Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιλίρ Μέτα: Τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στις μεταξύ μας σχέσεις
  • [02] «Είμαι αντίθετος στο «μαύρο» σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς»
  • [03] Το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων
  • [04] Β. Αποστόλου: Ολοκληρωμένη πρόταση στη "μάχη" για την αναθεώρηση της ΚΑΠ θα καταθέσει σύντομα η Ελλάδα
  • [05] Υπ. Εργασίας: Οι κύριοι άξονες του ν/σ για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας
  • [06] Με κεράσματα η υποδοχή των προσφυγόπουλων στο 72ο δημοτικό σχολείο Αθηνών
  • [07] Υπ. Οικονομικών Κύπρου: Eλπίδα ότι το Eurogroup θα επιτρέψει την εκταμίευση
  • [08] Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου στη Συρία
  • [09] ΗΠΑ: Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής δεν θα ασχοληθεί πλέον με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ
  • [10] Όταν το Φεστιβάλ των Καννών παρέκαμπτε τη λογοκρισία για να προβάλει τον "Άνθρωπο από μάρμαρο"
  • [11] Νέο ΔΣ στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με απόφαση του Α. Μπαλτά
  • [12] Φ. Γεννηματά: Έχετε βάλσαμο στην πείνα την ντουντούκα περί διαπλοκής
  • [13] Όλ. Γεροβασίλη στο twitter: Ψάχνουμε να βρούμε τις διαφορές Γεννηματά - Μητσοτάκη
  • [14] Συνεργασία της «Ιπποδρομίες ΑΕ» του ΟΠΑΠ με τη GBI Racing

  • [01] Ιλίρ Μέτα: Τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στις μεταξύ μας σχέσεις

    «Πιστεύω ότι είναι η ώρα για όλους τους πολιτικούς παράγοντες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αλβανία, να επικεντρωθούν περισσότερο στο κοινό μας μέλλον, ώστε να συζητήσουμε με ήρεμο, εποιδομητικό και θετικό πνεύμα όλα τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν», δήλωσε ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. «Ζητήματα, για τα οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη του μέλλοντος των χωρών μας και σε αυτήν την κατεύθυνση εγώ πιστεύω, στη θετική προσέγγιση και στη θέληση των δύο πλευρών για μία τέτοια θεώρηση και επίλυση αυτών των προβλημάτων», συπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για το «τσαμικό» ζήτημα και το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς το απέκλεισε από τα θέματα προς συζήτηση, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής απάντησε πως «τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στις μεταξύ μας σχέσεις», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είμαστε σε μία θετική κατεύθυνση όσον αφορά την εθυγράμμιση των διαφορετικών θεωρήσεων για αρκετά προβλήματα του παρελθόντος». Ιδιαίτερα τόνισε την εκτίμησή του για το «ζήτημα της επανεξέτασης των ιστορικών κειμένων, διότι αυτό σχετίζεται με το θέμα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας και για το μέλλον σε ένα νέο πνεύμα, όχι για να αλλάξουμε την Ιστορία όπως έλαβε χώρα, αλλά να διδαχτούμε από αυτά που συνέβησαν ώστε να μην επαναληφθούν».

    «Υπάρχουν ακόμη δύο διαφορετικές θεωρήσεις, αν θέλετε, εγώ πιστεύω, όμως, ότι με επιμονή και σε εποικοδομητικό πνεύμα και τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να πορευτούμε καλύτερα για την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων του παρελθόντος. Αυτό που θέλω να επισημάνω, εκ νέου, είναι ότι σκοπός της επίσκεψής μας είναι να ενθαρρύνουμε περαιτέρω το θετικό πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας, ώστε να μη χάσουμε καθόλου χρόνο και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των δύο χωρών μας και των χωρών της περιοχής που είναι αποφασιστικές για την ευημερία μας», πρόσθεσε για το ίδιο θέμα.

    Ο κ. Μέτα εξέφρασε τη βούλησή του για την ενίσχυση του καλού κλίματος στις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας και υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της συνάτησης που είχε, τόσο κατ' ιδίαν, όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντπροσωπειών που ακολούθησαν, ήταν η ατζέντα των διμερών σχέσεων και η περαιτέρω στρατηγικής σημασίας εξέλιξή τους, για δύο χώρες που όχι μόνο είναι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά που έχουν και εξαιρετική σημασία για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, κυρίως στο πλαίσιο των τελευταίων σημαντικών προκλήσεων.

    «Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την άποψη που έχει εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, ότι πρέπει να διδασκόμαστε από την Ιστορία και όχι να φυλακιζόμαστε από αυτήν», σημείωσε ο κ. Μέτα, επισημαίνοντας ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις συζητήσεις που γίνονται για την εξέλιξη και βελτίωση των διμερών σχέσεων Αλβανίας-Ελλάδας και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

    [02] «Είμαι αντίθετος στο «μαύρο» σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς»

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και το ενδεχόμενο να κλείσουν όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωσε: «Οι τεχνικοί και οι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για το αυτονόητο.

    Κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω μίας αυθαίρετης απόφασης της κυβέρνησης για τέσσερις άδειες και δημιουργία ολιγωπολιακών συνθηκών στον χώρο της τηλεόρασης».

    «Τάσσομαι σθεναρά απέναντι στο να πέσει "μαύρο" σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς από μία λαθεμένη απόφαση της κυβέρνησης, όπως αντιτάχθηκα και στο "μαύρο" της ΕΡΤ που προκάλεσε η ΝΔ αντί της ουσιαστικής αναδιάρθρωσης. Λύση στα αδιέξοδα της χώρας δεν είναι ούτε η κοινωνική αναλγησία, ούτε ο κοινωνικός αυτοματισμός. Επιτέλους, να δώσει λύση ο κ. Τσίπρας και να μη συνεχίζει η κυβέρνηση να μένει εγκλωβισμένη σε ένα ολέθριο λάθος», πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

    [03] Το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων

    Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης. Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    "Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου" ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

    [04] Β. Αποστόλου: Ολοκληρωμένη πρόταση στη "μάχη" για την αναθεώρηση της ΚΑΠ θα καταθέσει σύντομα η Ελλάδα

    Σειρά παρατηρήσεων σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο τροποποίησης βασικών κανονισμών υπό την πρόταση Omnibus, κατέθεσε στην παρέμβασή του στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου, η Ελλάδα συμφωνεί με τις αλλαγές που προτείνονται για τους Νέους Γεωργούς, αλλαγές που καταργούν το πλαφόν που τίθεται μέχρι σήμερα στα στρέμματα για τα οποία δικαιούται το πριμ παραγωγικότητας 25% ο νεοεισερχόμενος στο επάγγελμα αγρότης.

    Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, διαφωνεί απολύτως στην κατάργηση του κανόνα 50 - 50, όσον αφορά στην επιβάρυνση της χώρας -μέλους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τυχόν καταλογισμούς λόγω αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Εάν η χώρα -μέλος επιβαρυνθεί με το 100% των καταλογισμών, θα υπάρξει επιπλέον σημαντική επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνει το έλλειμμα της χώρας.

    [05] Υπ. Εργασίας: Οι κύριοι άξονες του ν/σ για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

    Ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας, με την κατάθεση προς ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», το σχεδιασμό του οποίου έχει αναλάβει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

    Με το εν λόγω νομοσχέδιο, διαμορφώνεται νέο θεσμικό πλαίσιο και εισάγεται ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της παραγωγής και της διανομής των κερδών, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή τη συλλογικότητα, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Μεγάλο στοίχημα, όπως έχει πει η κ. Αντωνοπούλου σε δημόσιες τοποθετήσεις της, είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας να συμβάλει ακόμη και με 10% στην αύξηση του ΑΕΠ, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική.

    Τα περιθώρια για την ανάπτυξη του τομέα που διαβλέπει το υπουργείο Εργασίας με την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι τεράστια και θεωρεί ότι, μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων, μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι η αύξηση της συμμετοχής των συνεταιριστικών οργανώσεων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του σκοπού, τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος, που θα μπορεί να υποστηρίζει εμπράκτως την ανάπτυξη των παραγωγικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει με την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας να καλύψει κοινωνικές ανάγκες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας, με το νομοσχέδιο, «πέραν των γνωστών, μέχρι σήμερα, ΚΟΙΝΣΕΠ, εισάγεται ένα νέο νομικό πρόσωπο, ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων (συνεταιριστική σύμπραξη τριών τουλάχιστον φυσικών προσώπων που συνεταιρίζονται, για να βιοποριστούν από την εργασία τους).

    Ειδικότερα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, φορέας κοινωνικής οικονομίας είναι κάθε νομικό πρόσωπο που λειτουργεί με βάση τις εξής αρχές:

    Δημοκρατική λειτουργία: «Ένα μέλος μία ψήφος». Κανόνες στη διανομή κερδών: Το 35% μοιράζεται στους εργαζόμενους, εκτός αν τα 2/3 της γενικής συνέλευσης αποφασίσουν να κρατήσουν αυτό το ποσοστό για επανεπένδυση στην επιχείρηση ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 10%-30% αποδίδεται για δράσεις κοινωνικής ωφέλειας. 5% αποθεματικό στην επιχείρηση. Το υπόλοιπο επενδύεται υποχρεωτικάείτε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίαςείτε για την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Βάζει κανόνες για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, δίνει εργαλεία για την ανάπτυξή τους ως παραγωγικών μονάδων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αξιοπρεπή εργασία και προάγει την οικονομική μεταξύ τους συνεργασία. Απλοποιεί τις διαδικασίες για τη σύσταση φορέων ΚΑΛΟ, καθιστώντας το μητρώο φορέων ΚΑΛΟ υπηρεσία ΓΕΜΗ. Συνεπώς, μακροπρόθεσμα, θα συστήνονται, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης.

    Πώς αυτά θα υποστηριχθούν στην πράξη; Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:

    «Εξασφαλίζονται πόροι για την κοινωνική οικονομία: Τουλάχιστον 157.000.000 ευρώ θα διατεθούν την επόμενη περίοδο, για να βοηθηθούν τα εγχειρήματα στο ξεκίνημά τους, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα ο μηχανισμός εκείνος που θα πληροφορεί δωρεάν και θα βοηθάει τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί στο ξεκίνημά του (κέντρα στήριξης σε περιφερειακό επίπεδο).

    Διαμορφώνεται διαφανές πλαίσιο συνεργασίας του Δημοσίου με τους φορείς κοινωνικής οικονομίας. Καθορίζεται δηλαδή, το πώς οι φορείς ΚΑΛΟ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δημόσιες συμβάσεις, για το πώς το Δημόσιο θα μπορεί να παραχωρεί για χρήση αναξιοποίητη, για το πώς θα συνεργάζονται οι φορείς με την τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Συστήνεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας (πόροι: Εθνικοί, κοινοτικοί, ιδιωτικές επενδύσεις). Το Ταμείο θα υποστηρίζει αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα».

    [06] Με κεράσματα η υποδοχή των προσφυγόπουλων στο 72ο δημοτικό σχολείο Αθηνών

    Με τη χαρά διάχυτη στα πρόσωπά τους και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη τους, περίπου 40 παιδιά από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα έφτασαν δέκα λεπτά πριν από τις τρεις στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Θησείο.

    Τα μικρά προσφυγόπουλα έφτασαν στο σχολικό κτίριο με λεωφορείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως περιγράφουν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι συνοδοί τους, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν, γεμάτα προσμονή για το νέο ξεκίνημα στο σχολείο. Αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο, διένυσαν τα λίγα μέτρα που τους χώριζε από την πόρτα του σχολείου κρατώντας σφιχτά τις ροζ, μπλε, μαύρες, κίτρινες, μωβ και κόκκινες τσάντες με τα σχολικά είδη που τους είχε διανείμει νωρίτερα ο ΔΟΜ.

    Η σημερινή και αυριανή μέρα είναι αφιερωμένες στην ενημέρωση των παιδιών για το σχολείο, και για τον λόγο αυτό παρέμειναν στο σχολείο μόλις δύο ώρες. Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά από την ερχόμενη Τετάρτη και τα παιδιά θα διδάσκονται ελληνικά, μία ξένη γλώσσα της επιλογής τους, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά και μαθήματα φυσικής αγωγής.

    Τα μαθήματα θα γίνονται στα ελληνικά (εκτός της ξένης γλώσσας) με τη βοήθεια διερμηνέα, ενώ τις επόμενες ημέρες τα παιδιά θα παραλάβουν τα σχετικά βιβλία.

    Η σημερινή πρώτη ημέρα ξεκίνησε για περίπου 1.500 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή, ο οποίος επισκέφθηκε το 72ο Δημοτικό Σχολείο για να καλωσορίσει τα παιδιά.

    «Νομίζω ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα μας, γιατί πιστοί στις παραδόσεις που έχει η Ελλάδα, σε σχέση με τους πρόσφυγες, με τις αξίες, με τις δυνατότητες που δίνουμε σε όποιους ανθρώπους μας ζητήσουν, με την ανάγκη να παρέχουμε εκπαίδευση σε όλους όσοι βρίσκονται πάνω στη χώρα αυτή, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα είχαμε μια σχετική επιτυχία», επισήμανε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Παντής σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

    Αντιδράσεις στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών

    Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε περίπου 30 γονείς που αντιδρούσαν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο τους και σε αλληλέγγυους σημειώθηκε σήμερα στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών, στην περιοχή του Κολωνού.

    Οι διαμαρτυρόμενοι γονείς επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των περίπου 30 παιδιών που μεταφέρθηκαν στο σχολείο από τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, ωστόσο γρήγορα τα πράγματα ηρέμησαν και τα παιδιά μπήκαν στις τάξεις κανονικά. Τους μικρούς μαθητές καλωσόρισε ένας αλληλέγγυος με παραδοσιακά τραγούδια, συνοδεία ακορντεόν.

    Την κατάσταση προσπάθησαν να εξομαλύνουν και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής που έδωσαν το «παρών» στο χώρο και επανέλαβαν ότι μόνο όταν εμβολιάζονται τα παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα φοίτησης στα σχολεία.

    Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών, Νίκος Σωτηρίου, «υπήρξε ένταση στην αρχή, αλλά ίσως δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση, ούτε στην Ένωση, προκειμένου να ειδοποιήσουμε και να ενημερώσουμε και εμείς τους γονείς». Ο ίδιος εκτίμησε ότι σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ οι γονείς έχουν προγραμματίσει αύριο γενική συνέλευση στο σχολείο, όπου θα παρευρεθεί και το Δ.Σ. της Ένωσης για να συζητήσει μαζί τους.

    [07] Υπ. Οικονομικών Κύπρου: Eλπίδα ότι το Eurogroup θα επιτρέψει την εκταμίευση

    Την ελπίδα ότι το Eurogroup θα λάβει ενημέρωση πως υπάρχει «ικανοποιητική» πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που θα επιτρέψει μία απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

    «Η Ελλάδα παραμένει σε δυσχερή θέση και έχει απόλυτη ανάγκη από μία φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική. Εν τω μεταξύ, για όσο διάστημα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί», σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα χρειάζεται, επίσης, κάποια ελάφρυνση του χρέους. «Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει πολύ σαφές από το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο επιβεβαιώνει ότι τα επίπεδα του ελληνικού χρέους δεν είναι βιώσιμα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγνοήσουμε την άποψη αυτή και θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε κάποια ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν πρέπει να είναι το μόνο μέτρο, αλλά, κυρίως, κάτι που θα συμπληρώσει το φιλόδοξο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για να καταστήσει την οικονομία πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική και πιο αποτελεσματική».

    Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει. Και ελπίζω ότι θα γίνει αυτό, εφόσον υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα πρέπει να είναι στην ατζέντα μας. Προφανώς, αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί συλλογικά, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις». Επεσήμανε, δε, πως η Ελλάδα έχει καταγράψει «σημαντική πρόοδο» προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστεί η «συνολική εικόνα» και κατά πόσο υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα ότι θα ολοκληρώσει την εφαρμογή του προγράμματος. «Πρέπει να δούμε την πρόοδο της Ελλάδας συνολικά, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και όχι μεμονωμένα τις δράσεις» είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ζήτησε εκ νέου σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει επίσημα την έναρξη έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στη Συρία.

    Η διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος είχε εμποδιστεί το 2014 από τη Ρωσία και την Κίνα, κράτη που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο ΣΑ, μολαταύτα ο Μπαν αποφάσισε να καλέσει εκ νέου να υιοθετηθεί σχετικό ψήφισμα.

    [09] ΗΠΑ: Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής δεν θα ασχοληθεί πλέον με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ

    Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματος, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τον Ντόναλντ Τραμπ τώρα ή στο μέλλον αλλά θα αφιερώσει τον επόμενο μήνα για να διατηρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι την πλειοψηφία στο Σώμα.

    Πολλοί από τους υποψήφιους βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος φοβούνται ότι με τη στάση του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία υπονομεύει τις πιθανότητές τους να επανεκλεγούν και επομένως το κόμμα μπορεί να απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

    Ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση του Ράιαν με τους βουλευτές είπε ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν απέσυρε τη στήριξή του στον Τραμπ, όμως δεν πρόκειται να τον υπερασπιστεί στο μέλλον. Δεν πρόκειται επίσης να εμφανιστεί σε άλλη προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου προέδρου αλλά θα επικεντρωθεί στις εκστρατείες των υποψηφίων βουλευτών και γερουσιαστών του κόμματος.

    Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, ο Ράιαν συμβούλευσε τους υποψηφίους "να κάνουν ό,τι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για τους ίδιους στις περιφέρειές τους", χωρίς δηλαδή να τους προτρέψει να εγκαταλείψουν τον Τραμπ.

    Ο Ράιαν θα φροντίσει "να διασφαλίσει ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν θα πάρει στα χέρια της μια λευκή επιταγή, με ένα Κογκρέσο που θα ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς", τόνισε μια άλλη πηγή του κόμματος.

    [10] Όταν το Φεστιβάλ των Καννών παρέκαμπτε τη λογοκρισία για να προβάλει τον "Άνθρωπο από μάρμαρο"

    Το 1978 ο τέως πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ βγάζει κρυφά από την Πολωνία τον «Άνθρωπο από μάρμαρο» του Αντρέι Βάιντα. Η ταινία εγκαινιάζει την παράδοση των Καννών να προβάλλουν ταινίες «έκπληξη» παρακάμπτοντας τη λογοκρισία.

    Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, το γαλλικό φεστιβάλ δίνει μάχη κάθε χρόνο με τη λογοκρισία των χωρών του σοβιετικού μπλοκ ώστε να φθάσουν στην Κρουαζέτ ταινίες σκηνοθετών της επιλογής του.

    Αυτή είναι η περίπτωση του «Ανθρώπου από μάρμαρο», της ιστορίας μιας νεαρής σκηνοθέτιδας η οποία κάνει έρευνα για έναν οικοδόμο που έγινε εθνικός ήρωας τη δεκαετία του 1950 προτού περάσει στη λήθη.

    Ο Αντρέι Βάιντα, που είχε ήδη λάβει το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στις Κάννες το 1957 για το «Αγαπούσαν τη ζωή», χρειάστηκε 14 χρόνια για να πάρει το πράσινο φως από τις αρχές να γυρίσει αυτή την ταινία.

    Όμως, όταν ο Ζιλ Ζακόμπ, τότε γενικός αντιπρόσωπος του Φεστιβάλ των Καννών, πηγαίνει στη Βαρσοβία για να ετοιμάσει την επιλογή του 1978, δεν πήρε άδεια να το δει.

    «Μια μέρα ο Τόνι Μολιέρ, φίλος του Βάιντα, μου δείχνει μια κόπια που είχε φθάσει μέσω μυστηριωδών διαδρομών. Επικοινωνώ με τον Αντρέι μέσω της γυναίκας του Κριστίνα που είναι γαλλόφωνη και αποφασίζουμε να παρουσιάσουμε την ταινία στις Κάννες χωρίς να είναι παρών ο Βάιντα», διηγείται ο Ζιλ Ζακόμπ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Για να κρατήσουμε απόλυτη μυστικότητα, είχα την ιδέα για μια ?ταινία-έκπληξη? Μεταφέρθηκε με μπομπίνες κρυμμένες σε ένα διαμέρισμα, με τον παραπλανητικό τίτλο ?Θα φτύσω στους τάφους σας (σ.σ.: τίτλος μυθιστορήματος του Μπορίς Βιαν)?», θυμάται ο Ζακόμπ, ο οποίος παρέδωσε τα ηνία του φεστιβάλ στον Πιερ Λεσκούρ το 2015.

    [11] Νέο ΔΣ στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με απόφαση του Α. Μπαλτά

    Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας με τριετή θητεία, ορίζεται ως εξής: Πρόεδρος, Χαμηλοθώρης Ιωάννης (επίτιμος Αεροπαγίτης), αντιπρόεδρος, Κυπρούλη Κωνσταντία (νομικός). Μέλη: Κοσμόπουλος Μιχαήλ (νομικός), Πλιάτσικας Φίλιππος (συνθέτης), Αλεξοπούλου Κωνσταντίνα (νομικός).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ο κ. Μπαλτάς συναντήθηκε το πρωί με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον του Οργανισμού.

    [12] Φ. Γεννηματά: Έχετε βάλσαμο στην πείνα την ντουντούκα περί διαπλοκής

    Σε υψηλούς τόνους απάντησε η Φώφη Γεννηματά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σ? όσα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σχέσεις με τη διαπλοκή και τα οικονομικά του.

    «Ο τζάμπα μάγκας το έβαλε στα πόδια και δεν είναι στη αίθουσα», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής η κ. Γεννηματά διαπιστώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν παρών στην αίθουσα, προσθέτοντας: «Το μπούλινγκ εκεί που σας περνάει».

    «Στοχοποιείτε τους αντιπάλους σας», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει διαψεύσει κάθε προσδοκία και προσπαθεί να τραβήξει «την προσοχή του λαού από τις πετσοκομμένες συντάξει, τα εκκαθαριστικά της εφορίας, το ανύπαρκτο ΕΚΑΣ», ενώ συμπλήρωσε: «Έχετε βάλσαμο στη πείνα τη ντουντούκα περί διαπλοκής».

    Σχετικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και την έρευνα της Δικαιοσύνης, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι γίνεται απόπειρα να δημιουργηθούν εντυπώσεις. «Εμείς ζητήσαμε το πόρισμα και το στείλαμε στον εισαγγελέα . Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Διαφάνεια για όλους και παντού».

    Στα λαϊκά δικαστήρια που επιχειρείτε να στήσετε, θα είσθε κατηγορούμενος κι όχι ο κατήγορος», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι αναρωτήθηκε: «Οι υπουργοί σας, πού έκρυψαν τις μετοχές, τα μερίσματα;». Υπερασπίστηκε τα μέτρα που πήρε το ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια, με κορυφαία τη θέσπιση του θεσμού του εισαγγελέα Διαφθοράς.

    Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «έχει τοποθετήσει έμπειρους του παλιού καθεστώτος σε καίριες θέσεις, για να ξεθάβουν δήθεν φακέλους. Ακόμη και πρώην διοικητή της ΕΥΠ. Ίσως να βολεύει τον κ. Μητσοτάκη να έχει κρυφούς συνομιλητές με την κυβέρνηση», ανέφερε.

    Έστρεψε τα πυρά της σ? όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και «με κουστούμια κάθονται δίπλα σας», αφού «το συντριβάνι στη πλατεία Κουμουνδούρου έγινε γι αυτούς, κολυμβήθρα Σιλωάμ».

    [13] Όλ. Γεροβασίλη στο twitter: Ψάχνουμε να βρούμε τις διαφορές Γεννηματά - Μητσοτάκη

    «Ψάχνουμε να βρούμε τις διαφορές στα όσα είπαν στη Βουλή η κυρία Γεννηματά και ο κύριος Μητσοτάκης»: αυτό ήταν το σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Ψάχνουμε να βρούμε τις διαφορές στα όσα είπαν στη #vouli η κα @FofiGennimata και ο κος @kmitsotakis. #vouli? Όλγα Γεροβασίλη (@olgagerovasili) October 10, 2016

    [14] Συνεργασία της «Ιπποδρομίες ΑΕ» του ΟΠΑΠ με τη GBI Racing

    Η συνεργασία της «Ιπποδρομίες ΑΕ» του ΟΠΑΠ και της GBI Racing, που προσφέρει στην ελληνική αγορά, από τον Ιανουάριο του 2016, τις κορυφαίες, διεθνώς, βρετανικές και ιρλανδικές κούρσες, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2016, στον ιππόδρομο Μαρκοπούλου.

    Δυναμικό «παρών» έδωσαν η ιπποδρομιακή κοινότητα, ιδιοκτήτες, αναβάτες και προπονητές, το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ιπποδρομίες ΑΕ» και πλήθος πρακτόρων του ΟΠΑΠ.

    Οι εκπρόσωποι της GBI Racing και της εταιρείας παρουσίασαν τη στρατηγική συνεργασία και το ιπποδρομιακό προϊόν, ενημέρωσαν διεξοδικά για την απευθείας συμμετοχή των παικτών στο αμοιβαίο στοίχημα σε περισσότερες από 1.500 κούρσες τον χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, καθώς και για τις επερχόμενες σημαντικές κούρσες στα ιστορικά ιπποδρόμια, που υπόσχονται άφθονη δράση και θέαμα.

    Σημείο αναφοράς η παρουσία της Hayley Turner, η οποία είναι κορυφαία αναβάτρια, παγκοσμίως, και πρέσβειρα της GBI Racing. Η Hayley Turner έχει 764 νίκες στο ενεργητικό της, ρεκόρ 100 νικών σε μία σεζόν και ειδικό τίτλο τιμής από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.

    Εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό της για τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο και την άρτια διοργάνωση των ελληνικών ιπποδρομιών που παρακολούθησε, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Μαρκόπουλο. Είναι εκπληκτικές οι εγκαταστάσεις. Είναι ένας πανέμορφος ιππόδρομος. Σαν να βρίσκεσαι στο Άσκοτ. Δυστυχώς, δεν μπορώ να ιππεύσω σήμερα, αλλά θα ήθελα σύντομα να έρθω ξανά στην Ελλάδα γι' αυτόν τον σκοπό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2016 - 16:32:27 UTC