Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 30 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ.Σουλτς: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό
  • [02] Νωρίτερα, η πληρωμή των συντάξεων μηνός Μαΐου, λόγω του Πάσχα
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: Παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
  • [04] Στο -0,7% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016
  • [05] Κυκλοφορεί το καινούριο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [06] Στο 22,2% έφτασε το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας που ζει σε κατάσταση ένδειας
  • [07] Ρ. Γκουαλτιέρι: Δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει πως θα πετύχει τους στόχους
  • [08] Αυτοψία απο το ΚΑΣ στον χώρο όπου αποκαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
  • [09] Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα-Σουλτς
  • [10] Ό. Γεροβασίλη: Πλήρης η ταύτιση των απόψεων Μητσοτάκη με τις θέσεις του ΔΝΤ
  • [11] Ό. Γεροβασίλη: Άκουσα προσεκτικά την ομιλία του κ. Πολάκη. Ως λεκτικό ατόπημα θα το έβλεπα
  • [12] «Γλίτωσε» δύο βαθμούς ο ΠΑΟΚ, οριστικά στα πλέι-οφ

  • [01] Μ.Σουλτς: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό

    Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Ελλάδα και τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Στρασβούργο.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την συνάντηση σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών

    Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα-Σουλτς

    Τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Σουλτς

    [02] Νωρίτερα, η πληρωμή των συντάξεων μηνός Μαΐου, λόγω του Πάσχα

    Νωρίτερα από τις πάγιες ημερομηνίες των ασφαλιστικών Ταμείων, θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των συντάξεων Μαΐου 2016 στους δικαιούχους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Συγκεκριμένα, οι συντάξεις του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα καταβληθούν στις 25/04/2016 (Μεγάλη Δευτέρα). Οι συντάξεις των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΝΑΤ) θα καταβληθούν στις 27/04/2016 (Μεγάλη Τετάρτη), ενώ οι συντάξεις του Δημοσίου, μηνός Μαΐου 2016, θα καταβληθούν, αντί της 27ης Απριλίου 2016, την 22α του ίδιου μηνός.

    Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση πάρθηκε, λόγω της ανάγκης για οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, ενόψει της εορτής του Πάσχα.

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: Παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

    Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί μέτρα για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, διαβεβαίωσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους δανειστές, είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, που έκανε λόγο για προσπάθεια επιβολής απαράδεκτων όρων σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και για εργαζόμενους που βρίσκονται υπό την απειλή της απόλυσης, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

    «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί μέτρα που κατοχυρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και αντιμετωπίζουν την αυθαιρεσία, όταν αυτή συμβαίνει στην εργασιακή ζούγκλα που ζούμε» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

    [04] Στο -0,7% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016

    Στο -0,7% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016, σε σχέση με 0,1% τον Φεβρουάριον σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat. Έναν χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -1,9%.

    Συνολικά, στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν μηδενικός (0%), από -0,2% τον Φεβρουάριο και -0,1% έναν χρόνο πριν. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν επίσης μηδενικός τον Μάρτιο, σε σχέση με -0,1% τον Φεβρουάριο και -0,1% έναν χρόνο πριν.

    Αρνητικοί ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο σε 15 κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (-2,4%) στην Κύπρο (-2,2%) και τη Βουλγαρία (-1,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (1,6%), τη Σουηδία (1,2%) και τη Μάλτα (1%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουαριο του 2016, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 11 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε επτά και αυξήθηκε σε εννέα.

    [05] Κυκλοφορεί το καινούριο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Από τις 14 Απριλίου το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο» θα κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη, ανανεωμένο στο περιεχόμενο, με μόνιμες στήλες για τον πολιτισμό, την υγεία και το αυτοκίνητο και με νέα εμφάνιση, αλλά και με πολλά περισσότερα σημεία διανομής πηγαίνοντας σε ακόμη περισσότερες γειτονιές της Αθήνας.

    Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλάει στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου» για το τραγούδι, το θέατρο και την κρίση που πλήττει και τον χώρο του πολιτισμού. Στο ίδιο τεύχος παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, και το μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές που έχει δημιουργηθεί στη Λίμνη Ευβοίας.

    Γιάννης Ζουγανέλης: Η δημιουργία απάντηση στην κρίση

    Οι πενηντάρηδες και πάνω μεγάλωσαν μαζί του. Τραγούδησαν μαζί του- για δέκα χρόνια «έσκιζε» στη θρυλική παράσταση «Αχ Μαρία», με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά, Γιοκαρίνη και τόσους άλλους. Γέλασαν με τις απολαυστικές ερμηνείες του στον κινηματογράφο - ποιος θα ξεχάσει τον ρόλο του στο φιλμ«Ας περιμένουν οι γυναίκες» - αλλά και στην τηλεόραση. Τώρα, βλέπουν ότι συνεχίζει να συγκινεί και τους νεότερους. Είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης, τον οποίο συναντήσαμε στα καμαρίνια του Θεάτρου Πάνθεον, πριν από την πετυχημένη και πλούσια παράσταση «Victor Victoria», στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με την Εβελίνα Παπούλια και τον Γιάννη Στάνκογλου. Αυτή τη φορά ο Γιάννης Ζουγανέλης ήταν, όμως, θυμωμένος για πολλά. Θα καταλάβετε παρακάτω.

    Πώς βλέπεις το τραγούδι σήμερα; Υπάρχουν αξιόλογοι νέοι ερμηνευτές;

    Το τραγούδι είναι εξαρτημένο από παραγωγίσκους, ανεγκέφαλα πλάσματα, τεχνοκράτες του κερατά, που είναι ή φίλοι των εκδοτών ή φίλοι του δημάρχου. Ποτέ δεν υπήρξε ελεύθερη ραδιοφωνία στην Ελλάδα, είναι ψέμα. Η πιο ελεύθερη ραδιοφωνία που υπήρξε είναι η ραδιοφωνία της ΕΡΤ, της καλής εποχής, που εγώ τη γνωρίζω από μέσα. Όλα τα άλλα ήταν «συνδικάτα» του εκδότη, του δημάρχου. Οι παραγωγοί αυτοί, οι περισσότεροι, επιλέγουν εδώ και δέκα χρόνια να μην πω παραπάνω, και είκοσι, και παρουσιάζουν τα ίδια τραγούδια. Με το σκεπτικό ότι ο κόσμος δεν ακούει, δεν ρισκάρουν να προτείνουν κάτι καινούριο. Υπάρχουν πολύ ωραίες δυνάμεις που δεν φαίνονται. Τα φώτα δεν πέφτουν στους νέους, υπάρχει πολύ καλό υλικό.

    Παρουσιάζουν λες τα ίδια τραγούδια. Ένα παράδειγμα;

    Με τον Βασίλη τον Παπακωνσταντίνου έχουμε γράψει πάνω από πενήντα τραγούδια και θα συνεργαστούμε και πάλι. Τον Βασίλη λοιπόν τον παίζουν στο ραδιόφωνο, παίζουν τα τραγούδια του που είναι γραμμένα πριν από 30 χρόνια. Ο Βασίλης έχει κάνει πολύ ωραία τραγούδια τώρα. Δεν τα παίζουν, γι' αυτό και τους χαρακτηρίζω παραγωγίσκους, ασήμαντους, ενδεχομένως, όχι ενδεχομένως, τα παίρνουν κιόλας μερικοί.

    Στο θέατρο τι έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο, τρεις δεκαετίες;

    Το θέατρο έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Kατ' αρχήν πιστεύω περισσότερο στους νέους ηθοποιούς από ό,τι σε αυτούς του παρελθόντος. Παίζουν ανθρώπινα ενώ οι άλλοι έπαιζαν και σου έλεγαν «κοίταξε είμαι ηθοποιός». Έφυγε αυτό το επίπλαστο. Οι νέοι είναι πιο καλλιεργημένοι, έχουν μελετήσει περισσότερο. Το θέατρο έχει πάρα πολύ ωραίες παραστάσεις, έχει πάρα πολύ δυναμική, έχει νέους ανθρώπους που τα μέσα τα εκφραστικά τους είναι πολύ πιο καλλιεργημένα από αυτά των ηθοποιών του παρελθόντος. Η παρελθοντολογία δεν με αφορά καθόλου, σέβομαι το παρελθόν αλλά το σέβομαι όσο αυτό θα με πάει στο μέλλον.

    Το καλλιτεχνικό ξεκίνημά σου το έκανες πολύ μικρός.

    Τον πρώτο δίσκο τον έκανα το '72, ήμουν 15 ετών...Ήταν το «Σώσον Κύριε τον λαό Σου». Εκμεταλλεύθηκα το τροπάριο εμμέσως για να κάνω και τη νύξη την πολιτική. Το πήραν χαμπάρι. Υπήρχε ένας «διανοούμενος» της χούντας, ο Γεωργαλάς και απαγόρευσε τον δίσκο. Αυτή η απαγόρευση εμένα μου έκανε πάρα πολύ καλό. Και μετά στη μεταπολίτευση κάνω και μία συνεργασία με τον Βάρναλη. Και αυτόν τον δίσκο, που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του ποιητή, είχα την τύχη να μου τον απαγορεύσουν και έγινα πανελληνίως γνωστός...

    Ως καλλιτέχνης και ως πολίτης τι πιστεύεις για την κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έβδομο χρόνο; Υπάρχει η άποψη ότι για την κρίση ευθύνεται και η νοοτροπία που κυριάρχησε τα τελευταία 30 χρόνια. Έχουμε όλοι ευθύνες;

    Σε ένα κράτος που δεν κάνουν τίποτα για τον πολιτισμό και έχει πολίτες που δεν έχουν σχέση με τον πολιτισμό -δεν λέω ότι είναι απολίτιστοι, αλλά δεν είναι και πολιτισμένοι-, με όλο αυτό που κουβαλάμε από το παρελθόν και με μία λογική, το λάιφ στάιλ, που κυριάρχησε στην Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, όταν ο κόσμος επιλέγει τον ισχυρό, τον πλούσιο, τον πρόεδρο της ομάδας ή τον εκδότη, τότε χάνει τον μπούσουλα και όταν χάσει τον μπούσουλα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τίποτα. Όταν δεν έχει ενημέρωση τι να ξέρει, τι να υπερασπίσει; Εγώ νομίζω ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι για αυτά που κάναμε ή για αυτά που δεν κάναμε κάποιοι που αντιλαμβανόμαστε πιο πολύ. Όταν επιλέγεις κλέφτες στο τιμόνι της χώρας και εθνικούς μειοδότες, η χώρα διαλύεται.

    Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη έχει αλλάξει, έχει μεταλλαχθεί. Δεν είναι η ΕΟΚ του 1980. Περνάει και η Ευρώπη κρίση;

    Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ευρώπη είναι ένα αποτυχημένο πράγμα. Ένα μόρφωμα είναι η Ευρώπη πια. Όλη η Ευρώπη κουνήθηκε για τους Γάλλους που σκοτώθηκαν και για τους Βέλγους και την προηγούμενη ημέρα συμπτωματικά είχαν σκοτωθεί 800 Σύροι. Ποια Ευρώπη, ποια Σένγκεν; Αυτά όλα είναι μια κρίση φυσικά, την κρίση την πληρώνουν οι φτωχοί άνθρωποι, οι οποίοι όμως δεν πρέπει να αποδέχονται αυτά που τους επιβάλλονται.

    Τι πρέπει να γίνει, δηλαδή;

    Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι πρέπει να ξεκοπούμε από την Ευρώπη. Αλλά με μια λογική να μη χάσει ο φτωχός λαός. Γιατί αν θα μπούμε τώρα στη δραχμή πάλι οι φτωχοί θα την πληρώσουν. Θέλει δηλαδή στρατηγική και στρατηγική οι Έλληνες πολιτικοί απέδειξαν ότι δεν έχουν. Πιστέψαμε, η πλειοψηφία, σε έναν ηγέτη που έλεγε ανήκομεν κάπου. «Ανήκομεν στη Δύση». Γιατί ανήκομεν στη Δύση; Εμείς είμαστε στο σταυροδρόμι Δύσης, Ανατολής και Νότου, είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε μεαυτόν τον τρόπο;

    Πολλοί άνεργοι νέοι επιλέγουν και επιχειρούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή έξω από την Ελλάδα. Θα ήθελες να ζήσεις στο εξωτερικό;

    Δεν θα ήθελα να ζω στο εξωτερικό. Αλλά και στους νέους που είναι άνεργοι θα έλεγα να μη φύγουν από την Ελλάδα. Η δημιουργία είναι η απάντηση στην κρίση. Να αγνοήσουν τα μέσα, να μη βολεύονται σε αυτό που υπάρχει και να μας διώξουν εμάς.

    Παραδοσιακές φορεσιές βαριές σαν την ιστορία μας

    Παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και μάλιστα αυθεντικές. Κάπου 250 ενδυματολογικά σύνολα, που καλύπτουν τα τελευταία 200 χρόνια του παραδοσιακού βίου της ελληνικής κοινωνίας (από το 1770/1780 έως το 1960/1970).Υπέροχες φορεσιές από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τα χωριά της λεκάνης του Έβρου έως τη Λευκάδα και την Πελοπόννησο και από τη βόρεια Ήπειρο έως τη Λέσβο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο.

    Ένας πραγματικός θησαυρός της λαϊκής μας παράδοσης στεγασμένος στο ισόγειο και το υπόγειο ενός σπιτιού στη Λίμνη Ευβοίας.

    Ιδιοκτήτης του θησαυρού αυτού, ο Ανδρέας Πέρης (Παπαγεωργίου). Γεννημένος το 1931 στη Λίμνη ο κυρ-Ανδρέας έκανε σκοπό της ζωής του εδώ και μισό αιώνα τη συγκέντρωση αυτού του θησαυρού της λαϊκής μας παράδοσης. Και μετέτρεψε σε μουσείο το ισόγειο και το υπόγειο του σπιτιού του, εκθέτοντας τις φορεσιές σε 94 βιτρίνες. «Μου άρεσαν οι παραδοσιακές φορεσιές γιατί οι γιαγιάδες μου τις φορούσαν πάντα» μας λέει ο κυρ-Ανδρέας. Ένας άνθρωπος απλός, 85 ετών, γαλήνιος, με το χαμόγελο στα χείλη. Φορώντας πάντα την τραγιάσκα του. Τον συναντήσαμε τυχαία σε ένα καπηλειό της Λίμνης. Άκουσα έκπληκτος την ιστορία του. Μια ιστορία συνυφασμένη με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου. «Το 1952 έγινα δεκτός από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τον επόμενο χρόνο γνώρισα τη Ραλλού Μάνου, που μόλις είχε ιδρύσει το Ελληνικό Χορόδραμα για να εξερευνήσει την καλλιτεχνική ελληνική παράδοση σε όλες τις εκφράσεις της, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή», μας εξομολογείται.

    Έτσι ο Ανδρέας άρχισε την επαγγελματική του σχέση με την τέχνη του χορού. Πρώτα χορευτής, μετά δάσκαλος και χορογράφος, σχεδιαστής κοστουμιών και σκηνογράφος. Συνέχισε τη μαθητεία του στη ζωγραφική δίπλα σε δύο κορυφαίους, στον Σπύρο Βασιλείου και μετά στον Γιάννη Τσαρούχη. Μεταπτυχιακές σπουδές στον έντεχνο χορό στο Λονδίνο με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

    «Το 1964, σε μια περιοδεία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στην Καβάλα, αγόρασα με ό,τι χρήματα είχα τις πρώτες φορεσιές - τρεις γυναικείες σαρακατσάνικες φορεσιές. Λίγο μετά βρήκα σε ένα παλαιοπωλείο μια φορεσιά από το Πωγώνι. Από τότε η συλλογή παραδοσιακών φορεσιών έγινε για μένα ζήτημα ζωής...», μας λέει. Πριν από 12 χρόνια στέγασε την ενδυματολογική του συλλογή στο σπίτι που κληρονόμησε από τη μητέρα του. Αν και ο εκθεσιακός χώρος είναι περιορισμένος, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μία εικόνα της απίστευτης γεωμορφολογικής ποικιλίας που χαρακτηρίζει το χώρο ανάπτυξης του ελληνικού πολιτισμού, εντός και εκτός της σύγχρονης ελληνικής επικράτειας.

    «Οι περισσότερες φορεσιές της συλλογής είναι νυφικά ή γιορτινά σύνολα που φοριούνταν από γυναίκες. Άλλωστε, ο ρουχισμός μίας γυναίκας σημάδευε την πορεία της ζωής της», μας λέει ο κυρ-Ανδρέας ξεναγώντας μας στο μουσείο του. Φορεσιές με βαριά μάλλινη τσόχα από την Ήπειρο με τα πολλά νερά της, αραχνοΰφαντο βαμβακερό ύφασμα από την Εύβοια, μεταξωτό θρακιώτικο πελιούζι, εισαγόμενη ολομέταξη στόφα από τη Δαμασκό. Όλες οι διακριτές τοπικές ταυτότητες της κοινής ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και τα διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα που συγκροτούσαν τον κορμό της κάθε τοπικής κοινωνίας, αντικατοπτρίζονται στις ατέλειωτες παραλλαγές των φορεσιών... Τα εκθέματα μαρτυρούν επαφές λαών και πολιτισμών, προτού να χαραχτούν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα εθνικά κράτη. Το μακρύ καβάδι της νύφης από την Κω το οποίο φοριόταν και σε πολλά άλλα μέρη του ελληνικού κόσμου και ήταν πολύ διαδεδομένο στην Ανατολή, η γραμμή των επτανησιακών φορεσιών, η κερκυραϊκή και η λευκαδίτικη, που δείχνει ιταλική επιρροή, η ευρύτερη βαλκανική συγγένεια που διακρίνεται στα ανδρικά σύνολα των Βλάχων, και τις ευρωπαΐζουσες φορεσιές της Λίμνης του 19ου αιώνα οι οποίες συνδυάζονταν με παλαιοτέρου τύπου κεφαλοδέματα, αλλά και με ένα κεντημένο κοντό σακάκι, στολισμένο με βικτωριανά κοσμήματα και οθωμανικά φλουριά. Ιδιαίτερη θέση έχουν τα κοσμήματα, στοιχείο αναπόσπαστο της γιορτινής και της νυφιάτικης ενδυμασίας.

    - Πώς έφτασε στα χέρια σας όλος αυτός ο θησαυρός, ρωτώ τον Ανδρέα;

    «Τις αγόρασα μία μία. Και γι' αυτό δεν έχω φράγκο στην τσέπη» λέει γελώντας. «Δεν ξέρω πόσα χρήματα έχω δώσει. Ακόμη και σήμερα συνεχίζω να αγοράζω αν βρω κάτι καλό...». Το μουσείο του κυρ-Ανδρέα είναι ανοικτό στο κοινό. Χωρίς εισιτήριο. «Αν κερδίσω το τζόκερ θα αγοράσω ένα κτίριο να τις εκθέσω», λέει γελώντας...

    [06] Στο 22,2% έφτασε το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας που ζει σε κατάσταση ένδειας

    Σε κατάσταση ένδειας ζούσε το 22,2% του πληθυσμού της Ελλάδας το 2015, έναντι 8,2% του πληθυσμού της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις. Βάσει αυτών των στοιχείων, το 2015 στην Ελλάδα ζούσαν σε κατάσταση ένδειας περίπου 2,37 εκατομμύρια άνθρωποι και συνολικά στην ΕΕ, 41 εκατομμύρια άνθρωποι.

    Ενώ στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε κατάσταση ένδειας άρχισε να μειώνεται από το 2012 και μετά (από 9,9% το 2012 σε 8,2% το 2015), στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση από 19,5% το 2012, σε 20,3% το 2013, 21,5% το 2014 και 22,2% το 2015.

    Σε κατάσταση ένδειας βρίσκεται στην ΕΕ το 8,3% των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερους ενηλίκους με παιδιά, το 6% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά και το 17,3% των μονογονεϊκών οικογενειών.

    [07] Ρ. Γκουαλτιέρι: Δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει πως θα πετύχει τους στόχους

    «Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι σημαντική και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

    «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την αξιολόγηση του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε μια σημαντική αποστολή συλλογής δεδομένων στην Αθήνα, τώρα είχα την ευκαιρία να έχω μια ακόμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

    «Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη. Είναι σημαντικό, βεβαίως, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», είπε ο κ. Γκουαλτιέρι και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να έχουμε μια δημοκρατική Ευρώπη, στην οποία έχουμε πολλαπλά επίπεδα άσκησης της δημοκρατίας, το εθνικό επίπεδο αλλά και το ευρωπαϊκό επίπεδο με σημαντικό το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βρισκόμαστε εδώ, λοιπόν, για να αναβαθμίσουμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία [της αξιολόγησης] προς το συμφέρον των Ελλήνων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

    [08] Αυτοψία απο το ΚΑΣ στον χώρο όπου αποκαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    [09] Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα-Σουλτς

    Ικανοποίηση εξέφρασε η ελληνική πλευρά για το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καθώς κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, διαπιστώθηκε κοινός τόπος και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκησε μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος του ΕΚ αποδέχθηκε ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα, ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

    Την ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς την Ελλάδα, εξέφρασε η Γκάμπι Τσίμερ

    Την πλήρη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ.

    Την κ. Τσίμερ συνάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ΕΚ στο Στρασβούργο, μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.

    Ακολουθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής Ρομπέρτο Γκαουλτιέρι, ο οποίος είναι κα επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος.

    [10] Ό. Γεροβασίλη: Πλήρης η ταύτιση των απόψεων Μητσοτάκη με τις θέσεις του ΔΝΤ

    Έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ ότι επέλεξε να στείλει μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ, δηλαδή την «αποτυχημένη συνταγή λιτότητας: τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τις μειώσεις μισθών/συντάξεων, την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων», άσκησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό "Alpha 9.89".

    Τόνισε, με αφορμή την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Washington Post, ότι ήταν για πρώτη φορά τόσο αποκαλυπτικός, και σχολίασε σκωπτικά ότι «ήταν στις ΗΠΑ και ενδεχομένως, ξεχάστηκε».

    Ειδικότερα, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε από την Αμερική να στείλει μήνυμα για τη χώρα, δηλώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν υπάρχει ούτε Δημοκρατία και ταυτοχρόνως -που είναι ακόμα σημαντικότερο- η πλήρης ταύτιση των απόψεων του κ. Μητσοτάκη με τις απόψεις και τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)».

    Εξηγώντας αναλυτικότερα, μίλησε για υποκριτική στάση του προέδρου της ΝΔ, αναφέροντας ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκλογής του ως πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να διατηρήσει αποστάσεις από τις θέσεις του ΔΝΤ -οι οποίες, όπως σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, συνιστούν τη συνταγή της λιτότητας του ΔΝΤ, και οι οποίες «έχουν επιβληθεί στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια και εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ»-, τώρα επανέρχεται δηλώνοντας ότι τις συμμερίζεται. Τόνισε ότι αυτή η συνταγή που έλεγε "διάλυση του κοινωνικού κράτους", "διάλυση των εργασιακών σχέσεων", "απελευθέρωση της αγοράς", "απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα", "μειώσεις μισθών και συντάξεων", «απέτυχε παταγωδώς, εξ ου και η κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, στην οποία βρισκόμαστε ακόμα μέχρι σήμερα». Η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι αν ήταν ξανά υπουργός δεν θα εφάρμοζε την ίδια πολιτική, διότι δεν είδε να επέρχεται κάποιο αποτέλεσμα, για να υπογραμμίσει πως φαίνεται λοιπόν πόσο«υποκριτική ήταν αυτή η "αυτοκριτική" στάση για την προηγούμενη πολιτική και όταν ο ίδιος ήταν υπουργός".

    «Και σήμερα επανέρχεται, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται τις απόψεις αυτές του ΔΝΤ», συνέχισε η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «άρα, αυτή είναι η πρότασή του για τη χώρα». Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως φαντάζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης «εννοεί πως για το ύψος των μέτρων και το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο απεικονίζει, είναι η θέση του ΔΝΤ, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση εδώ ότι έρχεται να επιβάλει 5,4 δισ. μέτρα για την τριετία, ταυτιζόμενος ο ίδιος με τα 8 δισ. ή και παραπάνω που ενδεχομένως να αποτυπώνει η άποψη του ΔΝΤ».

    «Νομίζω ότι σε αυτή του τη συνέντευξη ήταν πολύ αποκαλυπτικός ο κ. Μητσοτάκης, ίσως για πρώτη φορά, προφανώς επηρεαζόμενος και από το ότι βρισκόταν στην Αμερική και ενδεχομένως να ξεχάστηκε», κατέληξε.

    Ο στόχος των επισκέψεων του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θέσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Ο στόχος των επισκέψεων του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θέσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ "Alpha 9.89".

    Είπε ότι ο πρωθυπουργός δημοσιοποιεί τα βήματα που έχουν γίνει και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση, στο φορολογικό, στο δημοσιονομικό, στο ασφαλιστικό, στα "κόκκινα" δάνεια, και βεβαίως για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και για το μεγάλο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. «Τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι πολλά και δύσκολα», είπε και τόνισε ότι «επομένως, η στάση των Ευρωπαίων θα πρέπει να είναι σαφής ότι όλα τα μέρη, τα οποία συμφώνησαν το καλοκαίρι, να συμφωνήσουν και να τηρήσουν αυτή τη Συμφωνία. Εμείς από την πλευρά μας το κάνουμε».

    Σημείωσε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα όσον αφορά στο να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στη συμφωνία του Ιουλίου, «προκειμένου να φθάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση γρήγορα και επιτυχώς». Παρατήρησε ότι ωστόσο φαίνεται ότι «ενώ έχουμε συγκλίνει και ενώ όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015», «η διαφωνία έρχεται τώρα μεταξύ των θεσμών». «Υπάρχει μια απόσταση, όσον αφορά τη θέση του ΔΝΤ και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το τι απαιτεί αντίστοιχα από την Ευρώπη», είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι μετά την αξιολόγηση θα αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι.

    Ερωτηθείσα σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, είπε ότι είναι μια συζήτηση που θα γίνει όσον αφορά τις τεχνικές διευθετήσεις του χρέους την ώρα που θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Εκτίμησε ότι είναι κοντά ο χρόνος που θα ανοίξει και δεν απέκλεισε, ως εκτίμηση, να γίνει αυτό ενδεχομένως και στην Ουάσινγκτον. «Είναι μια εκτίμηση ότι πιθανόν να ανοίξει, αν και δεν είναι βέβαιον, διότι -όπως ξέρετε- το πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης εκεί δεν είναι σαφές ως προς αυτό», είπε.

    Σχετικά με τα σχέδια νόμου που δρομολογεί η κυβέρνηση, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι δεν εκφράστηκε ένσταση περί "μονομερούς ενέργειας" από κανέναν αξιωματούχο, και ανέφερε ότι μονομερής ενέργεια θα ήταν αν απείχαν από τα συμφωνηθέντα. Προσέθεσε ότι παραμένουν σε συζήτηση και με τους θεσμούς και σε ανοιχτή διαβούλευση μέχρι την τελική τους κατάθεση, και τόνισε ότι έχουν συγκλίνει στο 95% και απομένει ένα 5% να κλείσει ώστε στο Eurogroup, πριν από το Πάσχα, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

    [11] Ό. Γεροβασίλη: Άκουσα προσεκτικά την ομιλία του κ. Πολάκη. Ως λεκτικό ατόπημα θα το έβλεπα

    «Άκουσα προσεκτικά την ομιλία του κ. Πολάκη», «ως λεκτικό ατόπημα θα το έβλεπα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ερωτηθείσα, σε συνέντευξή της στον ρ/σ "Alpha 9.89", σχετικά με αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για κάποιους δημοσιογράφους.

    Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι ο κ. Πολάκης ήταν αγανακτισμένος με τη συμπεριφορά μέρους των ΜΜΕ απέναντι του και με τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για έναν υπουργό, οι οποίες, όπως προσέθεσε, είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο και οι οποίες δεν σχολιάζονται αντίστοιχα.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς, ούτε πολιτικός, βεβαίως ούτε από την πλευρά της δημοσιογραφίας, δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και δεν πρέπει να βρίσκεται. Δημόσια κριτική οφείλεται να ασκείτε σε όλους». «Κρινόμαστε όλοι. Κρινόμαστε από όλους. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές, για να κρατήσουμε σε ένα ύψος και τον δημόσιο διάλογο, αλλά και τη δημοσιογραφική δεοντολογία», σημείωσε.

    [12] «Γλίτωσε» δύο βαθμούς ο ΠΑΟΚ, οριστικά στα πλέι-οφ

    Η έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την αφαίρεση πέντε βαθμών που της είχε επιβληθεί πρωτοδίκως για όσα συνέβησαν στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, έγινε εν μέρει δεκτή από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Έτσι, ο «δικέφαλος του βορρά» τιμωρήθηκε εντέλει με αφαίρεση τριών βαθμών, ενώ παρέμεινε η ποινή αποκλεισμού της έδρας του για τρεις αγώνες και το πρόστιμο των 100.000 ευρώ.

    Με τα νέα δεδομένα, ο ΠΑΟΚ οριστικοποίησε τη θέση του στα πλέι-οφ, μία αγωνιστική πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Super League.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 April 2016 - 14:32:28 UTC