Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣτΕ: Συνταγματική η ιδιωτικοποίηση μικρών τουριστικών λιμένων
  • [02] Η. Νικολακόπουλος: Το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ ήταν μια «βάρβαρη πράξη»
  • [03] «Πλούσιο» το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2015
  • [04] Ύποπτη τσάντα στο Ολντ Τράφορντ ματαίωσε τον αγώνα της Μάντσεστερ

  • [01] ΣτΕ: Συνταγματική η ιδιωτικοποίηση μικρών τουριστικών λιμένων

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με 28 αποφάσεις της (υπ΄ αριθμ. 1129 έως 1156/2016) έκρινε συνταγματική και νόμιμη την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και την εν συνεχεία μεταβίβαση σε τρίτους των μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής, καθώς η μεταβίβαση αποσκοπεί σε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

    Αναλυτικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει Δήμοι, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και κάτοικοι περιοχών που έχουν λιμάνια και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 13.8.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με συμβάσεις, έχει το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους για την εκμετάλλευση, χρήση κλπ των μικρών τουριστικών λιμένων.

    Στην εν λόγω απόφαση περιελήφθησαν από τα 900 μικρά και τουριστικά λιμάνια της χώρας τα 46 τα όποια δεν ήταν αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, καθώς και εκείνα που δεν είχαν τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, όπως και ορισμένοι τουριστικοί λιμένες οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε ενιαία ιστιοπλοϊκή ή ναυσιπλοϊκή διαδρομή έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια μαρίνα (hub-marines, satellite ports).

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Δήμων, κλπ, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, οι εν λόγω παραχωρήσεις των μικρών λιμένων «αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματος».

    [02] Η. Νικολακόπουλος: Το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ ήταν μια «βάρβαρη πράξη»

    «Η Διεθνής Έκθεση βιβλίου θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη όπου και "γεννήθηκε"- το ζήτημα όμως του βασικού διοργανωτή (και αν "περάσει" αποκλειστικά στα χέρια του Δήμου της πόλης) είναι απόφαση που θα ληφθεί από την κεντρική πολιτική ηγεσία» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (του κατά τον νόμο βασικού διοργανωτή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου- του μοναδικού επίσημου θεσμού για το βιβλίο στη χώρα) Ηλίας Νικολακόπουλος, στη διάρκεια ενημέρωσης προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

    «Το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ υπήρξε μια απολύτως βάρβαρη πράξη. Πιο βάρβαρη κι απ΄ το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το Ελληνικό Ίδρυμα πολιτισμού ορίστηκε ως νόμιμος διάδοχος του ΕΚΕΒΙ, η πολιτική όμως του βιβλίου δεν μπορεί να αποτελείαρμοδιότητα ενός φορέα που διαχειρίζεται την πολιτιστική πολιτική της χώρας στο εξωτερικό, αλλά αποκλειστικά αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Προσωπικά θεωρώ αδύνατη την επανασύσταση του ΕΚΕΒΙ με τη μορφή που είχε πριν την κατάργησή του» συμπλήρωσε ο κ. Νικολακόπουλος υπογραμμίζοντας πως «η σύσταση της νέας διοίκησης του ΕΙΠ έγινε έναν μόλις μήνα πριν τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Για τα συγκεκριμένα δεδομένα καταφέραμε το ακατόρθωτο. Η φετινή έκθεση βιβλίου παρά τις ελλείψεις και τα οργανωτικά της προβλήματα, είναι εντυπωσιακή».

    Ο κ. Νικολακόπουλος(Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών) και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ανέλαβε την ενημέρωση αντικαθιστώντας τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Τσουκαλά (πρόεδρο του Ιδρύματος) ο οποίος παρέστη στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης την περασμένη Πέμπτη αναχώρησε όμως εσπευσμένα για την Αθήνα λόγω προβλημάτων υγείας.

    Η 13η Διεθνής Έκθεση βιβλίου, που αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15 τηςHELEXPO- ΔΕΘ με δεκάδες δράσεις πολιτισμού (παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις, συνέδρια για τη μετάφραση, το προσφυγικό ζήτημα και το βιβλίο, τους νέους δημιουργούς κ.α.) συγκεντρώνοντας φέτος χιλιάδες επισκεπτών, ολοκληρώνεται απόψε.

    [03] «Πλούσιο» το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2015

    «Πλούσιο» το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας και για το 2015, έτσι όπως παρουσιάστηκε σήμερα από τον γενικό γραμματέα της, ακαδημαϊκό, Βασίλειο Πετράκο. Εκτός από το ανασκαφικό, ξεχωρίζει επίσης το ερευνητικό και εκδοτικό έργο της Εταιρείας, όπως η δημοσίευση των μελετών των μεσοελλαδικών τύμβων στη θέση Βρανά του Μαραθώνα, που είχε ανασκάψει ο Σπυρίδων Μαρινάτος, αλλά και η έκδοση του έργου του κ. Πετράκου, «Ημερολόγιο Αρχαιολογικό. Τα χρόνια του Καποδίστρια 1828-1832», που αποτελείται από τρεις τόμους. «Το "Ημερολόγιο Αρχαιολογικό" απευθύνεται στους αρχαιολόγους πρώτα- πρώτα. Για να μάθουν ότι και η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία ιδρύθηκε από τον Κυβερνήτη και όχι από τους Βαυαρούς, όπως πιστεύουν όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γγ της Εταιρείας, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεχή μείωση των πόρων της Εταιρείας («παράλληλα και ανάλογα με την οικονομική πτώση του τόπου»), η οποία αντί να ενισχύεται για το έργο της «αντιμετωπίζεται ως κοινή κερδοσκοπική επιχείρηση».

    Όσον αφορά στις ανασκαφές που διεξάγονται υπό την αιγίδα της, ξεχωρίζουν:

    - Η ανασκαφή του αιγυπτιακού ιερού στην Μπρεξίζα Μαραθώνος, που συνεχίζεται από την αρχαιολόγο Ιφιγένεια Δεκουλάκου.

    - Στην αρχαία Μεσσήνη συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες του Πέτρου Θέμελη, όπως οι αποκαταστάσεις του περιστυλίου (και του ψηφιδωτού γεωμετρικού δαπέδου) του κρεοπωλείου και της στοάς του, η συντήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου της μεγάλης αίθουσας εντός συγκροτήματος του 3ου- 4ου αι. μΧ (στα δυτικά του αρχαίου θεάτρου) με την επιγραφή «Παράμονος αναγνώστης εποίησε», καθώς και η αποκάλυψη ενός άλλου ψηφιδωτού, βόρεια της αίθουσας αυτής, με γεωμετρική διακόσμηση και την κτητορική επιγραφή «Θεόδουλος επίσκοπος ποιεί».

    - Η ανασκαφή στον Άγιο Βασίλειο στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, που συνεχίζεται από την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, έφερε στην επιφάνεια, για άλλη μια χρονιά, πολύ σημαντικά ευρήματα.

    - Η νέα έρευνα στο ιερό του Απόλλωνος στον Θέρμο της Αιτωλίας από τον Ιωάννη Παπαποστόλου δείχνει επίσης ενδιαφέρουσα.

    - Μια βραχογραφία που εικονίζει τρία πλοία, με το μεγαλύτερο να έχει ανασηκωμένη την πλώρη και φέρει, πιθανόν, είδος σημαίας, ενώ στο κέντρο του διακρίνεται ανθρώπινη μορφή με υψωμένα και ανοιχτά χέρια σε στάση δέησης, είναι μεταξύ των νέων ευρημάτων της ανασκαφής που συνεχίζεται στον τειχισμένο νεολιθικό οικισμό στον Στρόφιλα Άνδρου από την αρχαιολόγο Χριστίνα Τελεβάντου.

    - Επίσης, από δύο ομάδες βραχογραφιών που βρέθηκαν στη θέση Καστρί στη Χαλανδριανή Σύρου, η οποία ερευνάται από την αρχαιολόγο Μαρίζα Μαρθάρη, ξεχωρίζει μια σειρά τριών πλοιαρίων, ενώ παράσταση που επαναλαμβάνεται φαίνεται να απεικονίζει ανθρώπινη μορφή (φαίνονται καθαρά χέρια και πόδια). Ένα τρίτο σχήμα που διακρίνεται με σαφήνεια θεωρείται έως τώρα ότι εικονίζει ανθρώπινο πέλμα.

    Σημαντικές είναι επίσης οι έρευνες που συνεχίζονται στα Αστέρια Γλυφάδας, στην αρχαία Θουρία και στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, στη Σικυώνα Κορινθίας, στην αρχαία Θήβα, στον Ογχηστό Βοιωτίας, στην ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα Σίφνου, στη Ζώμινθο και στην Κουμάσα της Κρήτης.

    [04] Ύποπτη τσάντα στο Ολντ Τράφορντ ματαίωσε τον αγώνα της Μάντσεστερ

    Την ματαίωση του αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπόρνμουθ αποφάσισαν οι αρχές, καθώς ένα ύποπτο πακέτο βρέθηκε στη βορειοδυτική εξέδρα του Ολντ Τράφορντ και άμεσα δόθηκε εντολή να αδειάσει όλο το γήπεδο των «κόκκινων διάβολων». Πρόκειται για μια τσάντα, τοποθετημένη πολύ κοντά στη γραμμή του κόρνερ.

    Το γήπεδο εκκενώθηκε με ασφάλεια και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο κόσμος απομακρύνθηκε και από τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, ενώ μέσα μπήκε η Αστυνομία με εκπαιδευμένα σκυλιά, προς εξέταση της τσάντας. Παράλληλα έγιναν διεξοδικές έρευνες και σε άλλα σημεία του γηπέδου, ενώ στρατιωτική ομάδα ειδικών προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη του «ύποπτου» πακέτου.

    Αξιωματούχος της αστυνομίας παραδέχθηκε πως «η υπάρχουσα τρομοκρατική απειλή παραμένει, οπότε δεν θα διακινδυνεύσουμε τίποτα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 May 2016 - 16:32:22 UTC