Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία του υπ. Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σόκολοφ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα
  • [02] Α.Τσίπρας : Πρέπει να αποδείξουμε οτι μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα
  • [03] Εγκρίθηκε η πρώτη δέσμη 42 προεπιλεγμένων έργων και επενδυτικών σχεδίων από το πακέτο Γιούνκερ.
  • [04] Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το μάθημα των θρησκευτικών και τον υπουργό Παιδείας Ν.Φίλη.
  • [05] Η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα ενόψει του Eurogroup, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ
  • [06] Η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο στην ευρωζώνη αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω
  • [07] Το ΕΜΣΤ ανοίγει τις πύλες του με την περφόρμανς Lagune
  • [08] "Ντεμπούτο" της Καμεράτας Αθηνών, στα φημισμένα Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ
  • [09] Η Ρεάλ πενθεί τους Ιρακινούς υποστηρικτές της που σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών στη Σαμάρα
  • [10] Euroleague: Στον τελικό η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη, 88-81 την Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα

  • [01] Ομιλία του υπ. Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σόκολοφ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα

    Χρειάζονται κοινές ενέργειες Ρωσίας και Ελλάδας, σε όλους τους τομείς της οικονομίας για να διορθωθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των αμοιβαίων κυρώσεων, επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σόκολοφ, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ο Μαξίμ Σόκολοφ είπε ότι η Ρωσία συμφωνεί με την Ελλάδα πως πρέπει να καταργηθούν οι κυρώσεις, αλλά εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν μπορεί η χώρα του να τις καταργήσει μόνο για ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Ρωσίας είναι υπέρ της έναρξης διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας σε αυτή την κατεύθυνση.

    Οι αμοιβαίες κυρώσεις είναι "ράβδος με δύο άκρες" κι έπληξαν τις οικονομίες χωρών της Ε.Ε. και της Ρωσίας, τόνισε. Ιδιαίτερα για τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας είπε ότι η αξία των διμερών εμπορικών συναλλαγών μειώθηκε κατά 40% το 2014 και επιπλέον κατά 34% το 2015 με αποτέλεσμα να φτάσουν στο ποσό των 2,77 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο όγκος των διμερών συναλλαγών το 2015 αυξήθηκε κατά 13,2%. Οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα το πρώτο 9μηνο του 2015 ήταν ύψους 653 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι αμοιβαίες κυρώσεις δεν εμπόδισαν τη συνεργασία της Ρωσίας με χώρες της Ε.Ε. στον τομέα της Εκπαίδευσης, σημείωσε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ελληνικές επιχειρήσεις θα δραστηριοποιηθούν στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που δημιουργούνται στη Ρωσία και σε ότι αφορά την ανάπτυξη των οικονομικών διμερών σχέσεων τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον αγροτοβιομηχανικό τομέα, την κτηνοτροφία, τις ιχθυοκαλλιέργειες. Στις 11 Οκτωβρίου θα γίνει στην Μόσχα έκθεση αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων με τίτλο "Χρυσό Φθινόπωρο".

    Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ενδιαφέρον ρωσικών εταιριών για συμμετοχή στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας παρατήρησε πως η Ελλάδα είναι ίσως ο πιο παλιός φίλος της Ρωσίας, επειδή οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πολύ βαθιές ρίζες και κρατάνε πάνω από χίλια χρόνια.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας χαιρέτισε την παρουσία του Μαξίμ Σόκολοφ και είπε ότι η επόμενη Σύνοδος της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ρωσίας - Ελλάδας θα γίνει στη Θεσσαλονίκη του χρόνου τον Σεπτέμβριο.

    Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Περικλής Μήτκας είπε ότι το ΑΠΘ έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με 16 Πανεπιστήμια της Ρωσίας. Σε διάστημα 22 ετών έχει δώσει 750 υποτροφίες για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και 75 διδακτορικά. Γίνονται μαθήματα ρωσικής γλώσσας εδώ και 6 χρόνια, υπάρχει κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με το Τμήμα Δασολογίας και την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η δημιουργία έδρας Ρωσικών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

    Την ομιλία του υπουργού Μεταφορών της Ρωσίας παρακολούθησαν οι βουλευτές Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Θεόδωρος Καράογλου (Ν.Δ.)

    [02] Α.Τσίπρας : Πρέπει να αποδείξουμε οτι μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα

    «Η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης και η αναμενόμενη θετική εξέλιξη στον στόχο ελάφρυνσης του χρέους θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, κυρίως όμως για την ελληνική κοινωνία που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία 6 χρόνια».

    Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Υπογράμμισε επίσης ότι «αυτό το πέρασμα απαιτεί σοβαρό σχέδιο, αποφασιστικότητα και όχι επανάπαυση».

    Σημείωσε ότι «η Αριστερά, παρά τις δυσκολίες, καταφέρνει να δημιουργήσει συνθήκες εξόδου από την κρίση» και πως «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι, ακόμα πιο αποτελεσματικά, μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα».

    «Σε αυτήν την κατεύθυνση το ζήτημα ανασυγκρότησης του κόμματος είναι κορυφαίο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα οφείλουμε να σχεδιάσουμε με τον πιο οργανωμένο τρόπο την πορεία προς το Συνέδριο, την κομματική ανασυγκρότηση και το άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισήγηση του ο Γραμματέας της ΚΕ Πάνος Ρήγας, αναφέρθηκε σε πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το κόμμα το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες αναφορικά με την κοινωνική οικονομία ως βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τα εργασιακά (π.χ. καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της παραβατικότητας), το θέμα της TTIP, αλλά και την εξόρμηση του κόμματος στην κοινωνία την επόμενη περίοδο, με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις.

    Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Μαΐου και ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση τώρα μεταφέρεται στο θέμα του χρέους, ως προς το οποίο η Ελλάδα πιέζει για την καλύτερη δυνατή λύση. Στο ίδιο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της προσυμφωνίας του Eurogroup, κατά τις ίδιες πληροφορίες αναφέρθηκε στο θέμα του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ως προς το οποίο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει ενεργοποίησή του.

    Στη συνεδρίαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκε η κοινή βούληση να προχωρήσουν σε επίπεδο κόμματος και κυβέρνησης δράσεις και πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο και αριστερό αποτύπωμα.

    Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εργασίες της Επιτροπής Θέσεων και της Επιτροπής Καταστατικού έχουν ολοκληρωθεί και τα κείμενα θα εγκριθούν όταν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Σε επόμενη συνεδρίαση της ΠΓ θα συζητηθεί διεξοδικά ο σχεδιασμός του κόμματος για το επόμενο διάστημα και ο οδικός χάρτης μέχρι το συνέδριο και ο καθορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής του.

    [03] Εγκρίθηκε η πρώτη δέσμη 42 προεπιλεγμένων έργων και επενδυτικών σχεδίων από το πακέτο Γιούνκερ.

    Την ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ των πρώτων 42 επενδύσεων, συνολικού ύψους 5.392.550.000 ευρώ, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.). Σύμφωνα με τη λίστα που εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ σημαντικές ιδιωτικές και δημοσιες επενδύσεις σε έξι τομείς.

    Συγκεκριμένα:

    Είκοσι ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,972 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στη λίστα. Πρόκειται για τρεις επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ, την επένδυση του ΑΔΜΗΕ για την υποθαλάσσια διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, τα δίκτυα της ΔΕΠΑ, τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, 190 έργα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών 120 διαφορετικών επενδυτών,καθώς και συγκεκριμένες μεγάλες ελληνικές και ξένες επενδύσεις σε ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια και αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας σε υδροπονικό θερμοκήπιο.

    Για υποδομές και μεταφορές περιλαμβάνονται πέντε έργα συνολικού ύψους 1,445 δισ. ευρώ με φορέα εκτέλεσης το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

    Πρόκειται για:

    -Την κατασκευή υδατοδιαδρόμων που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με υδροπλάνα.

    -Την κατασκευή διαπεριφερειακού τερματικού σταθμού λεωφορείων στον Ελαιώνα και την κατασκευή τερματικού σταθμού λεωφορείων στο Αιγάλεω.

    -Τον εκσυγχρονισμό και τη σιδηροδρομική-οδική σύνδεση του Λιμένα του Λαυρίου.

    -Την υποθαλάσσια σήραγγα σύνδεσης Σαλαμίνας-Αττικής.

    -Την επέκταση του νότιου δακτυλίου της λεωφόρου Υμητού και τη σύνδεσή της με τουνελ με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

    Στον τομέα του τουρισμού περιλαμβάνονται τρία έργα συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ, που αφορούν:

    - Την προστασία, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ιαματικών Λουτρών Καϊάφα στο νομό Ηλείας.

    - Την ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

    - Τη μετατροπή του TAE KWOΝ DOσε συνεδριακό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.

    Για τον τομέα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίες εγκρίθηκαν πέντεέργα του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών-Επικοινωνιώνσυνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ.

    Για την έρευνα ανάπτυξη και καινοτομία εγκρίθηκαν τέσσερα έργα προϋπολογισμού 594 εκατ. ευρώ με φορείς εκτέλεσης ΑΕΙ και αρμόδια υπουργεία.

    Για τον τομέα των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων προβλέπονται πέντε επενδύσεις ύψους 349 εκατ. ευρώ των εταιριών ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, ΕΛΒΑΛ, Steelmet (όμιλος Βιοχάλκο), ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρία Χάρτου) και ΝΟΒΑ ΕΛΛΑΣ (παραγωγή χαρτοκιβωτίων).

    [04] Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το μάθημα των θρησκευτικών και τον υπουργό Παιδείας Ν.Φίλη.

    Στην αντιπαράθεση μεταξύ ιεραρχών και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στην εκπαίδευση, ειδικά στο ζήτημα των θρησκευτικών, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος από τα Ιωάννινα, όπου αυτή την ώρα, παρίσταται στην τελετή αναγόρευσης του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    «Πολύ έχει κουραστεί ο κ. Φίλης και εμείς συνέχεια ασχολούμαστε με τον κ. Φίλη. Έχει μια θεωρεία ο κ. Φίλης. αν περάσει, πέρασε. Η εκκλησία δεν πεθαίνει από τέτοια πράγματα», τόνισε ο μακαριότατoς σε δηλώσεις του στο τοπικό κανάλι Ήπειρος TV1 και πρόσθεσε, πως, «εκείνο που κούρασε τον κόσμο και κουράζει σήμερα όλους μας, είναι τα λόγια».

    Σε ερώτηση, εάν στη απάντηση του αναφέρεται και στον χαρακτηρισμό τζιχαντιστές που απέδωσε ο υπουργός σε ορισμένους εκπροσώπους της εκκλησίας, είπε ότι, ο κ. Φίλης, «σε αυτά μερικές φορές έχει επιτυχία» και διευκρίνισε πως «δεν είναι τζιχαντιστές, αλλά να μην μιμούθεμα τους τζιχαντιστές».

    «Η εκκλησία είναι ο πιο δημοκρατικός χώρος. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Δεν τιμωρεί η εκκλησία τον άνθρωπο, για τις απόψεις του», υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος και αναφερόμενος στο Άγιο Καλαβρύτων, είπε πως, είναι εκπρόσωπος μιας μερίδας, ενός λαού που σκέπτεται έτσι και οφείλουμε να τον σεβόμαστε, να τον ακούμε και να προσπαθούμε να δούμε να μην ισοπεδώνεται το πρόβλημα, να αντιμετωπίζεται». Μάλιστα πρόσθεσε ότι, «όσοι δεν τον έχουν γνωρίσει τον παρεξηγούν. Είναι άνθρωπος με ενδιαφέροντα, αν πρόσεχε την ροή του λόγου του θα ήταν καλύτερα. Δεν το κάνει από κακία, απλά εκρήγνυται περισσότερο από ότι πρέπει».

    Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε, πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στις διαφορετικές απόψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι έχουμε τα δικά μας τα πάθη, τις δικές μας ιδιοτροπίες, πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε οποιονδήποτε συνάνθρωπο είναι πλάι μας, είτε λέει να καταργήσουμε τα θρησκευτικά, είτε να βάλουμε και άλλες ώρες στα θρησκευτικά, είτε οτιδήποτε?»

    [05] Η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα ενόψει του Eurogroup, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ

    Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο πληροφορίες Ευρωπαίου αξιωματούχου.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συμφωνία «χρειάστηκε χρόνο» και η Ελλάδα θα κληθεί να υιοθετήσει 17 προαπαιτούμενα που αφορούν δεσμεύσεις για την δημοσιονομική εξυγίανση και την επιπλέον υπόσχεση που αφορά τον μέχρι στιγμής απροσδιόριστο έκτακτο μηχανισμό. Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να εγκριθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να αποφασίσουν την εκταμίευση κεφαλαίων.

    Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το τελικό ποσό θα αποφασιστεί από το Eurogroup, αλλά τόνισε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει 7 δισεκατομμύρια εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος για κάτι τέτοιο «προκειμένου να μην περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση».

    Όπως τόνισε ο ίδιος, το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφωνεί με το πακέτο του έκτακτου μηχανισμού, διότι έχει στη διάθεσή του διαφορετικούς υπολογισμούς σε ό,τι αφορά δαπάνες και έσοδα, ενώ αισθάνεται ότι κάποια από τα μέτρα του 2015 θα πρέπει να θεωρηθούν ως μέτρα που ελήφθησαν άπαξ και να μην περιληφθούν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    Η Ελλάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα κληθεί να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα που ισοδυναμούν με το 3% του ΑΕΠ, με το 2% να έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Θα πρέπει ακόμη να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο σώμα συλλογής εσόδων, την ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα απελευθερώνοντας «κλειστούς» κλάδους, όπως ο ηλεκτρισμός.

    Σε ό,τι αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το ΜΝΙ δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι πλήρως ρυθμισμένο πριν αποφασιστεί η εκταμίευση του δανείου, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο και να έχει πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δύο εκ των οποίων θα είναι Ευρωπαίοι. Η έδρα του ταμείου θα βρίσκεται στην Ελλάδα, διευκρίνισε. Το Eurogroup ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή υψηλών εσόδων, διότι περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 ακίνητα, αναφέρεται.

    Ο αξιωματούχος πάντως επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων θα μπορέσει να επιτύχει 3,5% πλεόνασμα και θα αποφύγει να ενεργοποιήσει τον έκτακτο μηχανισμό και σημείωσε ότι και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι αυτά τα μέτρα επαρκούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ υπολόγισε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη το 2017 και το 2018 που μπορεί να φθάσει συνδυαστικά ακόμη και το 7% του ΑΕΠ της.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ακόμη ότι στα προαπαιτούμενα δεν έχουν περιληφθεί πιθανά έσοδα από την φοροδιαφυγή, ενώ σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού εκτίμησε ότι η συγχώνευση ταμείων μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 1,2% του ΑΕΠ ως το 2018 και ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι τέτοια που δεν θα λειτουργήσουν αντιπαραγωγικά και θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί η απασχόληση.

    [06] Η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο στην ευρωζώνη αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω

    Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη έφθασε το 0,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με μία δεύτερη εκτίμηση που ανακοινώθηκε σήμερα από την Eurostat και η οποία αναθεωρεί προς τα κάτω την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6%.

    Σε μία «ταχεία προκαταρκτική εκτίμηση» που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 29 Απριλίου, η Eurostat είχε κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% κατά το πρώτο τρίμηνο, καλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, μετά το +0,3% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

    «Κάθε αναθεώρηση προς τα κάτω αποτελεί φυσικά μία απογοήτευση, αλλά αυτό δεν πρέπει να καλύψει το γεγονός ότι πρόκειται για το καλύτερο νούμερο ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από 0,3% που επιτεύχθηκε κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2015», σχολίασε ο Χάουαρντ Αρτσερ, αναλυτής του Global Insight.

    Αυτή η επιτάχυνση της ανάπτυξης από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο οφείλεται στη θετική εσωτερική ζήτηση, η οποία τονώθηκε κυρίως από τις δαπάνες των νοικοκυριών, τόνισε ο Τζόναθαν Λόινς, αναλυτής του Capital Economics.

    «Εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα πρέπει να τονώθηκε ιδιαιτέρως», σχολίασε επίσης ο Γιοχάνες Γκάρεϊς της Natixis.

    [07] Το ΕΜΣΤ ανοίγει τις πύλες του με την περφόρμανς Lagune

    Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αξιοποιώντας την περίοδο των υποχρεωτικών δοκιμών που προηγούνται της οριστικής λειτουργίας του, πραγματοποιεί σειρά καλλιτεχνικών δράσεων, που στοχεύουν στη γνωριμία με το κοινό και στην ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα με συναφές αντικείμενο.

    Στις 19 Μαΐου και ώρα 20:30, με αφορμή την Διεθνή ημέρα Μουσείων, παρουσιάζεται στο δώμα του ΕΜΣΤ και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory, η περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.

    Η περφόρμανς Lagune (Λιμνοθάλασσα), είναι μια πρωτότυπη παραγωγή, με αφορμή την εκατονταετή επέτειο του κινήματος DADA. Η παράσταση θέτει ζητήματα μετακινήσεων και αμφισβητήσεων, δόμησης και αποδόμησης και θα αξιοποιήσει τον χώρο του δώματος του ΕΜΣΤ, ως πεδίο για την ανάπτυξη μιας δυναμικής προς την ελευθερία. Την ελευθερία που μπορεί ο καθένας να αδράξει, αυτοανακηρυσσόμενος DADA. Η χορογραφική επίβλεψη της Μαρκέλλας Μανωλιάδη στη δημιουργία αυτή, αποτελεί έναν χορευτικό αυτοσχεδιασμό, προσαρμοσμένο ειδικά στον χώρο του νέου κτηρίου του ΕΜΣΤ.

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί με 150 δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν με σειρά προτεραιότητας την Τρίτη 17/05/2016, από τις 11:00 και μέχρι εξαντλήσεώς τους, από το ισόγειο του νέου του κτιρίου του ΕΜΣΤ (είσοδος από την Λεωφόρο Συγγρού).

    [08] "Ντεμπούτο" της Καμεράτας Αθηνών, στα φημισμένα Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ

    Το "ντεμπούτο" της στα φημισμένα "Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ", σε μία συμπαραγωγή μαζί τους, θα κάνει αύριο, 14 Μαΐου, στην αυστριακή αυτή πόλη, η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τον καταξιωμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου, παρουσιάζοντας σε παγκόσμια αναβίωση, την όπερα του Νικολά Αντόνιο Ζινγκαρέλι "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", με τον Φράνκο Φατζιόλι και την Αν Χάλενμπεργκ στους κεντρικούς ρόλους.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, "ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μαέστρους της εποχής, ανέλαβε το 2012 τη διεύθυνση της Καμεράτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών" (γνωστή στο εξωτερικό ως Armonia Atenea), την οποία η έγκυρη ελβετική εφημερίδα "Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ" χαρακτηρίζει ως "ελληνικό μοντέλο επιτυχίας".

    Η παρουσίαση της όπερας "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ζινγκαρέλι, αποτελεί σταθμό για την Καμεράτα, αφού σηματοδοτεί την πρώτη της εμφάνιση στα φημισμένα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, των οποίων την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η διάσημη Ιταλίδα μεσόφωνη Τσετσίλια Μπαρτόλι, που χαρακτήρισε την Καμεράτα ως "μια εξαιρετική ορχήστρα από την Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες του είδους".

    Η όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ζινγκαρέλι, ήταν ένα από τα πλέον γνωστά έργα της εποχής του (πρώιμου) μπελκάντο, ενώ θεωρείται από τους ειδικούς, ως το αριστούργημα του συνθέτη.

    Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου το 1796, για να βρει την τελική του μορφή το 1809, με τον Ζινγκαρέλι, ακροβατώντας μουσικά ανάμεσα στον Μότσαρτ και τον Ροσίνι, να έχει γράψει μία όπερα σε τρεις πράξεις που χάραξε τη δική της ιστορία.

    Τα Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ, ίδρυσε το 1973 με την επωνυμία "Συναυλίες Πεντηκοστής" -με το σκεπτικό ενός είδους "συμπληρώματος" των θερινών Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ- ο ελληνικής καταγωγής κορυφαίος αρχιμουσικός του 20ου αιώνα, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο οποίος και τα διοργάνωνε κάθε χρόνο έως το 1982, με την Φιλαρμονική του Βερολίνου.

    Ο τίτλος "Συναυλίες Πεντηκοστής" δόθηκε το 1997 στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας και από το 1998 οι εκδηλώσεις στο Σάλτσμπουργκ φέρουν την επωνυμία "Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ".

    [09] Η Ρεάλ πενθεί τους Ιρακινούς υποστηρικτές της που σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών στη Σαμάρα

    Αποτροπιασμό και οργή έχει προκαλέσει στην Ισπανία η είδηση ότι τουλάχιστον 15 οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές εναντίον της λέσχης όπου συγκεντρώνονταν, στην πόλη Σαμάρα, στα βόρεια της Βαγδάτης.

    "Η ισπανική κυβέρνηση καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον μιας λέσχης φίλων της Ρεάλ Μαδρίτης στην πόλη Σαμάρα του Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Η επίθεση αυτή είναι "ειδεχθής" καθώς στόχος της ήταν "πολίτες που το μόνο που ήθελαν ήταν να παρακολουθήσουν ένα αθλητικό γεγονός", συνεχίζει το υπουργείο.

    Την επίθεση, που αποκάλυψε πρώτη η αθλητική εφημερίδα AS, καταδίκασε και ο πρόεδρος της Λίγκα Χαβιέρ Τέμπας, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή "το ποδόσφαιρο μπαίνει στο στόχαστρο" τρομοκρατών. "Επρόκειτο να ταξιδέψουμε εντός του μήνα στο Ιράκ) αλλά αναγκαστήκαμε να το αναβάλουμε για λόγους ασφαλείας. Θα επιστρέψουμε για να στηρίξουμε τον λαό του Ιράκ", έγραψε ο Τέμπας, στα ισπανικά και τα αραβικά, στον λογαριασμό του στο Twitter.

    Η Ρεάλ σε ανακοίνωσή της εκφράζει επίσης τη βαθύτατη θλίψη της για αυτή τη "φρικτή επίθεση" εναντίον των "μελών μιας πένια" (λέσχης φιλάθλων) στο Ιράκ. Η ομάδα ανακοίνωσε ότι οι παίκτες θα αγωνιστούν αύριο φορώντας μαύρα περιβραχιόνια σε ένδειξη πένθους και σεβασμού στα θύματα. "Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός θα είναι πάντα πεδία συνάντησης, ομόνοιας και ειρήνης και ποτέ δεν θα νικηθούν από την άγρια τρομοκρατία", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [10] Euroleague: Στον τελικό η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη, 88-81 την Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα

    Με την «υπογραφή» του Νάντο ντε Κολό (30π., 3ρ., 4ασ., 1κλ.) η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague (15/5, 21:00), όπου θα διεκδικήσει για έβδομη φορά στην ιστορία της την ευρωπαϊκή κορυφή και πρώτη μετά από οκτώ χρόνια (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008). Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη επικράτησε 88-81 της Λοκομοτίβ Κουμπάν στον «ρωσικό εμφύλιο» των ημιτελικών, στη Mercedes-Benz Arena του Βερολίνου, και πλέον περιμένει το νικητή του ζευγαριού Φενερμπαχτσέ-Λαμποράλ Κούτσα για να μάθει τον αντίπαλο της στη μάχη για το βαρύτιμο τρόπαιο.

    Στην πέμπτη διαδοχική συμμετοχή της σε φάιναλ φορ και 15η στο σύνολο (ρεκόρ) η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, βασιζόμενη στην καλά οργανωμένη άμυνα της με αλληλοκαλύψειςκαι περιστροφές μετά τασκριν, ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος την Κυριακή θα παλέψει να γίνει ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που πανηγυρίζει Euroleague μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα (2013 με Ολυμπιακό), συντηρούσε από το τέλος της πρώτης περιόδου μία διψήφια διαφορά, την οποία... ροκάνισε χωρίς αποτέλεσμα στα τελευταία λεπτά η Λοκομοτίβ.

    Μεγάλος πρωταγωνιστής της ΤΣΣΚΑ στον αποψινό ημιτελικό ο Νάντο ντε Κολό (30π.), με τον Βιτάλι Φριτζόν να αποτελεί άξιο συμπαραστάτη του με 13 πόντους. Στο κομμάτι της δημιουργίας διακρίθηκε και πάλι ο Μίλος Τεόντοσιτς με 6 ασίστ, ενώ σπουδαία δουλεία έκαναν στον τομέα των ριμπάουντ οι Κάιλ Χάινς (7ρ.) και Νικίτα Κουρμπάνοφ (7ρ.).

    Από την Λοκομοτίβ Κουμπάν, που ήταν απογοητευτική από τα 6.75 (32.3%), ξεχώρισε ο Μάλκολμ Ντιλέινι με 26 πόντους, εκ των οποίων οι 17 στο δεύτερο ημίχρονο.

    Τα δεκάλεπτα: 23-12, 47-37, 68-59, 88-81


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 May 2016 - 20:32:30 UTC