Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θα πορευτούμε με την δική μας αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική»
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Αναγκαία η ορθή απεικόνιση του χρέους
  • [03] Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016
  • [04] «Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις»
  • [05] «Πλούσιο» το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2015
  • [06] Ύποπτο πακέτο στο Ολντ Τράφορντ ματαίωσε τον αγώνα της Μάντσεστερ
  • [07] Τα εύσημα στην Μπαρτσελόνα από τον Ζινεντίν Ζιντάν
  • [08] Η σύγκρουση Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ άνοιξε τον δρόμο στον 18χρονο Φερστάπεν

  • [01] «Θα πορευτούμε με την δική μας αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική»

    Ολοκληρώθηκε μετά το μεσημέρι η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την έγκριση, σχεδόν ομόφωνα της Πολιτικής Διακήρυξης και των Προγραμματικών της Θέσεων.

    Στη ομιλία της, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες, η Φώφη Γεννηματά άσκησε εκ νέου κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. υποστηρίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα πορευτεί «ούτε για την συντηρητική Ν.Δ., ούτε για τον λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ».

    «Θα πορευτούμε με την δική μας αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική. Αυτή που σήμερα συμφωνήσαμε» είπε και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί. Μας έβαλε σε μόνιμη επιτροπεία. Ο κ. Μητσοτάκης είναι μια άλλη εκδοχή του κόφτη. Καλλιεργούν τον μεταξύ τους διπολισμό για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη και να ?μπετονάρουν? τα ακροατήριά τους. Δεν μας ενδιαφέρει αυτού του είδους η πολιτική. Τα έχουμε ζήσει, τα ξέρουμε, τα βαρεθήκαμε, μας οδήγησαν σε αδιέξοδα».

    Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση διπλωματικών υπαλλήλων από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα και ?παρέμβαση Τσίπρα?, η κ. Γεννηματά είπε ότι είναι «μια στάση απαράδεκτη, ουσιαστικά συγκάλυψης σκανδάλου για μικροπολιτικούς λόγους». «Αυτό δεν είναι ηθική, δεν είναι αριστερά, θυμίζει τις πιο στυγνές εποχές καταπίεσης των γυναικών από τη συντήρηση», συμπλήρωσε.

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε οτι η ελληνική κοινωνία και κατ΄ επέκταση και η ελληνική οικονομία, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη θετική έκπληξη και να «γυρίσουν» την τύχη της χώρας και αυτό θα συμβεί στο μέτρο που ισχυροποιηθεί η μόνη πραγματική δύναμη αλλαγής, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

    «Το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στην τύχη ή στα χέρια μαθητευόμενων μάγων, στο δεξί χέρι του κ. Σόιμπλε, τον κ. Τσίπρα», είπε προσθέτοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι έτοιμη, με την Πολιτική Διακήρυξη, με τις δικές επεξεργασμένες απαντήσεις -κατευθυντήριες γραμμές- για τα μεγάλα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Αναγκαία η ορθή απεικόνιση του χρέους

    Την αναγκαιότητα ορθής απεικόνισης του χρέους σε παρούσα αξία και των πρόσθετων παραμετρικών αλλαγών, όπως συμφωνήθηκαν το 2012 ως συμπλήρωμα του ριζικού PSI / OSI, προκειμένου να αποκατασταθεί «ένα μέρος της βλάβης που επέφερε στη δυναμική του χρέους η περίοδος 2015-2016» τονίζει σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Επισημαίνει δε, ότι μετά από αυτό «οι κυβερνώντες μπορούν να καταθέσουν στέφανο συγγνώμης στο PSI» και προσθέτει ότι «η διαφορά μεταξύ ?αυταπάτης? και οργανωμένης εξαπάτησης της κοινωνίας είναι πάντως πολύ βαριά και δεν εξαλείφεται».

    Σε μια αναδρομή ο Ευ. Βενιζέλος, αφού υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός αντέστρεψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνει ότι στη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επαναλαμβάνονταν μεν η δέσμευση των εταίρων για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο πλαίσιο του 2012 αλλά «στο μεταξύ όμως είχε αρθεί - λόγω των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης - μια από τις παραμέτρους του 2012, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών -μελών από τα χαρτοφυλάκια τους ελληνικών ομολόγων ( ANFA και SMP )».

    «Η κυβέρνηση εξαρχής επεδίωξε να εμφανίσει την παρέμβαση στο χρέος ως αντίβαρο για την υπαγωγή στο τρίτο μνημόνιο. Τώρα προκειμένου να κλείσει η περιβόητη αξιολόγηση, το τρίτο μνημόνιο μετεξελίχθηκε σε μνημόνιο τρία plus με πρόσθετα σκληρά μέτρα πέρα από το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

    «Θα περίμενε κάποιος αυτά τα πρόσθετα μέτρα να συνοδευτούν από ενεργοποίηση των δεσμεύσεων του 2012/2015 για το χρέος. Παραδόξως όμως, αντί για αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι υπαναχωρούν και θέτουν εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις για πρόσθετη παρέμβαση στο χρέος».

    [03] Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016

    Ξεκινούν αύριο οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, για 103.366 υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η έναρξη των εξετάσεων γίνεται με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στην οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων, είτε δίνουν με το παλιό, είτε με το νέο σύστημα, αλλά και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα. Με το ίδιο μάθημα, την Τρίτη, 17 Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α') που δίνουν με το παλιό σύστημα.

    Σημειώνεται ότι τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν θέματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. Επίσης, στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.

    Ήδη από τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, έχουν προμηθευτεί το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο οι υποψήφιοι θα προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα.

    Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατάτην είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζίτους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικόυγρόήταινία, κινητάτηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικάμέσα μετάδοσης πληροφοριών ήεπικοινωνίας, ήάλλα αντικείμενα, εκτός απόαυτάπου επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) ήτης Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.

    [04] «Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις»

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ενώ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μειώσεις μισθών.

    Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι έχει κοινωνικό πρόσημο, υπογραμμίζοντας ότι ο «εχθρός της κυβέρνησης είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα».

    Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ένας μεγάλος μύθος, που διαψεύδεται από το νόμο, είναι ότι οι αγρότες επιβαρύνονται δυσανάλογα. «Έχουμε πολύ σημαντική βελτίωση του τελικού νομοσχεδίου σε σχέση με το αρχικό. Στο αρχικό νομοσχέδιο προβλέπαμε ότι η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους αγρότες θα ήταν στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, τώρα είναι στο 70%. Αυτό είναι πάγια ρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι για τον ίδιο είναι θέση αρχής η ενσωμάτωση του ταμείου κύριας σύνταξης των δημοσιογράφων στον ενιαίο φορέα. «Είχα πει, όμως ότι το αγγελιόσημο θα προσπαθούσαμε, μέχρι το τέλος, να το προστατεύσουμε, γιατί μοιράζει τη διαφημιστική δαπάνη και βοηθάει μικρά και μεσαία έντυπα σε όλη την Ελλάδα να παραμείνουν ζωντανά. Το αγγελιόσημο θεωρήθηκε από τους εταίρους κοινωνικός πόρος και, μολονότι προσπαθήσαμε να το υπερασπίσουμε στη διαπραγμάτευση, δεν το πετύχαμε» σημείωσε ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι το αγγελιόσημο θα πρέπει να επεκταθεί και στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [05] «Πλούσιο» το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2015

    «Πλούσιο» το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας και για το 2015, έτσι όπως παρουσιάστηκε σήμερα από τον γενικό γραμματέα της, ακαδημαϊκό, Βασίλειο Πετράκο. Εκτός από το ανασκαφικό, ξεχωρίζει επίσης το ερευνητικό και εκδοτικό έργο της Εταιρείας, όπως η δημοσίευση των μελετών των μεσοελλαδικών τύμβων στη θέση Βρανά του Μαραθώνα, που είχε ανασκάψει ο Σπυρίδων Μαρινάτος, αλλά και η έκδοση του έργου του κ. Πετράκου, «Ημερολόγιο Αρχαιολογικό. Τα χρόνια του Καποδίστρια 1828-1832», που αποτελείται από τρεις τόμους. «Το "Ημερολόγιο Αρχαιολογικό" απευθύνεται στους αρχαιολόγους πρώτα- πρώτα. Για να μάθουν ότι και η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία ιδρύθηκε από τον Κυβερνήτη και όχι από τους Βαυαρούς, όπως πιστεύουν όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γγ της Εταιρείας, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεχή μείωση των πόρων της Εταιρείας («παράλληλα και ανάλογα με την οικονομική πτώση του τόπου»), η οποία αντί να ενισχύεται για το έργο της «αντιμετωπίζεται ως κοινή κερδοσκοπική επιχείρηση».

    Όσον αφορά στις ανασκαφές που διεξάγονται υπό την αιγίδα της, ξεχωρίζουν:

    - Η ανασκαφή του αιγυπτιακού ιερού στην Μπρεξίζα Μαραθώνος, που συνεχίζεται από την αρχαιολόγο Ιφιγένεια Δεκουλάκου.

    - Στην αρχαία Μεσσήνη συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες του Πέτρου Θέμελη, όπως οι αποκαταστάσεις του περιστυλίου (και του ψηφιδωτού γεωμετρικού δαπέδου) του κρεοπωλείου και της στοάς του, η συντήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου της μεγάλης αίθουσας εντός συγκροτήματος του 3ου- 4ου αι. μΧ (στα δυτικά του αρχαίου θεάτρου) με την επιγραφή «Παράμονος αναγνώστης εποίησε», καθώς και η αποκάλυψη ενός άλλου ψηφιδωτού, βόρεια της αίθουσας αυτής, με γεωμετρική διακόσμηση και την κτητορική επιγραφή «Θεόδουλος επίσκοπος ποιεί».

    - Η ανασκαφή στον Άγιο Βασίλειο στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, που συνεχίζεται από την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, έφερε στην επιφάνεια, για άλλη μια χρονιά, πολύ σημαντικά ευρήματα.

    - Η νέα έρευνα στο ιερό του Απόλλωνος στον Θέρμο της Αιτωλίας από τον Ιωάννη Παπαποστόλου δείχνει επίσης ενδιαφέρουσα.

    - Μια βραχογραφία που εικονίζει τρία πλοία, με το μεγαλύτερο να έχει ανασηκωμένη την πλώρη και φέρει, πιθανόν, είδος σημαίας, ενώ στο κέντρο του διακρίνεται ανθρώπινη μορφή με υψωμένα και ανοιχτά χέρια σε στάση δέησης, είναι μεταξύ των νέων ευρημάτων της ανασκαφής που συνεχίζεται στον τειχισμένο νεολιθικό οικισμό στον Στρόφιλα Άνδρου από την αρχαιολόγο Χριστίνα Τελεβάντου.

    - Επίσης, από δύο ομάδες βραχογραφιών που βρέθηκαν στη θέση Καστρί στη Χαλανδριανή Σύρου, η οποία ερευνάται από την αρχαιολόγο Μαρίζα Μαρθάρη, ξεχωρίζει μια σειρά τριών πλοιαρίων, ενώ παράσταση που επαναλαμβάνεται φαίνεται να απεικονίζει ανθρώπινη μορφή (φαίνονται καθαρά χέρια και πόδια). Ένα τρίτο σχήμα που διακρίνεται με σαφήνεια θεωρείται έως τώρα ότι εικονίζει ανθρώπινο πέλμα.

    Σημαντικές είναι επίσης οι έρευνες που συνεχίζονται στα Αστέρια Γλυφάδας, στην αρχαία Θουρία και στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, στη Σικυώνα Κορινθίας, στην αρχαία Θήβα, στον Ογχηστό Βοιωτίας, στην ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα Σίφνου, στη Ζώμινθο και στην Κουμάσα της Κρήτης.

    [06] Ύποπτο πακέτο στο Ολντ Τράφορντ ματαίωσε τον αγώνα της Μάντσεστερ

    Την ματαίωση του αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπόρνμουθ ανακοίνωσαν οι αρχές, καθώς ένα ύποπτο πακέτο βρέθηκε στη βορειοδυτική εξέδρα του Ολντ Τράφορντ και άμεσα δόθηκε εντολή να αδειάσει όλο το γήπεδο των «κόκκινων διάβολων».

    [07] Τα εύσημα στην Μπαρτσελόνα από τον Ζινεντίν Ζιντάν

    Την κυριαρχία της στην Primera Division τα τελευταία 11 χρόνια επιβεβαίωσε η Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί μπορεί να έκαναν τα εύκολα δύσκολα στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ωστόσο, έστω και στο φινάλε, πανηγύρισαν την κατάκτηση του 24ου τίτλου στην ιστορία τους, δεύτερου σερί και όγδοου από τη σεζόν 2004-2005. Ο τεχνικός της «αιώνιας αντιπάλου» Ζινεντίν Ζιντάν, παραδέχθηκε ότι δίκαια η Μπαρτσελόνα κατέκτησε τον τίτλο.

    «Ποτέ δεν πετάξαμε λευκή πετσέτα, παλέψαμε μέχρι τέλους και διεκδικήσαμε τις πιθανότητές μας. Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα, γι? όλα αυτά που έχει πετύχει. Η Μπαρτσελόνα άξιζε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, νομίζω όμως πως όλοι πρέπει να μας βγάλουν το καπέλο για αυτό που κάναμε στις τελευταίες αγωνιστικές», είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης.

    [08] Η σύγκρουση Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ άνοιξε τον δρόμο στον 18χρονο Φερστάπεν

    Απίστευτη εξέλιξη στο γκραν πρι της Ισπανίας, 5ο αγώνα της φετινής σεζόν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα, καθώς οι δύο πιλότοι της Mercedes Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ, συγκρούστηκαν, όταν ο Βρετανός επιχείρησε προσπέραση και έμειναν και οι δύο εκτός κούρσας!

    Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για να πετύχει στη Βαρκελόνη την πρώτη νίκη στην καριέρα του ο Μαξ Φερστάπεν. Ο 18χρονος Ολλανδός πιλότος της Red Bull έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο νεαρότερος οδηγός που τερματίζει πρώτος σε γκραν πρι.

    Ο Φερστάπεν, που μόλις την περασμένη εβδομάδα προβιβάστηκε στη Red Bull από τη θυγατρική ομάδα Toro Rosso, πανηγύρισε έξαλλα την απρόσμενη νίκη του, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση τους δύο οδηγούς της Ferrari, Κίμι Ραϊκόνεν και Σεμπάστιαν Φέτελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 May 2016 - 14:32:24 UTC