Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιλίρ Μέτα: Τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στις μεταξύ μας σχέσεις
  • [02] Συνάντηση με τον υπ. Επικρατείας Ν. Παππά, είχαν οι εργαζόμενοι από τις Ενώσεις (ΕΤΙΤΑ) και (ΕΤΙΤΒΕ)
  • [03] « Είμαι αντίθετος στο «μαύρο» σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς»
  • [04] ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίσθηκε αυξητικά η πορεία των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών
  • [05] Γ. Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup: Φτάνουν αισιόδοξα νέα
  • [06] Μ' ένα βροντερό «καλωσήρθατε», υποδέχθηκαν μαθητές δημοτικού σχολείου τα προσφυγόπουλα
  • [07] Σχόλιο του Θ. Δρίτσα, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δεν βρέθηκε DNA του 77χρονου κυβερνήτη στο ταχύπλοο, στην τραγωδία της Αίγινας
  • [08] Τουρκία-Ρωσία: Ομιλίες Πούτιν και Ερντογάν στη Σύνοδο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας
  • [09] Ελ. Σαρόικινα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ΕΕ σε σταυροδρόμι: "πράσινη συμμαχία" με Ρωσία ή χώρος πειραματισμού για γενετικά τέρατα;»
  • [10] Η Μέι ελπίζει ότι θα μπορέσει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών των χωρών μελών της ΕΕ, μετά το Brexit
  • [11] Τουρκία: Άρχισε η Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας
  • [12] Νέα ψηφιακή παράσταση για τις «Διαστημικές καταιγίδες και το Βόρειο σέλας» στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
  • [13] Αρχίζουν αύριο οι διαλέξεις Hub Science με ομιλία για την Επιγενετική - Διάλεξη και για τη Γονιδιωματική στο «Μέγαρο»
  • [14] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν αξίζει στη χώρα να είσαστε εσείς πρωθυπουργός
  • [15] Είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από τη διαπλοκή
  • [16] Προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο 41 προσφυγόπουλων σε δημοτικό σχολείο, του Δ. Βόλβης
  • [17] Ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προς τους Αρ. Μπαλτά και Ευκλ. Τσακαλώτο
  • [18] Μ. Σαπέν προσερχόμενος στο Eurogroup: Η Ελλάδα υλοποιεί τις απραίτητες μεταρρυθμίσεις

  • [01] Ιλίρ Μέτα: Τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στις μεταξύ μας σχέσεις

    «Πιστεύω ότι είναι η ώρα για όλους τους πολιτικούς παράγοντες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αλβανία, να επικεντρωθούν περισσότερο στο κοινό μας μέλλον, ώστε να συζητήσουμε με ήρεμο, εποιδομητικό και θετικό πνεύμα όλα τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν», δήλωσε ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. «Ζητήματα, για τα οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη του μέλλοντος των χωρών μας και σε αυτήν την κατεύθυνση εγώ πιστεύω, στη θετική προσέγγιση και στη θέληση των δύο πλευρών για μία τέτοια θεώρηση και επίλυση αυτών των προβλημάτων», συπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για το «τσαμικό» ζήτημα και το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς το απέκλεισε από τα θέματα προς συζήτηση, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής απάντησε πως «τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στις μεταξύ μας σχέσεις», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είμαστε σε μία θετική κατεύθυνση όσον αφορά την εθυγράμμιση των διαφορετικών θεωρήσεων για αρκετά προβλήματα του παρελθόντος». Ιδιαίτερα τόνισε την εκτίμησή του για το «ζήτημα της επανεξέτασης των ιστορικών κειμένων, διότι αυτό σχετίζεται με το θέμα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας και για το μέλλον σε ένα νέο πνεύμα, όχι για να αλλάξουμε την Ιστορία όπως έλαβε χώρα, αλλά να διδαχτούμε από αυτά που συνέβησαν ώστε να μην επαναληφθούν».

    «Υπάρχουν ακόμη δύο διαφορετικές θεωρήσεις, αν θέλετε, εγώ πιστεύω, όμως, ότι με επιμονή και σε εποικοδομητικό πνεύμα και τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να πορευτούμε καλύτερα για την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων του παρελθόντος. Αυτό που θέλω να επισημάνω, εκ νέου, είναι ότι σκοπός της επίσκεψής μας είναι να ενθαρρύνουμε περαιτέρω το θετικό πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας, ώστε να μη χάσουμε καθόλου χρόνο και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των δύο χωρών μας και των χωρών της περιοχής που είναι αποφασιστικές για την ευημερία μας», πρόσθεσε για το ίδιο θέμα.

    Ο κ. Μέτα εξέφρασε τη βούλησή του για την ενίσχυση του καλού κλίματος στις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας και υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της συνάτησης που είχε, τόσο κατ' ιδίαν, όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντπροσωπειών που ακολούθησαν, ήταν η ατζέντα των διμερών σχέσεων και η περαιτέρω στρατηγικής σημασίας εξέλιξή τους, για δύο χώρες που όχι μόνο είναι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά που έχουν και εξαιρετική σημασία για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, κυρίως στο πλαίσιο των τελευταίων σημαντικών προκλήσεων.

    «Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την άποψη που έχει εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, ότι πρέπει να διδασκόμαστε από την Ιστορία και όχι να φυλακιζόμαστε από αυτήν», σημείωσε ο κ. Μέτα, επισημαίνοντας ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις συζητήσεις που γίνονται για την εξέλιξη και βελτίωση των διμερών σχέσεων Αλβανίας-Ελλάδας και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

    [02] Συνάντηση με τον υπ. Επικρατείας Ν. Παππά, είχαν οι εργαζόμενοι από τις Ενώσεις (ΕΤΙΤΑ) και (ΕΤΙΤΒΕ)

    Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, είχαν, νωρίτερα, εκπρόσωποι της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) και της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ).

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παππάς είπε στους τεχνικούς ότι τώρα πραγματοποιείται η μετάβαση σε βιώσιμα τηλεοπτικά σχήματα, καθώς η μέχρι τώρα εικόνα ήταν τηλεοπτικά σχήματα με συνεχώς μειούμενες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αυξανόμενη υπερχρέωση.

    Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αίτημα το οποίο εξετάζεται από την κυβέρνηση, όπως τους ενημέρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    Επίσης, πρότειναν τριμερή σύσκεψη μεταξύ ιδιοκτητών καναλιών -παλαιών και νέων-, εργαζομένων και κυβέρνησης.

    [03] « Είμαι αντίθετος στο «μαύρο» σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς»

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και το ενδεχόμενο να κλείσουν όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωσε: «Οι τεχνικοί και οι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για το αυτονόητο.

    Κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω μίας αυθαίρετης απόφασης της κυβέρνησης για τέσσερις άδειες και δημιουργία ολιγωπολιακών συνθηκών στον χώρο της τηλεόρασης».

    «Τάσσομαι σθεναρά απέναντι στο να πέσει "μαύρο" σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς από μία λαθεμένη απόφαση της κυβέρνησης, όπως αντιτάχθηκα και στο "μαύρο" της ΕΡΤ που προκάλεσε η ΝΔ αντί της ουσιαστικής αναδιάρθρωσης. Λύση στα αδιέξοδα της χώρας δεν είναι ούτε η κοινωνική αναλγησία, ούτε ο κοινωνικός αυτοματισμός. Επιτέλους, να δώσει λύση ο κ. Τσίπρας και να μη συνεχίζει η κυβέρνηση να μένει εγκλωβισμένη σε ένα ολέθριο λάθος», πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

    [04] ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίσθηκε αυξητικά η πορεία των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών

    Οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, κατά το οκτάμηνο 2016 αυξήθηκαν κατά 31,1% κατ'όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, φθάνοντας τους 1.194.180 τόνους και η αξία αυξήθηκε κατά 16,9%, στα 680,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας όμως μειωμένους αυξητικούς ρυθμούς έναντι των πρώτων έξι μηνών του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε επεξεργασία από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

    Στο οκτάμηνο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, οι εξαγωγές των φρούτων αυξήθηκαν σε όγκο κατά 31,9%, και σε αξία κατά 17,4% και ανήλθαν σε 1.031.344 τόνους και 561,63 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 26,1% στον όγκο, σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2015, συνολικού ύψους 162.837 τόνων και η αξία, με αύξηση 14,5%, ανήλθε σε 119,345 εκατομμύρια ευρώ.

    Στον τομέα των φρούτων πρωτοστατούν σε τονάζ τα μανταρίνια με 103,3%, τα πορτοκάλια με 82,7% , τα πυρηνόκαρπα με 23,4% (ροδάκινα 23,5%, νεκταρίνια 9,7%, βερίκοκα 61,4%, κεράσια -41,5% δαμάσκηνα 460%) και οι φράουλες με 12,6% περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015, τα μήλα με 20,6%. Η αύξηση των λεμονιών οφείλεται σε αυξημένη ζήτηση λόγω έλλειψης τροφοδότησης από ομοιοπαραγωγές χώρες (ζημιές στην παραγωγή).

    [05] Γ. Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup: Φτάνουν αισιόδοξα νέα

    Εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, στο Λουξεμβούργο.

    «Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισεμπλουμ και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

    Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.

    [06] Μ' ένα βροντερό «καλωσήρθατε», υποδέχθηκαν μαθητές δημοτικού σχολείου τα προσφυγόπουλα

    Φωνάζοντας «καλωσήρθατε» υποδέχθηκαν οι μαθητές του 67ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, τα 23 προσφυγόπουλα που έφτασαν στις 3 μετά το μεσημέρι στο σχολείο τους.

    Τα παιδιά, που μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Δερβένι, κρατούσαν με χαρά τις ολοκαίνουργιες -κάποιες ακόμα με τα ταμπελάκια επάνω- τσάντες τους και φαινόντουσαν ενθουσιασμένα από τη θερμή υποδοχή. Στην τάξη τους τα οδήγησε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έφθασε, συνοδεία δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων, φορτωμένος με τσουρέκια και αρτοσκευάσματα, για την πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο.

    «Στεναχωριέμαι με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε άλλα σχολεία, οι οποίες βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν βάση, αφού όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

    [07] Σχόλιο του Θ. Δρίτσα, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δεν βρέθηκε DNA του 77χρονου κυβερνήτη στο ταχύπλοο, στην τραγωδία της Αίγινας

    «Για όσα συχνά γράφονται για την υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος στην Αίγινα, ας καταλάβουν όλοι ότι είναι έργο της ανακριτικής διαδικασίας και των εισαγγελικών Αρχών».

    Αυτό τονίζει, σε σχόλιό του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δεν βρέθηκε DNA του 77χρονου κυβερνήτη στα χειριστήρια του ταχύπλοου σκάφους, το οποίο, στις 16 Αυγούστου, είχε εμβολίσει λάντζα με επιβάτες, ανοιχτά της Πέρδικας στην Αίγινα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

    Σημειώνεται, ότι ο υπουργός, απαντώντας την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Α' Πειραιά και Νήσων, Κ. Κατσαφάδου, στη Βουλή, είχε σημειώσει ότι έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί από την ανακριτική διαδικασία παραλείψεις και μάλιστα υπαίτιες, προκειμένου να ελεγχθούν.

    «Εάν προκύψει τέτοια θέμα, πρώτοι εμείς θα ελέγξουμε τα πάντα, δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί ο υπουργός σε ανακριτή όταν η ανακριτική διαδικασία είναι ακόμα ανοιχτή και πορεύεται», είχε δηλώσει ο κ. Δρίτσας, προσθέτοντας ότι «η πολιτική αγωγή έχει το κάθε δικαίωμα να θέτει ερωτήματα».

    [08] Τουρκία-Ρωσία: Ομιλίες Πούτιν και Ερντογάν στη Σύνοδο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας

    «Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις «μονομερείς κυρώσεις», στο χώρο της ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι η Μόσχα εξετάζει μαζί με την Τουρκία την υπόθεση του αγωγού «Turkish Stream». O Πούτιν μίλησε στην 24η Σύνοδο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι το τουρκικό ενδιαφέρον για τη Συρία και το Ιράκ οφείλεται μεταξύ άλλων στην παρουσία «τρομοκρατικών» οργανώσεων στις χώρες αυτές που βάλλουν εναντίον της Τουρκίας.

    Ο Πούτιν δήλωσε ότι «πρέπει να σταθεροποιηθεί η εξόρυξη πετρελαίου. Είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και του δίκαιου ανταγωνισμού. Είναι απαράδεκτες οι μονομερείς κυρώσεις οι οποίες έχουν γίνει μόδα το τελευταίο διάστημα» και υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν συμβάλουν στη σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία».

    «Εμείς πραγματοποιούμε επενδύσεις για νέες πηγές ενέργειας» είπε ο Πούτιν. Τονίζοντας ότι «εμείς παρέχουμε εδώ και πενήντα χρόνια την ενέργεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε πως πως «μαζί με τον Ερντογάν και τους άλλους συνεργάτες μας εξετάζουμε το θέμα του Turkish Stream και θέλουμε να πραγματοποιηθεί».

    Ο Ερντογάν έθεσε θέμα ασφάλειας των πηγών ενέργειας, πράγμα μάλιστα στο οποίο στήριξε και το τουρκικό ενδιαφέρον προς τη Συρία και το Ιράκ.

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε «ελάτε να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Συρία και να φτάνει δίχως κανέναν περιορισμό η ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Ελάτε να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για να λυτρωθεί η Μουσούλη από την απειλή του ISIS».

    Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της 'Αγκυρας προς τη Συρία και το Ιράκ είπε πως «ένας από τους λόγους του ενδιαφέροντός μας είναι το γεγονός ότι από τις περιοχές αυτές, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και το ΡΚΚ βάλλουν εναντίον της χώρας μας. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στο εσωτερικό της χώρας μας και πιστεύω ότι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στη Συρία και το Ιράκ, αφού από εκεί πηγάζει η τρομοκρατία που στοχεύει τη χώρα μας».

    Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η ασφάλεια των πηγών ενέργειας στην περιοχή εξαρτάται από το αν θα καθαριστεί αυτή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους στη χώρα του τονίζοντας ότι «επρόκειτο μια απόπειρα εναντίον του έθνους μας, της δημοκρατίας και την ανεξαρτησίας μας».

    [09] Ελ. Σαρόικινα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ΕΕ σε σταυροδρόμι: "πράσινη συμμαχία" με Ρωσία ή χώρος πειραματισμού για γενετικά τέρατα;»

    «Εσείς θα εμπιστευόσαστε ένα παγκόσμιο ιδιωτικό μονοπώλιο, που συνδέεται στενά με το δυτικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, να παίξει τον ρόλο του Θεού; Να καθορίσει δηλαδή τι θα φάτε, τι φάρμακα θα πάρετε, το ίδιο το ανθρώπινο γονιδίωμα ή να αποκτήσει τη δυνατότητα κατασκευής βιολογικών υπερόπλων;»

    Αυτή την απάντηση μας δίνει η Ελένα Σαρόικινα, επικεφαλής της ρωσικής ΜΚΟ"Εθνική Ένωση για τη Διατροφική Ασφάλεια"και πρωταγωνίστρια του αγώνα εναντίον των μεταλλαγμένων στη χώρα της, στη συνέντευξη που έδωσε στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,ερωτηθείσαγια τα μεταλλαγμένα γενικά και για την πρόσφατη συμφωνίαBayer-Monsantoειδικά.

    Τονίζει ότι βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο όπου επιχειρείται η άλωση της ευρωπαϊκής γεωργίας από τις ΗΠΑ, τις πολυεθνικές τής βιοτεχνολογίας και της χημικής-φαρμακευτικής βιομηχανίας, με μεγάλες και πολύ επικίνδυνες διεθνείς επιπτώσεις.

    Η συμφωνία μεταξύ του γίγαντα της γερμανικής χημικής-φαρμακευτικής βιομηχανίας (και κύριου παραγωγού των γερμανικών χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων) από τη μια και του αμερικανικού μονοπωλίου γενετικής μηχανικής (που επίσης συνδέεται με το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα) εντάσσεται, κατά την κ. Σαρόικινα, στην αντεπίθεση των πολυεθνικών απέναντι σε μια εχθρική προς τη δράση τους κοινή γνώμη, αλλά και στην προσπάθεια να κλείσει η περιβόητη συμφωνίαTTIP, που ολοκληρώνει την αγορά Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, προσφέροντας άνευ προηγουμένου εξουσίες στις εταιρείες έναντι των κρατών.

    [10] Η Μέι ελπίζει ότι θα μπορέσει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών των χωρών μελών της ΕΕ, μετά το Brexit

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η διαδικασία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ομαλή και πρόσθεσε ότι αναμένει πως θα είναι σε θέση να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν ήδη στη χώρα της.

    «Αναμένω ότι θα είμαι σε θέση να εγγυηθώ τα νομικά δικαιώματα των πολιτών (των χωρών μελών) της ΕΕ που είναι ήδη στο ΗΒ καθόσον οι Βρετανοί που ζουν στην Ευρώπη απολαμβάνουν -στις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ-της ίδιας μεταχείρισης», είπε η Μέι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Δανία.

    Η Μέι επανέλαβε ότι θα ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης της χώρας της με την επίκληση του Άρθρου 50 της συνθήκες της Λισαβόνας όχι αργότερα από τον Μάρτιο του 2017 και πρόσθεσε: «ελπίζω ότι θα μπορέσει να είναι μια ομαλή και συντεταγμένη αποχώρηση».

    [11] Τουρκία: Άρχισε η Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας

    Με βασικό θέμα τους νέους ορίζοντες στον χώρο της ενέργειας άρχισαν επισήμως οι εργασίες της 23ης Συνόδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) στην Κωνσταντινούπολη.

    Τυπικά η σύνοδος άρχισε χτες το απόγευμα με ομιλία του τούρκου υπουργού Ενέργειας Μπεράτ 'Αλμπαϊρακ. Ουσιαστικά όμως η Σύνοδος ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με ομιλίες του αντιπροέδρου του WEC Γιάνκχουν Ντέιβιντ Κιμ, του 'Αλμπαϊρακ και του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

    Στη σύνοδο παίρνουν μέρος πρόεδροι, υπουργοί, διοικητές οργανισμών ενέργειας και επιχειρηματίες από συνολικά 85 χώρες. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) Σωτήριο Νίκα.

    Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο παίρνει μέρος και ο Μουσταφά Ακιντζί, «πρόεδρος» της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

    Δεν συμμετέχουν στη σύνοδο, παρότι είχε ανακοινωθεί το αντίθετο, οι υπουργοί Ενέργειας του Ιράν και του Ιράκ.

    Διαβάστε επίσης:Τουρκία-Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, προς εξομάλυνση οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις

    [12] Νέα ψηφιακή παράσταση για τις «Διαστημικές καταιγίδες και το Βόρειο σέλας» στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

    Ένα ταξίδι γνωριμίας, με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα του ηλιακού μας συστήματος, αποτελεί η νέα ψηφιακή παράσταση «Διαστημικές καταιγίδες και Βόρειο σέλας».

    Η παράσταση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και προτείνεται για παιδιά άνω των δέκα ετών και ενήλικες. Η επίσημη παρουσίασή της θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου με δύο προβολές (18:30 και 20:00), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Στον τεράστιο θόλο του Πλανητάριου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα θεαματικό «ταξίδι» στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και να θαυμάσουν σκηνές από καιρικά φαινόμενα που κόβουν την ανάσα. Παράλληλα θα απολαύσουν εντυπωσιακές εικόνες του πολικού σέλαος, όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

    Από τους ανέμους στον Ποσειδώνα που πνέουν με ταχύτητες 2.000 χιλιομέτρων την ώρα, έως τον γιγάντιο αντικυκλώνα του Δία, που στο εσωτερικό του θα χωρούσαν τουλάχιστον δύο πλανήτες σαν την Γη, η παράσταση «ταξιδεύει» τους θεατές σε «εξωτικά» καιρικά φαινόμενα. Από την άλλη, οι ηλιακές καταιγίδες, που μπορούν να «βραχυκυκλώσουν» τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, όταν αλληλεπιδρούν με το γήινο μαγνητικό πεδίο, δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα της φύσης: Το πολικό σέλας.

    [13] Αρχίζουν αύριο οι διαλέξεις Hub Science με ομιλία για την Επιγενετική - Διάλεξη και για τη Γονιδιωματική στο «Μέγαρο»

    Για έκτη χρονιά συνεχίζεται φέτος η σειρά των επιστημονικών διαλέξεων «Hub Science», που διοργανώνουν το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος, με στόχο να εξοικειωθεί ένα ευρύτερο κοινό με τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες.

    Η πρώτη φετινή συνάντηση του Hub Science (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός) θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Οκτωβρίου (στις 20:00) με ελεύθερη είσοδο και θα περιλαμβάνει διάλεξη του καθηγητή Χημείας και γιατρού Αθανασίου Γιάννη με θέμα «Επιγενετική: προκλήσεις, ευκαιρίες, προοπτικές».

    Μετά και τις τελευταίες ανακαλύψεις, οι επιγενετικοί μηχανισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή νέων φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Αθ. Γιάννης θα παρουσιάσει νέα επιγενετικά φάρμακα κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

    Ο Αθανάσιος Γιάννης είναι χημικός και γιατρός. Γεννήθηκε στη Δράμα το 1954 και σπούδασε Χημεία και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Από το 1998 έως το 2002 διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, ενώ το 2002 εξελέγη καθηγητής Οργανικής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Η βασική περιοχή της έρευνάς του είναι η Βιολογική και Φαρμακευτική Οργανική Χημεία και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται στην επιγενετική, τα ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, την αγγειογένεση, την κυτταρική σηματοδότηση κ.ά.

    Διάλεξη για τα 40 χρόνια Γονιδιωματικής στο «Μέγαρο»

    Εξάλλου, την ίδια μέρα (11 Οκτωβρίου), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα μιλήσει για τα «40 χρόνια Γονιδιωματικής» ο Jean Weissenbach, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και για περισσότερα από 20 χρόνια διευθυντής του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Αλληλούχισης Γονιδιωμάτων (Genoscope - CEA).

    Η πρώτη αλληλουχία ενός γονιδιώματος δημοσιεύτηκε πριν 40 χρόνια και αφορούσε τον βακτηριοφάγο MS2. Από τότε σημαντικές πρόοδοι έχουν δώσει τη δυνατότητα να «διαβαστεί» το γονιδίωμα πολλών μονοκύτταρων και πολυκύτταρων οργανισμών.

    Η ομιλία γίνεται με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων σε συνεργασία με το CNRS και το Μέγαρο Μουσικής. Την εισαγωγή θα κάνει ο ακαδημαϊκός Γιώργος Κόλλιας, καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητής του Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμιγκ».

    Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα γαλλικά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

    [14] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν αξίζει στη χώρα να είσαστε εσείς πρωθυπουργός

    Με σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι "δεν αξίζει στην χώρα μας να είσαστε εσείς ο πρωθυπουργός της".

    Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με μία ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι "η Δημοκρατία κινδυνεύει από αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο" και συνέχισε λέγοντας ότι "κινδυνεύει από αυτούς που στο όνομα της δήθεν ρήξης με το παλιό αναπαράγει τις χειρότερες συνήθειες της Μεταπολίτευσης και παραβιάζουν το κράτος δικαίου, και αντί να ενώνουν τους πολίτες διχάζουν την κοινωνία σε μία απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους".

    "Κύριε Τσίπρα έχετε ήδη αποτύχει έχετε ήδη ηττηθεί, γι΄ αυτό αντδράτε έτσι, στη συνείδηση της κοινωνίας είστε ήδη παρελθόν, μαύρο σκοτεινό παρελθόν", ανέφερε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και προσέθεσε: "Ο ελληνικός λαός δεν θα πιστέψει ξανά έναν αδίστακτο λαϊκιστή που τον εξαπάτησε για να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία. Πρέπει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα για να επανέλθη η κανονικότητα και όχι μόνο για να απαλλαγεί η χώρα από την πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης".

    Προχωρήσατε σε αυθαίρετο περιορισμό του αριθμού των καναλιών σε τέσσερις, δημιουργώντας ένα τεχνητό ολιγοπώλιο, με «στόχο τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου»

    Σκληρή απάντηση στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού περί διαπλοκής της ΝΔ, έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Βουλή.

    Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα είπε : "Μιλήσατε για τους καναλάρχες και τους εκδότες. Με τον κ. Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε; Ο κ. Λαζόπουλος σε ποιο κανάλι εργάζεται; Γιατί δεν μας τα λέγατε αυτά προεκλογικά; Ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα βρήκε σε εσάς τον καινούργιο του εργοδότη: Κοσκωτάς Τσίπρας ένας Ματζουράνης δρόμος".

    Συνεχίζοντας τον προκάλεσε να αμφισβητήσει τον αγώνα του Κώστα Καραμανλή κατά της διαπλοκής. Σημείωσε ότι η ΝΔ κυβέρνησε για δύο ακόμη χρόνια όταν συμμετείχε και ο "εν αναμονή υπουργός σας Φώτης Κουβέλης".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μπήκε και στο θέμα της Siemens λέγοντας: "Θα σας απευθύνω κι εγώ μερικά ερωτήματα: πώς σας φαίνεται ότι επί των ημερών σας κινδυνεύουν να παραγραφούν αδικήματα λόγω της καθυστέρησης; Γιατί δεν καταργήσατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens που θεωρείτε παράνομο;".

    Συνέχισε στην "υπόθεση φιάσκο", όπως την χαρακτήρισε, "για τις τηλεοπτικές άδειες, που είχε στόχο τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου. Έπρεπε να περάσει ο έλεγχος στη κυβέρνηση και να περιοριστεί ο αριθμός των καναλιών".

    Αναφέρθηκε και στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες: "Επειδή για άλλη μία φορά είπατε ψέματα, στην πρώτη μας συνάντηση σας πρότεινα να επαναφέρετε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και θα προχωρήσουμε μαζί στον διορισμό των μελών του. Έβαλα μόνο μία προϋπόθεση, την τήρηση του Συντάγματος. Αν είχατε συμφωνήσει θα είχαμε προχωρήσει στην συγκρότησή του, αλλά θέλατε το ΕΣΡ να μην έχει κανέναν λόγο. Προχωρήσατε σε αυθαίρετο περιορισμό του αριθμού των καναλιών σε τέσσερις, δημιουργώντας ένα τεχνητό ολιγοπώλιο".

    Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στις "παρατυπίες που υπήρξαν στον διαγωνισμό με την συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα", τον οποίο συνέδεσε με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: "Ποιες είναι ακριβώς οι σχέσεις του κ. Σπίρτζη με τον κ. Καλογρίτσα, πώς έσπασαν μεγάλα έργα για να πάνε στον κ. Καλογρίτσα και ποια ήταν η σχέση του κ. Σπίρτζη με την Τράπεζα Αττικής; Είδατε πώς δένουν όλα; Δεν αποκλείσατε εσείς κ. Τσίπρα τον κ. Καλογρίτσα, οι αποκαλύψεις και ο έλεγχος της αντιπολίτευσης οδήγησαν στον αποκλεισμό του. Ας μην υπήρχαν οι αποκαλύψεις και θα βλέπαμε αν θα αποχωρούσε ο κ. Καλογρίτσας".

    [15] Είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από τη διαπλοκή

    Για προσπάθεια μιντιακούπραξικοπήματος κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

    Για προσπάθεια άλωσης της λαϊκής βιούλησης και στόχο του μιντιακού κατεστημένου να πάρει καθεστώς αλήθειας το διαρκές ψέμα, μίλησε ο κ. Τσίπρας.

    Σήμερα κ. Μητσοτάκη θα απολογηθείτε

    «Κατά την διάρκεια της προηγούμενης προ ημερησίας διατάξεως στην Βουλή όταν η κουβέντα πήγε σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αποδράσει. Δεν θα σας το επιτρέψουμε. Σήμερα θα απολογηθείτε», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διαράξεως συζήτηση, και συνέχισε:

    Συμμαχήσατε αμέσως με το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής στην χώρα, με όλους εκείνους που έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας.

    Σε απόλυτη συνεργασία με τους εκδότες και τους καναλάρχες, παλιούς και νέους, έχετε επιδοθεί σε λυσσώδη πόλεμο κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός

    Έκανε λόγο για μια "διαρκή απόπειρα" μεταμοντέρνου μιντιακού πραξικοπήματος με όπλο την προπαγάνδα.

    Είπε ότι η πρώτη πράξη αυτής της απόπειρας παίχτηκε την περίοδο της οικονομικής ασφυξίας, η δεύτερη με την καταστροφολογία την περίοδο της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης, και σήμερα είναι η τρίτη πράξη, την λυσσαλέα προσπάθεια του χρεοκοπημένου συστήματος να τυλίξει την χώρα στο σκοτάδι.

    Πρέπει να χωνέψετε ότι θα μείνετε πολλά χρόνια ακόμη μακριά από τα κυβερνητικά έδρανα

    Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει μάχες οπισθοφυλακής τρέχοντας πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες και εκδότες, γιατί αυτή είναι η τελευταία σας ελπίδα κ. Μητσοτάκη.Πρέπει να το χωνέψετε ότι θα μείνετε πολλά χρόνια ακόμη μακριά από τα κυβερνητικά έδρανα, γιατί ο ελληνικός λαός δεν σας έμαθε χθες, σας γνωρίζει, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Στόχος σας είναι να πείσετε ότι όλοι είναι λερωμένοι σε αυτόν τον τόπο

    Το δικό σας δήθεν εναλλακτικό πρόγραμμα είναι περικοπές, απολύσεις και συρρίκνωση του δημοσίου συμφέροντος, κ. Μητσοτάκη και ο λαός το γνωρίζει αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:Το μόνο που σας μένει για να πείσετε είναι αυτό που λέτε πολιτική αλλαγή, δηλαδή να επιστρέψετε εσείς στην εξουσία.

    Η δυνατότητα να πείσετε για εναλλακτική πρόταση διεξόδου "δεν σας βγαίνει ούτε με σφαίρες".Το μόνο που σας μένει είναι να στοιχηθείτε πίσω από τους καναλάρχες που για πρώτη φορά περνούν από το δημόσιο ταμείο.Δεν μπορείτε να πείσετε με τίποτα ότι δεν είστε διαπλεκόμενοι, ευκολότερα πείθετε ότι ήσασταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος.

    Ο στόχος σας είναι να πείσετε ότι είμαστε όλοι ίδιοι, ότι όλοι είναι λερωμένοι σε αυτόν τον τόπο.Επιχειρήσατε να πλήξετε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Αυτό είναι ύβρις και ξέρετε, κ. Μητσοτάκη μετά την ύβρι έρχεται η Νέμεσις.

    Το βασικό μήνυμα από τον διαγωνισμό ήταν ότι πλέον τηρείται ο νόμος

    Στους ίδιους ανθρώπους, εσείς δίνατε δάνεια με αέρα και τους χαρίζατε τις συχνότητες, εμείς τους περνάμε από το δημόσιο ταμείο και πληρώνουν. Αυτή είναι η διαφορά μας, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: Στον υποτιθέμενο "δικό μας καναλάρχη" συμπεριφερθήκαμε, όπως στο Mega, στο "Ε" και στο κανάλι του κ. Καρατζαφέρη: Μόλις εξέπεσε ένας όρος, έφυγε από τον διαγωνισμό.

    Αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία καλύτερα ρωτήστε τον σύμβουλό σας, τον κ. Θεοδωρικάκο.Το βασικό μήνυμα από τον διαγωνισμό ήταν ότι πλέον τηρείται ο νόμος, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

    Δεν πρόκεται να κάνουμε πίσω

    Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω όσο κι αν μας απειλούν και αν μας εκβιάζουν, γιατί δεν έχω και δεν έχουμε δεσμεύσεις σε κανέναν.Όσο κι αν ψάξετε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ούτε μίζες, ούτε εξοπλιστικά, ούτε θαλασσοδάνεια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστάνε στον ελληνικό λαό τα δάνεια. Τι κάνατε αυτά τα λεφτά;

    Χρωστάτε, κ. Μητσοτάκη, (η ΝΔ) 210 εκατ. στον ελληνικό λαό και εσείς κ. Γεννηματά (το ΠΑΣΟΚ) 189 εκ. Και ο ελληνικός λαός αναρωτιέται: Θα αποπληρώσετε αυτά τα λεφτά; Τι κάνατε αυτά τα λεφτά;

    Δανεικά κι αγύριστα.Και σας ερωτώ κ. Μητσοτάκη: Θα αποπληρώσετε και το προσωπικό σας δάνειο για τον "Κήρυκα Χανίων"; τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Είστε οι ίδιες οικογένειες που χρεοκόπησαν τη χώρα και θέλετε να βγείτε κι από πάνω

    Θα έπρεπε να έχετε ζητήσει συγγνώμη, να έχετε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή και να κάνετε στελεχιακή ανανέωση, είστε οι ίδιες οικογένειες που χρεοκόπησαν την χώρα και θέλετε να βγείτε κι από πάνω, είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ και τον πρόεδρο της Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Το πάρτι της φοροδιαφυγής έχει τελειώσει

    Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή το πάρτι έχει τελειώσει. Ελέγχονται, θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν όσοι έχουν αποκρύψει χρήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Ταυτόχρονα ενημέρωσε τη Βουλή ότι προ δεκαημέρου οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα από την Ρηνανία με 475 καταθέτες του 2010, «χρονιά που δεν παραγράφεται το αδίκημα της φοροδιαφυγής», όπως είπε.

    Προσέθεσε ότι η λίστα αυτή έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα ενώ θα παρασχεθεί κάθε βοήθεια στις διωκτικές αρχές.

    Η κυβέρνηση θέλει να είναι με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτόν τον τόπο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής, τόνισε ο πρωθυπουργός κλίνοντας την εισηγητική του ομιλία και συνέχισε:

    Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων εσείς κ. Μητσοτάκη είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής

    Τα δικά μου βιώματα είναι βιώματα διαρκούς μάχης για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.Όταν ήμουν στις καταλήψεις, εσείς κ. Μητσοτάκη ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα με την αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens.

    Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής.Τώρα που θα πάρετε τον λόγο απαντήστε στον ελληνικό λαό σε ένα ερώτημα: Υπάρχει στην χώρα σκάνδαλο Siemens κ. Μητσοτάκη;

    [16] Προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο 41 προσφυγόπουλων σε δημοτικό σχολείο, του Δ. Βόλβης

    Επεισοδιακή ήταν η πρώτη ημέρα των προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο Προφήτη του Δήμου Βόλβης, εξαιτίας των αντιδράσεων μιας ομάδας κατοίκων του χωριού, που αντιδρούν στη φοίτηση 41 παιδιών στη συγκεκριμένη δομή. Περίπου 30 άτομα, γονείς παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην κεντρική είσοδο, αντιδρώντας στην έλευση των προσφυγόπουλων.

    Οι λόγοι της εναντίωσής τους, όπως λένε, αφορούν την ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο για την έλευση των παιδιών, όσο και για την εμβολιαστική τους κατάσταση. Μάλιστα, τοποθέτησαν λουκέτο στην κεντρική πύλη του σχολείου, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών, αλλά και δύο ελληνικές σημαίες.

    Ένταση προκλήθηκε, προς στιγμήν, και κατά την έλευση του περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, στον οποίο το συγκεντρωμένο πλήθος επιτέθηκε φραστικά, ζητώντας εξηγήσεις γιατί επελέγη η συγκεκριμένη δομή. Αποδοκιμασίες κατά των υπευθύνων υπήρξαν και όταν άνοιξε η πλαϊνή πόρτα, προκειμένου να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, που έφτασαν στο σχολείο γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι. Τελικά, τα παιδιά εισήλθαν στον χώρο του σχολείου, χωρίς περαιτέρω εντάσεις, ενώ από νωρίς υπάρχει αστυνομική παρουσία στην περιοχή. Έξω από το σχολείο παραμένουν ως αυτή την ώρα οι γονείς που αντιδρούν.

    [17] Ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προς τους Αρ. Μπαλτά και Ευκλ. Τσακαλώτο

    «Το Μέγαρο Μουσικής κινδυνεύει από τους Σωτήρες του», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΣΕΟΜΜΑ) σε ανοιχτή επιστολή που εξέδωσε σήμερα, προς τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Οι εργαζόμενοι, μέσω της επιστολής τους, απευθύνονται στους δύο υπουργούς και τονίζουν ότι «το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών βρίσκεται στον "αέρα"» και «δεν θα ανεχτούν άλλα παιχνίδια με τους μισθούς τους».

    Σύμφωνα με την επιστολή του, το ΣΕΟΜΜΑ απαιτεί άμεσα «να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα, αλλά και οι υπερωρίες των εργαζομένων, να εφαρμοστεί ο νόμος 4366, που ψηφίστηκε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους, γεγονός που- όπως επισημαίνει το Σωματείο- προκαλεί σωρεία προβλημάτων ως προς τις αμοιβές καλλιτεχνών και εξωτερικών συνεργατών του οργανισμού, καθώς και να αναλάβουν τις ευθύνες τους τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΜΑ προκειμένου να φέρουν σε πέρας το έργο που τους έχει ανατεθεί».

    Ακόμη αναφέρουν ότι πλέον πληρώνονται με έναντι και καταγγέλλουν ότι δεν έχει υπογραφεί η τριετής προγραμματική σύμβαση, με την οποία θα ορίζεται το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης του ΟΜΜΑ.

    «Δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν 26 χρόνια εργασίας και δεν διαπραγματευόμαστε το υψηλό επίπεδο προσφοράς του Οργανισμού στον Πολιτισμό. Το μέλλον του Μεγάρου δεν μας αφορά μόνο ως εργαζόμενους αλλά και ως Έλληνες πολίτες» καταλήγει η επιστολή.

    [18] Μ. Σαπέν προσερχόμενος στο Eurogroup: Η Ελλάδα υλοποιεί τις απραίτητες μεταρρυθμίσεις

    Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

    «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, υποστήριξε πως γίνονται καλές κινήσεις στην Ελλάδα και η οικονομία βελτιώνεται. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, όπως είχε συμφωνηθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2016 - 14:32:27 UTC