Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατά ταυτόχρονα και στη βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στη βάρκα της ευαισθησίας»
  • [02] Επίθεση Κουμουτσάκου στην κυβέρνηση για το προσφυγικό και την κατάσταση στην Ειδομένη
  • [03] Δήλωση Φ. Γεννηματά για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη
  • [04] «Μνημείο άγνοιας, διαστρέβλωσης και υποκρισίας» η ανακοίνωση της ΝΔ λέει η Όλγα Γεροβασίλη
  • [05] Απορρίπτουμε νέες απαιτήσεις ξεκαθάρισε ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [06] Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ψευδή τα δημοσιεύματα στα Σκόπια
  • [07] Σε Λέσβο και Θεσσαλονίκη αύριο η Αντζελίνα Τζολί
  • [08] Παρατάθηκε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έως 28 Μαρτίου 2016
  • [09] Σ. Γκότζι: «Είναι προς κοινό όφελος όλων να δώσουμε απαντήσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό»
  • [10] Η συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες αποσκοπεί να καταστήσει τη διέλευσή τους ασφαλή, κρίνει ο Νταβούτογλου
  • [11] O Ι. Μουζάλας θα μιλήσει την Τετάρτη για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα
  • [12] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα - καταυλισμός
  • [13] ΠΓΔΜ: Δηλώσεις Ν. Πόποσκι για τη μαζική είσοδο προσφύγων στο έδαφος της χώρας

  • [01] «Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατά ταυτόχρονα και στη βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στη βάρκα της ευαισθησίας»

    «Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατά ταυτόχρονα και στη βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στη βάρκα της ευαισθησίας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ειδομένη.

    «Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε, σήμερα, να κάνει επίδειξη ευαισθησίας από την Ειδομένη. Κατά τα άλλα, το κόμμα του οποίου ηγείται, κατηγορεί, εδώ και μήνες, την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στη θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Οφείλουμε να επισημάνουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στη βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στη βάρκα της ευαισθησίας» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.

    [02] Επίθεση Κουμουτσάκου στην κυβέρνηση για το προσφυγικό και την κατάσταση στην Ειδομένη

    «Ο απών κ. Τσίπρας που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για δήθεν ανθρωπιστική ευαισθησία του πρωθυπουργού που έχει πλέον, όπως είπε, το όνομα «Ειδομένη».

    «Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα», συνέχισε κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα της χώρας, ούτε τους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες.

    «Μετέτρεψε την Ελλάδα σε χωριό - καταυλισμό. Η ΝΔ συνιστά στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του, να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή ανεπάρκεια της πολιτικής τους», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [03] Δήλωση Φ. Γεννηματά για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

    Η χθεσινή προσπάθεια για μαζική έξοδο των προσφύγων προς τα Σκόπια και ο τραγικός απολογισμός με τον πνιγμό τριών ανθρώπων, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει παντελώς τον «έλεγχο», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά .

    «Ποιοι επιτέλους παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με τους πρόσφυγες στα σύνορα;

    Μιλάμε για τυχοδιωκτική - εγκληματική δράση με θύματα κατατρεγμένους ανθρώπους, που δημιουργεί νέα προβλήματα στην χώρα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την συνεχιζόμενη απουσία της κυβέρνησης», υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας παράλληλα ότι η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και οι πρόσφυγες να προστατευθούν όπως αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό και πολιτισμένο κράτος.

    [04] «Μνημείο άγνοιας, διαστρέβλωσης και υποκρισίας» η ανακοίνωση της ΝΔ λέει η Όλγα Γεροβασίλη

    "Η «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως», που έχει συστήσει ο κ. Μητσοτάκης για τις ανάγκες της τηλεοπτικής του πολιτικής, εξέδωσε προ ολίγου μια ανακοίνωση - μνημείο άγνοιας, διαστρέβλωσης και υποκρισίας" δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας "για να μην αυτογελοιποιούνται περισσότερο, τους ενημερώνουμε ότι:

    1. Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, όντως δεν εφαρμόζεται -όπως επισημαίνει η ανακοίνωση- , διότι προβλέπεται να ισχύσει από τον Ιούνιο.

    2. Η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, σε ευρεία βάση. Η «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως» της ΝΔ, όφειλε να γνωρίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επιστρέψει 630 παράτυποι μετανάστες, όταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρέμενε ανενεργή. Η συμφωνία επικαιροποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χρονικό διάστημα που μάλλον φαίνεται επαρκές στην ΝΔ για να κρίνει ότι δεν εφαρμόζεται.

    3. Ο βαλκανικός προσφυγικός διάδρομος, δεν έκλεισε «με συνυπογραφή της Ελλάδας», αλλά με μονομερή ενέργεια της Αυστρίας και της «ομάδας Βίσεγκραντ», την οποία η ΝΔ αποσιωπά και προσπερνά. Βολικό για τον κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να κάνει πλάτες στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

    4. Αν η ΝΔ θεωρεί ότι στην τελευταία σύνοδο της ΕΕ η Ελλάδα έπρεπε να θέσει βέτο, οφείλει να το πει. Στην Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε τέτοια εντύπωση.

    5. Η «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως» της ΝΔ, ζητά «οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης» για την Ειδομένη. Το σχέδιο της κυβέρνησης υπάρχει, και προβλέπει την σταδιακή εθελούσια μεταφορά των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας και όχι την χρήση βίας. Έχει διαφορετική άποψη η ΝΔ; Προτείνει την βίαιη εκκένωση της Ειδομένης; Γιατί δεν το λέει ευθέως και το αφήνει να πλανάται αόριστα ως υπαινιγμός;

    6. Η ΝΔ χαρακτηρίζει την Ειδομένη «κολαστήριο» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απούσα. Γνωρίζουν ή όχι ότι κατ' επιλογήν και σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία και τις Ευρωπαϊκές Αρχές, δεν προβλέπεται να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, για να μην λειτουργήσουν ως πόλος έλξης; Έχει διαφορετική άποψη η ΝΔ; Γιατί δεν εισηγείται ευθέως αστυνομική επέμβαση;"

    "Ο κ. Μητσοτάκης χύνει από το πρωί σήμερα κροκοδείλια δάκρια για την λάσπη της Ειδομένης, ενώ βουλιάζει στην δική του μικροπολιτική λάσπη. Ας αποφασίσει αν ακολουθεί την ακροδεξιά ατζέντα ή την «γραμμή ευαισθησίας» για το προσφυγικό. Το ενδιάμεσο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μικροπολιτική υποκρισία" αναφέρει στην δήλωση της η κυβερνητική εκπρόσωπος καταλήγοντας "η κυβέρνηση δεν δέχεται υποδείξεις ευαισθησίας από αυτούς που την εγκαλούσαν γιατί δεν απωθεί τις βάρκες με τους πρόσφυγες."

    [05] Απορρίπτουμε νέες απαιτήσεις ξεκαθάρισε ο Γ. Κατρούγκαλος

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχτεί απαιτήσεις πέραν των όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ενημερώνοντας την Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των Ελληνικών Διαπραγματεύσεων που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρουγκαλος.

    Λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός προέβη στην εξής δήλωση: "Έχουμε κατακτήσει, για λόγους, όχι μόνο διαφάνειας, αλλά και ευαισθητοποίησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το τι γίνεται στο μεγάλο αυτό μέτωπο. Ενημέρωσα λοιπόν τους ευρωβουλευτές, ότι εμείς θα σεβαστούμε μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις μας, αλλά στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που έχει εθνικό σχεδιασμό και επιδιώκει και ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τους εξήγησα και νομίζω το αποδέχθηκαν όλοι, ότι απορρίπτουμε νέες απαιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου, που ουσιαστικά θέτουν στο τραπέζι πράγματα για τα οποία ποτέ δεν έχουμε συμφωνήσει και που δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Θέλω να ελπίζω λοιπόν ότι οι διαπραγματεύσεις, αν και σκληρές πρόκειται να έχουν ένα αίσιο τέλος, και το βάρος του Ευρωκοινοβουλίου σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντικό".

    [06] Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ψευδή τα δημοσιεύματα στα Σκόπια

    Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ με αφορμή δημοσιεύματα Μέσω Ενημέρωσης των Σκοπίων:

    «Γύρω στις 06.00' περίπου 200 άτομα που βρίσκονταν στα χωράφια, λίγα μέτρα μετά την οριογραμμή Ελλάδας-FYROMκαι είχαν κρατηθεί επί τόπου όλη τη νύχτα, επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος κοντά στο μεθοριακό χωριό Χαμηλό και εξετάζονται από την Ελληνική Αστυνομία.

    Δεν υπάρχουν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αριθμοί των προσφύγων που για λόγους εντυπωσιασμού αναγγέλλονται και γράφονται από τα Σκόπια, μέσα στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν εαυτούς ως ?προστάτες? της Ευρώπης»

    [07] Σε Λέσβο και Θεσσαλονίκη αύριο η Αντζελίνα Τζολί

    Αναβάλλεται για την Τετάρτη στις 09:00 ηάφιξη της ηθοποιού Αντζελίνας Τζολί στη Λέσβο.

    Η Αντζελίνα Τζολί με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια αλλά και τον Καρά Τεπέ.

    Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα

    Το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, θα επισκεφθεί το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντζελίνα Τζολί.

    Η γνωστή ηθοποιός θα επισκεφθεί το Κέντρο, στις 6 το απόγευμα, με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    [08] Παρατάθηκε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έως 28 Μαρτίου 2016

    Η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπου αποφάσισε την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και την 28η Μαρτίου 2016 και την σύγκληση νέας συντονιστικής επιτροπής, την 24η Μαρτίου 2016.

    Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα βασικά αιτήματα του δικηγορικού σώματος για αυτοτέλεια του Ταμείου Επιστημόνων - Ελευθέρων Επαγγελματιών - Αυτοπασχολουμένων, κατάθεση αναλογιστικής μελέτης και ελάφρυνση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών. Ακόμη, αναφέρει ότι αναμένεται από την κυβέρνηση η κατάθεση συγκεκριμένων, ποσοτικοποιημένων και δεσμευτικών προτάσεων επί του ασφαλιστικού των δικηγόρων.

    Την ίδια στιγμή, η συντονιστική επιτροπή, ενόψει των εξαγγελλόμενων αλλαγών στο φορολογικό, εξέφρασε την θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του φορολογητέου εισοδήματος των δικηγόρων και ζητεί να καθιερωθεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και να προβλεφθούν ευνοϊκές διατάξεις για τους νέους, έως 5 ετών δικηγόρους, καθώς και για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

    [09] Σ. Γκότζι: «Είναι προς κοινό όφελος όλων να δώσουμε απαντήσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό»

    Στην προσφυγική κρίση και στην επικείμενη νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε ο Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σάντρο Γκότζι, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Μεταξύ των άλλων, ο Ιταλός πολιτικός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ανέφερε ότι η συμφωνία για την ανακατανομή των προσφύγων πρέπει να τηρηθεί, ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συμπεριλαμβάνει θέματα όπως τον σεβασμό της ελευθερίας του τύπου και των μειονοτήτων και ότι είναι προς όφελος όλων να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στην Ελλάδα, «που είναι και η πιο εκτεθειμένη χώρα της Ένωσης στην κρίση αυτή».

    Σε ερώτηση σχετικά με τα επόμενα αναγκαία βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, για την επίλυση του προσφυγικού, ο Σάντρο Γκότζι απάντησε:

    «Σήμερα, στις Βρυξέλλες, λάβαμεμια σημαντική απόφαση η οποία αφορά την Ελλάδα, με έγκριση της δέσμης ανθρωπιστικής βοήθειας επτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα πρέπει να καθοριστεί η όλη συμφωνία, από την στιγμή που είναι αναπόφευκτο και αναγκαίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να εργασθούν μαζί, διότι εμείς χρειαζόμαστε την συνεργασία της Τουρκίας και η Τουρκία χρειάζεται την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, πρέπει να καθοριστούν, με λειτουργικό τρόπο, όλες οι λεπτομέρειες. Πρέπει να καταστεί σαφές, βέβαια, ότι η συμφωνία αυτή επιβάλλεται να είναι πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο για το άσυλο, την Συνθήκη της Γενεύης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Πρέπει να εξετάσουμε, από επιχειρησιακής και πρακτικής πλευράς, όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τις επανεγκαταστάσεις και τις επαναπροωθήσεις».

    [10] Η συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες αποσκοπεί να καταστήσει τη διέλευσή τους ασφαλή, κρίνει ο Νταβούτογλου

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι ο στόχος της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κρίση των προσφύγων, στο πλαίσιο της οποίας η Άγκυρα ζητάει 6 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση και να καταστεί το πέρασμα των προσφύγων στην Ευρώπη ασφαλές.

    Η Τουρκία δεν παζαρεύει για τα χρήματα και θεωρεί ότι η συμφωνία δεν αφορά ένα οικονομικό αλλά ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, ανέφερε ο Νταβούτογλου σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα κι αναμεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση TRT.

    Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία με διακηρυγμένο στόχο να μειωθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός σχεδίου συμφωνίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    [11] O Ι. Μουζάλας θα μιλήσει την Τετάρτη για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, θα συμμετάσχει στη συζήτηση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το μεταναστευτικό και την προσφυγική κρίση. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 3μμ (ώρα Βελγίου).

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση μέσω του EP Live (στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

    [12] Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα - καταυλισμός

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για το προσφυγικό εξαπέλυσε η ΝΔ κατηγορώντας την πως «παραμένει αμήχανη και πλήρως αναποτελεσματική, χωρίς συγκροτημένη αποτρεπτική πολιτική και χωρίς κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

    Το απόγευμα συνεδρίασε εκτάκτως υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό ? μεταναστευτικό ζήτημα και αμέσως μετά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε εκφράζεται η έντονη ανησυχία του κόμματος για την κατάσταση που επικρατεί. Στη ΝΔ τονίζουν πως τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, δυστυχώς, έκλεισαν κάτι που όπως λένε αποδεικνύεται στην πράξη και αποτυπώνεται και στη συμφωνία που συνυπέγραψε ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία. Η ΝΔ εξαπολύει παράλληλα επίθεση στην Τουρκία τονίζοντας πως δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ελλάδα ενώ εκφράζει και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων.

    Στην ανακοίνωση της ΝΔ επισημαίνεται πως «αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο εγκλωβισμός, ολοένα και περισσότερων, προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας» την ώρα που «αρμόδιοι υπουργοί προαναγγέλλουν ότι οι εγκλωβισμένοι θα φτάσουν έως και τις 150.000 και ότι θα παραμείνουν έως και δύο χρόνια στην Ελλάδα». Αναφερόμενη στην Ειδομένη την οποία και επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η ΝΔ κάνει λόγο για «κολαστήριο» και «τόπο αβάστακτης δοκιμασίας συνανθρώπων μας, που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή». «Περίπου 12.000 άνθρωποι υποφέρουν σε συνθήκες πρωτόγνωρες μέσα στη βροχή και τη λάσπη. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες. Ο κ. Τσίπρας επιστρατεύει εύκολα λόγια, αλλά αποδεικνύεται ανύπαρκτος στις πράξεις. Η δραματική κατάσταση στην Ειδομένη δε μπορεί να συνεχίζεται. Ούτε για μια ημέρα. Ο κίνδυνος είναι ήδη μεγάλος» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας τη δήλωση του προέδρου του κόμματος με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα σχέδιο οργανωμένης εκκένωσης του χώρου και άμεσης μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε χώρους με στοιχειώδεις υποδομές αξιοπρεπούς διαμονής, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης. Παράλληλα εξαπολύεται επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα : «Την ίδια αυτή στιγμή, ο απών κ. Τσίπρας, αυτός που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία. Όμως, η δήθεν ανθρωπιστική του ευαισθησία έχει πλέον όνομα: Ειδομένη. Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Αποδεικνύεται πως δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα, ούτε τους πρόσφυγες και μετανάστες, ούτε και την ασφάλεια της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα ? καταυλισμό» δηλώνουν στη ΝΔ καλώντας τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς «να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή πραγματικότητα της ανεπάρκειάς τους για την οποία είναι ήδη υπόλογοι». «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφασή μας να μην αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα - καταυλισμός. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Ξεπέρασε τα όριά της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    Διαβάστε επίσης:

    «Μνημείο άγνοιας, διαστρέβλωσης και υποκρισίας» η ανακοίνωση της ΝΔ λέει η Όλγα Γεροβασίλη

    [13] ΠΓΔΜ: Δηλώσεις Ν. Πόποσκι για τη μαζική είσοδο προσφύγων στο έδαφος της χώρας

    Σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακινητών για την μαζική είσοδο, χθες, προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από την συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, επέρριψε τις ευθύνες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

    «Είναι προφανές ότι υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και διακινητές μεταναστών που θέλουν να επωφεληθούν από μία τέτοια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι αρχές της όποιας χώρας σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή να μένουν απλοί παρατηρητές ενός τέτοιου φαινομένου» ανέφερε ο κ.Πόποσκι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Σίτελ».

    Ο κ.Πόποσκι σημείωσε ότι η χώρα του εντατικοποιεί τις επαφές με τους εταίρους της στην ΕΕ και με τις ελληνικές αρχές, επειδή ο κοινός σκοπός είναι να μην αποτελέσει το χθεσινό περιστατικό αιτία για μετάθεση ευθυνών.

    «Πρέπει να εστιάσουμε στην αποφυγή του σοβαρού κινδύνου να ξεκινήσει μία νέα φάση της μεταναστευτικής κρίσης, με τη δημιουργία ενός ανταγωνισμού για το πόσοι μετανάστες θα διακινηθούν παράνομα από μία συνοριακή γραμμή σε μία άλλη. Η απάντηση θα πρέπει να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε ο κ.Πόποσκι.

    Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να σταλεί αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η πρακτική να φέρνονται επιπλέον μετανάστες, που εγκαθίστανται σε σκηνές στην ίδια τη συνοριακή γραμμή» και πρόσθεσε ότι «εάν συμβεί αυτό, θα μειωθεί πραγματικά ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 March 2016 - 20:32:32 UTC