Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην Δικαιοσύνη εκφράζει η ΝΔ
  • [02] Ρ. Σβίγκου: Ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας των ασθενέστερων
  • [03] Βουλή: Κυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή
  • [04] ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια
  • [05] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 7.30 μμ
  • [06] Α. Λιάκος: Είναι άδικο η συζήτηση στα ΜΜΕ να επικεντρώνεται μόνο στην Τράπεζα Θεμάτων
  • [07] Χρ. Νίκας στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Όσο μικρότερη η αβεβαιότητα για την οικονομία, τόσο μεγαλύτερη η ανάκαμψη
  • [08] Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, αύριο, γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ
  • [09] Μπ. Οράν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η απομάκρυνση της Άγκυρας από τις τακτικές των ΗΠΑ μπορεί να την οδηγήσει σε περιπέτειες
  • [10] Επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ίντζιρλικ
  • [11] Επιτέλους! Ριμέικ του «Suspiria» (του Dario Argento)
  • [12] Μέγαρο Μαξίμου: «Το ποιος επιχειρεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη είναι προφανές»
  • [13] Συνάντηση με Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος
  • [14] Δίκη ΧΑ: Αιγύπτιος ψαράς αναγνώρισε τους χρυσαυγίτες που του επιτέθηκαν

  • [01] Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην Δικαιοσύνη εκφράζει η ΝΔ

    Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη εκφράζει η ΝΔ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παρεμβάσεις.

    Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την παραίτηση των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ, τονίζει πως «εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη» κάνοντας λόγο για «σοβαρές δυσλειτουργίες, περίεργες μεθοδεύσεις και απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν».

    Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, η σημερινή παραίτηση δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επιβεβαιώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο τις έντονες αυτές ανησυχίες της ΝΔ, ανησυχίες που, για ακόμα μία φορά, όπως τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος, υπογράμμισε και ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του.

    «Είναι θέμα δημοκρατικής ευθύνης και καθήκοντος για τη Νέα Δημοκρατία να μην επιτρέψει οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης» καταλήγει στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    [02] Ρ. Σβίγκου: Ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας των ασθενέστερων

    Για την ύπαρξη «σαφών ενδείξεων σταθεροποίησης της οικονομίας που αναμένεται να βελτιώσουν και το κλίμα στις επιχειρήσεις και το κλίμα για τους επενδυτές και για τους καταναλωτές» έκανε λόγο, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, προσθέτοντας ότι «έχουν διαψευστεί όλοι όσοι προσεύχονταν το καλοκαίρι για κατάρρευση εσόδων και για τον κόφτη που ανέμεναν να ενεργοποιηθεί. Οι χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά και οι προβλέψεις των Ευρωπαίων, δείχνουν ότι γίνονται σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη».

    Η κ.Σβίγκου ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα έρθει «μέσα από σκληρή και μεθοδευμένη δουλειά που γίνεται από την κυβέρνηση» και σημείωσε: «Εμείς σίγουρα δεν πανηγυρίζουμε, ούτε για τις δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, ούτε για τα αρνητικά σημεία της συμφωνίας που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το καλοκαίρι, αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αποφασισμένοι, ώστε η ανάπτυξη να έρθει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με όρους προστασίας των ασθενέστερων. Και όχι να μιλούμε μόνο για ένα success story, το οποίο να υπάρχει μόνο στη φαντασία των πολιτικών, όπως επί ΝΔ».

    «Οι βάσεις για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη έχουν μπει και το προηγούμενο διάστημα και με την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου», επεσήμανε για να συμπληρώσει: «Να θυμίσω και τα στοιχεία που βγήκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, που ανέφεραν ότι η Ελλάδα, μετά τις πέντε μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, είναι η έκτη χώρα στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ. Η ανάπτυξη πρέπει να συνδυαστεί με επέκταση του κοινωνικού κράτους, με στήριξη των κοινωνικών δομών και στήριξη της αλληλεγγύης. Κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται και στον προϋπολογισμό, με επέκταση των προγραμμάτων αλληλεγγύης και αύξηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

    Ερωτηθείσα πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση να υλοποιήσει στο ακέραιο τη δεύτερη αξιολόγηση, «αυτά που ενδεχομένως θα απαιτήσει το ΔΝΤ και τα οποία είναι σκληρά», έκανε λόγο για ένα «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τους πιο δύσκολους όρους της συμφωνίας να έχουν ήδη ψηφιστεί και ήδη να υλοποιούνται. Το επόμενο διάστημα, αυτό το οποίο έρχεται είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που αφορά στα εργασιακά».

    «Έχουμε μία πολύ καλή βάση που είναι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το οποίο από τη μία πλευρά ακυρώνει σχέδια περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, είτε μιλούμε για το λοκ άουτ, είτε μιλούμε για τις ομαδικές απολύσεις, όπου υπάρχει ομόφωνη απόρριψη αυτών των αντεργατικών ρυθμίσεων και την ίδια στιγμή υπάρχουν πολύ θετικές και προστατευτικές και πολύ βελτιωτικές του υπάρχοντος πλαισίου ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, είτε μιλούμε για τη μετενέργεια, είτε για την αρχή της εύνοιας. Οπότε, νομίζω ότι μέσα από πολύ καλύτερους όρους ξεκινάμε και για να δώσουμε έναν δύσκολο αγώνα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Εδώ καλούνται και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν τις εθνικές θέσεις, που είναι θέσεις προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Απευθυνόμενη στον βουλευτή Αχαϊας της ΝΔ, Α. Κατσανιώτη, ο οποίος παρευρισκόταν στο τηλεοπτικό πάνελ, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «η ΝΔ "ξεχνά" τι πρωτογενή πλεονάσματα είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα είχαμε 20 δισ. περισσότερα μέτρα, αφού είχατε συμφωνήσει στο 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016». «Αναρωτιέμαι, με τις δικές σας συμφωνίες και με τις δικές σας προθέσεις και με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ποιο ακριβώς θα είναι το βάρος στους Έλληνες πολίτες. Είπατε στη Θεσσαλονίκη ότι θα καταργήσετε τον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ που είναι για τα φάρμακα», πρόσθεσε και κατέληξε: «Μετά από εφτά χρόνια γίνονται προσλήψεις στη δημόσια υγεία. Το μόνο που κάνατε στον χώρο της υγείας είναι απολύσεις. Και είπατε μάλιστα στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ότι δεν θα γίνουν προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Ο εφιάλτης της ΝΔ είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση με κοινωνικά δίκαιους όρους, με όρους ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο εφιάλτης σας. Ο δεύτερος εφιάλτης σας είναι ότι τελείωσε, επιτέλους, εκείνο το πάρτι διαπλοκής και διαφθοράς».

    [03] Βουλή: Κυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή

    Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, από την συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο που αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων στη Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή».

    Υπέρ της κύρωσης συμφωνίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών».

    [04] ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια

    Αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και πως πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις ώστε να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της κεφαλαιακής επάρκειας.

    Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό προβλέπει το ΔΝΤ

    Κατώτερες των προβλέψεων της Κυβέρνησης είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού φέτος και το 2017, αλλά και για την πορεία του Δημοσίου Χρέους.

    Στην έκθεση του Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου (Fiscal Monitor) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (το οποίο αντιπροσωπεύει το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού χωρίς τις δαπάνες για τόκους) θα διαμορφωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ έναντι 0,6% που προβλέπει η Κυβέρνηση. Για το 2017 το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,7% έναντι 1,8% που αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε στη Βουλή τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

    Το ΔΝΤ όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έκθεση εμμένει στη θέση του για τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος (Μνημονίου) για την περίοδο μετά το 2017 τους οποίους θεωρεί μη ρεαλιστικούς. Έτσι για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, και θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό έως το 2020. Από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές (Ε.Ε, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ESM) προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό επί μακρόν. Το ΔΝΤ προβάλλει την απόκλιση αυτή στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ως μία από τις σημαντικότερες αιτίες για τη μη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.

    ΔΝΤ: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 900 δισεκ. ευρώ

    Το ΔΝΤ εκτιμά πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 900 δισεκ. ευρώ, βρίσκονται δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο με την εκτίμηση που είχε ανακοινώσει το ΔΝΤ τον Απρίλιο.

    Ο Πίτερ Ντάτελς, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για τις κεφαλαιαγορές, κάλεσε τις αρχές να αντιμετωπίσουν τις «ανεπάρκειες» στο τραπεζικό σύστημα μέσα σε ένα περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό αρνητικών επιτοκίων.

    [05] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 7.30 μμ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις 7.30 μμ στο μέγαρο Μαξίμου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

    Νωρίτερα σε ομόφωνη απόφαση κατέληξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να ζητηθεί συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών. Επίσης, για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο. Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Φθιώτιδος Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, καθώς επίσης και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

    Αίτημά τους, η αναστολή του νέου προγράμματος σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά, με στόχο να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος από μηδενική βάση. Η ΙΣΙ συνήλθε σήμερα στη δεύτερη τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, στην αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο κατάλογος των συμμετεχόντων ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίας.

    Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών. Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέγνωσε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, διά της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου.

    Ο αρχιεπίσκοπος δεν επιθυμεί συνάντηση με τον υπ. Παιδείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής

    «Ο αρχιεπίσκοπος δεν έχει καμία διάθεση να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, διότι εξύβρισε και συκοφάντησε την εκκλησία με τρόπο χυδαίο και σκαιό» δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Βήμα" ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης. Πρόσθεσε, πως «ουσιαστικά, ο κ. Φίλης είπε απίστευτα ψεύδη, σε σχέση με την διεξαγωγή του διαλόγου ή σε σχέση με ό,τι διημείφθη στη διάρκεια του δείπνου που παράθεσε ο πρωθυπουργός στον αρχιεπίσκοπο, την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου. Είπε δηλαδή, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών συζητήθηκε στη διάρκεια αυτού του δείπνου, ενώ το μόνο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

    Συμπλήρωσε, πως «δεν υπάρχει καμία σύγκρουση εκκλησίας - κυβέρνησης. Υπάρχει σύγκρουση εκκλησίας και ιδεοληπτικών εμμονών. Και όποιος φοράει το θεσμικό κουστούμι, οφείλει να το φορά σωστά και όχι παράταιρα. Ας φορέσει το θεσμικό του κουστούμι και ας σεβαστεί τον θεσμό που έχει απέναντι του και η εκκλησία δεν έχει κανένα πρόβλημα».

    [06] Α. Λιάκος: Είναι άδικο η συζήτηση στα ΜΜΕ να επικεντρώνεται μόνο στην Τράπεζα Θεμάτων

    «Είναι άδικο η συζήτηση στα σημερινά ΜΜΕ να επικεντρώνεται στη λεγόμενη Τράπεζα Θεμάτων. Αδικεί την πρόταση για τις μεγάλες αλλαγές στο Γυμνάσιο, το Λύκειο και την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αντώνης Λιάκος, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία και συμπληρώνει:

    «Πρέπει να δούμε το συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της Παιδείας και όχι τις λεπτομέρειές του, οι οποίες είναι προς επεξεργασία».

    Όπως επισημαίνει: «Τα σχετικά δημοσιεύματα αφορούν, όχι το τελικό πόρισμα, αλλά πρόταση, η οποία, επεξεργασμένη, θα κατατεθεί στη Βουλή και θα συζητηθεί εκεί, πριν γίνει νόμος της Πολιτείας. Βούληση του υπουργείου είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης».

    [07] Χρ. Νίκας στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Όσο μικρότερη η αβεβαιότητα για την οικονομία, τόσο μεγαλύτερη η ανάκαμψη

    Την αισιοδοξία του, ότι «μετά από επτά, οκτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης στην Ελλάδα» έχουν δημιουργηθεί, μέσα στην κρίση, οι όροι για την ανάκαμψη, αρκεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οικονομίας, εξέφρασε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οικονομολόγος, Χρήστος Νίκας.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα» και απαντώντας σε ερώτηση για το πού στηρίζει δικές του εκτιμήσεις, ότι είναι εφικτή, τεχνικά, η υπέρβαση των προβλέψεων για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πάνω από 2,7%, ακόμη και 3%, ο κ. Νίκας εξήγησε, ότι στην Ελλάδα υπάρχει και πλεόνασμα αναξιοποίητου εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού και πλεόνασμα ανενεργού, λόγω μειωμένης ζήτησης, εξοπλισμού και μηχανημάτων και σε κάποιο βαθμό και χρήμα που μπορεί να ενεργοποιήσει την ζήτηση, αρκεί να μειωθεί η αβεβαιότητα για την οικονομία.

    «Το θέμα είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις οι παραγωγικοί πόροι, οι οποίοι δεν αξιοποιούνται στην παρούσα φάση, μπορούν να αξιοποιηθούν. Η απάντηση είναι, εάν αναζωογονηθεί η ζήτηση» είπε ο κ. Νίκας.

    Υποστήριξε ότι, «παρά την υπερφορολόγηση, υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν οικονομίες ακόμη» και εκτός τραπεζικού συστήματος ή και στο εξωτερικό, τα οποία προς το παρόν δεν στρέφονται στην κατανάλωση, «διότι φοβούμαστε, ότι αυτή η ?λαίλαπα? δεν έχει ακόμη τελειώσει».

    «Κατά την άποψή μου, θα τελειώσει, όταν ο κόσμος πειστεί ότι πάει να τελειώσει. Όταν σταματήσουμε να έχουμε νέα, ότι εφευρέθηκε από τον υπουργό ένας νέος νόμος, ένας νέος φόρος ή ότι το ΔΝΤ πιέζει για επιπλέον εισπρακτικά μέτρα. Όταν αυτός ο βομβαρδισμός του ελληνικού λαού με άσχημα νέα σταματήσει και καταστεί πιο αισιόδοξος και με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, τότε θα θελήσει να επανέλθει σε προηγούμενα επίπεδα ευημερίας και κατανάλωσης» είπε ο κ. Νίκας.

    «Από τη στιγμή που θα έχουμε πειστεί ότι το τέλος αυτής της κατάστασης επίκειται, θα δείτε, ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί άμεσα» συνέχισε ο κ. Νίκας και πρόσθεσε: «Οπότε αυτοί, οι λίγοι, αν θέλετε, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν κάποια χρήματα, θα τα στρέψουν στην κατανάλωση. Θα αυξηθεί η ζήτηση, οι επιχειρήσεις -για τους λόγους που σας εξήγησα- μπορούν να ανταποκριθούν σε επιπλέον ζήτηση άμεσα, οπότε θα πάρει μπρος η οικονομία».

    Σε ερώτηση, για το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις η χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο, ο κ. Νίκας απάντησε:

    «Οι αγορές λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν και οι Έλληνες καταναλωτές. Στο βαθμό, δηλαδή, που επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στα κρατικά ομόλογα, θα μπορέσουμε να βγούμε» είπε ο κ. Νίκας και πρόσθεσε: «Όσο μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα επιτόκια».

    «Όσο περισσότερη σιγουριά εμπνεύσουμε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, στο μεν εσωτερικό αυτήν θα την επωφεληθούμε σε όρους αύξησης της ζήτησης, στο δε εξωτερικό θα την επωφεληθούμε σε όρους δανεισμού από τις αγορές, με χαμηλότερα επιτόκια» υπογράμμισε ο κ. Νίκας.

    [08] Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, αύριο, γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ

    Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 7:00 έως τις 11:00, για την Αττική, στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια και 24ωρη απεργίαγια την περιφέρεια, προκηρύσσει για αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Επίσης, τετράωρη στάση εργασίας, από τις 7:00 έως τις 11:00 έχει προκηρύξει για αύριο και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών.

    «Το Καραβάνι της Υγείας συνεχίζει τον δρόμο του», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝκαι αύριο θα ξεκινήσειστις 7:00 από το ΕΚΑΒ, θα διασχίσει όλα τα νοσοκομεία των Αθηνών και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας, όπου θα συγκεντρωθούν γιατροί και εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα.

    Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αμφισβητεί ότι θα γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία με την πρώτη δόση από τις τηλεοπτικές άδειες,σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «τα λεφτά των καναλιών πάνε στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού κατά πρόβλεψη των μνημονίων». Επίσης, τονίζει ότι το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε συνολικά τα έτη των μνημονίων κατά 20.000, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 40.000, ενώ η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Όπως προσθέτει, τα νοσοκομεία θα λάβουν 1,156 δισ. ευρώ και τα τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και κάνει λόγο «για διάλυση του ΕΣΥ».

    [09] Μπ. Οράν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η απομάκρυνση της Άγκυρας από τις τακτικές των ΗΠΑ μπορεί να την οδηγήσει σε περιπέτειες

    Η Σαουδική Αραβία προστίθεται στον κατάλογο των περιοχών, όπως το Ιράκ και η Συρία, όπου η «Ερντογανική» 'Αγκυρα εμφανίζεται να χαράσσει τακτική αυτόνομη και πάντως όχι σύμφωνη προς την αντίστοιχη τακτική των Αμερικανών στα ίδια θέματα, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τούρκος διεθνολόγος Μπασκίν Οράν και υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει μπει σε έναν μονόδρομο που θα οδηγήσει την Τουρκία σε μεγάλες περιπέτειες.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχτές μίλησε σε τηλεοπτικό κανάλι στο Ντουμπάϊ και αναφέρθηκε στον νόμο που εγκρίθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τον οποίο δίνεται στους αμερικανούς πολίτες η δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λόγω της χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα. Ο Ερντογάν δήλωσε πως «θα συνεργαστούμε από πλευράς δικαίου με τη Σαουδική Αραβία», ενώ ερωτηθείς αν είναι στόχος η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, είπε πως «η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν επιλεχθεί ως στόχοι. Βλέπουμε ότι όλες οι παγίδες στήνονται εναντίον του ισλαμικού κόσμου. Συνεπώς οι χώρες του ισλαμικού κόσμου πρέπει να συνεργαστούν και να συμπαρασταθούν».

    Η κρίση που ανέκυψε στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ σχετικά με την τουρκική δύναμη στη Μπασίκα περιλαμβάνει και μια δήλωσή του εκπροσώπου των συμμαχικών δυνάμεων, αμερικανού συνταγματάρχη Dorrian, ο οποίος σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «DHA» είπε πως «η τουρκική δύναμη που βρίσκεται στο έδαφος του Ιράκ δεν έχει έλθει εδώ με επίσημη άδεια από την ιρακινή κυβέρνηση και άρα είναι παράνομη».

    Το τρίτο σημείο όπου υπάρχει απόσταση μεταξύ των στόχων της Τουρκίας και αυτών των ΗΠΑ είναι η Συρία. Οι Αμερικανοί θεωρούν σύμμαχο τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, ενώ η Τουρκία τους θεωρεί εχθρούς.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος διεθνολόγος Μπασκίν Οράν ρωτήθηκε για την απόσταση που υπάρχει μεταξύ Ουάσιγκτον και 'Αγκυρας, ιδιαίτερα στα τρία αυτά σημεία, και είπε ότι «εδώ και καιρό ο Ερντογάν κατσαδιάζει τις ΗΠΑ. Αλλά σήμερα είδαμε ότι αρμόδιος αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις δεν περιλαμβάνονται στις συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ». Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Ερντογάν «βλέπει ότι δεν υπάρχει δίπλα του κανείς και κάνει διάφορες κινήσεις». «Δυσκολεύομαι να καταλάβω», είπε ο Οράν και πρόσθεσε: «Με βάση τα δεδομένα των διεθνών σχέσεων, ένα κράτος στρατηγικά μεσαίου μεγέθους, δεν μπορεί να αντιπαρατίθεται συνεχώς με ένα ηγεμονικό κράτος».

    Ο Οράν τόνισε ότι «ο Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Είναι ένα στενό αδιέξοδο και δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς, ούτε μπορεί να πάει πίσω. 'Αρα πολύ φοβάμαι ότι το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να πάει μπρος, δηλαδή στην κατεύθυνση που έχει επιλέξει» και πρόσθεσε: «Εγώ φοβάμαι τους απελπισμένους. Δεν έχω δει τόσο δύσκολη κατάσταση κι αυτό ισχύει τόσο για τον Ερντογάν, όσο και για την Τουρκία».

    Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Οράν έκανε λόγο για «κλασική περίπτωση» και διευκρίνισε: « Μίλησε σχετικά με τα νησιά, αλλά ουσιαστικά το θέμα του είναι με την Ανατολή. Δηλαδή θα ήθελε να εισβάλει στη Μουσούλη, αλλά επειδή δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, θα εισβάλει στη Συρία. Αυτό είναι η μόνη και τελευταία του λύση».

    Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν οι Αμερικανοί θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο, δηλαδή την τουρκική εισβολή στη Μουσούλη ή στη Συρία, ο Οράν είπε πως «πριν από τους Αμερικανούς, δεν θα το επιτρέψουν οι Ρώσοι. Επιπρόσθετα, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι δεν θέλουν να βρεθούν ξαφνικά σε σύγκρουση εξαιτίας του Ερντογάν. Γι' αυτό ακριβώς οι Αμερικανοί έβαλαν τον συνταγματάρχη να κάνει τις δηλώσεις αυτές. Κανείς δεν θέλει την εισβολή αυτή. Ούτε το Ιράκ ούτε η Συρία ούτε το Ιράν ούτε οι Αμερικανοί και Ρώσοι. Ο μόνος που το θέλει είναι ο Ερντογάν».

    Διαβάστε επίσης:

    Ένταση μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης

    [10] Επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ίντζιρλικ

    Γερμανική αντιπροσωπεία που αποτελείται από επτά βουλευτές επισκέφθηκε σήμερα τη Νατοϊκή βάση στο Ίντζιρλικ των Αδάνων.

    Οι Γερμανοί βουλευτές επισκέφθηκαν τη γερμανική δύναμη που αποτελείται από περίπου 200 άντρες και σταθμεύει στη βάση και παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία.

    Η υπόθεση της επίσκεψης είχε προκαλέσει κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, αφού μετά την απόφαση που έλαβε στις 2 Ιουνίου το γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με τη γενοκτονία του 1915, η 'Αγκυρα δεν είχε επιτρέψει σε γερμανική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί τη βάση. Πριν από λίγο καιρό βρέθηκε λύση, αφού η 'Αγκυρα θεώρησε «ικανοποιητική» σχετική ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνηση.

    Τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα στη Σμύρνη.

    [11] Επιτέλους! Ριμέικ του «Suspiria» (του Dario Argento)

    Ευχάριστη έκπληξη από το «Dazed»: H Τίλντα Σουίντον στο ριμέικ της ταινίας «Suspiria» του Ντάριο Αρτζέντο.

    Κατά τα φαινόμενα (κι ελπίζουμε να μην είναι μόνο «κατά τα φαινόμενα»), το εδώ και χρόνια αναμενόμενο ριμέικ της παράξενης ταινίας τρόμου, του 1977, του Ντάριο Αρτζέντο «Suspiria» έχει ξεκινήσει.

    Η Chloe Grace Moretz και η Tilda Swinton πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στην καινούργια ταινία (και αυτό «κατά τα φαινόμενα»).

    Η cult ταινία του Αρτζέντο παρακολουθεί την ιστορία της Σούζι Μπάνιον, μιας 19χρονη Αμερικανίδας χορεύτριας, που ταξιδεύει στη Γερμανία για να εγγραφεί σε μια υψηλών προδιαγραφών ακαδημία μπαλέτου. Με το που φτάνει εκεί, μια σειρά απεχθών δολοφονιών δείχνουν ότι η σχολή μπορεί να κρύβει κάποια ολέθρια ? και πιθανώς υπερφυσικά ? μυστικά.

    Δεν είναι γνωστό ποιος θα παίξει ποιον στο ριμέικ. Πιστεύεται ότι η Μόρετζ θα υποδυθεί την Μπάνιον. Θα παίξουν επίσης ο Dakota Johnson και η Mia Goth, ενώ σκηνοθέτης θα είναι Luka Guadagnino, γνωστός από το «A Bigger Splash».

    Προβλέπεται ότι το «Suspiria» θα προβληθεί στις αίθουσες τον επόμενο χρόνο, αν και προς το παρόν δεν έχει δοθεί επίσημη ημερομηνία. Η σύμπτωση είναι ευτυχής καθώς του χρόνου είναι τα σαραντάχρονα της ταινίας του Αρτζέντο. Η παραγωγή ξεκινά αυτόν τον μήνα στην Ιταλία και την Ουγγαρία.

    Αδημονία. Ομολογούμε (http://www.dazeddigital.com/artsandculture/article/33212/1/tilda-swinton-to-star-in-remake-of-dario-argento-s-suspiria)

    [12] Μέγαρο Μαξίμου: «Το ποιος επιχειρεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη είναι προφανές»

    «Η ακαριαία αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην παραίτηση δύο δικαστικών από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αλλά και τα όσα ανέφερε χθες στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, καθιστούν σαφές, ακόμα και στον πλέον ανυποψίαστο πολίτη, το ποιος προσπαθεί, με κάθε μέσον και τρόπο, να επηρεάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

    [13] Συνάντηση με Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος

    Σε ομόφωνη απόφαση κατέληξε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να ζητηθεί συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών. Επίσης, για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο. Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Φθιώτιδος Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, καθώς επίσης και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

    Αίτημά τους, η αναστολή του νέου προγράμματος σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά, με στόχο να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος από μηδενική βάση. Η ΙΣΙ συνήλθε σήμερα στη δεύτερη τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, στην αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο κατάλογος των συμμετεχόντων ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίας.

    Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών. Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέγνωσε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, διά της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου.

    [14] Δίκη ΧΑ: Αιγύπτιος ψαράς αναγνώρισε τους χρυσαυγίτες που του επιτέθηκαν

    «Τους αναγνωρίζω χωρίς επιφύλαξη» είπε στην δίκη της Χρυσής Αυγής ένας από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες που δέχθηκαν επίθεση στο σπίτι τους, τον Ιούνιο του 2012, από ομάδα μελών της οργάνωσης, δείχνοντας τους κατηγορούμενους και προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης.

    Ο Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ, που ξεκίνησε σήμερα να καταθέτει για την επίθεση που δέχθηκαν, δείχνοντας με το δάχτυλο, αναγνώρισε τους Αναστάσιο Πανταζή, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαρία και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ως μέλη της ομάδας των δραστών που τους επιτέθηκαν με ξύλα και σίδερα.

    Πρόκειται για τους τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους γα την άγρια επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, που βρίσκονταν σήμερα στο εδώλιο με εντολή δικαστηρίου, ενώ ο πέμπτος κατηγορούμενος, Δημήτρης Αγριογιάννης, δεν ήταν παρών, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την βίαιη προσαγωγή του.

    Η αναγνώριση των κατηγορουμένων από τον μάρτυρα ξεσήκωσε την υπεράσπιση, η οποία απάντησε με ενστάσεις για την διαδικασία που τηρήθηκε, έως την στιγμή που ο Αιγύπτιος ψαράς έδειξε με απόλυτη σιγουριά τους τέσσερις.

    Τον χορό των ενστάσεων άνοιξε ο συνήγορος του Αναστάσιου Πανταζή, πηρυνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, κατά την δικογραφία, ο οποίος είπε πως ο μάρτυρας κλήθηκε να αναγνωρίσει, χωρίς να έχει προηγηθεί λεπτομερής περιγραφή των δραστών. Μάλιστα, ο συνήγορος επέπληξε τον αναπληρωτή εισαγγελέα για τον τρόπο που ρώτησε, ενώ ανέφερε πως ο μάρτυρας «έχει έτοιμες απαντήσεις».

    Στήριξη στις ενστάσεις δήλωσε και ο συνήγορος του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, θεωρώντας πως ούτε τώρα, αλλά ούτε και κατά την προδικασία «δεν τηρήθηκαν τα απαιτούμενα».

    Οι αιτιάσεις της υπεράσπισης δεν έγιναν δεκτές από το δικαστήριο, το οποίο με αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, Αδαμαντίας Οικονόμου, απέρριψε τις ενστάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 October 2016 - 14:32:20 UTC