Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η ΝΔ δίνει με επιτυχία τη μάχη για τον αυτοδιασυρμό της
  • [02] Το Ποτάμι: Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη
  • [03] Αλέξης Τσίπρας και βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ θα τα πουν σε χαλαρό κλίμα στο Μαξίμου
  • [04] Υπ. Οικονομίας: Ικανοποίηση για την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης
  • [05] ΔΝΤ: Η Deutsche Bank να λάβει μέτρα για να πείσει τους επενδυτές ότι έχει βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο
  • [06] ΔΝΤ: Απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά και μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα
  • [07] E.Κουντουρά: Το πλαίσιο της τουριστικής προώθησης και προβολής της Κω
  • [08] Xαιρετισμός του Αλ. Τσίπρα προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [09] Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα τεθεί σε ισχύ εντός 30 ημερών
  • [10] ΟΗΕ: Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας
  • [11] Πρ. Παυλόπουλος: Οι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν παρά μόνο στη φαντασία της Τουρκίας
  • [12] Κλ. Ρέγκλινγκ: Πρόοδος στο θέμα του χρέους

  • [01] Ν. Παππάς: Η ΝΔ δίνει με επιτυχία τη μάχη για τον αυτοδιασυρμό της

    «Η Νέα Δημοκρατία δίνει με επιτυχία τη μάχη για το αυτοδιασυρμό της. Δεν χάνει την ευκαιρία να αναμασά όσα οι αποτυχόντες του διαγωνισμού εκστομίζουν εναντίον της κυβέρνησης», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

    Επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη εισπράξει τα 90 εκ. της πρώτης δόσης από τις τηλεοπτικές άδειες», για να προσθέσει ότι «καταλαβαίνουμε ότι αυτό τους εκθέτει, διότι σε ενάμιση χρόνο κάναμε ότι δεν έκαναν αυτοί σε 27».

    «Για αυτά και για άλλα πολλά θα απολογηθούν», υπογραμμίζει ο κ. Παππάς και συμπληρώνει: «Κατά τα λοιπά ας περιμένουν την επόμενη κατηγορία καναλάρχη, για να εκδώσουν την επόμενη ανακοίνωσή τους».

    [02] Το Ποτάμι: Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη

    «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσουν τις πιέσεις και πρέπει να καταλάβουν ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι και δεν θα γίνει παράρτημα της εξουσίας τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, για «τις ηχηρές παραιτήσεις», όπως υποστηρίζει «των δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ. Σακελλαροπούλου και Χρ. Ράμμου, από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, εξαιτίας της ανακοίνωσης για την αναβολή της διάσκεψης στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών».

    «Τα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλουν με τις επιστολές τους αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη», τονίζει το Ποτάμι.

    [03] Αλέξης Τσίπρας και βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ θα τα πουν σε χαλαρό κλίμα στο Μαξίμου

    Με αφορμή την επανέναρξη πριν από λίγες ημέρες των εργασιών της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσκαλέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για μια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε χαλαρό κλίμα, αύριο στις 21:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [04] Υπ. Οικονομίας: Ικανοποίηση για την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

    Ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο Οικονομίας για την άμεση ανταπόκριση της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να υποστηρίξει ο διεθνής οργανισμός την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων.

    Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι, και έθεσε το θέμα της περαιτέρω αύξησης των ετήσιων χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική οικονομία.

    Σημειώνεται ότι η τράπεζα το προηγούμενο 12μηνο συμμετείχε σε εκδόσεις ομολόγων από ελληνικές εταιρείες των κλάδων της μεταποίησης και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες όμως απευθύνονταν κυρίως σε ξένους επενδυτές και διαπραγματεύονται σε ξένες αγορές. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, λοιπόν, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομίας, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στους επενδυτές.

    Η EBRD αποφάσισε να καλύψει το 15% της πρώτης έκδοσης εταιρικού ομολόγου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από την Housemarket, θυγατρική του Ομίλου Φουρλή και διαχειριστή στην Ελλάδα των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

    Χθες ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, με τα προσφερόμενα κεφάλαια να φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Επιπλέον, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ο διεθνής οργανισμός εμφανίζεται έτοιμος να συμμετέχει και σε νέες εκδόσεις, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μιας αγοράς που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της διαθέσιμης ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής Μεταποίησης και Υπηρεσιών της EBRD, Φρέντερικ Λούσνετ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «πρόκειται για κομβικό σημείο στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κεφαλαίου» και γι' αυτό «...είμαστε ικανοποιημένοι που μπορέσαμε να υποστηρίξουμε μια έκδοση, που σηματοδοτεί την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά».

    Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ο διεθνής οργανισμός εμφανίζεται έτοιμος να συμμετέχει και σε νέες εκδόσεις, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μιας αγοράς που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της διαθέσιμης ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία.

    "Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πρόσβασης για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Αφενός προχωρά σε στοχευμένες δράσεις διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, όπως η εξαίρεση των εταιρικών ομολόγων από το (σχετικά υψηλό) δικαιοπρακτικό επιτόκιο. Αφετέρου επιδιώκει την αξιοποίηση της δραστηριοποίησης των Διεθνών Αναπτυξιακών Τραπεζών στην Ελληνική οικονομία προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των επενδύσεων" όπως σχολίασαν τα ίδια στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [05] ΔΝΤ: Η Deutsche Bank να λάβει μέτρα για να πείσει τους επενδυτές ότι έχει βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο

    Η Deutsche Bank πρέπει να λάβει μέτρα για να πείσει τους επενδυτές ότι έχει βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, την οποία το Ταμείο έχει χαρακτηρίσει ως την περισσότερο συστημικά επικίνδυνη τράπεζα.

    Η γερμανική τράπεζα χρειάζεται, επίσης, να αντιμετωπίσει «κινδύνους που προκύπτουν από δικαστικές διαμάχες», δήλωσε σήμερα ο Πίτερ Ντάτελς, αναπληρωτής διευθυντής αγορών χρήματος και κεφαλαίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Αυτό είναι το νέο περιβάλλον που βρισκόμαστε και είμαι βέβαιος ότι τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπισθούν», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Ουάσιγκτον.

    Το ΔΝΤ είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι οι διασυνδέσεις της Deutsche Bank με άλλες τράπεζες την καθιστούν την πιο επικίνδυνη συστημικά τράπεζα μεταξύ των παγκόσμιων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η Ντόιτσε Μπανκ έχει ενεργητικό περίπου 1,8 τρισεκ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% του γερμανικού ΑΕΠ και διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης.

    [06] ΔΝΤ: Απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά και μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα

    Tην ανάγκη να προχωρήσουν η Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος σε μία σημαντική αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της χώρας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, επανέλαβε πριν από λίγο το στέλεχος του ΔΝΤ Victor Gaspar, παρουσιάζοντας την Έκθεση Fiscal Monitor.

    Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στην πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι. Οι ρεαλιστικοί στόχοι, όπως είπε, προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για μία αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.

    Στην έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ όχι μόνο δεν βλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που καλείται να πετύχει η Αθήνα από το 2018 και για αρκετά χρόνια μετά, αλλά προβλέπει ότι σε καμία χρονιά έως το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα περάσει το 1,6% του ΑΕΠ.

    Οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά μεταθέτουν την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους για μετά το 2019. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 183,4% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 184,7% τόσο το 2017, όσο και το 2018. Θα υποχωρήσει στο 178,5% το 2019 και θα μειωθεί στο 169,2% το 2021.

    Κατά το ΔΝΤ, ο στόχος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,63%) δεν θα πιαστεί φέτος (πιστεύει ότι θα κλείσει στο 0,1% του ΑΕΠ), ούτε το 2017 (παρά την ισχυρή ανάπτυξη), καθώς θα «κολλήσει» στο 0,7% του ΑΕΠ (στόχος 1,75%). Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι 1,6% για κάθε χρονιά της τριετίας 2018-2020 και 1,5% για το 2021.

    Το Ταμείο στην έκθεσή του «αποδέχεται» ότι η Ελλάδα κατάφερε το 2015 να κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, όπως πιστοποίησε η Eurostat, κάτι το οποίο είχε ευθέως αμφισβητήσει η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της περασμένη άνοιξη αλλά και το ίδιο το Ταμείο, το οποίο στην αντίστοιχη έκθεση του Απριλίου μιλούσε για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι φέτος το ποσοστό θα περιοριστεί σε μόλις 0,1%.

    [07] E.Κουντουρά: Το πλαίσιο της τουριστικής προώθησης και προβολής της Κω

    Η στρατηγική προτεραιότητα στην προώθηση και προβολή της Κω για το 2017, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της αναπληρωτού υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου και τον βουλευτή του νομού Ηλία Καματερό, που εκπροσώπησε και τους βουλευτές Νεκτάριο Σαντορινιό και Δημήτρη Γάκη.

    Συγκεκριμένα, η Έλενα Κουντουρά στην συνάντησή της στο υπουργείο με τους εκπροσώπους των φορέων του νομού για την αποτίμηση της εικόνας στην τουριστική κίνηση στην Κω και τον ειδικότερο σχεδιασμό που καταρτίζει το υπουργείο για την άμεση προώθηση της Κω στο εξωτερικό για το 2017.

    Η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα η προώθηση και προβολή της Κω. Ενημέρωσε για το σύνολο των δράσεων που έχει μέχρι στιγμής υλοποιήσει το υπουργείο και ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τους φορείς και εκπροσώπους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την στήριξη και τόνωση του τουρισμού στην Κω και που απέδωσε, καθώς υπάρχει ήδη ανάκαμψη του τουρισμού και έχει αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα της ελκυστικότητας του προορισμού. Η αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχισθούν εντατικά και το 2017, στο πλαίσιο της άμεσης συνεργασίας με την περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.

    Η Κως για δεύτερη χρονιά εντάσσεται στον κεντρικό σχεδιασμό μάρκετινγκ και προώθησης του υπουργείου και του ΕΟΤ στις αγορές της Ευρώπης και στην Ρωσία. Συμπληρωματικά, ο σχεδιασμός για το 2017 περιλαμβάνει για πρώτη φορά την προώθηση των θεματικών προϊόντων, όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο αθλητικός προπονητικός τουρισμός και η γαστρονομία.

    Επίσης, στο πλαίσιο της υλοποιούμενης τουριστικής πολιτικής, έγιναν σημαντικές συμφωνίες και επαφές το τελευταίο διάστημα με τους μεγάλους tour operators για την επέκταση των προγραμμάτων τους το 2016 και τον προγραμματισμό για το 2017 για νέες αεροπορικές συνδέσεις και νέα τουριστικά πακέτα.

    Η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου να διοργανώσει ταξίδι στην Κω με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Ομίλου της ΤUI στην Κω και την συμμετοχή συνεργατών της από το υπουργείο και τον ΕΟΤ το διήμερο 3 - 4 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια συνάντηση στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας για την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά.

    Σημειώνεται ότι άμεσα η TUI Γερμανίας ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματός της στην Κω τον Οκτώβριο και η TUI Αυστρίας επίσης ανακοίνωσε στο ειδικό πρόγραμμά της για το 2017 δύο εβδομαδιαίες πτήσεις για την Κω.

    Επίσης, στην συνάντηση έγινε αναφορά και στις πρόσφατες ανακοινώσεις των Thomas Cook και Neckermann Reisen για την διεύρυνση των προγραμμάτων στην Κω το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, καθώς και στην παρουσία στην Κω των επικεφαλής της βρετανικής Jet2 Holidays και την ανακοίνωσή τους για την φετινή αύξηση 15% και 30% αντίστοιχα του πτητικού έργου και των πακέτων διακοπών στο νησί, και την αύξηση του προγράμματος τους αντίστοιχα κατά 53% και 80% για το 2017.

    Έμφαση, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, θα δοθεί στην στρατηγική προώθηση του προορισμού συνολικά στο εξωτερικό το 2017 σε συνέχεια των δράσεων και ενεργειών που υλοποιήθηκαν για το 2016.

    Η Κως είχε ενταχθεί:

    Στα προγράμματα συνδιαφήμισης στο πλαίσιο των συμφωνιών του υπουργείου με τους μεγαλύτερους tour operators στην Ευρώπη και την Ρωσία, για την αύξηση των τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα. Στις στοχευμένες ενέργειες προβολής και προώθησης στο εξωτερικό, μέσα από την διοργάνωση περισσοτέρων από 20 ταξιδίων εξοικείωσης για tour operators, travel bloggers και ξένα ΜΜΕ από τις αρχές της χρονιάς, τα οποία συνεχίζονται και τον Οκτώβριο. Την προώθηση της ως προορισμό μέσω της καμπάνιας του ΕΟΤ στις παγκόσμιες online ταξιδιωτικές πλατφόρμες και μέσα από δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα, καθώς και της ειδικότερης καμπάνιας last-minute για την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Προνομιακή συμμετοχή στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις όπου συμμετέχει ο ΕΟΤ με περίπτερο και ενισχυμένη προώθηση και προβολή μέσω της ιστοσελίδας visitgreece.gr και των επικοινωνιακών εργαλείων του υπουργείου και του ΕΟΤ. Σε πρόσθετες δράσεις την προβολή σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Ενημέρωσης για την προβολή βίντεο κλιπ του ΑΠΕ - ΜΠΕ που αναδεικνύουν την ελκυστικότητα και τις ομορφιές του νησιού, και καταγράφουν τις θετικές εντυπώσεις των ταξιδιωτών. Τα βίντεο αυτά διοχετεύτηκαν στις ξένες αγορές μέσω των γραφείων εξωτερικού της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και των γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού. Σε ειδικές δράσεις τόνωσης του εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού για τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Η Κως εντάχθηκε σε ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για δωρεάν διακοπές των δικαιούχων του ΟΑΕΔ και για διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων, έναντι των υπολοίπων προορισμών έως και το τέλος Νοεμβρίου. Επίσης, υπήρξε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κω και μέσω του ΑΠΕ - ΜΠΕ για την διάχυση της ενημέρωσης των ελκυστικών προσφορών στην διαμονή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για τους Έλληνες επισκέπτες.

    Το υπουργείο σχεδιάζει νέες στρατηγικές κινήσεις με τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού, εν όψει των συμφωνιών για τα τουριστικά πακέτα και τα προγράμματα των πτήσεων για το 2017.

    [08] Xαιρετισμός του Αλ. Τσίπρα προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

    «Ακόμη και σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας, όπως αυτή που διανύουμε, το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εγγυάται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Σημείωσε ότι μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας «μεριμνούμε κάθε στιγμή προκειμένου να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσδοκίες σας».

    Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας σχετικά με την εξέλιξη της Εθνικής Διακλαδικής 'Ασκησης «Παρμενίων 2106», ο πρωθυπουργός είπε ότι παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της 'Ασκησης και συνεγχάρη και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «άνδρες και γυναίκες, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατεύσιμους όλων των κλάδων, για το υψηλό αίσθημα ευθύνης, με το οποίο ανταποκρίνεστε στα καθήκοντά σας και εκπληρώνετε επιτυχώς την αποστολή σας».

    «Ακόμη και σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας, όπως αυτή που διανύουμε», είπε ο κ. Τσίπρας, «το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εγγυάται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας». Σημείωσε δε ότι «τόσο, εμείς, η πολιτική ηγεσία όσο και η φυσική σας ηγεσία έχουμε πλήρη συνείδηση της ευθύνης που μας αναλογεί απέναντί σας, και μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας μεριμνούμε κάθε στιγμή προκειμένου να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσδοκίες σας».

    [09] Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα τεθεί σε ισχύ εντός 30 ημερών

    Η συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία μεταξύ άλλων έχει στόχο τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, θα τεθεί σε ισχύ μέσα σε 30 ημέρες, καθώς σήμερα ξεπεράστηκε το όριο που απαιτείτο για αυτό, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.

    Η υποστήριξη στη συμφωνία του Παρισιού διευρύνθηκε: πλέον την έχουν υιοθετήσει 72 χώρες, υπεύθυνες για το 56,75% των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, δηλαδή ένα ποσοστό υψηλότερο από το 55% που απαιτείτο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα, γεγονός το οποίο επιτρέπει σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την επικυρώσουν, ενώ ήδη η συμφωνία είχε εξασφαλισμένη την υποστήριξη χωρών όπως είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία, που ευθύνονται για μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο ώστε η συμφωνία να έχει τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη της COP 22 (7-18 Νοεμβρίου) στο Μαρόκο.

    [10] ΟΗΕ: Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αφού κανένα από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία διαθέτουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο, δεν αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητά του στην έκτη μυστική ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη σήμερα, δήλωσαν διπλωμάτες.

    Το 15μελές συμβούλιο διεξάγει μυστικές ψηφοφορίες για καθεμιά από τις 10 υποψηφιότητες, με τις επιλογές να είναι η «ενθάρρυνση», η «αποθάρρυνση» και η μη έκφραση γνώμης. Ο Γκουτέρες έλαβε 13 θετικές ψήφους, ενώ δύο κράτη μέλη του ΣΑ δεν εξέφεραν γνώμη.

    «Σήμερα, μετά την έκτη άτυπη ψηφοφορία, έχουμε ένα σαφές φαβορί και το όνομά του είναι Αντόνιο Γκουτέρες», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, περιστοιχισμένος από τους 14 συναδέλφους του.

    «Αποφασίσαμε να κάνουμε μια επίσημη ψηφοφορία αύριο το πρωί στις 10:00 και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει διά βοής», πρόσθεσε ο Τσούρκιν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Οκτώβριο. «Ευχόμαστε καλή τύχη στον κ. Γκουτέρες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη πενταετία», κατέληξε ο Τσούρκιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί δεδομένη την εκλογή του.

    Προκειμένου να προταθεί επίσημα στην Γενική Συνέλευση των 193 μελών για να εκλεγεί ΓΓ του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα χρειαστεί ακόμη να υιοθετήσει μια απόφαση σε συνεδρίασή του κεκλεισμένων των θυρών. Για να εγκριθεί η απόφαση αυτή, χρειάζονται τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφοι και να μην ασκηθεί βέτο.

    [11] Πρ. Παυλόπουλος: Οι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν παρά μόνο στη φαντασία της Τουρκίας

    Κάθε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, είναι αμφισβήτηση ευρωπαϊκού εδάφους, διαμήνυσε από την Κάρπαθο, κατά την τελετή ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη του νησιού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι εφ? όσον παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται και η ειρήνη. Αυτό το θέμα αφορά και την Ευρώπη τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι στις δύσκολες ώρες που αντιμετώπισε πρόσφατα, με την απόπειρα πραξικοπήματος, η Ελλάδα έτεινε χέρι φιλίας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει η Τουρκία τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν παρά μόνο στην φαντασία της.

    Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «με βαθιά συγκίνηση, αλλά με ανάλογο αίσθημα ευθύνης και χρέους αποδέχομαι τον εξαιρετικά τιμητικό τίτλο του επίτιμου δημότη της ιστορικής Καρπάθου, επειδή δε η ύψιστη αυτή τιμή επιδαψιλεύεται όχι στο πρόσωπό μου, αλλά στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, σπεύδω να σας διαβεβαιώσω ευθύς εξ αρχής ότι ο τίτλος του επίτιμου δημότη της Καρπάθου θα είναι εφεξής βασικός δείκτης πορείας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων μου».

    Αναφέρθηκε επίσης, στην επέτειο του εορτασμού και στον ηρωισμό που επέδειξαν πριν από 72 χρόνια οι κάτοικοι του νησιού και στα διδάγματα τα οποία μας κληροδοτεί.

    Σας διαβεβαιώ ότι, επιστρέφοντας από την Κάρπαθο, θα φέρω στις «αποσκευές» μου όχι μόνο τις αναμνήσεις της υπέροχης φιλοξενίας σας, αλλά κυρίως και πρωτίστως, την διαρκή εγρήγορσή μου να φανώ αντάξιος της μεγάλης τιμής που σήμερα μου επιφυλάξατε, ανακηρύσσοντάς με συντοπίτη σας κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    [12] Κλ. Ρέγκλινγκ: Πρόοδος στο θέμα του χρέους

    Για βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας και πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Bloomberg.

    Αν και ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η Ελλάδα είναι μια περίπτωση που παραμένει δύσκολη, τόνισε ωστόσο ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο.

    «Από τον Αύγουστο έχουμε επιστρέψει σε μια συνεργατική φάση», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM , προσθέτοντας πως έχουν ήδη εκταμιευτεί δόσεις από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και σημειώνοντας ότι «εκταμιεύουμε δόσεις μόνο όταν έχουν τηρηθεί οι όροι πλήρως, και αυτό συμβαίνει».

    Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, υπενθύμισε πως υπήρξε μια έντονη συζήτηση φέτος στο Eurogroup και πως οι 19 υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία με το ΔΝΤ ότι θα εργαστούν άμεσα για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, «κάτι το οποίο ήδη κάνουμε στον ESM, κυρίως για να μειώσουμε τα επιτόκια για το μέλλον, και αργότερα θα εξετάσουμε πόση επιπλέον ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά».

    «Πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελλάδα διαφέρει από άλλες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται το ΔΝΤ στον κόσμο. Το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα πολύ καλό πλαίσιο. Όμως στην Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί, διότι εκεί βρισκόμαστε εμείς του ESM».

    Ερωτηθείς τι ζητάει από την ελληνική ελίτ ώστε να διατηρηθεί η αισιοδοξία για επιστροφή της ανάπτυξης σε προ κρίσης επίπεδα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κακές, ενώ το ΔΝΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, αναμένοντας τώρα ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του χρόνου, «άρα αρχίζουν να βγαίνουν από τα προβλήματα.

    Βεβαίως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ότι πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, άρα μένουν ακόμα δύο χρόνια. Θα τους βοηθήσουμε με χρήματα ώστε να περάσουν αυτή τη φάση, αν εφαρμόσουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις». Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως υπάρχουν καθυστερήσεις και μικροεμπόδια, καθώς δεν στηρίζουν όλοι στην κυβέρνηση το πρόγραμμα, αν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας το στηρίζουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 October 2016 - 18:32:24 UTC