Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικό σχέδιο διασποράς των προσφύγων, ζήτησε από την κυβέρνηση η Φ. Γεννηματά
  • [02] Ν. Τόσκας: Δεν χρησιμοποιήθηκε βία εναντίον των προσφύγων κατά τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
  • [03] Ανοίγει στην Τράπεζα της Ελλάδος «Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Προσφύγων»
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Επαναλειτουργία της «Ηλεκτρονικής» ή αποζημιώσεις των εργαζομένων και ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας
  • [05] Τουλάχιστον 12 τραυματίες από τον σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών στην Ιαπωνία
  • [06] Η φοροαποφυγή απειλεί τον αγώνα κατά της φτώχειας, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
  • [07] Tο ΕΚ αναγνωρίζει τη συμβολή της Τουρκίας στο προσφυγικό, αλλά ζητεί μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου
  • [08] Οι επικεφαλής τριών πολιτικών ομάδων Τ. Πιτέλα, Γ. Φερχόφσταντ και Γ. Τσίμερ στηρίζουν την Ελλάδα στο προσφυγικό
  • [09] Κ. Φωτάκης: Η έρευνα μπορεί να αποτελέσει δυναμικό μοχλό ανάπτυξης της Οικονομίας
  • [10] Κρ. Λαγκάρντ: Το Brexit απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη
  • [11] Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

  • [01] Εθνικό σχέδιο διασποράς των προσφύγων, ζήτησε από την κυβέρνηση η Φ. Γεννηματά

    Στο προσφυγικό και στην άτυπη δομή φιλοξενίας του Ελληνικού αναφέρθηκαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και οι δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, σε συνάντηση που είχαν, ενώ στη συνέχεια το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφθηκε την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου και μίλησε με εθελοντές της οργάνωσης "Fair Planet".

    Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το προσφυγικό άσκησε η κ. Γεννηματά. Οι δήμαρχοι από τη μεριά τους χαρακτήρισαν "απαράδεκτη" την κατάσταση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, και ζήτησαν να κλείσει η δομή, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη για την υγεία των προσφύγων και των άλλων κατοίκων. Τα μέλη της οργάνωσης "Fair Planet" που δραστηριοποιείται εκεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απάντησαν στις αιτιάσεις των δημάρχων λέγοντας πως η εικόνα που προβάλλεται για την προσωρινή δομή φιλοξενίας του Ελληνικού είναι υπερβολική και αποτελεί «αντικείμενο παραπληροφόρησης από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

    Οργανωμένο εθνικό σχέδιο διασποράς των προσφύγων και διευκόλυνση των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν ζήτησε από την κυβέρνηση η κ. Γεννηματά, ενώ ανέφερε πως «οι ανεπάρκειες της κυβέρνησης δίνουν άλλοθι για την Ευρώπη, που δεν θέλει να πάρει έγκαιρα αποφάσεις για την προσφυγική κρίση». Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ μαζί με τους δημάρχους ζήτησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ να αποσαφηνίσει «τι εννοεί για κίνδυνο της δημόσιας υγείας, και αν υπάρχει, ποιος είναι ο σχεδιασμός που προβλέπεται».

    Τα μέλη της οργάνωσης "Fair Planet", Γιώργος Καραμπέτσος, παθολόγος, Εβίτα Καραμπέτσου, νοσηλεύτρια, και Ναυσικά Θεοτοκά, διοικητικό στέλεχος, μιας πιστοποιημένης ομάδας όπου με την οργάνωση Waha έχει αναλάβει την πρωινή βάρδια στα ιατρεία του πρώην αεροδρομίου, εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι αναφορές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες εστιάζουν στο κτίριο αφίξεων, παίρνοντας το νούμερο και των τριών καταυλισμών, δηλαδή και του χόκεϊ και του μπέιζμπολ. Και στους τρεις χώρους μαζί διαμένουν 6.000 άνθρωποι, ενώ στην αίθουσα αφίξεων 1.500». Αναγνωρίζουν πως οι συνθήκες υγιεινής είναι περιορισμένες, εφόσον ο κόσμος είναι πολύς, από την άλλη, οι χώροι είναι καθαροί, υπάρχουν κάποιες υποδομές, ντους και τουαλέτες, και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά.

    [02] Ν. Τόσκας: Δεν χρησιμοποιήθηκε βία εναντίον των προσφύγων κατά τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

    «Μακριά από μας οι αντιλήψεις να θεωρούμε τον πρόσφυγα πρόβλημα. Νομίζω ότι το έχουμε δείξει αυτό το πράγμα», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", σημειώνοντας ότι πρόβλημα δημιουργείται με την ανεξέλεγκτη ροή, με τη μεγάλη παραμονή. Αναφέρθηκε δε στην ανθρωπιά που έχουν επιδείξει οι Έλληνες, «που δεν την έχουμε δει στις χώρες της Ευρώπης», φέροντας ως παράδειγμα ένα περιστατικό που έμαθε τυχαία, ότι τα Χριστούγεννα οι αστυνομικοί στη Μόρια έπαιρναν και μοίραζαν παιχνίδια στα παιδιά.

    Αναφερόμενος στις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας ότι δεκατρείς πρόσφυγες και μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν από τη Χίο στην Τουρκία δεν κατάφεραν να καταγραφεί η επιθυμία τους για άσυλο, εκτιμά ότι έγιναν λόγω κακής πληροφόρησης. «Δεν μπορούσε να είναι αληθές κάτι τέτοιο, για τον απλούστατο λόγο ότι μπροστά στις κάμερες μεταφέρθηκαν από τα hot spots με τη συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών, αλλά και πολλών αξιωματικών της FRONTEX. Σε όλη τη διαδρομή από τα hotspots μπροστά στις κάμερες και παρουσία τόσων ξένων παρατηρητών, εάν κάποιος φώναζε "άσυλο" θα τον γυρνούσαμε αμέσως πίσω», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Πιστεύω ότι έγινε λάθος από κακή πληροφόρηση».

    Στην παρατήρηση ότι υπάρχουν βίντεο που δείχνουν αντιδράσεις από τους μεταφερόμενους και βία από τους αστυνομικούς, ενώ οργανώσεις αμφισβητούν ότι ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους, απαντά: «Περίπου το 90% έχει ζητήσει άσυλο. Δεν μπορεί να μην ενημερώθηκε μόνο το 10%. Βέβαια η μεταφορά τους δεν είναι σε εθελοντική βάση, παρ? όλα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκε κανενός είδους βία».

    Ο κ. Τόσκας ανέφερε, επίσης, πως υπάρχουν τάσεις αποσυμπίεσης στην Ειδομένη και τον Πειραιά, καθώς «οι άνθρωποι εκεί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι στους καταυλισμούς θα έχουν καλύτερες συνθήκες», ενώ αναφερόμενος στη κατάσταση που επικρατεί στους δύο αυτούς χώρους έκανε λόγο για «ρεσιτάλ φημολογίας που δεν επιβεβαιώνεται», αποδίδοντάς το «πιθανότατα, με τις εμπορικές επιδιώξεις των καναλιών και με τις αντιπολιτευτικές επιδιώξεις».

    [03] Ανοίγει στην Τράπεζα της Ελλάδος «Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Προσφύγων»

    Υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ανοίγει στην Τράπεζα της Ελλάδος «Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Προσφύγων» (Νο 2341164213 με IBANGR0901000230000002341164213). Από το λογαριασμό αυτό θα χρηματοδοτούνται προγράμματα, έργα και δράσεις, για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων.

    Υπεύθυνος για την κίνηση του λογαριασμού ορίζεται ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ενεργεί, μέσω των εντεταλμένων οργάνων του, κάθε είδους πληρωμές, μετά από σχετική εντολή της Επιτροπής διαχείρισης του λογαριασμού.

    Σύμφωνα με την απόφαση, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας:

    Οι πόροι του λογαριασμού προέρχονται από ποσά που κατατίθενται σε αυτόν από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Όργανο διαχείρισης του λογαριασμού είναι πενταμελής Επιτροπή, η οποία είναι ανεξάρτητη από το όργανο κίνησης του λογαριασμού και έχει, ως μέλη:

    α) Τον εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής, ως πρόεδρο,

    β) τον εκάστοτε πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας,

    γ) εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών,

    δ) τον εκάστοτε πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας,

    ε) τον εκάστοτε πρόεδρο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Επαναλειτουργία της «Ηλεκτρονικής» ή αποζημιώσεις των εργαζομένων και ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας

    Θεσμικές αλλαγές με αφορμή την πτώχευση της "Ηλεκτρονικής Αθηνών" ζητά από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οι βασικοί μέτοχοι μιας επιχείρησης να μην χρησιμοποιούν το πτωχευτικό δίκαιο για την αποφυγή εξόφλησης των εργαζομένων τους, και για τη διευκόλυνση της αυτοδιαχείρισης πτωχευμένων επιχειρήσεων.

    Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η «απαράδεκτη ενέργεια την διοίκησης της εταιρείας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, να προχωρήσει εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους σε πτώχευση της επιχείρησης, πετώντας ουσιαστικά στο δρόμο 450 εργαζόμενους».

    «Η διοίκηση της εταιρείας μπορεί και πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής της και στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για επαναλειτουργία της επιχείρησης σε συνεργασία με τους εργαζόμενους. Σε άλλη περίπτωση, οφείλει να εγγυηθεί την καταβολή των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους και να μην κρυφτεί πίσω από την απόφαση πτώχευσης του δικαστηρίου και τον ορισμό σύνδικου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση, να κινηθούν προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της επιχείρησης, και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τις αποζημιώσεις των εργαζομένων και την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας.

    [05] Τουλάχιστον 12 τραυματίες από τον σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών στην Ιαπωνία

    Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 19 σπίτια κατέρρευσαν από την πολύ ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών που έπληξε τη νοτιοδυτική Ιαπωνία, μια περιοχή που φιλοξενεί πολλές μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επαρχία Κουμαμότο, στο νησί Κιούσου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα. Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει 350 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

    Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όμως αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Το κανάλι ανέφερε επίσης ότι εκφράζονται φόβοι πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

    Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 21.26, τοπική ώρα (15.26 ώρα Ελλάδας). Ακολούθησαν πολλές μετασεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων μία ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών (στις 22.07, τοπική ώρα) και άλλη μία 6,4 βαθμών (τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

    Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι αναμένει πολλούς μετασεισμούς επί τουλάχιστον μία εβδομάδα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.

    Το NHK έκανε επίσης λόγο για τρεις πυρκαγιές και έναν εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας στο Σινκάνσεν. Το τρένο δεν μετέφερε επιβάτες όμως όλα τα δρομολόγια διακόπηκαν προκειμένου να επιθεωρηθούν οι γραμμές, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην Ιαπωνία όταν σημειώνονται ισχυροί σεισμοί. Αναφέρθηκαν επίσης διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    [06] Η φοροαποφυγή απειλεί τον αγώνα κατά της φτώχειας, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

    Οι πρακτικές φοροαποφυγής που αποκαλύφθηκαν από τη διαρροή των λεγόμενων "Εγγράφων του Παναμά" μπορεί να έχουν "τεράστια αρνητική επίπτωση" στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλον τον κόσμο, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    "Όταν παρακάμπτονται οι φόροι, όταν τα περιουσιακά στοιχεία κατατίθενται σε φορολογικούς παραδείσους, όλα αυτά μπορεί να έχουν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην αποστολή μας, στο να βάλουμε τέλος στη φτώχεια", είπε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο Κιμ είπε επίσης ότι "ανησυχεί" βαθιά για το σκάνδαλο των Εγγράφων του Παναμά που αποκάλυψε ένα τεράστιο δίκτυο φοροδιαφυγής μέσω εταιρειών που είχαν ιδρυθεί σε φορολογικούς παραδείσους. "Πρόκειται για ένα ζήτημα εμπιστοσύνης", τόνισε.

    Ο Κιμ προειδοποίησε τις εταιρείες και τα μεμονωμένα πρόσωπα που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις: "Να προσέχετε πολύ (...) η διαφάνεια δεν θα υποχωρήσει, απλώς ο κόσμος θα γίνεται ολοένα και πιο διαφανής", κατέληξε.

    [07] Tο ΕΚ αναγνωρίζει τη συμβολή της Τουρκίας στο προσφυγικό, αλλά ζητεί μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου

    Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν θα πρέπει να συνδεθεί με τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας, υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του την Πέμπτη. Οι ευρωβουλευτές "αναγνωρίζουν τη μεγάλη ανθρωπιστική συμβολή της Τουρκίας η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο" και τονίζουν ότι παραμένει ένας "βασικός στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ". Ζητούν ωστόσο να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αξιών.

    "Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία δεν έχει μόνο επιβραδυνθεί, αλλά σε ορισμένους βασικούς τομείς, όπως η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, έχει υπάρξει οπισθοδρόμηση η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ, Kati Piri (Σοσιαλιστές, Ολλανδία). "Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κλιμάκωση της βίας στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, η οποία έχει οδηγήσει περίπου 400.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους", πρόσθεσε η ίδια.

    "Η ανάθεση της προσφυγικής κρίσης στην Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστη μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα", υπογραμμίζει το κείμενο του ψηφίσματος προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν "ασφαλείς και νόμιμες οδοί για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο".

    Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ικανοποίηση για την ενεργοποίηση, στις 29 Νοεμβρίου 2015, του κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και τη διαχείριση της μετανάστευσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού θεματολογίου συνεργασίας που βασίζεται στην κοινή ευθύνη, τις αμοιβαίες δεσμεύσεις και την επίτευξη αποτελεσμάτων, και επιμένουν ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς χρονοτριβή. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο θέμα της μετανάστευσης δεν θα πρέπει να συνδεθεί με το χρονοδιάγραμμα, το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Στην πραγματικότητα "μόνο η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση", αναφέρει το κείμενο.

    Οπισθοδρόμηση στον τομέα του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Τουρκία να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των μεθόδων εκφοβισμού των δημοσιογράφων, τη βίαιη και παράνομη ανάληψη της διαχείρισης διάφορων τουρκικών εφημερίδων, με πλέον πρόσφατη τη Zaman. Εκφράζουν τη λύπη τους για τη "σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια ως προς την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης και της γνώμης τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου στην Τουρκία".

    "Σύμφωνα με τη δέσμευση υπέρ του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις στους τομείς του δικαστικού συστήματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας", αναφέρει το κείμενο.

    Πρόοδος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου

    Χαιρετίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη στήριξή τους στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια "δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της".

    Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι "η μη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος επηρεάζει την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας" και καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν προσπάθειες με στόχο την επίλυση του.

    Κουρδικό και ειρηνευτική διαδικασία

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη νοτιοανατολική Τουρκία και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης στο κουρδικό ζήτημα. Το ΡΚΚ, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, πρέπει "να καταθέσει τα όπλα, να εγκαταλείψει τις τρομοκρατικές τακτικές και να χρησιμοποιήσει ειρηνικά και νόμιμα μέσα για να εκφράσει τις προσδοκίες του", υποστηρίζει το ΕΚ.

    Το μη νομοθετικό ψήφισμα επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2015 εγκρίθηκε με 375 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 87 αποχές.

    [08] Οι επικεφαλής τριών πολιτικών ομάδων Τ. Πιτέλα, Γ. Φερχόφσταντ και Γ. Τσίμερ στηρίζουν την Ελλάδα στο προσφυγικό

    Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιττέλλα είπε μεταξύ άλλων:

    Επικρίνουμε αυτήν τη συμφωνία (ΕΕ-Τουρκίας) κι εγώ αυτό κάνω. Ωστόσο, αυτήν τη συμφωνία υποχρεωθήκαμε, από τον εγωισμό και την στενοκεφαλιά κάποιων μελών-κρατών της ΕΕ, να τη δεχτούμε διότι αρνήθηκαν να δεχθούν την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Κανείς από εμάς δεν έχει στα χέρια του το "μαγικό ραβδάκι" για να επιλύει τα θέματα αυτά. Ξέρουμε όμως όλοι ότι, το κλειδί για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα είναι να έχουμε έναν υποχρεωτικό και αυτόματο μηχανισμό όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και πρέπει να σκεφτούμε και την ιδέα επιβολής κυρώσεων κατά των χωρών που βάζουν τρικλοποδιά στο σύστημα. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε η Ένωση από τη μια να υποχρεώνει ένα κράτος με 1,0% έλλειμμα να υποχρεούται να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις και να μην στηρίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, να μην έχει μια σαφή πολιτική μετανάστευσης. Δεν μπορεί να είμαστε αυστηροί μόνο στους λογαριασμούς και να μη δίνουμε καμία σημασία στους ανθρώπους."

    Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ ανέφερε:

    Πρώτα απ' όλα, ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η ευρωπαϊκή Επιτροπή, σωστά ζήτησε αριθμό ανδρών από τα κράτη μέλη. 400 ζητήσανε και μόνο 37 στάλθηκαν στην Ευρώπη. 472 αξιωματούχοι για την μετανάστευση ζητήθηκαν και τελικά απεστάλησαν μόνον 31 προς την Ελλάδα και την Τουρκία, κύριε Τούσκ. 500 αξιωματικοί ζητήθηκαν από την Ελλάδα και την Τουρκία και έστειλαν μόνο 330. 2500 ουσιαστικά έχουν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πόσους έστειλαν τα κράτη μέλη; 400 λίγο πολύ, κύριε Τούσκ. Τόσοι διατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι η συμφωνία που πετυχαίνει;

    Hεπικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ δήλωσε:

    Εμείς ως Ευρωπαίκή Ένωση - εμείς καταστρέφουμε την Ελλάδα με κάθε απόφαση για μεταφορά, για επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, θεωρούμε ότι είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία. Ενώ επί μήνες λέγαμε στην Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα, δεν καταλάβατε πόσο μακριά είστε από την πραγματικότητα στη χώρα. Ο κ. Φερχόφσταντ μας διηγήθηκε τι σημαίνει εφαρμογή της Συμφωνίας, και τι συγκεκριμένη βοήθεια πρέπει να δώσει η ΕΕ, τι έχουν υποσχεθεί και τι έχει δοθεί. Επιβάλουμε μία διαδικασία καταγραφής των αιτήσεων στην Ελλάδα, η οποία είναι σε ελάχιστες προδιαγραφές. Πρόκειται για μείωση των προδιαγραφών για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Και αν αυτό θα πρέπει να είναι το επίπεδο εξέτασης στο μέλλον, και αν αυτό θα είναι το πρότυπο για περαιτέρω συμφωνίες, τότε μπορώ να σας πω ότι απομακρυνόμαστε από τις αρχές μας, από τις απαιτήσεις μας για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια."

    [09] Κ. Φωτάκης: Η έρευνα μπορεί να αποτελέσει δυναμικό μοχλό ανάπτυξης της Οικονομίας

    "Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, συμβάλλει στην προαγωγή της έρευνας στη χώρα, διευρύνοντας τους πνευματικούς ορίζοντες και αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, για την Έρευνα.

    Ο κ. Φωτάκης, πρόσθεσε ότι η έρευνα καλείται στο εξής να αποτελέσει μια σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική για την επόμενη μέρα μετά την κρίση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, βασισμένη στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τόνισε ότι μπορεί να λειτουργήσει, ως δυναμικός μοχλός ανάπτυξης δίπλα στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την ναυτιλία.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας είπε επίσης, ότι στόχος του σχεδίου νόμου είναι επίσης η δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως η ανυπαρξία καταλόγου πιστοποιητών, "ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα απορρόφησης των πόρων των προγραμμάτων".

    Κατά τη συζήτηση στη Επιτροπή , υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, και της εισηγήτριας της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Αντωνίου με αφορμή την απόσυρση από το σχέδιο νόμου διάταξης για τους καταλογισμούς σε πανεπιστημιακούς, που υπήρχε όταν τον νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευσης, ως «φωτογραφική» προκειμένου να απαλλαγούν από τις κατηγορίες στην υπόθεση των καταλογισμών, πρώην μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως ο υπουργός Οικονομίας.

    «Την ώρα που διεξάγετε προσχηματικό διάλογο φαρσοκωμωδία, φέρνετε ρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς συζήτηση», είπε η κ. Αντωνίου .

    «Η διάταξη δεν αφορούσε πολιτικό πρόσωπο», απάντησε ο κ. Φωτάκης παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση του πρύτανη του πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι, δεν υπήρχε δόλος αλλά κακός χειρισμός της υπαλλήλου που είχε αναλάβει την ανάρτηση και αντί να αναρτήσει στο σχέδιο νόμου στην τελική μορφή του, επέλεξε την πρώτη εκδοχή.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας, οι περισσότεροι καταλογισμοί αφορούν πράξεις που έγιναν για καθαριότητα και φύλαξη και το νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει λύση, διασφαλίζοντας την χρηματοδότησή τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας.

    [10] Κρ. Λαγκάρντ: Το Brexit απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί τον κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( το λεγόμενο Brexit) ως «έναν από τους πιο σοβαρούς πτωτικούς κινδύνους στον ορίζοντα της παγκόσμιας ανάπτυξης», δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η Λαγκάρντ τόνισε πως η ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να προκαλέσει εκτεταμένη αβεβαιότητα, αλλά πρόσθεσε πως ελπίζει ότι αυτό δεν συμβεί.

    «Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν έναν μακρόχρονο γάμο. Είναι προσωπική μου ευχή όχι αυτός δεν θα διαλυθεί. Και όπως όλοι σε όλους τους γάμους, οι καλές συζητήσεις μπορούν πράγματι να βοηθήσουν», υπογράμμισε η ίδια.

    [11] Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, όμως η συμμετοχή του ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού αυτού, η Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε η ίδια.

    Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα «που δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων.

    Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας νωρίτερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον "σκεπτικισμό" της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    Η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δανατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.

    Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι? αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.

    Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και "ρεαλιστικές προσεγγίσεις".

    Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 April 2016 - 18:32:30 UTC