Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ προς κυβέρνηση: Φύγετε! Όσο πιο γρήγορα γίνεται
  • [02] Μήνυση του Α. Σαμαρά κατά της Ο. Γεροβασίλη
  • [03] Κ. Κούνεβα προς Κομισιόν: Κανένα νοικοκυριό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα
  • [04] Κριστίν Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ εργάζεται για τη σταθερότητα και την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ελλάδος
  • [05] Ειδομένη: Ένα σχολείο για τα προσφυγόπουλα του καταυλισμού
  • [06] Η φοροαποφυγή απειλεί τον αγώνα κατά της φτώχειας, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
  • [07] Νέος σεισμός 6,4 βαθμών στη νότια Ιαπωνία
  • [08] Αυτοψία απο το ΚΑΣ στον χώρο όπου αποκαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • [09] Δύο ελληνικές συμπαραγωγές, «Η τελευταία παραλία» και «Γυρίζοντας τον κόσμο», στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών
  • [10] Γ. Αμανατίδης: Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να λυθεί με όχημα την πλαστογράφηση της ιστορίας
  • [11] Μ. Σουλτς: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό
  • [12] Την κράτηση ευάλωτων προσφύγων σε hot spots, καταγγέλλει το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»
  • [13] Ρ. Γκουαλτιέρι: Δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει πώς θα πετύχει τους στόχους

  • [01] ΝΔ προς κυβέρνηση: Φύγετε! Όσο πιο γρήγορα γίνεται

    «Είναι προκλητικό να μιλούν για διγλωσσία αυτοί που υπογράφουν διακήρυξη κατά της λιτότητας και την ίδια ώρα φέρνουν μέτρα 5,5 δισ. ευρώ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, απαντώντας σε σημερινό ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου.

    Τα ψέματά τους, συνεχίζει η ΝΔ, «κοστίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις που κλείνουν, χιλιάδες ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη ασφυκτιούν και αγωνιούν για την επερχόμενη φοροκαταιγίδα».

    «Φύγετε! Όσο πιο γρήγορα γίνεται» καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στο ενημερωτικό σημείωμα, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τον Κυριάκο Μητστοτάκη, με αφορμή την τελευταία του συνέντευξη στην Washington Post, ότι «διατύπωσε θέσεις τις οποίες δεν τολμά να εκφράσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, αλλά τις οποίες με ζήλο εφάρμοσε ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά».

    Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης σε Washington Post: Η Ελλάδα πάνω απ' όλα δικαιούται μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση

    [02] Μήνυση του Α. Σαμαρά κατά της Ο. Γεροβασίλη

    Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση κατά της Ολγας Γεροβασίλη κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για εμπλοκή του πεθερού του αδερφού του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ό. Γεροβασίλη: Να ανοίξει ο διάλογος για το πρόβλημα της ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου

    ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής ενέργεια ποινικοποίησης του δημόσιου λόγου, η μήνυση Σαμαρά κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου

    [03] Κ. Κούνεβα προς Κομισιόν: Κανένα νοικοκυριό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα

    «Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν παλέψουμε για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση έκθεσης για την καταπολέμηση της φτώχειας υπό το πρίσμα των αυξανόμενων εξόδων των νοικοκυριών.

    Η έκθεση αποτυπώνει τις διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο της φτώχειας στην Ε.Ε. για εκατομμύρια νοικοκυριά, που μπορεί να στερούνται ακόμη και την πρόσβαση σε αυτονόητα αγαθά, όπως το νερό, το ρεύμα, η θέρμανση. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της ενεργειακής ένδειας, ζητεί από την Κομισιόν να διατυπώσει συγκεκριμένο ορισμό γι' αυτό και καλεί τα κράτη μέλη να δεσμευτούν, ότι στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου κανένα νοικοκυριό δεν θα αποσυνδέεται από τα δίκτυα ενέργειας και ρεύματος.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της έκθεσης η Κ. Κούνεβα υπογράμμισε τη σύνδεση της ενεργειακής ένδειας με τη φτώχεια, την ανισότητα και την ανεργία, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν για τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», αντί να εγγυάται τα δικαιώματα στην κοινωνική προστασία και στις αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, ουσιαστικά προετοιμάζει για παγωμένους χειμώνες με ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή ένδεια.

    [04] Κριστίν Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ εργάζεται για τη σταθερότητα και την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ελλάδος

    Διατηρεί τις επιφυλάξεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας πριν από λίγο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον "σκεπτικισμό" της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    Η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δανατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.

    Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι? αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.

    Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και "ρεαλιστικές προσεγγίσεις".

    Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.

    [05] Ειδομένη: Ένα σχολείο για τα προσφυγόπουλα του καταυλισμού

    Δίψα για μάθηση, κόντρα στο άνυδρο τοπίο της καθημερινότητάς τους, επιδεικνύουν τα προσφυγόπουλα του καταυλισμού στην Ειδομένη που προσέρχονται καθημερινά σε ένα αυτοσχέδιο σχολείο που δημιούργησε μία ανεξάρτητη ομάδα εθελοντών στην περιοχή.

    «Idomeni cultural center» γράφει η ταμπέλα στην μεγάλη σκηνή που δημιούργησαν εθελοντές από διάφορες χώρες προκειμένου να πραγματοποιούνται μαθήματα στα παιδιά του καταυλισμού. Δάσκαλοί τους μάλιστα είναι κάποιοι από τους πρόσφυγες που, με σπουδές στα μαθηματικά, τη φυσική ή τη γλώσσα, προθυμοποιήθηκαν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Όπως αναγράφεται στο καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου, στις 9 το πρωί προσφέρεται πρωινό και στη συνέχεια έχει μαθήματα μαθηματικών, κουρδικών και αραβικών ενώ δε λείπουν και μαθήματα για τους ενήλικες πρόσφυγες.

    Οι εθελοντές από την πλευρά τους, προσπαθούν να διδάξουν στα παιδιά γλώσσες που θα τους χρειαστούν στη νέα τους ζωή, όπως αγγλικά και γερμανικά.

    «Αυτό είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο καθώς πολλά από τα παιδιά δε γνωρίζουν καν τη γραφή της μητρικής τους γλώσσας αφού, λόγω των πολέμων, δεν πήγαν ποτέ σχολείο. Και μιλάμε για παιδιά που είναι 11 ή 12 χρονών» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ντάνιελ, ένας από τους εθελοντές που μπροστά σε έναν πίνακα προσπαθεί να μάθει στα προσφυγόπουλα απλές προτάσεις στα αγγλικά.

    Κάποια άλλα παιδιά, απορροφημένα στα τετράδια ζωγραφικής τους, αντιγράφουν με επιμέλεια από τον πίνακα τα αραβικό αλφάβητο, προσπαθώντας να μάθουν τα γράμματα.

    «Δυσκολεύονται πολύ αλλά προσπαθούν» λέει χαμογελώντας ο Σύρος δάσκαλός του που έχοντας παραμείνει 22 μέρες στον καταυλισμό, ονειρεύεται να καταφέρει να φτάσει στην Αγγλία ή σε κάποια άλλη αγγλόφωνη χώρα καθώς γνωρίζει τη γλώσσα.

    Το πρόγραμμα του σχολείου περιλαμβάνει πολλά ? τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, εκπαιδευτικά παιχνίδια και φυσικά, ζωγραφική. Αν και λειτουργεί μόλις 5 μέρες το σχολείο, τα παιδιά αυξάνονται κάθε μέρα, αυξάνοντας παράλληλα και τις εκπαιδευτικές ανάγκες. «Χρειαζόμαστε πάντα, δασκάλους και βιβλία στην αραβική γλώσσα» αναφέρει ο Ντάνιελ και επανέρχεται στο μάθημά του, μοιράζοντας μολύβια και χαρτιά στους «διψασμένους» μαθητές του, μέσα σε μια τάξη φτιαγμένη από σανίδες και πλαστικό...

    [06] Η φοροαποφυγή απειλεί τον αγώνα κατά της φτώχειας, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

    Οι πρακτικές φοροαποφυγής που αποκαλύφθηκαν από τη διαρροή των λεγόμενων "Εγγράφων του Παναμά" μπορεί να έχουν "τεράστια αρνητική επίπτωση" στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλον τον κόσμο, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    "Όταν παρακάμπτονται οι φόροι, όταν τα περιουσιακά στοιχεία κατατίθενται σε φορολογικούς παραδείσους, όλα αυτά μπορεί να έχουν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην αποστολή μας, στο να βάλουμε τέλος στη φτώχεια", είπε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο Κιμ είπε επίσης ότι "ανησυχεί" βαθιά για το σκάνδαλο των Εγγράφων του Παναμά που αποκάλυψε ένα τεράστιο δίκτυο φοροδιαφυγής μέσω εταιρειών που είχαν ιδρυθεί σε φορολογικούς παραδείσους. "Πρόκειται για ένα ζήτημα εμπιστοσύνης", τόνισε.

    Ο Κιμ προειδοποίησε τις εταιρείες και τα μεμονωμένα πρόσωπα που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις: "Να προσέχετε πολύ (...) η διαφάνεια δεν θα υποχωρήσει, απλώς ο κόσμος θα γίνεται ολοένα και πιο διαφανής", κατέληξε.

    [07] Νέος σεισμός 6,4 βαθμών στη νότια Ιαπωνία

    Μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,4 βαθμών, έπληξε τη νοτιοδυτική Ιαπωνία, λίγες ώρες μετά από έναν σεισμό 6 βαθμών, στην ίδια περιοχή, από τον οποίο σημειώθηκαν μικρές ζημιές.

    Η νέα δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας σήμερα) και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στην επαρχία Κουμαμότο του νησιού Κιούσου, όπως και της προηγούμενης.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν και άλλοι ισχυροί σεισμοί στην περιοχή.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Κουμαμότο.

    [08] Αυτοψία απο το ΚΑΣ στον χώρο όπου αποκαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    "Την άποψη εμπειρογνωμόνωνπροκειμένου να εξετασθεί η υπόθεση σε αμέσως επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου", έκαναν λόγο τα μέλη του ΚΑΣ, τα οποία πραγματοποίησαν αυτοψία σήμερα στον χώρο όπου αποκαλύφθηκαν τα εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα κατά τις ανασκαφικές εργασίες στο Κέντρο Πολιτισμού του Φαλήρου - Ίδρυμα Στ. Νιάρχου.

    Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    «Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας του ευρήματος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα κατά τις ανασκαφικές εργασίες στο Κέντρο Πολιτισμού του Φαλήρου - Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Προέδρου του και Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, πραγματοποίησε αυτοψία στις 14 Απριλίου 2016 προκειμένου να ενημερωθεί και στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει για την διαχείριση του θέματος, τακτική που ακολουθείται από το Συμβούλιο σε μείζονος σημασίας ευρήματα», αναφέρει η ανακοίνωση, που συνεχίζει:

    «Κατά τη σύσκεψη που ακολούθησε τα μέλη του Συμβουλίου εκτιμώντας ότι για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του πολύ σημαντικού θέματος απαιτείται διεπιστημονική προσέγγιση, ζήτησαν να έχουν την άποψη εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι να εισηγηθούν σχετικά, προκειμένου να εξετασθεί η υπόθεση σε αμέσως επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου».

    Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο ιστορικό της συγκεκριμένης ανασκαφής:

    «Σε έκταση παραχωρηθείσα στο «Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Στ. Νιάρχος Α.Ε.» για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Φαλήρου, στο πλαίσιο πραγματοποίησης της φυτοτεχνικής μελέτης του έργου στην περιοχή κατασκευής της μελλοντικής "Εσπλανάδας", εκτελούνται έργα σωστικής ανασκαφής από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων υπό τη διεύθυνση της κ. Στέλλας Χρυσουλάκη.

    Η περιοχή κατασκευής του έργου εντάσσεται στο φαληρικό Αλίπεδον. Πρόκειται για περιοχή προσχωσιγενή, καθώς ο ποταμός Κηφισός και οι παραπόταμοί του εκβάλλουν στον φαληρικό όρμο εναποθέτωντας ιλύ. Η ακτογραμμή κατά την αρχαιότητα εντοπίζεται αμέσως νότια του Αλιπέδου όπου ο όρμος του Φαλήρου αποτελούσε μέχρι τους περσικούς πολέμους τον κύριο λιμένα του άστεως.

    Στην εν λόγω θέση αποκαλύφθηκε η συνέχεια της Νεκρόπολης του Φαλήρου η οποία κατά τμήματα και κατά περιστάσεις ανασκάπτεται από το 1911. Οι σωστικές ανασκαφές που διεξάγονται με μεγάλη προσοχή και φροντίδα, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 2012 απέδειξαν ότι η νεκρόπολη του Φαλήρου είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και τοποθετείται στον χρονολογικό ορίζοντα από τα μέσα του 8ου έως και τον 4ο αιώνα π.Χ. Έως τώρα έχουν εντοπιστεί συνολικά 287 ταφές, εκ των οποίων 145 είναι οι λεγόμενες ελεύθερες (λακκοειδείς εντός της άμμου), 87 εγχυτρισμοί, 18 ταφικές πυρές, 35 κιβωτιόσχημοι, 1 λάρνακα και 1 ζωική ταφή ιπποειδούς. Εκτός από τις ταφές, που αποτελούν αποκλειστικά κινητά ευρήματα στο εν λόγω σκάμμα της Εσπλανάδας, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κτιστές κατασκευές όπως κιβωτιόσχημοι τάφοι και πλινθόκτιστες ταφικές πυρές. Ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας αποτελούν δύο ομαδικές ταφές, οι οποίες αποκαλύπτονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της «Εσπλανάδας». Έχουν αποκαλυφθεί 80 ταφές, πολλοί εκ των νεκρών είναι τοποθετημένοι πρηνηδόν, ενώ οι 36 φέρουν μεταλλικούς κλοιούς στους καρπούς. Δύο μικρά αγγεία που εντοπίστηκαν ανάμεσα στους σκελετούς δίνουν δυνατότητα χρονολόγησης στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π.Χ., μία εποχή μεγάλων πολιτικών αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή».

    [09] Δύο ελληνικές συμπαραγωγές, «Η τελευταία παραλία» και «Γυρίζοντας τον κόσμο», στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών

    Δύο είναι τελικά οι ευχάριστες ειδήσεις που έφθασαν από τις Κάννες, με την ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ. Εκτός από το ντοκιμαντέρ «Η τελευταία παραλία» (L'ultima Spiaggia) του Θάνου Αναστόπουλου και του Davide Del Degan, στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών θα προβληθεί και η ταινία «Γυρίζοντας τον Κόσμο» των αδελφών Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν.

    Στην ταινία «Γυρίζοντας τον κόσμο», δύο φίλες επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου που περνάνε στο «στρατιωτικό κέντρο αποκατάστασης» σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Κύπρο. Η ταινία είναι σε παραγωγή των Archipel35 (Γαλλία) και Blonde S.A.(Ελλάδα), με την υποστήριξη των ΑRTE, CNC, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Ταμείου ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών (Centre National du Cin?ma et de l'image anim?e - Ε.Κ.Κ.). Η ταινία γυρίστηκε στη Ρόδο και το Παρίσι την άνοιξη-καλοκαλίρι του 2015 και πρωταγωνιστούν οι: Αριάν Λαμπέντ, Soko, Μάκης Παπαδημητρίου και Ανδρέας Κωνσταντίνου.

    [10] Γ. Αμανατίδης: Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να λυθεί με όχημα την πλαστογράφηση της ιστορίας

    «Το ζήτημα του ονόματος είναι ένα πρόβλημα, με περιφερειακή και διεθνή διάσταση και σίγουρα δεν μπορεί να λυθεί με προώθηση αλυτρωτικών βλέψεων και με όχημα την πλαστογράφηση της ιστορίας και την οικειοποίηση της εθνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, στη Βουλή με θέμα: «Εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς».

    Ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί πολιτικές συναινέσεις» αλλά όχι επιδείξεις, που πολλές φορές αποσκοπούν μόνο στην ψηφοθηρία.

    Το ζήτημα του ονόματος, είπε ο υφυπουργός, είναι ένα εκκρεμές διεθνές πρόβλημα, κάνοντας μία αναδρομή στην πορεία των συνομιλιών που η Ελλάδα «με ρεαλισμό, εποικοδομητικό πνεύμα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον» σέβεται και στηρίζει τις υπό την αιγίδα των Η.Ε από τις αρχές της δεκαετίας του 90,

    «Η Ελλάδα αντέδρασε όλο αυτό το διάστημα έντονα στην υποκλοπή της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς», είπε ο κ. Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει «την ακαδημαϊκή κοινότητα, έτσι ώστε φέρνοντας στο φως, επιστημονικά και αντικειμενικά δεδομένα, αποδεικνύουμε το ποιος στην πράξη υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας».

    Αναφέρθηκε δε «στα συγκλονιστικά νεότατα αρχαιολογικά ευρήματα, που μπήκαν στην αυστηρότερη επιστημονική βάσανο με τη βοήθεια της διεθνούς επιστήμης σε τρία επιστημονικά συνέδρια που οργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής στα οποία καταρρίπτεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα οριστικά ο ισχυρισμός περί της Μακεδονικής ως «γλώσσας» ινδοευρωπαϊκής, αλλά και δήθεν ανεξάρτητης από την ελληνική», υπογραμμίζοντας ότι «η επικοινωνιακή γλώσσα των Μακεδόνων ήταν τα ελληνικά» και ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα στην έρευνά της.

    [11] Μ. Σουλτς: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζεται τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, με αναρτήσεις του στο twitter, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Μάρτιν Σουλτς.

    Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και υπογράμμισε ότι η χώρα «έχει τηρήσει τη συμφωνία και δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα».

    Αναλυτικά οι τρεις αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο twitter:

    - «Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο του @Europarl_EN για τα νομοσχέδια που καταθέσαμε τα οποία στοχεύουν στην προστασία των πιο αδύναμων».

    -«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ο @EP_President συμμερίζεται τη γνώμη μας για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

    -«H ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία και δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα».

    Μ. Σουλτς: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό

    Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Ελλάδα και τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Στρασβούργο.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την συνάντηση σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών

    Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα-Σουλτς

    Τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Σουλτς

    [12] Την κράτηση ευάλωτων προσφύγων σε hot spots, καταγγέλλει το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

    Την κράτηση προσφύγων με ειδικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων γυναίκες με μικρά παιδιά, έγκυες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, ηλικιωμένοι και άτομα με σωματικές και ψυχοκοινωνικές αναπηρίες, καταγγέλλει το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» («Human Rights Watch») μετά την επίσκεψη κλιμακίου του στα hotspots της Λέσβου και της Χίου.

    Οι επισκέψεις στη Μόρια της Λέσβου και τη ΒΙΑΛ στη Χίο, πραγματοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 3-9 Απριλίου. Όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης, και οι δύο εγκαταστάσεις μετατράπηκαν αιφνιδιαστικά σε στρατόπεδα που μοιάζουν με φυλακές, μετά τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες που έφτασαν μετά τη συμφωνία κρατούνται από τις ελληνικές αρχές, με τη συνδρομή της Frontex, και τους απαγορεύεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις.

    Κανένας από τους κρατούμενους, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν είχε κατάλληλη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εγκαταστάσεις υγιεινής ή νομική βοήθεια.

    Η καθολική κράτηση όλων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών σε κλειστές δομές, είναι αδικαιολόγητη, όπως υπογραμμίζεται, δεδομένης της δυνατότητας για λιγότερο περιοριστικές επιλογές, και καταλήγει σε αυθαίρετη κράτηση.

    Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στο hot spot της Χίου το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μίλησε με 21 άτομα, εκ των οποίων τα 15 με ειδικές υγειονομικές ή άλλες ανάγκες. Η οργάνωση αναφέρει ότι «οι αρχές δεν είχαν κάνει καμία πρόβλεψη για να διαχωρίσουν τα παιδιά από άσχετους ενήλικους ή για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της προστασίας για τις γυναίκες. Στην εγκατάσταση υπήρχαν και τουλάχιστον τρία ασυνόδευτα παιδιά, όλα στην ίδια περιοχή με τους ενήλικες».

    «Είναι τόσο δύσκολα εδώ», είπε μια 25χρονη ανύπαντρη μητέρα από το Αφγανιστάν με ένα πεντάχρονο γιο. «Είσαι μέσα σε φυλακή. Το φαγητό δεν είναι βρώσιμο και κάθε μέρα, τη μισή ημέρα δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό. Οι χώροι δεν είναι καθαροί και ποιος ξέρει τι είδους ασθένειες υπάρχουν. Δεν διαπράξαμε κανένα έγκλημα για να είμαστε σε αυτή τη φυλακή», συμπλήρωσε.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στη Μόρια η ελληνική κυβέρνηση δεν χορήγησε πρόσβαση στο «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ένας κρατούμενους που μίλησε με την οργάνωση μέσα από το φράχτη είπε ότι ήταν τυχερός που κοιμόταν σε σκηνή. «Και αυτό επειδή ήρθα πριν από δύο εβδομάδες. Όποιος έρχεται τώρα κοιμάται έξω. Οι τουαλέτες είναι πραγματικά βρώμικες. Πηγαίνεις μέσα και δεν μπορείς να πάρεις ανάσα. Το φαγητό είναι αηδιαστικό και το νερό είναι βρώμικο. Τόσο εγώ, όσο και ο φίλος μου έχουμε δερματικά προβλήματα από το νερό αυτό».

    [13] Ρ. Γκουαλτιέρι: Δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει πώς θα πετύχει τους στόχους

    «Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι σημαντική και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

    «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την αξιολόγηση του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε μια σημαντική αποστολή συλλογής δεδομένων στην Αθήνα, τώρα είχα την ευκαιρία να έχω μια ακόμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

    «Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη. Είναι σημαντικό, βεβαίως, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», είπε ο κ. Γκουαλτιέρι και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να έχουμε μια δημοκρατική Ευρώπη, στην οποία έχουμε πολλαπλά επίπεδα άσκησης της δημοκρατίας, το εθνικό επίπεδο αλλά και το ευρωπαϊκό επίπεδο με σημαντικό το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρισκόμαστε εδώ, λοιπόν, για να αναβαθμίσουμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία [της αξιολόγησης] προς το συμφέρον των Ελλήνων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 April 2016 - 16:32:31 UTC