Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού πρέπει να είναι εθνική και ευρωπαϊκή»
  • [02] «Η α λα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων διαμορφώνει μια διαλυτική για την ΕΕ κατάσταση»
  • [03] Γ. Δραγασάκης: Η προσφυγική κρίση κάνει πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
  • [04] Στις 14:30 έκλεισε ο Προμαχώνας
  • [05] Στ. Ζάιμπερτ: Το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας παραμένει η πρώτη προτεραιότητα
  • [06] Βίντεο ΕΚ: Το ΝΑΤΟ θέλει να βοηθήσει και όχι να υποκαταστήσει την Ελλάδα και την Τουρκία
  • [07] Η προσφυγική κρίση είναι ύψιστη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε η Κορίνα Κρέτσου
  • [08] Η Ίρις Καραγιάν φέρνει την «Αλάσκα» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [09] Αναβλήθηκε το φάιναλ φορ του Κυπέλλου ανδρών
  • [10] Ο Κοντονής στη ΓΑΔΑ ενημερώθηκε πλήρως για τα νέα στοιχεία γύρω από την εγκληματική ομάδα

  • [01] «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού πρέπει να είναι εθνική και ευρωπαϊκή»

    Το προσφυγικό πρόκειται για κλασικό παράδειγμα που δείχνει ότι η Ευρώπη μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να δράσει συλλογικά και ενδίδει εύκολα σε εθνικές στρατηγικές απομόνωσης, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ "Η ασθένεια της Ευρώπης".

    Προσέθεσε επ? αυτού ότι υπάρχει από τη μια πλευρά η άποψη που υποστηρίζει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ότι το προσφυγικό πρέπει να λυθεί μέσα από την ΕΕ, και από την άλλη χώρες που είναι πρόσφατα μέλη της ΕΕ και οι οποίες περιχαρακώνονται σε εθνικές πολιτικές, πιστεύοντας ότι το θέμα δεν τους αφορά.

    «Πιστεύω ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα φανεί αν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση που την αφορά συνολικά.

    «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να αντικαταστήσουμε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης με ένα νέο, εθνικό, ευρωπαϊκό, τσαμπουκά. Θα μας οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε περαιτέρω απομόνωση από την Ευρώπη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Επισήμανε παράλληλα ότι «δεν μπορεί να κρυβόμαστε από τις ευθύνες που έχουμε. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού πρέπει να είναι εθνική και ευρωπαϊκή».

    Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η προβληματική λειτουργία της ΕΕ δεν είναι άλλοθι για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που πρέπει τα κράτη να προωθούν σε εθνικό επίπεδο.

    Αναφερόμενος στον συγγραφέα, είπε πως πρόκειται για ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, πολιτικός με Π κεφαλαίο.

    [02] «Η α λα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων διαμορφώνει μια διαλυτική για την ΕΕ κατάσταση»

    Την «α λα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων» από δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηλίτευσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με αιχμή το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι «διαμορφώνει μια άκρως υποκριτική και απολύτως ανισότιμη, διαιρετική και τελικά διαλυτική για την Ένωση κατάσταση».

    Στην ομιλία του - κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών - ο κ. Βούτσης ανέδειξε, ως ιδιαίτερης κρισιμότητας και κομβικής σημασίας θέματα, το Προσφυγικό και την κρίση χρέους, τονίζοντας πως αποτελούν κομβικά σημεία όχι μόνο για την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ, την ευρωπαϊκή ήπειρο.

    Επισήμανε, μεταξύ άλλων, «τις σοβαρές ευθύνες της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχε» στη γένεση και στην έξαρση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα επί της ουσίας βρίσκεται στο κέντρο της κρίσης, όμως μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υπέρβασή της».

    «Οι αξίες της Ευρώπης αναβαπτίστηκαν μέσα από την υπομονή, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια που επέδειξε ο ελληνικός λαός στη δραματική εμπειρία του, μέσα από δύο ταυτόχρονες κρίσεις. Αυτή της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αυτή της αιφνίδιας και υπέρμετρης, για τα δεδομένα ενδεχομένως συνολικά της Ευρώπης, προσφυγικής κρίσης στις ημέρες μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, παρατηρώντας ότι «η α λα καρτ επίκληση κανόνων και δεσμεύσεων» από δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διαμορφώνει μια άκρως υποκριτική και απολύτως ανισότιμη, διαιρετική και τελικά διαλυτική για την Ένωση κατάσταση».

    [03] Γ. Δραγασάκης: Η προσφυγική κρίση κάνει πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

    Η προσφυγική κρίση καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

    Οι προΰποθέσεις για την ολοκλήρωση, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, έχουν δημιουργηθεί και έχουν αναγνωριστεί και η όποια καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη.

    Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για τη ρύθμιση του προβλήματος του χρέους, ενώ η θετική έκβαση των συζητήσεων θα διευκολύνει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές και στη μετάβαση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

    Επίσης, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει αυτά που προβλέπονται και να εξασφαλίσει όρους ρευστότητας στην οικονομία και να διευκολύνει τη χρηματοδότησή της. Η έγκαιρη ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει προς το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους και θα καταστήσει πιο ορατές τις προοπτικές της να βοηθήσει και στο προσφυγικό πρόβλημα.

    Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη η προσφυγική κρίση κάνει πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλα τα μέτωπα, και αυτό επιδιώκουμε ως κυβέρνηση και ιδιαίτερα στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος.

    [04] Στις 14:30 έκλεισε ο Προμαχώνας

    Την απόφαση να κλείσουν το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έλαβε η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο που βρίσκεται στο σημείο για περισσότερες από 35 ημέρες.

    Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Στέργιος Λιτός "το τελωνείο επί ελληνικού εδάφους έκλεισε στις 2.30 το μεσημέρι για τα φορτηγά και τις νταλίκες" και πρόσθεσε "αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν φεύγουμε από το μπλόκο, παραμένουμε στη θέση μας.

    [05] Στ. Ζάιμπερτ: Το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας παραμένει η πρώτη προτεραιότητα

    Μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία «δεν θα έχουν λυθεί ξαφνικά όλα τα προβλήματα», τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει εάν μετά τις 7 Μαρτίου θα δρομολογηθούν από το Βερολίνο άλλα μέτρα. Επανέλαβε πάντως ότι το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας παραμένει το πρώτο σε προτεραιότητα εργαλείο στην προσπάθεια μείωσης της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο.

    «Βρισκόμαστε με την Τουρκία σε μια διαδικασία μιας πολύ εντατικής συνεργασίας. Οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει αρκετά. Είναι καλό και σωστό σε αυτή τη διαδικασία να βρεθούμε μαζί στις 7 Μαρτίου και στον κύκλο των 28 κρατών-μελών. Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έφερε ευτυχώς μια ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών για το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο παραμένει το πρώτο στη σειρά εργαλείο που διαθέτουμε τώρα προκειμένου να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο μόνιμα και αισθητά», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στην ανάγκη για καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγιάς και συνεργασία με την Τουρκία για τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. «Σε αυτά ρίχνουμε το βάρος, σε αυτά προχωρούμε βήμα-βήμα».

    [06] Βίντεο ΕΚ: Το ΝΑΤΟ θέλει να βοηθήσει και όχι να υποκαταστήσει την Ελλάδα και την Τουρκία

    [07] Η προσφυγική κρίση είναι ύψιστη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε η Κορίνα Κρέτσου

    «Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και τα Ταμεία για την πολιτική Συνοχής μπορούν να βοηθήσουν», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε ευελιξία και να τροποποιήσουμε τα προγράμματα, κατόπιν σχετικού αιτήματος».

    Η παρουσία μου εδώ υποδηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και θα παρέχει όλη την αναγκαία υποστήριξη για μια βιώσιμη ανάκαμψη», πρόσθεσε η επίτροπος. Αναφερόμενη στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 είπε ότι τα 20 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για επενδύσεις στη χώρα, θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά ευημερίας.

    Ειδικά για το 2016 είπε ότι αποτελεί σημαντική χρονιά, «καθώς πρέπει να κλείσουμε επιτυχώς την περίοδο 2007-2013 και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τα έργα της περιόδου 2014-2020».

    Με αφορμή τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για ζητήματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, έδωσε «συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των προγραμμάτων της Πολιτικής για τη Συνοχή».

    [08] Η Ίρις Καραγιάν φέρνει την «Αλάσκα» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    Η βιαιότητα της ανθρώπινης φύσης, η σχέση του ατόμου με την ομάδα, η κατασκευή της κίνησης και η διαδικασία εξέλιξής της, η εξερεύνηση της δράσης στο χώρο και του ίχνους που αυτή αφήνει, είναι θέματα που απασχολούν στα έργα της την Ίριδα Καραγιάν.

    Στη νέα της παραγωγή με τίτλο «Αλάσκα» (Alaska) -που θα παρουσιάσει από τις 26 έως τις 29 Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών- η Ελληνίδα χορεύτρια και χορογράφος μαζί με την ομάδα Ζήτα, πειραματίζονται με τις αισθήσεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτές λειτουργούν σε σχέση με την αντίληψη και την κατανόηση της εικόνας σε κίνηση.

    «Η Αλάσκα είναι ένας τόπος, γνωστός σε όλους για την ύπαρξή του και ταυτόχρονα άγνωστος. Αυτός ο διττός του χαρακτήρας μας έκανε να τον επιλέξουμε ως τίτλο για την παράσταση επειδή δεν νοηματοδοτεί την κεντρική ιδέα του έργου αλλά παραμένει ανοιχτός σε συνειρμούς για όποιον το επιχειρήσει» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ίρις Καραγιάν.

    Η παράσταση εκτυλίσσεται μέσα σε έναν άδειο χώρο, όπου πέντε σώματα κινούνται σε διαρκή επαφή. Κατευθύνουν την προσοχή τους σε μια χορογραφία που σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και, σταδιακά, στο χώρο που προκύπτει καθώς απομακρύνονται.

    [09] Αναβλήθηκε το φάιναλ φορ του Κυπέλλου ανδρών

    Αναβάλλεται μετά από απόφαση της ΚΟΕ το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου υδατοσφαίρισης των ανδρών, που ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα (4-5 Μαρτίου). Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης, όπου επρόκειτο να φιλοξενηθεί η διοργάνωση, αρνήθηκε τελικά να παραχωρήσει το Δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης, εξαιτίας του φόβου πρόκλησης επεισοδίων μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που έχουν κληρωθεί αντιμέτωποι στον ημιτελικό.

    Πληροφορίες που έκαναν λόγο για «ραντεβού» οπαδών των δύο «αιωνίων» στα στενά της Νέας Σμύρνης, καθώς και για εμπλοκή των οργανωμένων «Πανθήρων» του Πανιωνίου, ανάγκασαν τη Δημοτική Αρχή να υπαναχωρήσει στη συμφωνία που είχε κάνει με την Ομοσπονδία, με συνέπεια το φάιναλ-φορ να μείνει «άστεγο», ενώ όλες οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάστηκαν δεν ευδοκίμησαν, για διάφορους λόγους.

    Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του προέδρου της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλου, του αντιπροέδρου Γιώργου Κατσαρού και του ταμία Ηλία Ξιάρχου με εκπροσώπους των τεσσάρων σωματείων (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Βουλιαγμένη, Εθνικός), όπου αποφασίστηκε η αναβολή του φάιναλ-φορ και η μετάθεσή του για το διήμερο 27-28 Μαΐου, σε τόπο που θα αποφασιστεί αργότερα.

    [10] Ο Κοντονής στη ΓΑΔΑ ενημερώθηκε πλήρως για τα νέα στοιχεία γύρω από την εγκληματική ομάδα

    Τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επισκέφτηκε ο κ. Σταύρος Κοντονής. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε με τους αρμόδιους αξιωματούχους και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, η οποία, εκτός των άλλων, κατηγορείται και για πρόκληση επεισοδίων στους αγωνιστικούς χώρους.

    Αυτό που προκύπτει είναι πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι, ότι ομάδες που δρουν και σε άλλους χώρους, έχουν παρεισφρήσει ακόμη και μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, δημιουργώντας επεισόδια και βία εντός γηπέδων ή γύρω από αυτά. Ο υφυπουργός παρακολουθεί στενά την υπόθεση, προκειμένου να πολεμηθούν μέχρι τέλους τα φαινόμενα της βίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 February 2016 - 15:32:43 UTC