Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κυρίτσης: Εξαιρετικά μειωμένες οι ροές εισόδου μεταναστών και προσφύγων
  • [02] ΝΔ προς ΠΑΣΟΚ: Ακόμη ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού το «λεφτά υπάρχουν» του κ. Παπανδρέου
  • [03] Τηλεφωνική συνομιλία του ΠτΔ με τον δήμαρχο Χίου
  • [04] Ο S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών
  • [05] Τα έσοδα του Ιουλίου υπερβαίνουν τον στόχο
  • [06] Επτά μύθοι για τον ήλιο που θεωρούμε αλήθειες!
  • [07] Διαμαρτυρία προσφύγων του κέντρου φιλοξενίας Νέας Καβάλας Κιλκίς
  • [08] Τέχνη, επιστήμη και τεχνολογία προτείνονται για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Ιόνιο
  • [09] Ν. Παππάς: Εντός του χρονοδιαγράμματος η πορεία του διαγωνισμού για τις άδειες
  • [10] Ολάντ: Μια νίκη του Τραμπ μπορεί να ενισχύσει την Ακροδεξιά παγκοσμίως
  • [11] Η συντηρητική Τομόμι Ινάντα, νέα υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας
  • [12] Η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού, «πάει» Επίδαυρο
  • [13] Αισχύλεια 2016: Ο πολιτισμός είναι για την Ελευσίνα τρόπος ζωής
  • [14] Τα σπίτια στις γειτονιές υψηλότερου εισοδήματος έχουν περισσότερα έντομα από τις φτωχές
  • [15] «Φως», για πρώτη φορά, στο γενετικό υπόβαθρο της μείζονος κατάθλιψης
  • [16] Η έλλειψη νερού σκότωσε τα τελευταία μαμούθ, πριν από 5.600 χρόνια
  • [17] Οι αλλαγές στη διαχείριση των «κόκκινων» ιδιωτικών δανείων

  • [01] Γ. Κυρίτσης: Εξαιρετικά μειωμένες οι ροές εισόδου μεταναστών και προσφύγων

    Εξαιρετικά μειωμένες ροές εισόδου μεταναστών και προσφύγων καταγράφονται, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης Γ. Κυρίτσης. Όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪχθες καταγράφηκαν 119 νέοι μετανάστες, ενώ το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι αφίξεις ήταν μηδενικές. Πριν από τη συμφωνία στην ΕΕ, οι αφίξεις κατά μέσο όρο έφθαναν τις 1.500, σημείωσε ο κ. Κυρίτσης, ενώ τον προηγούμενο έτος ήταν πολύ περισσότερες.

    Τόνισε πάντως ότι όλα τα παιδιά των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα θα πάνε φέτος σχολείο κυρίως στις δομές που βρίσκονται και γι' αυτόν τον λόγο θα προσληφθούν 700 δάσκαλοι.

    Ερωτηθείς εάν είναι παράνομες οι καταλήψεις κτιρίων, είπε ότι «αντίκεινται στο νόμο», για να σημειώσει ότι βρίσκονται στο «γκρίζο σημείο» μεταξύ νόμου κια πολιτικής αντίληψης.

    Για μακροχρόνιες καταλήψεις σημείωσε πως μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή «με συμφωνία κυρίων», δηλαδή η πλευρά των καταληψιών θα δώσει κάποιες εγγυήσεις και ανάλογα θα πράξει και το κράτος.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα με την εισβολή σε εκκλησία στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως, σε μία εποχή όξυνσης των θρησκευτικών παθών, θα πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί με τους χώρους λατρείας.

    [02] ΝΔ προς ΠΑΣΟΚ: Ακόμη ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού το «λεφτά υπάρχουν» του κ. Παπανδρέου

    «Ακόμη ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού το "λεφτά υπάρχουν" του κ. Παπανδρέου, νυν προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, δίνοντας απάντηση στο ΠΑΣΟΚ.

    «Και, δυστυχώς, για το ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Διαβάστε επίσης:ΠΑΣΟΚ: «Σοβαρά ερωτηματικά» δημιουργεί η αναίρεση απόφασης του Συμβουλίου Εφετών,για τον πρ. πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

    [03] Τηλεφωνική συνομιλία του ΠτΔ με τον δήμαρχο Χίου

    Το θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και των επιπτώσεων της στο νησί, συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σε τηλεφωνική επικοινωνία, χθες Τρίτη το απόγευμα, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χίου,«ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον δήμαρχο για το σχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την άμεση ανακούφιση του νησιού από το προσφυγικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αφορά την άμεση μετεγκατάσταση 300 - 400 ατόμων από το νησί, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ ο δήμαρχος ζήτησε την υιοθέτηση ενός πλάνου για τη σταδιακή και σταθερή απομάκρυνση και των υπολοίπων προσφύγων».

    Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Χίου αναφέρθηκε στη «διαρκή φροντίδα του Προέδρου για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Χίο» για την οποία οι Χιώτες τον ευχαριστούν. Επίσης, ο κ. Βουρνούς ανέφερε πως «έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα ζητήματα ασφαλείας που εγείρει το προσφυγικό πρόβλημα, για τα οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το γραφείο του Υπουργού».

    «Σε μια δύσκολη συγκυρία για το νησί, πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη και τον καρπό των συνεχών προσπαθειών και επαφών του δήμου για να δοθεί μια λύση στο όλο θέμα» κατέληξε ο δήμαρχος Χίου.

    Φεύγουν περίπου 1.000 άτομα άμεσα

    Με αφορμή τη μετεγκατάσταση περίπου 300 - 400 προσφύγων από τη Χίο (από τους 2700 περίπου που ζουν στο νησί εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας) από καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής έγινε γνωστό ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα μεταφερθούν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περίπου 1000 άτομα.

    Πρόκειται για πρόσφυγες αιτούντες άσυλο στους οποίους έχει εγκριθεί το πρώτο μέρος της διαδικασίας και οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν φεύγουν από τα νησιά προς την Αθήνα, όπου πρέπει να περάσουν από το δεύτερο μέρος της διαδικασίας ασύλου και αυτό γίνεται για διάφορους λόγους κυρίως οικονομικούς. Πέραν των παραπάνω, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζεται η άμεση μετεγκατάσταση από τα νησιά σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας, κυρίως μεταναστών από την Αφρική και χώρες της Ασίας χωρίς προσφυγικό προφίλ. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζεται, κυρίως από τους τελευταίους και λόγω του πολύμηνου εγκλωβισμού τους στα νησιά αναπτύσσονται παραβατικές συμπεριφορές.

    [04] Ο S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, μετά τη μερική χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Ιούνιο.

    Συγκεκριμένα, ο S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της Alpha Bank, της Eurobank Εργασίας, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς σε CCC+ από SD (δηλ. επιλεκτική χρεοκοπία), με σταθερή προοπτική.

    Τον περασμένο μήνα η ελληνική κυβέρνηση χαλάρωσε περαιτέρω τα μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων.

    «Θεωρούμε την άρση των περιορισμών ως ένα σημαντικό μέτρο χαλάρωσης, καθώς θα επιτρέψει να επιστρέψουν καταθέσεις σε μετρητά στο τραπεζικό σύστημα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα», ανέφερε ο οίκος. «Αναμένουμε κάποιες ήσσονες εισροές καταθέσεων τους προσεχείς μήνες», πρόσθεσε ο S&P.

    [05] Τα έσοδα του Ιουλίου υπερβαίνουν τον στόχο

    Τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου, επισημαίνουν πηγές από το Γενικό Λογιστήριο, με αφορμή και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντική υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο και ανησυχίες από μέρους του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου.

    [06] Επτά μύθοι για τον ήλιο που θεωρούμε αλήθειες!

    Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν, πως η σκιά και η συννεφιά προστατεύουν αποτελεσματικά από τον ήλιο ή ότι εφόσον φοράμε αντηλιακό ή είμαστε μέσα στο νερό δεν είναι δυνατό να καούμε.

    Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, όπως υποστηρίζει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, που παραθέτει τους 7 μύθους για την ηλιοπροστασία που έχουμε υιοθετήσει αρκετοί από εμάς. Οι μύθοι μάς βολεύουν γιατί κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη το καλοκαίρι, αλλά θέτουν σε κίνδυνο το δέρμα μας.

    Το κοκκίνισμα είναι απαραίτητο για να μαυρίσει το δέρμα

    Το κοκκίνισμα είναι η πρώτη συνέπεια από την υπερβολική έκθεση στην UV και όχι προϋπόθεση μαυρίσματος. Επιπλέον, το μαύρισμα είναι ένδειξη βλάβης του δέρματος από τον ήλιο (όπως μαυρίζει το κρέας όταν το ψήνουμε στον φούρνο).

    Ο ήλιος «καίει» μόνο από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι

    Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) η οποία ευθύνεται για τη φωτογήρανση (ρυτίδες, κηλίδες κ.λπ.) είναι σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή που παρουσιάζει διακύμανση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) η οποία συνδέεται με το κακοήθες μελάνωμα (είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος) και έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο, το δέρμα χρειάζεται προστασία και από τις δύο, γι' αυτό συστήνεται αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι.

    Όταν βρίσκεται κάποιος μέσα στο νερό, δεν καίγεται

    ...

    [07] Διαμαρτυρία προσφύγων του κέντρου φιλοξενίας Νέας Καβάλας Κιλκίς

    Σε εξέλιξη είναι από το πρωί διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στη δομή της Νέας Καβάλας Κιλκίς, ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, περί τις 6.30 το πρωί, περίπου 50 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, διανύοντας μία απόσταση 300-400 μέτρων, κινήθηκαν από το κέντρο φιλοξενίας προς τον περιβάλλοντα χώρο αλυσίδας σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στην περιοχή, πραγματοποιώντας εκεί διαμαρτυρία.

    Σχεδόν μιάμιση ώρα αργότερα, άλλη μία ομάδα από το ίδιο κέντρο, αποτελούμενη από 200 άτομα, κυρίως γυναίκας με παιδιά, κατευθύνθηκε προς τον οικισμό της Νέας Καβάλας, σε μικρή απόσταση από το κέντρο, όπου παραμένει έως αυτή την ώρα. Εκεί έφθασαν λίγο αργότερα όσοι διαμαρτυρήθηκαν νωρίτερα στο σημείο του σούπερ μάρκετ.

    [08] Τέχνη, επιστήμη και τεχνολογία προτείνονται για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Ιόνιο

    Πρωτότυπες ερευνητικές προτάσεις, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, που παντρεύουν την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία, για τη δημιουργία περιεχομένου υποδομών και υπηρεσιών στο Ιόνιο, έχουν κατατεθεί από τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με στόχο να καλύψουν κενά και να προσδώσουν αξία και αναγνωρισιμότητα στο Ιόνιο, σε διεθνές επίπεδο.

    Η πρώτη πρόταση με τίτλο «Ανάπτυξη εφαρμογής παιχνιδιών, με στόχο την εκπαίδευση του κοινού στη φυσική κληρονομιά των Ιόνιων νησιών» αποτελεί από κοινού πρόταση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εναλλακτικών καινοτόμων μεθόδων προβολής του τουριστικού προϊόντος των Ιονίων Νήσων, μέσω της ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητές συσκευές και υπολογιστές με θέματα που επικεντρώνονται στο φυσικό κάλλος και τις δραστηριότητες που προσφέρονται στα νησιά της περιφέρειας.

    Παιχνίδια με θέμα την ποδηλασία, την ιστιοπλοΐα, την αναρρίχηση, την αρχαιολογία και τη βιοποικιλότητα του τόπου, πρόκειται να αναπτυχθούν και να διατεθούν, μέσω μιας ολοκληρωμένης διαδικτυακής πλατφόρμας, στοχεύοντας στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής/φυσικής κληρονομιάς των Ιονίων Νησιών, την εκπαίδευση του κοινού σε αυτή και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, με ευχάριστο τρόπο. Για την ανάπτυξη των παιχνιδιών θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες και πρότυπα συστημάτων εκπαίδευσης-ψυχαγωγίας (edutainment), που θα ενσωματώσουν πραγματικά βίντεο και ήχους από τα νησιά.

    [09] Ν. Παππάς: Εντός του χρονοδιαγράμματος η πορεία του διαγωνισμού για τις άδειες

    Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρά κατά το χρονοδιάγραμμα, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να γίνει η δημοπρασία και η κυβέρνηση προχωρά παρά τα ποικίλα εμπόδια που επιχείρησαν να προκαλέσουν οι αξιωματική αντιπολίτευση και κάποια κατεστημένα συμφέροντα, αποκαθιστώντας το Σύνταγμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο».

    «Ο διαγωνισμός προχωρά κατά το χρονοδιάγραμμα, είμαστε στη φάση που ολοκληρώνεται η διαδικασία προεπιλογής, οι διαγωνιζόμενοι, όσοι έχουν καταθέσει το φάκελό τους, άσκησαν το δικαίωμά τους να υποβάλουν ενστάσεις κατά άλλων διαγωνιζομένων. Φαίνεται ότι είναι αρκετά ευάριθμες αυτές οι ενστάσεις και τώρα κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η επιτροπή ενστάσεων θα πρέπει να αποφανθεί κατά το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να αποσταλούν οι προσκλήσεις και να ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή της επιτροπής τοποθετείται χρονικά πριν το δεκαπενταύγουστο και μέσα στο Αύγουστο θα διεξαχθεί η δημοπρασία.

    [10] Ολάντ: Μια νίκη του Τραμπ μπορεί να ενισχύσει την Ακροδεξιά παγκοσμίως

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες πως μια νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να κάνει την πολιτική περισσότερο συντηρητική σε όλο τον κόσμο και τόνισε πως ο εκκεντρικός επιχειρηματίας δημιουργεί στους ανθρώπους «ένα αίσθημα ναυτίας».Μια νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου μπορεί επίσης να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2017, τόνισε ο Ολάντ, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

    «Αν οι Αμερικάνοι επιλέξουν τον Τραμπ, αυτό θα έχει συνέπειες, επειδή οι αμερικανικές εκλογές είναι εκλογές παγκόσμιας εμβέλειας», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

    «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ ισχυρή στροφή προς την δεξιά στον κόσμο, η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ αναδεικνύει ζητήματα που θα αντικατοπτριστούν στην γαλλική προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο Ολάντ, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον έντονο ανταγωνισμό της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν, αν επιλέξει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

    «Ένας συγκεκριμένος αριθμός υπερβολών κατέληξαν να δημιουργούν στους ανθρώπους ένα αίσθημα ναυτίας-ακόμη και μέσα στις ΗΠΑ ? ιδιαίτερα όταν , όπως έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, να προσβάλει την μνήμη ενός στρατιώτη», τόνισε.

    [11] Η συντηρητική Τομόμι Ινάντα, νέα υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διόρισε σήμερα τησυντηρητικήπολιτικό σύμμαχό του, Τομόμι Ινάντα στη θέση τηςυπουργού Άμυνας.

    Η εξέλιξη αυτή, αναμένεται ότι θα προκαλέσει εκνευρισμό στην Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, ενώ οι βασικοί υπουργοί διατήρησαν τα χαρτοφυλάκια τους, στο πλαίσιο κυβερνητικού ανασχηματισμού.

    Η νέαυπουργός Άμυνας, έχει τις ίδιες απόψεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό για την αναθεώρηση του μεταπολεμικού (ειρηνευτικού) συντάγματος της χώρας, που μεταφράζεται από την Κίνα και τη Νότια Κορέα ως ένδειξη περιφερειακής στρατικοποίησης της περιοχής από το Τόκιο.

    [12] Η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού, «πάει» Επίδαυρο

    Η πρώτη «συνάντηση» του Μιχαήλ Μαρμαρινού με τον Αριστοφάνη θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. «Πόσο αντέχουμε τον Αριστοφάνη, σήμερα...και κυρίως, τον πολιτισμό που εκπροσωπεί. Έναν πολιτισμό του σώματος. Γιατί η δικιά μας σχέση με το σώμα, είναι πιο πειραγμένη, τραυματισμένη θα έλεγα» σημείωνε πριν λίγες μέρες ο σκηνοθέτης όταν, ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στο πιο αντιπολεμικό έργο του μεγάλου κωμικού ποιητή -τρίτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου-, «καταλάμβαναν» το Μετρό Συντάγματος.

    Η ιστορία είναι γνωστή: Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται, κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα, και το στρατόπεδο των ανδρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, ενώ τον κεντρικό ρόλο ερμηνεύει η Λένα Κιτσοπούλου.

    [13] Αισχύλεια 2016: Ο πολιτισμός είναι για την Ελευσίνα τρόπος ζωής

    Με την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο Του Πολέμου» ξεκινά, την Παρασκευή 12 Αυγούστου, το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016, που διοργανώνει εδώ και 42 χρόνια ο δήμος Ελευσίνας.

    Με περισσότερες από εξήντα πέντε εκδηλώσεις: 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, έναν ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνή ημερίδα, ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη της Ελευσίνας τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση.

    Κι όλα αυτά μέσα σε μια από τις πιο σημαντικές χρονιές, στην ιστορία της Ελευσίνας, η οποία παραμερίζοντας το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης, πέρασε στην τελική φάση και διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

    Την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου», ακολουθεί στις 18 Αυγούστου βραδιά πανσέληνου με τη Σόνια Θεοδωρίδου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Τον λόγο έχει, στις 24 Αυγούστου, ο Σωκράτης Μάλαμας με τη συναυλία «πώς λαβώνεται ο χρόνος?», ενώ στις 28 Αυγούστου η Hangzhou Opera Theater παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear" βασισμένη στον «Βασιλιά Λιρ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Huizhu Sun, Chunfang Fei.

    Ακολουθεί στις 29 Αυγούστου η παράσταση "Η ασπίς και το συμπόσιο" των Μενάνδρου-Λουκιανού. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Η είσοδος σε όλα τα ΑΜΕΑ θα είναι δωρεάν.

    Στις 31 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.

    [14] Τα σπίτια στις γειτονιές υψηλότερου εισοδήματος έχουν περισσότερα έντομα από τις φτωχές

    Aν και θα περίμενε κανείς σε ένα φτωχικό σπίτι να κυκλοφορούν περισσότερα ζουζούνια και εν γένει έντομα, στην πραγματικότητα στα πλουσιόσπιτα υπάρχουν περισσότερα από αυτά μέσα και γύρω από το σπίτι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.Αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη, κατά βάση οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι υψηλότερου εισοδήματος συνήθως έχουν κήπους και μπαλκόνια με περισσότερα φυτά, πράγμα που προσελκύει μύγες, αράχνες και άλλα έντομα με...πολλά πόδια.

    Οι εντομολόγοι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα και της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Μίσα Λέονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το "Science", συνέλλεξαν περίπου 10.000 δείγματα εντόμων και συσχέτισαν τον αριθμό και την ποικιλία των εντόμων με το εισόδημα κάθε νοικοκυριού από όπου ελήφθησαν τα δείγματα.

    [15] «Φως», για πρώτη φορά, στο γενετικό υπόβαθρο της μείζονος κατάθλιψης

    Για πρώτη φορά μια μεγάλη διεθνής γενετική έρευνα έφερε στο φως 15 περιοχές του ανθρωπίνου γονιδιώματος, οι οποίες σχετίζονται με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ή μείζονα κατάθλιψη) στους ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.Είναι πάντως ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για ένα γενετικό τεστ πρόγνωσης ή διάγνωσης της κλινικής κατάθλιψης, καθώς οι επιστήμονες ουσιαστικά έχουν βρει τις «κρυψώνες» των γονιδίων που εμπλέκονται στη νόσο, αλλά όχι τα ίδια τα επιμέρους γονίδια. Επιπλέον εκτιμάται ότι για την κατάθλιψη ευθύνονται και άλλα άγνωστα ακόμη γονίδια.

    Οι 15 αυτές περιοχές των χρωμοσωμάτων περιλαμβάνουν γονίδια που εμπλέκονται στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και στη γέννηση νέων νευρώνων στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Ορισμένες από τις εν λόγω περιοχές του γονιδιώματος εμφανίζουν μερική επικάλυψη με γονίδια που στο παρελθόν έχουν συσχετισθεί με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η επιληψία.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρόι Πέρλις του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", πραγματοποίησαν μελέτη διερεύνησης ολόκληρου του γονιδιώματος σε πάνω από 121.000 άτομα με διαγνωσμένη μείζονα κατάθλιψη, καθώς και σε πάνω από 338.000 άτομα χωρίς τέτοιο πρόβλημα.

    [16] Η έλλειψη νερού σκότωσε τα τελευταία μαμούθ, πριν από 5.600 χρόνια

    Ενώ ο Μινωικός πολιτισμός της Κρήτης μόλις είχε εμφανισθεί, τα τελευταία μαλλιαρά μαμούθ εξαφανίζονταν στη νήσο του Αγίου Παύλου στην Αλάσκα εξαιτίας της έλλειψης γλυκού νερού για να πιούν. Αυτό συμπέρανε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η εξαφάνιση των τριχωτών γιγάντων συνέβη πριν από 5.600 χρόνια, περίπου 5.000 χρόνια αργότερα αφότου είχαν εξαφανισθεί τα «αδέρφια» τους στις ηπειρωτικές περιοχές.

    Η νήσος του Αγίου Παύλου βρίσκεται περίπου 600 χλμ. βόρεια από τις Αλεούτιες νήσους και αρχικά αποτελούσε τμήμα της «γέφυρας» ξηράς που κάλυπτε το σημερινό Βερίγγειο πορθμό, προτού τα νερά ανέβουν μετά τη σταδιακή άνοδο της θερμοκραίας και το λιώσιμο των πάγων της τελευταίας παγετωνικής περιόδου.Εκτός από τα μαμούθ, τα μόνα άλλα μεγάλα ζώα που παγιδεύθηκαν στο νεοδημιούργητο νησί κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ήσαν οι αρκτικές αλεπούδες, ενώ οι αρκούδες εμφανίσθηκαν πριν από 4.000 χρόνια και οι άνθρωποι δεν έφθασαν εκεί παρά το 1787 μ.Χ.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Ράσελ Γκράχαμ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να αναλύσουν μια πληθώρα στοιχείων σχετικά με τη ζωή και το τέλος των μαμούθ.

    [17] Οι αλλαγές στη διαχείριση των «κόκκινων» ιδιωτικών δανείων

    Ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και για περιπτώσεις δανείων με πολλαπλούς πιστωτές λαμβάνεται στο αναθεωρημένο κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών που προχώρησε με απόφαση τηςΤράπεζας της Ελλάδος, η οποία και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

    Ο Κώδικας Δεοντολογίας καθιερώνει γενικές αρχές συμπεριφοράς και υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές, τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση λύσεων ρύθμισης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη.

    Στον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, μεταξύ άλλων, εξειδικεύεται περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής του, αποσαφηνίζεται σειρά διαδικασιών επικοινωνίας με τους δανειολήπτες και λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και για περιπτώσεις δανείων με πολλαπλούς πιστωτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 August 2016 - 8:32:33 UTC