Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Να προχωρήσουμε σε ένα new deal πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό
  • [02] «Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις»
  • [03] Eπιθέσεις με φωτοβολίδες εναντίον ΜΑΤ στα Εξάρχεια
  • [04] «Με θυσίες η Ελλάδα εμπεδώνει την πορεία της εντός ΕΕ»
  • [05] Ο Νετανιάχου αμφισβητεί την αμεροληψία της Γαλλίας για την επίλυση του Μεσανατολικού
  • [06] Η εξωτερική μας πολιτική είναι συνετή, αποφασιστική, νηφάλια και ψύχραιμη τονίζει ο Ν. Κοτζιάς
  • [07] Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Οι επιχειρηματίες είναι οι σύγχρονοι ήρωες της ελληνικής οικονομίας
  • [08] Χρ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μειώσεις μισθών στο δημόσιο δεν πρόκειται να γίνουν»

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Να προχωρήσουμε σε ένα new deal πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό

    Κάλεσμα «να αντισταθούμε σε αυτό που ζούμε αλλά να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν» και «να προχωρήσουμε σε ένα new deal - πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό - που σε δύο χρόνια θα αλλάξει εντελώς τη χώρα», απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην έναρξη της Μεγάλης Συνάντησης των αντιπροσώπων του Ποταμιού.

    «Αν πιστέψουμε τα φερέφωνα της κυβέρνησης, τα προβλήματα της χώρας τελειώνουν με το Eurogroup της Τρίτης. Αν πιστέψουμε τη Νέα Δημοκρατία, τα προβλήματα θα τελειώσουν αν γίνουν εδώ και τώρα εκλογές. Και αν πιστέψουμε κάποιους στην Κεντροαριστερά τη λύση θα δώσει η επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και... άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Αν πιστέψουμε όμως τα όσα έχουμε ζήσει τα 7 χρόνια της κρίσης, η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή», πρόσθεσε.

    Κύριο θέμα στη συνάντηση των στελεχών από όλη την Ελλάδα είναι οι πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες και συνεργασίες που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πρωτοβουλίες του Ποταμιού σε αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι το απόγευμα θα γίνονται τοποθετήσεις βουλευτών και άλλων στελεχών ενώ στις 7 το απόγευμα θα γίνει το κλείσιμο των εργασιών με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη.

    [02] «Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις»

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ενώ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις. Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μειώσεις μισθών.

    Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι έχει κοινωνικό πρόσημο, υπογραμμίζοντας ότι ο «εχθρός της κυβέρνησης είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα».

    Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ένας μεγάλος μύθος, που διαψεύδεται από το νόμο, είναι ότι οι αγρότες επιβαρύνονται δυσανάλογα. «Έχουμε πολύ σημαντική βελτίωση του τελικού νομοσχεδίου σε σχέση με το αρχικό. Στο αρχικό νομοσχέδιο προβλέπαμε ότι η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους αγρότες θα ήταν στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, τώρα είναι στο 70%. Αυτό είναι πάγια ρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με τους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι για τον ίδιο είναι θέση αρχής η ενσωμάτωση του ταμείου κύριας σύνταξης των δημοσιογράφων στον ενιαίο φορέα. «Είχα πει, όμως ότι το αγγελιόσημο θα προσπαθούσαμε, μέχρι το τέλος, να το προστατεύσουμε, γιατί μοιράζει τη διαφημιστική δαπάνη και βοηθάει μικρά και μεσαία έντυπα σε όλη την Ελλάδα να παραμείνουν ζωντανά. Το αγγελιόσημο θεωρήθηκε από τους εταίρους κοινωνικός πόρος και, μολονότι προσπαθήσαμε να το υπερασπίσουμε στη διαπραγμάτευση, δεν το πετύχαμε» σημείωσε ο υπουργός. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι το αγγελιόσημο θα πρέπει να επεκταθεί και στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [03] Eπιθέσεις με φωτοβολίδες εναντίον ΜΑΤ στα Εξάρχεια

    Δύο επιθέσεις με φωτοβολίδες, εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, στην συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια, πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι, στις 01.40 και 01.55 τα ξημερώματα.

    Από τις επιθέσεις δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ δεν συνελήφθη κάποιος από τους δράστες, οι οποίοι αναζητούνται.

    [04] «Με θυσίες η Ελλάδα εμπεδώνει την πορεία της εντός ΕΕ»

    «Πρέπει να το αναγνωρίσουμε στο Λαό μας ότι με τεράστιες θυσίες η Ελλάδα εμπεδώνει, ιδίως με την καθοριστική συνεισφορά όλων των Πολιτικών Δυνάμεων οι οποίες έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, οριστικώς την πορεία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Αλλά και είναι αποφασισμένη, με τις προευρωπαϊκές Πολιτικές Δυνάμεις τις ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση, να συμβάλλει με τους λοιπούς Εταίρους μας ώστε η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, κατά τον προορισμό της και τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με δείκτες πορείας τον Ανθρωπισμό, την Ειρήνη, την Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την αειφόρο Ανάπτυξη».

    Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα από την Λάρισα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή ανακήρυξης τους ως επίτιμου δημότη της πόλης.

    Ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε τη Λάρισα αποδεχόμενος την πρόσκληση του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ Ιγνάτιου, προκειμένου να παραστεί στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της πόλης Αγίου Αχιλλίου, ανακηρύχτηκε ταυτόχρονα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επίτιμος δημότης Λάρισας, στο πλαίσιο τελετής στο Δημαρχείο, κάνοντας με την ευκαιρία ευρεία αναφορά στην ιστορία της Λάρισας ως κοιτίδας πολιτισμού.

    Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας αφίχθη το πρωί στην Λάρισα οπότε και συμμετείχε στην πανηγυρική θεία δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου όπου έδωσαν το παρών επίσης ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ Δημ Βίτσας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η αναπληρωτής υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλλογιάννης , βουλευτές και αυτοδιοικητικοί του Νομού, επτά μητροπολίτες και πλήθος Λαρισαίων.

    Μετά την δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ Ιγνάτιος -το θείο κήρυγμα έκανε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, κ. Νεκτάριος- ακολούθησε η λιτάνευση των χαριτοβρύτων λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Αχιλλίου στην Κεντρική πλατεία, όπου τελέστηκε αρτοκλασία. Το κήρυγμα από άμβωνος έκανε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

    Σε δήλωση του μετά την λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της ιεράς εικόνας του Αγίου Αχιλλίου, ο κ Παυλόπουλος, ανάφερε ότι ο Πολιούχος της Λάρισας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας και τούτο το αποδεικνύει αφενός η καθοριστική συμμετοχή του στην Α? Οικουμενική Σύνοδο το 325 στην Νίκαια της Βιθυνίας μαζί με τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Σπυρίδωνα και αφετέρου η σεπτή βιωτή του ως Επισκόπου Λάρισας. Καθώς, όπως παρατήρησε υπήρξε υπόδειγμα ταπεινότητας και πνευματικής συνεισφοράς.

    Στους θρησκευτικούς εορτασμούς για την Πολιούχο της Πόλης συμμετείχαν επίσης οι μητροπολίτες Κατάνγκας (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Μελέτιος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος και Σαφίτα (του Πατριαρχείου Αντιοχείας) κ. Δημήτριος, ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.

    [05] Ο Νετανιάχου αμφισβητεί την αμεροληψία της Γαλλίας για την επίλυση του Μεσανατολικού

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αμφισβήτησε σήμερα, ενώπιον του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, την "αμεροληψία" της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Γαλλία προκειμένου να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους, επικαλούμενος τη στάση που τήρησε το Παρίσι σε μια πρόσφατη ψηφοφορία στην Unesco.

    "Είπα (στον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό) ότι η σκανδαλώδης απόφαση που έλαβε η Unesco με τη στήριξη της Γαλλίας, η οποία δεν αναγνωρίζει τους χιλιετείς δεσμούς του εβραϊκού λαού με το Όρος του Ναού, ρίχνει μια σκιά μεροληψίας στο φόρουμ που επιχειρεί να οργανώσει η Γαλλία" είπε ο Νετανιάχου.

    Η δήλωση αυτή του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε πριν συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ερό ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ για να του παρουσιάσει το γαλλικό σχέδιο για τη σύγκληση μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή της στη διεξαγωγή μιας τέτοιας διάσκεψης. Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι είπε ξανά στο Ερό ότι "ο μόνος τρόπος για να καταλήξουμε σε μια πραγματική ειρήνη μεταξύ υμών και των Παλαιστινίων είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις".

    [06] Η εξωτερική μας πολιτική είναι συνετή, αποφασιστική, νηφάλια και ψύχραιμη τονίζει ο Ν. Κοτζιάς

    «Η χώρα υλοποιεί μια εξωτερική πολιτική σταθερή στις ?κόκκινες γραμμές? της. Συνετή και αποφασιστική στην αποτρεπτική της λειτουργία. Δημιουργό συμμαχιών και στηριγμάτων. Νηφάλια και ψύχραιμη. Μια πολιτική, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά μέσα» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», με επιστέγασμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο.

    Ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάται η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα», ενώ εξηγεί ότι «στην Τουρκία διεξάγεται μία σκληρή μάχη εξουσίας» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι προσεκτική, προκειμένου να μην καταστεί μέρος του προβλήματος».

    Επισημαίνει δε ότι «οι προκλήσεις στο Αιγαίο πηγάζουν από μερίδα της στρατιωτικής μηχανής της γείτονος» λόγω της «αναβάθμισης του ρόλου του στρατού, τόσο στο εσωτερικό, για την αντιμετώπιση του κινήματος Γκιουλέν και των Κούρδων, όσο και στο εξωτερικό, Ιράκ και Συρία, και της επανεμφάνισης των Ένοπλων Δυνάμεων να διαμορφώνουν αφενός νέους συμβιβασμούς στο συγκρότημα εξουσίας και αφετέρου να καταγράφουν απαράδεκτες συμπεριφορές εκτός διεθνούς δικαίου». Προσθέτει επίσης ότι «κατά την περίοδο πρωθυπουργίας και προεδρίας της Τουρκίας από τον κ. Ερντογάν, δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο. Όμως, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο ακόμα και από λάθος».

    Σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης της επιχείρησης «Σοφία» του ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι έθεσε ως δεσμευτικό όρο να μας δοθούν νομικές και πολιτικές εγγυήσεις τόσο ως προς το ότι οι πρόσφυγες της περιοχής δεν θα μεταφερθούν σε ελληνικά νησιά, ειδικότερα στην Κρήτη, όσο και ως προς τη μη συμμετοχή τρίτων δυνάμεων που αμφισβητούν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

    Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Βλαδιμίρ Πούτιν, ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει ότι «παρά τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, θα πρέπει να βρίσκουμε δρόμους συνομιλίας και συνεννόησης με την τελευταία», και επισημαίνει ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει να καταλήξει ποια αρχιτεκτονική ασφάλειας επιθυμεί για την ευρωπαϊκή ήπειρο στον 21ο αιώνα: Θα είναι μια αρχιτεκτονική ενάντια στη Ρωσία ή με τη Ρωσία» σημειώνοντας ότι «όλα τα παλιά μέλη της Ε.Ε., όπως και η Ελλάδα, επιλέγουν να συνομιλούν με τη Ρωσία σε αντίθεση με ορισμένα από τα νεότερα».

    [07] Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Οι επιχειρηματίες είναι οι σύγχρονοι ήρωες της ελληνικής οικονομίας

    Ως σύγχρονους ήρωες της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τους επιχειρηματίες, η βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία παραβρέθηκε και μίλησε στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που έγινε σήμερα στην Πάτρα.

    Όπως είπε, "οι επιχειρηματίες που έχουν αντέξει στην κρίση, έχουν δείξει πατριωτισμό, αφού δεν έχουν φύγει από την χώρα, παλεύοντας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες".

    Όπως τόνισε σε αυτό το σημείο η 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, "οι συνθήκες αυτές θα γίνουν ακόμα χειρότερες, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης."

    Επίσης, η τομεάρχης της ΝΔ είπε ότι "το φορολογικό νομοσχέδιο επιτίθεται λυσσαλέα στην επιχειρηματικότητα", προσθέτοντας ότι "το επόμενο Σαββατοκύριακο ψηφίζεται στην Βουλή ένα ακόμη πακέτο μέτρων ύψους 1, 8 δισ ευρώ έμμεσων φόρων, που θα πλήξει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα, ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει και μας λέει το νέο της αφήγημα, ότι η ανάπτυξη έρχεται". Όμως, όπως σημείωσε, "δεν μπορεί να έλθει ανάπτυξη με υπέρογκους φόρους στην επιχειρηματικότητα."

    Σε άλλο σημείο η 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου υπογράμμισε ότι "ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απολύτως σαφής, πως δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας, γιατί από εκεί θα έλθει η ανάπτυξη".

    Ακόμη, τόνισε ότι "η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η προσέλκυση επενδύσεων, είναι δύο ακόμα σημαντικές ενέργειες, που θα μπορέσουν να μας οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα."

    [08] Χρ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μειώσεις μισθών στο δημόσιο δεν πρόκειται να γίνουν»

    «Όσο θα είναι η κυβέρνηση αυτή, και όσο θα είμαι εγώ, στο μέτρο της αρμοδιότητας μου, μειώσεις μισθών δεν πρόκειται να γίνουν», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν μπορεί οι μισθοί να πάνε παρακάτω. Οι μισθοί πρέπει να πάνε παραπάνω», τονίζει ο κ. Βερναρδάκης επισημαίνοντας ότι κάθε ευρώ που χάνεται από το μισθό δημοσίων υπαλλήλων στερείται από την οικονομία από την κατανάλωση. Ο αναπληρωτής υπουργός εξηγεί ότι, και αν ακόμη χρειαστεί ενεργοποίηση στο μέλλον του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τότε θα υπάρξουν εξοικονομήσεις από άλλους πόρους.

    Ο κ. Βερναρδάκης κατηγορεί τον ΣΕΒ -ένα τμήμα του- ότι σε ρόλο «Δούρειου Ίππου» του ΔΝΤ, παραμονές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ενώ είχε μπει στο τραπέζι με τους εταίρους ο περίφημος «κόφτης», προχώρησε σε μια πρωτοφανή αλλοίωση του ελληνικού μισθολογικού κόστους, εμφανίζοντάς το μεγαλύτερο κατά 5,2 δισ. ευρώ από όσο πραγματικά είναι. «Δεν είναι τυχαίο αυτό, και όσοι έχουμε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις γνωρίζουμε ότι, ως εκ θαύματος, ζητήματα τα οποία πολλές φορές έθεταν οι θεσμοί, ξαφνικά τα βλέπαμε ως ανακοινώσεις, την επόμενη μέρα, του ΣΕΒ», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με «πρωτοφανή επιπολαιότητα», υιοθέτησε τα στοιχεία αυτά για να σημειώσει ότι «υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, ακραίων κύκλων των δανειστών και της ΝΔ».

    Ως προς την προοπτική εξάντλησης της τετραετίας, ο κ. Βερναρδάκης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη και θέλει πολιτικό χρόνο για να εφαρμόσει τις παράλληλες πολιτικές της προς όφελος της κοινωνίας που έχει πληγεί από την κρίση. Αναγνωρίζει μάλιστα ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει τον πολιτικό χρόνο που έχει ανάγκη η κυβέρνηση και η κοινωνία και τονίζει πως αν η κυβέρνηση περάσει από τις «συμπληγάδες», τότε «πράγματι μπορεί να διατηρήσει και μια τετραετία και ίσως και μια επόμενη τετραετία».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    - Κύριε υπουργέ, καλησπέρα σας και ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Έχουμε μπερδευτεί λίγο για το κλίμα που επικράτησε στις διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα, η μεν κυβέρνηση αποκλείει ότι θα έχουμε απολύσεις, λέει αντίθετα ότι θα έχουμε προσλήψεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα και ότι θα έχουμε και αυξήσεις μισθών, κάποιες πληροφορίες -οι οποίες προέρχονται από πηγές στις Βρυξέλλες- λένε ότι οι εταίροι μάς πιέζουν και για απολύσεις και λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση μισθού στον δημόσιο τομέα. Τελικά τι ισχύει;

    ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Καταρχήν συγκρίνουμε τις δηλώσεις της κυβέρνησης με πληροφορίες. Προφανώς επικρατούν οι επίσημες και υπεύθυνες δηλώσεις της κυβέρνησης. Τώρα, αυτό το θέμα των πληροφοριών είναι λιγάκι, ξέρετε, περίεργο, υπό την έννοια ότι αδικεί όλες τις πλευρές . Καταρχήν, αδικεί τους περίφημους δανειστές. Δεν έχει τεθεί ποτέ επισήμως, και έχουμε ανταλλάξει εκατοντάδες email και εκδοχές των κειμένων συμφωνίας κ.λπ., που να αναφέρονται προσλήψεις ή μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Δηλαδή, θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να σας πω ότι «έχει τεθεί ως προϋπόθεση και εμείς είπαμε όχι και η κυβέρνηση είναι δυνατή και δεν τίθεται καν τέτοιο ζήτημα».

    Επομένως, αυτό που περιγράφει η συμφωνία και το οποίο έχει υπάρξει ως προς τη δημόσια διοίκηση -πολύ καιρό τώρα, γιατί δεν ήταν αυτό ένα από τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης- ήταν ότι πρώτον θα έχουμε προσλήψεις στο Δημόσιο, ακολουθώντας έναν κανόνα αποχωρήσεων προς προσλήψεις, και φέτος θα είχαμε το ένα προς πέντε, όπως όριζε η παλιά συμφωνία, αλλά από του χρόνου, από το 2017, έχουμε ένα προς τέσσερα, την επόμενη χρονιά ένα προς τρία, ένα προς δυο, και ούτω καθεξής. Και από το ποσοστό των προσλήψεων, από τον αριθμό των προσλήψεων, θα εξαιρεθούν μια σειρά από δυνατότητες, όπως είναι π.χ. οι γιατροί, λόγω της έκτακτης κατάστασης που υπάρχει στην υγεία και λόγω του ότι υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που καταδικάζουν τη χώρα σε υπολειτουργία του τομέα της υγείας, οι δικαστικές αποφάσεις, διεθνείς είτε ελληνικές, οι οποίες το 2015 ήταν περίπου 1.500- για να καταλάβετε τι έχει παραλάβει η κυβέρνηση. Δικαστικές αποφάσεις, δηλαδή, οι οποίες δικαιώνουν εργαζόμενους οι οποίοι με τον α΄ ή β΄ τρόπο εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση από τον δημόσιο τομέα. Υπάρχουν μαξιλάρια ασφαλείας περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία για προσλήψεις στο χώρο της υγείας και της παιδείας και υπάρχει και η δυνατότητα εντός του 2016, αλλά και του 2017, να απορροφήσουμε τις προσλήψεις οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τα μνημονιακά, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και το ποσοστό ένα προς πέντε δηλαδή- το ελληνικό κράτος παρότι είχε τη δυνατότητα να κάνει κάποιες προσλήψεις έστω και λίγες δεν τις έκανε. Αυτά όλα τα κερδίσαμε στην διαπραγμάτευση, θα αποτυπωθούν και στη συμφωνία και είναι κάτι το επίσημο.

    Επίσης μειώσεις μισθών δεν υπάρχουν, ήδη το μισθολόγιο που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο προέβλεπε ότι το μισθολογικό κόστος θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρχουν ούτε αυξήσεις ούτε μειώσεις. Προέκυψαν όμως αυξήσεις από τι; Από την αποκατάσταση της εξέλιξης των μισθολογικών κλιμακίων που είχαν παγώσει για πέντε χρόνια. Αυτό έκανε το μισθολόγιο και αυτές τις εξοικονομήσεις σταδιακά τις επαναποδίδει στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό μας έδωσε μια αύξηση της τάξης του 1,5% στους μισθούς, αλλά που προερχόταν όχι από επιβάρυνση του προϋπολογισμού, αλλά από τις εξοικονομήσεις λόγω του παγώματος που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα. Αλλά τι γίνεται τώρα; Εδώ μπαίνει το ζήτημα το ιδεολογικό. Επειδή υπάρχει μια αντιφατική αντιπολίτευση, άλλη η αντιπολίτευση η οποία θέλει να επιμείνει σε μια καταστροφολογική κατάσταση ότι μειώνονται οι μισθοί ότι καταρρέουν οι μισθοί, κάτι τέτοιο προφανώς δεν υπάρχει, το δικαιώνουν οι άλλοι οι οποίοι λένε ως προς αυτό ότι έχουν αυξήσεις, αλλά κακώς υπάρχουν αυξήσεις στον δημόσιο τομέα. γιατί -λέει- υπάρχουν αυξήσεις στον δημόσιο τομέα; Δυστυχώς δεν είναι αυξήσεις που προέρχονται από μισθολογική πολιτική. Δυστυχώς το λέω διότι θα έπρεπε να υπάρξουν αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, όταν ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα την τελευταία πενταετία, από το 2010 μέχρι το 2015, μειώθηκε κατά 31% και η μείωση ήταν πολύ παραπάνω από τη μείωση του ΑΕΠ που ήταν 24%, καταλαβαίνετε τι έχει συντελεστεί, τι καταστροφή κοινωνική έχει συντελεστεί στον δημόσιο τομέα και πώς έχει μεταφερθεί αυτή η καταστροφή και στον ιδιωτικό τομέα και στα μικρά μαγαζιά και στις τοπικές κοινωνίες και ούτω καθεξής. Λοιπόν, δυστυχώς δεν κάναμε αυξήσεις, προέκυψαν όμως μικρές αυξήσεις από το ξεπάγωμα της εξέλιξης των μισθολογικών κλιμακίων που ήταν απαραίτητο, δίκαιο και αναγκαίο να γίνει διότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει πια τίποτα μέσα στην ομαλή ροή του δημόσιου τομέα.

    - Αναφερθήκατε σε κάποιους οι οποίοι δεν εμφανίζουν αληθινή την εικόνα της δημόσιας διοίκησης, ακόμα και τη μισθολογική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόσφατα κάνατε μια δημόσια σκληρή παρέμβαση σε βάρος του ΣΕΒ. Θεωρείτε ότι ο ΣΕΒ παίζει τον ρόλο «δούρειου ίππου» του ΔΝΤ ή ακόμη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

    ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Για να είμαι σαφής ένα κομμάτι του ΣΕΒ. Ναι είναι προφανές. Δηλαδή όταν χωρίς να έχει προκύψει από καμιά επίσημη αλληλογραφία και χωρίς να το έχει θέσει κανένας από τους θεσμούς ούτε καν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενώ τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί, υπάρχει μια φημολογία όλο το προηγούμενο διάστημα πριν το τέλος της διαπραγμάτευσης, έτσι όπως το είδαμε τις τελευταίες ημέρες, ότι θα έχουμε 30.000 απολύσεις στο Δημόσιο και οριζόντιες περικοπές μισθών. Υπήρχε η απορία από πού προέρχεται αυτή η πολιτική τη στιγμή που κανένας από τους θεσμούς δεν έβαζε τέτοιο ζήτημα. Τελικά, έρχεται το δελτίο του ΣΕΒ, το οποίο απηχεί, θέλω να είμαι ειλικρινής, ένα κομμάτι του ΣΕΒ, το πιο σκληρό, το πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο, το οποίο κάνει μια πρωτοφανή αλλοίωση δεδομένων. Βγαίνει στις 5 Μαΐου, είναι αυτό εδώ το εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζει αυξημένο κατά 5 δισ. περίπου το μισθολογικό κόστος στον δημόσιο τομέα, κάνοντας πρωτοφανείς αλχημείες, και 3,2% περίπου του ΑΕΠ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Παρεμπιπτόντως, ήτανε αυτό το ποσοστό το οποίο ήθελε να μπει κάποια μερίδα των δανειστών στον κόφτη. Δεν είναι τυχαίο αυτό, και όσοι έχουμε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, γνωρίζουμε ότι, ως εκ θαύματος, ζητήματα τα οποία πολλές φορές έθεταν οι θεσμοί, ξαφνικά τα βλέπαμε ως ανακοινώσεις την επόμενη μέρα του ΣΕΒ. Γι' αυτό το υπαινίχθηκα αυτό, και είμαι πάρα πολύ σαφής σε αυτό. Κάνει μια πρωτοφανή λαθροχειρία διότι εμφανίζει αλλοιωμένα στοιχεία σύγκρισης του ελληνικού μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα- του απάντησε ολοκληρωμένα χθες το υπουργείο σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποκαλύψαμε τι είδους απάτη κάνει. Δηλαδή, προσθέτει τις τεκμαρτές συντάξεις στο μέλλον, τις τεκμαρτές, ως μισθολογικό κόστος σήμερα και το εμφανίζει κατά 5,2 δισ. παραπάνω από όσο είναι, και εμφανίζει το μισθολογικό κόστος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο από ό,τι είναι, ενώ στην πραγματικότητα είναι μικρότερο ακόμα και από το ποσοστό της Ευρώπης των 28, η οποία Ευρώπη των 28 έχει μέσα και χώρες που έχουν εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, όπως η Εσθονία και διάφορες άλλες χώρες -μην τις αναφέρω τώρα. Σε σχέση με την ευρωζώνη, το ποσοστό αυτό είναι πάρα πολύ χαμηλότερο. Δηλαδή, έναν εξοντωμένο δημόσιο τομέα με απολύσεις 350.000 ή εξαναγκασμό σε αποχωρήσεις, με μειώσεις μισθών στο 30%, με απόλυτη υπολειτουργία όλων των κοινωνικών υπηρεσιών, εμφανίζεται ξαφνικά την ώρα που πάνε να κλείσουνε οι διαπραγματεύσεις, και την ώρα που συζητιέται ο περίφημος «κόφτης», ακριβώς στα ποσοστά τα οποία πρέπει να θεσμοθετηθούν στον «κόφτη αυτόν», ως ανάλυση του ΣΕΒ. Και το πιο περίεργο είναι ότι αυτό βγαίνει στις 5/5 και την μεθεπόμενη μέρα, στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης με πρωτοφανή επιπολαιότητα, χωρίς καν να διαβάσει τα στοιχεία αυτά, τα υιοθετεί. Γι' αυτό λέω, λοιπόν, ότι υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, ακραίων κύκλων των δανειστών και της ΝΔ.

    - Μια και αναφερθήκατε στον «κόφτη», η κυβέρνηση επιμένει ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί γιατί η Ελλάδα θα πετυχαίνει τους στόχους τους οποίους θέτει κάθε φορά. Αν, ωστόσο, κάτι πάει στραβά θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον τομέα των εσόδων και των δαπανών. Πώς αποκλείετε ότι οι παρεμβάσεις στις δαπάνες δεν θα αφορούν τους μισθούς;

    ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι θέμα πολιτικής. Και θέλω να σας πως ότι όσο θα είναι η κυβέρνηση αυτή, και όσο θα είμαι εγώ, και όσο στο μέτρο της δικής μου αρμοδιότητας έχω εμπλοκή, αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί. Και δεν πρόκειται να συμβεί διότι είναι προφανές αυτή τη στιγμή ότι έχεις μεγάλα κόστη και δαπάνες τα οποία θα μπορούσαν να ορθολογικοποιηθούν, να το πω έτσι, και το υπουργείο είναι έτοιμο να τα θεσμοθετήσει την αμέσως επόμενη περίοδο.

    Δεν μπορεί να πάνε οι μισθοί παρακάτω. Οι μισθοί πρέπει να πάνε παραπάνω και πρέπει και ο δημόσιος τομέας να δώσει μεγάλη ανάσα. Οι μελέτες που έχουμε, οι σοβαρές, λένε ότι κάθε θέση στον δημόσιο τομέα ισοδυναμεί με τέσσερις θέσεις στον ιδιωτικό. Κάθε ευρώ που χάνεται από τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων στερείται από την τοπική οικονομία, από τα τοπικά μαγαζιά, από την κατανάλωση.

    Είναι μια απίστευτη στρέβλωση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που λέει ότι όσο μειώνω τους μισθούς τόσο δίνω δυνατότητες ιδιωτικών επενδύσεων. Μα το ζήσαμε αυτό στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2015. Απίστευτη μείωση μισθών, κατάρρευση όλων των δικαιωμάτων της εργασίας και μηδενικές επενδύσεις, βεβαίως. Λοιπόν, εδώ το μοντέλο πρέπει να πάει διαφορετικά. Προφανώς υπάρχουν δυνατότητες να εξοικονομηθούν πόροι. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν, ανεξαρτήτως αν θα υπάρξουν ελλείμματα ή όχι τα επόμενα χρόνια, αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε γιατί είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά δεν μπορεί αυτή η μείωση να προέλθει από μειώσεις μισθών και από μειώσεις του προσωπικού. Αντιθέτως, πρέπει να προέλθει από την ανταγωνιστικότητα που πρέπει να λάβει επάνω του ο δημόσιος τομέας. Και στους μισθούς και στις ειδικότητες και βεβαίως και στις υπηρεσίες που παρέχει.

    - Κλείνοντας θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Η κυβέρνηση λέει ότι σταδιακά αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα, θα έχουμε κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης στις 24 του μηνός, θα έχουμε την απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, θα έχουμε μια σειρά από νομοθετήματα. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει μια πολύπλευρη κρίση. Κρίση οικονομική, ανθρωπιστική, κρίση προσφυγική. Πόσο εφικτή βλέπετε εσείς την εξάντληση της τετραετίας με αυτά τα δεδομένα;

    ΧΡ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να μιλήσω για ένα τέτοιο ζήτημα. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα εκλογών. Και το σίγουρο επίσης είναι ότι η κυβέρνηση ισορροπεί μέσα, πράγματι, σε συμπληγάδες, είτε αντικειμενικών είτε σκόπιμων ασφυξιών. Υπό την έννοια αυτή, το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει κάτι στην κυβέρνηση που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δίνει αυτό τον πολιτικό χρόνο που τον έχει ανάγκη και η κυβέρνηση και η κοινωνία. Δηλαδή, την ανάσα εκείνη για να μπορέσει πράγματι να σχεδιάσει πολιτικές οι οποίες θα είναι προς όφελος της κοινωνίας σε όλα αυτά τα μέτωπα τα οποία πολύ σωστά επισημαίνετε. Οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση, ανθρωπιστική κρίση, προσφυγική κρίση. Η κυβέρνηση έχει ανάγκη αυτό τον πολιτικό χρόνο για να μπορέσει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αυτό που έχει ονομαστεί κατ' ευφημισμόν «παράλληλες» πολιτικές. Πολιτικές υπέρ της κοινωνίας, σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Και έχει ανάγκη τον χρόνο και διότι πράγματι η Ευρώπη σιγά-σιγά -όχι όπως τον είχε στο μυαλό της πιθανώς η κυβέρνηση τόσο γρήγορα, με περισσότερο αργούς ρυθμούς- αλλάζει. Αλλάζουν πια οι ιδέες οι οποίες συντηρούν αυτή την οικονομική πολιτική. Και αλλάζουν και οι συσχετισμοί στην Ισπανία, πιθανώς στην Αγγλία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία. Επομένως η κυβέρνηση έχει ανάγκη τον πολιτικό χρόνο. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει βάθος τετραετίας, γιατί τετραετίες πια είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια να μην εξαντλούνται με κυβερνήσεις με τεράστια ποσοστά 45-46% και σε άλλες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Αλλά οπωσδήποτε, η κυβέρνηση θέλει χρόνο, χρειάζεται χρόνο για να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές. Και αν αυτό το καταφέρει, τότε πράγματι μπορεί να διατηρήσει και μια τετραετία και ίσως και μια επόμενη τετραετία.

    Συνέντευξη: Κατερίνα Βλαχοδήμου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 May 2016 - 12:32:23 UTC