Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση Κακλαμάνη για επαφές στις ΗΠΑ
  • [02] Κυβερνητική επιτροπή για τα εθνικά θέματα
  • [03] Απεργία των καθηγητών ΤΕΙ αύριο
  • [04] Σαρανταοκτάωρη απεργία των γιατρών ΙΚΑ
  • [05] Ο Μπους γνώριζε
  • [06] Εκκληση Ανάν για επιτάχυνση διαδικασιών
  • [07] Αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών
  • [08] Επιδοτήσεις και τιμές του βαμβακιού
  • [09] Συμφωνία ΟΤΟΕ-Ελληνικών Τραπεζών για σύμβαση

    [01] Ικανοποίηση Κακλαμάνη για επαφές στις ΗΠΑ

    16/5/2002 9:20:00 πμ

    Το κυπριακό αλλά και το θέμα του ευρωστρατού κυριάρχησαν στις επαφές του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη με τον Αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών κ. Γκρόσμαν στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Ο κ. Κακλαμάνης είχε επίσης σειρά επαφών και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Σε ομιλία του ο κ. Κακλαμάνης σε διακεκριμένους ομογενείς της Ουάσινγκτον, επεσήμανε ότι υπάρχει μετακίνηση στην αμερικανική θέση σχετικά με το κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό.

    Καταδίκασε τις ενέργειες βίας και φανατισμού στη Μ. Ανατολή

    Ο κ. Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι καμία κυβέρνηση και καμία Βουλή της Ελλάδας δεν θα δεχθεί ένα τέτοιο κείμενο, το οποίο ανατρέπει ουσιαστικά την απόφαση του συμβουλίου κορυφής της Νίκαιας και βάζει από το παράθυρο την Τουρκία εκεί που δεν έχει θέση, άποψη την οποία -όπως είπε- κατανόησαν οι ΗΠΑ.

    Παράλληλα ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου καταδίκασε τόσο τις ενέργειες φανατισμένων πιστών στη Μέση Ανατολή που σκοτώνονται συμπαρασύροντας και αθώους όσο και την τυφλή βία που ασκήθηκε στη Τζενίν και άλλα παλαιστινιακά εδάφη. Επίσης, τάχθηκε ενάντια σε κάθε σκέψη επίλυσης του μεσανατολικού μέσω εμφυλίου πολέμου, τονίζοντας ότι ο Γιάσερ Αραφάτ αποτελεί τη μόνη προσωπικότητα που μπορεί να εκφράσει τον άοπλο παλαιστινιακό λαό.

    [02] Κυβερνητική επιτροπή για τα εθνικά θέματα

    16/5/2002 10:01:00 πμ

    Η πορεία των εθνικών θεμάτων αλλά και του κυβερνητικού έργου θα βρεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής που συνεδριάζει αυτή την ώρα υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού. Μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένονται δηλώσεις του Κώστα Σημίτη ο οποίος θα αναφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες στα θέματα αυτά και γενικότερα στην εξωτερική πολιτική.

    [03] Απεργία των καθηγητών ΤΕΙ αύριο

    16/5/2002 9:57:00 πμ

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα ΤΕΙ όλης της χώρας, λόγω της απεργίας των καθηγητών τους. Την ίδια μέρα, οι καθηγητές των Γυμνασίων και των Λυκείων θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας, με αιτήματα που αφορούν τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

    [04] Σαρανταοκτάωρη απεργία των γιατρών ΙΚΑ

    16/5/2002 9:02:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ, καθώς όπως υποστηρίζουν η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της για την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου τους. Από τα ιατρεία του Ιδρύματος θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

    [05] Ο Μπους γνώριζε

    Αννίτα Πασχαλινού 16/5/2002 11:23:00 πμ

    Για πρώτη φορά σήμερα, ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι γνώριζε το σχέδιο της Αλ Κάιντα, να πραγματοποιήσει αεροπειρατεία αμερικανικού επιβατικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο πρόεδρος Μπους είχε ενημερωθεί σχετικά από τις μυστικές υπηρεσίες, σε ένα από τα μπρίφιν που του γίνονται καθημερινά. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία αξιόπιστη πληροφορία που να προμηνύει το είδος αλλά και το μέγεθος της επίθεσης που επρόκειτο να δεχτούν οι ΗΠΑ, το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η αποκάλυψη γίνεται τη στιγμή που το Κογκρέσο, εξετάζει δυο θέματα.

    Πρώτον, το βαθμό που οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες, πριν το χτύπημα, να αντεπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και δεύτερον, το αν οι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφάλειας, είχαν αξιολογήσει σοβαρά προειδοποίηση του FBI, σύμφωνα με την οποία, οι αεροπειρατές ακολουθούσαν εκπαίδευση σε αμερικανικές σχολές αεροπλοΐας.

    Πηγή: CNN

    [06] Εκκληση Ανάν για επιτάχυνση διαδικασιών

    16/5/2002 10:24:00 πμ

    Να επιταχυνθεί η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών ώστε να καταστεί εφικτή η σύναψη μιας συμφωνίας για τις κυριότερες πτυχές του Κυπριακού, τον Ιούνιο, ζήτησε ο Κόφι Ανάν από τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς. Ο Κύπριος πρόεδρος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση του με τον Κόφι Ανάν, ενώ και ο Ντενκτάς χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνομιλία του με τον γγ του ΟΗΕ. Στο χθεσινό δείπνο εργασίας δεν έγιναν ανακοινώσεις. Ο Κόφι Ανάν ολοκλήρωσε τις ουσιαστικές επαφές του στην Κύπρο.

    Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς αύριο

    Σήμερα ο γγ του ΟΗΕ πρόκειται να επισκεφθεί στρατόπεδο της Ουνφικύπ και το μεσημέρι αναμένεται να κάνει δηλώσεις πριν αναχωρήσει από την Κύπρο.

    Εν τω μεταξύ, αύριο στις 10 το πρωί οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς πρόκειται να έχουν νέα συνάντηση, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για μελέτη ορισμένων σημείων που εγείρονται απο τις χθεσινές εξελίξεις. Αύριο εξάλλου στις 4 το απόγευμα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ανέφερε ότι κατά τη χθεσινοβραδυνή κοινή συνάντηση του κ. Ανάν με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς έγινε σε βάθος συζήτηση κυρίως θεμάτων που αφορούν τη διαδικασία και οι δύο πλευρές εξέφραζαν τις απόψεις τους. Επίσης, είπε ότι σε κάποια σημεία ο γενικός γραμματέας έθετε ορισμένες ιδέες, περισσότερο για να μετρήσει αντιδράσεις, κατά την έκφρασή του.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε συμφωνία για επίσπευση της διαδικασίας, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι αυτό είναι προς απόδειξη. Επεσήμανε ακόμη ότι αυτός ήταν και ο κύριος στόχος των χθεσινών διαβουλεύσεων, με ενδεχόμενη ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο Αλβαρο ντε Σότο εκπροσωπεί τον γγ των Ηνωμένων Εθνών και οποιαδήποτε εμπλοκή ή υποβολή κάποιων σκέψεων θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών και των όρων εντολής του. Παράλληλα, τόνισε ότι ο διάλογος διεξάγεται στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει με ουσιαστικό τρόπο στη διαδικασία.

    Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε οτι το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους στενούς του συνεργάτες για τα όσα διαμείφθηκαν χθες.

    Συνέντευξη σε CNN Turk του Κληρίδη και του Ντενκτάς

    ''Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ένα νέο σύνταγμα, που θα προνοεί για δυό αυτοκυβερνώμενα καντόνια ή κρατίδια'' δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk. Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως ''κάθε ένα απο τα κρατίδια θα έχει τη δική του διοικητική, νομοθετική και δικαστική εξουσία και η κεντρική κυβέρνηση δε θα έχει δικαίωμα παρέμβασης στα καντόνια''. Ακόμη, είπε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχεται πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή πολιτική και όχι αριθμητική ισότητα.

    Οσον αφορά την κεντρική κυβέρνηση, ο Γλαύκος Κληρίδης παρατήρησε ότι ''δε θα είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις από την ελληνική πλειοψηφία, εκτός αν υπάρχουν ορισμένες ψήφοι από την τουρκική πλευρά, ώστε οι Ελληνες Κύπριοι να μην επιβάλουν τη θέλησή τους στους Τουρκοκύπριους''.

    Σε ερώτηση του Αλι Μπιράντ, αν οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως, αν δεν υπάρχει ορισμένος αριθμός τουρκικών ψήφων, δε θα λαμβάνεται απόφαση.

    Σε ερώτηση για τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, ανέφερε πως αυτή θα πρέπει να έχει την εξουσία, που είναι αναγκαία για να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Η ελληνοκυπριακή πλευρά'', είπε, ''επιθυμεί μια κεντρική κυβέρνηση, που θα εκπροσωπεί την Κύπρο στον εξωτερικό και ιδιαίτερα στην ΕΕ, η οποία έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δε θα δεχθεί δύο κράτη''.

    Εξάλλου, στη συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τις θέσεις του για δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών ή καντονίων, κατά το σύστημα της Ελβετίας. Αξίωσε, επίσης, ίση εκπροσώπηση στην κεντρική κυβέρνηση και εναλλαγή στην προεδρία, τόσο της Δημοκρατίας, όσο και της Βουλής και στην εκπροσώπηση της Βουλής.

    Σε ότι αφορά στην πρόταση κοινού εκλογικού καταλόγου για την εκλογή προέδρου, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι δε μπορεί να δεχθεί οτιδήποτε λιγότερο από τις συμφωνίες του 1960, προσθέτοντας πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί θέματα, όπως είναι η πολιτική και αριθμητική ισότητα, έφόσον, όμως, γίνει αποδεκτή η βάση της χωριστής κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί το εδαφικό, εφόσον, όμως, γίνει αποδεκτή η απόλυτη κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή τους, αλλά απέρριψε - κατ'αρχήν- την επιστροφή ακόμα και μικρού αριθμού προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

    Εξέφρασε, επίσης, το φόβο ότι θα δημιουργηθεί νέα Παλαιστίνη αν επιστρέψει αριθμός προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και υποστήριξε πως ''το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί με αποζημιώσεις και ανταλλαγή περιουσιών''. Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε-τέλος- ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί ο,τιδήποτε αρκεί να γίνει δεκτή πρώτα η χωριστή κυριαρχία.

    Εξάλλου, στη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής συνάντησης του Κόφι Ανάν με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις οργάνωσαν εκδήλωση στον κυκλικό κόμβο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Σε ψήφισμα προς τον Κόφι Ανάν, που επέδωσαν σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ζητείται τερματισμός της κατοχής και λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, επίσης, μητέρες και συγγενείς αγνοουμένων, καθώς και προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις.

    Τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος, θα περιλαμβάνεται στην πρώτη ομάδα των υπό ένταξη κρατών στην ΕΕ ανεξάρτητα από την λύση του πολιτικού προβλήματος εξέφρασε ο πρωθυπουργός, σε διημερίδα του ΠΑΣΟΚ.

    Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ανάν στην Κύπρο. Ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις και πως η ενδιάμεση λύση θα είναι τραγική αν υιοθετηθεί. Ακόμη ανέφερε ότι αν ο γενικός γραμματέας θέλει να επιτύχει η διαδικασία θα πρέπει να στρέψει τις προσπάθειές του προς την τουρκική πλευρά.

    Οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιθυμία του Κόφι Ανάν να πετύχει ''συνολική λύση'' στο Κυπριακό και προσφέρουν διπλωματική στήριξη στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη -Ντενκτάς, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [07] Αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών

    16/5/2002 8:53:00 πμ

    Ο πρόεδρος του CDA, Γιαν Πίτερ

    Μπαλκενέντ

    Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) είναι οι νικητές των κοινοβουλευτικών εκλογών που έγιναν χθες στην Ολλανδία και θα καταλάβουν 43 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου. Δεύτερο σε δύναμη κόμμα αναδείχθηκαν οι ακροδεξιοί του δολοφονημένου Πιμ Φορτάιν και εκλέγουν 26 βουλευτές. Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων το Εργατικό Κόμμα (PvdA) και το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) κερδίζουν από 23 έδρες.

    Εντεκα βουλευτές αναμένεται να εκλέξουν οι ''Πράσινοι'', εννέα το ακροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, επτά οι Φιλελεύθεροι (D66), τέσσερις οι συντηρητικοί της ''Χριστιανικής Ενότητας'' και από δύο το θρησκευτικό Κόμμα Πολιτικής Μεταρρύθμισης (SGP) και το δεξιό ''Leefbaar Ned''.

    Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, Αντ Μέλκερτ μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

    [08] Επιδοτήσεις και τιμές του βαμβακιού

    16/5/2002 9:31:00 πμ

    Επιστροφή πενήντα δραχμές το κιλό θα πάρουν οι βαμβακαπαραγωγοί των οποίων η παραγωγή κρίθηκε νόμιμη. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά στοιχεία της παραγωγής βαμβακιού, από τα οποία καθορίζεται η τιμή του προϊόντος.

    Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η περυσινή παραγωγή έφτασε τους 1.148.800 τόνους, με αποτέλεσμα η κοινοτική επιδότηση να διαμορφωθεί στις 238 δρχ. το κιλό. Στην επιδότηση πρέπει να προστεθεί και η εμπορική τιμή που κυμαίνεται από μηδέν ως 70 δρχ. το κιλό.

    [09] Συμφωνία ΟΤΟΕ-Ελληνικών Τραπεζών για σύμβαση

    16/5/2002 8:45:00 πμ

    Σε συμφωνία κατέληξαν οι τραπεζίτες και οι τραπεζοϋπάλληλοι με τη μεσολάβηση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, μετά από μαραθώνια συζήτηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα σύμβαση εργασίας στον κλάδο. Βάσει της συμφωνίας προβλέπεται σύμβαση διετούς διάρκειας με αύξηση 4,2% για το τρέχον έτος και 3,8% για το 2003. Ο χρόνος εργασίας μειώνεται σε 37 ώρες την εβδομάδα, ενώ το ωράριο συναλλαγών για το κοινό επεκτείνεται ως τις 2.30 το μεσημέρι από Δευτέρα έως και την Πέμπτη, ενώ για την Παρασκευή ο χρόνος επεκτείνεται μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί προς έγκριση σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

    Επίσης σήμερα ο κ. Ρέππας θα έχει συνάντηση με καθηγητές της Νομικής και θα τεθούν οι βάσεις για την προετοιμασία του κειμένου του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 May 2002 - 9:15:47 UTC