Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ισχυρή εντολή στον Αλ. Τσίπρα για ένα σχέδιο τριετίας
  • [02] Ν. Τόσκας στο Πρακτορείο 104,9: Πρέπει να περάσουμε στην Αριστερά της πράξης
  • [03] Κωστής Χατζηδάκης : Το ΕΤΕΑΝ υπολειτουργεί τους τελευταίους 21 μήνες
  • [04] «Ένταξη 2 νέων έργων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ»
  • [05] Eurostat: Το «Ελ. Βενιζέλος» παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης στην ΕΕ το 2015
  • [06] Η σταθμισμένη ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009
  • [07] Την ελπίδα ότι θα αποφασιστεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο Π. Μοσκοβισί
  • [08] Κέρκυρα: «Κόπηκε» στα δύο το νησί, από τις κατολισθήσεις που προκάλεσε η δυνατή βροχή
  • [09] Γ. Παντής στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Σκηνοθετημένο, για να δημιουργήσει κλίμα, το συμβάν στη Μυτιλήνη
  • [10] Από την Τετάρτη οι αιτήσεις για μετεγγραφή φοιτητών ΑΕΙ και Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών
  • [11] Τουρκία-Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, προς εξομάλυνση οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις
  • [12] Κρίστιαν Κερν: Οι άνθρωποι ψηφίζουν εναντίον του κατεστημένου αλλά όχι υπέρ της ακροδεξιάς
  • [13] Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [14] Αλ. Τσίπρας: Προσπάθεια μιντιακού πραξικοπήματος
  • [15] Τριμερή σύσκεψη ιδιοκτητών καναλιών, παλαιών και νέων, εργαζομένων και κυβέρνησης πρότεινε ο Ν. Παππάς
  • [16] Μία στις έξι αντλίες παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα
  • [17] Κωστής Χατζηδάκης : Το ΕΤΕΑΝ υπολειτουργεί τους τελευταίους 21 μήνες

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ισχυρή εντολή στον Αλ. Τσίπρα για ένα σχέδιο τριετίας

    «Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο. Χρειάζεται μία κυβέρνηση με ακόμη μεγαλύτερη συνοχή, αποτελεσματικότητα και με συμμετοχή ικανών και έντιμων προσώπων, πέραν εκείνων που ανήκουν στα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση. Ανθρώπους που να είναι έτοιμοι να δουλέψουν για τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις». Αυτό δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84.

    «Προσωπικά, να πω ότι από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου ήδη βρίσκομαι, βοηθώ περισσότερο και την κυβέρνηση και τη χώρα», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

    Σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε: «Έχουν αυξηθεί οι παίκτες, οι παράγοντες που θέλουν την αποσαφήνιση των μέτρων και τρόπων, με τους οποίους θα προχωρήσει η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους πριν από το τέλος του 2016. Από τις 24 Μαΐου υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Eurogroup για το θέμα του ελληνικού χρέους. Εσπασε το ταμπού ότι είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται τίποτε. Στην απόφαση προβλέπονται βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα με εφαρμογή μετά το 2018 και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα εξεταστούν αργότερα».

    Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε: «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που ήδη ετοιμάζονται, θα υιοθετηθούν πριν το τέλος του 2016. Τα μεσοπρόθεσμα έχουν αρχίσει να συζητώνται παρασκηνιακά και εκτιμώ ότι η ελληνική απαίτηση, αλλά και του ΔΝΤ, να μεταφραστούν σε νούμερα για τη διευκόλυνση της απόφασης του Ταμείου σχετικά με τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα, έχει κερδίσει έδαφος, καθώς, πλήν Σόιμπλε, όλες οι άλλες πλευρές, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σπρώχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και εξηγούμαι, η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΤτΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν».

    [02] Ν. Τόσκας στο Πρακτορείο 104,9: Πρέπει να περάσουμε στην Αριστερά της πράξης

    Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα συνδεθούν με το πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας, που πληρώνει το μεγαλύτερο κόστος της κρίσης, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμοδιος για την προστασία του πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 fm. Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε μονόδρομο την ανάπτυξη ώστε να επέλθει σταθερότητα στη χώρα και υπογράμμισε : «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις είναι εύκολο να λες για την ανάπτυξη αλλά στην πράξη είναι πολύ δύσκολα». «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με χάρτινα σπαθιά , πρέπει να περάσουμε στην Αριστερά της πράξης, με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε ο Νίκος Τόσκας και κάλεσε τις αριστερές πατριωτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν για να επέλθει σταθερότητα στην χώρα.

    Ο κ. Τόσκας υπογράμμισε την ανάγκη εν όψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ , το κόμμα να δώσει ώθηση στην κοινωνία και όχι να αποκοπεί από αυτήν. «Οι μεγάλες μάχες κερδίζονται με μεγάλα μέτωπα» είπε, και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει ευρύτερη δημοκρατική βάση συνεργασίας με τις κοινωνικές δυνάμεις.

    Ερωτηθείς για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή μη , στη σκιά της κόντρας του ΔΝΤ με το Βερολίνο, υπογράμμισε : « το έχουμε ξαναδεί το έργο με το ΔΝΤ -μένει δεν μένει στο πρόγραμμα - στο τέλος θα επικρατήσουν σώφρονες απόψεις. Η αποσταθεροποίηση περιοχών της Ευρώπης δεν ευνοεί κανέναν, ούτε τις ΗΠΑ ούτε τις αγορές», σημείωσε ο Νίκος Τόσκας.

    [03] Κωστής Χατζηδάκης : Το ΕΤΕΑΝ υπολειτουργεί τους τελευταίους 21 μήνες

    Το ΕΤΕΑΝ υπολειτουργεί τους τελευταίους 21 μήνες, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι την ώρα που ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας και οι ανάγκες των μικρομεσαίων για ρευστότητα είναι τεράστιες λόγω των σημαντικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε υπολειτουργία το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Αφού η κυβέρνηση μίλησε επανειλημμένως για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και συνεχίζει μέχρι σήμερα να υπόσχεται αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, διαπιστώνεται πως το ΕΤΕΑΝ τους τελευταίους 21 μήνες σχεδόν δεν υπάρχει.

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι την περίοδο 2013-2014 τα δάνεια που είχαν εγκριθεί με βάση τα εργαλεία του ΕΤΕΑΝ ανέρχονταν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Την περίοδο 2015-2016, όμως, το ίδιο ποσό υπολογίζεται μόλις στα 50, περίπου, εκατ. ευρώ.

    [04] «Ένταξη 2 νέων έργων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ»

    Δύο έργα για την άρση επικινδυνότητας σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου (λόγοι ανωτέρας βίας), της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένταξη 2 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ ως ακολούθως:

    1. Κατασκευή συνδετήριου οδικού κόμβου περιοχής Μαλαμάτων ΠΕ Φωκίδας με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ

    2. Βελτίωση υπάρχοντος οδικού κόμβου περιοχή Γλυφάδας ΠΕ Φωκίδας με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ.

    «Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υλοποιούμε έργα κοινωνικά ωφέλιμα και οικονομικά αποτελεσματικά για τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο υφυπουργός.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, και τα δυο έργα αναμένεται να δώσουν ανάσα σε κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν αποφάσιζε την έναρξη των εργασιών.

    [05] Eurostat: Το «Ελ. Βενιζέλος» παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης στην ΕΕ το 2015

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» εμφάνισε το 2015, σε σχέση με το 2014, τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατών (+19,1%) στην ΕΕ. Με 18 εκατ. επιβάτες, δηλαδή σχεδόν όσους εξυπηρέτησε το αεροδρόμιο του Μιλανου «Μαλπένσα», καταλαμβάνει την 23η θέση μεταξύ των αεροδρομίων της Ευρώπης. Οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού ήταν 6,4 εκατομμύρια, οι επιβάτες ενδοευρωπαϊκών πτήσεων ήταν 8 εκατομμύρια και οι επιβάτες για πτήσεις εκτός ΕΕ ήταν 3,6 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαΐκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης είναι το «Χίθροου» του Λονδίνου (75 εκατ. επιβάτες), το «Σαρλ Ντε Γκολ» του Παρισιού (65 εκατ.) και το Μάιν της Φρανκφούρτης (60 εκατ.).

    Όσον αφορά την Ελλάδα το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας εξυπηρέτησαν το 2015 περίπου 42 εκατομμύρια επιβάτες. Σε σχέση με το 2015 καταγράφεται αύξηση 7,6%. Εξ αυτών περίπου 7,5 εκατομμύρια ήταν οι επιβάτες των πτήσεων εσωτερικού, 27,5 εκατομμύρια οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού εντός ΕΕ και 7 εκατομμύρια οι επιβάτες των πτήσεων εκτός ΕΕ.

    [06] Η σταθμισμένη ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009

    Η σταθμισμένη, με βάση το εξωτερικό εμπόριο, ισοτιμία της στερλίνας μειώθηκε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, διευρύνοντας τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει αρνητική επίπτωση στην οικονομία της. Η στερλίνα κινήθηκε λίγο πιο ήρεμα σήμερα σε σχέση με την Παρασκευή, όταν ένα προσωρινό κραχ (flash-crash) οδήγησε σε μία υποτίμησή της κατά 10% μέσα σε λίγα λεπτά στην ασιατική αγορά, αλλά το κλίμα παρέμεινε δυσοίωνο για αυτή, με τους κερδοσκόπους να στοιχηματίζουν ποσά - ρεκόρ εναντίον της.

    Ο δείκτης της στερλίνας υποχώρησε στο 74,2 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009 και μειωμένο κατά 0,7% στη διάρκεια της ημέρας. Ο δείκτης έχει μειωθεί 9% μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 24 Ιουνίου, το οποίο έβαλε τη Βρετανία σε τροχιά εξόδου από την ΕΕ. Η πτώση του δείκτη αντανακλά τη γενικότερη υποχώρηση της στερλίνας έναντι των άλλων νομισμάτων. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί σήμερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,2410 δολάριο, ενώ διατηρήθηκε σταθερό έναντι του ευρώ στις 90 πένες ανά ευρώ. Έναντι του δολαρίου, η στερλίνα υποχώρησε στο 1,1491 δολάριο την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

    Οι απώλειες της στερλίνας επιταχύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, λόγω ανησυχιών σχετικά με τον τρόπο που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ και των δηλώσεων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τη χαλαρή νομισματική πολιτική, τις οποίες ορισμένοι είδαν ως συγκαλυμμένη επίθεση στην Τράπεζα της Αγγλίας. Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μέι κινείται προς ένα «σκληρό Brexit», με τη Βρετανία να παραιτείται από μία πλήρη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ για να επιβάλει μεγαλύτερους ελέγχους στα σύνορά της. Ορισμένοι φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει το εμπόριο και να περιορίσει τις ξένες επενδύσεις που χρειάζονται για να χρηματοδοτηθεί το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας, που είναι από τα υψηλότερα στον αναπτυγμένο κόσμο.

    Μία άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος σήμερα ήταν η ανατίμηση σε μία στιγμή του μεξικάνικου πέσο κατά 2% έναντι του δολαρίου (στα 18,91 πέσο), καθώς οι πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζονταν μειωμένες μετά τη δεύτερη τηλεμαχία τους με την Χίλαρι Κλίντον. Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να κτίσει, σε περίπτωση που εκλεγεί, έναν τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό και να επαναδιαπραγματευθεί ή να καταργήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), καθιστώντας το πέσο κατά κάποιο τρόπο βαρόμετρο των πιθανοτήτων του (να νικήσει στις εκλογές).

    [07] Την ελπίδα ότι θα αποφασιστεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο Π. Μοσκοβισί

    Την ελπίδα ότι σήμερα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Εurogroup, στο Λουξεμβούργο.

    «Ελπίζω να μπορέσουμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος. Ο ίδιος σημείωσε πως η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και «κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η έγκριση των 2,8 δισ. ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε πριν το τέλος του έτους να εξεταστούν τα μέτρα για το χρέος. Όπως υπογράμμισε, όλες οι πλευρές, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και οι θεσμοί, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί μία συνολική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Μία συμφωνία, την οποία, όπως είπε, αναμένουν και ο ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα. «Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα», επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να γίνει η Ελλάδα ένα «success story». «Αν η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, πρέπει και η Ευρωζώνη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει με το ζήτημα του χρέους», ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο τόνισε στη συνάντησή του με τη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον. Παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του απαιτήσεις όσον αφορά το ζήτημα του χρέους και ότι υπάρχει συζήτηση με τη Γερμανία γι' αυτό το θέμα.

    [08] Κέρκυρα: «Κόπηκε» στα δύο το νησί, από τις κατολισθήσεις που προκάλεσε η δυνατή βροχή

    Κατολισθήσεις και πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις προκάλεσε η δυνατή νεροποντή, που «έπνιξε» την Κέρκυρα από νωρίς το πρωί. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν, με την έντονη βροχόπτωση, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν δύο σοβαρές κατολισθήσεις, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων από τη κεντρική έως τη νότια Κέρκυρα.

    Μέχρι αυτήν την ώρα, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Κέρκυρας-Λευκίμμης, στο ύψος του Αϊ Γιάννη, μετά από κατολίσθηση χωμάτων και πετρών στον κεντρικό δρόμο, ενώ μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας βρίσκονται, ήδη, στο σημείο.

    Την ίδια στιγμή, με δυσκολία και μόνο από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας γίνεται η διέλευση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κέρκυρας-Πέλεκα, μετά από κατολίσθηση στην περιοχή Λιβάδι Ρόπα.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «μέχρι τώρα χρειάστηκε η επέμβαση τη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τέσσερις αντλήσεις νερού από σπίτια και επιχειρήσεις, κυρίως στη Μέση Κέρκυρα, και αρκετές κοπές δέντρων, ενώ κλιμάκια της Υπηρεσίας βρίσκονται και στα σημεία των κατολισθήσεων».

    Αυτήν την ώρα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

    [09] Γ. Παντής στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Σκηνοθετημένο, για να δημιουργήσει κλίμα, το συμβάν στη Μυτιλήνη

    «Σκηνοθετημένο συμβάν, για να δημιουργήσει ένα κλίμα γενικότερο» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, το περιστατικό στη Μυτιλήνη, όπου κάποιοι γονείς έβαλαν «λουκέτο» σε δημοτικό σχολείο, προκειμένου να μη δεχθεί παιδιά προσφύγων στις αίθουσές του.

    «Το σχολείο αυτό δεν είχε καν ενταχθεί στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκινάει σήμερα», είπε ο κ. Παντής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», υπογραμμίζοντας ότι όλες οι αιτιάσεις που διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από συλλόγους γονέων, δημάρχους κ.λπ. σχετικά με την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα «έχουν επί της ουσίας αντιμετωπιστεί».

    «Την ευθύνη για την εκπαίδευση στη χώρα μας την έχει το υπουργείο Παιδείας, αποκλειστικά. Ούτε οι σύλλογοι γονέων, ούτε οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, ούτε οι ΜΚΟ, ούτε οι οποιεσδήποτε ομάδες, θεωρούν ότι μπορούν πολιτικά να πιέσουν. Την ευθύνη την έχει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ό,τι κάνει το τεκμηριώνει επιστημονικά, εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά», επισήμανε ο κ. Παντής.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών προσφύγων, ο γγ του υπ. Παιδείας επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί παιδί, που δεν έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς. Όποιο παιδί μετακινείται εκτός camp, εκτός των κέντρων φιλοξενίας, έχει ακολουθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας [...] αυτό είναι πλήρης δέσμευση του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Υγείας και όποιος αναφέρεται σε αυτό το θέμα και κάνει σαν να μην έχει ακούσει τη δέσμευση αυτή, νομίζω δεν το κάνει για καλό σκοπό».

    [10] Από την Τετάρτη οι αιτήσεις για μετεγγραφή φοιτητών ΑΕΙ και Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών

    Από μεθαύριο, Τετάρτη, και για μια εβδομάδα, καλούνται οι φοιτητές των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, να υποβάλλουν, εφόσον το επιθυμούν, ηλεκτρονικά την αίτησή τους για μετεγγραφή.

    Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα για υποβολή των αιτήσεων είναι από 12 Οκτωβρίου έως και τις 19 Οκτωβρίου και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr στην ειδική εφαρμογή μετεγγραφών.

    Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι φοιτητές που έχουν εγγραφεί είτε μέσω της επιτυχίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις Μαΐου-Ιουνίου εκάστου σχολικού έτους, Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α ? και Ομάδας Β ?, είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση), είτε μέσω της χρήσης του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, από τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, με κριτήριο το βαθμό απολυτηρίου τους και σε ποσοστό 5% καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.

    Σημειώνεται, ότι εάν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ' εξαίρεση μετεγγραφής, μπορεί να υποβληθεί σχετική έγγραφη αίτηση στην αρμόδια επιτροπή, έως και τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου.

    Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, στην οποία αναγράφονται αναλυτικά τα κριτήρια με βάση τα οποία ένας φοιτητής δικαιούται μετεγγραφής, τα κριτήρια μετεγγραφής με μοριοδότηση, τα κριτήρια μετεγγραφής κατ' εξαίρεση, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οδηγίες για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης και πληροφορίες για τυχόν αιτήσεις θεραπείας, βρίσκεται ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

    [11] Τουρκία-Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, προς εξομάλυνση οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις

    H υπογραφή πρωτοκόλλου σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream» που θα ενώνει τη Ρωσία με την Τουρκία και η εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων είναι η προσδοκία της 'Αγκυρας από τη συνάντηση που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη οι πρόεδροι των δύο χωρών Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Πούτιν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και θα μιλήσει στην 23η Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC). Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου, γίνεται με δεδομένα τα βήματα που έκαναν οι δύο πλευρές για την εξομάλυνση των σχέσεων μετά την περίοδο έντασης και ψυχρότητας που μεσολάβησε λόγω της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικό πάνω από τα τουρκοσυριακά σύνορα στις 24 Νοεμβρίου 2015.

    Το πρόβλημα που είχε ανακύψει λόγω της κατάρριψης φαίνεται ότι ξεπερνιέται, αλλά η κατάσταση, κατά κύριο λόγο στη Συρία και δευτερευόντως στο Ιράκ, χαράσσει ένα πλαίσιο αρνητικό για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Το κατά πόσο το αρνητικό αυτό πλαίσιο θα επηρεάσει τις προσδοκίες για εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων, θα φανεί αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Πρόκειται για την τρίτη μέσα σε δύο μήνες συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ στο ίδιο διάστημα Ερντογάν και Πούτιν είχαν τέσσερις τηλεφωνικές συνομιλίες. Η τελευταία επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία ήταν αυτή στην Αττάλεια στις 15 Νοεμβρίου 2015 για τη σύνοδο των χωρών G20.

    Σημειώνεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είχε ανακοινώσει ότι στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC.) στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Μεικτής Διακυβερνητικής Ρωστοτουρικής Οικονομικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

    Σε δήλωση που έκανε στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του WEC, ο Νόβακ αναφέρθηκε στον αγωγό «Turkish Stream» και είπε πως «είμαστε κοντά στο να υπογράψουμε».

    Εκτός από το θέμα του αγωγού, η 'Αγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ρωσοτουρκικές συνομιλίες για το έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο 'Ακουγιου της Μερσίνας, στην έκπτωση που ζητά η τουρκική πλευρά από τη ρωσική στην τιμή του φυσικού αερίου, στην κατάργηση των θεωρήσεων τουλάχιστο για τους επιχειρηματίες, στην άρση των περιορισμών που εφαρμόζει η Ρωσία σε τουρκικά αγροτικά προϊόντα μετά την κρίση η οποία ξέσπασε λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.

    Η προετοιμασία του εδάφους έγινε χτες κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τουρκικής και ρωσικής αντιπροσωπίας με επικεφαλής τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξέϊ Ουλγικάεφ.

    Ο Τούρκος υπουργός μετά τη σύσκεψη είπε πως οι ηγέτες των δύο χωρών «μας έχουν δώσει την οδηγία να εργαστούμε ώστε οι διμερείς μας σχέσεις να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από το Νοέμβριο του 2015». Ο Ζεϊμπεκτσί είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ώστε «μέχρι το τέλος του 2017 να υπογραφεί μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών». Κατά τη σύσκεψη υπογράφηκε μνημόνιο για την εξομάλυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

    Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος του WEC φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε θέατρο της εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες και πέραν της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz την προσεχή Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, τελευταία μέρα της Συνόδου, αναμένεται να έλθει στην Τουρκία ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέϊνιτζ ο οποίος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Άλμπαϊρακ.

    [12] Κρίστιαν Κερν: Οι άνθρωποι ψηφίζουν εναντίον του κατεστημένου αλλά όχι υπέρ της ακροδεξιάς

    "Η Αυστρία δεν είναι μία ρατσιστική χώρα και όποιος στην Αυστρία ψηφίζει τον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ (σ.σ.: του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων), δεν είναι αυτόματα οπαδός της ακροδεξιάς", τονίζει σε συνέντευξή του στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ιταλικής Τηλεόρασης (RAI 3), ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι ψηφίζουν ανάλογα με τους φόβους τους και εάν στην Ευρώπη κερδίσει η (άκρα) δεξιά διακυβεύονται πολλά, οι λαϊκιστές βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ο Τραμπ και η Λεπέν δεν είναι καλύτεροι από άλλους, όμως οι άνθρωποι ψηφίζουν ενάντια στο κατεστημένο.

    Στη συνέντευξή του ο Αυστριακός καγκελάριος διαβεβαιώνει πως τα σύνορα στο "Πέρασμα Μπρένερ" (σ.σ.: στα αυστροϊταλικά σύνορα) θα παραμείνουν όπως είναι, πράγμα που σημαίνει, όπως διευκρινίζει, ότι "θα είναι ανοικτά και χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους, γιατί η Ιταλία κάνει πολύ καλά το έργο των ελέγχων".

    [13] Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για την ενέργεια και να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη συμφιλίωση των δύο χωρών παρά τις διαφωνίες τους για την κρίση στη Συρία.

    Ο καιρός της ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν, έπειτα από την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία ενός ρωσικού καταδιωκτικού τον Νοέμβριο του 2015, μοιάζει να έχει περάσει.

    Πλέον έχει έρθει η ώρα της ενεργειακής συνεργασίας και οι δύο ηγέτες έχουν στόχο να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στην κατασκευή του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην κατασκευή από τη Μόσχα του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού.

    Η συνάντηση των δύο ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Πούτιν θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια, θα είναι η τρίτη από τότε που Μόσχα και Άγκυρα αποφάσισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά τη σοβαρή κρίση που προκλήθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού καταδιωκτικού πάνω από τη Συρία από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

    Σε αντίποινα η Ρωσία είχε επιβάλει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μεταξύ αυτών η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ προς της χώρα, γεγονός που μεταφράστηκε σε μείωση κατά 83% του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία στη διάρκεια ενός έτους.

    Παρά όμως την πρόσφατη προσέγγισή τους, Μόσχα και Άγκυρα εξακολουθούν να έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση. Η Ρωσία είναι η βασική σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που επιθυμούν την αποχώρησή του.

    Πάντως, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις διαφωνίες τους για το θέμα αυτό προκειμένου να επικεντρωθούν στους τομείς πιθανής συνεργασίας, κυρίως στην ενέργεια. Μάλιστα, Ρωσία και Τουρκία σκοπεύουν να ενισχύσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές, ώστε να φτάσουν τα 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσω αυτής της προσέγγισης με τη Ρωσία, η Τουρκία θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση ότι είναι ακόμη σε θέση να «ακολουθεί τον δικό της δρόμο».

    Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream θα επιτρέψει τη μεταφορά 31,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει την εξάρτηση της Μόσχας από την Ουκρανία.

    Το στρατηγικής σημασίας σχέδιο είχε αποκαλυφθεί στα τέλη 2014 εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, περίοδο κατά την οποία εγκαταλείφθηκε το σχέδιο του South Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο μπλόκαρε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Παρά τις φιλοδοξίες των δύο χωρών, οι αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την αποδοτικότητα του σχεδίου και την πραγματοποίησή του, καθώς η κατασκευή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

    Μόνη πρόοδος που φαίνεται πραγματικά πιθανή μεταξύ των δύο χωρών είναι η συνέχιση της κατασκευής από τους Ρώσους του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, στη νότια Τουρκία. Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 18 δισεκ. ευρώ, είναι σημαντική για τον Ερντογάν ο οποίος με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας του.

    Διαβάστε επίσης:Τουρκία-Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, προς εξομάλυνση οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις

    [14] Αλ. Τσίπρας: Προσπάθεια μιντιακού πραξικοπήματος

    Για προσπάθεια μιντιακούπραξικοπήματος κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

    Για προσπάθεια άλωσης της λαϊκής βιούλησης και στόχο του μιντιακού κατεστημένου να πάρει καθεστώς αλήθειας το διαρκές ψέμα, μίλησε ο κ. Τσίπρας.

    Σήμερα κ. Μητσοτάκη θα απολογηθείτε

    «Κατά την διάρκεια της προηγούμενης προ ημερησίας διατάξεως στην Βουλή όταν η κουβέντα πήγε σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αποδράσει. Δεν θα σας το επιτρέψουμε. Σήμερα θα απολογηθείτε», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διαράξεως συζήτηση, και συνέχισε:

    Συμμαχήσατε αμέσως με το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής στην χώρα, με όλους εκείνους που έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας.

    Σε απόλυτη συνεργασία με τους εκδότες και τους καναλάρχες, παλιούς και νέους, έχετε επιδοθεί σε λυσσώδη πόλεμο κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός

    Έκανε λόγο για μια "διαρκή απόπειρα" μεταμοντέρνου μιντιακού πραξικοπήματος με όπλο την προπαγάνδα.

    Είπε ότι η πρώτη πράξη αυτής της απόπειρας παίχτηκε την περίοδο της οικονομικής ασφυξίας, η δεύτερη με την καταστροφολογία την περίοδο της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης, και σήμερα είναι η τρίτη πράξη, την λυσσαλέα προσπάθεια του χρεοκοπημένου συστήματος να τυλίξει την χώρα στο σκοτάδι.

    [15] Τριμερή σύσκεψη ιδιοκτητών καναλιών, παλαιών και νέων, εργαζομένων και κυβέρνησης πρότεινε ο Ν. Παππάς

    Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, είχαν, νωρίτερα, εκπρόσωποι της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) και της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ).

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παππάς είπε στους τεχνικούς ότι τώρα πραγματοποιείται η μετάβαση σε βιώσιμα τηλεοπτικά σχήματα, καθώς η μέχρι τώρα εικόνα ήταν τηλεοπτικά σχήματα με συνεχώς μειούμενες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αυξανόμενη υπερχρέωση.

    Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αίτημα το οποίο εξετάζεται από την κυβέρνηση, όπως τους ενημέρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    Επίσης, πρότειναν τριμερή σύσκεψη μεταξύ ιδιοκτητών καναλιών -παλαιών και νέων-, εργαζομένων και κυβέρνησης.

    [16] Μία στις έξι αντλίες παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα

    Μία στις έξι αντλίες (14,5%) παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές, με τις αποκλίσεις να φθάνουν έως και σε 9,5 %, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

    Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, όταν το ποσοστό των προβληματικών αντλιών ήταν 4%.

    Η έρευνα έγινε σε 150 πρατήρια στην Αττική με τη χρήση μυστικού αυτοκινήτου, ειδικά διασκευασμένου ώστε να μετράται εκ των υστέρων η πραγματική, ποσότητα που παρελήφθη στο ρεζερβουάρ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπενθυμίζεται , είναι ανεκτές οι αποκλίσεις μέχρι 0,5 %. Οι παραβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν εντοπίζονται στα πρατήρια με χαμηλές τιμές ενώ τα δυο μεγαλύτερα ποσοστά αποκλίσεων εντοπίστηκαν σε πρατήρια της ίδιας εταιρίας.

    Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση όλες οι αποκλίσεις καταγράφονται από τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων τα όποια έχουν εγκατασταθεί στα περισσότερα σημεία διακίνησης αλλά δεν είναι λειτουργικά παρά τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, καθώς εκκρεμεί η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Αληγιζάκης ενώ το σύστημα έχει εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων με κόστος 90 εκατ. Ευρώ, δεν γίνεται επεξεργασία και αξιοποίηση των στοιχείων ενώ δεν έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά των συστημάτων

    [17] Κωστής Χατζηδάκης : Το ΕΤΕΑΝ υπολειτουργεί τους τελευταίους 21 μήνες

    Το ΕΤΕΑΝ υπολειτουργεί τους τελευταίους 21 μήνες, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι την ώρα που ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας και οι ανάγκες των μικρομεσαίων για ρευστότητα είναι τεράστιες λόγω των σημαντικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε υπολειτουργία το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Αφού η κυβέρνηση μίλησε επανειλημμένως για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και συνεχίζει μέχρι σήμερα να υπόσχεται αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, διαπιστώνεται πως το ΕΤΕΑΝ τους τελευταίους 21 μήνες σχεδόν δεν υπάρχει.

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι την περίοδο 2013-2014 τα δάνεια που είχαν εγκριθεί με βάση τα εργαλεία του ΕΤΕΑΝ ανέρχονταν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Την περίοδο 2015-2016, όμως, το ίδιο ποσό υπολογίζεται μόλις στα 50, περίπου, εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2016 - 12:32:35 UTC