Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα - καταυλισμός
  • [02] Στη Λέσβο αύριο η Α. Τζολί, με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης του ΟΗΕ
  • [03] Δύο χιλιάδες εμβόλια και hotspot για μητέρες και παιδιά πρόσφυγες από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
  • [04] Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη ενόπλου στις Βρυξέλλες
  • [05] Αρ. Μπαλτάς: Η αλληλεγγύη, η φιλοξενία είναι κι αυτό θέμα πολιτισμού
  • [06] Ο Δανός σκηνοθέτης Γ. Μ. Κάρλσεν... «επινοεί την πραγματικότητα» στα ντοκιμαντέρ του
  • [07] Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά μεγέθη στο επίκεντρο των αυριανών συναντήσεων κυβέρνησης-θεσμών
  • [08] Ενημέρωσε την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ για το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα - καταυλισμός

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για το προσφυγικό εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας την πως «παραμένει αμήχανη και πλήρως αναποτελεσματική, χωρίς συγκροτημένη αποτρεπτική πολιτική και χωρίς κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

    Το απόγευμα συνεδρίασε εκτάκτως υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό ? μεταναστευτικό ζήτημα και αμέσως μετά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε εκφράζεται η έντονη ανησυχία του κόμματος για την κατάσταση που επικρατεί. Στη ΝΔ τονίζουν πως τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, δυστυχώς, έκλεισαν κάτι που όπως λένε αποδεικνύεται στην πράξη και αποτυπώνεται και στη συμφωνία που συνυπέγραψε ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία. Η ΝΔ εξαπολύει παράλληλα επίθεση στην Τουρκία τονίζοντας πως δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ελλάδα ενώ εκφράζει και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων.

    Στην ανακοίνωση της ΝΔ επισημαίνεται πως «αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο εγκλωβισμός, ολοένα και περισσότερων, προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας» την ώρα που «αρμόδιοι υπουργοί προαναγγέλλουν ότι οι εγκλωβισμένοι θα φτάσουν έως και τις 150.000 και ότι θα παραμείνουν έως και δύο χρόνια στην Ελλάδα». Αναφερόμενη στην Ειδομένη την οποία και επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η ΝΔ κάνει λόγο για «κολαστήριο» και «τόπο αβάστακτης δοκιμασίας συνανθρώπων μας, που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή». «Περίπου 12.000 άνθρωποι υποφέρουν σε συνθήκες πρωτόγνωρες μέσα στη βροχή και τη λάσπη. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες. Ο κ. Τσίπρας επιστρατεύει εύκολα λόγια, αλλά αποδεικνύεται ανύπαρκτος στις πράξεις. Η δραματική κατάσταση στην Ειδομένη δε μπορεί να συνεχίζεται. Ούτε για μια ημέρα. Ο κίνδυνος είναι ήδη μεγάλος» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας τη δήλωση του προέδρου του κόμματος με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα σχέδιο οργανωμένης εκκένωσης του χώρου και άμεσης μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε χώρους με στοιχειώδεις υποδομές αξιοπρεπούς διαμονής, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης. Παράλληλα εξαπολύεται επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα : «Την ίδια αυτή στιγμή, ο απών κ. Τσίπρας, αυτός που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία. Όμως, η δήθεν ανθρωπιστική του ευαισθησία έχει πλέον όνομα: ?Ειδομένη?. Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Αποδεικνύεται πως δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα, ούτε τους πρόσφυγες και μετανάστες, ούτε και την ασφάλεια της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα ? καταυλισμό» δηλώνουν στη ΝΔ καλώντας τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς «να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή πραγματικότητα της ανεπάρκειάς τους για την οποία είναι ήδη υπόλογοι». «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφασή μας να μην αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα - καταυλισμός. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Ξεπέρασε τα όριά της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    [02] Στη Λέσβο αύριο η Α. Τζολί, με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης του ΟΗΕ

    Αναβάλλεται για αύριο στις 09:00 η προγραμματισμένη, για σήμερα αργά το απόγευμα, άφιξη της ηθοποιού Ατζελίνας Τζολί στη Λέσβο.

    Η Ατζελίνα Τζολί με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια αλλά και τον Καρά Τεπέ.

    [03] Δύο χιλιάδες εμβόλια και hotspot για μητέρες και παιδιά πρόσφυγες από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

    Νέες πρωτοβουλίες με σκοπό να συμβάλει στην ανακούφιση των προσφύγων, αλλά και στη διαφύλαξη της υγείας, τόσο των προσφύγων, όσο και των κατοίκων των περιοχών που τους φιλοξενούν, αναλαμβάνει το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιδρύματος, λόγω των κρουσμάτων ηπατίτιδας και ανεμοβλογιάς που εμφανίστηκαν στην Ειδομένη και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», «το ίδρυμα θα προσφέρει στο υπουργείο Υγείας 2.000 εμβόλια. Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί αύριο στο υπουργείο Υγείας".

    Η πρόεδρος του Ιδρύματος, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την ανάληψη από το ίδρυμα της λειτουργίας ενός hot spot, όπου θα φιλοξενούνται κυρίως μητέρες με τα παιδιά τους, καθώς επίσης και ασυνόδευτα παιδιά. «Εκεί θα τους παρέχεται σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια για τα παιδιά», αναφέρει το Ίδρυμα, το οποίο θα αναλάβει το λειτουργικό κόστος του προγράμματος, ενώ στόχος είναι να γίνει κέντρο αναφοράς το οποίο θα ενταχθεί και στην UΝΕSCO.

    Επίσης το Ίδρυμα προγραμματίζει μια συνάντηση ειδικών και προσωπικοτήτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Η συνάντηση θα γίνει στο Παρίσι, στην έδρα της UNESCO, στις 9 Μαΐου 2016, με την παρουσία της γενικής διευθύντριας της UNESCO Irina Bokova, ενώ θα ακολουθήσει διεθνής συνάντηση και στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

    [04] Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη ενόπλου στις Βρυξέλλες

    Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυρά σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της βελγικής και γαλλικής αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών των βελγικών αρχών σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, χωρίς να διευκρινίσει την υπηκοότητά τους.

    Τρεις εξ αυτών τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας εφόδου σε διαμέρισμα στην περιοχή Φόρεστ των Βρυξελλών κι ένας τέταρτος κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που ακολούθησαν στη συνοικία, επισήμανε ο Έρικ Φαν ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος τύπου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

    Την ίδια ώρα ένας ύποπτος «εξουδετερώθηκε» στην έφοδο στο νότιο τμήμα των Βρυξελλών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την αστυνομία, μετέδωσαν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

    Η βελγική εφημερίδα DH έγραψε ότι ένας ύποπτος, που όπως περιγράφεται κρατούσε ένα πυροβόλο όπλο, «εξουδετερώθηκε» αφού εντοπίστηκε σε έναν κήπο από ελικόπτερο της αστυνομίας που πετούσε στην περιοχή.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF μετέδωσε από την πλευρά του ότι ένας ύποπτος "εξουδετερώθηκε", χωρίς να διευκρινίζει εάν σκοτώθηκε, και άλλοι δύο παραμένουν ασύλληπτοι.

    [05] Αρ. Μπαλτάς: Η αλληλεγγύη, η φιλοξενία είναι κι αυτό θέμα πολιτισμού

    Με αναφορά στο μείζον θέμα του προσφυγικού ξεκίνησε σήμερα την προγραμματισμένη, εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού Αρ.Μπαλτάς.

    «Η έννοια της αλληλεγγύης , η έννοια της φιλοξενίας προς τον ξένο, είναι και θέμα πολιτισμού. Κι είναι ο λόγος που το υπουργείο εμπλέκεται στην διαδικασία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες «Καλώς τους», τόνισε ο Αρ.Μπαλτάς, ο οποίος θα παραστεί αύριο, στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας αυτής.

    «Νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα» απάντησε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση και εξήγησε: « Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα. Η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους».

    Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία σχεδιασμού της πολιτικής πολιτισμού του υπουργείου και τους τρόπους σύνδεσης τους -πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονος πολιτισμός, συμπεριλαμβανομένων των νέων καλλιτεχνών και σχημάτων που ανθούν στην χώρα χωρίς οικονομική υποστήριξη- ο κ.Μπαλτάς τόνισε κατ΄ αρχήν την ανάγκη συνέργειας όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου πολιτισμού . «Στα νέα ΔΣ που τοποθετήσαμε επιλέξαμε να μην υπάρχει ανταγωνισμός του ενός φορέα με τον άλλον και πρόκειται να οργανώσουμε μια κοινή συνάντηση όλων για να συζητηθεί το θέμα των συνεργειών»

    Όσον αφορά την αποκατάσταση της λειτουργίας των φορέων «με κάποιους από αυτούς είχαμε δυσάρεστη εμπειρία» είπε ο κ.Μπαλτάς. Προσπαθούμε, υπογράμμισε, με μικρές νομοθετικές παρεμβάσεις να γίνει σαφής διάκριση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τις οικονομικές και διοικητικές διευθύνσεις του κάθε φορέα: «Οι υπερβάσεις που έγιναν στο παρελθόν στο ΚΘΒΕ, στο Ελληνικό Φεστιβάλ και αλλού είναι συνάρτηση της μη διάκρισης αρμοδιοτήτων. Ένας καλλιτεχνικός διευθυντής δεν οφείλει να γνωρίζει τα οικονομικά και ταυτόχρονα οφείλει η πρότασή του να είναι ανάλογη με τα οικονομικά του φορέα που διευθύνει», είπε χαρακτηριστικά.

    [06] Ο Δανός σκηνοθέτης Γ. Μ. Κάρλσεν... «επινοεί την πραγματικότητα» στα ντοκιμαντέρ του

    Αδυνατεί να διαχωρίσει την "αλήθεια"- την "τεκμηρίωση" στις ταινίεςντοκιμαντέρ απ? αυτή -τη σκηνοθετημένη- των ταινιών μυθοπλασίας...

    «Δεν είμαι δημοσιογράφος. Δεν κάνω ταινίες για να σώσω τον κόσμο... Οι δημοσιογράφοι είναι σαν τους ποιητές. Λένε κι αυτοί τη δική τους αλήθεια... Τελικά όλα είναι μυθοπλασία», έλεγε σήμερα στη διάρκεια του masterclass που παρέδωσε στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" του κινηματογράφου "Ολύμπιον" ο 65χρονος Δανός Γιον Μπανγκ Κάρλσεν- γνωστός για τα «σκηνοθετημένα ντοκιμαντέρ» στα οποία θολώνει τα όρια ανάμεσα στην τεκμηρίωση και τη μυθοπλασία.

    Στο masterclass με τίτλο («Επινοώντας την πραγματικότητα») εμπνευσμένο από τον τρόπο της δουλειάς του (από το 1972 μέχρι σήμερα κινηματογράφησε περισσότερες από 40 ταινίες-ντοκιμαντέρ αλλά και μυθοπλασίες, τονίζοντας πάντα την υποκειμενικότητα τού βλέμματος), ο Δανός σκηνοθέτης ...ομολόγησε: «Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι το ντοκιμαντέρ. Πριν? 100 χρόνια, όταν αποφοίτησα, οι δάσκαλοι μάς έλεγαν ότι το ντοκιμαντέρ σχετίζεται με την αλήθεια. Να παρακολουθείς τη ζωή με την κάμερα και να δείχνεις την αλήθεια. Αυτό δεν είχε άμεση σχέση με τις ιστορίες που ήθελα να πω... Κάνω και μυθοπλασία και δεν βλέπω μεγάλη διαφορά με ταινία τεκμηρίωσης... Η Δανία είναι μία μεσοαστική κοινωνία, η οποία έχει εξαλείψει τον κίνδυνο. Ο μόνος κίνδυνος είναι το ρολόι που χτυπά. Κάποια στιγμή φτάνει το τέλος. Η χώρα μου συμμετείχε σε διάφορους πολέμους, είχαμε στείλει στρατιώτες ακόμη και στο Αφγανιστάν, ξεκίνησα λοιπόν μια έρευνα για τον λόγο που στέλνουμε ανθρώπους, κι αυτοί δέχονται να πάνε στην άλλη άκρη του κόσμου για να πολεμήσουν. Το συμπέρασμα που κατέληξα είναι ότι το έκαναν για να καταπολεμήσουν την ανία τους. Είναι δύσκολο να απεικονίσεις την ανία. Ο χρόνος εξαφανίζεται κι εσύ δεν κάνεις τίποτα για να εξασφαλίσεις τη ζωή...», έλεγε μεταξύ άλλων ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν- στο έργο του οποίου το 18ο Φεστιβαλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης προβάλλει αφιέρωμα.

    [07] Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά μεγέθη στο επίκεντρο των αυριανών συναντήσεων κυβέρνησης-θεσμών

    Τα δημοσιονομικά μεγέθη και το ασφαλιστικό θα «κυριαρχήσουν» στις αυριανές συναντήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν στο δημοσιονομικό πλαίσιο (13.30), στην εκπαίδευση (18.30) και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς (19.30).

    [08] Ενημέρωσε την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ για το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδρίαασε η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων στα γραφεία της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού για το προσφυγικό.

    Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσετα μέλη της Επιτροπής για την επίσκεψή του στην Ειδομένη και τις εκεί επαφές του.

    Πρόταση Μητσοτάκη σε Μπαλτά, να επισκεφθεί την Ειδομένη για να νιώσει εθνικά υπερήφανος

    Στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και στη δήλωσή του ότι "η εικόνα που δίνει η Ειδομένη είναι τιμητική για την Ελλάδα" απάντησε πριν από λίγο από το τουίτερ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: "Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφθεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 March 2016 - 18:32:31 UTC