Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα
  • [02] Συνεχίζεται η επίσκεψη Σημίτη στην Ιαπωνία
  • [03] Κινητοποιήσεις πανεπιστημιακών
  • [04] Επίσκεψη Αγγελοπούλου στην Κύπρο
  • [05] Χρηματοδότηση για ανάπτυξη των ΤΕΕ
  • [06] Επίσκεψη Παπαντωνίου στη Γερμανία
  • [07] Συνέντευξη νέου προέδρου Δημ. Παξινού
  • [08] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ
  • [09] Συνάντηση Καραμανλή-Παπαδόπουλου
  • [10] Συνεδρίαση συντονιστών της ΝΔ
  • [11] Πυρκαγιά σε αποθήκη με αποκριάτικα είδη
  • [12] Κακλαμάνης:Υπερ της συνεργασίας στα Βαλκάνια
  • [13] Χωρίς τέλος η βία στη Μ. Ανατολή
  • [14] Ιρλανδία: Εκλογές... κατά των αμβλώσεων
  • [15] Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ
  • [16] Συνάντηση Βενιζέλου-Όσβαλντ
  • [17] Ελλείψεις φαρμάκων για θυροειδή
  • [18] Η αυτοκτονία είναι σύμπτωμα ψυχικής ασθένειας
  • [19] Yπογραφή πρωτοκόλλου ΕΡΤ-Εθνική Πινακοθήκη
  • [20] Επιστρέφει ανανεωμένη η Σελίν Ντιόν
  • [21] Μήνυμα ειρήνης από τη Γιόκο Ονο
  • [22] Έκθεση για τα 50 χρόνια γάμου των Ρίγκαν
  • [23] Αίσιο τέλος ... για την Βικτόρια Μπέκαμ
  • [24] Σε εξέλιξη οι συναντήσεις για το ασφαλιστικό

    [01] Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα

    5/3/2002 6:07:00 μμ

    Μικροεπεισόδια και κυκλοφοριακό χάος δημιουργήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των αγροτών στην Αθήνα. Οι περίπου 3000 αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό στάδιο και στη συνέχεια έκαναν πορεία στη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Οι αγρότες αργά το μεσημέρι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικροεπεισόδια. Λίγο αργότερα επέστρεψαν στη Βουλή για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απώθησή τους από την αστυνομία.

    Φραστικές αντιπαραθέσεις με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις

    Σχολιάζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, είπε ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας ανήκουν σε μια συνδικαλιστική παράταξη και υποστηρίζονται από τη ΝΔ.

    Κάλεσε επίσης τους αγρότες να πάνε και στην Ρηγίλλης για να ρωτήσουν ποια είναι η θέση της ΝΔ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Απαντώντας στον κ. Χυτήρη ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Θοδωρής Ρουσσόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:" Οσο κι αν εθελοτυφλεί η Κυβέρνηση, τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών είναι τεράστια και υπαρκτά. Προέκυψαν από την απουσία συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής. Είναι προφανές ότι τα προβλήματα των αγροτών δεν μπορεί να τα λύσει μια Κυβέρνηση που, δια στόματος του Υπουργού Γεωργίας, καλεί τους αγρότες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους ".

    [02] Συνεχίζεται η επίσκεψη Σημίτη στην Ιαπωνία

    5/3/2002 5:40:00 μμ

    Επαφές και συναντήσεις με Ιάπωνες επιχειρηματίες αλλά και με Έλληνες που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Ιαπωνία είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη νέα απελευθερωμένη αγορά που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Ο κ.Σημίτης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχημένο το ταξίδι του στην Ιαπωνία ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους της ελληνικής προεδρίας το 2003.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έδωσε έμφαση στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια αλλά και τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία είπε ότι θα ασχοληθεί με την διεύρυνση, την κοινή αγροτική πολιτική και ενδεχομένως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αύριο θα μεταβεί στο Κιότο και το βράδυ της Παρασκευής θα επιστρέψει στην Αθηνα.

    [03] Κινητοποιήσεις πανεπιστημιακών

    5/3/2002 7:36:00 μμ

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν σήμερα οι καθηγητές των πανεπιστημίων διεκδικώντας την αναπροσαρμογή των συντάξεων τους, ενώ παράλληλα ζητούν να αρχίσει διάλογος, σε ισότιμη βάση με τους πρυτάνεις, για το ασφαλιστικό, το οικονομικό και άλλα θεσμικά προβλήματα. Τα πανεπιστήμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, ενώ κλειστό θα παραμείνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι την Παρασκευή μετά από απόφαση της Συγκλήτου.

    Θετική η κυβέρνηση στα αιτήματα των καθηγητών

    Σε συνέντευξη που έδωσαν μετά την πορεία, οι καθηγητές είπαν ότι συναντήθηκαν με τον ειδικό γραμματέα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Διονύση Κλάδη, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τα αιτήματά τους και του ζήτησαν να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση, οι πανεπιστημιακοί φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διάρκειας, τον Απρίλιο.

    Κλειστά και τα ΤΕΙ την Πέμπτη

    Την εικοσιτετράωρη διακοπή της λειτουργίας των ΤΕΙ την Πέμπτη 7 Μαρτίου, αποφάσισε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, που διεκδικεί την αναμόρφωση του μισθολογίου του εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και στήριξη των προσφυγών μελών της ομοσπονδίας, για την αποκατάσταση της υπηρεσιακής τους θέσης.

    [04] Επίσκεψη Αγγελοπούλου στην Κύπρο

    5/3/2002 7:31:00 μμ

    Για την Κύπρο αναχωρεί αύριο το πρωί η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, μαζί με κλιμάκιο της Οργανωτικής Επιτροπής, προκειμένου να ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας και να προωθήσει το πρόγραμμα εθελοντισμού. Η κορυφαία εκδήλωση στην Κύπρο για τον εθελοντισμό, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, καθώς και κοινωνικών, αθλητικών και εθελοντικών οργανώσεων.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η κα Αγγελοπούλου θα απευθύνει πρόσκληση στις Κύπριες και τους Κύπριους να συμμετάσχουν μαζικά στο πρόγραμμα εθελοντισμού, καθώς η Οργανωτική Επιτροπή προσβλέπει στη συμμετοχή των Κυπρίων, αλλά και των ομογενειακών οργανώσεων.

    Όπως έγινε γνωστό, στη Λευκωσία, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, έχει ήδη οργανωθεί και λειτουργεί το Γραφείο Ολυμπιακού Συντονισμού ''Αθήνα 2004'', το οποίο, αποτελεί τον κύριο συντονιστικό φορέα των προσπαθειών της Κύπρου για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Η κα Αγγελοπούλου αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας.

    [05] Χρηματοδότηση για ανάπτυξη των ΤΕΕ

    5/3/2002 4:45:00 μμ

    Mε το ποσό των 553,2 εκατ. ευρώ (188,5 δισ. δρχ) θα χρηματοδοτηθούν τα ΤΕΕ από το Γ' ΚΠΣ, ενώ το υπουργείο Παιδείας προχωράει νομοθετική ρύθμιση για την ισότιμη πρόσληψη στο δημόσιο των αποφοίτων των ΤΕΕ με τους αποφοίτους των ενιαίων λυκείων. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, μιλώντας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΕ της Σιβιτανιδείου Σχολής.

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ακόμα ότι στα 458 ΤΕΕ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα αναπτύσσονται 84 ειδικότητες, τις οποίες παρακολουθούν 132.452 μαθητές.

    [06] Επίσκεψη Παπαντωνίου στη Γερμανία

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/3/2002 3:30:00 μμ

    Διμερείς συνομιλίες στον αμυντικό τομέα διεξάγονται σήμερα μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας. Κύριο θέμα τόσο της συνάντησης των αντιπροσωπειών των δύο χωρών όσο και των Yπουργών Αμυνας κυρίων Παπαντωνίου και Σάρπινγκ είναι η προώθηση των ελληνικών θέσεων για τον ευρωστρατό και η συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Σε συνέντευξή του στην Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ, ο κ.Παπαντωνίου τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αντιμετώπισης κρίσεων πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμα τέτοια ανάπτυξη, ώστε ακόμα και άν δεν είναι πλήρως ανεξάρτητες τουλάχιστον να μπορούν να δρουν αυτόνομα σε μεγάλο βαθμό από τις δομές του ΝΑΤΟ.

    Ειδικότερα για τις αξιώσεις της Τουρκίας, η οποία ζητά να εξαιρεθούν οι περιοχές του Αιγαίου και της Κύπρου από το χώρο ευθύνης του ευρωστρατού ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι "θα απεδυναμώνετο η συνοχή και η αξιοπιστία του ευρωστρατού εάν αφήναμε να μεταφερθούν σ 'αυτό τα ελληνοτουρκικά προβλήματα".

    Επίσης, τόνισε την ανάγκη αυτονομίας του ευρωστρατού σε επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιεί δικές του δυνάμεις.

    Δεν είναι κατανοητό είπε γιατί η ευρωπαϊκή ένωση θα έπρεπε σ' αυτές τις περιπτώσεις να ρωτά τη γνώμη χωρών που δεν είναι μέλη της.

    [07] Συνέντευξη νέου προέδρου Δημ. Παξινού

    Πηγή: ΑΠΕ 5/3/2002 7:39:00 μμ

    O νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός έδωσε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών εκφράζει την αδέσμευτη και ακομμάτιστη θέληση των δικηγόρων της Αθήνας να αναλάβουν, μέσα στην ελληνική κοινωνία, το ρόλο που η επιστημονική τους κατάρτιση και η επαγγελματική τους αξιοπρέπεια επιβάλλει.

    Επίσης, ο κ. Παξινός είπε ότι η νίκη ανήκει μόνο στους δικηγόρους, που ξεπέρασαν κομματικές μεθοδεύσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες και έθεσαν στο περιθώριο παρεμβάσεις και υποδείξεις, ξένες προς τα συμφέροντά τους.

    Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΔΣΑ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την συμπαράσταση όλων των συναδέλφων, τους οποίους και καλεί από σήμερα στον ωραίο αγώνα για την αντιμετώπιση και την επίλυση των προβλημάτων τους.

    Τέλος, ανέφερε ότι ανήκει ιδεολογικά στο χώρο της ΝΔ, αλλά τον κομματικό μανδύα τον αφήνει έξω από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

    Η αποχή των δικηγόρων από τα Πολυμελή Πρωτοδικεία θα συνεχισθεί, τόνισε, ενώ θα θέσει το όλο θέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικο.

    [08] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/3/2002 7:09:00 μμ

    Παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ ο Διονύσης Ξένος, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από την 1η Ιουλίου 1998. Στη θέση του τοποθετείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λευτέρης Τζέλας, ο οποίος έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια. Σε ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ αναφέρεται ότι ο κ. Ξένος δήλωσε πως υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ξένος είχε θέσει από το περασμένο φθινόπωρο την παραίτησή του στη διάθεση της υπουργού Βάσως Παπανδρέου.

    [09] Συνάντηση Καραμανλή-Παπαδόπουλου

    5/3/2002 6:53:00 μμ

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πορεία του διακοινοτικού διαλόγου που διεξάγεται για την επίλυση του Κυπριακού ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κυπριακού Κοινοβουλίου κ. Τ. Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε, για μία ακόμη φορά, τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί με την πρώτη ομάδα των υποψηφίων κρατών, στόχος που μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Τ

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να βασίζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και επεσήμανε ότι οι Κύπριοι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

    [10] Συνεδρίαση συντονιστών της ΝΔ

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/3/2002 5:29:00 μμ

    Τα φαινόμενα του κομματισμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν το αντικείμενο συνεδρίασης υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή των συντονιστών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για άκρατο κομματισμό, καθώς και για φαινόμενα διάλυσης της κρατικής μηχανής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ εντόπισε τα προβλήματα σε όλο τον ευρύτερο τομέα, τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες. Επίσης, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν διδάχθηκαν από τα λάθη τους και δεν κάνουν τίποτα να καταστήσουν το κράτος αρωγό του πολίτη και όχι δυνάστη.

    Επικρίσεις για τις αλλαγές στο Πολεμικό Ναυτικό

    Αναφερόμενος στο θέμα της πρόσφατης κρίσης στο Πολεμικό Ναυτικό ο πρόεδρος της Ν.Δ τόνισε ότι με την παρέμβαση του υπουργού Αμυνας στις ένοπλες δυνάμεις αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η δήθεν εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη προσπαθεί να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο.

    Ιδιαιτερα σκληρή απάντηση ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας από το Βερολίνο στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ο κ. Παπαντωνίου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "είναι λυπηρό 28 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας στην Ελλάδα να υπάρχουν πολιτικά κόμματα που υιοθετούν αντιδημοκρατικές αντιλήσεις. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ξεχάσει τον παλιό της εαυτό. Σε μία δημοκρατία σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα που ισχύουν την τελική ευθύνη για τη σύνθεση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων την έχει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

    Αυτό λέει το σύνταγμα και οι νόμοι του ελληνικού κράτους. Υποβάλλονται για έγκριση οι αποφάσεις των στρατιωτικών συμβουλίων στον δημοκρατικά εκλεγμένο υπουργό Αμυνας. Μόνο σε στρατοκρατικά καθεστώτα ισχύουν οι απόψεις που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πραγματικά θλιβερό για την δημοκρατία μας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράζεται αντιδημοκρατικά. Ο λαός θυμάται, κρίνει και θα αξιολογήσει αυτή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας".

    Δηλώσεις στελεχών

    Τέλος, οι συντονιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποστρατεία του διευθυντή ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων και τόνισαν ότι θα φέρουν το θέμα στη Βουλή.

    Η Ντόρα Μπακογιάνη στη σύσκεψη είπε πώς υπάρχει δυσλειτουργία στο Υπουργείο Εξωτερικών και αναστάτωση στο διπλωματικό κλάδο, λόγω προσωπικού μηχανισμού του υπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο υπευθυνος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ Γιώργος Σουφλιάς σε δήλωσή του για το ασφαλιστικό τόνισε πως η κυβέρνηση το έβαλε στα πόδια πριν ένα χρόνο αν και είχε τις ολοκληρωμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

    Νίκη εναντίον των επιθέσεων που δέχεται η δικαιοσύνη από την κυβέρνηση χαρακτήρισε την εκλογή του Δημήτρη Παξινού στο Δικηγορικό Συλλογο Αθήνας ο βουλευτής της Ν.Δ Προκόπης Παυλόπουλος.

    [11] Πυρκαγιά σε αποθήκη με αποκριάτικα είδη

    5/3/2002 3:13:00 μμ

    Μεγάλης έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε οχτώ λεπτά μετά τις 4 στα ξημερώματα σε υπόγεια αποθήκη με αποκριάτικα είδη στη συμβολή των οδών Αυγής και Ευρώτα στη Ν. Κηφισιά. Λόγω των εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε στα δυο υπόγεια και στον ισόγειο χώρο του κτιρίου. Στην περιοχή έσπευσαν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής με 50 άνδρες πλήρωμα που επί δύο ώρες δεν μπορούσαν να μπούν στο χώρο της αποθήκες.

    Μετά από πέντε ώρες έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο και με αντισφυξιογόνες μάσκες μπήκαν στο εσωτερικό της αποθήκης και έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο.

    Λίγες ώρες αργότερα μέσα στα αποκαϊδια βρέθηκε απανθρακωμένος ο ένας εκ των ιδιοκτητών Σπύρος Καραμανώλης 34 ετών.

    Όπως έγινε γνωστό ο Σπύρος Καραμανώλης κατά τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα ειδοποίησε το λογιστή της εταιρίας οτι θα πήγαινε στην αποθήκη να πάρει κάτι χαρτιά και θα τον επισκεπτόταν στο γραφείο του που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

    Οι ώρες περνούσαν και ο Καραμανώλης δεν εμφανιζόταν με αποτέλεσμα ο λογιστής να υποψιαστεί οτι κάτι συμβαίνει και έσπευσε στην αποθήκη. Είδε καπνούς και φωτιά και ειδοποίησε την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Έγιναν προσπάθειες εντοπισμού του Σπύρου Καραμανώλη αλλά η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και ήταν αδύνατη η προσέγγιση.

    Όταν βρέθηκε απανθρακωμένος ο Καραμανώλης ο αδελφός του που είναι συνεταίρος του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του δεν μπορούσαν να πιστεψουν το κακό που τους είχε βρεί.

    Από την Πυροσβεστική γίνονται έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια της φωτιάς.

    [12] Κακλαμάνης:Υπερ της συνεργασίας στα Βαλκάνια

    5/3/2002 2:01:00 μμ

    Η Ελλάδα διαμορφώνει ένα πλέγμα πολιτικής υπέρ της ειρήνης και ανάπτυξης της συνεργασίας με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας το πρωί στην τρίτη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιείται στα Τίρανα. Στη συνέχεια, ο κ.Κακλαμάνης επισκέφθηκε την Δερβιτσάνη, όπου του επεφυλάχθη ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από την ελληνική μειονότητα της περιοχής.

    [13] Χωρίς τέλος η βία στη Μ. Ανατολή

    5/3/2002 7:18:00 μμ

    Επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας παρατηρείται στη Μέση Ανατολή. Η αρχή έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν Παλαιστίνιος που άνηκε Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσά άνοιξε πυρ σε εστιατόριο στο Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Ισραηλινοί και να τραυματιστούν 31, ενώ ο Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τα πυρά Ισραηλινών αστυνομικών. Λίγο αργότερα, στην πόλη Αφούλα του βορείου Ισραήλ Παλαιστίνιος καμικάζι της Τζιχάντ πυροδότησε μηχανισμό, ενώ βρισκόταν μέσα σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και δύο Ισραηλινοί και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.

    Αντίποινα Ισραηλινών

    Στη Βηθλεέμ, Παλαιστίνιοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν μία Ισραηλινή, ενώ τραυμάτισαν το σύζυγό της και δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν ελαφρά από αυτοσχέδιες ρουκέτες Κασάμ, που έριξαν Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του ισραηλινού εδάφους στην περιοχή Νεγκέβ.

    Τα αντίποινα του Ισραήλ εφαρμόστηκαν άμεσα. Τα ξημερώματα Ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν στις πόλεις Χεβρώνα και Ντούρα και κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν 15, μεταξύ των οποίων ένα 13χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα μπουλντόζες προχώρησαν στην κατεδάφιση κατοικιών Παλαιστινίων.

    Λίγο αργότερα, ο Ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πυραύλους εναντίον παλαιστινιακών κτιρίων ασφαλείας κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ από έκρηξη βόμβας στην αυλή αραβικού σχολείου τραυματίσθηκαν επτά μαθητές και ένας καθηγητής. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα Εβραίων εξτρεμιστών.

    Παράλληλα, άρματα μάχης του Ισραήλ εισέβαλαν στο χωριό Ελ Χαντέρ κοντά στη Βηθλεέμ, ενώ το απόγευμα ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον θέσεων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Ναμπλούς και τη Ραμάλα.

    Διεθνείς προσπάθειες για επίλυση της διένεξης

    Το Ισραήλ, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ ως άμεσα υπεύθυνο για τις σημερινές επιθέσεις.

    Παράλληλα όμως σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε να μην αναπτύξει ξανά άρματα μάχης μπροστά από τα γραφεία του παλαιστίνιου προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής όχθης, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πολιτικές πηγές. Ωστόσο, το συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε να συνεχίσει και να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστίνιων.

    Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους απηύθυνε έκκληση τους Παλαιστινίους να τερματίσουν τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών, ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, αλλά απερρίφθη από την Ισραηλινή πλευρά.

    [14] Ιρλανδία: Εκλογές... κατά των αμβλώσεων

    5/3/2002 3:40:00 μμ

    Περίπου τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί καλούνται αύριο Τετάρτη να ψηφίσουν αν θα γίνει αυστηρότερη η ιρλανδική νομοθεσία που διέπει τις αμβλώσεις, η οποία είναι από τις σκληρότερες στην Ευρώπη. Σκοπός αυτού του δημοψηφίσματος, που αποφάσισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, είναι να αποφασιστεί αν οι αμβλώσεις θα απαγορεύονται ακόμα και στις γυναίκες που έχουν τάσεις αυτοκτονίας.

    Με το πρώτο δημοψήφισμα για το θέμα των αμβλώσεων που έγινε το 1983 αποφασίστηκε να επιτρέπονται οι επεμβάσεις αυτές μόνο στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας.

    Το 1992 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας με απόφασή του προκάλεσε δικαστικό κεραυνό: Εδωσε την άδεια να προχωρήσει σε άμβλωση στην Ιρλανδία 14χρονη κοπέλλα θύμα βιασμού από συγγενικό της πρόσωπο η οποία απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει.

    Όμως η περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται από το νόμο με αποτέλεσμα να υπάρχει νομικό κενό. Το νομοσχέδιο αυτό για το οποίο γίνεται το δημοψήφισμα δεν σταματά σε αυτό το θέμα.

    Επαναπροσδιορίζει την έννοια της ''ανθρώπινης ζωής που πρόκειται να γεννηθεί'' μετά την εμφύτευση και όχι, όπως ίσχυε, μετά τη σύλληψη, προβλέπει κάθειρξη 12 ετών για όποιον βοηθάει ή πραγματοποιεί μια παράνομη άμβλωση και επιβεβαιώνει το δικαίωμα των γυναικών της Ιρλανδίας να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για να κάνουν άμβλωση.

    Περίπου 7.000 Ιρλανδέζες πηγαίνουν κάθε χρόνο στη Βρετανία για το λόγο αυτό.

    Τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται το απόγευμα της Πέμπτης.

    [15] Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ

    5/3/2002 4:56:00 μμ

    Παρατείνονται μέχρι τις 8 Μαρτίου οι προθεσμίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω του Ιντερνετ που κανονικά έληγαν σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ στις Εφορίες έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου για όσους αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεών τους μέσω του TAXISnet ή από το τραπεζικό δίκτυο.

    Η παράταση δόθηκε λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτρονική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, εξαιτίας της υπερφόρτωσης που παρουσιάστηκε στη γραμμή σύνδεσης με το TAXISnet.

    [16] Συνάντηση Βενιζέλου-Όσβαλντ

    5/3/2002 6:18:00 μμ

    Την κατάρτιση νέου νομοσχεδίου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προανήγγειλε ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ντένις Οσβαλντ, στο συνέδριο του ''Εκόνομιστ'' που οργανώνει σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο πριν από τη σημαντικότατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, απ' όπου βγήκε και η είδηση για τη σύνταξη του 5ου κατά σειρά Ολυμπιακού Νομοσχεδίου.

    Με το οποίο θα επιλύονται λειτουργικά θέματα, όπως τα προγράμματα, το πρόβλημα του εθελοντισμού, ρυθμίσεις για το κυκλοφοριακό και ενοικιάσεις ιδιόκτητων σπιτιών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

    Ακόμη, επανέλαβε με σιγουριά ότι η Ελλάδα θα φανεί απολύτως συνεπής σε όσα έχει συμφωνήσει με τη ΔΟΕ.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κατά τον κ. Βενιζέλο, ''αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση για τα ελληνικά κόμματα και τη δικαιοσύνη. Έχουμε τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων, ενώ προχωράμε πάντα με σεβασμό στη διαφάνεια και τη νομιμότητα''.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι χρειάζεται ''γενική συστράτευση και γενική επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός'', ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία ημέρα δουλειάς, γιατί ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

    Επίσης, αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στην Αθήνα και στις πέντε Ολυμπιακές πόλεις, ενώ αναλυτικά για το θέμα αυτό μίλησε στη συνέχεια του συνεδρίου ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Νάσος Αλευράς.

    ''Μείζονα εθνική υπόθεση'', χαρακτήρισε ο κ. Αλευράς τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ για τα έργα που έχει αναλάβει η ΓΓΑ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Μεταφορών, είπε ότι θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα δώσουν νέα πνοή στην Ελλάδα.

    Ο κ.Αλευράς είπε χαρακτηριστικά ότι ''στην αναμέτρησή μας με το χρόνο σήμερα είμαστε περισσότερο εφοδιασμένοι με αυτοπεποίθηση'', ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε όλες τις δημοπρατήσεις των έργων με σεβασμό στη νομιμότητα και στη διαφάνεια.

    ''Στην Αθήνα το 2004 θα διοργανώσουμε ιστορικούς αγώνες, με το βάρος της μνήμης να κυριαρχεί όπως και το άρωμα της Ελλάδας'', τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος αναφέρθηκε στον επικοινωνιακό τομέα, που είναι και της ευθύνης του.

    Ο κ.Χυτήρης χαρακτήρισε πολυσύνθετο το εγχείρημα της οργάνωσης του επικοινωνιακού προγράμματος, ενώ για τα αιχμηρά σχόλια που έρχονται από δημοσιεύματα του εξωτερικού είπε ότι αυτά πλέον θα απαντώνται άμεσα και ζωντανά με τα έργα μας.

    Επίσης, μίλησε για τους δημοσιογράφους που πρέπει να εξυπηρετηθούν άριστα το 2004, ενώ υπογράμμισε ότι μεγάλη σημασία έχουν και οι εκπρόσωποι του Τύπου που θα έρθουν στην Αθήνα χωρίς διαπίστευση και θα μεταφέρουν το κλίμα και την εικόνα της χώρας μας.

    Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επέκρινε την κυβέρνηση για την τακτική της να αποκλείσει από την εθνική προσπάθεια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων την αντιπολίτευση, ενώ επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει αντιπολίτευση για την Ολυμπιακή προετοιμασία λόγω της ευαισθησίας της και την αγωνία της για μία επιτυχημένη διοργάνωση.

    Στο συνέδριο του ''Εκόνομιστ'' δεν προσήλθε η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία, όπως έγινε γνωστό, είχε βαρύ πρόγραμμα λόγω του αυριανού ταξιδιού της στην Κύπρο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    [17] Ελλείψεις φαρμάκων για θυροειδή

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/3/2002 3:27:00 μμ

    Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται εδώ και δύο μήνες, στα φάρμακα για την αντιμετώπιση του θυρεοειδούς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θοδωρή Αμπατζόγλου. Μετά την απόσυρση του φαρμάκου Τ-4, το οποίο ελάμβανε το 85% των πασχόντων, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φρόντισαν για την επιπλέον παραγωγή αντίστοιχων σκευασμάτων ή για την εισαγωγή τους από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες 200 χιλιάδες ασθενείς, επισήμανε ο κ. Αμπατζόγλου. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας.

    [18] Η αυτοκτονία είναι σύμπτωμα ψυχικής ασθένειας

    Πηγή: ΑΠΕ 5/3/2002 3:15:00 μμ

    Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν σχεδόν πάντα πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, δήλωσε ο αυστραλός ειδικός Τζον Μαν σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ''Ελ Παΐς''. Οι δυσκολίες της ζωής και μόνον αυτές δεν σπρώχνουν τους ανθρώπους στην αυτοκτονία, επισημαίνει ο Μαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Το 60% αυτών που αυτοκτονούν είναι καταθλιπτικές προσωπικότητες, ενώ το υπόλοιπο 40% υποφέρει από ψυχικές διαταραχές και σχιζοφρένεια, κάνει κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, εξήγησε ο ίδιος.

    Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και 30 εκατομμύρια κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας.

    Οι περισσότεροι είναι άντρες το ποσοστό τους έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Οι άνθρωποι που έχουν τάσεις αυτοκτονίας συχνά παρουσιάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως επιθετικότητα, ανταγωνιστικότητα, αστάθεια και παρορμητικότητα, διευκρίνισε ο Μαν.

    [19] Yπογραφή πρωτοκόλλου ΕΡΤ-Εθνική Πινακοθήκη

    5/3/2002 4:08:00 μμ

    Αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας της Εθνικής Πινακοθήκης έγινε από σήμερα η ΕΡΤ, με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των επικεφαλής των δύο ιδρυμάτων.

    [20] Επιστρέφει ανανεωμένη η Σελίν Ντιόν

    5/3/2002 6:31:00 μμ

    Δροσερή και ανανεωμένη από την εντυπωσιακή παρουσία της την περασμένη εβδομάδα στην τελετή των βραβείων Γκράμι, η ντίβα της ποπ Σελίν Ντιόν έκανε την Δευτέρα την πρώτη της θεαματική εμφάνιση στη μουσική σκηνή του "Kodak Theatre" του Χόλιγουντ, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τα μουσικά δρώμενα.

    Τριετές συμβόλαιο για εμφανίσεις στο Λας Βέγκας

    Η 33χρονη καναδή σταρ που μαζί με το σύζυγό της Ρενέ Ανζελίλ απέκτησαν πριν από ένα χρόνο ένα χαριτωμένο αγοράκι, τραγούδησε περίπου δώδεκα μελωδίες, ενώ μίλησε για το νέο της ξεκίνημα, την επάνοδό της στη σκηνή και το μωρό της.

    "Εχω λίγο τρακ, σωστά; Αλλά είμαι τόσο ενθουσιασμένη που είμαι πάλι ξανά πάνω στη σκηνή", είπε στους θαυμαστές της που την καταχειροκροτούσαν.

    Η Ντιόν τραγούδησε ορισμένα κομμάτια από τη νέα της δισκογραφική δουλειά που φέρει τον τίτλο "A New Day Has Come", ο οποίος θα κυκλοφορήσει στις 25 Μαρτίου, ενώ προς το τέλος τραγούδησε παλιές επιτυχίες της.

    "Απέκτησα νέο αφεντικό, ένα νέο αφεντικό που με ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί", είπε αστειευόμενη και πανευτυχής στο κοινό.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Ντιόν που έχει τιμηθεί πέντε φορές με βραβείο Γκράμι, ήταν στο Λος Αντζελες όπου παρουσίασε την 44η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων Γκράμι.

    Η τελευταία της δισκογράφηση ήταν το 1997 με το άλμπουμ "Let's Talk About Love", που έχει πουλήσει 28 εκατομμύρια δίσκους.

    Στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής της στα μουσικά πράγματα, η Ντιόν τραγούδησε στη Νέα Υόρκη το περασμένο φθινόπωρο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο.

    Η Ντιόν έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο για να εμφανίζεται από το Μάρτιο του 2003, σε θέατρο 4.000 θέσεων που κατασκευάζεται στο Λας Βέγκας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η λαμπερή βραδιά θα μεταδοθεί από το δίκτυο CBS στις 7 Απριλίου.

    [21] Μήνυμα ειρήνης από τη Γιόκο Ονο

    5/3/2002 5:49:00 μμ

    Μια νότα γαλήνης και ειρήνης φιλοδοξεί να δώσει η Γιόκο Ονο στο Πικαντίλι Σέρκους, ένα από τα κεντρικότερα και πλέον τουριστικά μέρη του Λονδίνου. Η χήρα του πρώην ''Μπιτλ'' Τζον Λένον πλήρωσε 150.000 στερλίνες για να γραφεί σε μεγάλη φωτεινή επιγραφή η φράση ''Imagine all the people living life in peace'' (Φαντάσου όλον τον κόσμο να ζεί ειρηνικά), στίχος από το δημοφιλέστερο τραγούδι του συζύγου της και να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο λονδρέζικο αξιοθέατο.

    Η Ονο, της οποίας ο σύζυγος δολοφονήθηκε το 1980 από ένα ψυχικά διαταραγμένο θαυμαστή του στη Νέα Υόρκη, ανέφερε σε δήλωσή της:

    ''Μετά τα φρικτά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική στιγμή να υπενθυμιστεί αυτό το μήνυμα στον κόσμο γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη την ειρήνη. Πρώτα φρόντισα να τοποθετηθεί αντίστοιχη φωτεινή επιγραφή στην Τάιμ Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, η οποία συνεχίζει να υπάρχει εκεί, μετά στο Τόκιο με το ίδιο μήνυμα στα ιαπωνικά και τ'αγγλικά. Αυτή την επιγραφή την ήθελα στο Λονδίνο, μια πόλη γεμάτη αναμνήσεις για μένα, για την οποία άλλωστε τρέφω ιδιαίτερη αγάπη''.

    [22] Έκθεση για τα 50 χρόνια γάμου των Ρίγκαν

    Πηγή: ΑΠΕ 5/3/2002 4:19:00 μμ

    Τον Ιανουάριο του 1952 ο ηθοποιός Ρόναλντ Ρίγκαν καθισμένος σ' ένα τραπέζι του εστιατορίου Chasen του Λος Αντζελες, έκανε πρόταση γάμου σε μια νεαρή συνάδελφό του, τη Νάνσι Ντέιβις. Χθες, ο 91 ετών Ρίγκαν που έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς προέδρους στη χώρα του και η σύζυγός του, Νάνσι, γιόρτασαν τη 50η επέτειο του γάμου τους στο σπίτι τους στο Μπελ Ερ της Καλιφόρνιας.

    Δεν μπορώ να πιστέψω ότι περάσαμε 50 χρόνια μαζί

    Για την επέτειό τους, αυτό το συγκεκριμένο ''τραπέζι σεπαρέ'' από το εστιατόριο Chasen τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Ρόναλντ Ρίγκαν για να εκτίθεται όλο το μήνα, μαζί με ερωτικές επιστολές από τον πρώην πρόεδρο προς τη σύζυγό του, αδημοσίευτες φωτογραφίες και σπάνια προσωπικά αντικείμενα.

    Στην έκθεση υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο ''Σ'αγαπώ Ρόνι'' με επιστολές που αντάλλασσε το ζευγάρι, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Ρίγκαν.

    Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος εμφανίζεται σπανίως δημόσια, από το 1994 που ανακοινώθηκε ότι πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    ''Δεν μπορώ να πιστέψω ότι περάσαμε 50 χρόνια μαζί'', λέει η Νάνσι Ρίγκαν.

    ''Ο Ρόνι και εγώ δεθήκαμε πολύ και για πολλά χρόνια. Ωστόσο δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι πέρασαν 50 χρόνια έγγαμου βίου. Με ρωτούν και με ξαναρωτούν αν υπάρχει μυστικό στο γάμο που μας κάνει να είμαστε μαζί τόσο πολύ καιρό. Κι εγώ απαντώ πως δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Στο γάμο δεν υπάρχει η αναλογία του 50 50. Πάντα ένας από τους δύο δίνει περισσότερα, υποχωρεί. Εμείς και δυό μας κάναμε συμβιβασμούς. Ημουν πολύ τυχερή που τον συνάντησα στη ζωή μου και πολύ τυχερή που έζησα τόσο χρόνια μαζί του'', τόνισε η Νάνσι Ρίγκαν.

    [23] Αίσιο τέλος ... για την Βικτόρια Μπέκαμ

    5/3/2002 4:15:00 μμ

    Καραμπόλα έξι αυτοκινήτων σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Στάφορντ της Βρετανίας, παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή στη Βικτόρια Μπέκαμ που είναι σε ενδιαφέρουσα, στο μόλις τριών ετών αγοράκι της και τον πατέρα της Τόνι Ανταμς, λίγες ώρες πριν από τα γενέθλια του μικρού Μπρούκλιν. Το τροχαίο σημειώθηκε στις 10:00 το βράδυ της Κυριακής, όταν ο πατέρας της Βικτόριας, Τόνι Ανταμς, 55 ετών, οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο Μ6, κοντά στο Στάφορντ.

    Ο Ανταμς οδηγούσε το αυτοκίνητο του γαμπρού του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ένα πολυτελές Chrysler Grand Voyager.

    Εκπρόσωπος της τροχαίας των Ουέστ Μίντλαντς ανέφερε ότι στο τιμόνι ενός εκ των οχημάτων ήταν ο Τόνι Ανταμς.

    Η Βικτόρια και ο Μπρούκλιν Μπέκαμ επέβαιναν στο αυτοκίνητο. Κανείς τους δεν τραυματίστηκε.

    Δύο άτομα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο του Στάφορντ, με ελαφρά τραύματα.

    Το επεισόδιο αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον Μπρούκλιν να γιορτάσει σώος και αβλαβής μαζί με τους γονείς του, τους παππούδες του, φίλους και συγγενείς το πάρτι των γενεθλίων του, χθες στο σπίτι τους στο Μάντσεστερ.

    [24] Σε εξέλιξη οι συναντήσεις για το ασφαλιστικό

    5/3/2002 7:55:00 μμ

    Ο κ. Δ.Ρέππας με το προεδρείο

    της ΑΔΕΔΥ

    Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αυτή την ώρα ο κ. Ρέππας συναντάται με τις εργοδοτικές ενώσεις. Ο υπουργός πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ενιαίων κανόνων ασφάλισης για κύρια και επικουρικά ταμεία και ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν τις εργαζόμενες μητέρες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι "έγινε μια καλή αρχή" και πως θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν "ευρύτερες συναινέσεις, ώστε η κοινωνική ασφάλιση να βγει νικήτρια".

    Οι θέσεις της κυβέρνησης

    Ο υπουργός με το προεδρείο

    της ΓΣΕΕ

    Συγκεκριμένα, στις προτάσεις του υπουργού αναφέρεται:

    1. ''Ισότητα ευκαιριών και δικαιωμάτων'' για όλους τους ασφαλισμένους που δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης ως την 1/1/2008. Αυτό σημαίνει όριο ηλικίας στα 65 έτη για όλους, άνδρες και γυναίκες . Εξαιρούνται οι μητέρες ανήλικων παιδιών για τις οποίες θα προταθούν ''εναλλακτικές επιλογές'' που θα αναγνωρίζουν ''τον ιδιαίτερο ρόλο της εργαζόμενης μητέρας'' και οι εργαζόμενες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα για τα οποία προβλέπει ''επανεξέταση μέσω της συγκρότησης ανεξάρτητης επιτροπής κύρους''. Οι νέες ρυθμίσεις για τα ΒΑΕ θα ισχύσουν μετά την 1/1/2004.

    2. Στο καυτό ζήτημα της χρηματοδότησης του συστήματος η κυβέρνηση υιοθετεί την πολιτική θέση η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να κινηθεί στη βάση ενιαίων ρυθμίσεων με την ενισχυμένη οικονομική συμμετοχή του κράτους-τριμερής χρηματοδότηση. Μια συμμετοχή ικανή να συμβάλει μαζί με όλες τις άλλες συνιστώσες στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου συστήματος.

    3. Ο κ.Ρέππας αναλαμβάνει την ευθύνη ''για τη διασφαλιση των κατώτερων συντάξεων στα σημερινά τουλάχιστον επίπεδα''.

    4. Στα θέματα της επικουρικής σύνταξης αναγνωρίζεται η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στα ΔΣ των ταμείων. Το κράτος διατηρεί την εποπτεία ενώ εισάγονται στοιχεία ''συλλογικής κεφαλαιοποιητικής λειτουργίας''.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο της μεταρρύθμισης θα εξαιρεθούν οι αγρότες, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι αυταπασχολούμενοι και το σύνολο των ασφαλισμένων στα ταμείου Τύπου.

    Αναζήτηση ενός ορθολογικού συστήματος

    Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης αρχίζει το διάλογο γιατί πρέπει να βρεθεί ένα ορθολογικό σύστημα που θα αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό για τα επόμενα χρόνια", υπογράμμισε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    "Υποχωρούν τα αγκάθια στο διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μετά τις δεσμεύσεις του υπουργού για την προστασία της μητρότητας και τα βαρέα επαγγέλματα", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο Γραμματέας Οργανωτικού της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Για να έχει νόημα ο διάλογος, η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις, σχολίασε η Νέα Δημοκρατία.

    Σκληρή κριτική ασκεί το ΚΚΕ με σημερινή του ανακοίνωση στην κυβέρνηση με αφορμή τις θέσεις της στο ασφαλιστικό την και κάνει λόγο για ''στημένη διαδικασία''. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην εξαπατηθούν από τις ψεύτικες και παραπλανητικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

    Συνδικαλιστές της προσκείμενης προς το ΚΚΕ παράταξης ΠΑΜΕ έκλεισαν το πρωί τη Σταδίου, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 March 2002 - 17:57:52 UTC