμπικ Μαρίν στο Λαύριο.

    Ο Αγιος Νικόλαος Λασηθίου έρχεται πρώτος στις γαλάζιες σημαίες αφού βραβεύτηκαν 18 παραλίες του.

    Ακολουθούν η Καλλιθέα Ρόδου με 15, η Σιθωνία Χαλκιδικής με 9, η Παλλήνη Χαλκιδικής με 8, ο Ανατολικός Όλυμπος Πιερίας με 8, ο Δόμος Δαφνουσίων Φθιώτιδας με 6, η Νέα Κυδωνία Χανίων με 6, ο Δήμος Ρεθύμνης με 6, η Χερσόνησος Ηρακλείου και ο Δήμος Ιεράπετρας με 6 αντίστοιχα.

    Σημειώνεται ότι εκτός από τις παραλίες, επτά μαρίνες που πληρούσαν 16 κριτήρια, βραβεύτηκαν με γαλάζιες σημαίες.

    [20] Υποψήφιος Γερουσιαστής ο Σπρίνγκστιν;

    Πηγή: ΑΠΕ 16/5/2002 5:34:00 μμ

    Μια οργάνωση πολιτικά ενεργών και προβληματισμένων πολιτών από το Νιού Τζέρσι, προσπαθεί να πείσει τον αμερικανό σταρ της ροκ Μπρους Σπρινγκστιν να θέσει υποψηφιότητα για την αμερικανική Γερουσία. Η οργάνωση ''Ανεξαρτησία για το Νιού Τζέρσι'' καθοδηγείται από τον Ντουγκ Φρίντλαϊν, πρώην εκλογικό σύμβουλο του κυβερνήτη της Μινεζότα, Τζέσι Βεντούρα.

    Στις 4 Ιουνίου ο προκαταρτικός γύρος των εκλογών για τη Γερουσία

    Τα μέλη της οργάνωσης έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για τη συλλογή 800 υπογραφών που απαιτούνται για να μπορεί ένας υποψήφιος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Σπρίνγκστιν, να θέσει υποψηφιότητα για τις γενικές εκλογές.

    Το ''αγκάθι'' στην όλη ιστορία είναι ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο με τον ίδιο τον τραγουδιστή. Ωστόσο ο Φρίντλαϊν δεν αποθαρρύνεται και δηλώνει ''χρειασθήκαμε 7 μήνες για να πείσουμε τότε τον πρωταθηλητή κατς Τζέσι Βεντούρα να θέσει υποψηφιότητα''.

    Ο Σπρίνγκστιν, που για τους θαυμαστές του είναι ο Boss, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δημοφιλής επιλογή, καθώς έχει γεννηθεί στο Νιου Τζέσρι, και είναι το κλασσικό παράδειγμα ενός απλού μέλους της εργατικής τάξης της λαϊκής πόλης Φρίχολντ που έγινε διάσημος και διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης.

    Τώρα ο Boss ζεί στο αριστοκρατικό προάστιο Ράμσον.

    ''Έαν ο Σπρίνγκστιν αποφασίσει να μπεί στον αγώνα και το κάνει σοβαρά, πιστεύω ότι χιλιάδες εθελοντές απο κάθε γωνιά του Νιου Τζέρσι θα τρέξουν για να τον στηρίξουν'', επιμένει ο Φρίντλαϊν.

    Η οργάνωση προσπάθησε να έλθει σε επάφή με τον Σπρίνγκστιν το Δεκέμβριο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει καμμιά απάντηση απο αυτόν.

    Εκπρόσωποι της οργάνωσης ανακοίνωσαν ότι θέλουν τον Σπρίνγκστιν για υποψήφιο γιατί είναι ''γέννημα θρέμα'' του Νιού Τζέρσι και έχουν αγανακτήσει πλέον με τους κλασσικούς υποψηφίους.

    Ωστόσο οι πιο αντικειμενικοί και ορισμένοι κυνικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία υποκινείται απο την επιθυμία των υποστηρικτών του Τζέσε Βεντούρα να γίνουν το τρίτο κόμμα στο Νιου Τζέρσι.

    Ο προκαταρτικός γύρος των εκλογών για τη Γερουσία είναι στις 4 Ιουνίου.

    [21] Μάχη... για την ''σαμπάνια''

    Πηγή: ΑΠΕ 16/5/2002 4:17:00 μμ

    Μια μικρή κοινοπραξία Ελβετών οινοπαραγωγών αγωνίζεται για το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον τίτλο ''σαμπάνια'' και προχωρά σε νομική αντιπαράθεση με τη Γαλλία, διαμάχη που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Αλμπέρ Μπαντερέ, πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών του Eλβετικού χωριού Σαμπάνιε, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Tύπου ότι ξεκινά τις νομικές διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των μελών της ένωσης να αποκαλούν τον οίνο που παράγουν ''σαμπάνια''.

    Η Ένωση Γάλλων Οινοπαραγωγών και Οινοκαλλιεργητών, κατόρθωσαν με επιτυχία να αποτρέψουν προσπάθεια συναδέλφων τους από την Καλιφόρνια, αλλά και τον ίδιο τον Ιβ Σεν Λοράν να χρησιμοποιήσουν το όνομα της σαμπάνιας για τα κρασιά τους, καθώς το όνομα αυτό αποτελεί τίτλο ονομασίας προέλευσης μόνο για τον αφρώδη οίνο που προέρχεται από την περιοχή της Καμπανίας της ανατολικής Γαλλίας.

    Ωστόσο, οι Ελβετοί καλλιεργητές πιστεύουν ότι κατέχουν το ίδιο δικαίωμα για το προϊόν τους καθώς θα φέρει την ονομασία της περιοχής προέλευσης του.

    '' Το όνομα του χωριού μας υφίσταται εδώ και αιώνες, πολύ πριν ανακαλυφθεί η μέθοδος παρασκευής της σαμπάνιας'', δηλώνει ο παραγωγός Μισέλ Ρισέ.

    Η παραγωγή ελβετικής σαμπάνιας ανέρχεται μόλις σε 140.000 μπουκάλια ετησίως, ενώ η αντίστοιχη γαλλική παραγωγή είναι 300 εκατομμύρια. Ωστόσο το θέμα αποτελεί ''ζήτημα αρχής''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 May 2002 - 16:54:34 UTC