Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αν η ΝΔ δεν μπορεί να στηρίξει ας σωπάσει» σχολιάζει η κυβέρνηση για το προσφυγικό
  • [02] Απάντηση Καμμένου σε Μπακογιάννη για τα περί εξαίρεσης του Καστελόριζου από το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ
  • [03] Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco
  • [04] Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
  • [05] «Καιρός να προσφέρουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, και να συλλογιστούν το μέλλον της γηραιάς ηπείρου»
  • [06] Γ. Μουζάλας: Δεν θα ανεχθούμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε ελληνικό πρόβλημα
  • [07] Ματέο Ρέντσι: Περιορίσθηκαν τα αιτήματα της Τουρκίας
  • [08] Tη συμφωνία της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού χαιρέτισε η Κομισιόν
  • [09] Ικανοποίηση Αναστασιάδη για το αποτέλεσμα των επαφών του στις Βρυξέλλες
  • [10] Νέα σύνοδος για το προσφυγικό στις 17 και 18 Μαρτίου
  • [11] ΝΔ: Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα «νοσηρά φαινόμενα» στη Δικαιοσύνη
  • [12] Τουλάχιστον 34.183 οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα
  • [13] Ρ. Σβίγκου: Στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες
  • [14] Α. Μέρκελ: Σε γενικές γραμμές, στο προσφυγικό τα θέματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση
  • [15] Στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

  • [01] Αν η ΝΔ δεν μπορεί να στηρίξει ας σωπάσει» σχολιάζει η κυβέρνηση για το προσφυγικό

    Να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας διαφορετικά να σωπάσει, καλούν τη Νέα Δημοκρατία αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκου, αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα.

    «Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η συνεχής εκφορά πολιτικά ανούσιων και διπλωματικά επικίνδυνων δηλώσεων σε ένα μόνο μπορούν να στοχεύουν: Στην υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας» σχολιάζουν οι κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν: «Αν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει ή να συνεισφέρει παραγωγικά, ας σωπάσει».

    [02] Απάντηση Καμμένου σε Μπακογιάννη για τα περί εξαίρεσης του Καστελόριζου από το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ

    Την σταθερή βούληση του για συνεχή και αξιόπιστη ενημέρωση όλων των κομμάτων της Βουλής, "που είναι προτιμότερη από τα αμφιβόλου προελεύσεως μη επίσημα έγγραφα που δεν υιοθετούνται από τη Συμμαχία και διαρρέονται από μη φίλα προσκείμενα κέντρα", εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    Αφορμή στάθηκε η δήλωση της τομεάρχου Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη στο Ρ/Σ Παραπολιτικά ότι το ΝΑΤΟ εξαίρεσε το Καστελόριζο, μετά από αίτημα των Τούρκων, από τις επιχειρήσεις του για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών. Η ίδια παρατήρησε ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα γίνονται μέχρι τη Ρόδο και πως η συμμαχία έκανε σιωπηλά αποδεκτές τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

    [03] Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco

    Στην Cosco περνά πλέον και τυπικά το 67% του ΟΛΠ καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία πώλησης του οργανισμού στην κινεζική εταιρεία κρίνοντας νόμιμες όλες τις διαδικασίες που κινήθηκαν.

    Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η έγκριση του φακέλου από την επιτροπή ανταγωνισμού προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και να έλθει στη Bουλή.

    Στελέχη της λιμενικής αγοράς σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρία ανέφεραν ότι ο Πειραιάς θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και το γεγονός αυτό θα βοηθήσει την απασχόληση και την οικονομία μετά και τη συγχώνευση της Cosco με την China Shipping.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται από την πλευρά του και το υπουργείου Ναυτιλίας να προχωρήσει στη δημιουργία σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση Δημόσιας Αρχής Λιμένα, για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα επιφορτιστεί με την άσκηση της δημόσιας εξουσίας.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι υποχρεωτική και προβλέπεται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

    [04] Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

    Tην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την Τρίτη ανακοίνωσεαπό τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Έχει γίνει ικανοποιητική προετοιμασία, έτσι ώστε να συνεχίσει η αποστολή στην Αθήνα προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εμβαθυνθούν».

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες και ως αντάλλαγμα το Eurogroup θα λάβει πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως είπε η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 , θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο ?συμπαγές? πακέτο μέτρων και πρόσθεσε ότι μέρος της λύσης ίσως θα πρέπει να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες στη συζήτηση για το χρέος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών αύριο στην Αθήνα. Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στις εντατικές εργασίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί σε μια σειρά από θέματα: στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στη φορολόγηση εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Όσον αφορά το δημοσιονομικό, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. ?Θα εργαστούμε από κοινού για να συμφωνήσουμε στα μέτρα που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου?, δήλωσε ο ίδιος.

    Όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πόσω δε μάλλον όταν στην Ελλάδα ασκείται μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού. Εκτίμησε, πάντως ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν το ελληνικό Πάσχα την 1η Μαΐου, τονίζοντας ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να βρεθεί λύση όσο το συντομότερο δυνατόν.

    Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και ότι η Επιτροπή θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ESM θα επισκεφθούν αύριο την Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

    «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση για έγκαιρη αξιολόγηση του προγράμματος και άνοιγμα της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός

    «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση για έγκαιρη αξιολόγηση του προγράμματος και άνοιγμα της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις σημερινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

    Την επιστροφή των θεσμών επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

    «Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνεδρίασης.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση "πολύ καλή".

    «Αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    [05] «Καιρός να προσφέρουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, και να συλλογιστούν το μέλλον της γηραιάς ηπείρου»

    Στην πολυετή οικονομική κρίση, «που έχει ήδη εξουθενώσει τον λαό μας», αλλά και «σε μια διαφορετικής φύσεως παρουσιαζόμενη πρόκληση, το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εισήγησή του κατά την έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

    «Οι πολεμικές συρράξεις, οι εμφύλιες διαμάχες, τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, η φτώχεια και η συνεχώς αυξανόμενη κοινωνική αδικία που συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και όχι μόνον, ωθούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σ'ένα ταξίδι αβεβαιότητος, πολλές φορές με κατάληξη τον τραγικό θάνατο», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι θάλασσές μας μετατράπηκαν σε υδάτινους τάφους. Τα νησιά μας και ο λαός μας επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν ηρωισμό και αυτοθυσία για να επουλώσουν τις χαίνουσες πληγές αυτών των απελπισμένων ανθρώπων. Έκαναν πράξη την εντολή του Χριστού "αγαπάτε αλλήλους"και οι σεβασμιώτατοι άγιοι αδελφοί, συστρατευόμενοι με τον κλήρο και τον λαό δίνουν ισχυρή μαρτυρία αγάπης και αλληλεγγύης».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γι'αυτό και την ευχή «ο Θεός να μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον καλό αγώνα», όμως παράλληλα υπογράμμισε και την επιθυμία να καταδικάσει τους δουλεμπόρους, να καταδικάσει «κάθε άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τον πόνο και την αγωνία αυτών των ανθρώπων, κάθε ενέργεια απαξίωσης του ανθρωπίνου προσώπου» και να απευθύνει έκκληση «ενότητος, έκκληση συνέσεως, έκκληση διατηρήσεως της ειρήνης, κυρίως προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, προς όλους όσοι πιστεύουν στις αρχές και αξίες των ιδρυτών της ευρωπαϊκής πορείας και ενώσεως».

    Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, από το βήμα της ΙΣΙ, υπογράμμισε ότι η πατρίδα μας πρόσφερε, πλήρωσε και μετανόησε. «Καιρός είναι τώρα να προσφέρουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συλλογισθούν το μέλλον της γηραιάς ηπείρου».

    Μάλιστα, έκανε αναφορά και στο Ισλάμ, με την επισήμανση ότι «δεν φοβόμαστε το Ισλάμ. Όσους παρερμηνεύουν το Ισλάμ απορρίπτουμε. Εκείνους που έχοντας ως αφετηρία διαφορετικές ερμηνείες του Ισλάμ, προκαλούν θρησκευτικούς φανατισμούς και εξυπηρετούν αλλότριες επιδιώξεις». Σε αυτό το σημείο μίλησε για τον Γερμανό θρησκειολόγο Rudolf Otto, ο οποίος πριν από 80 χρόνια είπε πως «Όταν οι θρησκείες ξεκινούν τον πόλεμο, τότε ξεκινά το τέλος του πολιτισμού».

    [06] Γ. Μουζάλας: Δεν θα ανεχθούμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε ελληνικό πρόβλημα

    Η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό και δεν το προκάλεσε η Ελλάδα, η οποία δεν πρόκειται να ανεχθεί να μετατραπεί σε ελληνικό πρόβλημα, διαμηνύει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε πολιτικά να το αποδεχθούμε. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μία κρίση της Ευρώπης, στο σύνολό της».

    O αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει πως η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι άσχημη, αλλά η Ελλάδα καταβάλει προσπάθειες να την ελέγξει, ενώ εκείνο που εξέπληξε ήταν η παράβαση των προηγούμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σύμφωνα με τις οποίες τα σύνορα θα παρέμεναν ανοικτά, τουλάχιστον προσωρινά- που αγνόησαν η Αυστρία και οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ, ενεργώντας μεμονωμένα.

    Ο κ. Μουζάλας προσθέτει πως έτσι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προετοιμαστεί έγκαιρα για να περιορίσει μία ανθρωπιστική κρίση, η οποία είναι στις αρχές της, είναι μία «μίνι» κρίση, που, όμως, μπορεί να ενταθεί και η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία και ταυτόχρονα οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων, όπως συνέβαινε έως τώρα.

    [07] Ματέο Ρέντσι: Περιορίσθηκαν τα αιτήματα της Τουρκίας

    Μετά την λήξη της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «τα αιτήματα της Τουρκίας περιορίσθηκαν αρκετά, αφού το τελικό κείμενο τα μειώνει με αισθητό τρόπο».

    «Στο κείμενο αυτό, υπάρχει, πάντως, και μια αναφορά στο ότι είχαμε ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, κάτι που θεωρώ αναγκαίο», συμπλήρωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

    «Είμαστε ευτυχείς αν η Τουρκία συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ασπασθεί, κανείς, τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης , στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ελευθερία του Τύπου» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

    [08] Tη συμφωνία της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού χαιρέτισε η Κομισιόν

    Τη συμφωνία των 28 Ευρωπαίων ηγετών κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής σε μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» για τη διαχείριση του προσφυγικού, χαιρέτισε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες οι 28 συμφώνησαν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου σε κάποιες βασικές αρχές, όπως να πατάξουν τα δίκτυα διακινητών, να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα και να δώσουν ένα τέλος στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

    Ωστόσο, υπό αμφισβήτηση θέτουν διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη συμβατότητα των χθεσινών αποφάσεων με το διεθνές δίκαιο ?και ειδικότερα τη Συνθήκη της Γενεύης.

    Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γουίλιαμ Σπίντλερ, σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις ανησυχίες του οργανισμού για «κάθε ρύθμιση που αφορά τη μαζική επιστροφή ατόμων από τη μία χώρα στην άλλη, χωρίς να έχουν επαρκώς διευκρινιστεί οι εγγυήσεις για την προστασία των προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού «ένας αιτών άσυλο πρέπει να επιστρέφεται σε ένα τρίτο κράτος, μόνο εφόσον (α) την ευθύνη για την αξιολόγηση της συγκεκριμένης αίτησης ασύλου επί της ουσίας την έχει η τρίτη χώρα (β) ο αιτούμενος άσυλο θα προστατεύεται εκεί από παράνομη επαναπροώθηση (γ) το άτομο θα είναι σε θέση να ζητήσει και, αν του αναγνωριστεί, να απολαύσει άσυλο, σύμφωνα με τα αποδεκτά διεθνή πρότυπα, έχοντας πλήρη και ουσιαστική πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγειονομική περίθαλψη και, εφόσον απαιτείται, στην κοινωνική πρόνοια».

    Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ) έκανε λόγω για «ηθικά και νομικά κενά» της χθεσινής συμφωνίας για ανταλλαγή προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η ΔΑ αμφισβητεί έντονα την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» εν γένει, καθώς υπονομεύει το ατομικό δικαίωμα για πλήρη και δίκαια επεξεργασία του αιτήματος ασύλου και μπορεί να οδηγήσει σε απελάσεις ατόμων στη χώρα καταγωγής τους - κατά παράβαση της αρχής της μη επαναπροώθησης. «Στην περίπτωση της Τουρκίας, ιδίως, υπάρχει τεράστια πηγή ανησυχίας δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και της μεταχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων» προσθέτει η ΔΑ.

    [09] Ικανοποίηση Αναστασιάδη για το αποτέλεσμα των επαφών του στις Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των χθεσινών του επαφών στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης και για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη αναφέρει ότι «όσον αφορά την αξίωση της Τουρκίας για άνοιγμα Κεφαλαίων που έχουν μονομερώς παγώσει από την Κυπριακή Δημοκρατία και επικαλούμενη το ρόλο της στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που κατά κύριο λόγο πλήττει την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε σταθερός στη διαχρονική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το άνοιγμα των όποιων Κεφαλαίων προϋποθέτει την από πλευράς Τουρκίας εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, όπως αυτές απορρέουν από το Διαπραγματευτικό της Πλαίσιο».

    Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επιθυμεί να εκφράσει και δημόσια την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του, τόσο προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και προς τους λοιπούς Ευρωπαίους Ηγέτες για την κατανόηση και τη στήριξη που επέδειξαν στις θέσεις και την επιχειρηματολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [10] Νέα σύνοδος για το προσφυγικό στις 17 και 18 Μαρτίου

    Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των "28" ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Συμφωνήσαμε ότι η ροή των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα πρέπει να μειωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στόχος είναιοι fast track επιστροφές προς την Τουρκία των παράτυπων μεταναστών, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αλ Τσίπρας:Απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα

    «Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. «Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, θέτοντάς τη στη «σωστή βάση». Δηλαδή από τη συζήτηση για το πώς με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη Βαλκανική Οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας παράλληλα αν οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

    «Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν άμεσα,διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σημαντικό είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να πάψουν οι διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και να σταματήσουν να χάνονται άνθρωποι στη θάλασσα, το δράμα χιλιάδων προσφύγων που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας . «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε άλλη μια φορά το διχασμό που υπάρχει στην ΕΕ, με κάποιες δυνάμεις που «δε σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης και των βαρών», δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές εκτέθηκαν, διότι υπήρξε μια συζήτηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέρα από τους δικούς τους σχεδιασμούς.

    «Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».

    Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.

    Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, αυτές που από κοινού χαράχθηκαν ως στόχοι στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία τους. Όπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση ότι πρέπει να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με οικονομική, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, υπάρχει σαφής αναφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή, άρα να μειωθούν οι ροές.

    Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ

    Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου, σημείωσε μετά το τέλος του Συνόδου Κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν.

    Η Α. Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

    Τέλος, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους.

    Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ

    Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020.Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, είπε επίσης ο κ. Ολάντ.Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι να σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.

    Ο Νταβούτογλου θα συναντηθεί με ηγέτες της ΕΕ ξανά στις 18 Μαρτίου

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων ότι μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σημαντική ως πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες αλλά και ως στρατηγική για την Τουρκία να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ΕΕ.Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατόκαι να επισπεύσουν τηχρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.

    Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.Όσον αφορά το θέμα της σύλληψης δημοσιογράφων, είπε ότι στην Τουρκία η ελευθερία γνώμης είναι βασική αρχή και ότι πολλές εφημερίδες αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

    Ανάγκη η μείωση των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζουνΝτ.Τουσκ και Ζ.Κ. Γιούνκερ

    Την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση προς την Ευρώπη υπογράμμισαν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν από κοινού με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    «Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

    Ο πρόεδρος Τουσκ επισήμανε επίσης το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η ΕΕ στην ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτήτως κουλτούρας. Ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

    Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» και πως η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.

    Από τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανέφερε με έμφαση ότι η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ότι συνεπώς έχει κάθε δικαίωμα να επιζητεί τη βοήθεια της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι αυτοί που ευθύνονται για την ανθρωπιστική τραγωδία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Σημείωσε, τέλος, ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Ιούνιο, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Μπ. Σίντλο: Μεγάλο βήμα προς την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης

    Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο εάν η συμφωνία με την Τουρκία εφαρμοστεί θα είναιένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.

    [11] ΝΔ: Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα «νοσηρά φαινόμενα» στη Δικαιοσύνη

    Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να κληθούν και να ενημερώσουν τα μέλη της, ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, «καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο», σχετικά με τα τελευταία γεγονότα που δημιουργούν, όπως υποστηρίζει, «εξόχως νοσηρό κλίμα στη Δικαιοσύνη».

    Στην επιστολή της προς την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου "βουτιά" στην επετηρίδα κατά την επιλογή των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων». «Αφού έγιναν αυτές οι επιλογές, στη συνέχεια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξοπλίστηκε, νομοθετικά, με πειθαρχική δικαιοδοσία έναντι των συναδέλφων της. Πρέπει να σημειωθε, ότι οι δικαστές ελέγχονται ήδη πειθαρχικά, από έξι (6) διαφορετικά όργανα. Η "αναγκαιότητα" της παροχής τέτοιας πειθαρχικής εξουσίας, όμως, φάνηκε στη συνέχεια», τονίζεται στο σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ.

    «Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, αναφέρθηκε "σε κυκλώματα που λειτουργούν στον χώρο της Δικαιοσύνης", χωρίς να τα κατονομάσει, διαμορφώνοντας, όμως, με τον τρόπο αυτό, τις πολιτικές προϋποθέσεις παρεμβάσεων εν ονόματι μίας δήθεν καθάρσεως», σημειώνει η ΝΔ.

    Υποστηρίζει, ακόμα, ότι «υπάρχουν πρόσφατες επώνυμες καταγγελίες, στις οποίες αναφέρονται στοιχεία για παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονταν τις σχετικές υποθέσεις», ενώ επικαλείται την αναφορά τηςεΕισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με την οποία

    «καταγγέλλεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της ζήτησε να παραδώσει τη δικογραφία που "χειριζόταν" σε άλλον εισαγγελέα και ότι την απείλησε προκειμένου να το πράξει».

    [12] Τουλάχιστον 34.183 οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα

    Σε τουλάχιστον 34.183 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Από αυτούς οι 6.835 βρίσκονται στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Μεγίστη, Κω, Λέρο και Κάλυμνο). Οι 8.341 φιλοξενούνται στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Σχιστό (1.780), στον Ελαιώνα (710), στο γήπεδο του μπέιζμπολ (1.282), στο γήπεδο του χόκεϊ (1.419), στην αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (1.200), στο λιμάνι του Πειραιά (1.844) και στο Λαύριο (106).

    Επίσης, 210 διαμένουν σε ξενοδοχείο στη Φθιώτιδα, 2.200 στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, 3.489 στο κέντρο φιλοξενίας του Χέρσου Κιλκίς, 3.256 στην αντίστοιχη δομή στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη και 393 στην Κοζάνη. Εντός του camp στην Ειδομένη οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 8.550.

    [13] Ρ. Σβίγκου: Στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες

    Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών, στεκόμαστε δίπλα τους στη διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους στην εργασία και τη ζωή, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    «Η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών συμβολίζει τον διαρκή αγώνα για μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις, για μία κοινωνία με ίσα δικαιώματα των φύλων στην εργασία, το κράτος πρόνοιας, την πολιτική και κοινωνική ζωή. Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και αναγνωρίζουμε τη σημασία του φεμινιστικού κινήματος και στη σημερινή εποχή, όπου η οικονομική κρίση έχει συντελέσει στην όξυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στα δύο φύλα και την εμπέδωση σεξιστικών στερεοτύπων» ανέφερε η κ. Σβίγκου.

    «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών δεν μπορεί παρά να αφιερωθεί στον αγώνα των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών. Γυναίκες που αντιμετωπίζουν, λόγω και τους φύλου τους, πολλαπλούς κινδύνους, σεξουαλικές επιθέσεις και κάθε λογής βιαιότητες κατά το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή. Στεκόμαστε δίπλα τους, όπως δίπλα και σε κάθε γυναίκα που διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματά της στην εργασία και τη ζωή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    [14] Α. Μέρκελ: Σε γενικές γραμμές, στο προσφυγικό τα θέματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει το πάνω χέρι στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι η επιδίωξη είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων των δύο πλευρών.

    Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο SWR , η Μέρκελ δήλωσε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα, πάντως, σε γενικές γραμμές, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εξετάσει τη θέσπιση ποσοστώσεων και για πρόσφυγες από το Ιράκ, επιπλέον των προσφύγων από τη Συρία.

    [15] Στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

    Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, βρίσκεται στο επίκεντρο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που διεξάγεται στη Σμύρνη, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα, συνοδευόμενος από 10 υπουργούς.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

    Παράλληλα, γίνεται το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο μετέχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

    Το Συμβούλιο γίνεται σε λιγότερο από 24 ώρες από την Σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Αναμένεται, κυρίως οι δύο πρωθυπουργοί να συζητήσουν περαιτέρω θέματα σχετικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και κυρίως, θα τεθεί από ελληνικής πλευράς το θέμα της εφαρμογής αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών.

    Στην κυβερνητική αντιπροσωπία βρίσκονται οι υπουργοί:

    1. Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

    2. Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών

    3. Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    4. Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

    5. Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

    6. Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

    7. Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού

    8. Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος

    9. Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών

    10. Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2016 - 13:32:32 UTC