Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [02] Π. Καμμένος: Κοινές ασκήσεις, εκπαιδεύσεις και δράσεις με την Αίγυπτο, σχεδιάζει η Ελλάδα
  • [03] Στη Σόφια ο Π. Σκουρλέτης, για υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας
  • [04] Δημιουργείται μητρώο οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας
  • [05] Στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο οι μετανάστες από την Ειδομένη
  • [06] Μια Ελληνίδα υποψήφια για το «Νομπέλ των εκπαιδευτικών»
  • [07] Εγκαινιάζεται το «Στέκι της Ευρώπης»
  • [08] Αναστέλλεται η διαδικασία αποπομπής της Προέδρου της Βραζιλίας, Ντ. Ρούσεφ
  • [09] ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε ένσταση του Τέξας για μετεγκατάσταση Σύρων μεταναστών
  • [10] Ιταλός συνταξιούχος αυτοκτόνησε λόγω του μηδενισμού της αξίας των μετοχών του
  • [11] Νέες συναντήσεις των θεσμών με Τσακαλώτο και Σταθάκη

  • [01] Ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα

    Τις επόμενες μέρες, και σε επίπεδο συντονιστών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (ECON), αναμένεται να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος και άλλων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, που ενδεχεται να ακολουθήσουν στο μελλον. Ο επικεφαλής της ECON, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέχεια της επιστολής του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την περασμένη Τετάρτη, ανέλαβε την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα συνδιαμορφώσει με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή. Μέχρι στιγμής, η πρόταση Γκουαλτιέρι περιλαμβάνει τη δημιουργία σχετικού working group, που μεταξύ άλλων θα επιδιώκει συναντήσεις σε βάση τριμήνου, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών καθώς και την εντατικοποίηση ειδικών ερευνητικών αποστολών που θα συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα.

    [02] Π. Καμμένος: Κοινές ασκήσεις, εκπαιδεύσεις και δράσεις με την Αίγυπτο, σχεδιάζει η Ελλάδα

    Τη σημασία της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε όλα τα επίπεδα για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

    Ο κ. Καμμένος, αφού χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της μεγαλύτερης αραβικής χώρας ως «εγγυητή της σταθερότητας», αναφέρθηκε στην στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε "από την ανάληψη των καθηκόντων μας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων ".

    «Ένα σημαντικό θέμα που αφορά την άμυνα, είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής των ελληνικών και των αιγυπτιακών θαλάσσιων συνόρων για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων, διότι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας περνάει μέσα από αυτή την περιοχή. Από κοινού λοιπόν σχεδιάζουμε κοινές ασκήσεις, κοινές εκπαιδεύσεις και παράλληλα κοινές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή».

    «Σήμερα το πρωί είχαμε κοινή αεροναυτική άσκηση στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, προετοιμαζόμαστε για την ΑΟΖ, γιατί πλέον τα θαλάσσια σύνορα μας θα ενωθούν με τον καθορισμό της Οικονομικής Ζώνης», πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και γνωστοποίησε ότι ?τα κοινά γυμνάσια επεκτείνονται και με άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος ή άλλες μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής».

    [03] Στη Σόφια ο Π. Σκουρλέτης, για υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας

    Τη Σόφια επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης για την τελετή υπογραφής της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Σκουρλέτης θα έχει συνάντηση με την ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πετκόβα.

    [04] Δημιουργείται μητρώο οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας

    Στη δημιουργία μητρώου των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, προχωρά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσε το «Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»για Έλληνες δημοσιογράφους.Το μητρώο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο έως τον Ιανουάριο.

    Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, ειδικά τους πρώτους μήνες, οπότε ξέσπασε η μεγάλη προσφυγική κρίση, η κατάσταση με τις ΜΚΟ ήταν ανεξέλεγκτη.«Χωρίς αυτές θα είχαμε τραγικές καταστάσεις» είπε ο υπουργός. «Όμως αυτή τη στιγμή επανακτούμε το κράτος. Οι οργανώσεις αλληλεγγύης θα πρέπει να ενταχθούν μέσα στο εθνικό σχέδιο. Θα δημιουργήσουμε μητρώο και Επιτροπές Διαχείρισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης σε περιοχές, ώστε η δράση τουςνα ενταχθείστο εθνικό μας σχέδιοπου είναι και σχέδιο της ΕΕ. Ακόμη και στην Ουγκάντα, ό που πήγαινα με τις αποστολές των Γιατρών του Κόσμου, παίρναμε άδεια για συγκεκριμένες δράσεις. Σε κανένα κράτος δεν γίνεται αυτό που συμβαίνει εδώ. Να είναι χωρισμένη η Μυτιλήνη σε παραλίες. Οι ελληνικές παραλίες παραμένουν στο ελληνικό κράτος και οφείλουμε να σεβαστούμε τον εαυτό μας».

    [05] Στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο οι μετανάστες από την Ειδομένη

    Αργά το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν τα λεωφορεία με τους μετανάστες από την Ειδομένη στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

    Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργος Κοσμόπουλος, ο κόσμος είναι αρκετός και το γήπεδο έχει αρχίσει να γεμίζει. Ο χώρος θερμαίνεται, υπάρχει φαγητό και κουβέρτες, ενώ δημιουργείται ξεχωριστός χώρος για τις οικογένειες.

    Μέλη του Ερυθρού Σταυρού, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, πρόσκοποι και άλλοι υποδέχονται τους μετανάστες, η μεταφορά των οποίων θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι να έρθουν και τα 46 λεωφορεία που ξεκίνησαν το πρωί από την Ειδομένη, στα οποία επιβιβάστηκαν πάνω από 2.000 άνθρωποι.

    Μετά την επιχείρηση της αστυνομίας

    Σκηνές που εγκαταλείφθηκαν ξαφνικά, παιχνίδια πεταμένα, παπούτσια, τρόφιμα μισοφαγωμένα και απόλυτη ησυχία συνθέτουν πλέον το σκηνικό στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ στο ύψος της Ειδομένης.

    Μετά τη δεκάωρη αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών, επετράπη το απόγευμα η είσοδος στον καταυλισμό, δημοσιογράφων, εθελοντών και μελών ΜΚΟ.

    Προηγουμένως, σεεπιχείρηση της αστυνομίας, που ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί, απομακρύνθηκαν με συνολικά 46 λεωφορεία, περισσότεροι από 2000 μετανάστες που βρίσκονταν σχεδόν τρεις εβδομάδες στο σημείο, ευελπιστώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα.

    Οι σιδηροδρομικές γραμμές απελευθερώθηκαν προκειμένου να επιτραπεί ξανά η διέλευση αμαξοστοιχιών που είχαν "μπλοκάρει" τις τελευταίες μέρες στα σύνορα. Περιμετρικά τους, παρέμεναν μόνο οι άδειες σκηνές, ενώ συνεργεία του δήμου Παιονίας καθάριζαν από τα σκουπίδια όλο τον καταυλισμό.

    Αργά το απόγευμα ξεκίνησε και η ροή προσφύγων, που ανέμεναν σε σημείο 15 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη προκειμένου να ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση και να τους επιτραπεί εκ νέου η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη. Λεωφορεία φτάνουν πλέον στον καταυλισμό και οι επιβάτες τους -όλοι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί-περνούν τους ελέγχους με σχετικά γρήγορες διαδικασίες και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

    [06] Μια Ελληνίδα υποψήφια για το «Νομπέλ των εκπαιδευτικών»

    Έως χθες η Αγγελική Παππά ήταν μια καθηγήτρια Αγγλικών με πάθος για τη δουλειά της. Από την Τετάρτη είναι μία από τις 50 φιναλίστ και μοναδική Ελληνίδα για το βραβείο Global Teacher Prize, το οποίο απονέμει για δεύτερη φορά φέτος το ίδρυμα Varkey Foundation με την υποστήριξη προσωπικοτήτων, όπως ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κιν Μουν, ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι, οι οποίοι αποτελούν και μέλη της επιτροπής που θα επιλέξουν τον νικητή.

    Το βρετανικό ίδρυμα θεσμοθέτησε το Νομπέλ των Εκπαιδευτικών πριν από δύο χρόνια με σκοπό όχι μόνο να αξιολογήσει εκατομμύρια εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο, αλλά και να τιμήσει εκείνον τον εκπαιδευτικό που συμβάλλει στην ανάδειξη της αξίας και της σημασίας ενός από τα πιο απαιτητικά επαγγέλματα στον κόσμο - αυτό της διδασκαλίας.

    Η συμβολή της Αγγελικής Παππά είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δεν είναι μόνο το πάθος για τη δουλειά της που την χαρακτηρίζει, αλλά και η ειδίκευσή της στη διαφοροποιημένη διδασκαλία και την ειδική αγωγή στην ξένη γλώσσα. Από την ειδίκευση αυτή προέκυψε το «i love dyslexia»(ILD), το οποίο είναι το μοναδικό διεθνώς εκπαιδευτήριο βιωματικής και ολιστικής εκμάθησης αγγλικών για μαθητές με δυσλεξία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Στο πλούσιο βιογραφικό της Αγγελικής Παππά περιλαμβάνεται ακόμη η συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και με το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία στα πεδία της έρευνας και της εκπαίδευσης.

    «Η επιλογή μου από την επιτροπή της οργάνωσης είναι για μένα η υλοποίηση ενός οράματος για μια Ελλάδα στη θέση που της αξίζει» δηλώνει στο ΑΠΕ η Αγγελική Παππά. Και η επόμενη μέρα της απονομής του Νομπέλ των εκπαιδευτικών; «Θα με βρει πιο μαχητική από ποτέ στην προαγωγή της ενάρετης Παιδείας για τη χώρα μας και όλον τον κόσμο. Η Παιδεία είναι η λύση στην πολιτισμική και οικονομική κρίση που βιώνουμε» προσθέτει.

    [07] Εγκαινιάζεται το «Στέκι της Ευρώπης»

    Εγκαινιάζεται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, ένας νέος χώρος συνάντησης και διαλόγου για ευρωπαϊκά θέματα. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

    Το «Στέκι της Ευρώπης» θα φιλοξενεί πρωτοβουλίες και δράσεις ενεργών πολιτών και φορέων, με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

    [08] Αναστέλλεται η διαδικασία αποπομπής της Προέδρου της Βραζιλίας, Ντ. Ρούσεφ

    Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας ανέστειλε τη διαδικασία αποπομπής της Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ μέχρι να αποφασίσει για τη νομιμότητα μιας κρυφής ψηφοφορίας με την οποία θα συγκροτούνταν μια βουλευτική επιτροπή από μέλη της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλιστεί η αποπομπή της.Η Ρούσεφ προσπαθεί να υπερβεί τη διάσπαση στη κυβερνητική της συμμαχία και να αντιμετωπίσει την προσπάθεια να αποπεμφθεί.

    Έχει επίσης να αντιμετωπίσει μια έντονη ύφεση στη χώρα και μια όλο και διευρυνόμενη έρευνα διαφθοράς στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras στην οποία έχουν εμπλακεί πολλοί σύμμαχοί της.

    [09] ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε ένσταση του Τέξας για μετεγκατάσταση Σύρων μεταναστών

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Τέξας απέρριψε μια αίτηση της πολιτείας σύντομα μετά από την κατάθεσή της χθες για πάγωμα της απόφασης να επιτραπεί η είσοδος στην πολιτεία Σύρων προσφύγων, λέγοντας πως τα στοιχεία που κατατέθηκαν ήταν «κατά κύριο μέρος αβάσιμες υποθέσεις». Ήταν η δεύτερη φορά που η πολιτεία προσπάθησε να εμποδίσει πρόσφυγες στο έδαφός της μέσω άμεσης δικαστικής απόφασης.

    «Η Επιτροπή (του Τέξας) απέτυχε να αποδείξει μέσω αρμόδιων στοιχείων ότι τρομοκράτες έχουν όντως παρεισφρύσει στο πρόγραμμα προσφύγων, και πολύ λιγότερο ότι οι συγκεκριμένοι αυτοί πρόσφυγες είναι τρομοκράτες αφοσιωμένοι στο να προξενήσουν ζημιά,» είπε στην απόφασή του ο Ντέιβιντ Γκόντμπι, ομοσπονδιακός δικαστής της αρμόδιας περιφέρειας στην οποία ανήκει το Τέξας.

    Η απόφαση μπορεί να επηρεάσει παρόμοιες προσφυγές και σε άλλες πολιτείες, των οποίων οι κυβερνήτες έχουν δηλώσει ότι θα εμποδίσουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία για λόγους ασφάλειας.

    [10] Ιταλός συνταξιούχος αυτοκτόνησε λόγω του μηδενισμού της αξίας των μετοχών του

    Ένας εβδομηντάχρονος Ιταλός συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πόλη Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης, εξαιτίας της απώλειας του συνόλου των αποταμιεύσεών του που είχε καταθέσει σε λογαριασμό της τράπεζας Banca Etruria.Πρόκειται για μια από τις τέσσερις ιταλικές τράπεζες οι οποίες ήταν έτοιμες να πτωχεύσουν και «διασώθηκαν» με ειδική απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, και την οικονομική κάλυψη η οποία προσφέρεται από τις τρεις μεγάλες τράπεζες Unicredit, Ubi και Intesa San Paolo.

    Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών, η εισαγγελία της Τσιβιταβέκια θα πρέπει να αρχίσει έρευνα για να αποδώσει ακριβείς ευθύνες σχετικά με την αυτοκτονία του Ιταλού ηλικιωμένου.Συνολικά, οι οικονομικές επιπτώσεις της όλης υπόθεσης αφορούν 130.000 άτομα.

    [11] Νέες συναντήσεις των θεσμών με Τσακαλώτο και Σταθάκη

    Συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

    Το πρωί έχει προγραμματισθεί συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια.

    Στη χθεσινή συνάντηση με τους δύο υπουργούς αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα «κόκκινα» δάνεια χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας, ενώ έγινε και μια πρώτη διερευνητική συζήτηση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ως γνωστόν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε Funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι θεσμοί από την πλευρά τους φέρεται να επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 December 2015 - 5:32:22 UTC