Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα
  • [02] Ελληνο-γαλλική συνεργασία στην εκπαίδευση
  • [03] Συνελήφθησαν δύο γυναίκες που παγίδευαν ΑΤΜ τραπεζών
  • [04] Πούτιν: Η Μόσχα θα λάβει μέτρα για να "αντιμετωπίσει τις απειλές" της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας
  • [05] Η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο στην ευρωζώνη αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω
  • [06] Η Επιτροπή θέλει να περιορίσει την έκθεση των εργαζομένων σε 13 καρκινογόνους χημικούς παράγοντες
  • [07] Πώς ήταν τα αρχαία graffiti;
  • [08] «Mια μπαλάντα του Αιγαίου» από τον Ιταλό δημοσιογράφο Πατρίτσιο Νισσίριο
  • [09] Το 6ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών από 27 Μαϊου έως 5 Ιουνίου στο Ρουφ
  • [10] Το ΣτΕ δικαίωσε και πάλι τους ενστόλους για τη μείωση των αποδοχών τους
  • [11] «Κλείδωσε» την Τρίτη ο τελικός του Κυπέλλου

  • [01] Φ. Γεννηματά: Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα

    Λόγω ενός έκτακτου οικογενειακού ζητήματος λίγα λεπτά την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά δεν παραβρέθηκε, ούτε πραγματοποίησε την εισαγωγική της ομιλία.

    Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα απόσπασμα της ομιλίας της όπου ασκεί έντονη στη κυβέρνηση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Για να παραμείνουν στην εξουσία, οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα έδωσαν όλα. Όπως ακριβώς τα ζήτησε ο κ. Σόιμπλε. Αναρωτήθηκα στη Βουλή, πού οδηγεί η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση: Σε μέτρα κάβα, ή σε μνημόνιο για πάντα;

    Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Με τον πιο επίσημο τρόπο, η απόφαση τουEUROGROUPδιέλυσε τις αυταπάτες. Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μόνιμη επιτροπεία καθώς, όπως είπε, «ο Μόνιμος Μηχανισμός Αυτόματων Περικοπών θα εφαρμόζεται οριζόντια, επί δικαίους και αδίκους, με το πάτημα ενός κουμπιού. Και θα περικόπτονται πρώτα απ' όλα και χωρίς «υπερήφανες διαπραγματεύσεις», μισθοί και συντάξεις. Και μάλιστα, αυτός ο μηχανισμός θα ισχύει για πολλά χρόνια και θα ενεργοποιείται ερήμην της Βουλής σε προσυμφωνημένα πεδία».

    [02] Ελληνο-γαλλική συνεργασία στην εκπαίδευση

    Η εκπαίδευση γίνεται ο πρώτος τομέας που βρίσκει εφαρμογή η "Γαλλο-Ελληνική Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για το μέλλον", την οποία υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα. Η προσπάθεια να προωθηθεί η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης που ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο πρύτανης της Ακαδημίας Παρισίων Φρανσουά Βέιλ επισφραγίσθηκε σήμερα στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα. Παρουσία του Γάλλου πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί, υπογράφηκαν μεταξύ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής και της Ακαδημίας Παρισίων συμφωνίες για τη συνεργασία μεταξύ σχολείων όλων των βαθμίδων και κατηγοριών της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Φρανσουά Βέιλ είναι επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας, που βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη στην Ελλάδα και αποτελείται από διοικητικά στελέχη της Ακαδημίας και διευθυντές των σχολείων των Παρισίων.

    «Η Ευρώπη γίνεται πολύχρωμη. Λαμβάνοντας υπόψη όσα συντελούνται καθημερινά στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε, με προτεραιότητα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρωταρχικό στόχο την αποφυγή κάθε μορφής βίας υπογράφουμε αυτή τη συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και την Ακαδημία της Σορβόννης. Αυτός ο σεβασμός δεν χτίζεται με νόμους και διατάγματα, αλλά έχουμε χρέος μέσα από τους νέους μας να καλλιεργήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία», δήλωσε ο κ Πελεγρίνης και υπογράμμισε: «Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα παράθυρο στη νέα Ευρώπη που θέλουμε να δημιουργήσουμε, βασισμένη σε μια προοδευτική νοοτροπία, πηγαίνοντας την Ευρώπη στο επόμενο στάδιο. Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες εκπαιδευτικούς. Είμαι ένας από αυτούς και θεωρώ ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στην πραγματοποίηση αυτής της συμφωνίας, όπως έχουν κάνει άλλωστε τους τελευταίους δύο μήνες που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε το πρώτο υπουργείο που κάνει πράξη τη διακήρυξη που υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ».

    «Για εμάς, στο Παρίσι, η Ελλάδα είναι σημαντική. Και η συνεργασία τόσο με το υπουργείο Παιδείας όσο και με την περιφέρεια Αττικής είναι μια συνεργασία που μας επιτρέπει, κατά την άποψή μου, να προχωρήσουμε στην από κοινού οικοδόμηση της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Βέιλ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το περιβάλλον της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης όπου εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια, τόσο ο κ. Βέιλ όσο και ο Γάλλος πρέσβης υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η παιδεία.

    [03] Συνελήφθησαν δύο γυναίκες που παγίδευαν ΑΤΜ τραπεζών

    Απάτη μέσω παγίδευσης αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης τραπεζών αποκαλύφθηκε από την αστυνομία, μετά τη σύλληψη δύο 40χρονων γυναικών από τη Ρουμανία, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, προχθές το βράδυ στο Παγκράτι.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που διενεργήθηκε με τη συνεργασία διευθυντή ασφαλείας πιστωτικού ιδρύματος, οι δύο γυναίκες, τουλάχιστον από τον περασμένο Μάρτιο, παραβίαζαν τη θύρα εξόδου των χαρτονομισμάτων των ΑΤΜ με ψαλίδι και τοποθετούσαν, εσωτερικά, μηχανισμό παγίδευσης χρημάτων. Ο μηχανισμός αποτελείτο από έλασμα, στις άκρες του οποίου υπήρχαν άγκιστρα, που εγκλώβιζαν τα χαρτονομίσματα πριν την έξοδό τους.

    Οι πελάτες που πήγαιναν για ανάληψη μετρητών από το παγιδευμένο ΑΤΜ, ολοκλήρωναν τη διαδικασία της συναλλαγής, χωρίς, ωστόσο, να παραλάβουν τα χαρτονομίσματα, διότι αυτά, κατά την έξοδό τους, εγκλωβίζονταν στον αυτοσχέδιο μηχανισμό. Μετά την αποχώρηση των θυμάτων τους, οι συλληφθείσες παραβίαζαν εκ νέου, με τον ίδιο τρόπο, το πορτάκι εξόδου, αποκολλούσαν, με τη χρήση τσιμπίδας, τον μηχανισμό και έπαιρναν τα δεσμευμένα χαρτονομίσματα.

    [04] Πούτιν: Η Μόσχα θα λάβει μέτρα για να "αντιμετωπίσει τις απειλές" της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα λάβει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις «απειλές» που θέτει η ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

    «Τώρα που αυτές οι εγκαταστάσεις της αντιπυραυλικής ασπίδας έχουν αναπτυχθεί, πρέπει να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές που έχουν εμφανιστεί για την ασφάλεια της Ρωσίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της στρατιωτικής βιομηχανίας της χώρας.

    Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το σύστημα αυτό που τέθηκε σε λειτουργία στην Ευρώπη απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια κι αποτελεί ένα βήμα προς μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

    «Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις αποτελούν επιπλέον βήματα προς την αποσταθεροποίηση του διεθνούς συστήματος ασφαλείας και προς μια νέα κούρσα εξοπλισμών» υπογράμμισε ο Πούτιν.

    «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να παρασυρθούμε σε αυτήν κούρσα. Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και θα εργαστούμε πολύ προσεκτικά, χωρίς να υπερβούμε τα υπάρχοντα προγράμματα χρηματοδότησης για τον επανεξοπλισμό του στρατού και του πολεμικού ναυτικού» πρόσθεσε ο ίδιος.

    «Όμως εμείς θα προσαρμόσουμε αυτά τα σχέδια με τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    [05] Η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο στην ευρωζώνη αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω

    Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη έφθασε το 0,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με μία δεύτερη εκτίμηση που ανακοινώθηκε σήμερα από την Eurostat και η οποία αναθεωρεί προς τα κάτω την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6%.

    Σε μία «ταχεία προκαταρκτική εκτίμηση» που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 29 Απριλίου, η Eurostat είχε κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% κατά το πρώτο τρίμηνο, καλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, μετά το +0,3% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

    «Κάθε αναθεώρηση προς τα κάτω αποτελεί φυσικά μία απογοήτευση, αλλά αυτό δεν πρέπει να καλύψει το γεγονός ότι πρόκειται για το καλύτερο νούμερο ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από 0,3% που επιτεύχθηκε κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2015», σχολίασε ο Χάουαρντ Αρτσερ, αναλυτής του Global Insight.

    Αυτή η επιτάχυνση της ανάπτυξης από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο οφείλεται στη θετική εσωτερική ζήτηση, η οποία τονώθηκε κυρίως από τις δαπάνες των νοικοκυριών, τόνισε ο Τζόναθαν Λόινς, αναλυτής του Capital Economics.

    «Εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα πρέπει να τονώθηκε ιδιαιτέρως», σχολίασε επίσης ο Γιοχάνες Γκάρεϊς της Natixis.

    [06] Η Επιτροπή θέλει να περιορίσει την έκθεση των εργαζομένων σε 13 καρκινογόνους χημικούς παράγοντες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την καθιέρωση νέων ορίων στην έκθεση των εργαζομένων σε 13 καρκινογόνους χημικούς παράγοντες, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των καρκίνων που έχουν σχέση με τον χώρο εργασίας.

    Η υιοθέτηση αυτών των οριακών τιμών θα περιορίσει τον αριθμό των καρκίνων που έχουν σχέση με την εργασία", δήλωσε η Επιτροπή, η πρόταση της οποίας θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κράτη μέλη) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Με την υιοθέτηση αυτή "θα σωθούν περίπου 100.000 ζωές κατά τα 50 επόμενα χρόνια", δήλωσε η Επίτροπος για την Απασχόληση Μαριάν Τίσεν.

    Ανάμεσα στους 13 καρκινογόνους παράγοντες είναι το εισπνεόμενο κρυσταλλικό πυρίτιο, οι ενώσεις του χρωμίου, οι σκόνες σκληρών ξύλων και η υδραζίνη, που αφορούν "έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων".

    Η πρόταση των Βρυξελλών, η οποία αναμένεται να τροποποιήσει την οδηγία-πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, στοχεύει στην εναρμόνιση των κανονισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως έναντι των κρατών μελών που δεν έχουν θεσπίσει κατώτατα όρια σε εθνικό επίπεδο.

    [07] Πώς ήταν τα αρχαία graffiti;

    Πώς ήταν τα αρχαία graffiti; Ήταν οι αρχαίοι Έλληνες ανορθόγραφοι; Έγραφαν άσεμνα "συνθήματα" σε... βράχους; Πώς ταχυδρομούσαν ένα μήνυμα μέσα σε όστρακο; Ποια διαδικασία ακολουθούσαν οι συγγενείς ενός νεκρού, που παρήγγειλαν το επιτύμβιο επίγραμμα; Μικρές στιγμές της καθημερινότητας υπαρκτών προσώπων της αρχαιότητας, προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής, μίας κοινωνικής ελίτ ή και απλών τεχνιτών, εμπόρων, πολεμιστών, ανδρών, γυναικών και παιδιών "ζωντανεύουν" μέσα από τη μελέτη των επιγραφών.

    "Επιγραφές επιτύμβιες, ιάσεις, αναθήματα στους θεούς, κατάρες, ιδιωτικές επιστολές, αστεϊσμοί, ερωτικά και άσεμνα χαράγματα, εμπορικά σύμβολα προσφέρουν ανεκτίμητο υλικό για την κατανόηση του αρχαίου κόσμου, όχι μόνο στην επίσημη έκφρασή του, αλλά και στην ανεπίσημη ιδιωτική προσωπική καθημερινότητα. Ακόμη και πρόχειρα ανορθρόγραφα χαράγματα (graffiti) σε βράχους, αποκαλύπτουν την προσωπική διάσταση ενός πολιτισμού". Η πρόσφατη έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) "Εισαγωγή στην ελληνική επιγραφική: από τον 8ο αιώνα ως την ύστερη αρχαιότητα", που επιμελήθηκαν η Νίκη Οικονομάκη και ο καθ. Φιλολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Τζιφόπουλος, μυεί τους αναγνώστες και τους φοιτητές των κλασικών σπουδών στην επιγραφική, μια επιστήμη άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε κλάδο της αρχαιογνωσίας, που συχνά θεωρείται απροσπέλαστη και δυσνόητη.

    "Η πρωταρχική αξία των επιγραφών θεωρείται η χρήση τους στη συγγραφή της ιστορίας, καθώς αποτελούν σημαντική και συχνά μοναδική ιστορική πηγή για τη μελέτη αρχαιότητας. Για πολλές περιοχές και πόλεις του ελλαδικού χώρου δε θα ήταν γνωστό τίποτα, αν δεν υπήρχαν τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι επιγραφές, καθώς εκτός από την Αθήνα και τη Σπάρτη πολύ λίγες λογοτεχνικές και ιστορικές μαρτυρίες υπάρχουν για άλλες ελληνικές πόλεις και μικρότερους οικισμούς", ανέφερε η κ Οικονομάκη στην παρουσίαση του βιβλίου, στο πλαίσιο τηςσυμμετοχή του ΚΕΓ στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκη.

    [08] «Mια μπαλάντα του Αιγαίου» από τον Ιταλό δημοσιογράφο Πατρίτσιο Νισσίριο

    Με το μυθιστόρημα "Una ballata del Mar Egeo", (Mια μπαλάντα του Αιγαίου) ο Ιταλός δημοσιογράφος, ελληνικής καταγωγής, Πατρίτσιο Νισσίριο συνδέει τις δυο χώρες του και την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την δεκαετία του '80.

    Η όλη ιστορία ξεκινά με μια μυστηριώδη δολοφονία η οποία διαπράττεται στην Ρόδο, υπό ιταλική κατοχή, το 1943. Το σκοτεινό αυτό παρελθόν, όμως, επιστρέφει μετά από τέσσερις δεκαετίες στη Ρώμη, ανατρέποντας τη ζωή των δυο ηλικιωμένων πρωταγωνιστών και του γιού τους, οποίος εργάζεται ως δημοσιογράφος. Το παρελθόν, ουσιαστικά, μπορεί πάντα να επιστρέψει στο καθημερινό γίγνεσθαι, κλονίζοντας ισορροπίες και υποτιθέμενες βεβαιότητες.

    Ο Πατρίτσιο Νισσίριο είναι υπεύθυνος της υπηρεσίας του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa για τη Μεσόγειο (Ansamed) και έχει εργασθεί ως ανταποκριτής από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το όλο νήμα του μυθιστορήματος, με άμεση και γρήγορη γραφή, περνά από την Ρόδο, την Κω και την ιταλική πρωτεύουσα, με απρόβλεπτη, δραματική κατάληξη. «Μου έλεγαν πάντα να γράψω την ιστορία της οικογένειάς μου, αλλά θέλησα να τη χρησιμοποιήσω ως πολύτιμο υλικό όχι για ιστορικό δοκίμιο, αλλά για μυθιστόρημα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ιστορία η οποία μετατράπηκε, με το έργο της συγγραφής, σε κάτι το αποκλειστικά δικό μου», θέλησε να υπογραμμίσει ο δημοσιογράφος.

    [09] Το 6ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών από 27 Μαϊου έως 5 Ιουνίου στο Ρουφ

    Το επιτυχημένο πολιτιστικό σιδηροδρομικό Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ», που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη, με στόχο την προώθηση των νεανικών καλλιτεχνικών δυνάμεων του τόπου, ανοίγει τις πόρτες του για έκτη συνεχή χρονιά, από τις 27 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ.

    Φέτος, τo 6ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» φιλοξενεί συνολικά 18 ομάδες από νέους ηθοποιούς, χορευτές, εικαστικούς, performers, σκηνοθέτες, χορογράφους, μουσικούς, video artists κ.α., που εμπνέονται από τα αυθεντικά, πατιναρισμένα από τον χρόνο 12 Κουπέ του New Wagon της Αμαξοστοιχίας, δημιουργούν και παρουσιάζουν πρωτοποριακά πρότζεκτ σύντομης διάρκειας για μικρές ομάδες θεατών, επί ένα συνεχές δεκαήμερο.

    «Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάθε χρονιά, ανάλογα με τις προτάσεις που δεχόμαστε από τους καλλιτέχνες, το Φεστιβάλ προσανατολίζεται και σε μία διαφορετική μορφή τέχνης. Έτσι φέτος, εκτός από τις θεατρικές και χορευτικές performances, την τιμητική τους έχουν τα εικαστικά, με εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικές εγκαταστάσεις και video art. Υπάρχει αριθμός συμμετοχών και από καλλιτέχνες εκτός Αθηνών, γεγονός που προσδίδει στο Φεστιβάλ μία ευρύτερη διεισδυτικότητα και αποτελεσματικότητα» επισημαίνει η καλλιτεχνική διευθύντριά του, Τατιάνα Λύγαρη.

    «Πρόκειται για ένα πολυμορφικό φεστιβάλ σε έναν απροσδόκητο χώρο που ερεθίζει την έμπνευση, προσφέροντας ένα βήμα έκφρασης και δημιουργίας σε δεκάδες νέους καλλιτέχνες και ομάδες. Παράλληλα, παρόλο που δεν θεσπίζει συγκεκριμένο βραβείο, αποτελεί μία σημαντική αφετηρία για νέες συνεργασίες με το Τρένο-Θέατρο σε επαγγελματική βάση» προσθέτει.

    Το New Wagon της Αμαξοστοιχίας, με τα 12 ιδιωτικά μικρά «κουπέ» του, είναι ο πυρήνας του Φεστιβάλ. Από το 2010 έως σήμερα, μέσα στα ελάχιστα τετραγωνικά του, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους 97 νεανικές ομάδες, αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της τέχνης και έχουν αναδειχθεί πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, προσφέροντας στους θεατές μία μοναδική εμπειρία ιδιωτικής θέασης.

    Οι πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις επεκτείνονται και στα υπόλοιπα βαγόνια, καθώς και στην Αποβάθρα της Αμαξοστοιχίας, προσφέροντας στους επισκέπτες, καθημερινά, για ένα συνεχόμενο δεκαήμερο, μία δημιουργική γιορτή τεχνών.

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι εικαστικές εγκατάστασεις «Broken Rails» της Βέρας Καρτάλου, «In-Out» της Μαρίας Οικονόμου, «Pink is the new punk» του Δημήτρης Γκέτσις, η έκθεση φωτογραφίας «Inner Travel» του Βασίλη Παπασπυρόπουλου, οι θεατρικές περφόρμανς «Sacramento» της Ερασμίας Τσίπρα, «Should I stay or Should I go?» της ομάδας Συμμορία του Ήλιου, «Show me how to move» της Χριστίνας Γαζή, «Ενδιάμεσα» του Λευτέρη Παρασύρη, «Κληρονομιά να σου τύχει!» της ομάδα «ΕΝΑΛΛΑΞ», «Λιόσποροι» της ομάδας Quilombola, «Χωρίς αποσκευές»της ομάδας under constr[a]ction κ.α.

    Γενική είσοδος 4 ευρώ για 2 performances ανά ημέρα, βάσει διαθεσιμότητας θέσεων, και ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εικαστικές εγκαταστάσεις.

    [10] Το ΣτΕ δικαίωσε και πάλι τους ενστόλους για τη μείωση των αποδοχών τους

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με σειρά αποφάσεων της, δικαίωσε και πάλι τους ενστόλους, κρίνοντας -με τις υπ΄ αριθμ. 1125-1128/2016 αποφάσεις της- ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών, που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση, διαμορφώνοντας τις αποδοχές, τα επιδόματα και τις συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα (νέο μισθολόγιο), ενώ κρίθηκε ακόμη ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς, όταν περικόπηκαν σε εφαρμογή των νόμων για τα μνημόνια.

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 είχε και πάλι δικαιώσει τους ενστόλους, κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς, όπως επίσης είχε κρίνει (αποφάσεις 2192-2196/2014) ότι το κράτος πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα επιφέρει νέες μειώσεις στο ύψος των αποδοχών του Ιουλίου 2012.

    [11] «Κλείδωσε» την Τρίτη ο τελικός του Κυπέλλου

    Εκτός νέου -και πολύ σοβαρού- απροόπτου, ο... πολύπαθος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ θα διεξαχθεί οριστικά την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαΐου (20:30), όπως άλλωστε ανακοίνωσε η ΕΠΟ. Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια ανακοίνωση ή επιστολή σχετικά με το θέμα και αυτό κατ' ουσίαν επικυρώνει τη σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε φυσικά η υποχώρηση της ΕΠΟ πάνω στο θέμα των βοηθών του διαιτητή Σιδηρόπουλου, αφού σήμερα όρισε αυτούς που τον συνοδεύουν και στους ευρωπαϊκούς αγώνες και κατ' επέκταση ευθυγραμμίστηκε με όσα αρχικώς είχαν συμφωνηθεί, αλλά το υφυπουργείο εκτίμησε ότι δεν τηρήθηκαν, όταν ορίστηκε ο τελικός για το περασμένο Σάββατο.

    Πλέον δεν συντρέχει κάποιος λόγος για νέα ματαίωση του τελικού και όλα συνηγορούν προς αυτό. Το κυριακάτικο ματς της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο αναβλήθηκε (δεν ορίστηκε διαιτητής από την ΕΠΟ), ώστε να μπορέσει η Ένωση να αγωνιστεί την Τρίτη στον τελικό, ενώ την Δευτέρα θα συνεδριάσει η Super League για να συμφωνήσει με τη NOVA και να καθορίσει το νέο πρόγραμμα, καθώς με τον τελικό την Τρίτη θα είναι αδύνατον να παίξει η ΑΕΚ την επομένη για το πρωτάθλημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα μετακινηθούν και οι δύο αγώνες της Τετάρτης και όχι μόνο το ματς της ΑΕΚ, γιατί μετά οι «κιτρινόμαυροι» θα έχουν μείνει πίσω δύο αγώνες στα πλέι οφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 May 2016 - 16:32:27 UTC