Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα "τσάμικου"
  • [02] Ν. Παππάς: Η ΝΔ δίνει με επιτυχία τη μάχη για τον αυτοδιασυρμό της
  • [03] Ανακοίνωση της ΝΔ με αφορμή καταγγελίες του επιχειρηματία Δ.Κοντομηνά
  • [04] Π. Σκουρλέτης: Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών μας
  • [05] ΔΝΤ: Απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά και μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα
  • [06] Ν. Παρασκευόπουλος: Συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [07] E.Κουντουρά: Το πλαίσιο στρατηγικής προτεραιότητας τουριστικής προώθησης και προβολής της Κω
  • [08] Αυστρία: Το κόμμα των Ελεύθερων μηνύει μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου
  • [09] Μ. Ρέντσι: Αισιόδοξος για την οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία
  • [10] Επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικών στις Βρυξέλλες
  • [11] Το IN-EDIT Festival έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
  • [12] Η ιστορία ενός Σύρου καλλιτέχνη, έργα του οποίου βγαίνουν σε δημοπρασία για να θέσουν τα θεμέλια της νέας του ζωής
  • [13] Eργαστήρια προγραμματισμού για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στο Ευγενίδειο
  • [14] Στους σχεδιαστές νανοσυσκευών το Νόμπελ Χημείας
  • [15] Λάρισα - Ζυρίχη με Laddroller
  • [16] Επιτέλους! Ριμέικ του «Suspiria» (του Dario Argento)
  • [17] Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο για την ΥΠΑ
  • [18] Το Ποτάμι: Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη
  • [19] ΠτΔ: Η θυσία του σμηναγού διδάσκει την διαχρονική απάντηση που εμείς οι Έλληνες δίνουμε, σ'όποιον επιβουλεύεται την ακεραιότητα της χώρας μας
  • [20] Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατά τον μήνα Αύγουστο
  • [21] Κλ. Ρέγκλινγκ: Πρόοδος στο θέμα του χρέους
  • [22] Μπαν Κι-Μουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μια δεκαετία δοκιμασιών, μια εποχή δυνατοτήτων

  • [01] ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα "τσάμικου"

    Τα πράγματα στη θέση τους σχετικά το τσάμικοζήτημα και την «αποκατάσσταση της αλήθειας για το ακριβές περιεχόμενο ελληνο-αλβανικού διαλόγου» βάζει το υπουργείο Εξωτερικών με μία ανακοίνωσή του σε «απάντηση στα γνωστά κυκλώματα που με μεγάλη ευκολία υιοθετούν την προπαγάνδα τρίτων σε βάρος της χώρας».

    «Η Ελλάδα», τονίζεται, «δεν συζητά θέμα "τσάμικου", ούτε διαπραγματεύεται με τρίτους αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων σε βάρος όσων συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή. Το υπουργείο Εξωτερικών νιώθει υποχρεωμένο να διαψεύσει, για άλλη μια φορά, όσους διατείνονται κάτι τέτοιο».

    «Πράγματι» προσθέτει η ανακοίνωση, «η Ελλάδα πρότεινε στην Αλβανία τη διαπραγμάτευση σειράς θεμάτων που είναι ανοικτά ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά δεν συμπεριέλαβε το "τσάμικο". Η αλβανική πλευρά το επιθυμούσε και το ζήτησε. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε. Όσον αφορά το non-paper του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε ως πρόταση διαπραγμάτευσης στην αλβανική πλευρά, σε αυτό γίνεται μία και μοναδική αναφορά στο "τσάμικο", στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου Β.2., ότι "σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα για τους λεγόμενους τσάμηδες", προκειμένου να σημειωθεί με σαφήνεια ότι δεν μπορεί το "τσάμικό" να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

    [02] Ν. Παππάς: Η ΝΔ δίνει με επιτυχία τη μάχη για τον αυτοδιασυρμό της

    «Η Νέα Δημοκρατία δίνει με επιτυχία τη μάχη για το αυτοδιασυρμό της. Δεν χάνει την ευκαιρία να αναμασά όσα οι αποτυχόντες του διαγωνισμού εκστομίζουν εναντίον της κυβέρνησης», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

    Επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη εισπράξει τα 90 εκ. της πρώτης δόσης από τις τηλεοπτικές άδειες», για να προσθέσει ότι «καταλαβαίνουμε ότι αυτό τους εκθέτει, διότι σε ενάμιση χρόνο κάναμε ότι δεν έκαναν αυτοί σε 27».

    «Για αυτά και για άλλα πολλά θα απολογηθούν», υπογραμμίζει ο κ. Παππάς και συμπληρώνει: «Κατά τα λοιπά ας περιμένουν την επόμενη κατηγορία καναλάρχη, για να εκδώσουν την επόμενη ανακοίνωσή τους».

    [03] Ανακοίνωση της ΝΔ με αφορμή καταγγελίες του επιχειρηματία Δ.Κοντομηνά

    «Οι καταγγελίες του κ. Κοντομηνά επιβεβαιώνουν τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για τον διαγωνισμό - παρωδία, για τις τηλεοπτικές άδειες του Υπουργού - καναλάρχη κ. Παππά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

    «Για όλα αυτά - και για πολλά άλλα - ο κ. Παππάς ας ετοιμάσει την απολογία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την προσεχή Παρασκευή».

    Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς εμφανίστηκε σε μεσημεριανή εκπομπή της τηλεόρασης του Alpha και όπως δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η "Εφημερίδα των Συντακτών", αναφέρθηκε στον υπουργό Επικρατείας, λέγοντας: «Ο κύριος Παππάς θέλει να βάλει "μαύρο" στα κανάλια αλλά δεν θα τον αφήσουμε εμείς. Δεν μπορεί να βάλει "μαύρο" στα κανάλια ο Παππάς.

    Ο Παππάς σκοτωνότανε μια ζωή, κάτι ψέματα λένε δεν μπορεί... είναι καλό παιδί. Αυτός σκοτώθηκε τόσο καιρό για την ΕΡΤ. Είναι δυνατόν αυτός που άνοιξε τρία κανάλια, να κλείσει άλλα τρία;». Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Κοντομηνάς αναφέρθηκε και στον Γ. Καλογρίτσα, όταν είπε «Ήρθε και λέει "θα μου δώσετε το 51%", λέω τι άλλο θέλεις; Λέει "θέλω τέσσερις εκπομπές πολιτικές την εβδομάδα", τις έχω εγώ, καταλαβαίνετε για ποιον λέω. Αυτόν λέω που δεν είχε δεκάρα», ενώ συνέχισε την επίθεση στο Νίκο Παππά: «Και θα λέμε τις αλήθειες και δεν θα κλείσει κύριε Παππά, που ήσουνα στην Αμερική κι έφτιαξες και σενάρια ότι σε παρακολουθούσαμε εμείς. Αλλά κάτι κρύβεις εσύ, για να φωνάζεις, δεν ξέρω».

    [04] Π. Σκουρλέτης: Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών μας

    Έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου προκύπτει από τις διαβουλεύσεις που έγιναν σήμερα στη Σόφια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας από κοινού με την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, (ICGB) στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαδικασίας Market Test για τον IGB, που περιλαμβάνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από εταιρίες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό και να δεσμεύσουν χωρητικότητα σε αυτόν. Σήμερα προέκυψε ότι στη δεύτερη φάση εμφανίστηκαν άλλες τέσσερις εταιρίες, πέρα από τις 9 που είχαν συμμετάσχει τον Απρίλιο στην πρώτη φάση και είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον. Όπως επισήμανε σήμερα η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Σκουρλέτη, η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ προσέθεσε ότι ο βουλγαρικός και ο ελληνικός διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου εκπονούν τώρα κανόνες ώστε οι εταιρείες αυτές να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση με τήρηση όλων των απαιτήσεων για διαφάνεια και ισότιμη συμμετοχή.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora. Έχει μήκος 180 χλμ. και μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο με δυνατότητα επαύξησης στα 5 δισ.

    «Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB θα αποτελέσει ένα αξιόλογο εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών μας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Σκουρλέτης. «Οι αλλαγές στην ενεργειακή "γεωγραφία" ?προσέθεσε- συμβαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και το γεγονός ότι έχουν ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα οι εργασίες κατασκευής του αγωγού TAP, με τον οποίο μπορεί να συνδεθεί ο IGB, ενισχύει τις προσπάθειές μας γι' αυτή τη νέα διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας. Ο TAP είναι ένα εξαιρετικό ενεργειακό γεγονός που εμπλέκει πολλές χώρες και εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Πάνω σε αυτή την γερή ενεργειακή βάση μπορούν πολλά σχέδια να αναπτυχθούν, μεταξύ αυτών και ο IGB, ώστε να δημιουργηθεί η πανευρωπαϊκή υποδομή του αύριο στον τομέα του φυσικού αερίου».

    Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι ένα "φυσικό" πλεονέκτημα του IGB είναι η προοπτική των διασυνδέσεών του με άλλα σχεδιαζόμενα έργα, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί το όφελος της πολλαπλότητας των πηγών και των οδεύσεων και ένα από αυτά τα πιθανά έργα είναι ο πλωτός Τερματικός Σταθμός (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην Αλεξανδρούπολη.

    «Σ' αυτό το σημείο, όπου οι ενδιαφερόμενες εταιρίες εξετάζουν την προοπτική αυτού του έργου, ώστε να φανεί η δυνατότητα υλοποίησής του, θα πω μόνο ότι έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από πολλές χώρες για τη διακίνηση LNG από τις υπάρχουσες υποδομές της Ελλάδας, τον τερματικό σταθμό στην Ρεβυθούσα, όσο και από το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλα όσα σχεδιάζουμε από κοινού, αλλά και ξεχωριστά για την αναβάθμιση του ρόλου των χωρών μας στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου», σημείωσε ο υπουργός.

    Ο κ. Σκουρλέτης χαιρέτισε την κοινή διακήρυξη των τεσσάρων κρατών και των αντίστοιχων διαχειριστών των δικτύων φυσικού αερίου, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας, καθώς και του μελλοντικού διαχειριστή του αγωγού IGB, της εταιρίας ICGB, στην Βουδαπέστη στις 8 Σεπτεμβρίου, για την προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου, ο οποίος θα καλύπτει και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σημείωσε ακόμη ότι αυτή την περίοδο, γίνονται από τους Διαχειριστές οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση και της φυσικής ανάστροφης ροής προς την Βουλγαρία μέσω του υφιστάμενου αγωγού διασύνδεσης των δύο χωρών, έργο που έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον εταιριών.

    [05] ΔΝΤ: Απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά και μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα

    Tην ανάγκη να προχωρήσουν η Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος σε μία σημαντική αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της χώρας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, επανέλαβε πριν από λίγο το στέλεχος του ΔΝΤ Victor Gaspar, παρουσιάζοντας την Έκθεση Fiscal Monitor.

    Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στην πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι. Οι ρεαλιστικοί στόχοι, όπως είπε, προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για μία αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.

    Στην έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ όχι μόνο δεν βλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που καλείται να πετύχει η Αθήνα από το 2018 και για αρκετά χρόνια μετά, αλλά προβλέπει ότι σε καμία χρονιά έως το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα περάσει το 1,6% του ΑΕΠ.

    Οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά μεταθέτουν την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους για μετά το 2019. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 183,4% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 184,7% τόσο το 2017, όσο και το 2018. Θα υποχωρήσει στο 178,5% το 2019 και θα μειωθεί στο 169,2% το 2021.

    Κατά το ΔΝΤ, ο στόχος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,63%) δεν θα πιαστεί φέτος (πιστεύει ότι θα κλείσει στο 0,1% του ΑΕΠ), ούτε το 2017 (παρά την ισχυρή ανάπτυξη), καθώς θα «κολλήσει» στο 0,7% του ΑΕΠ (στόχος 1,75%). Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι 1,6% για κάθε χρονιά της τριετίας 2018-2020 και 1,5% για το 2021.

    Το Ταμείο στην έκθεσή του «αποδέχεται» ότι η Ελλάδα κατάφερε το 2015 να κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, όπως πιστοποίησε η Eurostat, κάτι το οποίο είχε ευθέως αμφισβητήσει η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της περασμένη άνοιξη αλλά και το ίδιο το Ταμείο, το οποίο στην αντίστοιχη έκθεση του Απριλίου μιλούσε για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι φέτος το ποσοστό θα περιοριστεί σε μόλις 0,1%.

    [06] Ν. Παρασκευόπουλος: Συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

    Την ανάγκη συνέχισης της δικαστικής διαδικασίας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αναφέρει, σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει: «Σε σχέση με την εξέλιξη της δίκης για τις τηλεοπτικές άδειες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επισήμανα ό,τι προκύπτει γενικώς από την έννομη τάξη για την ανάγκη προόδου κάθε δίκης και ως προς τη ματαίωση μιας συζήτησης.

    Την ίδια θέση πιστεύω ότι ενστερνίζονται και ο πρόεδρος του ΣτΕ και το σύνολο των δικαστών και των πολιτών που προσδοκούν μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη».

    [07] E.Κουντουρά: Το πλαίσιο στρατηγικής προτεραιότητας τουριστικής προώθησης και προβολής της Κω

    Η στρατηγική προτεραιότητα στην προώθηση και προβολή της Κω για το 2017, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της αναπληρωτού υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου και τον βουλευτή του νομού Ηλία Καματερό, που εκπροσώπησε και τους βουλευτές Νεκτάριο Σαντορινιό και Δημήτρη Γάκη.

    Συγκεκριμένα, η Έλενα Κουντουρά στην συνάντησή της στο υπουργείο με τους εκπροσώπους των φορέων του νομού για την αποτίμηση της εικόνας στην τουριστική κίνηση στην Κω και τον ειδικότερο σχεδιασμό που καταρτίζει το υπουργείο για την άμεση προώθηση της Κω στο εξωτερικό για το 2017.

    Η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα η προώθηση και προβολή της Κω. Ενημέρωσε για το σύνολο των δράσεων που έχει μέχρι στιγμής υλοποιήσει το υπουργείο και ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τους φορείς και εκπροσώπους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την στήριξη και τόνωση του τουρισμού στην Κω και που απέδωσε, καθώς υπάρχει ήδη ανάκαμψη του τουρισμού και έχει αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα της ελκυστικότητας του προορισμού. Η αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχισθούν εντατικά και το 2017, στο πλαίσιο της άμεσης συνεργασίας με την περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.

    Η Κως για δεύτερη χρονιά εντάσσεται στον κεντρικό σχεδιασμό μάρκετινγκ και προώθησης του υπουργείου και του ΕΟΤ στις αγορές της Ευρώπης και στην Ρωσία. Συμπληρωματικά, ο σχεδιασμός για το 2017 περιλαμβάνει για πρώτη φορά την προώθηση των θεματικών προϊόντων, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο αθλητικός προπονητικός τουρισμός και η γαστρονομία.

    Επίσης, στο πλαίσιο της υλοποιούμενης τουριστικής πολιτικής, έγιναν σημαντικές συμφωνίες και επαφές το τελευταίο διάστημα με τους μεγάλους tour operators για την επέκταση των προγραμμάτων τους το 2016 και τον προγραμματισμό για το 2017 για νέες αεροπορικές συνδέσεις και νέα τουριστικά πακέτα.

    Η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου να διοργανώσει ταξίδι στην Κω με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Ομίλου της ΤUI στην Κω και την συμμετοχή συνεργατών της από το υπουργείο και τον ΕΟΤ το διήμερο 3 - 4 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια συνάντηση στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας για την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά.

    Σημειώνεται ότι άμεσα η TUI Γερμανίας ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματός της στην Κω τον Οκτώβριο και η TUI Αυστρίας επίσης ανακοίνωσε στο ειδικό πρόγραμμά της για το 2017 δύο εβδομαδιαίες πτήσεις για την Κω.

    Επίσης, στην συνάντηση έγινε αναφορά και στις πρόσφατες ανακοινώσεις των Thomas Cook και Neckermann Reisen για την διεύρυνση των προγραμμάτων στην Κω το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, καθώς και στην παρουσία στην Κω των επικεφαλής της βρετανικής Jet2 Holidays και την ανακοίνωσή τους για την φετινή αύξηση 15% και 30% αντίστοιχα του πτητικού έργου και των πακέτων διακοπών στο νησί, και την αύξηση του προγράμματος τους αντίστοιχα κατά 53% και 80% για το 2017.

    Έμφαση, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, θα δοθεί στην στρατηγική προώθηση του προορισμού συνολικά στο εξωτερικό το 2017 σε συνέχεια των δράσεων και ενεργειών που υλοποιήθηκαν για το 2016.

    Η Κως είχε ενταχθεί:

    Στα προγράμματα συνδιαφήμισης στο πλαίσιο των συμφωνιών του υπουργείου με τους μεγαλύτερους tour operators στην Ευρώπη και την Ρωσία, για την αύξηση των τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα. Στις στοχευμένες ενέργειες προβολής και προώθησης στο εξωτερικό, μέσα από την διοργάνωση περισσοτέρων από 20 ταξιδίων εξοικείωσης για tour operators, travel bloggers και ξένα ΜΜΕ από τις αρχές της χρονιάς, τα οποία συνεχίζονται και τον Οκτώβριο. Την προώθηση της ως προορισμό μέσω της καμπάνιας του ΕΟΤ στις παγκόσμιες online ταξιδιωτικές πλατφόρμες και μέσα από δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα, καθώς και της ειδικότερης καμπάνιας last-minute για την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Προνομιακή συμμετοχή στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις όπου συμμετέχει ο ΕΟΤ με περίπτερο και ενισχυμένη προώθηση και προβολή μέσω της ιστοσελίδας visitgreece.gr και των επικοινωνιακών εργαλείων του υπουργείου και του ΕΟΤ. Σε πρόσθετες δράσεις την προβολή σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Ενημέρωσης για την προβολή βίντεο κλιπ του ΑΠΕ - ΜΠΕ που αναδεικνύουν την ελκυστικότητα και τις ομορφιές του νησιού, και καταγράφουν τις θετικές εντυπώσεις των ταξιδιωτών. Τα βίντεο αυτά διοχετεύτηκαν στις ξένες αγορές μέσω των γραφείων εξωτερικού της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και των γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού. Σε ειδικές δράσεις τόνωσης του εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού για τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Η Κως εντάχθηκε σε ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για δωρεάν διακοπές των δικαιούχων του ΟΑΕΔ και για διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων, έναντι των υπολοίπων προορισμών έως και το τέλος Νοεμβρίου. Επίσης, υπήρξε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κω και μέσω του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την διάχυση της ενημέρωσης των ελκυστικών προσφορών στην διαμονή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για τους Έλληνες επισκέπτες.

    Το υπουργείο σχεδιάζει νέες στρατηγικές κινήσεις με τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού, εν όψει των συμφωνιών για τα τουριστικά πακέτα και τα προγράμματα των πτήσεων για το 2017.

    [08] Αυστρία: Το κόμμα των Ελεύθερων μηνύει μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου

    Το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων (FP?) ανακοίνωσε σήμερα ότι μηνύει ένα από τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου -το οποίο αποφάνθηκε ότι οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου?διότι δήλωσε ότι το κόμμα είχε αρχίσει να προετοιμάζει την προσφυγή του σε αυτό ήδη πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία.

    Ο Γιοχάνες Σνίτσερ είναι ένα από 14 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο διαπίστωσε εκτεταμένες παραβιάσεις των κανόνων κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο οποίος διεξήχθη τον Μάιο και στον οποίο ο υποψήφιος των Ελεύθερων Νόρμπερτ Χόφερ ηττήθηκε με οριακή διαφορά.

    Εξετάζοντας την προσφυγή του FP? τον Ιούνιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν βρήκε κανένα στοιχείο το οποίο να καταδεικνύει δόλο στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά διαπίστωσε πως σε πολλές περιπτώσεις οι εκλογικοί αντιπρόσωποι παρέκαμψαν τις τυπικές διαδικασίες για να επισπεύσουν την καταμέτρηση. Η νέα εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί την 4η Δεκεμβρίου.

    Τον περασμένο μήνα, ο Σνίτσερ δήλωσε σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε ΜΜΕ της Αυστρίας ότι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των Ελεύθερων γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το κόμμα τους θα αμφισβητούσε νομικά το αποτέλεσμα και δεν ενημέρωσαν τις εκλογικές αρχές για καμιά από τις παρατυπίες που όφειλαν να διορθώσουν.

    «Είναι μια βαριά κατηγορία. Είναι ψευδής», δήλωσε ο δικηγόρος του FP?, Μίχαελ Ράμι, προσθέτοντας ότι προετοιμάζεται να υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση καταδίκης για συκοφαντική δυσφήμιση?ποινικό αδίκημα στην Αυστρία?η μέγιστη πηγή που επιβάλλεται είναι φυλάκιση ενός έτους, κατά τον ίδιο.

    Το FP? εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από την ανάληψη νομικής δράσης.

    «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις κατηγορίες τις οποίες έκανε δημόσια ο κ. Σνίτσερ σε βάρος του FP? και του Νόρμπερτ Χόφερ αναπάντητες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ακροδεξιού κόμματος.

    Ο Μίχαελ Πιλτς, ένας δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί τον Γιοχάνες Σνίτσερ, σημείωσε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το FP? αντιδρά με τόση ευθιξία. Εάν το FP? είναι της γνώμης ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να διευθετηθεί στα δικαστήρια, θα το αντιμετωπίσουμε».

    [09] Μ. Ρέντσι: Αισιόδοξος για την οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία

    «Η οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία παραμένει ασθενής», υπογραμμίζει σε έκθεση του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας Istat.

    Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του Σεπτεμβρίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, «η ασθενής αυτή δυναμική αναμένεται να συνεχισθεί και τους ερχόμενους μήνες». Τονίζεται, παράλληλα, ότι «και σε διεθνές επίπεδο συνεχίζεται η μείωση του ρυθμού των εμπορικών συναλλαγών, ενώ επιβραδύνεται και η οικονομική δραστηριότητα στην ζώνη του Ευρώ».

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, σε ανάρτησή του στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, υπογραμμίζει ότι «όπως συνέβαινε πάντα μέχρι τώρα, θα βρεθούν και αυτή την φορά οι αναγκαίοι πόροι για να επιτευχθούν οι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017».

    Το σχόλιο του κεντροαριστερού πρωθυπουργού της Ιταλίας αναφερόταν στην πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1% το επόμενο έτος η οποία αμφισβητήθηκε από αναλυτές αλλά εμμέσως και από την Τράπεζα της Ιταλίας.

    «Την ώρα που οι ειδικοί αφιερώνουν τον χρόνο τους σε συζητήσεις, εγώ επιλέγω να συναντήσω όσους συμβάλλουν στην παραγωγή του ΑΕΠ», πρόσθεσε ο Ρέντσι, ο οποίος επισκέπτεται, σήμερα, σειρά μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην βορειοανατολική Ιταλία.

    Στο μεταξύ, οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ιταλία, δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αισιοδοξία: για φέτος, αναμένεται αύξηση του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος κατά 0,8% και για το επόμενο έτος 0,9%. Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος της χώρας, το ΔΝΤ προβλέπει ότι κατά την φετινή χρονιά θα αγγίξει το 133,2% του ΑΕΠ, και το 2017 το 133,4%.

    [10] Επίθεση με μαχαίρι εναντίον αστυνομικών στις Βρυξέλλες

    Οι βελγικές αρχές διαθέτουν "στοιχεία" εκ των οποίων συμπεραίνουν ότι ο άνδρας που επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι δύο αστυνομικούς στις Βρυξέλλες, ενώ γρονθοκόπησε έναν τρίτο, έδρασε στο πλαίσιο μιας "τρομοκρατικής επίθεσης", ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

    "Έχουμε στοιχεία που μας ωθούν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερίκ Βαν Ντερ Σιπτ, ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση VRT, ο ένας αστυνομικός φέρει τραύματα από μαχαίρι στο λαιμό και ο δεύτερο στο στομάχι. Ο δράστης στη συνέχεια έσπασε τη μύτη ενός τρίτου αστυνομικού που έσπευσε να βοηθήσει τους συναδέλφους του.

    Η ζωή των αστυνομικών δεν διατρέχει κίνδυνο.

    Όταν προσπάθησε να διαφύγει, άλλοι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στο πόδι και τον ακινητοποίησαν.

    Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε συναγερμό μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, τον περασμένο Μάρτιο, που στοίχισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους. Λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα ο σιδηροδρομικός σταθμός Γκαρ ντι Νορ έκλεισε για μία ώρα, μετά από τηλεφώνημα για βόμβα. Τα δρομολόγια ξανάρχισαν αφού ο χώρος ελέγχθηκε από ομάδες πυροτεχνουργών.

    [11] Το IN-EDIT Festival έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

    Mοναδικά μουσικά ντοκιμαντέρ και συναρπαστικές ιστορίες από τα παρασκήνια της παγκόσμιας μουσικής, παρουσιάζει από 20 έως 23 Οκτωβρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το IN-EDIT Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο, που επιστρέφει στην Αθήνα για τρίτη χρονιά.

    Από την πρώτη του διοργάνωση στη Βαρκελώνη, το 2003, μέχρι σήμερα, το IN-EDIT έχει ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, παρουσιάζοντας πάντα τις πιο σπουδαίες ιστορίες από τα παρασκήνια της μουσικής. Το 2014 ήρθε στην Ελλάδα και αποτελεί πλέον σταθερό σημείο αναφοράς των φίλων της μουσικής και του κινηματογράφου, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα.

    Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, με την προβολή του «Oasis: Supersonic», που θα παιχτεί στη χώρα μας πριν από την επίσημη πρεμιέρα του στην Αμερική. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ιλιγγιώδη πορεία των Oasis, από τις εργατικές κατοικίες του Μάντσεστερ, σε μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες όλων των εποχών, μπροστά σε 125.000 θεατές, στο Knebworth, μετά από μόλις τρία χρόνια.

    Τις επόμενες τρεις μέρες, θα προβληθούν και στις δύο σκηνές της Στέγης, μερικά από τα σημαντικότερα μουσικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων: Το «Dont Look Back», που ακολουθεί τον Bob Dylan στη μεγάλη του περιοδεία το 1965, καταγράφοντας τον σπουδαίο μουσικό στις πιο προσωπικές του στιγμές, αλλά και το «Bird on a Wire», που ακολουθεί τον Leonard Cohen, δέκα χρόνια αργότερα, σε μία αντίστοιχη περιοδεία και αποτυπώνει δύσκολες και σπουδαίες στιγμές του πολυτάλαντου μουσικού.

    Με την ίδια προσδοκία ξεκινά και το «Mistaken for Strangers», κινηματογραφημένο από τον αδερφό του τραγουδιστή των National, και εξελίσσεται σε ένα συγκινητικό πορτρέτο της ξεχωριστής ροκ μπάντας από το Οχάιο.

    Επιπλέον, η σπουδαία ιστορία της μεγάλης Nina Simone («The amazing Nina Simone»), ένα ταξίδι κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, με τον μεγαλύτερο τσελίστα του κόσμου («The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble»), η μελαγχολική ιστορία του ξεχωριστού Mark Linkous και της μουσικής των Sparklehorse («The Sad and Beautiful World of Sparklehorse») και οι αφηγήσεις του Danny Fields, που έχοντας δουλέψει -μεταξύ πολλών άλλων- με τους Doors, τους Cream, τον Lou Reed, τη Nico, τους Stooges και τους Ramones, έχει σίγουρα πολλές ιστορίες να πει («Danny Says»), φιλοδοξούν να μην αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

    Ακόμη, στα πλαίσια του φετινού IN-EDIT, επαναλαμβάνεται το μεγάλο δίλημμα της δεκαετίας του ?90: Blur Vs Oasis, ή αλλιώς η μεγάλη «μάχη» της Britpop αναβιώνει στην οθόνη της Στέγης, μέσα από δύο ντοκιμαντέρ («Blur: New World Towers» και «Oasis:Supersonic»).

    Η τρίτη έκδοση του IN-EDIT στην Αθήνα, ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής, 23 Οκτωβρίου, με την μικροκαμωμένη φιγούρα της Janis Joplin να κάνει την εμφάνισή της στην οθόνη, η οποία με τη βραχνή φωνή και την ανήσυχη προσωπικότητά της, έγινε σύμβολο μίας γενιάς παγκοσμίως («Janis: Little Girl Blue»).

    Για πρώτη φορά, σε αυτή την έκδοση, το IN-EDIT παρουσιάζει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητές του: το «Doc Alive». Οι πρωταγωνιστές των ντοκιμαντέρ «βγαίνουν» από την οθόνη και, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, εμφανίζονται στη σκηνή για ένα live session.

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου (22.00), μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Fonko», που ταξιδεύει στην Αφρική για να αποτυπώσει τις μουσικές ολόκληρης της ηπείρου, ακολουθεί η εμφάνιση της Sister Fa, μιας από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης αφρικάνικης μουσικής, ενώ ο Edwyn Collins, σταρ της μουσικής σκηνής της δεκαετίας του ?80, θα εμφανιστεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «The Possibilities Are Endless» (Κυριακή 23/10, 19.45), το οποίο καταγράφει τη δύσκολη περίοδο της αποκατάστασης -τόσο προσωπικής όσο και μουσικής- που ακολούθησε ένα καθοριστικό για τη ζωή του εγκεφαλικό επεισόδιο.

    [12] Η ιστορία ενός Σύρου καλλιτέχνη, έργα του οποίου βγαίνουν σε δημοπρασία για να θέσουν τα θεμέλια της νέας του ζωής

    Όταν ο Χάσαν Χατίμπ αποφάσισε να ξεκινήσει από την πατρίδα του, τη Συρία, το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη, μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του, ένα από τα πράγματα που τον απασχολούσε για τη ζωή που θ' άφηνε πίσω ήταν πώς θα σώζονταν από τη λαίλαπα του πολέμου τα έργα του -κάποιοι πίνακες ζωγραφικής διαφόρων τεχνοτροπιών, που είχε φιλοτεχνήσει με περισσό μεράκι. Ό,τι χώρεσε στις λιγοστές αποσκευές του, το πήρε μαζί του. Τα υπόλοιπα τα εμπιστεύτηκε σ' έναν καλό του φίλο, με την ελπίδα πως, όταν "στήσει" τη νέα του ζωή κάπου στην Ευρώπη, θα τού τα στείλει για να κοσμήσουν το νέο του σπιτικό.

    Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, ο Χάσαν Χατίμπ αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην Τέχνη, είτε φιλοτεχνώντας δικά του έργα είτε διδάσκοντάς την. Όταν ο ζόφος του πολέμου άρχισε να στοιχειώνει την περιοχή της Παλμύρας, αποφάσισε να φύγει για να δώσει στα παιδιά του την ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή. Το ταξίδι, όμως, της οικογένειας Χατίμπ "κόπηκε" αιφνίδια στην Ειδομένη, όταν οι χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στο μικρό αυτό ακριτικό χωριό, πλάι στο οποίο είχε στηθεί επί σειρά μηνών μια προσφυγική πολιτεία, που κάποια στιγμή έφτασε να αριθμεί περί τις 15.000 ανθρώπινες ψυχές.

    Στην Ειδομένη, ο Χάσαν δεν σταμάτησε να δημιουργεί προσπαθώντας, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να δώσει χρώμα στο γκρίζο εκείνων των ημερών. Όλοι είχαν ακούσει για τον "ζωγράφο της Ειδομένης", η σκηνή του οποίου ξεχώριζε με τις ζωγραφιές της μέσα στο μουντό τοπίο της απέραντης σκηνούπολης που είχε αναπτυχθεί δίπλα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

    "Φύγαμε από τη Συρία για να ξεφύγουμε από τον πόλεμο και το αιματοκύλισμα και βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι στα σύνορα, μία ανάσα από το επόμενο βήμα του ταξιδιού μας" θυμάται ο Χάσαν και το βλέμμα του "ταξιδεύει", ενώ ρουφά σχολαστικά μία γουλιά από τον καφέ του, καθισμένος στο σαλόνι ενός σπιτιού, σε κάποιο χωριό της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας.

    Το σπίτι αυτό, που τού παραχώρησε χωρίς δεύτερη σκέψη ο Δημήτρης Θεοδοσιάδης και η σύζυγός του -άνθρωποι που βρέθηκαν στο πλευρό των προσφύγων της Ειδομένης, με προσωπική πρωτοβουλία, ανιδιοτελώς και με πολλή αγάπη για τους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάστηκαν σκληρά από τη λαίλαπα του πολέμου- ήταν για τον Χάσαν και την οικογένειά του (μετά την περιπέτεια της Ειδομένης)το "σπίτι" τους στην Ελλάδα.

    Από εκεί έκαναν την αίτησή τους για μετεγκατάσταση σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, εκεί ο Χάσαν ξαναβρήκε το κέφι για δημιουργία, εκεί η μικρή του κόρη, Φάτιμα ξαναβρήκε το χαμόγελο και την παιδική της αθωότητα που προς στιγμήν φάνηκε να της είχε "κλέψει" ο πόλεμος. Από εκεί, ο Χάσαν και η οικογένειά του έκαναν και το επόμενο βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στον τελικό τους προορισμό που, όπως φαίνεται, θα είναι η Φινλανδία. Στην Αθήνα πλέον, εδώ και λίγες ημέρες, ο Χάσαν περιμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών, στο τελικό στάδιο της αίτησης μετεγκατάστασης και ήδη κάνει όνειρα για τη νέα του ζωή.

    Προκειμένου η μετάβαση σ' αυτή τη νέα ζωή να είναι όσο το δυνατόν πιο ...βελούδινη, ο Χάσαν αποφάσισε να πουλήσει κάποια από τα έργα του -τα περισσότερα άλλωστε τα χάρισε σε ανθρώπους που τον στήριξαν όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες της αναμονής. Σύμμαχο σ' αυτή την προσπάθειά του βρήκε τον Σταύρο Μυρωνίδη, ιδιοκτήτη οίκου δημοπρασιών, στην προσεχή δημοπρασία του οποίου την θα διατεθούν και έργα του Σύρου ζωγράφου.

    "Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια χρήματα για τον καλλιτέχνη μέσω της πώλησης των έργων του, τα οποία θα έχουν τιμή εκκίνησης τα 100 ευρώ. Εννοείται ότι ο οίκος δημοπρασιών δεν θα πάρει κάποιο ποσοστό, ενώ είναι πάντα ανοιχτός σε αλληλέγγυες συνεργασίες με καλλιτέχνες πρόσφυγες",δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μυρωνίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή "αγκάλιασε" την προσπάθεια του Σύριου ζωγράφου.

    Η 51η Τακτική Φυσική Δημοπρασία Αντικών, Τέχνης και Αντικειμένων θα πραγματοποιηθεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House, οι οποίες βρίσκονται στο 2ο χλμ. του δρόμου Σουρωτής - Αγίου Αντωνίου, στην Θεσσαλονίκη, την προσεχή Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, στις 12 μμ.

    [13] Eργαστήρια προγραμματισμού για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στο Ευγενίδειο

    Δύο νέα εργαστήρια προγραμματισμού, οργανώνει αυτόν τον Οκτώβριο το Εργαστήριο Τεχνολογίας UΤech Lab, του ιδρύματος Ευγενίδου. Απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της Ε' και Στ' Δημοτικού, καθώς επίσης της Α' Β' και Γ' Γυμνασίου, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό ή στη δημιουργία κώδικα.

    Πρόκειται για τα εργαστήρια «HTML & CSS: Μιλώντας τη γλώσσα του διαδικτύου» και «Google CS First: Προγραμματισμός για παιδιά!», που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2016», η οποία θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 23 Οκτωβρίου.

    Τα εργαστήρια βασίζονται στην πρακτική εξάσκηση και στη δημιουργία ενός τελικού «πρότζεκτ». Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται όμως κράτηση στο τηλέφωνο του UTech Lab, 210-9469 694.

    Το πρώτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις: 13 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ), 14 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ.) και 15 Oκτωβρίου (10.00 πμ.- 1.30 μμ), ενώ το δεύτερο στις: 20 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ.), 21 Οκτωβρίου (4.00 μμ - 7.30 μμ.) και 22 Οκτωβρίου (10.00 πμ. - 1.30 μμ.).

    Τα εργαστήρια θα γίνουν από ιδρυτικά μέλη του οργανισμού «Code it Like a Girl», ο οποίος προσφέρει εργαστήρια προγραμματισμού σε κορίτσια και γυναίκες, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα εκπροσώπησής τους στον τεχνολογικό κλάδο. Για το έργο τους έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις.

    Tο UTech Lab του ιδρύματος Ευγενίδου είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης, για μαθητές 13 -17 ετών και το ευρύ νεανικό κοινό, αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι εξοπλισμένο με υπολογιστές τελευταίας γενιάς, iPad, κιτ ρομποτικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τρισδιάστατο εκτυπωτή, στούντιο ήχου/εικόνας, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, διάφορα είδη λογισμικού κ.λπ.

    [14] Στους σχεδιαστές νανοσυσκευών το Νόμπελ Χημείας

    Ο Γάλλος Ζαν-Πιερ Σοβάζ (Jean-Pierre Sauvage), ο Βρετανός Ζ. Φρέιζερ Στόνταρτ (J. Fraser Stoddart) και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Λ. Φερίνγκα (Bernard L. Feringa) βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας 2016 για τη δουλειά τους στον σχεδιασμό και τη σύνθεση μικροσκοπικών «μοριακών συσκευών» ή νανοσυσκευών, ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

    «Ανέπτυξαν μόρια με ελέγξιμες κινήσεις, τα οποία μπορούν να επιτελέσουν ένα έργο, όταν προστίθεται ενέργεια», αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωση του βραβείου το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (931.000 δολάρια).

    «Ο μοριακός κινητήρας βρίσκεται σήμερα στο ίδιο στάδιο που ήταν ο ηλεκτρικός κινητήρας στη δεκαετία του 1830, όταν οι επιστήμονες παρουσίαζαν μανιβέλες και ρόδες, χωρίς να ξέρουν πως αυτό θα οδηγήσει στα ηλεκτρικά τρένα, στο πλυντήριο, στους ανεμιστήρες και στα μίξερ», προσθέτει.

    Σε κάποια στιγμή οι μικροσκοπικές αυτές συσκευές «είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αντικειμένων όπως τα νέα υλικά, οι δέκτες και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», προσθέτει η επιτροπή του Νόμπελ.

    [15] Λάρισα - Ζυρίχη με Laddroller

    'Ανθρωποι από όλο τον κόσμο με υψηλής τεχνολογίας αυτοκινούμενα αναπηρικά αμαξίδια, ρομποτικούς εξωσκελετούς, ηλεκτρονικά προσθετικά άνω και κάτω άκρα, καθώς και άλλα τεχνολογικά «γκάτζετ» θα συμμετάσχουν στο Cybathlon, που αρχίζει στην Ελβετία, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για τους πρώτους «βιονικούς Παραολυμπιακούς αγώνες» και σε αυτούς η Ελλάδα θα εκπροσωπείται με μια συμμετοχή, ένα αναπηρικό αμαξίδιο με ασυνήθιστες δυνατότητες, το Laddroller, που κατασκεύασαν δύο νέοι άνθρωποι από τη Λάρισα.

    Η διαφορά με τους κανονικούς Παραολυμπιακούς, οι οποίοι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία, είναι ότι στους τελευταίους παίρνουν μέρος αθλητές χωρίς βοήθεια από τη σύγχρονη τεχνολογία. Αντίθετα, στο Cybathlon επιδιώκεται να αναδειχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία ανθρώπων-μηχανών (οπότε μάλλον πρέπει να μιλάμε για «πιλότους» παρά για «αθλητές»). Είναι ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός που θα αποδείξει ότι τα σύνορα ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή γίνονται όλο και πιο ασαφή.

    Οι αγώνες, κόστους 5 εκατ. ευρώ, που θα λάβουν χώρα στο Swiss Arena, ένα κλειστό γήπεδο χωρητικότητας 7.600 θεατών κοντά στη Ζυρίχη, όπου συνήθως γίνονται αγώνες χόκεϊ επί πάγου, οργανώνονται από τη διάσημη πολυτεχνική σχολή της πόλης, το ΕΤΗ (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης), μετά από πρωτοβουλία του καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Ρόμπερτ Ρίνερ. Στόχος είναι να αναδειχθούν νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινότητά τους, ώστε να γίνουν πιο ανεξάρτητα και πιο παραγωγικά.

    Θα συμμετάσχουν 59 ομάδες από 25 χώρες και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε έξι επιμέρους τομείς-αγωνίσματα. Δεν θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία, παρά μόνο μετάλλια.

    Οι διαγωνιζόμενες ομάδες από συνολικά 300 μηχανικούς, επιστήμονες και «αθλητές» (μεταξύ των οποίων αθλητές των Παραολυμπιακών αγώνων ή απλώς άτομα με ειδικές ανάγκες) προέρχονται τόσο από ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται σε τέτοιο εξοπλισμό, όσο και από ερασιτέχνες μεμονωμένους δημιουργούς.

    Από τα «αθλήματα», το πιο ασυνήθιστο θα είναι ο διαγωνισμός διεπαφής ανθρωπίνου εγκεφάλου-ηλεκτρονικού υπολογιστή, στη διάρκεια του οποίου οι διαγωνιζόμενοι θα κάθονται ακίνητοι μπροστά σε μια οθόνη ο καθένας επί τέσσερα λεπτά, προσπαθώντας να καθοδηγήσουν μόνο με τη σκέψη τους ένα ψηφιακό χαρακτήρα. Το κοινό στο στάδιο θα βλέπει σε μια μεγάλες οθόνες τι συμβαίνει στο κεφάλι των διαγωνιζόμενων, οι οποίοι θα φορούν ειδικές κάσκες με ηλεκτρόδια, τα οποία θα «μεταφράζουν» τα εγκεφαλικά κύματά τους σε εντολές.

    Σχετικά πιο συμβατικός θα είναι ο διαγωνισμός στις δύο κατηγορίες προσθετικών άκρων, μία για τα κάτω και μία για τα άνω άκρα, όπου οι διαγωνιζόμενοι θα χρησιμοποιούν «έξυπνες» προσθετικές συσκευές που υποκαθιστούν τα φυσικά άκρα τους.

    Το ελληνικό Laddroller

    Σε μια άλλη κατηγορία, τα αναπηρικά αμαξίδια και την κίνησή τους μετ' εμποδίων, θα συμμετάσχει και η ελληνική ομάδα Laddroller μαζί με άλλες δέκα από διάφορες χώρες. Δύο αδέρφια από τη Λάρισα, οι Δημήτρης και Μάριος-Ερμής Πετρωτός, αρχιτέκτονας και πτυχιούχος πληροφορικής αντίστοιχα, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μόνοι τους ένα καινοτόμο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, το οποίο θα οδηγεί η Κέλλυ Λουφάκη, η οποία πήρε μέρος και στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς αγώνες.

    Το αμαξίδιο, η ανάπτυξη του οποίου άρχισε πριν από τρία χρόνια, παρουσιάσθηκε στη φετινή ΔΕΘ (πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πρωτότυπο). Φέτος τον Ιούνιο, είχε μπει στη τελική δεκάδα σε διεθνή διαγωνισμό του πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ, ενώ προ ημερών παρουσιάσθηκε σε έκθεση στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

    Το ελληνικό αμαξίδιο, που έχει δυνατότητες...4Χ4, παρέχει έξτρα διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα, επιτρέποντάς τους να κινούνται ακόμη και σε όρθια θέση, ενώ παραμένουν καθισμένοι, πράγμα που π.χ. τους επιτρέπει να πάρουν χρήματα από ένα ΑΤΜ ή να ανάψουν ένα διακόπτη. Επίσης, μπορούν να ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια χωρίς ράμπα, καθώς και να σκαρφαλώνουν λίγα σκαλοπάτια ή άλλα αρχιτεκτονικά εμπόδια.

    Το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, είναι ευέλικτο και φθηνό στην κατασκευή του σε σχέση με άλλα που υπάρχουν στην αγορά. Οι αδελφοί Πετρωτοί έχουν κατοχυρώσει την πατέντα (διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) του αμαξιδίου, ώστε να έχουν τα δικαιώματα εμπορικής αξιοποίησής του στο μέλλον.

    Ήδη βρίσκονται σε σχετικές επαφές, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό τόσο από πλευράς χρηστών, όσο και άλλων ενδιαφερομένων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάριος Πετρωτός. Δήλωσε αισιόδοξος επίσης ότι το ελληνικό αμαξίδιο έχει δυνατότητες διάκρισης στο Cybathlon, όπου θα διαγωνισθεί σε ένα στίβο με διάφορα εμπόδια και άλλες δυσκολίες.

    [16] Επιτέλους! Ριμέικ του «Suspiria» (του Dario Argento)

    Ευχάριστη έκπληξη από το «Dazed»: H Τίλντα Σουίντον στο ριμέικ της ταινίας «Suspiria» του Ντάριο Αρτζέντο.

    Κατά τα φαινόμενα (κι ελπίζουμε να μην είναι μόνο «κατά τα φαινόμενα»), το εδώ και χρόνια αναμενόμενο ριμέικ της παράξενης ταινίας τρόμου, του 1977, του Ντάριο Αρτζέντο «Suspiria» έχει ξεκινήσει.

    Η Chloe Grace Moretz και η Tilda Swinton πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στην καινούργια ταινία (και αυτό «κατά τα φαινόμενα»).

    Η cult ταινία του Αρτζέντο παρακολουθεί την ιστορία της Σούζι Μπάνιον, μιας 19χρονη Αμερικανίδας χορεύτριας, που ταξιδεύει στη Γερμανία για να εγγραφεί σε μια υψηλών προδιαγραφών ακαδημία μπαλέτου. Με το που φτάνει εκεί, μια σειρά απεχθών δολοφονιών δείχνουν ότι η σχολή μπορεί να κρύβει κάποια ολέθρια -και πιθανώς υπερφυσικά-μυστικά.

    Δεν είναι γνωστό ποιος θα παίξει ποιον στο ριμέικ. Πιστεύεται ότι η Μόρετζ θα υποδυθεί την Μπάνιον. Θα παίξουν επίσης ο Dakota Johnson και η Mia Goth, ενώ σκηνοθέτης θα είναι Luka Guadagnino, γνωστός από το «A Bigger Splash».

    Προβλέπεται ότι το «Suspiria» θα προβληθεί στις αίθουσες τον επόμενο χρόνο, αν και προς το παρόν δεν έχει δοθεί επίσημη ημερομηνία. Η σύμπτωση είναι ευτυχής καθώς του χρόνου είναι τα σαραντάχρονα της ταινίας του Αρτζέντο. Η παραγωγή ξεκινά αυτόν τον μήνα στην Ιταλία και την Ουγγαρία.

    Αδημονία. Ομολογούμε (http://www.dazeddigital.com/artsandculture/article/33212/1/tilda-swinton-to-star-in-remake-of-dario-argento-s-suspiria)

    [17] Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο για την ΥΠΑ

    Η κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία ψηφίζεται το νομοσχέδιο «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις», προκάλεσε ομοβροντία επικρίσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Ωστόσο, το νομοσχέδιο είναι πιθανό να εξασφαλίσει μια ευρύτερη συναίνεση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς κόμματα, όπως η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, δεν καταψήφισαν επί της αρχής στην επιτροπή, αλλά δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για την τελική τους στάση, στην Ολομέλεια. Προς το παρόν υπέρ εξασφαλίζει το σχέδιο νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν ΧΑ και ΚΚΕ.

    Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται ο πλήρης λειτουργικός, οικονομικός και διοικητικός διαχωρισμός των υπηρεσιών αεροναυτιλίας και τελών αερολιμένων, με την σύσταση μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής και η εναρμόνιση με τα διεθνώς ισχύοντα και το Ενωσιακό Δίκαιο, είπε ο Απόστολος Καραναστάσης (ΣΥΡΙΖΑ). «Είναι σαφής η αναγκαιότητα της σύνταξης και της στήριξης του παρόντος νομοσχεδίου, που καλύπτει επαρκώς το θέμα με το οποίο ασχολείται και βάζει τους κανόνες που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του τομέα των αερομεταφορών», είπε ο κ. Καραναστάσης.

    [18] Το Ποτάμι: Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη

    «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσουν τις πιέσεις και πρέπει να καταλάβουν ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι και δεν θα γίνει παράρτημα της εξουσίας τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, για «τις ηχηρές παραιτήσεις», όπως υποστηρίζει «των δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ. Σακελλαροπούλου και Χρ. Ράμμου, από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, εξαιτίας της ανακοίνωσης για την αναβολή της διάσκεψης στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών».

    «Τα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλουν με τις επιστολές τους αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη», τονίζει το Ποτάμι.

    [19] ΠτΔ: Η θυσία του σμηναγού διδάσκει την διαχρονική απάντηση που εμείς οι Έλληνες δίνουμε, σ'όποιον επιβουλεύεται την ακεραιότητα της χώρας μας

    Η θυσία του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη διδάσκει την διαχρονική απάντηση που εμείς, οι Έλληνες, δίνουμε και θα δίνουμε πάντα σε οιονδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας μας: «Μολών λαβέ». Αιωνία η μνήμη του» τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του σμηναγού στη Κάρπαθο σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις εορτασμού της 72ης επετείου του απελευθερωτικού κινήματος της Καρπάθου.

    «Η θυσία του Ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη είναι πια πολύτιμο κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας μας, το οποίο εμπνέει και διδάσκει. Εμπνέει το αίσθημα αταλάντευτης προσήλωσης στο χρέος έναντι της Πατρίδας και του Έθνους», τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που εψάλλη στο μνημείο του σμηναγού Ηλιάκη.

    [20] Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατά τον μήνα Αύγουστο

    Μείωση σημείωσαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και διαμορφώθηκαν στα 4,921 δισ. ευρώ από 5,539 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Αυτό προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία δείχνουν ότι η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες τον Αύγουστο ανήλθαν σε 1,341 δισ. ευρώ έναντι 1,352 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε τον Αύγουστο στα 2,849 δισ. ευρώ έναντι 3,028 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι οφειλές των νοσοκομείων μειώθηκαν στα 907 εκατ. ευρώ έναντι 1,119 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

    Ενδεικτικά για την πολιτική εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών, είναι τα στοιχεία που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με αυτά, έως το τέλος Αυγούστου είχαν μεταφερθεί πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των υπουργείων κα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ύψους 1,85 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ διατέθηκε και ρευστότητα 150 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών.

    [21] Κλ. Ρέγκλινγκ: Πρόοδος στο θέμα του χρέους

    Για βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας και πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Bloomberg.

    Αν και ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η Ελλάδα είναι μια περίπτωση που παραμένει δύσκολη, τόνισε ωστόσο ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο.

    «Από τον Αύγουστο έχουμε επιστρέψει σε μια συνεργατική φάση», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM , προσθέτοντας πως έχουν ήδη εκταμιευτεί δόσεις από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και σημειώνοντας ότι «εκταμιεύουμε δόσεις μόνο όταν έχουν τηρηθεί οι όροι πλήρως, και αυτό συμβαίνει».

    Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, υπενθύμισε πως υπήρξε μια έντονη συζήτηση φέτος στο Eurogroup και πως οι 19 υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία με το ΔΝΤ ότι θα εργαστούν άμεσα για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, «κάτι το οποίο ήδη κάνουμε στον ESM, κυρίως για να μειώσουμε τα επιτόκια για το μέλλον, και αργότερα θα εξετάσουμε πόση επιπλέον ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά».

    «Πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελλάδα διαφέρει από άλλες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται το ΔΝΤ στον κόσμο. Το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα πολύ καλό πλαίσιο. Όμως στην Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί, διότι εκεί βρισκόμαστε εμείς του ESM».

    Ερωτηθείς τι ζητάει από την ελληνική ελίτ ώστε να διατηρηθεί η αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης σε προ κρίσης επίπεδα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κακές, ενώ το ΔΝΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, αναμένοντας τώρα ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του χρόνου, «άρα αρχίζουν να βγαίνουν από τα προβλήματα.

    Βεβαίως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ότι πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, άρα μένουν ακόμα δύο χρόνια. Θα τους βοηθήσουμε με χρήματα ώστε να περάσουν αυτή τη φάση, αν εφαρμόσουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις». Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως υπάρχουν καθυστερήσεις και μικροεμπόδια, καθώς δεν στηρίζουν όλοι στην κυβέρνηση το πρόγραμμα, αν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας το στηρίζουν.

    [22] Μπαν Κι-Μουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μια δεκαετία δοκιμασιών, μια εποχή δυνατοτήτων

    «Μετά από δέκα χρόνια στη θέση του γενικού γραμματέα, είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις διώξεις, να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και να κάνουμε τα δικαιώματα πραγματικότητα στις ζωές των ανθρώπων», υπογραμμίζει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν στο άρθρο του με τίτλο «Μια δεκαετία δοκιμασιών, μια εποχή δυνατοτήτων», που δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Μια δεκαετία δοκιμασιών, μια εποχή δυνατοτήτων»

    Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες προκλήσεις. Χάσμα δυσπιστίας χωρίζει τους πολίτες από τους ηγέτες τους. Εξτρεμιστές χωρίζουν τους πολίτες στους «εμείς» και στους «άλλους». Η Γη μάς επιτίθεται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις θερμοκρασίες ρεκόρ. Εκατό τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι -μεταξύ των οποίων δεκάδες εκατομμύρια παιδιά και νέοι- χρειάζονται σωτήρια βοήθεια, η επόμενη γενιά βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο.

    Ωστόσο, μετά από δέκα χρόνια στη θέση του γενικού γραμματέα, είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις διώξεις, να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και να κάνουμε τα δικαιώματα πραγματικότητα στις ζωές των ανθρώπων. Με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έχουμε μια νέα διακήρυξη για ένα καλύτερο αύριο. Με τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή αντιμετωπίζουμε την καθοριστική πρόκληση των καιρών μας.

    Οι κατακτήσεις αυτές απειλούνται από σοβαρές απειλές για την ασφάλεια. Οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν γίνει πιο παρατεταμένες και περίπλοκες. Αποτυχίες στη διακυβέρνηση έχουν αποσταθεροποιήσει πολλές κοινωνίες. Η ριζοσπαστικοποίηση απειλεί την κοινωνική συνοχή- αυτό ακριβώς που επιδιώκουν οι βίαιοι εξτρεμιστές. Οι τραγικές συνέπειες εκδηλώνονται βίαια από την Υεμένη στη Λιβύη και το Ιράκ, από το Αφγανιστάν στο Σαχέλ και στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ. Η σύγκρουση στη Συρία προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και γεννά μεγαλύτερη αστάθεια, καθώς η κυβέρνηση της χώρας συνεχίζει να ρίχνει βόμβες-βαρέλια στις γειτονιές, ενώ πανίσχυροι χρηματοδότες τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή.

    Η λογοδοσία για απεχθή εγκλήματα, όπως η πρόσφατη επίθεση κατά του κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας ΟΗΕ- Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, είναι απαραίτητη. Συνεχίζω να πιέζω όλους όσοι ασκούν επιρροή για την έναρξη συνομιλιών για μια πολυαναμενόμενη πολιτική μετάβαση. Το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να συνδέεται με τη μοίρα ενός άνδρα.

    Σε πάρα πολλές χώρες, ηγέτες ξαναγράφουν το Σύνταγμα, παραποιούν εκλογικά αποτελέσματα, φυλακίζουν αντιπολιτευόμενες φωνές και κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να γαντζωθούν στην εξουσία. Οι ηγέτες πρέπει να καταλάβουν ότι η εξουσία τους πηγάζει από την εμπιστοσύνη του λαού, δεν αποτελεί προσωπική ιδιοκτησία.

    Η πρόσφατα υιοθετηθείσα Δήλωση της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες μπορεί να μας βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση της μεγαλύτερης βίαιης μετατόπισης πληθυσμών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλο και πιο συχνά πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν το μίσος, ιδίως οι μουσουλμάνοι. Η κοινή γνώμη πρέπει να εκφραστεί ξεκάθαρα κατά πολιτικών ηγετών και υποψηφίων που εφαρμόζουν τη σκοτεινή και επικίνδυνη εξίσωση που θέλει την πρόσθεση ψήφων μέσω της διαίρεσης των ανθρώπων και τον πολλαπλασιασμό του φόβου.

    Κάνοντας μια αναδρομή των δέκα χρόνων της θητείας μου, είμαι περήφανος για τη σύσταση της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UN WOMEN) και την προάσπιση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης, στο πλαίσιο ενός «κόσμου 50-50». Αποκαλώ, με υπερηφάνεια, τον εαυτό μου φεμινιστή. Και όμως, πρέπει να πράξουμε περισσότερα, για να αντιμετωπίσουμε τις βαθιά ριζωμένες διακρίσεις και τη χρόνια βία κατά των γυναικών και να προωθήσουμε τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έχω, επίσης, σθεναρά υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και την ελευθερία της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης προκειμένου να παίζουν τον δικό τους σημαίνοντα ρόλο.

    Η συνεχιζόμενη πρόοδος θα απαιτήσει νέα επίπεδα αλληλεγγύης καθώς και συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων και την προσαρμογή των Ηνωμένων Εθνών στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για τον τρόπο μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας, γεγονός που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του. Όλο και πιο συχνά, βλέπω καλές ιδέες και προτάσεις ευρείας αποδοχής να μπλοκάρονται στο Συμβούλιο, τη Γενική Συνέλευση και τα άλλα όργανα, προς αναζήτηση συναίνεσης. Η συναίνεση δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ομοφωνία. Η πρακτική αυτή δίνει σε λίγες χώρες ή ακόμα και σε ένα μόνο κράτος δυσανάλογη εξουσία, κρατώντας σε ομηρία την παγκόσμια κοινότητα σε σημαντικά ζητήματα.

    Έχω επισκεφτεί σχεδόν όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ την τελευταία δεκαετία. Πέρα από κυβερνητικά κτίρια και παγκόσμια αξιοθέατα, έχω διακρίνει την απίστευτη δύναμη των ανθρώπων. Ένας τέλειος κόσμος μπορεί να βρίσκεται στον μακρινό ορίζοντα. Ο δρόμος, όμως, για έναν καλύτερο κόσμο, έναν ασφαλέστερο κόσμο, έναν δικαιότερο κόσμο, βρίσκεται στον καθένα από εμάς. Δέκα χρόνια, τώρα, γνωρίζω ότι θα φτάσουμε στο τέλος του δρόμου, αν εργαστούμε μαζί, αν εργαστούμε ενωμένοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 October 2016 - 16:32:24 UTC