Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρίχτερ ταρακούνησαν την Β.Ελλάδα
  • [02] Απεργίες και πορείες στην πρωτεύουσα
  • [03] Απολύσεις για τους απεργούς του Δ.Αθηναίων
  • [04] Το ΣτΕ για Ιππόδρομο και Κωπηλατοδρόμιο
  • [05] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ
  • [06] Ο Βαρθολομαίος στην Ουάσιγκτον
  • [07] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ανθρώπινα δικαιώματα
  • [08] Αναστολή κινητοποιήσεων της ΟΣΠΑ
  • [09] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Αγγελοπούλου
  • [10] Τραυματισμός φύλακα ναυτιλιακής
  • [11] Απεργούν οι μικρομεσαίοι
  • [12] Συναντήσεις Κ.Καραμανλή
  • [13] Δίχως τέλος η βία στη Μ.Ανατολή
  • [14] Αφγανιστάν:Σε εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις
  • [15] Ανοίγει η αυλαία για το ασφαλιστικό
  • [16] Ρομαντικές βραδιές για τους... βρετανούς στρατιώτες!

    [01] Ρίχτερ ταρακούνησαν την Β.Ελλάδα

    5/3/2002 8:16:00 πμ

    Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:23 το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης. Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στην Κομοτηνή, τη Θάσο και την Καβάλα.

    [02] Απεργίες και πορείες στην πρωτεύουσα

    5/3/2002 11:26:00 πμ

    Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας από την κάθοδο των αγροτών και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων. Τα πρώτα πούλμαν με τους αγρότες έφθασαν ήδη στην πρωτεύουσα. Στις 12:00 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου όπου θα επιδώσουν ψηφίσματα με τα αιτήματά τους και θα ζητήσουν εκ νέου συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    Εργαζόμενοι και Πανεπιστημιακοί

    Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου έχουν καταλάβει ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Σταδίου και τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου διεξάγεται ο διάλογος του υπουργού Εργασίας με τη ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό.

    Αυτή την ώρα οι πανεπιστημιακοί πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό έως και την Παρασκευή, ενώ λουκέτο βάζουν σήμερα και αύριο τα υπόλοιπα ιδρύματα της χώρας.

    [03] Απολύσεις για τους απεργούς του Δ.Αθηναίων

    5/3/2002 8:22:00 πμ

    Με απολύσεις απειλεί ο Δήμος Αθηναίων όσους από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα δεν προσέλθουν σήμερα στην εργασία τους. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την 48ωρη απεργία τους αν και αυτή κρίθηκε από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική.

    [04] Το ΣτΕ για Ιππόδρομο και Κωπηλατοδρόμιο

    5/3/2002 11:40:00 πμ

    Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή του Ιπποδρόμου και του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο Αττικής, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και για μεταολυμπιακές χρήσεις. Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε την ολοκλήρωση της κατασκευής του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στον Σχοινιά Μαραθώνα, απορρίπτοντας ως εκπρόθεσμη σχετική προσφυγή Οικολογικών Οργανώσεων.

    [05] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ

    5/3/2002 10:32:00 πμ

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο σε όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στον Τύπο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    [06] Ο Βαρθολομαίος στην Ουάσιγκτον

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/3/2002 10:26:00 πμ

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο Μπους και τον αμερικανικό λαό, αλλά ταυτόχρονα και τα βαθιά του συλλυπητήρια για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αργότερα θα επισκεφθεί τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο.

    [07] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ανθρώπινα δικαιώματα

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/3/2002 10:04:00 πμ

    "Σε γενικές γραμμές η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών" τονίζει στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσθέτει ωστόσο ότι σε μερικούς τομείς υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και επισημαίνει μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής βίας εις βάρος Αλβανών μεταναστών και μελών μειονοτήτων, όπως επίσης και διακριτικής δικαστικής μεταχείρισης.

    Γίνεται πάντως μνεία στην απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να ιδρύσει Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για τον έλεγχο παρατυπιών ή καταχρήσεων των αστυνομικών Αρχών, ενώ σημειώνεται ότι οι συνθήκες σε μερικές φυλακές παρέμειναν άσχημες λόγω του συνωστισμού κρατουμένων και των απαρχαιομένων εγκαταστάσεων. Για τις θρησκευτικές ελευθερίες τονίζεται ότι σε γενικές γραμμές αυτές γίνονται σεβαστές, παρότι υπάρχουν κάποιες καταγγελίες για διακρίσεις.

    [08] Αναστολή κινητοποιήσεων της ΟΣΠΑ

    5/3/2002 9:47:00 πμ

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι πτήσεις της Ολυμπιακής, καθώς οι εργαζόμενοι της ΟΣΠΑ, ανέστειλαν τις δύο τρίωρες στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται για τα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το αεροδρόμιο.

    [09] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Αγγελοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ 5/3/2002 9:39:00 πμ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο είχε χθες το βράδυ η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αγγελοπούλου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ολυμπιακή προετοιμασία, τα προβλήματα που υπάρχουν και την πρόοδο που συντελείται στα προγράμματα που έχει αναλάβει η Οργανωτική Επιτροπή, ενώ τον ενημέρωσε και για την πρόοδο του προγράμματος εθελοντισμού.

    Η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από επιθυμία του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ η κυρία Αγγελοπούλου είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες ότι θα ενημερώνει σε τακτικά διαστήματα την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας για την πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας.

    [10] Τραυματισμός φύλακα ναυτιλιακής

    5/3/2002 9:23:00 πμ

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Ασκληπείο Βούλας ο φύλακας της ναυτιλιακής εταιρείας "Εντερπράιζ", Χρήστο Βιβιτσάνη, 62 ετών, τον οποίον πυροβόλησαν χθες στις 22:35 δυο ληστές. Αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν αργότερα στη περιοχή τον Ιωάννη Γαλή, 35 χρόνων, πρώην φύλακα της εταιρείας, τον οποίον αναγνώρισε ως έναν από τους δράστες ο τραυματίας. Η επίθεση έγινε στην οδό Ποσειδώνος 11 στο Ελληνικό.

    [11] Απεργούν οι μικρομεσαίοι

    5/3/2002 9:19:00 πμ

    Το κλείσιμο όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας την Τετάρτη 13/3 αποφάσισαν η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με το ΦΠΑ τριετίας και το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων για τις χρήσεις 1993 έως 1998.

    [12] Συναντήσεις Κ.Καραμανλή

    5/3/2002 11:02:00 πμ

    Υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή συνεδριάζουν αυτή την ώρα στη Ρηγίλλης οι συντονιστές του κόμματος, με θέμα τα φαινόμενα του κομματισμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στη 13:30 ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου, Τάσο Παπαδόπουλο.

    [13] Δίχως τέλος η βία στη Μ.Ανατολή

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/3/2002 9:58:00 πμ

    Σε επίθεση αυτοκτονίας παλαιστινίου καμικάζι οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί σε λεωφορείο στο κεντρικό σταθμό της Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοσταθμό, κατά την επίθεση σκοτώθηκε ο καμικάζι και τραυματίστηκαν 5 άτομα. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης κατηγόρησε τον Αραφάτ ως "άμεσα υπεύθυνο" για το μπαράζ των σημερινών επιθέσεων που έχουν στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή τουλάχιστον 5 Ισραηλινών.

    Επιθέσεις σε Ραμάλα και Βηθλεέμ

    Αλλη μια επίθεση Ισραηλινών σημειώθηκε τις πρώτες ώρες με ελικόπτερα, δίπλα στα γραφεία του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, αφήνοντας νεκρό έναν Παλαιστίνιο, μέλος της "Δύναμης 17", και 2 τραυματίες. Νωρίτερα πολεμικά αεροσκάφη F-16 κατέστρεψαν τη διοίκηση της Παλαιστινιακής ασφάλειας τη Βηθλεέμ. Τα νέα επεισόδια βίας σημειώνονται στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις επιθέσεις Παλαιστινίων που από το Σάββατο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 22 Ισραηλινούς.

    Μακελειό στο Τελ Αβίβ

    Τουλάχιστον 15 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 25 τραυματίσθηκαν όταν Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο χθες το βράδυ ενάντια στους πελάτες εστιατορίου στο κέντρο του Τελ Αβίβ, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ο Παλαιστίνιος, οπλισμένος με ένα αυτόματο M-16 και 3 χειροβομβίδες, βρισκόταν έξω από το εστιατόριο, σε μία από τις κεντρικές οδούς της πόλης, και άνοιξε πυρ μέσα από παράθυρο του καταστήματος. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση "Ταξιαρχίες των μαρτύρων του Αλ Ακσά".

    Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και ζήτησε από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν οι επιθέσεις.

    [14] Αφγανιστάν:Σε εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/3/2002 10:49:00 πμ

    Οι υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις στο Αφγανιστάν επανέλαβαν το πρωί τις επιχειρήσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν εναντίον μαχητών της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν και έχουν καταφέρει να φθάσουν σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από μία σπηλιά όπου έχουν οχυρωθεί οι αντίπαλοί τους, όπως δήλωσε Αφγανός διοικητής που συμμετέχει στις επιθέσεις. Ο διοικητής Αμπντούλ Μουτίν δήλωσε ότι νωρίτερα τα αμερικανικά βομβαρδιστικά είχαν πλήξει με σφοδρότητα τις θέσεις των ανταρτών στην ορεινή περιοχή της πόλης Γκαρντέζ, περίπου 32 χλμ από την πρωτεύουσα της επαρχίας Πάκτια, επιτρέποντας την προώθηση των χερσαίων δυνάμεων.

    Συνεργασία Αφγανών και Δυτικών εναντίον Αλ Κάιντα και Ταλιμπαν

    "Οι Ταλιμπάν και οι μαχητές της Αλ Κάιντα μένουν χωρίς πυρομαχικά", υποστήριξε ο διοικητής Μουτίν, προσθέτοντας ότι "οι στρατιώτες μας μαζί με ορισμένους Αμερικανούς συμβούλους έχουν πλησιάσει στα 100 μέτρα από κάποιες σπηλιές και οχυρά των ανταρτών".

    Νωρίτερα, αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 είχαν σφυροκοπήσει τη ζώνη των επιχειρήσεων για να ανοίξουν το δρόμο για τις χερσαίες δυνάμεις, που διεξάγονται σε μία ορεινή ζώνη που δεν είναι ορατή από την πόλη Γκαρντέζ. Το πρωί, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην πόλη Γκαρντέζ μετέδωσε ότι αρκετά στρατιωτικά οχήματα των συμμαχικών δυνάμεων έφυγαν από την πόλη μεταφέροντας άνδρες των ειδικών δυνάμεων με στολές παραλλαγής και κατευθύνθηκαν προς τη ζώνη των επιχειρήσεων.

    Στις χερσαίες επιχειρήσεις, που έχουν την κωδική ονομασία "Ανακόντα", συμμετέχουν περίπου 2.000 στρατιώτες, με στόχο την εξουδετέρωση των ομάδων μαχητών της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν, που έχουν ανασυνταχθεί στο ανατολικό Αφγανιστάν. Οι 900 από αυτούς είναι Αμερικανοί, περίπου 200 από τις ειδικές δυνάμεις άλλων δυτικών χωρών (Καναδάς, Αυστραλία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία και Νορβηγία) και οι υπόλοιποι είναι Αφγανοί που έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση.

    Ιερός Πόλεμος για την προάσπιση του Ισλάμ

    Διοικητής μίας ομάδας που μάχεται εναντίον των Αμερικανών στην περιοχή, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΙΡ, ανέφερε ότι οι άνδρες του "συνεχίζουν τον ιερό πόλεμο μέχρις εσχάτων για να υπερασπισθούν το Ισλάμ και την πατρίδα τους". "Προτιμούμε να πεθάνουμε ένδοξα παρά να ζήσουμε ταπεινωμένοι", δήλωσε ο διοικητής Μαουλβί Σαϊφουραχμάν Μανσούρ.

    [15] Ανοίγει η αυλαία για το ασφαλιστικό

    5/3/2002 10:34:00 πμ

    Πρεμιέρα σήμερα του διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη ΓΣΕΕ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ και στις 18:00 με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Στην επιστολή που έστειλε χθες προς τους κοινωνικούς εταίρους ο Δημήτρης Ρέππας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων, με την επισήμανση μάλιστα ότι πρόκειται για χρέος της κυβέρνησης.

    Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί σε εφαρμογή από τη 1η Ιανουαρίου 2008, χωρίς να θιγούν οι σημερινοί συνταξιούχοι, οι αγρότες και όσοι συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2007, ενώ προβλέπεται και κρατική χρηματοδότηση.

    Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ δεν φοβάται τον διάλογο αλλά "οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα", επεσήμανε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Για τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο "προέχει το θέμα των αρχών και της χρηματοδότησης".

    "Για να έχει νόημα ο διάλογος, η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις", σχολίασε η Νέα Δημοκρατία ενώ για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο απαιτείται μία δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση και όχι ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

    [16] Ρομαντικές βραδιές για τους... βρετανούς στρατιώτες!

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/3/2002 10:18:00 πμ

    Ο βρετανικός στρατός ετοιμάζεται να επιτρέψει στους ανύπαντρους οπλίτες του όχι μόνον να δέχονται επισκέψεις από τις φιλενάδες τους, αλλά και να περνούν μαζί τους το βράδυ στους στρατώνες. Εξηγώντας την αλλαγή πολιτικής για τους 50.000 ανύπανδρους στρατιώτες, ο στρατηγός Σερ Μάικλ Γουόκερ είπε ότι ο στρατός ξηράς, έχει γνωρίσει μεγάλες δυσκολίες για να συγκρατήσει στις τάξεις του τους νεοσύλλεκτους, και είναι πλέον ανάγκη να συμβαδίσει με τους νέους καιρούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 March 2002 - 9:57:59 UTC