Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ προς κυβέρνηση: Φύγετε! Όσο πιο γρήγορα γίνεται
  • [02] Αλ. Τσίπρας: H αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες
  • [03] Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τον σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών στην Ιαπωνία
  • [04] Μια νεκρή και 9 αγνοούμενοι από κατάρρευση κτιρίου στα Κανάρια Νησιά
  • [05] Αποχώρησε η ΝΔ από τον διάλογο για την Παιδεία

  • [01] ΝΔ προς κυβέρνηση: Φύγετε! Όσο πιο γρήγορα γίνεται

    «Είναι προκλητικό να μιλούν για διγλωσσία αυτοί που υπογράφουν διακήρυξη κατά της λιτότητας και την ίδια ώρα φέρνουν μέτρα 5,5 δισ. ευρώ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, απαντώντας σε σημερινό ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου.

    Τα ψέματά τους, συνεχίζει η ΝΔ, «κοστίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις που κλείνουν, χιλιάδες ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη ασφυκτιούν και αγωνιούν για την επερχόμενη φοροκαταιγίδα».

    «Φύγετε! Όσο πιο γρήγορα γίνεται» καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στο ενημερωτικό σημείωμα, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τον Κυριάκο Μητστοτάκη, με αφορμή την τελευταία του συνέντευξη στην Washington Post, ότι «διατύπωσε θέσεις τις οποίες δεν τολμά να εκφράσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, αλλά τις οποίες με ζήλο εφάρμοσε ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά».

    Διαβάστε επίσης:

    Ό. Γεροβασίλη: Πλήρης η ταύτιση των απόψεων Μητσοτάκη με τις θέσεις του ΔΝΤ

    Κυρ. Μητσοτάκης σε Washington Post: Η Ελλάδα πάνω απ' όλα δικαιούται μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση

    [02] Αλ. Τσίπρας: H αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες

    Την πίστη του ότι τις επόμενες λίγες ημέρες η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί, εκφράζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times. Το άρθρο, με τίτλο: «Η Ελλάδα διέψευσε τους καταστροφολόγους - τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί» και υπότιτλο: «Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θέτουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη», ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2015 καλύτερες επιδόσεις σε αρκετούς κρίσιμους στόχους και αντίθετα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 2,3%, στην πραγματικότητα υπήρξε μία σταθεροποίηση της οικονομίας με ύφεση μόλις 0,2%. Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι δεν κατανοεί γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις, με τρόπο που δεν επηρεάζει την απλότητα και την απόδοσή τους, αλλά τις κάνει λιγότερο προοδευτικές, μεταθέτοντας σημαντικό μέρος του βάρους στους σχετικά φτωχούς.

    Το άρθρο του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα υφίστατο συρρίκνωση κατά 2,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Απεναντίας, το 2015 ήταν χρονιά στασιμότητας με συρρίκνωση κατά 0,2%. Το γεγονός αυτό θέτει την οικονομία σε καλύτερη θέση ως προς την επίτευξη μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων.

    Πράγματι, το 2015 η Ελλάδα υπερέβη αρκετούς σημαντικούς στόχους: Η είσπραξη φορολογικών εσόδων υπερέβη το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με μόλις το ένα πέμπτο των πόρων που είχαν διατεθεί προς αυτό το σκοπό. Η ανεργία σε ετήσια βάση μειώθηκε από το 26,5% το 2014 στο 24,9%. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 3,3% το Νοέμβριο 2015 ? τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα κατέγραψε πρωτιά και στην απορρόφηση διαρθρωτικών πόρων της Ε.Ε., με ρυθμό απορρόφησης ύψους 97%, ενώ ο τουρισμός κατέρριψε ρεκόρ με περίπου 26 εκατ. αφίξεις και έσοδα 15,5 δισ. ευρώ

    Γι? αυτό, λίγοι θα μπορούσαν να αμφιβάλουν ότι το 2016 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την οικονομία και την κοινωνία μας. Μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, κατά την οποία η οικονομία απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, η Ελλάδα θέτει τώρα τα θεμέλια για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη. Το πράττει με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δέσμευση να θεραπεύσει χρόνιες θεσμικές παθογένειες που για δεκαετίες αποτέλεσαν πηγή πολλαπλών στρεβλώσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.

    Δεν είναι εύκολο έργο. Παρότι η δημοσιονομική πορεία προσαρμογής είναι πολύ ηπιότερη και πολύ καλύτερα σχεδιασμένη από ό,τι σε προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές και ευαίσθητα διλήμματα πολιτικής εντός ενός αβέβαιου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βασικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: της προσφυγικής κρίσης.

    Ένα κύριο άμεσο ορόσημο για να θέσουμε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης είναι η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Κατά πολλούς τρόπους, αυτή είναι κομβικής σημασίας καθώς έχει να κάνει με τα περισσότερα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ESM. Και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να την ολοκληρώσει σύντομα. Προς αυτό το σκοπό, έχουμε φτάσει σε συμφωνία με όλους του ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς που παρακολουθούν το πρόγραμμα σχετικά με το μέγεθος του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων τα οποία θα χρειαστεί να εισαχθούν σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

    Το πακέτο περιλαμβάνει μια δέσμη μόνιμων μέτρων, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και μία βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος έχει σχεδιαστεί να αποδώσει επιπλέον έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα εξοικονομήσει 1,5% του ΑΕΠ ως το 2018 και επιπλέον πόρους αργότερα.

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να εισάγει επί μακρό αργούσα νομοθεσία προκειμένου να ενισχύσει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων, καθώς και να βελτιώνει διαρκώς την ικανότητα είσπραξης του ΦΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτιωμένη συμμόρφωση. Και, επίσης, θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα.

    Η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος έχει τρεις στόχους: απόδοση, απλούστευση και προοδευτικότητα. Πράγματι, θα απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και θα μειώσει σημαντικά τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Θα αποδώσει επίσης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς και, πιο σημαντικό, θα κατανείμει τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ζητώντας περισσότερα από αυτούς έχουν περισσότερες σχετικά δυνατότητες να συμβάλλουν.

    Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που αφήνει ανέγγιχτη την απόδοση και την απλούστευση αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας ένα αξιοσημείωτο μέρος των βαρών στους σχετικά φτωχότερους.

    Η κυβέρνησή μας επανεξελέγη με εντολή να επιτύχει το διττό στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αξιοπιστίας, αφενός, και της κοινωνικής δικαιοσύνης και της άρσης των αδικιών, αφετέρου. Η φιλοδοξία μας ? με άλλα λόγια, η μονάδα μέτρησης της επιτυχίας μας ? είναι να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία και να διαμορφώσουμε πολιτικές που επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους εντός ενός περιβάλλοντος οικονομικής αλληλεξάρτησης, και με σεβασμό στους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε.

    Η μεταρρύθμισή μας στο φορολογικό σύστημα είναι ένα καλό παράδειγμα του πού σκοπεύουμε. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM με πεισματική επιμονή να αγνοείται το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας δεν υπηρετεί τις αξίες με τις οποίες η Ευρώπη έχει ευημερεύσει.

    Αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι τις επόμενες μέρες η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Και είμαι βέβαιος ότι το 2016 θα αποτελέσει έτος κοινωνικής και οικονομικής καμπής για την Ελλάδα, που θα αποκαταστήσει την υπερηφάνεια και την αισιοδοξία του λαού της, και θα κάνει τη χώρα παράδειγμα βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

    [03] Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τον σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών στην Ιαπωνία

    Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 19 σπίτια κατέρρευσαν από την πολύ ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών που έπληξε τη νοτιοδυτική Ιαπωνία, μια περιοχή που φιλοξενεί πολλές μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επαρχία Κουμαμότο, στο νησί Κιούσου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα. Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει 350 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

    Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όμως αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Το κανάλι ανέφερε επίσης ότι εκφράζονται φόβοι πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

    Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 21.26, τοπική ώρα (15.26 ώρα Ελλάδας). Ακολούθησαν πολλές μετασεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων μία ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών (στις 22.07, τοπική ώρα) και άλλη μία 6,4 βαθμών (τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

    Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι αναμένει πολλούς μετασεισμούς επί τουλάχιστον μία εβδομάδα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.

    Το NHK έκανε επίσης λόγο για τρεις πυρκαγιές και έναν εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας στο Σινκάνσεν. Το τρένο δεν μετέφερε επιβάτες όμως όλα τα δρομολόγια διακόπηκαν προκειμένου να επιθεωρηθούν οι γραμμές, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην Ιαπωνία όταν σημειώνονται ισχυροί σεισμοί. Αναφέρθηκαν επίσης διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    [04] Μια νεκρή και 9 αγνοούμενοι από κατάρρευση κτιρίου στα Κανάρια Νησιά

    Το άψυχο σώμα μιας γυναίκας ανασύρθηκε απόψε από τα συντρίμμια ενός τετραόροφου κτιρίου που κατέρρευσε στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά, ενώ οι διασώστες αναζητούν ακόμη εννέα αγνοούμενους, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία.

    "Μια γυναίκα σκοτώθηκε", είπε μια εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τουλάχιστον άλλοι 9 άνθρωποι δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής από τις 9.30 το πρωί.

    Ένας φωτοειδησεογράφος είπε ότι είδε τους διασώστες να ανασύρουν από τα συντρίμμια ένα πτώμα, μέσα σε έναν μπλε, πλαστικό σάκο.

    Τα αίτια της κατάρρευσης παραμένουν αδιευκρίνιστα. Το κτίριο που γκρεμίστηκε γύρω στις 9.30 το πρωί, τοπική ώρα, βρισκόταν πάνω σε μια τουριστική παραλία, στη νότια πλευρά της Τενερίφης, στο χωριουδάκι Αρόνα. Αρχικά οι αρχές έκαναν λόγο μόνο για τρεις τραυματίες, έναν 28χρονο Ιταλό και δύο Ισπανούς ηλικίας 55 και 57 ετών.

    [05] Αποχώρησε η ΝΔ από τον διάλογο για την Παιδεία

    Την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον διάλογο για την Παιδεία, ανακοίνωσε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

    Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Έρευνας της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε πως «η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να νομιμοποιεί με την παρουσία της την παρωδία διαλόγου, που υποτίθεται διεξάγεται, ενώ η κυβέρνηση νομοθετεί. Κάντε, λοιπόν, διάλογο με τον εαυτό σας και όσους συνεχίσουν να σας προσφέρουν άλλοθι με την παρουσία τους».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρακόπουλος έκανε λόγο για «προσχηματικό διάλογο» και παράλληλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνοθύλευμα διευθετήσεων με "συγχωροχάρτια", αλλά και φωτογραφικές διατάξεις».

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ πάντως, επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η κίνηση αυτή του κ. Χαρακόπουλου, καθώς αρμόδιες πηγές υποστήριξαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι σκοπός ήταν «να δημιουργηθεί κλίμα» και επεσήμαναν ότι το νομοσχέδιο για την έρευνα δεν έχει σχέση με τον διάλογο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 April 2016 - 20:32:22 UTC