Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτιστο καθήκον να σταματήσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία
  • [02] Β. Λεβέντης:Δεν είχαμε αποτελέσματα, αλλά υποσχέσεις στη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας
  • [03] Γ. Κουμουτσάκος: «Η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα»
  • [04] Έρευνα: Επιφυλακτικοί παραμένουν οι εργοδότες στην Ελλάδα ως προς τις προσλήψεις
  • [05] Μια «αγκαλιά» για πρόσφυγες, θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων
  • [06] Στο 27% το ποσοστό γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα
  • [07] Η Ολλανδία έστειλε νέα ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα για τους πρόσφυγες
  • [08] Ματτέο Ρέντσι: Περιορίσθηκαν τα αιτήματα της Τουρκίας
  • [09] Γ. Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση στα χωρικά ύδατα Ελλάδας-Τουρκίας
  • [10] Ικανοποίηση Αναστασιάδη για το αποτέλεσμα των επαφών του στις Βρυξέλλε
  • [11] Στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
  • [12] Νέο άλμπουμ και αμερικανική περιοδεία του Μπομπ Ντίλαν τον Μάιο
  • [13] Πορεία μεταναστών και προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά
  • [14] Η τετρακίνηση του νέου Nissan Navara
  • [15] Αγγλία: Οι 69 ημέρες που θα κρίνουν τα πάντα...
  • [16] Κινδυνεύει με τετραετή αποκλεισμό η Σαράποβα

  • [01] ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτιστο καθήκον να σταματήσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία

    Τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης περιγράφει το κείμενο της απόφασης της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην απόφασής της, η Κεντρική Επιτροπή περιγράφει ως πρώτιστο καθήκον της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών πολιτών να σταματήσουν την ανθρωπιστική τραγωδία, να κινητοποιήσουν την κοινωνία που σέβεται τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική που τροφοδοτεί τον σκοταδισμό και τις ναζιστικές οργανώσεις. Επίσης, ζητούν από τα μέλη του κόμματος να στηρίζουν τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας των προσφύγων, με εθελοντική προσφορά, γιατί η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων στην Ειδομένη είναι τραγική και απάνθρωπη και τους καλούν να καταγγέλλουν στους αρμόδιους έκνομες ενέργειες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών γιατί «η ατιμωρησία δίνει αέρα στον φασισμό».

    Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με τον τίτλο «Καθήκοντα του κόμματος την επόμενη περίοδο», η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει την υποχρέωση του κόμματος και της νεολαίας να εμπνεύσουν για συμμετοχή όλη την κοινωνία που συμμερίζεται τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Επισημαίνεται, δε, και η ανάγκη να συμβάλει και η κυβέρνηση με ένα ανοιχτό κάλεσμα στις δυνάμεις που αντιμάχονται τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

    Ακόμη, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «απέναντι στην εγκατάσταση προσφύγων στα πάρκα, στα παγκάκια, στα χωράφια, απέναντι σε καταστάσεις που δεν συνιστούν συνθήκες ελεύθερης εγκατάστασης αλλά εξαθλίωσης», ορθή επιλογή είναι η οργανωμένη και με ανθρώπινους όρους ζωή στους συγκροτημένους χώρους (hotspots, κέντρα φιλοξενίας), γιατί μόνο έτσι οι υπηρεσίες που παρέχουν το κράτος και οι εθελοντές για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τη φροντίδα των παιδιών γίνονται πιο αποτελεσματικές. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της ΚΕ ότι «η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων σήμερα στην Ειδομένη είναι τραγική και απάνθρωπη, καθώς αφήνει ανθρώπους εκτεθειμένους στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και στα κυκλώματα κερδοσκόπων».

    [02] Β. Λεβέντης:Δεν είχαμε αποτελέσματα, αλλά υποσχέσεις στη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας

    Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό δεν είχαμε αποτελέσματα αλλά υποσχέσεις, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος κερδισμένος ήταν η Τουρκία.

    «Η Τουρκία μπαίνει στο παιχνίδι, οριστικοποιεί και επισημοποιεί τις βλέψεις της στο Αιγαίο μέσω του ΝΑΤΟ και η ελληνική κυβέρνηση σιωπά» τόνισε ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι τα προηγούμενα χρόνια κατηγορούσε τη Γερμανίδα καγκελάριο και τώρα «κρέμεται από το μεσοφόρι της κ. Μέρκελ».

    Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν να ζητάει τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ αρνείται να συμφωνήσει ακόμα και στο προσφυγικό, ο κ. Λεβέντης είπε ότι δεν ζητάει ακριβώς οικουμενική κυβέρνηση, αλλά «κυβέρνηση ευρέως πέλματος στα πρότυπα της Γερμανίας. «Κυβέρνηση ευρέως πέλματος, όπως στη Γερμανία, μεγάλο συνασπισμό και αυτή την κυβέρνηση τη θέλω για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα» διευκρίνισε.

    [03] Γ. Κουμουτσάκος: «Η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα»

    Την εκτίμηση πως μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής η χώρα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα εκφράζει η ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι η ελάχιστη ελληνική επιδίωξη θα πρέπει να είναι αυτή που κατεγράφη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του για τη χθεσινή σύνοδο κορυφής EE-Τουρκίας, που αφορούσε το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, τόνισε πως από τη στιγμή που δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμευτικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις «η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα» καθώς «χωρίς τη στήριξη μίας κοινής ευρωπαϊκής θέσης μένει αντιμέτωπη με την παράταση της σημερινής δραματικής κατάστασης».

    [04] Έρευνα: Επιφυλακτικοί παραμένουν οι εργοδότες στην Ελλάδα ως προς τις προσλήψεις

    Επιφυλακτικοί παραμένουν οι εργοδότες στην Ελλάδα όσον αφορά στα σχέδια προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης.Συγκεκριμένα, από τους 750 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 18% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 8% προβλέπει μείωση, το 70% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό ενώ 4% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο.

    Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +5%, παραμένοντας σχετικά σταθερές για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, αλλά αποδυναμωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

    Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας

    Το εργατικό δυναμικό αναμένεται να αυξηθεί σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Την ισχυρότερη αγορά εργασίας καταγράφουν οι εργοδότες του τομέα των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, οι οποίοι αναφέρουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +13%.

    Οι εργοδότες του τομέα της γεωργίας παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +10% ενώ οι προοπτικές ανέρχονται σε +7% και +6% στους τομείς του εμπορίου (χονδρική & λιανική) και της μεταποίησης, αντίστοιχα.Ωστόσο, οι εργοδότες σε δύο τομείς - στον τομέα των κατασκευών και στον τομέα του ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης - αναμένουν υποτονικό ρυθμό προσλήψεων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του -8%.

    [05] Μια «αγκαλιά» για πρόσφυγες, θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων

    Στα 19 της χρόνια, έμαθε όχι μόνο τι θα πει να εγκαταλείπεις με βίαιο τρόπο το σπίτι σου αλλά και πώς στην αναζήτηση για μια καλύτερη ζωή μπορείς να βρεθείς ξαφνικά στα σκοτεινά μονοπάτια της παράνομης εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων. Μια νεαρή πρόσφυγας, που αναγκάστηκε να φύγει από τη χειμαζόμενη από τα δεινά πατρίδα της, κατάφερε να σπάσει τα «δεσμά» και να βρεθεί στην ασφαλή «αγκαλιά» των ανθρώπων του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Α21, που από το 2008 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων της παράνομης εμπορίας ανθρώπων.

    Η 19χρονη είχε πέσει θύμα επιτήδειου, που υποσχόμενος να της προσφέρει ένα ασφαλές ταξίδι στην Ευρώπη, την έθεσε υπό τον έλεγχό του. Όταν, όμως, η κοπέλα έφτασε στην Ελλάδα, μέλη του προσωπικού του κέντρου ταυτοποίησης κατάλαβαν ότι βρισκόταν σε κίνδυνο και κάλεσαν τη γραμμή 1109 (γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων).

    Η υπόθεση της 19χρονης δεν είναι μοναδική, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άρης Καρδασιλάρης, εθνικός αντιπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης Α21. «Υπήρξε μια υπόθεση που η κοπέλα και ο διακινητής βρίσκονταν μαζί στο camp. Η κοπέλα θεωρούσε ότι θα τη βοηθούσε να περάσει στην Ευρώπη και ξαφνικά αυτός άρχισε να την απειλεί. Ξεκίνησε να της λέει ότι μπορώ να σε κάνω ό,τι θέλω και όταν πάμε στην Αθήνα θα σε βγάλω να δουλέψεις στο πεζοδρόμιο. Η κοπέλα μίλησε σε κάποιους κι έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσής της και μεταφέρθηκε στον ξενώνα μας» τονίζει και αποκαλύπτει πως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις θυμάτων trafficking μεταξύ των προσφύγων. Αποφεύγει, ωστόσο, να δώσει περισσότερες πληροφορίες σεβόμενος τόσο την «ευαίσθητη» φύση τού θέματος, αλλά κυρίως τα ίδια τα θύματα.

    «Για να ταυτοποιηθεί ένα θύμα στην Ελλάδα σημαίνει πως έχει ήδη πέσει θύμα εκμετάλλευσης» εξηγεί, από την πλευρά της, η Κάλλη Μυτιληναίου, που έχει αναλάβει τη δράση της Α21 για τους πρόσφυγες. Θυμάται χαρακτηριστικά μια περίπτωση κοπέλας που ούσα ήδη θύμα εκμετάλλευσης στην Τουρκία προωθήθηκε από τους διακινητές για περαιτέρω εκμετάλλευση στην Ευρώπη. «Τους βάζουν στις βάρκες και έχουν κάποιον από την άλλη πλευρά που θα τους παραλάβει» επισημαίνει, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο δρουν σε αυτές τις περιπτώσεις τα κυκλώματα

    [06] Στο 27% το ποσοστό γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα

    Οριακή αύξηση σημείωσαν τα ποσοστά γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, από 22% σε 24%, αλλά μια στις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει ακόμα γυναίκες στην ανώτατη διοίκηση. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

    Στην Ελλάδα, το ποσοστό γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις παρέμεινε σταθερό στο 27%, ενώ το 29% των επιχειρήσεων εξακολουθούν να μην έχουν γυναίκες στην ανώτατη διοίκηση.

    Σύμφωνα με την έρευνα, τα σημαντικότερα κίνητρα στην Ελλάδα για να αναλάβουν τα στελέχη διευθυντική θέση είναι κοινά και για τα δύο φύλα και αφορούν:

    α) την αναγνώριση των ικανοτήτων τους (75% για τις γυναίκες και 34,1% για τους άντρες),

    β) την επιθυμία να διαμορφώσουν την εταιρική στρατηγική και να επιφέρουν αλλαγές (50% για τις γυναίκες και 38,6% για τους άντρες) και

    γ) το γεγονός ότι ήταν το επόμενο λογικό βήμα για την καριέρα τους (50% για τις γυναίκες και 34,1% για τους άντρες).

    Αρκετά ενθαρρυντικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι, όταν ερωτήθηκαν εάν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές και η υποστήριξη για να παραμείνουν στην διευθυντική τους θέση μακροπρόθεσμα, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες στην Ελλάδα απάντησαν θετικά.

    Συγκεκριμένα, οι θετικές απαντήσεις των γυναικών ανήλθαν σε 87,5% ενώ των αντρών σε 95,5%, υποδεικνύοντας ότι το σύνολο σχεδόν των αντρών θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο.

    [07] Η Ολλανδία έστειλε νέα ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα για τους πρόσφυγες

    Νέα ανθρωπιστική βοήθεια έστειλε η Ολλανδία προς την Ελλάδα, προχθές (Κυριακή), με στρατιωτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της, το οποίο προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Την αποστολή, η οποία δρομολογήθηκε μετά τη δεύτερη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στις 29 Φεβρουαρίου 2016, υποδέχτηκαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο πρέσβης της Ολλανδίας Caspar Veldkamp .

    Η βοήθεια περιλαμβάνει 300 πτυσσόμενα κρεβάτια, 1000 μαξιλάρια, 4.600 υπνόσακους, 1.000 θερμικές κουβέρτες και 2.350 είδη προσωπικής υγιεινής. Σημειώνεται ότι τα είδη αυτά αποτελούν μέρος μόνο της προσφοράς της Ολλανδίας προς την Ελλάδα, καθώς συνολικά έχει ήδη προσφέρει 12 οχήματα μεταφοράς προσώπων και 92 γεννήτριες, ενώ αύριο αναμένεται και η άφιξη άλλων έξι οχημάτων.

    Η Ολλανδία, στο πλαίσιο άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, ανταποκρίνεται για δεύτερη φορά στο ελληνικό αίτημα με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [08] Ματτέο Ρέντσι: Περιορίσθηκαν τα αιτήματα της Τουρκίας

    Μετά την λήξη της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «τα αιτήματα της Τουρκίας περιορίσθηκαν αρκετά, αφού το τελικό κείμενο τα μειώνει με αισθητό τρόπο».

    «Στο κείμενο αυτό, υπάρχει, πάντως, και μια αναφορά στο ότι είχαμε ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, κάτι που θεωρώ αναγκαίο», συμπλήρωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

    «Είμαστε ευτυχείς αν η Τουρκία συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ασπασθεί, κανείς, τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης , στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ελευθερία του Τύπου» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

    [09] Γ. Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση στα χωρικά ύδατα Ελλάδας-Τουρκίας

    Το NATO ανέπτυξε σήμερα πλοία στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακινητών μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι καθησυχάστηκαν οι ανησυχίες τόσο της Αθήνας, όσο και της Άγκυρας.

    «Επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τον FRONTEX και αυξάνουμε τον αριθμό των πλοίων που αναπτύσσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν να στείλουν πολεμικά στο Αιγαίο.

    Η Γερμανία ηγείται της αποστολής του NATO η οποία συμφωνήθηκε την 11η Φεβρουαρίου. Στην αποστολή μετέχουν επίσης πλοία της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Καναδά. Μέχρι τώρα, τα σκάφη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έπλεαν στα διεθνή ύδατα.

    [10] Ικανοποίηση Αναστασιάδη για το αποτέλεσμα των επαφών του στις Βρυξέλλε

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των χθεσινών του επαφών στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης και για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη αναφέρει ότι «όσον αφορά την αξίωση της Τουρκίας για άνοιγμα Κεφαλαίων που έχουν μονομερώς παγώσει από την Κυπριακή Δημοκρατία και επικαλούμενη το ρόλο της στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που κατά κύριο λόγο πλήττει την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε σταθερός στη διαχρονική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το άνοιγμα των όποιων Κεφαλαίων προϋποθέτει την από πλευράς Τουρκίας εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, όπως αυτές απορρέουν από το Διαπραγματευτικό της Πλαίσιο».

    Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επιθυμεί να εκφράσει και δημόσια την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του, τόσο προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και προς τους λοιπούς Ευρωπαίους Ηγέτες για την κατανόηση και τη στήριξη που επέδειξαν στις θέσεις και την επιχειρηματολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [11] Στη Σμύρνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

    Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, βρίσκεται στο επίκεντρο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που διεξάγεται στη Σμύρνη, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα, συνοδευόμενος από 10 υπουργούς.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

    Παράλληλα, γίνεται το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο μετέχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

    Το Συμβούλιο γίνεται σε λιγότερο από 24 ώρες από την Σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Αναμένεται, κυρίως οι δύο πρωθυπουργοί να συζητήσουν περαιτέρω θέματα σχετικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και κυρίως, θα τεθεί από ελληνικής πλευράς το θέμα της εφαρμογής αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών.

    Στην κυβερνητική αντιπροσωπία βρίσκονται οι υπουργοί:

    1. Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

    2. Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών

    3. Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    4. Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

    5. Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

    6. Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

    7. Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού

    8. Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος

    9. Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών

    10. Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών

    [12] Νέο άλμπουμ και αμερικανική περιοδεία του Μπομπ Ντίλαν τον Μάιο

    Ο Μπομπ Ντίλαν ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει τον Μάιο νέο άλμπουμ, το 37ο της σταδιοδρομίας του, για το οποίο θα κάνει και περιοδεία στις ΗΠΑ κατά την οποία θα δώσει σειρά συναυλιών σε διάστημα δύο μηνών.

    Το νέο άλμπουμ του, που θα τιτλοφορείται "Fallen Angels", θα κυκλοφορήσει στις 20 Μαΐου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από τα γενέθλιά του, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η κυκλοφορία αυτή αναφέρεται διακριτικά στο κάτω μέρος μιας αφίσας που αναγγέλλει την αμερικανική περιοδεία του θρύλου της ροκ και αναρτήθηκε χθες στο Twitter και στο Facebook. Εξάλλου ο Αμερικανός καλλιτέχνης, ο οποίος θα κλείσει τα 75, είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα δώσει μια σειρά συναυλιών στην Ιαπωνία τον Απρίλιο.

    Το "Fallen Angels" κυκλοφορεί μετά βίας ένα χρόνο μετά το προηγούμενο άλμπουμ του Αμερικανού τραγουδιστή και συνθέτη, το "Shadows in the Night". Το 2012 εξάλλου, ο Μπομπ Ντίλαν είχε βγάλει τον δίσκο "Tempest" και ορισμένοι είχαν ερμηνεύσει εσφαλμένα ότι επρόκειτο για το αποχαιρετιστήριο άλμπουμ του καλλιτέχνη, καθώς ο τίτλος του ανήκει σε ένα από τα τελευταία έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (H Τρικυμία).

    [13] Πορεία μεταναστών και προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά

    Πορεία στο λιμάνι του Πειραιά, από την πύλη Ε-1 προς την Ε-2, μπροστά από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιεί ομάδα περίπου 80 ατόμων από μετανάστες και πρόσφυγες.

    Κρατώντας πλακάτ και μικρά παιδιά στην αγκαλιά φωνάζουν συνθήματα όπως «ανοίχτε τα σύνορα, είμαστε άνθρωποι».

    Η πορεία των μεταναστών και των προσφύγων διεξάγεται συνοδεία ανδρών του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα καθώς αυτή την στιγμή κατέφθασε στο λιμάνι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" και υπάρχει αυξημένη κίνηση από μεγάλα οχήματα.

    [14] Η τετρακίνηση του νέου Nissan Navara

    Το καινούργιο Nissan Navara προσφέρει περισσότερες δυνατότητες κίνησης χάρη στο σύστημα τετρακίνησης που διαθέτει.

    Στο νέο pick-up, το σύστημα εμπλοκής και απεμπλοκής της τετρακίνησης γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη που βρίσκεται στο ταμπλό. Ο οδηγός ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης επιλέγει κίνηση στους δύο τροχούς είτε στους τέσσερις τροχούς. Η πρώτη επιλογή συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, ενώ η δεύτερη αυξάνει τις ικανότητες κίνησης του αυτοκινήτου σε διαδρομές με χαμηλή πρόσφυση.

    Η λειτουργία 4HI προσφέρει τετρακίνηση για ταχύτητα μέχρι 100 χλμ/ώρα. Η ρύθμιση 4LO προσφέρει ακόμα περισσότερη ροπή στους τροχούς σε μικρότερες ταχύτητες. Σε δύσκολες καταστάσεις εκτός δρόμου, υπάρχει και η επιλογή του μηχανικού κλειδώματος του διαφορικού.

    Το Nissan Navara εξοπλίζεται με νέο κινητήρα ντίζελ 2.300 κ.εκ. dCi, ο οποίος είναι έως και 24% πιο αποτελεσματικός από αυτόν του απερχόμενου μοντέλου. Παράγεται με δύο επιλογές ισχύος, 160 είτε 190 ίππους. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι ταχυτήτων είτε αυτόματο κιβώτιο επτά ταχυτήτων.

    Παράγεται με δυο αμαξώματα, King Cab και Double Cab. Η βασική έκδοση King Cab 2.3 160 ίππων κοστίζει 26.570 ευρώ, η αντίστοιχη Double Cab 2.3 160 ίππων προς 27.700 ευρώ και η Double Cab 2.3 190 ίππων 30.460 ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας

    [15] Αγγλία: Οι 69 ημέρες που θα κρίνουν τα πάντα...

    Το πρωτάθλημα Αγγλίας πλησιάζει στο τέλος του, η ευχάριστη έκπληξη της Λέστερ αρχίζει να μεταμορφώνεται σε έπος και απομένουν 69 ημέρες, στις οποίες θα κριθούν τα πάντα. Το μεγάλο πλεονέκτημα για τις «Αλεπούδες» του Κλαούντιο Ρανιέρι είναι ότι αφοσιώνονται αποκλειστικά στην Premier League, χωρίς υποχρεώσεις σε άλλες διοργανώσεις. Μέχρι τις 15 Μαΐου, ημερομηνία της τελευταίας αγωνιστικής, η Λέστερ θα δώσει μόνο 9 ματς, όλα για το πρωτάθλημα. Από τις τρεις συνδιεκδικήτριες, η Άρσεναλ κι η Τότεναμ θα παίξουν τουλάχιστον 11, η Μάντσεστερ Σίτι τουλάχιστον 13. Μάλιστα, τα «έξτρα» παιχνίδια είναι εναντίον πανίσχυρων αντιπάλων, αφού η Άρσεναλ θα αγωνιστεί στη Βαρκελόνη με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Σίτι που ουσιαστικά έχει ξεπεράσει το «εμπόδιο» της Ντιναμό Κιέβου, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει κάποιο... μεγαθήριο στους «8» του Champions League, ενώ η Τότεναμ έχει ήδη στο πρόγραμμα τις δύο αναμετρήσεις με την Ντόρτμουντ για το Europa League.

    Επίσης, μέχρι την Πρωτομαγιά, η Λέστερ δεν θα παίξει με ομάδα από το big five (οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ). Εκείνη τη μέρα αγωνίζεται στο «Ολντ Τραφορντ» με τη Γιουνάιτεντ, ενώ την τελευταία αγωνιστική (15/5) ταξιδεύει στο Λονδίνο για το ματς με την απερχόμενη πρωταθλήτρια, Τσέλσι. Συμβολικό; Θα ξέρουμε σε 69 ημέρες.

    [16] Κινδυνεύει με τετραετή αποκλεισμό η Σαράποβα

    Σάλο έχει προκαλέσει στο παγκόσμιο τένις η παραδοχή της Μαρία Σαράποβα πως απέτυχε να περάσει με επιτυχία το τεστ αντιντόπινγκ στο «Open» της Αυστραλίας. Η 28χρονη Ρωσίδα πρωταθλήτρια, πέντε φορές κάτοχος grand slam, δεν έχει αγωνιστεί από τότε που ηττήθηκε στους προημιτελικούς της Μελβούρνης τον περασμένο Ιανουάριο από τη Σερένα Ουίλιαμς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από απανωτούς τραυματισμούς.

    Η ουσία, στην οποία βρέθηκε θετική, όπως παραδέχθηκε η ίδια, είναι το «meldonium», ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τη λίστα με τα απαγορευμένα συστατικά για το 2016, που είχε στείλει η παγκόσμια οργάνωση κατά του ντόπινγκ τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Ρωσίδα εξήγησε πως δε γνωρίζει λεπτομέρειες, ο δικηγόρος της όμως κάνει λόγο για πολύ βαριά τιμωρία, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

    Η ρωσική ομοσπονδία του τένις, πάντως, πιστεύει πως η Σαράποβα θα είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, υποστηρίζοντας πως δεν φέρει ευθύνη για τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Σαμίλ Ταρπίστσεφ, τόνισε σχετικά: «Η Μαρία δεν ήξερε πως είναι απαγορευμένη ουσία. Πιστεύω πως θα είναι στους Ολυμπιακούς, καθώς άλλοι ευθύνονται για όλα αυτά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2016 - 11:32:45 UTC