Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η σημασία της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας, αναδείχθηκε στις συναντήσεις του Ν.Παππά στις ΗΠΑ
  • [02] Γ. Στουρνάρας: Εφόσον έχουμε συμφωνία στις 24 Μαΐου τότε θα φύγουν τα capital controls
  • [03] Α.Τσίπρας : Πρεπει να αποδείξουμε οτι μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα
  • [04] Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Τζακ Λιου
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Μετά από πολλές δοκιμασίες η ελληνική Οδύσσεια φαίνεται να έχει αίσιο τέλος
  • [06] Γ. Στουρνάρας: Εφόσον έχουμε συμφωνία στις 24 Μαΐου τότε θα φύγουν τα capital controls
  • [07] Παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου αύριο οι εκδηλώσεις στην Κομοτηνή για τα 96α Ελευθέρια Θράκης
  • [08] Ο συγγραφέας της "Τριλογίας του Βερολίνου" προτείνει να κλείσουν όλοι το facebook και να ανοίξουν ένα book
  • [09] "Ντεμπούτο" της Καμεράτας Αθηνών υπό τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου, στα φημισμένα Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ
  • [10] Β. Αποστόλου: Πάνω από το 95% των αγροτών δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ

  • [01] Η σημασία της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας, αναδείχθηκε στις συναντήσεις του Ν.Παππά στις ΗΠΑ

    Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε -στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον- με τον Ειδικό Συνεργάτη του Προέδρου Ομπάμα και διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του National Security Council (NSC), Τσάρλι Κάπτσαν και με τον διευθυντή Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου του NSC, Μαρκ Σαπίρο, στο Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τον κ. Κάπτσαν «σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, τόνισε τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία της τελευταίας περιόδου, τα οποία -όπως επιβεβαίωσε και η Eurostat- υπερέβησαν σημαντικά τους στόχους, σε συνδυασμό με το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα του Eurogroup της 9ης Μαΐου, το οποίο ουσιαστικά σήμανε το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη -για πρώτη φορά- της συζήτησης για το χρέος».

    «Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η σημασία της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας για τις περιφερειακές εξελίξεις. Επίσης, η αμερικανική πλευρά συνεχάρη την Ελλάδα για το ρόλο της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ υπογραμμίστηκε η ενεργή συμβολή της χώρας στην προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε. - Τουρκίας».

    [02] Γ. Στουρνάρας: Εφόσον έχουμε συμφωνία στις 24 Μαΐου τότε θα φύγουν τα capital controls

    Την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι "εφόσον έχουμε τη συμφωνία στις 24 Μαΐου κι όλα εξελιχθούν κατ' ευχήν, τότε θα φύγουν και τα capital controls".

    Κληθείς ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, δήλωσε: "αυτό είναι συνάρτηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας. Θα αρθούν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Το πότε δεν μπορώ να το πω σήμερα και δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιες προβλέψεις. Πάντως εφόσον έχουμε τη συμφωνία, τα πράγματα θα αρχίσουν να εξελίσσονται".

    Οι δηλώσεις του κ.Στουρνάρα έγιναν πριν από το γεύμα που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο. "Οι εξελίξεις είναι θετικές. Η διαφαινόμενη συμφωνία θέτει τέρμα σε μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας και πιστεύω ότι αν κατόπιν υλοποιήσουμε όσα προβλέπει η συμφωνία σύντομα, θα ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης".

    [03] Α.Τσίπρας : Πρεπει να αποδείξουμε οτι μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα

    «Η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης και η αναμενόμενη θετική εξέλιξη στον στόχο ελάφρυνσης του χρέους θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, κυρίως όμως για την ελληνική κοινωνία που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία 6 χρόνια».

    Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Υπογράμμισε επίσης ότι «αυτό το πέρασμα απαιτεί σοβαρό σχέδιο, αποφασιστικότητα και όχι επανάπαυση».

    Σημείωσε ότι «η Αριστερά, παρά τις δυσκολίες, καταφέρνει να δημιουργήσει συνθήκες εξόδου από την κρίση» και πως «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι, ακόμα πιο αποτελεσματικά, μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα».

    «Σε αυτήν την κατεύθυνση το ζήτημα ανασυγκρότησης του κόμματος είναι κορυφαίο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα οφείλουμε να σχεδιάσουμε με τον πιο οργανωμένο τρόπο την πορεία προς το Συνέδριο, την κομματική ανασυγκρότηση και το άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισήγηση του ο Γραμματέας της ΚΕ Πάνος Ρήγας, αναφέρθηκε σε πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το κόμμα το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες αναφορικά με την κοινωνική οικονομία ως βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τα εργασιακά (π.χ. καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της παραβατικότητας), το θέμα της TTIP, αλλά και την εξόρμηση του κόμματος στην κοινωνία την επόμενη περίοδο, με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις.

    Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Μαΐου και ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση τώρα μεταφέρεται στο θέμα του χρέους, ως προς το οποίο η Ελλάδα πιέζει για την καλύτερη δυνατή λύση. Στο ίδιο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της προσυμφωνίας του Eurogroup, κατά τις ίδιες πληροφορίες αναφέρθηκε στο θέμα του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ως προς το οποίο εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει ενεργοποίησή του.

    Στη συνεδρίαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκε η κοινή βούληση να προχωρήσουν σε επίπεδο κόμματος και κυβέρνησης δράσεις και πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο και αριστερό αποτύπωμα.

    Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εργασίες της Επιτροπής Θέσεων και της Επιτροπής Καταστατικού έχουν ολοκληρωθεί και τα κείμενα θα εγκριθούν όταν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Σε επόμενη συνεδρίαση της ΠΓ θα συζητηθεί διεξοδικά ο σχεδιασμός του κόμματος για το επόμενο διάστημα και ο οδικός χάρτης μέχρι το συνέδριο και ο καθορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής του.

    [04] Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Τζακ Λιου

    Την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα επανέλαβε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενόψει της συνόδου των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) που πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Τζακ Λιου χαρακτήρισε υπερβολικά υψηλές τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για δημοσιονομικές περικοπές, προσθέτοντας: "Θα πρέπει να υπάρξει κάποια παραχώρηση σε αυτές τις συζητήσεις".

    Ο Λιου είπε ότι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, που θα διεξαχθεί το διήμερο 20-21 Μαΐου στη Σεντάι της Ιαπωνίας, θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια "δραματική κρίση" αναφορικά με τους όρους εφαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής μέρους του χρέους, τον Ιούλιο.

    "Ιδίως καθώς πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν μια ιδιαίτερα ατυχής στιγμή να έχουμε άλλον έναν γύρο παρακινδυνευμένων διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα", κατέληξε.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Μετά από πολλές δοκιμασίες η ελληνική Οδύσσεια φαίνεται να έχει αίσιο τέλος

    Μετά από πολλές δοκιμασίες η ελληνική Οδύσσεια φαίνεται να έχει αίσιο τέλος. Αυτό υπογραμμίζει σε άρθρο που ανάρτησε σήμερα στο προσωπικό του blog ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά το 2010 οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ δέχτηκαν να συζητήσουν, την προηγούμενη Δευτέρα, το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού Δημοσίου χρέους. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Γάλλος επίτροπος υπογραμμίζει ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε από το 13% του ΑΕΠ που βρισκόταν το 2013 στο 3% το 2016.

    Ο Μοσκοβισί αναφέρει επίσης ότι ανεξάρτητα από τις διαθέσεις που τρέφει κανείς για τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι κατάφερε να οδηγήσει την (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία της ριζοσπαστικής Αριστεράς προς την υιοθέτηση δύσκολων μέτρων, ενώ παράλληλα έπεισε τους εταίρους του στην ευρωζώνη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους χωρίς να έχει συμμάχους από τη δική του πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    "Έχω την πεποίθηση ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα διαδραματιστεί η κρίση που υπήρξε το προηγούμενο καλοκαίρι" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος.

    [06] Γ. Στουρνάρας: Εφόσον έχουμε συμφωνία στις 24 Μαΐου τότε θα φύγουν τα capital controls

    Την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι "εφόσον έχουμε τη συμφωνία στις 24 Μαΐου κι όλα εξελιχθούν κατ' ευχήν, τότε θα φύγουν και τα capital controls".

    Κληθείς ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, δήλωσε: "αυτό είναι συνάρτηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας. Θα αρθούν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Το πότε δεν μπορώ να το πω σήμερα και δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιες προβλέψεις. Πάντως εφόσον έχουμε τη συμφωνία, τα πράγματα θα αρχίσουν να εξελίσσονται".

    Οι δηλώσεις του κ.Στουρνάρα έγιναν πριν από το γεύμα που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο. "Οι εξελίξεις είναι θετικές. Η διαφαινόμενη συμφωνία θέτει τέρμα σε μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας και πιστεύω ότι αν κατόπιν υλοποιήσουμε όσα προβλέπει η συμφωνία σύντομα, θα ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης".

    [07] Παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου αύριο οι εκδηλώσεις στην Κομοτηνή για τα 96α Ελευθέρια Θράκης

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου εορτάζεται αύριο στην Κομοτηνή η 96η επέτειο από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, στις 14 Μαΐου του 1920.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραβρεθεί στις 10 το πρωί στην αρχιερατική θεία λειτουργία που θα τελεστεί στον ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κομοτηνή, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος. Στην συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο της πόλης και στις 11 θα παρακολουθήσει την παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής που θα πραγματοποιηθεί ενώπιον του, στην λεωφόρο Δημοκρατίας.

    Στη 1 το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Οι προσφωνήσεις θα γίνουν από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ., καθηγητή Αθανάσιο Καραμπίνη καθώς και από την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, καθηγήτρια Μαρίκα Γιούνη.

    Το περιεχόμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει με αφορμή την αναγόρευσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αφορά στην «Συνταγματική κατοχύρωση της αστικής ευθύνης του Δημοσίου» με αφορμή την απόφαση ΣτΕ (Ολ.) 1501/2014.

    Ο Δήμος Κομοτηνής, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ανακηρύξει τον κ. Παυλόπουλο επίτιμο δημότη της πόλης σε τελετή που θα λάβει χώρα στις 14.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

    [08] Ο συγγραφέας της "Τριλογίας του Βερολίνου" προτείνει να κλείσουν όλοι το facebook και να ανοίξουν ένα book

    Αξιωματικοί των Ες-Ες, επιθεωρητές, εγκληματίες, ο Τίτο, ο Κούρτ Βαλτχάιμ, η Γκρέτα Γκάρμπο, το Βερολίνο, η Πράγα, το Ζάγκρεμπ, πνευματώδεις "μπάτσοι" και ανθρώπινοι εγκληματίες που ...τρώνε, ερωτεύονται, πίνουν, όλοι στην σκιά των ζοφερών για την κεντρική Ευρώπη δεκαετιών του 30, του 40 , του 50 αυτών, που ...άλλαξαν τον κόσμο.

    Αν και... χωρίς πίπα και μουστάκι (όλοι οι συγγραφείς στη Ρωσία Αξιωματικοί των Ες-Ες, επιθεωρητές, εγκληματίες, ο Τίτο, ο Κούρτ Βαλτχάιμ, η Γκρέτα Γκάρμπο, το Βερολίνο, η Πράγα, το Ζάγκρεμπ, πνευματώδεις "μπάτσοι" και ανθρώπινοι εγκληματίες που ...τρώνε, ερωτεύονται, πίνουν, όλοι στην σκιά των ζοφερών για την κεντρική Ευρώπη δεκαετιών του 30, του 40 , του 50 αυτών, που ...άλλαξαν τον κόσμο.που βρέθηκα πρόσφατα κρατούσαν πίπα και είχαν μουστάκι. Κι εσείς εδώ στην Ελλάδα έχετε πολλούς μυστακοφόρους και καπνίζοντες πίπα συγγραφείς- εγώ σας ζητώ συγνώμη αλλά ...δεν?, έλεγε απόψε από την Θεσσαλονίκη στους πιστούς αναγνώστες του ο Σκωτσέζος συγγραφέας) ο Φίλιπ Κέρ της τριλογίας του Βερολίνου? και δεκάδων ακόμη μπέστ σέλερ και στην ελληνική τους μετάφραση, ήταν ο στάρ της 13ης Διεθνούς Εκθεσης βιβλίου.

    Κλείστε το facebook και... ανοίξτε επιτέλους ένα... book. Κανονικό. Δεν είναι όλα ιδανικά όπως τα παρουσιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι όλοι επιτυχημένοι. Σημαντικότερο όλων είναι αποτυχία? έλεγε ο 60χρονος σήμερα Σκοτσέζος συγγραφέας -ο πολυμεταφρασμένος και παγκόσμια γνωστός χάρη στην σειρά βιβλίων του, με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ- στην Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε ως προσκεκλημένος της 13ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου.

    Στην εκδήλωση με τίτλο Ο Φίλιπ Κέρ και οι νουάρ ρωγμές της ιστορίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ μετάφρασης (Βαβέλ στον κόσμο της μετάφρασης) ο συγγραφέας της Τριλογίας του Βερολίνου, αποκάλυψε πως ξεκίνησε να γράφει από την ηλικία των 10 ετών με πρώτο συγγραφικό επίτευγμα μια... πορνογραφία με τον τίτλο Η δούκισσα με τις μαργαρίτες, επηρρεασμένος από το έργο Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ.

    Παρουσιάζοντας τον συγγραφέα ο φιλόλογος - συγγραφέας Λεων Νάρ, μίλησε χαρακτήρισε τα βιβλία του Φιλιπ Κέρ ως αξιόπιστα ιστορικά αναγνώσματα ενώ απέδωσε την επιτυχία και την υψηλή αναγνωσιμότητα των βιβλίων του στο αρμονικό συνταίριασμα φαινομενικά ετερόκλητων εννοιών, όπως ο έρωτας και πόλεμος, η εμπλοκή της ιστορίας στην καθημερινότητα η κυνικότητα και οι ευφυείς ατάκες...

    Νουθετώντας τους επίδοξους συγγραφείς ο Σκοτσέζος μπεστσελερίστας τόνισε πως ?να γράφετε κρυφά για τον εαυτό σας, όταν το έργο σας εκδοθεί, ε, τότε ανακοινώστε το. Αλλιώς, αν το έργο δεν εκδοθεί θα γλυτώσετε από το να γίνετε περίγελως των συναδέλφων σας... Έγραφα από τα 10 ως τα 33 μου χρόνια κρυφά... Δεν το ήξερε κανείς. Ακόμα το κάνω. Γράφω από τις 5 - 7 το πρωί κι? ύστερα άλλες δύο ώρες αργά το βράδυ. Τώρα πια είμαι ένας τυχερός άνθρωπος. Πληρώνεται για να κάνει το χόμπι του...

    Όσο για την σχέση ιστορίας και μυθιστορίας;

    ?Η ιστορία είναι ιερή. Προσωπικά γράφω - ζω ανάμεσα στις γραμμές, σ αυτά τα μικρά διαστήματα ανάμεσα στην ιστορία. Οι ιστορικοί μπορεί και να μας μισούν εμάς τους μυθιστοριογράφους, αλλά η αλήθεια είναι ότι τελευταία όλο και δανείζονται στοιχεία μυθιστορίας από μας... Οι ιστορικοί έγιναν καλύτεροι συγγραφείς των επιστημονικών τους κειμένων διαβάζοντας μυθιστορήματα.

    [09] "Ντεμπούτο" της Καμεράτας Αθηνών υπό τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου, στα φημισμένα Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ

    Το "ντεμπούτο" της στα φημισμένα "Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ", σε μία συμπαραγωγή μαζί τους, θα κάνει αύριο, 14 Μαΐου, στην αυστριακή αυτή πόλη, η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τον καταξιωμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου, παρουσιάζοντας σε παγκόσμια αναβίωση, την όπερα του Νικολά Αντόνιο Ζινγκαρέλι "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", με τον Φράνκο Φατζιόλι και την Αν Χάλενμπεργκ στους κεντρικούς ρόλους.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, "ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μαέστρους της εποχής, ανέλαβε το 2012 τη διεύθυνση της Καμεράτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών" (γνωστή στο εξωτερικό ως Armonia Atenea), την οποία η έγκυρη ελβετική εφημερίδα "Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ" χαρακτηρίζει ως "ελληνικό μοντέλο επιτυχίας".

    Η παρουσίαση της όπερας "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ζινγκαρέλι, αποτελεί σταθμό για την Καμεράτα, αφού σηματοδοτεί την πρώτη της εμφάνιση στα φημισμένα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, των οποίων την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η διάσημη Ιταλίδα μεσόφωνη Τσετσίλια Μπαρτόλι, που χαρακτήρισε την Καμεράτα ως "μια εξαιρετική ορχήστρα από την Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες του είδους".

    Η όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ζινγκαρέλι, ήταν ένα από τα πλέον γνωστά έργα της εποχής του (πρώιμου) μπελκάντο, ενώ θεωρείται από τους ειδικούς, ως το αριστούργημα του συνθέτη.

    Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου το 1796, για να βρει την τελική του μορφή το 1809, με τον Ζινγκαρέλι, ακροβατώντας μουσικά ανάμεσα στον Μότσαρτ και τον Ροσίνι, να έχει γράψει μία όπερα σε τρεις πράξεις που χάραξε τη δική της ιστορία.

    Τα Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ, ίδρυσε το 1973 με την επωνυμία "Συναυλίες Πεντηκοστής" -με το σκεπτικό ενός είδους "συμπληρώματος" των θερινών Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ- ο ελληνικής καταγωγής κορυφαίος αρχιμουσικός του 20ου αιώνα, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο οποίος και τα διοργάνωνε κάθε χρόνο έως το 1982, με την Φιλαρμονική του Βερολίνου.

    Ο τίτλος "Συναυλίες Πεντηκοστής" δόθηκε το 1997 στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας και από το 1998 οι εκδηλώσεις στο Σάλτσμπουργκ φέρουν την επωνυμία "Φεστιβάλ Πεντηκοστής του Σάλτσμπουργκ".

    [10] Β. Αποστόλου: Πάνω από το 95% των αγροτών δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ

    Δεν επιβαρύνεται από τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού-φορολογικού η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «πάνω από το 95% δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ».

    Ο κ. Αποστόλου σημειώνει, επίσης, ότι ο πρωτογενής τομέας τυγχάνει μιας μεταχείρισης, η οποία στηρίζει την ιδιαιτερότητά του, καθώς, στο επόμενο μεγάλο βήμα που είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 May 2016 - 18:32:30 UTC