Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κυβερνητική πρόταση ισοπεδώνει προς τα κάτω όλες τις συντάξεις»
  • [02] «Ζούμε μια εποχή τεράστιων ευκαιριών για τις ελληνορωσικές σχέσεις»
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Επανεξετάζουμε ΦΠΑ στα νησιά και ΕΝΦΙΑ
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Στο 6,5% η εισφορά του εργαζόμενου με μπλοκάκι
  • [05] Επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ
  • [06] «Μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικότητα και σεξουαλικές επιθέσεις»
  • [07] Η Κνωσσός άκμασε και μετά την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού
  • [08] Λαϊκισμό καταλογίζει στον Γιώργο Κατρούγκαλο, η Εύη Χριστοφιλοπούλου

  • [01] «Η κυβερνητική πρόταση ισοπεδώνει προς τα κάτω όλες τις συντάξεις»

    «Η κυβέρνηση, όσο και αν προσπαθεί, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, να παρουσιάσει την πρότασή της για το ασφαλιστικό ως θεσμική μεταρρύθμιση, δε μπορεί να αποκρύψει ότι πρόκειται για επιχείρηση αφαίρεσης 1,8 δισ. ευρώ, μέσα στο 2016, από τις τσέπες των ήδη φτωχοποιημένων συνταξιούχων, για να τα δώσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το 3ο μνημόνιο, στους δανειστές της χώρας», τονίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης, ενώ εκτιμά και αυτή η πρόταση «θα γίνει χειρότερη μετά τις "διαπραγματεύσεις" με τους δανειστές».

    Σε δηλώσεις του σχετικά με τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Εργασίας για το Ασφαλιστικό, ο Δ. Στρατούλης αναφέρει ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος «προσπάθησε να προλάβει και να κατευνάσει τις οξύτατες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις ενάντια στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό», ωστόσο, επισημαίνει, «δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι:

    - Η επιβολή των ενιαίων κανόνων οδηγεί σε ισοπέδωση προς τα κάτω όλων των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και μάλιστα με έναν οργανωτικό τρόπο (ένα υπέρ-Ταμείο και με συνοπτικές διαδικασίες), που θα δημιουργήσει λειτουργικό χάος και ταλαιπωρία μέχρι βασανισμού των υπαλλήλων και των ασφαλισμένων.

    - Οι κυβερνητικές προτάσεις θίγουν τους πάντες, με κύρια θύματα τους νέους συνταξιούχους, τους 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους καταργείται το ΕΚΑΣ, τους αγρότες στους οποίους τριπλασιάζουν τις εισφορές και τους στερούν το ασφαλιστικό τους Ταμείο (ΟΓΑ), τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι, οι οποίοι πολύ δύσκολα αποδεικνύουν ότι η απασχόλησή τους υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία, ώστε να πληρώνουν εισφορές 6,5% αντί 20%.

    - Με τις κυβερνητικές προτάσεις περαιτέρω αυστηροποίησης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, στερούν από τους νέους κάθε ελπίδα να πάρουν κάποτε σύνταξη, ενισχύοντας -σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, την κακοπληρωμένη και την ανασφάλιστη εργασία τους- την τάση για μετανάστευση των πιο ειδικευμένων, εκπαιδευμένων και καταρτισμένων τμημάτων της νεολαίας».

    «Ο λαός και η νεολαία, με τους συντονισμένους, ενωτικούς και μαχητικούς αγώνες τους, μπορούν να αποτρέψουν τη νέα αντιασφαλιστική και συνταξιοκτόνα επίθεση κυβέρνησης -μεγάλης εργοδοσίας - δανειστών και να ανοίξουν τον δρόμο για τη δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή, που έχει, όσο ποτέ, ανάγκη ο τόπος μας» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Στρατούλης.

    [02] «Ζούμε μια εποχή τεράστιων ευκαιριών για τις ελληνορωσικές σχέσεις»

    Τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται για την παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Αθήνας και Μόσχας, το 2016, με την ευκαιρία και του κοινού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, υπογραμμίζει σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, Έλενα Κοντράτοβα.

    Σημειώνει ότι στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, με την Ρωσία να αναζητεί στρατηγικούς συνεργάτες στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μια ευκαιρία που παρουσιάζεται κάθε 100 χρόνια.

    Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, που περιγράφεται από μεγέθη, όπως η μείωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά 35% -αποτέλεσμα των μέτρων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, του εμπάργκο στις εισαγωγές από κοινοτικές χώρες, το οποίο επέβαλλε η Μόσχα και της εσωτερικής υποτίμησης του ρουβλίου- η κα Κοντράτοβα επιμένει ότι «ευκαιρίες υπάρχουν».

    Αποκαλύπτει μάλιστα ότι το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο προχωρεί στην οικοδόμηση εναλλακτικών δρόμων εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, στους τομείς του φαρμάκου, των κατασκευών και των δομικών υλικών, των Ιατρικών Κέντρων Αποκατάστασης αι στην κοσμηματοποιία. Στην ίδια κατεύθυνση έως τα μέσα του 2016, θα έχει παραδοθεί στον επιχειρηματικό κόσμο των δύο χωρών ολοκληρωμένη νομική και οικονομική πλατφόρμα δημιουργίας μεικτών επιχειρήσεων που θα επιτρέπει την εισαγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών που θα παράγονται από κοινού.

    Στο επενδυτικό πεδίο η κ Κοντράτοβα βλέπει για το 2016 μια μεγάλη ευκαιρία με την δυνατότητα έλευσης στην Ελλάδα μεγάλων ρωσικών εταιρειών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να ακολουθήσουν και οι μικρομεσαίοι Ρώσοι επιχειρηματίες.

    Τέλος συγχαίρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την σημαντική, όπως την χαρακτηρίζει, πρωτοβουλία της συνεργασίας με το ρωσικό Sputnik στην λειτουργία της κοινής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας καθώς, όπως σημειώνει, οι ειδήσεις από την Ρωσία θα πρέπει να τροφοδοτούνται από την πρώτη πηγή αντί της ανατύπωσης ειδήσεων που προέρχονται από δυτικά ΜΜΕ.

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Επανεξετάζουμε ΦΠΑ στα νησιά και ΕΝΦΙΑ

    Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο κατάργησης του ΦΠΑ σε νησιά που αντιμετωπίζουν κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα από τις αθρόες εισροές προσφύγων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

    Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσανάλογο φορολογικό σύστημα όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει να επιβληθεί και σε ακίνητα που ανήκουν σε Έλληνες φορολογούμενους που ζουν στο εξωτερικό ώστε, όπως είπε να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που υπάρχουν και να γίνει πιο δίκαιος και πιο κοινωνικός ο φόρος.

    Απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη, ο κ. Αλεξιάδης παραδέχτηκε τις επισημάνσεις περί χαώδους διαφοράς όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά αλλά και το φόρο ακίνητης περιουσίας.

    «Πρέπει να κάνουμε νέες συμφωνίες, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε έγκαιρα. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις. Έχουμε την ευαισθησία. Δεν είναι δυνατόν στα ακριτικά μας νησιά, που ήδη αντιμετωπίζουν τρομερό οικονομικό αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα, εμείς να πάμε και να τους επιβαρύνουμε φορολογικά. Τα εξετάζουμε όλα αυτά θα τα θέσουμε στα αρμόδια όργανα και έγκαιρα θα δώσουμε λύση. Τα ακριτικά νησιά έχουν δεχθεί δυσανάλογη πίεση από τους πρόσφυγες και αυτό δεν ενσωματώνεται στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι ρυθμίσεις για να αποφορτιστούν», επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης.

    Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρίνισε ότι για το 2015 πρέπει να πληρωθεί κανονικά, όμως το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί όσον αφορά το 2016.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Στο 6,5% η εισφορά του εργαζόμενου με μπλοκάκι

    Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας, καθώς θέτει ίδιους κανόνες για όλους, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις. «Αντίθετα με αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, που κάθε φορά ο λογαριασμός στελνόταν στις επόμενες γενιές, με διαφορετικές κατηγορίες συνταξιούχων, εφαρμόζουμε ενιαίους κανόνες για όλους, με όρους, όχι μόνο κοινωνικής, αλλά διαγενεακής δικαιοσύνης. Ακόμα και στους παλιούς συνταξιούχους εγγυόμαστε απολύτως και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η σύνταξή τους θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» σημείωσε κ. Κατρούγκαλος.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο σύστημα της προσωπικής διαφοράς, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να συγκρατήσει τη μείωση των συντάξεων. «Όταν εξισορροπηθούν, όταν με την άνοδο των νέων συντάξεων που μπορεί να υπολείπονται των παλαιών, φτάσουν και οι νέες και οι παλιές συντάξεις στο ίδιο επίπεδο, για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα, μιας ταχύτητας, όχι πολλών ταχυτήτων» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας:«Κι επειδή γίνεται πολύ σπέκουλα για την προσωπική διαφορά, πρέπει να διευκρινίσω ότι την προσωπική διαφορά, την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που γίνεται στον νόμο ότι από το 2018 και μετά θα γίνεται η σύγκλιση με τις μελλοντικές συντάξεις, αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι κάθε προσωπική διαφορά, θα τείνει να μειώνεται, όταν οι ισοδύναμες με αυτές συντάξεις ανεβαίνουν. Γιατί αυτό θέλουμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό, την ελπίδα».

    Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε τρεις βασικές προκλήσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελούν και τη βασική αιτία για την οποία είναι απαραίτητη η μεταρρύθμισή του. Πρόκειται για το στρεβλό χαρακτήρα του συστήματος, το PSI και τέλος το μνημόνιο, «το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από ρυθμίσεις, που αν εφαρμόζονταν αυτοτελώς, χωρίς διορθωτικά μέτρα, χωρίς ισοδύναμα, χωρίς πρωτοβουλίες που θα αμβλύνουν τις νεοφιλελεύθερες αιχμές τους, ουσιαστικά θα μετέτρεπαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό, σε ένα σύστημα που θα έδινε απλά επιδόματα και μάλιστα με τη λογική της ιδιωτικής ασφάλισης, όχι κοινωνικής» υποστήριξε.

    Ακόμη, έθεσε ακόμα τους τρεις βασικούς στόχους της κυβέρνησης μέσα από αυτή την πρόταση για μεταρρύθμιση. «Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: Να συγκρατήσουμε τη δημοσιονομική δαπάνη με τρόπο, όμως, κοινωνικά και ταξικά, μεροληπτικό υπέρ των πιο αδύναμων, υπέρ των μεσαίων στρωμάτων, υπέρ αυτών που είναι χρόνια έξω από την αγορά εργασίας, όχι γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Παράλληλα, προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό τους. Για παράδειγμα, αν δεν κάναμε τη μεταρρύθμιση θα έπρεπε να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ, χωρίς να έχουμε τίποτα να βάλουμε στη θέση του. Εμείς προχωρούμε στη σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από την Εθνική Σύνταξη, που έχει ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Και τέλος, πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.

    Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πετύχει αυτούς τους στόχους μέσα από δύο βασικές τομές, την Εθνική Σύνταξη, «που θα είναι ίδια για όλους, γιατί θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι απο τις ασφαλιστικές εισφορές, αγκυροβολημένη εκεί που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο της φτώχειας για να προστατεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και τη θέσπιση ίδιων κανόνων για όλους, σχετικά με τις εισφορές και τις παροχές, «έτσι ώστε να μην υπάρχουν πια ούτε αδικημένοι, ούτε προνομιούχοι».

    Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, και ιδιαίτερα αυτούς που πληρώνονται με μπλοκάκι, τόνισε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για ειδικές κατηγορίες. Όπως σημείωσε ο υπουργός «το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι νέοι, συνήθως, αυτοί επαγγελματίες, θα δώσουν εισφορές όπως οι μισθωτοί. Οι ίδιοι θα πληρώσουν επομένως το 6,5% των εισφορών και το υπόλοιπο θα το πληρώσει ο εργοδότης τους». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι στην περίπτωση πολλαπλών εργοδοτών είναι τεχνικά εφικτό να επιμεριστούν οι εργοδοτικές εισφορές. Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι με τη νέα μεταρρύθμιση πληρώνονται εισφορές με βάση το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνονται ανεξάρτητα από το εισόδημα. Ωστόσο, άφησε και ανοιχτό παράθυρο σε αλλαγές, μετά από προτάσεις που θα γίνουν από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στο πλαίσιο της ισονομίας, χωρίς να αναιρείται αυτή η βασική αρχή. Ανέφερε, μάλιστα, προτάσεις που έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι οποίες θα εξεταστούν.

    Επίσης, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι έχει ζητήσει κατ' αντιπαράσταση ακρόαση με τον Ντ. Κοστέλο, στο Ευρωκοινοβούλιο, για το ασφαλιστικό. Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, δήλωσε αισιόδοξος, ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, αλλά με θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, τονίζοντας: «Κάποιοι δεν έχουν συνηθίσει ότι μερικά νομοσχέδια γράφονται εδώ και δεν έρχονται μεταφρασμένα, ούτε ότι εμείς διαπραγματεύομαστε σοβαρά και δεν είμαστε yes men σε ό,τι μας λένε οι απέξω. Και πρέπει να σας πω ότι εξαιτίας αυτής της στάσης μας έχουμε τον σεβασμό τους, που δεν τον είχε η παλιά πολιτική ηγεσία και το παλιό πολιτικό σύστημα. Και ακριβώς επειδή εμείς δεν περιοριζόμαστε στο να κλέβουμε και να κάνουμε μικροαπάτες στον τρόπο εφαρμογής των πραγμάτων για τα οποία δεσμευόμαστε, αλλά αντιθέτως τους είπαμε ότι όλες τις δεσμεύσεις μας, θα τις σεβαστούμε, αλλά ενταγμένα στο πλαίσιο της δικής μας λογικής, έχουν ήδη δεχθεί τον πυρήνα της μεταρρύθμισης, τις βασικές αρχές της».

    [05] Επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ

    Με μικρής έντασης επεισόδια συνοδεύτηκε πορεία του ΠΑΜΕ προς το Μέγαρο Μαξίμου.

    Η πορεία ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας, όπου μέλη της παράταξης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, και όταν έφθασε μπροστά στα λουλουδάδικα, στη Βασιλίσσης Σοφίας, βρέθηκε μπροστά σε παρατεταγμένες κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ που εμπόδιζαν την περαιτέρω διέλευσή της. Ακολούθησαν αρχικά διαπραγματεύσεις ώστε να επιτραπεί η διέλευση, ωστόσο ύστερα άρνηση της αστυνομίας οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να περάσουν ανάμεσα από τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα να γίνει από την αστυνομία περιορισμένη χρήση χημικών και ρίψη βομβών κρότου-λάμψης.

    Από τις συμπλοκές σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί.

    Τελικά οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν από τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στο ύψος της Ηρώδου Αττικού, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τρεις κλούβες κρατούν το δρόμο προς το Μαξίμου κλειστό. Οι διαδηλωτές παραμένουν στο σημείο με συνεχείς διαπραγματεύσεις, ώστε να τους επιτραπεί η διέλευση για το πρωθυπουργικό μέγαρο.

    Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ κατάφεραν αιφνιδιαστικά να βρεθούν μπροστά από το Μαξίμου, ενώ στις 12 πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μπροστά από το υπουργείο Εργασίας ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση

    [06] «Μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικότητα και σεξουαλικές επιθέσεις»

    «Μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικότητα και σεξουαλικές επιθέσεις», υποσχέθηκε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώθηκαν κυρίως στην Κολονία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Την ίδια ώρα δημοσκόπηση καταγράφει τον αυξημένο φόβο των Γερμανών, ειδικά των γυναικών.

    «Το κράτος πρέπει να παραμείνει ισχυρό και ικανό για δράση. Το οφείλουμε στους Γερμανούς και στην κυρίαρχη πλειοψηφία των ευπρεπών προσφύγων», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην «Bild» και τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όσοι ζητούν άσυλο και προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, ακόμη και να φυλακίζονται εκεί. «Γιατί να πρέπει οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν το διάστημα φυλάκισης αλλοδαπών που εγκληματούν;», διερωτήθηκε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

    Στον απόηχο των επιθέσεων στην Κολονία και των στοιχείων που έρχονται στη δημοσιότητα, το 30% των Γερμανών δηλώνει σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD ότι στο εξής θα αποφεύγει τις μαζικές συγκεντρώσεις. Μεταξύ των γυναικών, το ποσοστό ανεβαίνει στο 37%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 82% τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της παρακολούθησης δημόσιων χώρων με κάμερες και το 57% ζητά επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αυξημένο κατά επτά μονάδες, στο 68%, είναι το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν φόβο για τρομοκρατική επίθεση στην Γερμανία.

    [07] Η Κνωσσός άκμασε και μετά την κατάρρευση της Εποχής του Χαλκού

    Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η Κνωσσός, κατά τη διάρκεια της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (μεταξύ 1100 και 600 π.Χ.), είχε ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις και ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις παλαιότερων ανασκαφών. Με άλλα λόγια, το περίφημο κέντρο της Εποχής του Χαλκού και της ακμής του Μινωικού Πολιτισμού (3500-1100 π.Χ.), όχι μόνο επανέκαμψε μετά την κατάρρευση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος γύρω στα 1200 π.Χ., αλλά αναπτύχθηκε γρήγορα και άκμασε ως ένα κοσμοπολιτικό κέντρο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

    Τα παραπάνω γνωστοποιεί το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στην ιστοσελίδα του (http://www.uc.edu/news/NR.aspx?id=22648), πληροφορώντας, επίσης, ότι ο Αντώνης Κοτσώνας, επίκουρος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, θα μιλήσει για τις έρευνες πεδίου που διενεργούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αστικού Τοπίου της Κνωσσού (Knossos Urban Landscape Project) κατά την 117ή ετήσια συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής και του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών, που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο αυτές τις ημέρες (7-10 Ιανουαρίου 2016).

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ερευνητές μελετούν τα κατάλοιπα της Κνωσσού για περισσότερο από 100 χρόνια, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην αστική ανάπτυξη της πόλης μετά την είσοδό της στην Εποχή του Σιδήρου (γύρω στον 11ο αι. π.Χ.), η οποία ακολούθησε την κατάρρευση των αιγαιακών ανακτόρων της Εποχής του Χαλκού. Μέσω του ερευνητικού προγράμματος Knossos Urban Landscape Project, την τελευταία δεκαετία έχει περισυλλεγεί μεγάλος αριθμός κεραμικής και αντικειμένων που χρονολογούνται στην Εποχή του Σιδήρου, ενώ τα αρχαία κατάλοιπα καλύπτουν μία εκτεταμένη περιοχή που μέχρι πρόσφατα ήταν ανεξερεύνητη.

    [08] Λαϊκισμό καταλογίζει στον Γιώργο Κατρούγκαλο, η Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Να αφήσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος "το σόου διαπραγμάτευσης" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αποσύρει τις απαράδεκτες προτάσεις του, σχολίασε για τη συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου η Εύη Χριστοφιλοπούλου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    Πρόσθεσε ότι με τη συνέντευξη του ο κ. Κατρούγκαλος «δεν σταμάτησε στις κορώνες λαϊκισμού, την επίθεση στην αντιπολίτευση και την αγνόηση του μεταρρυθμιστικού νόμου 3863/2010. Δυστυχώς ακούστηκαν ψέματα ενώ επιβεβαιώθηκαν οι τερατογενέσεις του δικού του ... πονήματος».

    Η κ. Χριστοφιλοπούλου υποστηρίζει ότι μπορεί μεν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να δήλωσε ότι η πρόταση του εγγυάται τις παλιές συντάξεις όμως η αλήθεια είναι διαφορετική: «Σύμφωνα με το α. 15 παρ. 2 περ. β, το 2018 εφόσον η σύνταξη που λαμβάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκύπτει με το νέο σύστημα, η προσωπική διαφορά «απομειούται μέχρι την τελική αντιστοίχηση με τις συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν μετά την θέση σε ισχύ του νόμου αυτού». Συμπέρασμα: ψεύδονται και μετακυλύουν την ευθύνη περικοπών που οι ίδιοι προτείνουν και θεσμοθετούν, στις επόμενες κυβερνήσεις», τόνισε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 January 2016 - 13:32:29 UTC