Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Αποστόλου: Πάνω από το 95% των αγροτών δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ
  • [02] Φώφη Γεννηματά: «Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα»
  • [03] New York Times: «Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, δεν θα λήξει η κρίση στην Ελλάδα»
  • [04] «Πετύχαμε πολύ περισσότερα από όσα πολλοί ανέμεναν», δήλωσε ο υπ. Επικρατείας Ν. Παππάς στο CNBC
  • [05] Εγκρίθηκε η πρώτη δέσμη 42 προεπιλεγμένων έργων και επενδυτικών σχεδίων από το πακέτο Γιούνκερ
  • [06] Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το μάθημα των θρησκευτικών και τον υπουργό Παιδείας Ν.Φίλη
  • [07] Euroleague: Σλούκας και Φενερμπαχτσέ «λύγισαν» στην παράταση Λαμποράλ και... Μπουρούση, «μάχη» Ομπράντοβιτς-Ιτούδη στον τελικό
  • [08] Euroleague: Στον τελικό η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη, 88-81 την Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα

  • [01] Β. Αποστόλου: Πάνω από το 95% των αγροτών δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ

    Δεν επιβαρύνεται από τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού-φορολογικού η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «πάνω από το 95% δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ».

    Ο κ. Αποστόλου σημειώνει, επίσης, ότι ο πρωτογενής τομέας τυγχάνει μιας μεταχείρισης, η οποία στηρίζει την ιδιαιτερότητά του, καθώς, στο επόμενο μεγάλο βήμα που είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο.

    [02] Φώφη Γεννηματά: «Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα»

    Λόγω ενός έκτακτου οικογενειακού ζητήματος λίγα λεπτά την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά δεν παραβρέθηκε, ούτε πραγματοποίησε την εισαγωγική της ομιλία.

    Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα απόσπασμα της ομιλίας της όπου ασκεί έντονη στη κυβέρνηση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Για να παραμείνουν στην εξουσία, οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα έδωσαν όλα. Όπως ακριβώς τα ζήτησε ο κ. Σόιμπλε. Αναρωτήθηκα στη Βουλή, πού οδηγεί η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση: Σε μέτρα κάβα, ή σε μνημόνιο για πάντα;

    Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Με τον πιο επίσημο τρόπο, η απόφαση τουEUROGROUPδιέλυσε τις αυταπάτες. Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μόνιμη επιτροπεία καθώς, όπως είπε, «ο Μόνιμος Μηχανισμός Αυτόματων Περικοπών θα εφαρμόζεται οριζόντια, επί δικαίους και αδίκους, με το πάτημα ενός κουμπιού. Και θα περικόπτονται πρώτα απ' όλα και χωρίς «υπερήφανες διαπραγματεύσεις», μισθοί και συντάξεις. Και μάλιστα, αυτός ο μηχανισμός θα ισχύει για πολλά χρόνια και θα ενεργοποιείται ερήμην της Βουλής σε προσυμφωνημένα πεδία».

    Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για το Κοινοβούλιο, ένα ακόμα πλήγμα για τη Δημοκρατία.

    «Δέσμευσαν τη χώρα με πρόβλεψη Συμπληρωματικού Μνημονίου, με μέτρα που θα εντείνουν την φτώχεια και τα οποία καθορίζονται άμεσα ως προαπαιτούμενα. Προχωρούν στην άμεση ψήφιση της φοροκαταιγίδας των έμμεσων φόρων, της διάταξης για την πώληση των κόκκινων δανείων (με προσωρινή μόνο προστασία της πρώτης κατοικίας ως 31/12/2017) και το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποίησεων, το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχεται από την Τρόικα», ανέφερε η κ. Γεννηματά, ενώ αναφερόμενη στη συζήτηση για το χρέος υπογράμμισε:

    «Το αίτημά τους για κούρεμα - ριζική απομείωση, το έκαναν γαργάρα. Πήραν μόνο μια υπόσχεση από τους εταίρους για παραμετρικές αλλαγές μετά το 2018, και μάλιστα με την υποχρέωση πρόσθετων μέτρων για να εφαρμοσθούν. Πολύ πιο πίσω δηλαδή και από την απόφαση τουEurogroupτου 2012.

    Πέσαμε όπως δυστυχώς είχα προβλέψει στη Βουλή «και στην Σκύλλα και στην Χάρυβδη».

    Η Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε ενόψει της αυριανής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Παράταξης για να συζητήσει οργανωτικά θέματα και λεπτομέρειες.

    Την έναρξη έκανε ο γραμματέας της Κ.Ε , Στέφανος Ξεκαλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και τον κοινωνικό ρόλο που επετέλεσε ως κυβέρνηση.

    Ο κ. Ξεκαλάκης ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την προσπάθεια συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων.

    [03] New York Times: «Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, δεν θα λήξει η κρίση στην Ελλάδα»

    «Έφτασε η ώρα για να λήξει η ελληνική τραγωδία του χρέους», είναι ο τίτλος του σημερινού κύριου άρθρου της εφημερίδας New York Times, ενώ υπογραμμίζει πως «έφτασε η ώρα να βγούμε από τον φαύλο κύκλο και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα: χωρίς ελάφρυνση του χρέους η ελληνική οικονομική δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ, με επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει».

    Στο κύριο άρθρο η συντακτική ομάδα της εφημερίδας αναφέρεται στις επιπτώσεις που επέφεραν στην ανεργία τα μέτρα λιτότητας που αναγκάστηκε από τους διεθνείς πιστωτές της να πάρει τον περασμένο Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση ώστε να λάβει το οικονομικό πακέτο διάσωσης, σημειώνοντας πως η ελληνική βουλή ψήφισε νέα μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, την περασμένη Κυριακή, την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολίτες ήταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις επιπλέον περικοπές.

    Όμως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το εάν η Ελλάδα είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο, αναβάλλοντας την απόφαση τους ως την επόμενη συνεδρίαση τους στις 24 Μαΐου.

    Επίσης προσπαθούν να εμποδίσουν το αίτημα που προβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθεί το 2018. Το ΔΝΤ σε κάθε άλλη περίπτωση απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόγραμμα.

    Το πρόβλημα όμως παραμένει η Γερμανία, ο κύριος πιστωτής της Ελλάδας: Με τις ομοσπονδιακές εκλογές τους να λαμβάνουν χώρα του χρόνου, πολλοί Γερμανοί πολίτες αισθάνονται ότι δεν πρέπει να σπαταλήσουν την σκληρή δουλειά και την λιτότητα που οι ίδιοι έχουν βιώσει για μια ακόμη διάσωση των Ελλήνων από τον πόνο των «δημοσιονομικών αμαρτιών» τους.

    Πέρσι, η Γερμανία είχε απειλήσει να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ εάν δεν αποδεχόταν τα νέα μέτρα λιτότητας. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Ελλάδας , στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης, η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει πλέον οικονομικά αυτή την στάση και να συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα «αποτυχημένο κράτος» ,στα σύνορά της με την Τουρκία, προειδοποίησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος το περασμένο Σάββατο.

    «Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συναντηθούν εκ νέου, θα ήταν καλό - για την Ελλάδα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Γερμανία - να εγκρίνουν την δόση του Ιουλίου και να συμφωνήσουν σε μια σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα, αλλά χωρίς την ελάφρυνση του χρέους της, η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ», τονίζεται.

    [04] «Πετύχαμε πολύ περισσότερα από όσα πολλοί ανέμεναν», δήλωσε ο υπ. Επικρατείας Ν. Παππάς στο CNBC

    «Είμαστε πολύ κοντά να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία με τους εταίρους και αυτά είναι τα μηνύματα που συνεχίζουμε και λαμβάνουμε και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός «υπάρχει η ανάγκη τώρα να γίνουν λίγα ακόμα βήματα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους», επισημαίνοντας πως "η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν πολλοί".

    «Τον περασμένο Ιούλιο, όποτε υπεγράφη η συμφωνία (σ.σ. με τους θεσμούς), οι εκτιμήσεις ήταν πως η ελληνική οικονομία θα παρουσίαζε ύφεση της τάξης του 2,3%. Όμως το ΑΕΠ κατέγραψε ύφεση μόλις κατά 0,2%. Κατορθώσαμε να μειώσουμε τους δείκτες ανεργίας κατά 2% και ψηφίσαμε νόμους που προωθούν μεταρρυθμίσεις,την πάταξη της διαφθοράς, τη μείωση της γραφειοκρατίας και δημιουργούν ένα κλίμα σταθερότητας που μπορούν να φέρουν επενδύσεις. Και το πετύχαμε αυτό προστατεύοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», τόνισε ο Ν.Παππάς.

    Πρόσθεσε πως έφτασε η ώρα όλες οι πλευρές να κάνουν ακόμη μερικά βήματα και πως «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε οποιεσδήποτε διαφωνίες αναφορικά με τη διαχείριση του ζητήματος του ελληνικού χρέους να προκαλέσουν καθυστερήσεις», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη μιας τελικής λύσης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

    Παράλληλα ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι είναι ισορροπημένο το πρόγραμμα έως το 2018 και πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε και εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση που απέφεραν πολλά περισσότερα από όσα ανέμεναν πολλοί εταίροι.«Αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την επιτυχή εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής», σημείωσε.

    «Οι πολύ γενναίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στην φορολογία εισοδήματος δίνει το σήμα σε όλον τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα και ότι έχει μια κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη, κοινωνικά δίκαιη και πρόθυμη να οδηγήσει την χώρα σε μια νέα σελίδα . Και αυτές οι μέρες καταγράφουν τις πρώτες γραμμές αυτού του νέου καλού κεφαλαίου που βλέπουμε για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    [05] Εγκρίθηκε η πρώτη δέσμη 42 προεπιλεγμένων έργων και επενδυτικών σχεδίων από το πακέτο Γιούνκερ

    Την ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ των πρώτων 42 επενδύσεων, συνολικού ύψους 5.392.550.000 ευρώ, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.). Σύμφωνα με τη λίστα που εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το πακέτο Γιούνκερ σημαντικές ιδιωτικές και δημοσιες επενδύσεις σε έξι τομείς.

    Συγκεκριμένα:

    Είκοσι ενεργειακές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,972 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στη λίστα. Πρόκειται για τρεις επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ, την επένδυση του ΑΔΜΗΕ για την υποθαλάσσια διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, τα δίκτυα της ΔΕΠΑ, τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, 190 έργα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών 120 διαφορετικών επενδυτών,καθώς και συγκεκριμένες μεγάλες ελληνικές και ξένες επενδύσεις σε ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια και αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας σε υδροπονικό θερμοκήπιο.

    Για υποδομές και μεταφορές περιλαμβάνονται πέντε έργα συνολικού ύψους 1,445 δισ. ευρώ με φορέα εκτέλεσης το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

    Πρόκειται για:

    -Την κατασκευή υδατοδιαδρόμων που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με υδροπλάνα.

    -Την κατασκευή διαπεριφερειακού τερματικού σταθμού λεωφορείων στον Ελαιώνα και την κατασκευή τερματικού σταθμού λεωφορείων στο Αιγάλεω.

    -Τον εκσυγχρονισμό και τη σιδηροδρομική-οδική σύνδεση του Λιμένα του Λαυρίου.

    -Την υποθαλάσσια σήραγγα σύνδεσης Σαλαμίνας-Αττικής.

    -Την επέκταση του νότιου δακτυλίου της λεωφόρου Υμητού και τη σύνδεσή της με τουνελ με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

    Στον τομέα του τουρισμού περιλαμβάνονται τρία έργα συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ, που αφορούν:

    - Την προστασία, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ιαματικών Λουτρών Καϊάφα στο νομό Ηλείας.

    - Την ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

    - Τη μετατροπή του TAE KWOΝ DOσε συνεδριακό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.

    Για τον τομέα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίες εγκρίθηκαν πέντεέργα του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών-Επικοινωνιώνσυνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ.

    Για την έρευνα ανάπτυξη και καινοτομία εγκρίθηκαν τέσσερα έργα προϋπολογισμού 594 εκατ. ευρώ με φορείς εκτέλεσης ΑΕΙ και αρμόδια υπουργεία.

    Για τον τομέα των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων προβλέπονται πέντε επενδύσεις ύψους 349 εκατ. ευρώ των εταιριών ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, ΕΛΒΑΛ, Steelmet (όμιλος Βιοχάλκο), ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρία Χάρτου) και ΝΟΒΑ ΕΛΛΑΣ (παραγωγή χαρτοκιβωτίων).

    [06] Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το μάθημα των θρησκευτικών και τον υπουργό Παιδείας Ν.Φίλη

    Στην αντιπαράθεση μεταξύ ιεραρχών και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στην εκπαίδευση, ειδικά στο ζήτημα των θρησκευτικών, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος από τα Ιωάννινα, όπου αυτή την ώρα, παρίσταται στην τελετή αναγόρευσης του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    «Πολύ έχει κουραστεί ο κ. Φίλης και εμείς συνέχεια ασχολούμαστε με τον κ. Φίλη. Έχει μια θεωρεία ο κ. Φίλης. αν περάσει, πέρασε. Η εκκλησία δεν πεθαίνει από τέτοια πράγματα», τόνισε ο μακαριότατoς σε δηλώσεις του στο τοπικό κανάλι Ήπειρος TV1 και πρόσθεσε, πως, «εκείνο που κούρασε τον κόσμο και κουράζει σήμερα όλους μας, είναι τα λόγια».

    Σε ερώτηση, εάν στη απάντηση του αναφέρεται και στον χαρακτηρισμό τζιχαντιστές που απέδωσε ο υπουργός σε ορισμένους εκπροσώπους της εκκλησίας, είπε ότι, ο κ. Φίλης, «σε αυτά μερικές φορές έχει επιτυχία» και διευκρίνισε πως «δεν είναι τζιχαντιστές, αλλά να μην μιμούθεμα τους τζιχαντιστές».

    «Η εκκλησία είναι ο πιο δημοκρατικός χώρος. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Δεν τιμωρεί η εκκλησία τον άνθρωπο, για τις απόψεις του», υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος και αναφερόμενος στο ¶γιο Καλαβρύτων, είπε πως, είναι εκπρόσωπος μιας μερίδας, ενός λαού που σκέπτεται έτσι και οφείλουμε να τον σεβόμαστε, να τον ακούμε και να προσπαθούμε να δούμε να μην ισοπεδώνεται το πρόβλημα, να αντιμετωπίζεται». Μάλιστα πρόσθεσε ότι, «όσοι δεν τον έχουν γνωρίσει τον παρεξηγούν. Είναι άνθρωπος με ενδιαφέροντα, αν πρόσεχε την ροή του λόγου του θα ήταν καλύτερα. Δεν το κάνει από κακία, απλά εκρήγνυται περισσότερο από ότι πρέπει».

    Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε, πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στις διαφορετικές απόψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι έχουμε τα δικά μας τα πάθη, τις δικές μας ιδιοτροπίες, πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε οποιονδήποτε συνάνθρωπο είναι πλάι μας, είτε λέει να καταργήσουμε τα θρησκευτικά, είτε να βάλουμε και άλλες ώρες στα θρησκευτικά, είτε οτιδήποτε?»

    [07] Euroleague: Σλούκας και Φενερμπαχτσέ «λύγισαν» στην παράταση Λαμποράλ και... Μπουρούση, «μάχη» Ομπράντοβιτς-Ιτούδη στον τελικό

    Μετά από έναν συγκλονιστικό σε εξέλιξη ημιτελικό, που κρίθηκε στην παράταση (72-72κ.α.), η Φενερμπαχτσέ έκαμψε την αντίσταση της μαχητικότατης Λαμποράλ Κούτσα και προκρίθηκε στον τελικό του φάιναλ φορ του Βερολίνου (15/5, 21:00), εκεί όπου ο «μαθητής» θα μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στον «δάσκαλο», καθώς θα τεθούν αντιμέτωποι ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς με τον επί 13 συναπτά έτη συνεργάτη του στον Παναθηναϊκό, Δημήτρη Ιτούδη. Η τουρκική ομάδα επικράτησε με 88-77 των Βάσκων στην Mercedes-Benz Arena και θα διεκδικήσει το «παρθενικό» ευρωπαϊκό τρόπαιο στον πρώτο τελικό σε φάιναλ φορ της Ιστορίας της (σ.σ. πέρυσι είχε αγωνιστεί στον «μικρό τελικό», απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και είχε ηττηθεί από τον Ιτούδη). Στον αντίποδα, η Λαμποράλ θα αντιμετωπίσει για τις θέσεις 3-4 (15/5, 18:00) την Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα.

    Με τις περισσότερες κατακτήσεις (8) και συμμετοχές σε φάιναλ φορ (15) ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θα επιχειρήσει την Κυριακή να συμπληρώσει τα εννέα τρόπαια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, οδηγώντας τους Τούρκους στον «παρθενικό» τίτλο Euroleague της Ιστορίας τους, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας των έξι επιτυχιών (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008).

    Για να φτάσει όμως ο «Ζοτς» και η Φενέρ να διεκδικούν το τρόπαιο έπρεπε να συμπληρωθούν 45 λεπτά στον αποψινό ημιτελικό και μία πεντάδα από την τουρκική ομάδα να τελειώσει τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων... Πρώτος σκόρερ των θριαμβευτών αναδείχθηκε ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με 18 πόντους, για να τον ακολουθήσει ο υπερπολύτιμος Λουίτζι Ντατόμε με 15 πόντους και οι Έκπε Ούντο (14π.), Γιαν Βέσελι (14π.). Καθοριστική ήταν η προσφορά του Κώστα Σλούκα, ο οποίος «μάζεψε» το άναρχο παιχνίδι του απογοητευτικού απόψε Μπόμπι Ντίξον. Ο Έλληνας πλέι μέικερ διακρίθηκε σε εκτέλεση (13π.), οργάνωση και δημιουργία (7 ασίστ), μάζεψε 5 ριμπάουντ σε 23 λεπτά συμμετοχής, ενώ έγραψε και το 72-72 στα 25΄΄ της κανονικής διάρκειας, σκορ το οποίο δεν άλλαξε και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Ο Σλούκας, μάλιστα, θα διεκδικήσει την Κυριακή το τρίτο ευρωπαϊκό της καριέρας του, μετά από τα back to back τρόπαιο με τον Ολυμπιακό (2012, 2013).

    Στον αντίποδα, η Λαμποράλ Κούτσα, η οποία έμεινε από δυνάμεις στο επιπλέον πεντάλεπτο, είδε τον Γιάννη Μπουρούση να χαρίζει ακόμη μία εκκωφαντική εμφάνιση, αλλά να μην καταφέρνει να ολοκληρώσει ιδανικά το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ, ο οποίος αγωνιζόταν από το πρώτο ημίχρονο με 3 φάουλ, τελείωσε την αναμέτρηση με 22 πόντους και 10 ριμπάουντ, ρίχνοντας... τόνους ιδρώτα σε 33 λεπτά συμμετοχής... ¶ξιος συμπαραστάτης του ο Ντάριους ¶νταμς με 19 πόντους. Τέταρτος διαδοχικός «μικρός τελικός» θα είναι αυτός της Κυριακής για την Λαμποράλ Κούτσα στις πέντε συμμετοχές της σε φάιναλ φορ (2005, 2006, 2007, 2008, 2016)

    Τα δεκάλεπτα: 23-15, 41-40, 55-57, 72-72κ.α., 88-77παρ.

    [08] Euroleague: Στον τελικό η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη, 88-81 την Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα

    Με την «υπογραφή» του Νάντο ντε Κολό (30π., 3ρ., 4ασ., 1κλ.) η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήρε πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague (15/5, 21:00), όπου θα διεκδικήσει για έβδομη φορά στην ιστορία της την ευρωπαϊκή κορυφή και πρώτη μετά από οκτώ χρόνια (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008). Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη επικράτησε 88-81 της Λοκομοτίβ Κουμπάν στον «ρωσικό εμφύλιο» των ημιτελικών, στη Mercedes-Benz Arena του Βερολίνου, και πλέον περιμένει το νικητή του ζευγαριού Φενερμπαχτσέ-Λαμποράλ Κούτσα για να μάθει τον αντίπαλο της στη μάχη για το βαρύτιμο τρόπαιο.

    Στην πέμπτη διαδοχική συμμετοχή της σε φάιναλ φορ και 15η στο σύνολο (ρεκόρ) η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, βασιζόμενη στην καλά οργανωμένη άμυνα της με αλληλοκαλύψειςκαι περιστροφές μετά τασκριν, ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος την Κυριακή θα παλέψει να γίνει ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που πανηγυρίζει Euroleague μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα (2013 με Ολυμπιακό), συντηρούσε από το τέλος της πρώτης περιόδου μία διψήφια διαφορά, την οποία... ροκάνισε χωρίς αποτέλεσμα στα τελευταία λεπτά η Λοκομοτίβ.

    Μεγάλος πρωταγωνιστής της ΤΣΣΚΑ στον αποψινό ημιτελικό ο Νάντο ντε Κολό (30π.), με τον Βιτάλι Φριτζόν να αποτελεί άξιο συμπαραστάτη του με 13 πόντους. Στο κομμάτι της δημιουργίας διακρίθηκε και πάλι ο Μίλος Τεόντοσιτς με 6 ασίστ, ενώ σπουδαία δουλεία έκαναν στον τομέα των ριμπάουντ οι Κάιλ Χάινς (7ρ.) και Νικίτα Κουρμπάνοφ (7ρ.).

    Από την Λοκομοτίβ Κουμπάν, που ήταν απογοητευτική από τα 6.75 (32.3%), ξεχώρισε ο Μάλκολμ Ντιλέινι με 26 πόντους, εκ των οποίων οι 17 στο δεύτερο ημίχρονο.

    Τα δεκάλεπτα: 23-12, 47-37, 68-59, 88-81


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 May 2016 - 22:32:23 UTC