Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάπτυξη 2,7% το 2017 προβλέπει για την Ελλάδα, υπό όρους, ο Π. Μοσκοβισί
  • [02] Τον Απρίλιο στη δημοσιότητα τα χρέη άνω των 150.000 ευρώ όσων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων
  • [03] Ξεκίνησε η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι
  • [04] Συνέντευξη του Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ι. Βλαχάβα για τον ενιαίο χώρο ΑΕΙ - έρευνας
  • [05] Θ. Δρίτσας: Αναγκαία η ελεγχόμενη επιβράδυνση της μεταναστευτικής ροής από τα νησιά προς τα βόρεια σύνορα της χώρας
  • [06] Συνεργασία του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο
  • [07] «Θα υποστηρίζω πάντα την Ελλάδα στην απόρριψη μιας πολιτικής λιτότητας»
  • [08] Συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας βαλκανικών και δυτικοευρωπαϊκών χωρών για το προσφυγικό
  • [09] Με τα πόδια καταφθάνουν κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες στην Ειδομένη
  • [10] «Αφήνουμε τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά»
  • [11] Και η κλήρωση έβγαλε... Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

  • [01] Ανάπτυξη 2,7% το 2017 προβλέπει για την Ελλάδα, υπό όρους, ο Π. Μοσκοβισί

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2017 θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%. Πράγμα που συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΜΣ», ανέφερε σε μήνυμά του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

    Όπως τόνισε, η υλοποίηση θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή τής εμπιστοσύνης και θα επιτρέψει την αναμενόμενη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων.

    Αναφερόμενος στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος τόνισε ότι τα βήματα που έχουν σημειωθεί από τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου «είναι ενθαρρυντικά και πλέον μπορούμε να στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα πρέπει να προβάλλει τη βεβαιότητα -πολιτική, νομική, διοικητική. Επειδή η αβεβαιότητα γεννά περισσότερη αβεβαιότητα».

    Παραδέχθηκε ότι το έργο που πραγματοποιείται είναι εντατικό, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό. Και χαιρετίζω τη δέσμευση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εξέφρασαν οι αρχές. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση θα καταδείξει ότι η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά τη δική της σταθεροποίηση. Και μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο επόμενο κρίσιμο κεφάλαιο των συζητήσεών μας, εκείνο των πιθανών μέτρων για το χρέος», τόνισε.

    [02] Τον Απρίλιο στη δημοσιότητα τα χρέη άνω των 150.000 ευρώ όσων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων

    Άμεσα θα δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία για τα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, των οφειλετών που δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, προανήγγειλε από την Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Όπως ενημέρωσε συγκεκριμένα, η δημοσιοποίηση υπολογίζεται να γίνει στις αρχές Απριλίου, ώστε να προηγηθεί σχετική ενημέρωση προς τους οφειλέτες φορολογούμενους, εντός του Μαρτίου, αλλά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μηχανοργάνωσης.

    Απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος καταλόγισε στο υπουργείο Οικονομικών «άρνηση να αποκαλύψει τα ονόματα 270.000 μεγαλοφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων», ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι τον καλούν να παρανομήσει δημοσιοποιώντας στοιχεία πολιτών οι οποίοι καλύπτονται από τον νόμο. Ο νόμος -όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης- ψηφίστηκε επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και απαγορεύει τη δημοσιοποίηση στοιχείων οφειλετών, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

    «Δεν έχετε τη βούληση» αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Β. Κεγκέρογλου, ζητώντας από τον κ. Αλεξιάδη να αλλάξει τον νόμο, αν αυτός εμποδίζει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Σε κάθε περίπτωση ζήτησε να φέρει τα ονόματα στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με δεδομένο το συνταγματικό δικαίωμα του βουλευτή να έχει πρόσβαση στα στοιχεία που ζητεί, ανεξαρτήτως προβλέψεων νόμου.

    [03] Ξεκίνησε η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι

    Ξεκίνησε η αποστολή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

    Συγκεκριμένα, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέφει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.

    Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.

    Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.

    Επιχειρησιακός διοικητής της αποστολής ορίσθηκε ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Force Command - JFC) στη Νάπολη, ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον (Mark E. Ferguson) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

    Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας.

    [04] Συνέντευξη του Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ι. Βλαχάβα για τον ενιαίο χώρο ΑΕΙ - έρευνας

    Τα ελληνικά Πανεπιστήμια παρουσιάζουν μεγάλη δραστηριότητα στις δημοσιεύσεις και αυτό τους εξασφαλίζει κάποια καλή σειρά στις διεθνείς κατατάξεις, όμως, χάνονται από τις λίστες, όταν στις διεθνείς αξιολογήσεις λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των φοιτητών, ο χρόνος αποφοίτησής τους και η απορρόφησή τους, επισημαίνει ο καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας, πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

    "Δε μπορείς να έχεις αιώνιους φοιτητές με το επιχείρημα ότι δεν κοστίζουν. Για όλα υπάρχει κόστος. Δε γίνεται να κάνεις μάθημα σε αίθουσες των 100 ατόμων, όταν οι φοιτητές που εγγράφονται στο Τμήμα σου είναι πάνω από 200", εξηγεί ο κ.Βλαχάβας, σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο "Πρακτορείο 104,9 fm". Τονίζει δε την ανάγκη να υπάρξει εθνική στρατηγική και χρηματοδότηση της έρευνας, που διεξάγεται στα Πανεπιστήμια και προτείνει τη δημιουργία θερμοκοιτίδων εντός των Ιδρυμάτων, όπου οι φοιτητές και απόφοιτοι των Τμημάτων θα βρίσκουν έναν χώρο φιλόξενο, όπου θα μπορούν να μετουσιώνουν την έρευνα σε αποτέλεσμα.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Βλαχάβα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Ερώτηση: Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα προγράμματα σπουδών τους, είναι σήμερα προσανατολισμένα στην καινοτομία, την εφαρμοσμένη έρευνα και στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας; Υπάρχει ανάγκη για θεσμικού χαρακτήρα αλλαγή;

    Απάντηση:Ναι βέβαια. Αυτήν την στιγμή τα πανεπιστήμια λειτουργούν κατά βάση με ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο, με μικρές παραλλαγές, είναι ίδιο εδώ και 30 χρόνια. Αν θέλουμε τα Πανεπιστήμιά μας να είναι πρότυπα Αριστείας και Αξιοκρατίας, να έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα και σύνδεση με την κοινωνία και την αγορά, να έχουν διεθνή χαρακτήρα και να αποτελούν πηγή γνώσης, αλλά και πλούτου για την χώρα, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

    Ερ.: Οι αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν από το πλαίσιο, που ορίζει τον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων;

    Απ.:Νομίζω πως ναι. Αυτήν τη στιγμή η διοίκηση στα Τμήματα και στο Πανεπιστήμιο ασκείται -μετά από εκλογές βέβαια, αλλά εκ περιτροπής- από κάποιον καθηγητή, που καλείται να παίξει το ρόλο του ελεγκτή για 2 χρόνια -στην πρυτανεία τέσσερα- και στη συνέχεια να επιστρέψει και να γίνει πάλι ελεγχόμενος.

    Σκεφτείτε να συνέβαινε αυτό σε μια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, σε ένα υπουργείο για παράδειγμα, όπου διευθυντής θα αναλάμβανε κάθε 2 χρόνια ένας υπάλληλος, ο οποίος στη συνέχεια θα επέστρεφε στην θέση του. Στο εξωτερικό προσλαμβάνουν κάποιον διακεκριμένο να παίξει τον ρόλο του προέδρου και του "διοικητή" του Τμήματος.

    Ερ.: Τι προτείνετε να αλλάξει στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης- έρευνας;

    Απ.:Θα πρέπει να υπάρχει Εθνική Στρατηγική και χρηματοδότηση της έρευνας, που διεξάγεται στα πανεπιστήμια. Θα πρέπει κάθε πανεπιστήμιο και στη συνέχεια κάθε Τμήμα να έχει έναν ικανό αριθμό χρηματοδοτούμενων ερευνητικών θέσεων (δηλ. υποψηφίων διδακτόρων), όπως γίνεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, οι οποίοι θα βοηθούν και στην διεξαγωγή των μαθημάτων.

    Αυτήν τη στιγμή η χρηματοδότηση γίνεται μόνο μέσω ερευνητικών προγραμμάτων -κυρίως ευρωπαϊκών- με αποτέλεσμα να εκλείπει ο Εθνικός σχεδιασμός και να μη γίνεται έρευνα σε Τμήματα, τα οποία λόγω αντικειμένου ή στελέχωσης δυσκολεύονται να πάρουν ερευνητικά προγράμματα. Αυτόν τον ρόλο προσπαθεί να παίξει το ΙΚΥ με ελάχιστα ή μηδενικά κονδύλια. Το κόστος δεν είναι μεγάλο και υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα, που θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος.

    Ερ.: Η έρευνα που παράγεται στα εργαστήρια μετουσιώνεται σε προϊόντα και υπηρεσίες;

    Απ.:Δε μετουσιώνεται στον βαθμό που θα μπορούσε να γίνει, είμαστε πίσω στην υλοποίηση των ερευνητικών ιδεών. Μία λύση είναι η τόνωση του θεσμού της πρακτικής άσκησης, όσον αφορά την απορρόφηση των νέων μας, των αποφοίτων μας. Είναι ένας θεσμός, ο οποίος έχειελάχιστο κόστος και παρόλα αυτά φέτος και τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τονωμένη αυτή η δράση, με αποτέλεσμα να έχουμε λίγες θέσεις στα Πανεπιστήμια και να διαγκωνιζόμαστε μεταξύ μας, ποιος θα πάρει κάποιες θέσεις και γενικά να μη λειτουργεί, στο βαθμό που θα μπορούσε να λειτουργεί, αυτός ο θεσμός της πρακτικής άσκησης.

    Όσον αφορά την υλοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων η λύση είναι μία, οι θερμοκοιτίδες. Θα πρέπει μέσα στα πανεπιστήμια να γίνουν θερμοκοιτίδες, όπου είτε οι φοιτητές μας, είτε οι απόφοιτοί μας να βρίσκουν έναν χώρο φιλόξενο, όπου θα μπορούν να μετουσιώνουν την έρευνα σε αποτέλεσμα, το οποίο μόνο κέρδος θα έχει και για τα Πανεπιστήμια και για τη χώρα. Να μπορούν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι να διευκολύνονται να μετουσιώσουν τις ιδέες τους σε πράξη και να μην χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό για αυτόν τον σκοπό.

    Ερ.:Οι αξιολογήσεις εκτιμάτε ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τα ελληνικά Πανεπιστήμια;

    Θα έλεγα ότι η Αξιολόγηση είναι μοναδικό εργαλείο. Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή η αξιολόγηση γίνεται μετά κόπων και βασάνων και σε αραιά διαστήματα. Το Τμήμα μας για παράδειγμα αξιολογήθηκε μία και μοναδική φορά το 2011. Το πανεπιστήμιο συνολικά αξιολογήθηκε μία φορά, πρόσφατα.

    Πρέπει να γίνεται σε αυστηρά τακτική βάση και το κυριότερο να γίνεται κατάταξη των πανεπιστημίων της χώρας, η οποία θα βοηθούσε στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ τους. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα κριτήρια, που λαμβάνονται και στις αξιολογήσεις των ξένων πανεπιστημίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προφανώς οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, το πρόγραμμα σπουδών αλλά και η απορρόφηση των αποφοίτων και ο μέσος χρόνος αποφοίτησης τους.

    Όσον αφορά τις δημοσιεύσεις, είναι γεγονός ότι έχουμε μεγάλη δραστηριότητα και αυτό είναι που εμφανίζει τα Ελληνικά πανεπιστήμια στις διεθνείς κατατάξεις σε κάποια καλή σειρά. Όσον αφορά, όμως, στα προγράμματα σπουδών, υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο σίγουρα θα επισημάνθηκε κατά την αξιολόγησή τους η οποία όμως δεν επαναλήφθηκε, για να διαπιστωθεί σε τι βαθμό ελήφθη υπόψη.

    Και το κύριο, όσον αφορά τον αριθμό των φοιτητών, την απορρόφησή τους, για την οποία δεν έχουμε στοιχεία, ή τον χρόνο αποφοίτησης, όταν λαμβάνονται αυτά υπόψη στις διεθνείς αξιολογήσεις τότε χανόμαστε από τις λίστες. Δεν μπορείς να έχεις αιώνιους φοιτητές με το επιχείρημα ότι δεν κοστίζουν. Για όλα υπάρχει κόστος. Δεν γίνεται να κάνεις μάθημα σε αίθουσες των 100 ατόμων όταν οι φοιτητές που εγγράφονται στο Τμήμα σου είναι πάνω από 200. Δεν γίνεται οι μεταγραφές να βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια και όχι ακαδημαϊκά. Πιστεύω ότι τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται με κοινωνικά μέτρα ενίσχυσης των ευαίσθητων ομάδων και όχι με μεταγραφές, που αδειάζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και πνίγουν τα κεντρικά. Συνεπώς θα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο που αφορά, τόσο στον αριθμό εισαγωγής φοιτητών, των μεταγραφών, αλλά και τον χρόνο αποφοίτησης.

    [05] Θ. Δρίτσας: Αναγκαία η ελεγχόμενη επιβράδυνση της μεταναστευτικής ροής από τα νησιά προς τα βόρεια σύνορα της χώρας

    Αναγκαία, για τη διαχείριση της κατάστασης, χαρακτηρίζει την ελεγχόμενη επιβράδυνση της προσφυγικής ροής προς τα βόρεια σύνορα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" κάλεσε τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Όπως εξήγησε ο κ. Δρίτσας, από τη στιγμή που υπήρξε η αρνητική και αυθαίρετη εξέλιξη -όπως τη χαρακτήρισε- με την απόφαση των χωρών του Βίζενγκραντ και της Αυστρίας, η ελληνική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να προσαρμόσει τα σχέδιά της, προκειμένου να μην συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων στα σύνορα με την Ειδομένη.

    Ο κ. Δρίτσας, μιλώντας στην εκπομπή "ΑΠΕριττα", με τους Κώστα Παπαδάκη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, είπε ότι σε συνεννόηση με τις ναυτιλιακές εταιρείες, για το επόμενο τριήμερο, τα τρία πλοία που πραγματοποιούν τα δρομολόγια με προορισμό τον Πειραιά, θα παραμείνουν προσωρινά στα λιμάνια της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου.

    [06] Συνεργασία του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο

    Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το ερευνητικό εργαστήριο ARTEC του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας και το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Στόχος της συνεργασίας των δύο φορέων είναι η ανάπτυξη και προώθηση θεμάτων φωτογραφίας, βίντεο, εκπαίδευσης και επίμορφωσης, μέσα από την αξιοποίηση της εμπειρίας που διαθέτει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων και το Τμήμα Φωτογραφίας, το μοναδικό τμήμα για το αντικείμενο αυτό στη χώρα.

    Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Μιχάλης Μπρατάκος και ο διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου ARTEC του ΤΕΙ Αθήνας Γρηγόρης Βλασσάς.

    Στο πλαίσιο της σύμπραξης θα υλοποιηθούν μεταξύ άλλων προγράμματα επιμόρφωσης, δια βίου μάθησης και μετεκπαίδευσης φωτογράφων, βιντεοληπτών από το ερευνητικό εργαστήριο ARTEC με τη συμβολή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προγράμματα επιμόρφωσης για τους φωτορεπόρτερ και τους εικονολήπτες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έρευνες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και άλλων κοινών δράσεων και από κοινού σχεδιασμός, υποβολή και υλοποίηση προτάσεων για αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων.

    [07] «Θα υποστηρίζω πάντα την Ελλάδα στην απόρριψη μιας πολιτικής λιτότητας»

    Στη διαβεβαίωση που είχε δώσει πρόσφατα στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα να εμποδιστεί μία πολιτική της λιτότητας, αλλά και στην αντίθεσή του να στέλνονται όλοι οι πρόσφυγες στην Αυστρία, αναφέρεται ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ".

    Στη διάρκεια θερμής συνομιλίας τους στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει την Ελλάδα, όπως όμως επίσης του είχε πει, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαική Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία, σημειώνει ο καγκελάριος.

    Σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Αθήνα απέναντι στη στάση της Βιέννης,

    Ο καγκελάριος παρατηρεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000.

    [08] Συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας βαλκανικών και δυτικοευρωπαϊκών χωρών για το προσφυγικό

    Την πραγματοποίηση συνάντησης στο Βελιγράδι των αρχηγών της Αστυνομίας χωρών που εμπλέκονται στην επίλυση του προσφυγικού με την συμμετοχή και της Ελλάδας, ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

    «Την Τρίτη 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια που βρίσκονται στη διαδρομή απ όπου περνούν οι πρόσφυγες», ανέφερε ο ΥΠΕΣ της Σερβίας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "Pink".

    Ο κ. Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε επίσης ότι η Κροατία ενημέρωσε, χθες αργά το βράδυ, τη Σερβία ότι από σήμερα θα δέχεται περιορισμένο αριθμό προσφύγων που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως. Η απόφαση αυτή -ανέφερε ο ίδιος- αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.

    Ο ΥΠΕΣ της Σερβίας επισήμανε ότι υπάρχουν ασάφειες στη συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου των προσφύγων στη Γευγελή, και πρέπει να διευκρινιστεί αν όσοι λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση εισόδου μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν το ταξίδι. Ανέφερε δε ότι αυτή τη στιγμή στη Σερβία βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων μόνο οι 38 κατέθεσαν αίτηση για την παροχή ασύλου.

    Ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς τόνισε, επίσης, ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν κανέναν πρόσφυγα και άλλες σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη», ανέφερε.

    Ειδικότερα για την συμπεριφορά της Σερβίας τόνισε ότι «θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά πρωτίστως υπερασπίζεται τους πολίτες της, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα».

    Ο Νέμοϊσα Στεφάνοβιτς αναφέρθηκε, στη συνέντευξη του στο "Pink", και στην απόφαση για τη χρήση του στρατού, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, μονάδες του στρατού θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών ή προσφύγων.

    [09] Με τα πόδια καταφθάνουν κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

    "Where' s the line?» (πού είναι η γραμμή) ρωτάνε με αγωνία όσοι φτάνουν περπατώντας στην Ειδομένη. Κρατώντας σφιχτά τα παιδιά τους και κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους χιλιόμετρα ολόκληρα, η ... γραμμή, δηλαδή το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, είναι ένας ακόμη στόχος που έχει επιτευχθεί για να φτάσουν πιο κοντά στο όνειρο της κεντρικής Ευρώπης. Θέλουν να πάνε να καθίσουν δίπλα στη γραμμή, να κοιτάνε απέναντι κι ας περιμένουν μέρες για να περάσουν, αρκεί να είναι εκεί κοντά.

    Μέχρι το μεσημέρι πάντως, οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν στιγμή την ουδέτερη ζώνη. Με αγωνία, γυναίκες με παιδιά, μπήκαν το μεσημέρι μπροστά στο σημείο διέλευσης παρακαλώντας να μάθουν πότε θα μπορέσουν να περάσουν χωρίς να πάρουν απάντηση. Άλλωστε, χιλιάδες άνθρωποι, είναι πλέον μέρες εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, ενώ συνεχίζουν να έρχονται κατά δεκάδες κάθε μέρα με τα πόδια.

    «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες των ανθρώπων μεγαλώνουν γιατί βρίσκονται εδώ μέρες, με πολλά μικρά παιδιά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Υπατη Αρμοστεία.

    «Κουρασμένοι, εξαντλημένοι, ανυπόμονοι, έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί» συμπληρώνει χαρακτηρίζοντας «εκτάκτου ανάγκης» την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    [10] «Αφήνουμε τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά»

    Οι Δικαστικές και Εισαγγελικές αρχές απολαμβάνουν πλήρους διοικητικής και ουσιαστικής ανεξαρτησίας, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να εκτελέσουν το έργο τους απερίσπαστες από οποιαδήποτε παρέμβαση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος για τα «θαλασσοδάνεια της διαπλοκής» και τις λίστες που ερευνώνται.

    Η πολιτική ηγεσία δεν ζητά συγκεκριμένα στοιχεία από δικογραφίες ή και ενέργειες των ανεξάρτητων εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επεξεργασία των στοιχείων που περιέχονται σε όλες τις λίστες τραπεζικών δεδομένων (Λαγκάρντ, UBS, Μπόγιαρνς κλπ) διενεργείται μεθοδικά και με πρωτόγνωρα ταχείς ρυθμούς για τα έως σήμερα δεδομένα, από τις καθ΄ύλη αρμόδιες εισαγγελικές αρχές (Οικονομικούς Εισαγγελείς, Εισαγγελείς Διαφθοράς)».

    «Στο ως άνω πλαίσιο εντάσσονται και όλες οι εισαγγελικές έρευνες που σχετίζονται με τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια είτε προς συγκεκριμένου "τύπου" επιχειρήσεις, είτε προς πολιτικά κόμματα. Αφήνουμε τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της απερίσπαστη και ανεπηρέαστη, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά», αναφέρει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    [11] Και η κλήρωση έβγαλε... Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    Διεξήχθη στη Νιόν της Ελβετίας η κλήρωση για τη φάση των «16» του Europa League, με την αγγλική αναμέτρηση Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες, ενώ πέρα από τον αγγλικό «εμφύλιο» θα υπάρξει και ισπανικός ανάμεσα στην Μπιλμπάο και τη Βαλένθια. Δυνατό «ζευγάρι» και αυτό της Ντόρτμουντ με την Τότεναμ. Ο

    ι πρώτες αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 10 Μαρτίου και οι αγώνες ρεβάνς για τις 17 Μαρτίου. Τα ζευγάρια που προέκυψαν έχουν ως εξής:

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Άντερλεχτ (Βέλγιο)

    Βασιλεία (Ελβετία)-Σεβίλη (Ισπανία)

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Λεβερκούζεν (Γερμανία)

    Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)-Βαλένθια (Ισπανία)

    Λίβερπουλ (Αγγλία)-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

    Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Λάτσιο (Ιταλία)

    Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Τότεναμ (Αγγλία)

    Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μπράγκα (Πορτογαλία)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 February 2016 - 13:32:33 UTC